Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9601) apszi


apszi
őstag

(#9599) lev258
(#9600) Amazonas

Válaszaitokat nagyon köszönöm. Ezek fényében folytatom az újjászületést :R

(#9602) Frawly válasza májkimiki (#9589) üzenetére


Frawly
veterán

Ilyenről nem is hallottam, hogy csak x ideig érvényes Windows. Elég LOL. Elvileg lehet olcsón refurbished OEM licencet venni, ami az EU-n belül legálisnak számít, meg addig is, amíg nem érkezik meg, fel lehet tenni az MS oldaláról a Win10-et, és a projekt erejéig beaktiválatlanul használni pár napig. De ha megy a Linux, akkor nincs értelme ilyenekkel szívni, jobb választás. Jobban bánik a gép erőforrásaival, nem fenyegetnek folyton vírusok meg befoltozatlan, de bejelentett sérülékenységek. Sok éve én is úgy vagyok vele, hogy semmire nem teszek Windowst, ha annyira nem muszáj, hanyagolom, ahol csak lehet. Egyre lassabb, egyre használhatatlanabb hulladék. Minden értelmes, átlagos felhasználói dologra van épkézláb linuxos alternatíva.

A LibreOffice meg szerintem még jobb is mint az MS Office, pláne egy kisebb szervezetnél. A titka az, hogy a saját open forumátumaival kell használni, és nem az MS formátumokat ráerőltetni minden áron.

(#9596) apszi: mindenképp érdemes a 64 biteset használni. Elvileg néhány program gyorsabban is futhat 64 biten, meg nem kell PAE-vel vergődni, hogy mind a 4 GB-ot ki tudd használni. Plusz egyre több disztró és szoftver dobja a 32 bites támogatást. Egyelőre még a Mint támogatja, de nem tudni meddig. A Chrome, Skype, stb. már dobták a 32 bites támogatást. Hacsak a kényszerűség nem visz rá (túl régi gép, 2GB vagy kevesebb RAM), akkor inkább hanyagolni kell a 32 bitet, nem jövőtálló már.

[ Szerkesztve ]

(#9603) #33164544 válasza májkimiki (#9589) üzenetére


#33164544
törölt tag

Szia,teljesen megértelek. :R
Nekem is elegem lett a Win-ből. :W
Ráadásúl én a gépemmel együtt vettem,profilomon olvasható.
Win 7 PRO-8-8.1-10 ezen végigmentem.
Win 10 semmire sem való az én szememben.
Mindent tud a linux ami nekem kell! :R

(#9604) Bohus válasza apszi (#9598) üzenetére


Bohus
aktív tag

Nemcsak hogy megéri, de lassan rá is leszel kényszerítve. Skype kliens pl. már csak 64-biten fut linuxon, és várhatóan egyre több szoftver fogja mellőzni a 32-bitet.
Le is cseréltem a notiban a T2400-at T7200-re, hogy 64-bites oprendszert futtathassak, 2 giga rammal is nevetve elfut a KDE.

A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

(#9605) májkimiki válasza Frawly (#9602) üzenetére


májkimiki
őstag

Mennyiségi liszencnek mondják, pontosan nem tudom a hivatalos megnevezését. Kb. mintha flottában bérelnél autókat fix ideig. Ezek mind egyedi szerződés által kerülnek felhasználásra, nem kereskedelmi forgalomban árusítható példányok. Volt már több ilyennel dolgom.

(#9606) májkimiki válasza ubyegon2 (#9594) üzenetére


májkimiki
őstag

Blog majd akkor lessz, ha a nyomtatókat is beröffentik egyedül a csajok. Egyet megmutattam nekik, hogy hogyan kéne működni. Idő hiányában még nem értek oda. Meg van még 1 ugyanilyen noti, ami még ketyeg a redmondi rendszerrel, de már mondták, hogy arra is Linuxot kérnek majd. :DD

(#9607) apszi


apszi
őstag

Sziasztok!

(#9602) Frawly
(#9604) Bohus
Köszönöm a megerősítést. A lapitopi az nagyon régi, ott mindenképp 32-es kell, de teszi a dolgát rendesen, viszont a többi masina a jelek szerint alkalmas rá, így ezen gondolkodnom nincs is mit. :) :R

(#9608) SwissAirplan


SwissAirplan
aktív tag

Sziasztok!

