Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10951) ubyegon2 válasza mAtech (#10950) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igazán nincs mit! :) Amúgy ha a 18.3 elég jól ment a gépen, a 19.x akár még jobban is futhat, annyival gyorsabb lett ez a kiadás, szerintem XFCE-vel is! Én csak a legrosszabb eshetőségre gondolva említettem, hogy talán sok lesz neki, viszont ha fut elfogadhatóan, akkor nem érdemes alább adni, mert a MInt még XFCE-n is elég komfortosra van megcsinálva. ;)

(persze a live futtatása sok esetben csalóka, de a 2GB memória alapján a telepített verziónak talán még jobban kéne futnia)

Meglátjuk. Kíváncsi vagyok mi lesz a tapasztalatod vele.

(#10952) Cucuska2 válasza Frawly (#10946) üzenetére


Cucuska2
őstag

Most aztán nagyon megmondtad. A C++-nak is vannak újabb verziói, akkor azok is szutykok? Vagy mi nem számít szutyoknak? Az olyan nyelv, ahol fordítani kell a programot és a hello world is 5 soros?

Szerintem meg az olyan nyelvek a szutykok, ahol pointerekkel kell majomkodni meg mindenféle compilerek kellenek és futtatni kell a kész programot, és nem elég a szöveges fájl elé beírni, hogy python.

Sőt, az olyan nyelvek is szutykok, amin nincsen legalább három nagy cég által kiadott neurális-háló csomag illetve API.

De én sem pofázok olyan dologba bele, amihez nem értek.

Ufff.

[ Szerkesztve ]

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#10953) 0xmilan válasza Cucuska2 (#10952) üzenetére


0xmilan
addikt

Minden nyelv szutyok valamilyen szempontbol es mindegyiknek megvan a maga helye. Annak, hogy hamarabb lehet mukodo kodot osszerakni, az lesz az ara, hogy lassabb a futas, mert nincs optimalizalva minden reszlete. ...es vice versa.

(#10954) Cucuska2 válasza 0xmilan (#10953) üzenetére


Cucuska2
őstag

Én ezzel egyetértek.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#10955) sonar válasza 0xmilan (#10953) üzenetére


sonar
addikt

De egy linuxos topicban pont a python-t fikázni? :U

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#10956) 0xmilan válasza sonar (#10955) üzenetére


0xmilan
addikt

Engem nem zavar; mindenki azt fikaz, amit szeretne. :D En nap mint nap hasznalom munka kozben es semmi bajom vele.
A kollegat ismerve valoszinuleg az a problema, hogy a python bloat; tudniillik minden bloat, ami eggyel tobb CPU regisztert foglal, mint ami minimalisan szukseges.

(#10957) Frawly válasza Cucuska2 (#10952) üzenetére


Frawly
veterán

Tényleg nem hergelni akarok senkit, de a Python védhetetlen. Tudom egyszerű benne programozni, meg népszerű, de attól még nem lesz jó.

C++-ból is vannak verziók, de odafigyelve lehet úgy írni a forráskódot, hogy mindegy legyen a verzió, és ha külön verziósat is írsz, akkor is ugyanaz a gcc vagy llvm clang compiler lefordítja a különböző kódokat, nem kell azzal szenvedni, hogy mindenféle külön verziós compilert tegyél fel.

De ilyen sajnos a JS is, az is rettenet népszerű, már mindenféle frameworköt húztak fölé, meg azok fölé újabb frameworköket, már az isten se igazodik ki rajta, és addig nincs is baj belőle, amíg a kód fut, de ahogy probléma van vele, senki nem bogozza ki. De legalább lehet benne írni 100-200 megás alkalmazásokat, amik ellátják egy 1-2 megás natív alkalmazás feladatát, lásd az Electron alapú appok.

(#10958) mAtech válasza ubyegon2 (#10951) üzenetére


mAtech
aktív tag

Jelentem kész. Hasonló a sebesség mint Win7-en, vagy kissé jobb is. Mindenesetre nincs BlueScreen kékhalál a Radeon 9200SE miatt (nyilván nem is támogatja a W7 már ezt a karit, az XP-s drivert meg nem szerette :) ).

