- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Win 10 LTSC: hülye vagyok?
- MasterDeeJay: MSI H110M PRO és i3-8350K (coffeetime mod)
- WireGuard VPN a mindennapokra
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #106873 üzenetére
Az OK, hogy a Debian installkor még részben angol nyelvű, én se nagyon tudok minimál konyhanyelvi szintnél többet, de azért anno is megértettem, melyik opció micsoda. A számítógépes nyelvezet nem akkora kihívás, ha több évtizedes múltad van már.
Mondanám, hogy vannak magyar nyelvű leírások is, de ezt csak akkor érdemes használnod, ha valaminél nagyon elakadsz, mert nem az a stepbystep tipusú leírás egyik sem:
Debian GNU/Linux Telepítési útmutató 1
Debian GNU/Linux Telepítési útmutató 2Az elején erre érdemes figyelni, épp említettem is nemrég, nem elég, ha kevesebb van bepipálva, a DE az nyilván mindegy, melyik...
Amúgy meg ha melóban mélyebben ismertél egy OS-t, eleinte nehezebb átállni, de nem nehezebb, mint egy totál laikusnak, aki a Windowst is csak használta meg gyilkolta anno a sok crackelt game-mel meg programokkal.
A HDD-ken OS futtatásnak már leáldozott jó ideje, hiába volt super egy 10000RPM-es WD Scorpió, amikor a legnokedlibb SSD is minimum 100x access time-ot hoz. Mondjuk itt azért érdekes, hogy 5x.ös bootideje volt az A400-nak, mert hiába van a leggyorsabb Sata SSD-nek 3x-os access time-ja, azt a user nem fogja érzékelni, mivel microsecundumban mérhető az érték. A Samsung 870 például szintén nem mérhető össze semmilyen szempontból az A400-zal, vehetjük akár a DRAM cache meglétét...
-
válasz
tordaitibi #106800 üzenetére
Igen. Közben megfejtettem. Már én is megcsináltam. Egy 1.05 Terás NTFS adatpartícióm készült. Az ezen lévő egyetlen mappát mountolgatom Fstabbal mindegyik linuxom /mnt/akarmi mappája alá és az ezen lévő almappákat linkegetem a /home/user alá, ugyanígy teszek a windowsom userével is (csak azt nem értem, hogy a windowsos képek mappa törlés után miért teszi vissza mindig magát, mindegy ez még belefér). 3 meghajtó, 3 linux (lmde , sima mint , reborn os) és 1 windows. Mindegyik linux másik meghajtóra timeshifteli magát. A windowsról másik meghajtóra készül időnként pendrájvos zillával másolat. Az adatpartícióról külsős meghajtóra készül (a zsaroló vírusok ellen is) időnként másolat szintén usb-s zillával. ... és még maradt két darabban fél tera helyem a laposon. A linuxok bérmejyike cserélhető mindenféle bonyodalom nélkül bármikor.
-
Az ingyenes, pendrive-ról bootolható Macriumból még van egy régebbi példányom, valami 8.x valahányas verzió. Ha valaki kéri, feltölthetem valahova.
De több helyen is fent van a neten, pl. itt is, szerintem ez is az. Ez itt pedig elméletileg tartalmazza a Windows alá telepíthető verziót is.Én Linuxot dd-vel klónozok, cégnél a Windowsokat Macriummal. Ha csak egy-egy könyvtárat akarok menteni, akkor pedig rsync. Nem kell kézzel megírni, ChatGPT, Gemini, Claude, Perplexity, vagy bármelyik AI megírja.
-
válasz
tordaitibi #106526 üzenetére
"2025 van. Tessenek már elengedni az évtizedes dogmatikus berögzültséget hogy egy linuxnak elég 8-10Gb partíció."
*Ubuntunak nem.
Egy Linuxnak elég, csak nem mindegy, melyik Linux. Alpine 5GB felextrázva. Debian is megvan 15 alatt, alaprendszer, 64 bites."Véleményem, ami eddig évek alatt többszörösen beigazolódott, csakis NTFS."
Linuxra nem érdemes NTFS adatpartíciót, ha nem dualbootolsz Windowst. ext4, vagy bármi natív. Ha dualboot, akkor meg muszáj, mert a Widows csak azt ismeri. -
válasz
I02S3F #106513 üzenetére
Nem flame, ez teljesen Linux témekör.
Előttem bölcs öreg disztróhopper kollégám és hcl leírta a lényeget, pár dolgot hozzátennék.2025 van. Tessenek már elengedni az évtizedes dogmatikus berögzültséget hogy egy linuxnak elég 8-10Gb partíció.
Nem elég.
Nálam Ubuntu kartárs lassan 8. éve teszi a dolgát. Indult 25 gigáról. Jelenleg, többszöri átméretezés után 50GB-ból 46 foglalt úgyhogy nemsokára ismét partíció bővítés lesz. Ez maga után vonja a Timeshift partíció növelését is.
Ha most kezdeném 60gigával indítanék. Ha meg a home is, akkor legalább egy teljes 256-os ssd.
Mielőtt bárki letámad hogy persze ott a home, nálam a home szinte üres, mármint user adat szempontból. 2,2GB összesen vagyis nem ez viszi a tárhelyet.
Snap mindennel, /home, var, stb 8,7GB. Flatpak 9GB, Wine cakkpakk 7,2GB. Stb. Persze biztosan jönnek a reagok. én vagyok a helikopter mert nem natív debes a rendszer. Ebbe ne menjünk bele többször leírtam hogy gyári repo=használhatatlan.Háttértár, adatpartíció.
Véleményem, ami eddig évek alatt többszörösen beigazolódott, csakis NTFS.
Normális naplózó fájlrendszer, redundanciával, javíthatósággal, metaadatkezelés, stb.
Igen ha beborul, ami nem jellemző, Win kell a javításhoz mert a linuxos javító érthetően nem tudhat mindent helyretenni. Nagy piros pont hogy egyáltalán van javításra lehetőség.
(csak zárójelben, mielőtt a vérlinuxosok nekemesnek, azt hogy a Linux kezeli és javítja, meg pl. a Wine, ezeket gondolom az élet hozta létre mivel ezek kellenek és sokan használnak wine-t meg ntfs-t meg Windowst Linuxok mellett)
Ma már minden lekezeli, droidos eszközök, Macos olvassa, okostévék, bármi jól kezeli. Mindez egy EXT-ről nem mondható el.
Ezeket nem azért írtam le mert Winről jöttem hanem mert az élet igazolta.Munkamappák symlinkelése meg fstabos bohóckodása.
Magánvéleményem szerint felesleges.
Egy esetleges OS újratelepítésnél, vagy másik os használatakor egyszer, egyetlenegyszer kell megadni az alkalmazásoknak hogy hova mentsenek, honnan dolgozzanak.
Pl. 1x megmagyaráztam az összes rendszerem összes böngészőjének hogy a háttér ssd "download" könyvtárába mentsen. Snitt, ennyi és örökre így lesz.
Képnézőknek, képszerkesztőknek, paintoknak 1x mondtam meg hová dolgozzanak, ez a "Képek mentett" könyvtár. És így tovább.
Ezeket kiszögezni a Wines Fájlkezelőbe, az összes Linux Helyek menübe szintén 1x kell és ennél praktikusabbat én nem tudok elképzelni.
Nekem minden fájlkezelőm bal oldala így néz ki, oprendszertől függetlenül, és természetesen a tartalmuk ugyanaz hisz mindegyik ugyanazt a munkakönyvtárat használja. Nagyon kényelmes.
Ezek közül a download, a képek, képek mentett, camera és még 3 nem látható mukakönyvtár Megasync felhőszinkronba van az otthoni gépem Win és Ubuntu, és a 2 melóhelyi gépem winek és linuxok között.
Ha valamit itthon molyoltam, bármelyik melóhelyen onnan tudom folytatni ahol abbahagytam, minden ott van minden gépen.
Nemrég próbálgatom a W11-et, kb. 10 perc volt ugyanezt a mappafelállást és mentési utakat azon is megvalósítani.Az hogy egy bármilyen linuxot többet kell állítgatni.
Többek szerint ebben rejlik a szépsége, meg ugye meg kell ismerni mélyebben hogyan is működik egy os.
Átlagtól eltérő felhasználásban nem out-the-box, ezt el kell fogadni.
Én "csak" 2 évig szögeltem, megérte. Mostanában, évek óta nem bombázom a topikot kérdésekkel mert beállt úgy ahogyan én elképzeltem. Még mindig nagyon sok korláttal szembesülök, ezek 90%-a szoftverhiányosság de elfogadtam hogy a rendszer ennyit tud.