Énis a LinuxMint-nél kötöttem ki, igaz egy kicsit ágyuval verébre effee
ktus. dehát ha ez megy akkor ez megy! :)

Seperc alatt felment a Deluge és az ExpressVPN nek a kliense !

És itt jönne az első kérdésem! A kliensbe van egy olyan opcio hogy bontsa a netet ha a VPN szerverről lecsatlakozik!
Bírom hogy - expressvpn disconnect- szépen bont a szerver, utánna bont a net is, ámde 2 másodberc mulva visszalép a netre!
Ismeri valaki ezt a klienst? mi lehet a baj? vagy a Mint-be van valami beállítva?

A másij kérdésem hogy a gépen nem tervezek hagyni monitort meg billentyűzetet!
Mit javasoltok távoli elérésre és fájlátvitelre?
TeamViewer és valamien SMB?

Vagy csak egy Deluge Remote Control + SMB

Köszönöm

(#9609) SwissAirplan válasza SwissAirplan (#9608) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

Puttyi val megvagyok! ez rendben.
Szerintem a Deluge-t lecserélem transmissionra, de ezt még nem tudom!

Viszont ami a gondom hogy a monitort nem ismeri fel.... "alaplapi videokártya" megy a gépen és nem ismeri fel!

Kerestem az illesztőprogramot de nem jelez hibát

(#9610) #33164544 válasza májkimiki (#9606) üzenetére


#33164544
törölt tag

Szia,csak jól fogtok járni vele. :R
Könnyen használható ez a Lnux Mint. :C
Sok sikert kívánok a csajoknak! :))

(#9611) growler válasza májkimiki (#9606) üzenetére


growler
őstag

Azért, nem kéne minden hidat felégetni magatok mögött !
Legalább azon az 1 notin meg kéne hagyni a Win.-t (Szerintem.)

(#9612) sonar válasza SwissAirplan (#9608) üzenetére


sonar
addikt

Bírom hogy - expressvpn disconnect- szépen bont a szerver, utánna bont a net is, ámde 2 másodberc mulva visszalép a netre!
Jó eséllyel azért mert előtte is volt net az interface-n. A disconnect szerintem csak a VPN kapcsolatot bontja.
(esetleg a routingot állitja vissza) Ha a netet akarod eltüntetni ahhoz ismerni kell a hálózati topológiát.
(paraszt módszer, hogy kiveszed a gatewayt)

A másij kérdésem hogy a gépen nem tervezek hagyni monitort meg billentyűzetet!
Mit javasoltok távoli elérésre és fájlátvitelre?
TeamViewer és valamien SMB?

file átvitelre egyérteleműen samba az egyik legkényelmesebb. De ha van ssh server akkor akár SFTP is lehet.
TeamViewert csak akkor javasolnám ha LAN-on kívűlről kell elérni. LAN-on belül inkább xrdp, xdmcp, (vagy vnc, bár én ezt speciel nagyon nem szeretem, mert kényelmetlen a használata ha a távoli gép felbontása eltérő)

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9613) #33164544 válasza growler (#9611) üzenetére


#33164544
törölt tag

Aki ért is valamit hozzá,tudja hogy egy nagy pézeszsák a Win10. :W
Átlag júzel el van a Linux-al is,meg árúlnak gépeket is így. :Y
Nem kötekedésből írtam. :U