Szóval marad a Mint. A benne lévő USB-s Bluetooth és WLAN kütyüt is felismerte gond nélkül. :C

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#10959) NeoPampalini válasza mAtech (#10958) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Én sem bántam meg, hogy váltottam Win7-ről Mint-re. Aki nincs Windows-hoz kötve, azoknak mind javaslom is, hogy lépjék meg ezt, egy átlagos felhasználónak tökéletes rendszer. :)

(#10960) ubyegon2 válasza mAtech (#10958) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Super! :C Ez jó hír! Ezek szerint az XFCE még mindig jó lightos gépekre.
Remélem a kékhalál hiányát megszokod előbb-utóbb. :D

(#10961) gregory91 válasza ubyegon2 (#10960) üzenetére


gregory91
senior tag

Helyette találkozhat majd kernel-panic-al, csak kapcsolja ki csúnyán a gépét. :C

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#10962) ubyegon2 válasza gregory91 (#10961) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én 5 év alatt nem emlékszem Mint-nél kernel panicra, más disztróknál előfordult, olyan is volt, mikor menetrendszerűen történt. Hardverfüggő is lehet, de nálam ez a helyzet, még az sincs kizárva, hogy emiatt használom 5+ éve a Mint Cinnamont fő disztróként több gépen.

(néha megtörténik a csúnya kikapcsolás, biztosíték lecsapás, mikró miatt)

No de inkább kp, mint bd. ;]

[ Szerkesztve ]

(#10963) Dhampir válasza ubyegon2 (#10962) üzenetére


Dhampir
félisten

Legfeljebb "user panic" szokott előfordulni, de az is csak a régebbi Cinmanó esetében. ;]

[ Szerkesztve ]

(#10964) ubyegon2 válasza Dhampir (#10963) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Egy idő után már a "user panic" sem az igazi! Nekem néha hiányzik is, mert legalább az felpörgette a punnyadt agysejtjeimet. ;)

Tegnap is csak unottan néztem, hogy a Debian 10.... nagyvonalúan kihagyja a network- managerből a wifiket. Gondolom rutinosan nem a nonfree iso-t szedtem le......

[ Szerkesztve ]

(#10965) Dhampir válasza ubyegon2 (#10964) üzenetére


Dhampir
félisten

Nem érdemes megnehezíteni a néha amúgy sem mindig könnyű életet. :)

(#10966) Frawly válasza mAtech (#10958) üzenetére


Frawly
veterán

Nem hogy hasonlónak, de még jobbnak is kéne lennie a gép sebességérzeténél a Linuxnak. Ha esetleg gyorsabbat szeretnél, akkor Mint Cinnamon helyett a Mint Xfce vagy Mint Mate verziót próbáld.

A 9200SE már egy nagyon régi kártya. De Linux alatt a kernel automatice betölti hozzá a radeon nevű legacy kernel modesetting drivert, meg a 2D-s Direct Rendering gyorsítást, a Mesa csomag meg biztosítja hozzá az OpenGL 3D támogatást.

Egyébként az ATi-t sem értettem. A 9xxx-es Radeon kártyák mind egy kaptafára mennek. Ennek ellenére a 9200-ashoz driver max. XP-ig van, de én használtam 9600-as Radeont anno Win7-tel simán, így most megnézve vistás driver van hozzá, lehet azt használtam, már nem emlékszem, de probléma nélkül ment Win7-en.

Asztali gépnél azért én a 9200-es Radeont kikapnám belőle, és az AGP slotba beletennék egy olcsó, használt ATi HD4670 (legerősebb létező AGP-s kártya), vagy HD3850-es kártyát (ez sem sokkal gyengébb), esetleg NV GT730 (ez is ott van szintben, és nagyon kicsi a fogyasztása, a legmodernebb létező AGP-s kártya, árban talán kedvezőbb az első kettőnél). De ha nagyon gyenge proci, akkor a fenti háromnál is sokkal olcsóbban NV 7900, 7800GS, 6800 (nem Ultra), 6600, 6200, ATi X1900 is elég lenne bele, ezekhez van Win7 támogatás. A GT730-hoz Win10 is. Az NV retró kártyák kicsivel olcsóbbak, főleg a kisebbek. Csak arra az esetre írom, ha fent hagynád a Windowst is játszani, de a Linux is meghálálja a gyorsabb a GPU-t. Viszont ha Linux lesz rajta, akkor meg az ATi kártyák jobbak, és maradj a HD4670, HD3850, X1900, X1850, stb. lehetőségeknél.

(#10967) SwissAirplan


SwissAirplan
aktív tag

Sziasztok!
Bejövő IP Tv- t szeretnék lakáson belül szétlőni.
Sajnos igen költséges lenne 2 vagy 3 tv-s (ip címes ) előfizetés.
Ezért szeretném valahogy azt megoldani hogy egy gép kezeli a bejövő IP tv jelet. És azt tovább "sugározza belső hálón.