Kimondottam kedvelem ezt a rendszert. -
-
Zolifarkas
tag
válasz
shadow1901 #106468 üzenetére
Köszönöm. Mivel több HDD-m van így megtartom a jelenlegi Windows-t tartalmazó HDD-t és ha kész lesz a Linux és tesztelem amiket szeretnék futtatni, megtartom a Windows-os HDD-t lehet, hogy később csatlakoztatom a dual boot kialakításával.
-
válasz
tordaitibi #106396 üzenetére
Nem tudom, de ott valami nagyon nem kompatibilis a router samba-jával.
Valószínűleg az Ubuntu szabályosan választ le, nem úgy, mint egy umount -l /valami(A Windows nem választja le a meghajtókat rendesen, ugye Fast startup.)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
szarnyasdino #106338 üzenetére
Nem butaság, de nagyon jobbkézzel akarod a bal füled vakarni.
Szóval, sorjában, aztán kiegészítgetek bele:
- a Linux futtatható pendrive-ról. Disztró függő, mennyire nehéz, de amúgy semmi akadálya- általában telepítőket szoktak, vagy live rendszereket, amik nem települnek sehova, de teljes értékűként funkcionálnak
- a live rendszerek általában boot-olnak a pendrive-ról, mint írásvédett fájlrendszerről, majd minden egyéb, amit egy ilyenre telepítesz, a memóriába megy, nem a pendrive-ra, és egyetlen kikapcsolás/áramszünet esetén elszállt minden, azaz következő boot során ismét az eredetileg kiírt live rendszer indul
- tudsz olyat csinálni, hogy két pendrive-al indulsz, egyik egy telepítő, másik egy üres és a telepítőről boot-olva a másik üresre felteszed a linuxot, de tetűlassú lesz és az általában ext4 alap-fájlrendszer nagyon meg is eszi a pendrive-ot idővel.. az a disztró, ami támogat f2fs-t, itt előnyt élvez, de ez mind csak mellékes: a disztró ettől még tetűlassú lesz.
- ha esetleg kiagyalnád a kerülő megoldást, hogy akkor külső USB házas SSD-t teszel USB portba pendrive-ra, nos, arra is lehet installálni Linuxot, de nem ajánlott, mert az USB port implementációk alaplapról alaplapra változnak, ahogy az SSD-k energiaigénye is és instabillá válhat a port energiaellátása (nálam ez van ASUS-on, havernál is, nem a lapok rosszak). Olyan külsős házban mehet a dolog, aminek van saját tápja és így kötöd be azt a gépre egy USB3-as kábellel, ebben tudsz használni SATA-s SSD-t és talán jobb a helyzet egy fokkal, de az USB kapcsolat továbbra sem egy életbiztosítás, ha elszáll bármi miatt is a cucc
- játékra alkalmas Linuxot telepítenék a meglévő gépedre egy üres partícióra, lesz egy dual boot-od, de tudni kell, hogy ha mégsem jött be a dolog, hogy térj vissza a "csak Windows" mostani rendszeredhez - vagy maradsz Linuxon és a Windows-t gyepálod
- ha mindezt rizikósnak találod, a legegyszerűbb megoldás: veszel még egy SATA SSD-t olcsón valami 250-est a gépbe, arra feltelepítesz egy Linuxot úgy, hogy ezen az SSD-n hozol létre EFI partíciót és megadod neki, hogy a Windows-t tartalmazó SSD EFI partícióját ne használja (Debian telepítő pl. tud ilyet, de sok másik is valszeg), cserébe a betett SSD EFI partícióját fogja használni, majd amögé feltelepül a Linux maga. Nem nyúlnak egymás dolgaiba így, Linuxal sem kell felismertetni a Windows-t, minek. Mindkettő tud a saját SSD-jéről boot-olni. Minden gép bekapcsoláskor F8-at (vagy ami Neked van) nyomkodva előjön a boot menü, ha nem az alapértelmezett Windows-ra szeretnél boot-olni, kiválasztod a Linuxot és enter és azzal bootolsz gyönyörűen. A többi már disztrófüggő, hogy a játék ezen belül majd el fog-e indulni, egy Proton segítségével vagy ilyesmi, ebben majd a többiek segítenek, én "játékos" disztróban nem nagyon vagyok ott (pedig nekem is kellene, de mindig valami mást tanulmányozok a Debianom alatt)
Szóval: mindaz amit mondasz, lehetséges, de jó a fentieket szem előtt tartani, ha biztosra akarsz menni.
Ha random "áhh tegyünk egy próbát és ha beszarik valami, kidobtam x órát és ideget az ablakon" akkor bármelyik opció járható.
-
válasz
csixy #106072 üzenetére
Inkább megtanítom Linuxozni, néha felugrik nézegteni a displayt, de azért csak azt várja, hogy rácuppanhasson a kábelra! Szerencsére Zbooknak jobboldali bemenete van, így egyből el tudom hárítani a próbálkozásait!
Lehet kipróbálom azt, hogy Windowst bootolok, akkor szerintem a noti közelébe se megy! 🐇🫨🙂
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
CsengődiGeri #106013 üzenetére
Akkor kellene jönni amikor probléma van, nem utólag.
pl lehet, hogy ez megoldotta volna.Bootolj be a Linux Mint alól.
Nyisd meg a terminált és futtasd:
sudo update-grub
Ez átnézi a rendszeredet, és ha látja a Windows-t, automatikusan hozzáadja a menübe.
Ha így sem jön elő a GRUB induláskor:
telepítsd újra a GRUB-ot az EFI partícióra:
sudo grub-install
sudo update-grub -
válasz
GEPESZ66 #105987 üzenetére
Azt a lemezt mikor leformáztad Win alól helyi lemezként, azon a Winen be volt kapcsolva a fast startup azaz a lemez annak a Windowsnak a tulajdonában van jelenleg is.
Ha már nincs meg az a Windows, ne vacakolj vele, pláne ha töküres, valamilyen lemezkezelőbe formázd újra, akár ntfs vagy amira akarod.
DE!!
Ha még megvan a Windows, és ezen a gépen van dualbootba, akkor menj át Winre és kapcsold ki a fast startupot mert ezután is mindig ez lesz, Win utáni Linux bootnál nrm tudsz rá írni mert a lemez foglalt ergo írásvédett lesz. -
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #105973 üzenetére
Én vígan használom NTFS javításra a Gnome Disks ezen opcióját(ettől ez még nem ajánlott), ellenőrzés, javítás. Szerencsére soha nem lett semmi baj, Windows alatt kikapcsoltam ugyan a hibernálást, de néha még így is problémás az NTFS lemez Windows után, dual boot-al. Felcsatolja a linux, de se írni, sem törölni, sem semmi. Sajnos a Steam miatt kell a Windows, amit most kicseréltem a 11-re. Eddig nincs vele gáz, de olvastam itt, hogy csak idő kérdése, hogy mikor rendezi el a linuxos lemezem grubját....
-
válasz
KISDUCK #105971 üzenetére
Szia van elvi lehetőség, Gparted fájlrendszer javítása menüpont.
De én ezt nem ajánlom sőt ellenzem.
Az NTFS a Windows fájlrendszere és csak a checkdisk (chkdsk.exe) tudja normálisan javítani a fájlrendszert és rendbetenni a leírókat.
Ugye eszedbe sem jutna egy Win alól ext fájlrendszerre fsck-zni, még ha lenne is valami ilyen mód. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KISDUCK #105971 üzenetére
A kparted és a gparted is bizonyos fokig képes az NTFS fájlrendszer javítására. Az előbbi az alapból fent is van a decken azt hiszem. De előállhat olyan, amihez muszáj rádugni egy Windowsos gépre, hogy kijavítsa a fájlrendszert. Én is jártam így, nekem a Samsung TV néha megrendezi a külső HDD fájlrendszerét, hiába állítom le a TV-t és megvárom míg kialszik a HDD led...
Az ExFAT fájlrendszer lenne az NTFS alternatívája, de azt nem támogatja minden, így marad az NTFS.
I02S3F: no, ma is tanultam valamit.
-
KISDUCK
addikt
Van egy steam deck-em amin elvileg az arch linux alapú steam os fut. Volt rá csatlakoztatva egy usb-s hdd (ntfs) és történt pár nem várt esemény aminek a vége az lett hogy nem tudtam csatlakoztatni a hdd-t. A fájl rendszerbe került egy kis gixer, de windowsos gépre dugva meggyógyult.
Ezt linux alól hogy lehet helyrehozni ha megint előfordulna ilyen? -
válasz
ViZion #105948 üzenetére
Supergrub2disc,
Windowst natívan csak MBR/BIOS rendszeren tud indítani.
Ha UEFI/GPT van és sérült, nincs,hiányzik az EFI partíció vagy bár van de arról bármi okból gyalulták a win bootbejegyzését akkor azt semmi el nem indítja.
Csixy kollégánál meg amit leírt ott az egész Win partíció ugrott a Linux telepítésénél.