(#9614) King Unique válasza #33164544 (#9613) üzenetére


King Unique
titán

Hát pedig ebben igaza van, illetve első körben ilyenkor egy dual-boot megoldást szokás összehozni és majd később elválik, hogy hogyan tovább. Az pedig egy dolog, hogy árulnak FreeDOS kivitelben, vagy akár Linuxszal előtelepítve is laptopokat, de attól még eleve Windowszal előtelepített a legtöbb. Ráadásul a leírt esetnél elvileg már megvásárolt laptopokról van szó, sőt eleve Windowszal lettek megvásárolva, szóval a licencre amúgy sem kell költeniük... Max. egy SSD-re, ha csak az van bennük, de az manapság minden desktop OS-nél jól jön. A Linux, illetve azon belül a Mint ugyan valamivel gyorsabb a Windowsnál egy ilyen 5400 RPM-es drive-on, de olyan sokkal azért nem és az sem fog repülni, tapasztalat. SSD-vel viszont sokkal gyorsabb lesz mindkettő, használom őket dual-boot felállásban is laptopoknál. Sőt, ha SSD a háttértár, akkor már alig van különbség köztük, mert mindkét rendszer feltűnően gyors lesz. Az pedig, hogy egy átlagos usernek melyik OS elég, felel meg inkább, az szubjektív is, az ő saját igényeitől függő. Szóval attól, hogy itt valaki most leírt egy ilyet, az még nem általánosítható, pláne nem globális szinten. Ennyi erővel én is telepítettem már ilyen átlagos felhasználóknak a gépére Linuxot és volt akinek opció volt, volt akinek nem. Illetve olyan is, akinek max. dual-boot megoldással. Úgy használom többnyire én is, pl. Mint Cinnamon + Windows 10 és mindkettő bejövős, az utóbbi meg alapból. ;]

[ Szerkesztve ]

(#9615) King Unique válasza King Unique (#9614) üzenetére


King Unique
titán

Ja, most olvasom, hogy azon az 1 notin nem OEM licence, hanem valami volume licences trükközés van és lejárati időhöz kötött... :Y Az komoly, mivel normál esetben, ha Windowszal előtelepített és azzal forgalmazott laptop, akkor nem ilyen szokott lenni, hanem tartósan aktivált állapotú (nincsen lejárati időhöz kötve) és az UEFI BIOS tartalmazza a termékkulcsot. Az előtelepített O365-nél szokott 1 év licenc lenni, de annál nem meglepő, mert eleve előfizetéses modellre épül.

[ Szerkesztve ]

(#9616) Frawly válasza growler (#9611) üzenetére


Frawly
veterán

Ebben igazad van némileg. Szerintem annyiból jó hidat felégetni, hogy nincs csábulás a Windows alá visszabootolásra az adott gépen. Jobban rá van úgy szorulva az ember, hogy mindent Linux alatt oldjon meg, és utánanézzen dolgoknak.

De ha sok gép van az adott háztartásban, szervezetben, akkor egyiken, amit úgyse nagyon használnak, valóban célszerű lehet meghagyni valami Windowst. Ha kell valami programnak, ami csak néha kell, és nincs alternatívája Linux alatt, meg nem fut Wine alatt sem, akkor nem árt, ha van kéznél egy olyan tartalék rendszer, amit ilyenkor be lehet röffenteni. Esetleg Win To Go-t lehet USB pendrive-ra telepíteni, az is jó, és akkor nincs géphez kötve, dual bootra csábulás sincs, de valami tartalék windowsos rendszer van.

Ha csak a lejárati idő a gond, eBayről lőni kell egy refurbished vagy újrahasznosított OEM licencet jelképes áron, azzal jön termékkulcs, amivel használható a Win10 korlátlan ideig. Mondjuk a MS egy idő után felektelistára teheti, de akkor lehet venni másokat, de nem nagy tételek ezek, valami egy ezer forint körül is vannak már, és évekig használható, lehet sose teszik feketelistára. Viszont ez a megoldás csak magánembernél játszhat, cégnél, szervezetnél a NAV-os szoftvernyilvántartás miatt, meg folyamatos BSA fenyegetés miatt nem kockáztatnám meg, vagy csak egy titkosított konténerben lévő virtuális gépen maximum.

[ Szerkesztve ]

(#9617) apszi


apszi
őstag

SZiasztok!

A régi masinámon futkorászik egy Mint Sylvia. Kérdésem, ha nem frissítem a kernelt, ami sajnos jelentősen megnöveli a boot időmet, nagy hibát követek el, annak fényében, hogy hibát felfedezni nem véltem eddig?

[ Szerkesztve ]

(#9618) growler válasza apszi (#9617) üzenetére


growler
őstag

Szia !
Szerintem használd azt a kernelt amelyikkel nincs probléma !

(#9619) apszi válasza growler (#9618) üzenetére


apszi
őstag

Köszönöm, így lesz. :K

(#9620) sonar válasza apszi (#9617) üzenetére


sonar
addikt

Honnan tudod, hogy megnöveli a boot időt?
Én inkább nyomoznék, hogy mi lehet a gond. (már ha épp van időm, de általában mindig van vmi logikus magyarázat vagy megoldás.)