Kaptam ötletet hogy Debian és a/v tuner kártya és broadcastelés és a debianon rgy media szerver... de egy kicsit nehezen indulok el.
Amit be tudok rá álldozni az egy i5 intel ~2,8 proci 8 (ha kell 16) giga RAM és kábeles gigabit hálózat.
Ha van valakinek ötlete ne tartsa magába!
Lehet hogy inkább a Debianosba kéne érdeklődjek..

[ Szerkesztve ]

(#10968) Frawly válasza SwissAirplan (#10967) üzenetére


Frawly
veterán

Nem értek az IP tv-hez, de ehhez nem kell szerintem szerver. Elég, ha a tévék routerre kapcsolódnak, NAT-olt helyi hálón. Ilyenkor az tévés cég csak a router IP-jét látja, azt nem hogy az amögött lévő belső hálózatban melyik gép, tévé van épp mögötte. De majd kijavítanak a haladóbbak, ha nem így lenne.

(#10969) SwissAirplan válasza Frawly (#10968) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

Hát ennem nagyon örülnék ha igy lenne!

Én se tudom hogy az ip-t nézik e.... bár mindenhol azt mondtak hogy azonosító kód, amit az eszközön futo applikáció tárol!

(#10970) Tim82 válasza Frawly (#10966) üzenetére


Tim82
nagyúr

Nincsen AGP-s GT730, a 2007-es 7950GT az utolsó AGP-s Nvidia kártya.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#10971) lev258 válasza SwissAirplan (#10967) üzenetére


lev258
veterán

Én úgy tudom, hogy csak a szolgáltatói dobozon túl tudod szétosztani (az IP ott már nem releváns), viszont így minden készüléken ugyanaz fog menni. Ha előbb szeded szét, akkor nem lesz, ami dekódolja.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10972) Cyrin


Cyrin
addikt

ma csináltam egy firissítést, eléggé szétb@szta az XFCE felületet, a tálca nem jön be, az ablakoknak nincs jobb felső sarokban max-min, bezáró gombja, az asztali ikonok eltűntek, hát gratula, mindezt a munkagépen, és nincs időm vele foglalkozni...kernel frissítés is volt, de az előzővel is csinálja, szóval nem az. A héten már nem leszek bent, úgyhogy egyelőre ennyi...

(#10973) Cucuska2 válasza Cyrin (#10972) üzenetére


Cucuska2
őstag

Timeshift? Vagy azt nem csináltál, mert munkagép? :U

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#10974) Cyrin válasza Cucuska2 (#10973) üzenetére


Cyrin
addikt

Így van, az nincs beállítva, a mega tárhely így is megeszi az ssd-t. Majd meglátjuk hétfőn mi lesz.

(#10975) Cucuska2 válasza Cyrin (#10974) üzenetére


Cucuska2
őstag

Bölcs döntés.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#10976) ubyegon2 válasza Cyrin (#10972) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem akarlak idegesíteni, de a desktopon volt egy XFCE, amit február óta nem frissítettem, most megcsináltam és tökéletes minden. Az is igaz, hogy gyári állapotú, compiz van beállítva kompozitornak. Az általad leírt jelenség valami utólag felrakott dolog miatt lehet, nem tudom milyen témákkal kapcsolatos csomagokat raktál fel......

ezen fut:

Machine: Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x serial: <root required>
BIOS: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Topology: Quad Core model: AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics bits: 64
type: MCP arch: Piledriver rev: 1 L2 cache: 2048 KiB
Graphics: Device-1: AMD Trinity [Radeon HD 7660D] vendor: ASUSTeK driver: radeon v: kernel bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9901

Timeshift nálam is inaktív, de a munkára használt disztrót nem is nagyon cicomázom össze, de soha nem kellett még a Timeshift amúgy, mert Mint-et használok. Ez nem szokott összeomlani, még a HP 8570p-n lévő 19.1 Cinnamon is stabil, amire felraktam ügyesen a legújabb plasma-t! (direkt plasma-t írtam, nem KDE-t)

a mega tárhely így is megeszi az ssd-t.

Kéne oda egy normális méretű SSD, a floppy méretű SSD-k lassan kimennek a divatból. :DD
Igaz nekem egy 5 éves Intel 520 120GB van a desktopban, de csak oprendszerek futnak róla még vagy 10 évig.