Innen nehéz a visszaút -
ViZion
félisten
válasz
csixy #105937 üzenetére
Supergrub disk. Összeszedi, h mi bootolható és csinálja. Windowst daisy chain-re rakja. Ha a win loader sérült, akkor ez sem lesz megoldás.
janos666: nincs valami home servered, amin egy Frigate + Go2RTC futna? Azok kezelnék szépen a problémát, csak akkor rögzítene, ha indokolt (amit beállítasz), karban tartaná a mentéseket (hány napig őrizze meg, stb...)
TordaiTibi: OK, nekem régi és wifis nyomtatóm van, ahhoz sincs rendes linux driver, másikét kellett neki megbarkácsolni. Ha ez vígasztal, 15 éve a wifi, a bt, de még a hang is legalább ekkora szopóág volt. Ahhoz képest most 2 kattintás 1 gombnyomás... 1 laptop volt nemrég, aminél a wifi nem működött instant, de Mint-el azzal sem volt gond.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105934 üzenetére
Neked nem a tanpályán kezdték oktatni a vezetést, hanem egyből kivittek közterületre bénázni?
Ha telepítéskor valamit félreért, elront, könnyen megeshet, hogy Windows még nincs, Linux már nincs. Mobilon még pötyöghet valamit az interneten, de hogyan készít mondjuk egy új felépítő pendrive-ot? Gondolt arra, hogy első lépésként lementse az egész lemezt egy image fájlba, de ahhoz hogy visszatöltse kell egy botolható pendrive-ot is készítenie.
Nagy mellény a mostani tudásoddal, de abszolút kezdőként, amikor azt se tudod eszik-e vagy isszák az MBR/GPT sémát, hogy hogyan kell kikapcsolni a Secure boot-ot, nagy kihívás és izzad a tenyere.
N+1 dolog közbejöhet, és ha nincs mellette egy gyakorlott kéz, könnyen az a vége, hogy inkább nem tanul, visszamegy Windows-ra. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
humidbrush #105890 üzenetére
Így van, meg tartasz egy külön PC-t Secure Boot-al és minden "goodie"-val annak a pár játéknak, ami kögöh Win-en, hogy egy teljes DXO Labs vagy Adobe stack-ről ne is beszéljek, esetleg egy Samsung Magician SSD firmware frissítő még a listára..
Mindig próbálom elengedni a Windows-t, de ehhez "iparági" hajlandóság kellene.
Amúgy a daily driver itt is Linux, csak mondom.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #105881 üzenetére
Lehet, hogy nem ártana összedobni egy használhatóbb és nem átfogó összefoglalót.
Windows alatt készít pl Ventoy bootolható USB-meghajtót, arra felmásolja a letöltött ISO-kat majd live módban kipróbálja őket, hogy neki melyik asztali környezet tetszik.
Telepítés, alap beállítások, mellékelten pár pdf és videó anyaggal.
Ott a grafikus szoftverkezelő + ellenőrzött Flatpak csomagok, amilyen formában meglesz az alkalmazás majd azt teszi fel.
Kezdőnek nem kell egyből mindent értenie, egyből kendácsolgatni ahhoz, hogy használni tudja. Nem lesz majd minden alkalmazás ilyen egyszerűen felrakva, közben ott a Flatpak amivel könnyebb lenne. -
-
Petya XT
senior tag
Plasmára keresnék két progit. Az egyik valami hatékony fájlduplikáció kereső, mert sok képfájlom másolás közben duplikált lett, gondolom a fájlnevek miatt(ékezetes, kötőjeles) NTFS--->Ext4-re másolás során.
A másik egy cetlikhez hasonló valami az asztalra, vagy a panelre. Olyat keresnék, mint a Windowsban a Cetlik, vagy a Cinnamonban a Jegyzetek desklet.
Előre is köszi
Lacpac:
Pontosan így jártam én is Gmail-ben. Ugyanaz a vezetéknév és a keresztnév is, de a srácnál van beszúrva egy pont. Én is megkaptam az ő leveleit és ő is az enyémeket. A mai napig közös postafiókként tekintünk rá.
Bár nem beszéltünk már egy ideje.
-
válasz
Sanyi.mTs #105114 üzenetére
Fogsz egy live rendszert, és megnézed azzal, pendrive-ról fut, nem nyúl a telepített Windowshoz. Amúgy 99% hogy működne.
Hogy neked megfelel-e böngészni, azt meg tudod nézni a Live-ról is, vagy virtuális gépen. Ha megfelel, akkor is csinálhatsz dual bootot, és ha kell, akkor indítod a Windowst.
-
-
válasz
Edorn #105054 üzenetére
Hálózati meghajtó másképpen működik, azt lemountolja a Windows is leálláskor, nem tartja meg.
Meg hát a virtuálgépet is érdemes megfontolni arra az időre, amíg megnézed, hogy nincs-e valami megszokhatatlan a felületen, ami miatt nem felel meg.
@ubyegon2 : Ja, te ezt nem tudtad? Ezek a cuccok az utóbbi kb. 10 évben nem kapcsolnak ki Windowsszal. Konkrétan nem áll le a gép kikapcsolásra, hanem hibernál (ld. fent a fast startup kapcsán, nem csatolja le a meghajtókat). Úgy kell újraindítani/kikapcsolni, hogy rebootolod, és indulás közben a gyártói logo+a forgó kolbász közben kinyomod a szemét
A 4mp power gomb az ATX szabványban volt az erőltetett lekapcsolás, ezt némely gyártók előszeretettel nyújtják bármeddig -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Edorn #105014 üzenetére
Tökvállalható.
Én a helyedben ha úgyis Linux-al ismerkedsz, virtuális gépben szórakoznék vele Windows alatt és majd később telepíteném. De nyilván ízlések és pofonok.Windows-t érdemes lehúzni a Linux telepítése alatt, ahogy mondták előttem, így bár a Grub OS prober-je nyilván nem fog más OS-t látni, a BIOS boot menüvel tudsz gép induláskor Windows-t választani (nálam pl. F8).
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105047 üzenetére
minden a géphez csatlakoztatott lemez, meghajtó, pendrájv, ssd az ő tulajdonában van.
Feltéve hogy kap egy betűjelet. (Most tekintsünk el a boot/recovery partícióktól) Mégis ki máséban lenne?
Egy ilyen állapotra ráindítani egy másik os-t az kb. ugyanaz mintha megpróbálnál egy működő os mellé indítani egy másik ost ugyanazon a pc-n.
Nem túl jó hasonlat, mert nem így van.A "gyors indítás"nak az a célja, hogy a rendszerleállítás utáni indítási időt csökkentse a rendszer állapotának lemezre mentésével. Ezt többek között úgy éri el, hogy a fájlrendszer módosításait a memóriában tartja, nem írja ki azonnal a lemezre. Mivel a leálláskor elmenti a memóriát mintha hibernálná magát, majd indításkor betölti az elmentett állapotot, ez nem okoz gondot indításkor, hiszen minden be nem fejezett művelett ott van a memóriában, amit majd idővel kiír a fájlrendszerre is. Ezért kikapcsoláskor "piszkos" állapotba kerül a fájlrendszer. Több kevesebb módosítás még nem került kiírásra.
Ez az állapot nem okoz gondot, egészen addig, amíg más op.rendszer alól (Ez lehet egy Linux, macOS, vagy éppen egy másik Windows) nem akarsz hozzáférni az általa kezelt lemezekhez.
Ha szándékodban ál más rendszer alól írni/olvasni a Windows meghajtóit, vagy
- kikapcsolod a gyors indítást (ekkor kikapcsolás előtt minden módosítást kiír lemezre)
- Ügyelsz rá, hogy a Window-ból mindig az újraindítás paranccsal lépj ki, mert ekkor is kiír minden módosítást, és "tiszta" fájlrendszerrel indul a gép, legyen az Linux, vagy Windows.
Mivel utóbbi nem garantálható (vagy eszedbe jut, vagy nem) érdemes kikapcsolni.
Ha nem akarod keverni a dolgokat, és Linux alól nem piszkálod a Windows-os partíciókat (Nem csak a C meghajtót, hanem az összes olyan lemezt/partíciót, ami betűjelet kap a Windows alatt.), akkor gyakorlatilag mindegy hogy ki vagy be van kapcsolva. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló #105046 üzenetére
A hardver cuccok a nevemre kattintva, és EOS linux rendszer
Vagy rossz parancsot adtam meg neki?Sudo pacman protonplus -S
Mert én se szívesen telepítettem volna fel flatpak-et.#105045 Edorn: Ahogy tordatibi is leírta, annyival kiegészítve, mikor jön egy win frissítés és utána ő lesz az elsődleges boot eszköz, azaz nem a grub menü fog betölteni, hanem a windows.
