Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2
    félisten

Igen, tudja. Megnézi, hogy mik vannak csatolva, melyik eszközök, milyen mappákba, azok milyen fájlrendszerek, és legenerálja velük az fstab-ot. Mount paramétereknek a default-ot adja meg, ha valamelyik SSD-n van, akkor a relatime,discard opciókat is hozzáveszi, ha támogatott. Ha gen-fstab -U formában hívod meg, akkor az UUID-k alapján írja meg az egészet.

Csak előtte arra kell figyelni, hogy minden fel legyen csatolva, mert ha valamit kifelejtesz, az nem lesz belegenerálva az fstabba. Nyilván abból találja ki miket akarsz csatolni, ami már csatolva van.

Az lehet, hogy Mint-en nem kell jogosultságot állítani az automatikus csatoláshoz. Archon is csak egyszer, amikor létrehozod a mappát neki, meg elsőre csatolod. Utána többször nem kell hozzányúlni.

Persze nagyobb DE-knek is van GUI-ra kivezetett automount funkciója, ami nem az fstab-on alapul, és fel tudják csatolni induláskor a megadott meghajtókat, partíciókat. Ilyen van a KDE-ben, Gnome-ban, Xfce-ben, de talán a Cinnamon, Mate-ben is. Ilyenkor valóban nem kell root jogosultság sem, annyiból kényelmesebb. Meg ha elront valamit a user, nem lesz bootképtelen a rendszer. Ezt az egyet egyébként mindig is kritizáltam, egy hibás fstab-nak nem kéne leakasztania a bootot (hacsak nem a root/home partíció csatolása hibás). Ki kéne írnia egy warningot, meg mellőznie kéne a hibás sorokban lévő csatolásokat és kész.

gen-fstab-bal legalább annyit bűvészkedsz szerintem, amennyit egy FTSAB szerkesztésével kéne. Különösen, hogy ~time és discard oprciókat is berakja, úgy amblock át kell mazsolázni az általa generált default értékeket.

A nem auto módban csatolt meghajtókhoz is egy kattal hozzá tudok férni, igaz ez DE függő. Ha ugyanezt el akarom érni a módszereddel, akkor még külön jogosultságokat is kell szerkesztenem.

Ezt az egyet egyébként mindig is kritizáltam, egy hibás fstab-nak nem kéne leakasztania a bootot (hacsak nem a root/home partíció csatolása hibás). Ki kéne írnia egy warningot, meg mellőznie kéne a hibás sorokban lévő csatolásokat és kész.

Emlékeim szerint pont így működik, ahogy írod, ha nincs kiiktatva nofail FTSAB opcióval x partició ellenőrzése, akkor kiírja, hogy 's' gombbal tudod átlépni, legalábbis anno még így volt, mikor hopperkedtem, gyakorta fordult ez elő. ;)

Ha meg valaki nem akar FSTAB szerkesztéssel vesződni, van GUI-s lehetőség is, disks is az talán.

Új hozzászólás Aktív témák