[ Szerkesztve ]

(#10977) Frawly válasza Tim82 (#10970) üzenetére


Frawly
veterán

Igazad van, most én se találok. De emlékszem ilyesmire, egy 2010 után megjelent Zotac GT kártyára, volt róla YouTube-teszt. Ezek szerint a 730 nem rémlik jól.

Nyilvánvaló az is, hogy a késői AGP-s kártyák egyike sem AGP-s. AGP csatis a nyák, de a vezetők már egy APG-PCIe konverterchipen keresztül vannak bedrótozva, és általában ezek a kártyák a konvertálás miatt lassúbbak, meg eleve úgy vannak kiadva, hogy kisebb memóriabusz/sávszél, kevesebb VRAM, visszavágott órajel.

(#10978) Cyrin válasza ubyegon2 (#10976) üzenetére


Cyrin
addikt

én kb 5 éve használom ezen a gépen az XFCE-t, és még soha nem történt ilyen. Az otthoni egyik gépen meg már lejárt 17-es cinnamon van, ott is ok minden. Kéne frissíteni, csak nem jutok oda, a bnőm is inkább a telefonját pöttyögteti egész este, ahelyett hogy leszedné az adatait róla. Na az tele van rakva, de pl az ÁNYK azon megy csak, az új java büdös neki, meg a minecraftnak is ugyanez az új java undora van.

Nem témáztam a cégest, nekem jó az alap XFCE munkára.

(#10979) ubyegon2 válasza Cyrin (#10978) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha nem piszkáltad a cégest, akkor ott valami más prücök lesz, mert tényleg nem szokott gond lenni egyik Mint-tel sem. Nekem is nagy bánatom, hogy a 17.3 lejár, mert ha minden kötél szakadt, csak az működött, például a Digi nat-olt IP-jével csak az hozta be a szükséges weboldalakat.
[link]

(#10980) Cyrin


Cyrin
addikt

Itt van tessék másnál is van ugyanez a hiba.

(#10981) fecsu válasza Cyrin (#10980) üzenetére


fecsu
csendes tag

Nálam is ugyanaz, mint nálad. A mesa frissítés szétcseszte az egész xfce-t.

(#10982) Cyrin válasza fecsu (#10981) üzenetére


Cyrin
addikt

megoldás a linkben az előző hozzászólásomban, de úgy tűnik símán csak frissíteni kell újra, mert kiadták már a javítást, csak én nem tudom kipróbálni, mert hétfőn leszek csak a céges gép közelében.

[ Szerkesztve ]

(#10983) ubyegon2 válasza Cyrin (#10980) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Látom, ezért is írtam milyen kompozitort használtam, mert XFCE-ről lévén szó, gyanús volt, hogy nem mindegyiknél áll fenn a jelenség.

Egyszóval nem a Mint és nem az XFCE rogyott meg, csak az egyik kompozitor akadt össze a mesa frissítéssel. De legalább hamar javításra került. :)

(#10984) Dhampir


Dhampir
félisten

Sziasztok!

Az Ubuntu fórumra írtam egy hozzászólást, de itt is feltenném a kérdést.

Véleményetek szerint Linux Mint-ra (és Ubuntura) érdemesebb most már olyan telepítő ISO fájlt kiírni, ami UEFI módban készül? :F

Lehetnek ennek még mindig hátulütői a "Legacy" beállítással, telepítéssel szemben?

[ Szerkesztve ]

(#10985) lev258 válasza Dhampir (#10984) üzenetére


lev258
veterán

Ha a secureboot-ot kikapcsolod, akkor nem lesznek. Olyannal viszont már találkoztam, hogy a gyártó hibájából legacy-ban nem minden hardver működött megfelelően.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10986) Dhampir válasza lev258 (#10985) üzenetére


Dhampir
félisten

Köszönöm szépen! :R

Te is UEFI módban használod már?

[ Szerkesztve ]

(#10987) lev258 válasza Dhampir (#10986) üzenetére


lev258
veterán

Már jó ideje, minden alkalmas gépen.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10988) Dhampir válasza lev258 (#10987) üzenetére


Dhampir
félisten

Még ami eszembe jutott; Live rendszer futtatásnál nem okoz problémát az UEFI?
Ugyanúgy kiválasztható a boot menüben, mint Legacy esetében?