-
fekete.puma
aktív tag
Lekapcsolja a Windows SSD-t, utána a másikra feltelepíti a Nobarát.
Mikor visszarakja a Windows-t utána a BIOS-ban a Linux Boot Manager legyen az első helyen.
UEFI alatt fel szokta ismerni a Windows-t vagy van, hogy frissíteni kell a GRUB-ot?Edorn
Secure Boot-ra figyelj mert a Nobara nem biztos, hogy megy vele. -
válasz
Edorn #105014 üzenetére
Igen, ez a jó megoldás dualboot-ra. Amúgy az se hülyeség, hogy amíg telepítesz, lehúzod a Windows-os SSD, és a BIOS bootmenüjét használod indításhoz. Így kb. 0 az esélye, hogy bármi szétbarmolja a másikat.
És azt is jól mondja a Kapitány, hogy virtuálgépen nézd meg, tetszik-e egyáltalán a cucc. Nyilván az nem fog kiderülni, hogy a hardveredhez jó-e, de ha helyből nem felel meg, akkor nem vettél feleslegesen SSD -
válasz
ubyegon2 #104961 üzenetére
Igen és még tudok ilyet kettőt, meg 5 regedit buherát és féltucat csoportházirend kokányolást is
Csak a rend kedvéért, itt a windows "mankó" könyvtáram tartalma:
UEFI-Plugfest-BCD-reinstall.txt
WindowsBootEnvironment.pdf
regedit_buherak
cmd_segitsegek
send_to_mplayer.txt
Ez meg a Linux "mankó" könyvtár
linuxium-32bit-patch.sh
1by1_start.sh
Linux_parancsok.pdf
4kvideodownloader_inditofajl_hiba
logfile_delete
bootinfo
makeize.txt
boot_sorrend.txt
manjaro_boot_grub.sync-conflict-20230310-141132-BPIAA7H.txt brightnesdown.sh
brightnessup.sh
bt_start.sh
monitor_light
monitoroff.sh
debian_mount_nopassword.txt
onedrive_beallitas.txt
onedrive_magyar_leiras
opera_segitsegek
fancyclock_beallitas
org.kde.brighty
fstab_leiras
poweroff.sh
gnome_icons
pstartold.sh
gtk3-nocsd_3-1ubuntu1_all.deb
pstart.sh
hdmi_audio_restore_auto.sh
samba_user.txt
hdmi_audio_restore.sh
SCPH1001.BIN
hibrid_sleep_ubuntu .conf
smplayer_osd_kozepre.txt
hibridsleep.sh
snap_hack
hybrid_sleep.txt
szkenner.txt
isorespin.sh
jog_mindenkinek.txt
wifi_adapter_tilt_engedelyez.txt
kde_pasma_install.txt
wifi_error.txt
video_error_megoldas
autostart_error_javitott.txt
samba_jó_conf
sddm_hiba_jav.txt
kde_compozitor_jó.txt
snap_jogok.txt
wallet_kikapcs.txt
sudo_segitsegek
users_visudo_txt
jogosultsagok_777_stb.txt
grub_konfigolas
fstab_ezajo.txt
Szerinted...? -
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #104923 üzenetére
Zavar nyilván az adatgyűjtés, mondjuk WN10-et használok, Tinywall-al lefojtva, de ezt a problémát, amit az alvó mód okozott, ezen most nem tudtam félrenézni. Nézd, én nem kínlódok vele. Filmezni, stream-re használom a gépet, egészségükre. A kényesebb dolgaimat továbbra is a linuxos gépemen végzem(Manjaro), így nem zavar annyira. A Windows 11 meg a hardvereim okán felejtős.
Boot közben hol? GRUB után? Mert ott már a kernel fut. Szerintem igen, sőt biztos is. Ott jöttek ezek az üzenetek, de csak felvillantak egy másodpercre és ment tovább minden. Ki kellett volna guberálnom.... A Dell Inteles gépeimen soha nem láttam hasonlókat. Ez egy H81 Asus/i7 4770/1060, thát nem mai vas.
Szóval neked meg pont azzal (Linux Mint 21.x Cinnamon) volt hasonló problémád, ami nekem egyedül kizárólagosan megoldotta ezeket.... Úgy látszik, hogy igen, de ezen én nem lepődök meg, láttunk már ilyet.
Azt is gondoltam már kínomban, hogy valami hardver hibám is lehet, ez is benne van.
Mostanában a rollingot jobban szeretem, mert nem kell vacakolni a teljes rendszerfrissítéssel(tudom, ott hetente van), mint a Mint esetében pl. Van rengeteg flatpakos cuccom, Viber .deb-ből. Proton VPN, Mega, ezek mind saját repóval. Meg nekem nincs szerencsém a rendszerfrissítésekkel, valami gebasz mindig volt. Rollback maximum biztonsági mentésből. A többi kérdésre nem tudok válaszolni, nem játszok linuxon.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Sidorovich #104913 üzenetére
Sajnos én is megszenvedtem én ezt a hibát. Mint-tel 21.x, 22.1(Cinnamon) és Manjaro(KDE, Gnome) és nem tudtam visszahozni alvó módból. Se kép, se hang. A kártya 1060, először az 570-es driverre gyanakodtam, ezt leépítettem 550-es-re, semmi változás. Nem adott képet. Eltakarítottam a zárt driver-t, a nouveau driver-el is ua. Tehát a Manjarót is ide sorolhatjuk nyugodtan. Korábban nem volt baj ezzel a géppel, az egyik legstabilabb volt itthon, rolling és Ubuntu származékokkal is.
Meguntam, eltakarítottam a fenébe két nap kínlódás után, ment rá hosszú évek után egy Windows, mint fő rendszer. És nálam mindegy volt milyen kernel, milyen disztró, milyen DE. Nem ébred rendesen. Az ablakossal rendben van.hcl: ACPI hülyeségre is tipplenék.... Én is, mivel voltak ilyen jellegű hibák mindig boot-kor, de ilyet még nem okozott, sőt semmit sem. Nem is tudtam megfejteni, hogy mi lett a baja most így hirtelen annak gépnek, amibe évek óta nem is cseréltem semmit, sem UEFI frissítés nem volt.....
-
Sziasztok!
50%-ban elofordul az, hogy a GRUB menü helyett GRUB prompt fogad bootoláskor.
Ilyenkor hiába indítom újra a gépet, ne javul meg, csak a BIOS boot menüből Linux kiválasztása javírja meg.Azóta csinálja, amióta az új gépem megvan, és Manjaro és OpenSuse esetén is csinálja egyformán. Viszont nem akarom egyből a lapra fogni (ASUS B650-M), mert most először telepítettem úgy GRUB-ot, hogy a windows EFi particiója külön SSD-n van, és a secure boot is most először van bekapcsolva.
Tehát azt szeretném kideríteni, hogy mi történik olyankor, amikor a grub prompt jelenik meg.
Köszi előre is minden útbaigazítást!
-
Sajnos nekem ez csak itt van, és nem bootoláskor, hanem ha ott hagyom a gépet, másik eszközt használok és visszatérek, többé már nem lesz kép újraindításig. Windowson nem csinált ilyet.
Ez elég idegesítő. Annyit még kipróbálok majd, hogy megnézem Ubuntun is ez van-e, de szerintem így visszatérés lesz Windowsra amíg ez nem lesz jobb vagy nem veszek AMD kártyát.Egyébként a Proton tényleg nagyon jól működik, 9 játékot próbáltam, régieket és újakat egyaránt, mindegyik működött, egyedül a Baldur's Gate 3-nak kellett extra indítási paraméter, hogy a 40 FPS stutterből stabil 60 FPS legyen.
-
Zó
aktív tag
válasz
Sidorovich #104860 üzenetére
A Heroicban globálisan is hozzáadható, gondolom, Lutrisban is az lenne, ha méltóztatna működni, a Steamben nem látok ilyet. Globálisan esetleg hozzáaadható a rendszerhez ilyesmi, ha annyira fontos, vagy eleve azzal a klienssel indítani a játékokat, amelyikkel működik.
Az fps-limittel is lehet próbálkozni a kliensekből, a Heroicban az is beállítható, de a gyakorlatban nem próbáltam.
Az eltűnő képehez annyit tennék hozzá, hogy újabb tévén velem is megesik bootoláskor, ha ilyenkor vakon begépelem a jelszót, akkor belép, és már van kép. Ha alszik/felfüggesztem, akkor nem csinál ilyet. De tévén nálam a Windows is csinál hasonlót, ha előbb indítom a gépet, mint ahogy bekapcsolom a kijelzőt. Érdekes, hogy régebbi tévéken és monitoron nem jelentkezik ez a probléma, és laptopon sem
-
válasz
Edorn #104861 üzenetére
A ReactOS nem Linux. Az kb. a Windows újraírása. És hát erősen béta.