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9621) apszi válasza sonar (#9620) üzenetére


apszi
őstag

Onnan, hogy kipróbáltam, frissítettem. Ugyanaz a jelenség, mint mikor a Tarát feltettem. Ez egy régi egy magos celeron. Acer 5315. Csoda nem várható tőle már sajnos. Egy mezei régi core2duo procin nincs ez a lassú boot. Pörög mint a ringispil :).

[ Szerkesztve ]

(#9622) májkimiki válasza Frawly (#9616) üzenetére


májkimiki
őstag

*King Unique, *Supernova8, *growler

Van egy PC is Win7-el és MS Office-al, ami rendesen működik. A munka túlnyomó részét azon végzik. Ezt egyelőre nem kell piszkálni, úgy néz ki. A másik noti még nem volt megnézve liszenc ügyben, azt is akkor piszkáljuk, ha azon is ilyen mennyiségis Win10 van.
A fő mondanivalóm az lett volna, hogy nem csak az a jellemző, hogy menekülnek az átlag userek a Linux hallatán vagy pár napi használat után. Itt egyértelműen pozitív reakciók voltak már a rendszer bemutatásakor ( más fél órát töltöttünk vele ). Ez csak megerősítést nyert a további használat során.
A jóárasított, e-bayes és egyéb nem az általános liszencelési áraknak megfelelő példányokat nem szoktam ajánlani senkinek. Megemlíteni szoktam, de annak én nem járok utána és nem is segítek a beszerzésben. Csak a standard OEM és dobozos verziók áraira szoktam utalni és azok beszerzési lehetőségeire.

A Win10-Linux dualboot telepítéseket sem javaslom és nem is csinálom átlag usereknek. Számtalan eset van amikor a Win10 update után elkeféli a Grubot és hadd ne soroljam a többi nyalánkságot. Ezekre már nincs kapacitásom és nem is akarok ezzel foglalkozni.
Ez már nem átlag user felhasználás szerintem és ennek folyamatosan képben kell lenni a folyton változó problémáival, innen meg már nem kellek, ha a linuxot vagy a 10-et újra kell húzni.

Az elindulásban szivesen segítek és az alternatívák felsorolásában. A két rendszer alapvető különbségeinek az érthető bemutatásában. De a hosszútávú kézfogással történő használatra nincs kapacitásom. És ne feledjük, jelen esetben nem magán ember otthoni gépéről van szó, hanem egy szervezet eszközéről, csak nincs semmilyen üzemeltető infrastruktúra mögöttük.

[ Szerkesztve ]

(#9623) apszi


apszi
őstag

Még egy villám kérdés mára. 64bit-es Tara Cinnamont mekkora partícióra érdemes a tapasztalatok alapján feltenni?

(#9624) King Unique válasza májkimiki (#9622) üzenetére


King Unique
titán

Használok több Windows & Linux dual-boot megoldást, sőt átlagos usereknek is telepítettem már nem egyet, de nem szokott csak úgy elkefélődni a GRUB, pláne nem egy sima update után. Max. egy build upgrade (amiből van évi 2, de akár halaszthatók is) lehet esetleg problémás, esetleg. De pont mostanában volt aktuális az is és nem volt utána semmi gondom, nem zargattak emiatt. Amire célszerű odafigyelni, az a fast startup kikapcsolása a telepítés előtt, illetve build upgrade után, ami csak pár kattintás. Szóval tud ez bőven működékes lenni. Ha nagyon akarjuk, akkor persze ráfoghatjuk, hogy mert átlagos user és ezért + azért nem. De ennyi erővel 1 db OS-nél is belefuthat ilyen-olyan problémákba, amihez lehet, hogy külső segítséget kell kérnie...