(#10989) lev258 válasza Dhampir (#10988) üzenetére


lev258
veterán

Az egyetlen különbség a Grub jellegű választómenü megjelenésében van, de az sem nagy.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10990) Dhampir válasza lev258 (#10989) üzenetére


Dhampir
félisten

Értem, köszönöm.

(#10991) Frawly válasza Dhampir (#10984) üzenetére


Frawly
veterán

A kérdésedet nem pontosan értem. Egyféle .iso fájl van egy Mint flavorön belül, dd módban írod ki, bootolnia kell UEFI-vel és Legacy BIOS boottal is. Ezt az UEFI BIOS-ban kell beállítanod, hogy milyen módban bootoljon, UEFI only, Legacy BIOS only vagy vegyes, mindkét lehetőségre figyeljen a bootolható eszközök listázásánál.

Előnye lehet az UEFI bootnak, hátránya nem. Pl. a rendszerbetöltő előtti eszközinicializálási idő lerövidülhet, mivel az UEFI bootkor az UEFI kihagy egy csomó hagyományos BIOS POST eszköztesztet, amit a Legacy BIOS megcsinál. Nem minden gépen lehet vele időt nyerni, de van, amelyiken lehet vele 1-2 másodpercet spórolni.

A secure bootot érdemes kikapcsolni, mert rohadtul nem secure, másrészt csak szopatásra jó, de végül is úgy is használható egy UEFI-s telepítés, ha bekapcsolva hagyod, de akkor pár dolog menedzselése megnehezül, pl. drivertelepítés, rendszerbetöltő frissítése, kernelfrissítés.

Én is már a sokadik gépen használok UEFI bootot, Win10-zel és Arch Linuxszal is, de Arch alatt kézzel máshogy oldom meg a Minthez képest, nincs GRUB sem pl., míg Mint alatt van. Egyébként úgy olvastam több embertől, hogy a Mint telepítő bizonyos gépeken nem hajlandó UEFI-vel települni, lefagy a telepítő, vagy végigmegy, de nem bootol. Gépe válogatja.

(#10992) Frawly válasza ubyegon2 (#10976) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, nálad ezért nem tört el, mert Compiz fut kompozitorként, míg az Xfce saját kompozitora tört most el az új Mesa miatt. Egyébként érdekes, mert Arch fórumon nem látom a problémát, szóval arra gyanakszok, hogy a mintes Xfce-s csomagok régebbiek, erre jött egy friss Mesa, és a kettő összeakadt.

De sajnos ma már nem csak a Mint ilyen, minden OS-en eltörhet bármi update-kor. A modern rendszerek annyira komplexek, hogy végtelen lehetőség van arra, hogy valami valamivel összeakadjon, eltörjön.

Archon most nálam nemrég egy kisebb kellemetlenség akadt csak, hirtelen működésképtelen lett az összes keepass-os csomag, és csak keresőzéssel derítettem ki, hogy valamelyik marharépa különszedte a Pythontól a pythonos crypto csomagokat, csak fel kellett őket tenni kézzel, mert az új függőségek nem jelentek meg a régi csomagok frissítésekor. Apró dolog, 2 perc alatt megoldottam, de aki mondjuk kezdő, lehet bepánikol ilyenkor, hogy jajj, mihez kezdjen, összeesküdött ellene a CIA meg az NSA. Mondjuk az Arch hírekhez kiírhatták volna egy 3 soros hírben, a műkörme senkinek nem tört volna le tőle, azért van a főoldalon a hírek szekció, hogy lehozzák az ilyeneket.

De a Mint főoldalán sem látok hírt erről az Xfce-s gikszerről. Tehát nem is az, hogy valami eltörik, mert csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, hanem nem tájékoztatják róla a felhasználókat, a linuxosoknak inkább ezzel nemtörődömségével kéne valamit kezdeni.

(#10993) ubyegon2 válasza Frawly (#10991) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem minden gépen lehet vele időt nyerni, de van, amelyiken lehet vele 1-2 másodpercet spórolni.

Ez így van. Sőt!

Gépe válogatja. - :K

Nem írok UEFI témához, ahogy megfogadtam, de azért amit már leírtam, csak belinkelem, első UEFI-s tapasztalat Manjaro-n!