NFS kezelés megy akárhogyan is.
Szerintem Linux Mint, vagy Ubuntu. Ezek a leginkább felhasználóbarátabbak, leírások minden bokorban hozzájuk.
Első körben szerintem csinálj egy virtuális gépet (Hyper-V van a Windowsodban jó eséllyel, vagy Virtualbox, vagy Vmware Player) és úgy ismerkedj. Így nembarmolod szét a bootot. Ha minden elfogadhatónak tűnik, akkor mehet a dualboot.
-
Edorn
senior tag
Windows 10-ről váltanék Linuxra.
(a Win11 egy hulladék, a win10 1éves hosszabbítás feltételei meg undorítóak)Milyen Linux-ot ajánlotok? ReactOS? Vagy még túl kiforratlan?
Terv: Az asztali gépemre teleítek Win10-et vagy 11-et, mert játékokhoz sajnos kikerülhetetlen. A játékokon kívül viszont minden másra linuxot használnék. (Böngészőn keresztüli munka, LibreOffice [jelenleg is ezt használom], thunderbird, filmnézés, stb...) Egyedi, windows függő alkalmazásom nincs.
Két NAS meghajtó van felcsatolva NTFS: ezt semmiképpen se barmolja szét, de gondolom ettől már egyik linux alatt sem kell tartanom... ugye?!
Régen csináltam már (10+ éve) bootolás során választható több oprendszeres gépet... ha van hozzá jó/ajánlott leírásotok, megköszönnék egy linket.
Szóval milyen Linux-ot ajánlotok?
-
Zó
aktív tag
válasz
Dißnäëß #104771 üzenetére
Minden WD Greenem meghalt, az volt a kérdés, hogy garanciásan vagy sem, de egyébként is lassúak és megbízhatatlanok voltak. És volt, hogy hiába küldtem vissza, azt mondták, hogy náluk nincs hiba. A 2 TB-s hordozható Seagate Barracudám (részben backupra is használom, de semmi fontos nncs rajta, ami nem meg máshol is még egy backupban) most éppen jól tartja magát, bár sajátos módon Windowson már évek óta nem férek hozzá az adatok feléhez (adminjogot kér, aztán egydarabig el lehet vele jutni, de nem mindne fájlhoz), pedig több gépen is próbáltam, Linuxon meg bármelyik vasamon. Mindezt úgy, hogy NTFS, tehát fordítva lenne a hihetőbb. Előbb-utóbb leformázom exFAT-ra, de egyelőre nincs kedvem ennyi adatot rendezgetni és visszamásolni.
Pendrive-jaim is hullottak, de SSD-m még sosem múlt ki. Mondjuk, nem is írogatom 5000-szer tele őket, és próbálom tartani a 20% szabad helyet.
-
válasz
tordaitibi #104738 üzenetére
Eszerint megy, de nekem ez meredek. Secure boot nyomogatása elég könnyen Windows újratelepítéshez szokott vezetni.
-
"Windowson is az egyik legidegesítőbb dolog a leállás közbeni update..."
Ilyenkor a megjelenik a leállítás menüben a Frissítés és leállítás opció, rányomsz és mehetsz dolgodra. Frissít majd leáll.
Linuxon ilyet sose láttam, az mindig indításnál frissül.
unattended upgradet használok 7 éve.
Indításnál ha van frissítés, megjelenik az ikon a panelen, használom a gépet ahogy máskor és egyszercsak eltűnik az ikon azaz megcsinálta a frissítést a háttérben.
Kernel upgrade esetén sem nyavajgott sose nekem, azt betölti majd a következő bootnál.
Természetesen mindenki úgy frissítget ahogy neki szimpi csak leírtam. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #104357 üzenetére
Szerintem szétszórja. Miért ne tenné ?
Konténer itt nincs. Még partíció sem.
Tehát mégegyszer:
- Live linux
- LUKS titkosítom offset-et megadva neki az SSD második felét (vagy még hátrébbtól)
- megnyitom, lesz egy /dev/mapper/akármim és ezen partíció, majd adatok rá
- reboot, live linux usb kiBárhova viszed az SSD-t, semmi meg nem fogja mondani, hogy titkosított adat van a "második felén". Az ott kívülről random adat, nem megmondható, hogy micsoda, pláne ha még a header is máshova van téve.
Windows usb be, vagy másik Linux, mindegy.
SSD elejére feltelepít.
Bootol, minden szupi.Lejelenti az SSD-nek egy ponton a trim támogatás miatt, hogy mi az, amit ő foglal és értelmes adat. A többi mehet a levesbe.
Kontroller megkapja ezt az infót és azonnal úgy tekintheti, hogy minden egyéb, ahol nincs ezen OS által lejelentett területen adat, szemét, ergo a cellákba írhat, felszabadíthatja azokat, akármi.
Magyarul, szétcseszheti a titkosított részt akár.
Vagy nem
Erre irányul a kérdésem.
-
válasz
fekete.puma #104249 üzenetére
Igen de ezeket a gondokat maga a Linux, pontosabban a grub generálja.
Ennek nincs köze ahhoz ha van 5Win meg 10 Linux egy lemezre telepítve.
Asszem Uby meg is válaszolta ha jól emlékszek, ki kell kapcsolni az os-probert akkor megszűnik a katyvasz.
És ez pont linuxos feature., pardon inkább enyhe bug.
Az meg eléggé mindennapos hogy valakinek, aki a Windowst méghírből se ismeri, van 2-3-4 disztró a gépén.
máris felduzzadnak több 1000 sorra a grub.cfg-k meg keresztbe-kasul lehet indulásnál a grubba válogatni.
Ezt is megszünteti a natív, tiszta uefi boot, lehet 100 disztró is akár.
és ezel a natív boottal megszűnik pl. a Manjaro boot nyűgje is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az EFI korszak elején volt annyi, hogy a féléves Windows 10 verzió frissítés megváltoztatta az UEFI-ben a boot sorrendet, hogy a Windows legyen az első helyen, ekkor vissza kellett tenni a grub-ot elsőnek és már ment is. De aztán leszokott erről a Windows, már nem csinál ilyet.
-
válasz
cigam #104216 üzenetére
Ez egy NTFS partíció, mióta pár éve megvan csak adat,.
a W10swap, hiberfil és pagefile az mind a C- van, erre nagyobb összegben fogadok.
Itt a Win C partíció, ott van alul minden ami kell a Winnek.
Soha nem teszegetem át ezeket másik partícióra, ami az övé az legyen az ő partícióján.
ez meg az ominózus ntfs adatpartíció ami nem lehet zsugorítani.
Nyomokban sem tartalmaz Windowshoz köthető könyvtárat, kivéve a Lomtárat, ez üres perpill, és ez soha nem volt akadály egy zsugorításnál.
valamint most próbáltam magát a C meghajtót zsugorítani és azt is engedné a Win is meg a Gparted is.
Egyre érdekesebb. -
válasz
fekete.puma #104211 üzenetére
És a többiek, köszi sikerült. Ki is írta hogy 212GB trimmelve.
De a problémám nem oldódott meg, azt hittem ez a baja.
Kellene nekem 100GB szabad hely, az sdb6 az egy 313GB méretű ntfs partíció, ebből majdnem az egész foglalt volt.
Mivel adatpartíció, töröltem 215GB filmet, nem a törléssel lomtárba hanem shift+del.
És nem tudom zsugorítani a partíciót, se a Gparteddel, se a Windows10 lemezkezelőjével.
Engedne zsugorítan 3GB-ot, azaz a 313GB lenne 310. Pont annyit tudna zsugorítani mint amennyit a 215GB törlése előtt.
Holott van rajta 228GB szabad hely.
Ezt miért csinálja? ssd-n nem kell töredezettségmentesíteni, akkor megérteném. -
Imi1981
veterán
válasz
cigam #104170 üzenetére
Így grafikus ablakban meg tudom jegyezni . Főleg hogy így utólag nem is bonyolult . A lemezek alkalmazasban beállítom honnan csatoljon fel és a dolphin fájlkezelőben meg a jogosúltságokat állítom be . Majd kipróbálom NTFS -re formázott hdd-vel is mert azt tudom windows és linuxon is használni . Most qbittorrentet letöltöm és azt is beállítom .
-
cigam
titán
válasz
Imi1981 #104161 üzenetére
Igen, ezt akartam linkelni. Az, hogy a linux egy raspbery Pi-n fut, vagy egy mezei PC-n, a működését tekintve teljesen mindegy. Ahogy a Window is ugyanúgy működik egy laptopon, mint egy asztali PC-n.