(#9625) májkimiki válasza King Unique (#9624) üzenetére


májkimiki
őstag

Jelen esetben csak bonyolítanánk a helyzetet dual boot-al. Anno azzal kezdtem én is, de én tudatosan akartam átállni, ami sikerült is. Viszont van olyan hölgyismerős aki szintén csak átlag user-nek mondható. De egy másik kernellel indítást meg lehetett oldani vele távsegítséggel. Szóval atlag user és átlag user közt is rengeteg különbség lehet. Akiknek segíteni szoktam, azoknak mindig felmérem a hozzáállását, készségét és talpra esettségét. Ennek függvényében javaslom a váltást vagy a Win jobb megismerését vagy körültekintőbb használatát. Nem feltétlen célom a Linux-ra átállítás, inkább a rendszerének jobb megismerése, programok, szokások megismertetése stb.... .

(#9626) ubyegon2 válasza apszi (#9623) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

20GB, ha a letöltések máshová mennek.

(#9625) májkimiki

Akinek telepítettem eddig Linuxot (Wint akartak, de arra mondtam, hogy szóljon másnak) egyszer sem nyekeregtek, hogy hiányzik nekik a Win) ;) (cc. 5 év alatt)

Ha babusgattam volna őket, hogy felrakom Win mellé, szerinted mit használnának azóta is? :Y

[ Szerkesztve ]

(#9627) #33164544 válasza sonar (#9620) üzenetére


#33164544
törölt tag

Szia,nálam is volt hogy egyik-másik kernel lasabban bootolt be.
Pedig nem gyenge gépem van.
Van jobb-szarabb kernel a frissítések során sajnos. :F

(#9628) sonar válasza apszi (#9621) üzenetére


sonar
addikt

Oké csak a lassúság is relativ. +1-2 sec, v +10-20... ?
Miről mire lett frissitve, journalctl át lett-e nézve? Nem-e vmelyik modul timeoout-tol esetleg?
Én legalábbis ezeken szoktam végig menni.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9629) ubyegon2 válasza apszi (#9621) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

(ezt laikus home userként írom - tapasztalatból- biztosan jön valaki szokás szerint és majd jól megmondja a tutit.....már kezdem megszokni)

A Tara-n is csak egy kernelben (24-es végű) okozott boot várakozást ez:

A 18.3-ban most már újabb van fenn, ezzel semmi gond nincs:

Egyébként, ha boot lassulást tapasztalsz, nézd meg a systemd-analyze blame paranccsal, megmutatja, ha valamelyik services-re vár a rendszer.

itt is egy példa erre:
7.741s NetworkManager-wait-online.service
6.445s ntp.service
732ms grub-common.service
717ms apt-daily.service
661ms lightdm.service
593ms apt-daily-upgrade.service
572ms ufw.service
552ms dev-sda1.device
377ms lvm2-monitor.service
288ms systemd-tmpfiles-setup.service
287ms media-ubyegon-TORRENTEK.mount
229ms upower.service
220ms media-ubyegon-PCX.mount
178ms console-setup.service
160ms media-ubyegon-Data.mount
160ms accounts-daemon.service
157ms ModemManager.service
139ms systemd-logind.service

Ezek közül van olyan, amit ki is lehet kapcsolni.

Az ebben lévő linkek segíthetnek ebben.

ebben van egy táblázat is, mely szolgáltatások lehet kilőni, melyek szükségesek:

Linux Default Services Which Are Enabled at Boot

[ Szerkesztve ]

(#9630) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

LMDE 3 :C

Akit érdekel a Mint Debian alapú változata, innen már tölthető a LMDE 3 beta verziója.

(#9631) growler válasza ubyegon2 (#9630) üzenetére


growler
őstag

Live rendszerként kipróbálva tudsz csatlakozni WiFi-n keresztül a net.-hez ?

(#9632) ubyegon2 válasza growler (#9631) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Még nem próbáltam, késő este töltöttem le. Ráadásul most csak a desktop van, így a wifis csatlakozás sem tudom kipróbálni. :(

(#9633) growler A fene vigye el, akkor ott valóban van valami gond, persze még béta, de a wifi elérés elég alap lenne.

[ Szerkesztve ]

(#9633) growler válasza ubyegon2 (#9632) üzenetére


growler
őstag

Tegnap reggel töltöttem le a Distrowatch-ról - de 3 különböző WiFi eszközzel
sem tudtam csatlakozni. Pedig ezek az eszközök más kiadásokkal szuperálnak.

(#9634) apszi válasza ubyegon2 (#9626) üzenetére


apszi
őstag

Szia(sztok)!