UEFI bootidő - 21.120s

Legacy bootidő - 7.424s

HP Elitebook 8xxx sorozat

(#10992) Frawly

Néha előfordulhatnak gikszerek persze, inkább gyorsan javítsák ezeket, mint inkább kiírják az oldalukra. Többnyire azok olvasgatják a disztrók saját oldalain az ilyen jellegű bejegyzéseket, akik nem fagynak le, ha valami problémával találkoznak. A frissítésnél mindig áll fenn némi kockázat, mondjuk nem rolling rendszernél ritkábbnak kéne lenniük ezeknek, értelemszerűen. :)

[ Szerkesztve ]

(#10994) ubyegon2 válasza Dhampir (#10984) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Lehetnek ennek még mindig hátulütői a "Legacy" beállítással, telepítéssel szemben?

Igen, lásd előbbi hsz-t. A többire kaptál választ, egy iso van, nincs külön UEFI-s. Bennem az szokott ilyenkor felmerülni, hogy adott hw-környezetben, ha nem a legújabb és minden jó legacy-ban, akkor......

No de miért pont te ne szívnál UEFI-vel!? :D Tapasztalatokra meg szükség van, majd írd meg miként alakult az első UEFI-s kalandod.

(#10995) sonar válasza ubyegon2 (#10993) üzenetére


sonar
addikt

asszonynak is elitebook 8460-van (jó pár éves refurbished) , de ott a biosban írják, hogy az efi támogatás kezdetleges, ha nincs kimondottan indok rá akkor ne használja a kedves user.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#10996) mAtech


mAtech
aktív tag

(#10959) NeoPampalini: otthoni egyik régi notin azt használom. Gond nélkül. :)

(#10960) ubyegon2: Köszi! A kékhalál hiányt megszokom hamar. Pislogtam is először, hogy de rég láttam már ilyet :D

(#10961) gregory91: Én eddig ilyennel Manjaro-n találkoztam. Az Intel integrált VGA nem tetszett neki. Reszelgettem, de véges volt a türelmem, így ráhagytam. Ment rá a Mint.

(#10966) Frawly: Rokonnak lett összetéve. Mivel a rááldozandó összeg = 0,-Ft, így ezt dobta a gép. Arra kell, hogy FB, meg Divx-es mesefilmek menjenek a gyereknek. Ezt a szintet még hozza szolidan. VGA-ra nem fog költeni szerintem a fentebb írt költséglimit miatt, de köszönöm a részletes AGP-s körképet. :R

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#10997) ubyegon2 válasza sonar (#10995) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi, ezt nem tudtam ill nem is vettem észre, ha egyáltalán írja a 8570p BIOS-a, de nem baj, elég sokat elszórakoztam rajta UEFI-vel, persze ez is közrejátszik, hogy nem vagyok UEFI barát. :N

(#10996) mAtech

Én a végén már megkedveltem a kékhalált, főleg az azt imitáló screensaver miatt, ami nagyon jó szolgálatot tett az idióta főnök gépén! :D

[ Szerkesztve ]

(#10998) 0xmilan válasza Frawly (#10992) üzenetére


0xmilan
addikt

"arra gyanakszok, hogy a mintes Xfce-s csomagok régebbiek"
Eleg sok csomag eleg regi. Az inxi-ben pl. mar nem mukodik a -w (weather) kapcsolo, mert a regi verzioban eltort vmi, es nem frissitik.

"De a Mint főoldalán sem látok hírt erről az Xfce-s gikszerről"
A Mint fooldala egyreszt design szempontbol megragadt a 2000-es evekben, masreszt az official blog.linuxmint.com-on csak a montly news van. Szoval julius vegen majd lehet h olvashatsz a gikszerrol, ami a ho elejen tortent. :D
Regen meg volt segfault.linuxmint.com dev hireknek, de mar innen is a fo blogra iranyitanak.

Amugy ilyenkor orulok h nemreg valtottam teljesen i3-ra es mar nem kell DE-kkel szorakoznom.

(#10999) ubyegon2 válasza 0xmilan (#10998) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

[Fix available] Window manager xfwm 4.13.0 broken after last mesa update

Van fórumuk, úgy látom eléggé pörög.

Amúgy a weboldalukon található a linkje. :)

(nem kifejezetten neked ment)

[ Szerkesztve ]

(#11000) Dhampir válasza Frawly (#10991) üzenetére


Dhampir
félisten

Ha MBR partíciós sémára írom ki, az nem fog megjelenni UEFI boot során emlékeim szerint, de lehet, hogy tévedek.

Erre gondoltam:

(#10994) ubyegon2

Nem akarok kísérletezni, jó volt eddig nekem a Legacy, csak az "idők szagva"... :D

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.