Az hogy nem akarsz terminálhoz nyúlni az valami fóbia? Szerinted az ide kattintok oda beírok egy grafikus ablakba valamit, az mennyivel különb, vagy éppen jobb, mintha egy terminálban gépelnél? Értem, hogy mumus, csak nem értem miért nem akarsz tanulni. Ha Windows-ként akarod használni, nem jutsz sehova, mert a Linux az nem Windows. A Linux-ot is tanulni kell. éveken át apró trükköket, ahogy az első Windows-os találkozásodkor sem tudtál róla semmit, csak szívtad magadba az infót, próbálgattad, olvastál róla és közben (meg)tanultad a használatát.
Visszatérve az eredeti problémádra. Vagy készítesz egy automount-ot, amit pl. Necronom linkelt, vagy fájlrendszertől függően átállítod a jogosultságokat, miután manuálisan felcsatoltad a fájlkezelő programodban.
A másik opció, hogy a "Lemezek" programban beállítod, hogy hová csatolja fel, és az opciók között bekapcsolhatod, hogy minden induláskor oda csatolja fel. Bár abban nem vagyok biztos, hogy KDE alatt is felteszi a rendszer, vagy van-e KDE alapú megfelelője.
A másik felmerülő probléma a külső lemez fájlrendszerével adódhat. Milyen fájlrendszert használ? Mert pl. az NTFS-t ismeri alapból, de az NTFS jogosultságokat nem. Az NTFS fájlrendszer jogosultságait utólag nem módosíthatod, ezért azt a felcsatolásakor kell meghatározni, hogy kinek milyen jogosultsága legyen a tartalmához.
Tudom, hogy ez a jogosultság kiosztást, is felesleges korlátozásnak, nyűgnek éli meg sok switcher, főleg azok akik eleve adminként használják az otthoni Windows-ukat is. De hidd el van benne ráció, és relatíve elég könnyű megérteni. pl [link]
-
válasz
Necronom #104059 üzenetére
Azert volt ekkoriban baj boven. A Windows NT minden egyes trening anyagaban szerepelt anno, hogy a rendszer kompatibilis az OS/2, a HPFS filerendszerrel. A valosag meg az volt, hogy az NT NTFS-nek eszlelte es siman irt az ilyen lemezekre, ami utan viszont az OS/2 nem volt mar kepes hasznalni azt.
-
válasz
Necronom #104046 üzenetére
Anno engem a Win7 bosszantott fel, lépésről lépésre, igaz rutinossá váltam már az újratelepítésében, de a félnapokig tartó driverek levadászása nagyon nem jött be. Nyilván az akkori használat betett a rendszernek állandóan, emiatt kellett újrahúzni, crackelt game és társai...hiába volt virusírtó, ami persze rohadtul lelassított mindent, főleg a bootidőt.
Tény, hogy ha nem szoktam volna el teljesen a Windowstól, ma már ellennék Win10-11-gyel is, de amikor nemrég elkezdte felrakni magát frissen vásárolt használtüzleti notimra és újraindulgatott, az már elég is volt nekem a jóból.
-
mcwolf79
veterán
Sziasztok!
A következő a helyzet:
Van fent egy Win11 egy 2 TB-os SSD-n. Mellette van egy 1 TB -os SSD - N egy Nobara.
Jelenleg a 2 TB-osat a Win "uralja". Szeretném újra húzni a Windows -t, és abból az SSD-ből 1 TB-ot lecsípni a Linux-nak. Mi ennek a legegyszerűbb módja ? Az működik, hogy Linux alól ketté partìcionàlom ,egyik fele NTFS, másik fele btrfs formátumra, majd előbbire meg fel a Windows? Jó lenne ha menne a dualboot, nem tudom ez a módszer mennyire barmolja össze a dolgokat.
Köszi -
válasz
cigam #103924 üzenetére
Igen, BIOS boot menüből pöcc-röff megy.
Az a Windows EFI partíció azonosítója.
De meg is oldódott közben.Eddig úgy volt beállítva a BIOS, hogy csak a linux-os lassa, a tobbi boot opcio disabled-re volt rakva.
Most úgy állítottam be, hogy első a linux, második a win, és csak a többi van disabled-en.Így már el tudja indítani a windows-t is a GRUB.
Köszi a tippet a BIOS-ból indításra.
-
Ha valóban ez van, bár nem értem hogyan lehet,
a grub.cfg-be át kéne írni a Windows boot bejegyzését.
Arra az efire mutasson ahol a win betöltője van.
Itt kéne kutakodni, /boot/grub/grub.cfg### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows Boot Manager (ezen: /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-D21A-2291' {
savedefault
insmod part_gpt
insmod fat
set root='hd0,gpt1'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt1 --hint-efi=hd0,gpt1 --hint-baremetal=ahci0,gpt1 D21A-2291
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root D21A-2291
fi
chainloader /efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi -
Sziasztok!
Kér SSD, egyik win, másikon linux.
A linuxben az os-prober észreveszi a windows-t, csinál neki boot entry-t, de amikor a grub menüben el akarnám indítani a windows-t, akkor azt írja, hogy nem találja a file-t.
error: file '/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi' not fount.
Nyilván a grub a inuxof efi partición kersi, ahol valóban nincs.
Mi erre a megoldás?
-
Imi1981
veterán
válasz
urandom0 #103883 üzenetére
Nem csinál semmit dupla kattintásra . Jobb egérgom és legfelül ott a vlc és úgy inditja gyorsan csak kényelmesebb lenne dupla kattintással . Szerintem társítva van de nem egyértelmű nekem [kép] .
#103885 ubyegon2
Linux mint is fent van meg a normál ubuntu és zorinos is . Még próbálgatom őket . Mindegyik tetszik de valahogy a kubuntu csilli villi KDE Plasma felület bejön és szinte ugyan olyan könnyű használni mint a mint-et így windows használat mellett . Mondjuk amit írtál áttetsző tálca nagyon tetszene és azt itt kubuntun nem tudom beállítani (legalábbis nem találtam rá lehetőséget ) úgyhogy azt kipróbálom majd mint-en . Én szeretem ha jól néz ki a felület mégha ez nem fontos egy rendszernél akkor is . Amúgy mind a négy linux stabil és gyors . Azt nem tudom mondani , hogy gyorsabb mint a win 10 mert szerintem nem vagy ugyan olyan de a win 11-nél picit gyorsabbak .Amúgy a linuxokat le lehet menteni ilyen pendrive-ról bootolható hasleo backup vagy acronis vagy egyébb backup programmal ?
-
-
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103685 üzenetére
Csak hát mbr-en ha az ember fia törli a win bootpartíciót, az kétesélyes, vagy elindul után vagy nem.
Ez nem kétesélyes. Határozottan nem fog, mert onnan indul a Windows.
Ez egy Windows alól "láthatatlan" rendszermag, ami nem kap betűjelet. MBR sémában egy külön kicsi partíció.
Természetesen rávehető, hogy egybe tegyen fel mindent, de ehhez nem szabad ráhagyni a partícionálást, meg kell adni neki, hogy adott partícióra települjön, és akkor tényleg csak egy partíciót fog elfoglalni.
Érdekes olvasmány: [link]
Ugyanis később (verziófrissítéskor) lecsíp magának egy helyreállítási partíciótNamost kitudja zoltanz partíciós táblája hogyan néz ki?!
-
zoltanz
nagyúr
válasz
csixy #103680 üzenetére
“UEFI mentes a BIOS-od?”
Igen.Live linuxot bootolj be és a gparted segítségével tudsz garázdálkodni. Útban lévő jelölőket leszedni, gondolom a recovery partíciót törölni, új partíciót létrehozni, satöbbi.”
Úgytudom ha törlöm a 3. Windows partíciót
msftres
nem fog elinulni a Windows.
köszi! -
zoltanz
nagyúr
Windows 10 (ITunes miatt szükséges)
Nincs valakinek meg az első kiadás magyarul, vagy hozzá magyarítás. Ugyanis az újabbak törölhetetlen partíciókat (boot, több partíciónál, rendszer, konfig fájl partíció) így csak egy Linux telepíthető, mivel alapból 4 partíció hozható létre (nem kiterjesztett)
köszi! -
válasz
tordaitibi #103669 üzenetére
Ja, hogy ez csak egygépes melóhely most, úgy érthető, ha nem kockáztatod a Windowst és a testi épséged!
Köszi az SSD ajánlatot, tényleg rendes tőled, de szerintem az utiköltségből innen Pestről vehetnék akár SSD-ket is. De igazából vannak ilyen 120GB meg 250GB Sata SSD-k ,egy PCIe 3.0 is van pluszban, egyik az duplán kicsi, mert 256GB és sajna 2230-as méretű, a Zbookba meg csak 2280-nak van rögzítőhely, így nem tudom beletenni. Tudom, Aliról lehet venni fillérekért adaptert, de nem rakok ilyeneket a gépbe.