Szuper, köszi. Igazából az egyéb letöltésekkel a másik meghajtót szoktam "szemetelni". A rendszer meghajtóra a frissítések, és a programok mennének csak (nem játékok).

Ami a boot-ot illeti, vasárnap frissítettem, hogy melyik kernelre, azt most gép hiányában nem fogom tudni megmondani, de a laikus felhasználóként adott ötleteidet nagyon köszönöm, belevetem magam a dologba, hátha sikerül valamit találnom. Akkor meg is van az első (számomra) komolyabb feladatt :)

(#9628) sonar

Neked is nagyon köszönöm a tippeket, és igazad van, meg kell még tanulnom kérdezni a témában :B , megnézem amiket írtál. A boot idő egyébként a vasárnapi kernelfrissítés előtt nem egész 2 perc, frissítés után ez kb. a duplájára, 4-5 percre emelkedett.

(#9635) ubyegon2 válasza apszi (#9634) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

egyéb letöltésekkel a másik meghajtót szoktam "szemetelni". A rendszer meghajtóra a frissítések, és a programok mennének csak

Akkor tuti elég lesz a 20GB, az állandó rendszerem fenti elveknek megfelelően már 5 éve ennyi helyen működik.
Egyszer konvertált valami videót ide egy trükkös program, amitől láthatóan megtelt (mint tudjuk az ext4 fájlrendszer x% tartalékot képez a biztonság kedvéért)

Ha úgy látod, hogy nagyon tele van, akkor érdemes a sudo apt clean vagy sudo apt autoclean parancsokkal pucolni egyet.

Érdemes még bujkáló nagyméretű állományokra a Baobab GUI-s programmal ránézni, ez alapból fenn van Lemezhasználat-elemző néven.

A boot lassulással kapcsolatos dolgokkal csak óvatosan, ha valamelyik szolgáltatást ki akarod iktatni, de nem vagy biztos benne, inkább kérdezz rá itt. :)

*
Egy systemd-analyze blame kimenet első pár sorát berakhatnád ide.

(#9636) apszi válasza ubyegon2 (#9635) üzenetére


apszi
őstag

Köszi a részletes segítséget, ezeket jegyzetelem ám :) .
Ugyan szerintem nem ma, de a systemd-analyze-t megnézem, és megmutatom majd, hátha ti láttok valamit. Tulajdonképpen nem volna rossz, ha meglenne a megoldás, mert akkor viszont mehet rá a Tara is, ahol, mint azt már korábban is említettem, egy az egyben ugyanaz a jelenség bootolásnál mint Sylvike kernelcseréjénél. :)

(#9637) ubyegon2 válasza apszi (#9636) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Örülök, ha hasznodra van valami, amit linkeltem. :)

systemd-analyze blame kimenet legyen, mert a systemd-analyze az csak a bootidőt mutatja.

Meglátjuk mi sül ki a dologból, valószínű, hogy a rossz kernelt kihagyva a Tara is jó lesz majd. Nálam ugyanez van más kernellel, egyszerűen kihagytam a 24-es végűt és minden jó. ;)

[ Szerkesztve ]

(#9638) plevips


plevips
tag
LOGOUT blog

Sziasztok!

Egy régebbi laptopra tettem Linux Mint-et, szeretném ezen a gépen elérni egy másik gépemen megosztott partíciómat. Ezen a gépen viszont Windows 8.1 van. Kerestem a neten, találtam is megoldásokat, de eddig nem használtam Linux-ot, így szájbarágósan kellene segítség, akár privátban, köszönöm a segítséget és a türelmet. :B

(#9639) apszi válasza ubyegon2 (#9637) üzenetére


apszi
őstag

Minden egyes linked hasznomra van, kiváltképp, hogy teljesen kezdő vagyok a témában. Minden segítségért hálás vagyok.
Természetesen blame analízisre gondoltam, csak lusta voltam kiírni. Nagyon kíváncsi leszek. :K

(#9640) F.B.I.


F.B.I.
veterán

Üdv urak! :R

Segítséget kérnék, barátom a legújabb Xfce változatot telepítette, TV-re kötött gépre, és a feliratok, mindenhol iszonyat kicsik lettek (sajnos a szeme is nagyon rossz).

Hol tudná a méretet változtatni? Az ikonok normális méretűek.

[ Szerkesztve ]

Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!