Amúgy ilyen szempontból jó a Zbook, mert két PCIe 3.0 NVMe 2280-as megy bele és egy Sata hely is van. Van a szekrény tetején is egy desktop játékra, de dobozban van bő egy éve, abban is van egy jó kis Samsung 980 1TB NVMe.
Rajta van egy bootképes W10, én a helyedbe ki nem hagynám...
Óóó...ez külön vonzó lenne, mert a nemrég vett használtüzleti Zbook-ot is szűz Win11-gyel kaptam és sajna véletlenül leparticionáltam.Ihol-e a pólósoldal: https://pamutlabor.hu/shop/
-
válasz
Nekton #103585 üzenetére
Csinálj 2. EFI-t, oda mehet a Mint bootbejegyzése. Atombiztos.
Swap nem kell.
A home legyen a / alatt, ne külön, átlagfelhasználónak teljesen szükségtelen hogy külön legyen.
Nem fog összeomlani. Ha nálam 7 év alatt kb. 30 os próbálkozással nem omlott össze az eredeti W10 meg az Ubuntu, akkor nálad sem fog.
Ha mégis.
Mivel egy 3 forintos szögre sincs 101% garancia hogy nem törik el miközben bekalapálod a fába, és egy OS ennél picit bonyolultabb, ha elromlik jössz és segítünk megjavítani.
Ha ennyire aggódsz, eljött az ideje hogy beszerezz egy nagyobb méretű külső usb lemezt és megismerkedsz a mentés, backup fogalmával. Ha lemented most a Windowst, lemented a Mintet, és ezt nem felejted el havonta megcsinálni a külső lemezre, akkor nagy meglepetés nem érhet hisz mindig ott vannak a hadrafogható oprendszereid a fiókba a lemezen.
Csak vissza kell állítani a belső lemezre.
Ha villám vágott a laptopodba, akkor az újra állítod vissza és ott folytatod ahol abbahagytad, max. az utolsó 1 hónap veszett el. -
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Nem, nem csak a grub van.
Ott van a Windows bootloadernek is az elérési útja az EFI partíción csak magában a biosba a Mint, azaz annak a bootloadere, a grub elérése van elsődlegesnek kiválasztva.És ez felismeri a Wint és el tudja indítani.
Belépsz a biosba, ott kell lennie a Windowsnak a bootolható rendszerek között, kiválasztod és akkor az indul el, nem a linux, pontosabban nem annak a betöltője a grub.Ha wint teszed a biosba elsődlegesnek akkor mindig az fog elindulni, pontosabban nem maga a windows hanem a win bootloadere, de az nem tudja választhatóan elindítani a Wint vagy a Mintet.Csak a windowst.
Míg a linux loader azaz a grub el tudja indítani a Mintet vagy a Wint. Ezt én így hagynám mert os váltásnál praktikusabb egy le-fek nyílat megnyomni a bill.-en mint nyomogtni a delete vagy a F... gombokat és biosba belépve átállítani a bootsorrendet.
Ha van olyan F... gomb ami közvetlenül a bios bootsorrendet hívja meg biosba belépés néllül akkor ez is lehet opció, általában F11 vagy nálad F..nemtudommi, akármi.
Többieknek,
tudom hogy nem bios henem uefi de így egyszerűbb elmondani amit akarok. Kolléga is jobban megéri így.Így néz ki egy fájlkezelőben az EFI partíció tartalma, látod hogy ott van benne a Linux meg a Win bootbejegyzése is.
És ameddig ezek megvannak addig mindkét os egymástól függetlenül, biosból választhatóan indítható, nincsnek boot szempontból egymásra utalva. -
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Teljesen megszokott ugyanazon EFI particióra ráengedni a Linux telepítést is, amit javasoltam, az viszont egy külön EFI particióra teszi a telepített Linux boot adatait, Mivel a lehető legjobabn el szeretted volna különíteni a két rendszert, ezért ajánlottam a módszert. Egyébként megnézed a meglévő EFI particiót és csinálsz egy ugyanolyat és telepítéskor azt jelölöd ki a Linux particionálójának, bejelölöd a flag-eket és ennyi.
Nagyon nem értek az UEFI-hez, mert ahány gépen használtam, annyi féle volt és Windows is nagyon ritkán van a gépen, de a Windows frissítés okozta gondokat így könnyebb elkerülni, mint ha egyetlen EFI particióban van mindkét OS boot-ja.De mindentől függetlenül is összeomolhat bármelyik rendszer, ha egy laptopot tudsz vinni mindenfelé, miért akkora gond egy pendrive-ot is berakni a táskába? Én is tartok egyet a notebook táskámban, hiába nincs Win a gépen, de ugye az ördöng sose alszik. Akár a meghajtó is beadhatja a kulcsot és akkor is tudom használni live-ból a gépet.
-
válasz
Nekton #103518 üzenetére
Azert ha a BIOS dontene es mondjuk a Windows-t inditana, mikor nekem a Linux kell, az eros lenne...
Kulon diszkekkel sem a BIOS dont, de ha 1 lemezt particionalsz tobbfele es egymas mellett leteznek a rendszerek, akkor sem.
Elinditod a Windows telepitot, particionalasos resznel meghatarozod, mekkora reszt adsz neki, felrakod. Utana elinditod a Linuxod telepitojet, a maradek reszre telepited, a lemezre pedig a bootloaderet (nem a particiora). A sorrend fontos: elobb Windows, utana Linux.
Mivel a Windows hajlamos elcseszni a bootloadereket, ajanlott, hogy legyen egy live linuxod a fiokban. -
vadkörte
addikt
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Szegényes informatikai tudásom alapján úgy tudom, hogy bootloader mindig van. Különben honnan tudná a rendszer, hogy mit és honnan kezdjen betölteni?
A Windows frissítés valóban hajlamos szétcseszni a több bejegyzést tartalmazó bootloader-t....hátha megint összeomlik a rendszer.
Miért tenné? -
Nekton
aktív tag
válasz
ubyegon2 #103513 üzenetére
és fekete.puma és tordaitibi!
Nem maradt ki. Éppen olvasok utána, csak nem értem egyelőre, hogy ez miben különbözik attól, ha csak simán kiválasztom a Mint telepítésekor, hogy a Win mellé települjön.
Most ezt csináltam az utóbbi egy órában:
- Win partíciójának csökkentése a Linux számára
- EFI partíciót nem sikerült növelni, így maradt 100MB
- Mint telepítése az új partícióra, amit gyökérként csatoltam fel.Most van egy EFI, egy WIN és egy Linux partíció. Nem értem, hogy kellene külön EFI partíciót létrehozni a Linuxnak. Vagy nem is kell? (Nekem ez egy teljesen új világ)
Ha jól értem, most egy GRUB van, amiben ki tudom választani bootoláskor a Windows-t is. Ez szerintem ugyanaz, mintha simán a Mint installer intézi az újrapartícionálást és egyszer így már összeomlott a rendszer egy Windows frissítés után. Na ezt szeretném elkerülni valahogy, nem pedig fizikailag szétfűrészelni az SSD-t.
Az volt a kérdés, hogy egy modern BIOS tud-e kezelni két külön partícióra tett két OS-t mindenféle bootloader program nélkül. (csak nem tudtam megfogalmazni). Egyszer mintha láttam volna erről egy YT videót, csak nem találom.
Azt is tudom, hogy helyre lehet hozni a bootloadereket, ha baj van, de mivel ez egy laptop, amit viszek mindenfelé, nem szeretnék azzal számolni, hogy bootolható Win és Mint pendrive-okat viszegessek magammal, hátha megint összeomlik a rendszer.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Nekton #103509 üzenetére
Nem használok dual-boot rendszert de menjünk végig rajta.
pl Van egy üres 1 terrás SSD amit 3 felé osztasz 100GB, 400GB és 500GB.
A 400GB-os részre felteszed a Windows-t sima telepítéssel, a 100GB-os részből létrehozod kézi particionálással a Linus-ot az 500GB meg marad adat tárolásra.
Törlöd a Mint-et ha megunod lesz ismét 100GB egyben és felteszed pl Fedorát akkor kialakítod neki ismét, mert az 500mb-os efi neki nem lesz úgy jó.
Működik így? -
válasz
Nekton #103499 üzenetére
Itteni UEFI-tudorok javaslatát követve úgy tudtam elszeparálni a telepített Linuxokat a meglévő Windowstól, hogy egy külön EFI particiót csináltam Gparted-ben, ennek itt jól látható az eredménye*.
*Ez nyilván egyetlen meghajtó esetén is ugyanúgy működik, mint több meghajtónál.
Gyakorlatilag a Linux telepítése folyamán végrahajtódik a rendszerindítók frissítése és boot során egy teljesen külön sorba került alulra az EFI Windows sora és onnan lehetett indítani a Wint.
Így tutira nem kavarnak be egymásnak, mert mindegyik OS tipusnak külön EFI-je lesz!