(#9641) herdsman12 válasza F.B.I. (#9640) üzenetére


herdsman12
őstag

Csak saccolom: Beállítások - Asztal - Ikonok - Egyéni betűméret

(#9642) Sonja válasza F.B.I. (#9640) üzenetére


Sonja
veterán

Beállítások -> Megjelenés -> Betűkészletek fül.

Én xubuntut használok, de valami ilyesmi lenne:

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#9643) Bohus válasza F.B.I. (#9640) üzenetére


Bohus
aktív tag

Esetleg film feliratról van szó? Az attól függ, hogy milyen lejátszót használsz. Nálam SMPlayert a nyerő, ott Opciók - Beállítások - Feliratok - Betűtipus és színek fül alatt lehet állítani.

[ Szerkesztve ]

A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

(#9644) hódmaci


hódmaci
senior tag

Sziasztok!
Lenovo g500 ra mit ajánlanátok?
Cinnamon 18.3 ra gondoltam

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#9645) F.B.I.


F.B.I.
veterán

Köszönöm mindenkinek átadom neki! :R

Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!

(#9646) growler válasza hódmaci (#9644) üzenetére


growler
őstag

Szerintem, jó választás !
A 19-et még egy ideig nem ajánlanám. :(

(#9647) májkimiki válasza growler (#9646) üzenetére


májkimiki
őstag

Nincs vele gond, július 14.-e óta gond nélkül ketyeg éles rendszerként. Közben még áthoztam SSD-n egy AMD-s notiból egy Intelesbe is. Nem kell tőle félni.

(#9648) growler válasza májkimiki (#9647) üzenetére


growler
őstag

Alapvetően, nincs vele gond ! De a saját tárolóiból próbáltad már telepíteni
rá a qBittorrentet ? Gond nélkül elindult ? Vagy az Unetbootint ?
Sok olyan alkalmazás csomag van ami nem, vagy nem megfelelően
működik rajta. - Később, ez valószínű meg fog változni - ezért fogalmaztam
úgy, hogy most még nem ajánlanám a telepítését.
(Annak idején, a 18-as is valahogy így kezdte - de mostanra már egész
jól kiforrott.)

(#9649) májkimiki válasza growler (#9648) üzenetére


májkimiki
őstag

A qbittorrent-et a szoftverkezelőből .deb csomagból nem flatpack-ből telepítettem. Csak egyéb disztrókat töltök le vele, más torrent forgalmat nem generálok. Ennyi használat alatt nem volt problémám. Indult-indul rendesen és el is kezd seedelni, ha kész a letöltés.
Az Unetbootin-nak van 18.04-es ppa-ja, de nem használom. Erről nem tudok nyilatkozni. Ha kell ISO-t írnom penre, akkor dd-zni szoktam.

(#9650) ubyegon2 válasza growler (#9648) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez a saját tároló mit takar? Unetbootin-t én nem találtam a tárolókban, qbittorrent meg működik, de ez sem saját tárolós, hanem bionic, viszont érdemes terminalból telepíteni, akkor tuti felrakja a két szükséges csomagot. (itt látható, hogy nem Mint-es tárolóból jön a csomag)

Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libqt5xml5 libtorrent-rasterbar9 qbittorrent
0 frissített, 3 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 6.344 kB.
A művelet után 12,5 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] i
Letöltés:1 http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu bionic/universe amd64 libtorrent-rasterbar9 amd64 1.1.5-1build1 [1.258 kB]
Letöltés:2 http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu bionic/main amd64 libqt5xml5 amd64 5.9.5+dfsg-0ubuntu1 [99,6 kB]
Letöltés:3 http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu bionic/universe amd64 qbittorrent amd64 4.0.3-1 [4.986 kB]

Egyébként abszolút igazad van, érdemes várni 1-2 hónapot a friss verziók megjelenésekor. Lassan a Tara is beérett már. Néha átbootolok rá és eddig semmi hiba nem volt, eltekintve a .24-es végű kerneltől. :)

Unetbootin meg Win írásához kell, de azzal igen ritkán töltöm az időmet.
A Flatpak-ot meg inkább ne említsük most. ;]

Milyen hiba volt a qbittorrentnél? Én most próbálom ki és max-on jön le az iso.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.