Amit javasoltak, azokat ki kell kapcsolnod,fastboot/fast startup
megsecure boot
... -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103500 üzenetére
Nem kötelező, csak ilyenkor (alapból) nem szabad abajgatni Linux alól a Windows-t.
Plusz elég ha újraindítod a Windows-t, nem pedig leállítod. Csak akkor nem zárja le rendben a fájlrendszert, ha leállítod. Persze ha gyakran leállítod, és nem tudni legközelebb melyiket indítod, akkor praktikus lehet kikapcsolni.Krissz80
A Mint ismeri a secure boot-ot, felesleges kikapcsolni. -
válasz
Nekton #103499 üzenetére
Ha 2 os van 1 gépen az dualboot
félreértelmezed a kifejezést.
Telepítésnél kiválasztod a Windows mellé opciót.
A többit elvileg intézi a telepítő, azért nézd meg nagyon tözetesen az összefoglalót amit ad a telepítés megkezdése előtt.
Rendszer a / az a ssd szabad helyének kell lenni, a bootbejegyzést meg az EFI partícióra fogja rakni.
A mutatvány előtt kapcsold ki a Winbe a Fast startupot!!!
W11 nincs most előttem asszem abba nem ez van hanem valami modern standby.
Ezt kötelező kikapcsolni dualbootba!! -
válasz
sh4d0w #103457 üzenetére
Akkor úgylátszik minden disztró jó.
Nekem az Ubuntu, neked a Debian, Ubynak a Mint, és így tovább.
Szegény Vasti lóg ki a sorból a 4K monitorral de nem adja fel, meg fogja találni azt amin megy a skálázás.
Vagyis a felhasználói élmény alapján Kapitány a topik zárható sőt a PH. is hisz minden oprendszer tökéletes
Az uptime-t minden gyári Windows felülübereli,gyakorlatilag reboot csak akkor következik be amikor olyan frissítés jön le ami igényli.
Csak alszik meg hibernál (fast startup) azaz lehet az uptime 2-3 hónap is, most néztem meg egyik céges wint, 48 napja lett elindítva.
Teli spec. célszoftverrel, még megyeget.
Tényleg nem ér annyit ez az egész hogy vitázzunk.
Legjobb a Debian és ezelőtt meghajtom fejemet -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cibus #103362 üzenetére
Sérült NTFS partícióról Linux alatt a Testdisk programmal tudsz adatot menteni, de a használata nem triviális, csak karakteres felület van hozzá.
Azt tudom javasolni helyette, hogy a hdd-t a már bebootolt Windowsos gépre dugd rá, a SATA csatlakozós HDD-k azok tudják a hotplug-ot. Ha ez után használható marad a Windows, akkor van egy célprogram, a "getdataback from ntfs", vagy fogj ehhez hasonlót, és azzal tudsz próbálkozni adatot menteni. Ez a módszer jelentősen egyszerűbb, de jellemzően az összes ilyen program fizetős Windowsra...
-
válasz
Warton #103326 üzenetére
Na, en meg a 6. genes laptopomra feldobtam mar Debiant, Proxmoxot, Linux Mintet es nem ugatott be egyik sem, hogy nincs TPM chip, meg Secure boot, meg kutyafule - csak mukodott mindegyik. Az egyetlen dolog, amivel dealelnem kellett, a wifi kartya volt, mert vmi dzsunka volt benne, rendeltem helyette egy intelt es kicsereltem.
Egyebkent meg (tibi keszulj): mindig olyan vasat kell valasztani, amit a hasznalni kivant rendszer tamogat. Igy van ez Windows eseten is es Linuxon is - meg akkor is, ha ezt egyesek ordogtol valonak tartjak, de valojaban nem az. Nem veletlenul van nagyon sok szoftver eseteben megfogalmazva hardware requirements.
-
válasz
csixy #103240 üzenetére
Fogalmam sincs, most melyik opciót hagytam bekapcsolva, de bootolnak az NVMe SSD-n meg a régi Sata SSD-n lévő disztrók is(Manjarot kivéve), amúgy elég sok opciót kapcsolgattam, amikor az istennek se bootolt az első install. Nagy ötlet volt első Linux Mint install után kikapcsolni a secure bootot!
Azóta próbálom visszafogni magam, hogy nekiugorjak a BIOS opcióknak, előtte jó lenne kideríteni, melyik milyen hatással lesz az idegrendszeremre, ha kikapcsolom.
Közben találtam egy 2230-as NVMe SSD-t, azzal akartam letesztelni ezt a fura Windowsos problémát, de a Zbooknál nem lehet megoldani a 2280-nál kisebb NVMe SSD rögzítését.
-
cigam
titán
válasz
Balerik #103237 üzenetére
Majdnem. A Windows-os gépen elindítod a telepítőt, és elkattintgatsz addig, hogy ki tudd választani, hogy "Windows mellé" telepíted. A következő lépésben jelenik meg ez az partícionáló ablak. Itt kellene megnézni, hogy felajánlja-e a belső meghajtót. Ezzel ellenőrizhetjük, hogy nincs-e valami egzotikus HW (vagy beállítás) amit miatt ne látná a belső meghajtót. Ellenőrizd, hogy a meghajtóválasztóban megjelenik-e az összes meghajtód ami éppen a gépre van dugva.
Ne okézd le, mert akkor megcsinálja a partíció módosítását!
Csak zárd be a telepítőt.
Ezután rádugsz a gépre egy USB merevlemezt, újra elindítod a telepítőt, és elnavigálsz eddig a pontig. Ezt összehasonlítod az előző állapottal. Csak az USB lemezt mutatja, vagy a belső meghajtót is, és lehet választani melyik meghajtóra települjön.Köszi!
Krissz80
Attól függ melyik distrot használod. Pl. a Mint alapból támogatja, ismeri a Secure Boot-ot. Amúgy meg nem biztos hogy jó ötlet kikapcsolni egy biztonsági/védelmi vonalat. Persze ha a kedvenc distro-d nem támogatja, érthető a kikapcsolása, de egyébként nem javaslom. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103229 üzenetére
Biztosan. Hiszen ha fizikailag eltávolítom az USB meghajtót, és _csak_a_telepítőt_indítom újra, egyből feloldja a Windows zárolását, leállítja rendesen, deaktiválja a Fast startup-ot, és megjelenik a belső meghajtó, úgy ahogy kellett volna az elején. Ha működne a meghajtóválasztó menü.
Jelenleg az a helyzet, hogy live Linux alól nem nagyon tud a rendszer Windowsos meghajtót lecsípkedni.
Akkor mit csinál az imént belinkelt fotó szerint?!
-
válasz
cigam #103228 üzenetére
Azt eddig nem említetted, hogy a belső meghajtó az Windowsos, de így lehet oka van annak, hogy a particionáló nem kezeli. Mondjuk a Windows zárolta magának az eszközt, nem lett leállítva rendesen, aktív a Fast startup vagy fene tudja, egy éve kénytelen voltam ilyesmikkel szenvedni, amikor meg kellett hagynom a Wint az adott gépen(de benne voltál abban a thread-ben is amúgy*)
De mivel nem vagy hajlandó lecsatlakoztatni azt a külső meghajtót, így nem nagyon jutsz innen előrébb, pedig így patt helyzet alakult ki, se a Linux Mint nem tágít, se Te!
De ha neked könnyebb így és mondogatod, hogy ez bug, akkor legyen bug, csak szedd már ki azt a nyamvadt külső meghajtót és akkor legalább kiderül, hogy zárolva van-e Windows által a belső meghajtó. Legyen az is a Linux Mint hibája, de legalább haladnál valamerre.
Jelenleg az a helyzet, hogy live Linux alól nem nagyon tud a rendszer Windowsos meghajtót lecsípkedni.
*most látom, épp Te mutattad nekem, hol van Winen ez a fast startup valami és le is akartál beszélni a kikapcsolásáról!
Egyre jobban tetszik ez a csakazértse thread!
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103193 üzenetére
Honnan kéne tudnom? Egy kezdőről van szó, aki semmit nem tud a Linux-ról! Szóval ne abból indulj ki hogy én kérdezem, (bár nem tartom magam haladónak). telepítés előtt húzzam ki? Mit nem mondasz. Erről hol lehet olvasni figyelmeztetést?! Tegyük fel hogy asztali gép, és rá van dugva, mert csak. Attól még megugorhatná azt a nem túl nagy akadályt, hogy az általa kitett Meghajtóválasztó menüben valóban lehessen választani, hogy a külső vagy a belső meghajtóra szeretném telepíteni.
A kérdés nem az, hogy miért marad rajta egy USB meghajtó, hanem az általa felajánlott leghajtóválasztóban miért nem lehet választani.A régebbi Windows-ok jutnak eszembe, amikor a több meghajtós PC-knél le kellett csupaszítani a gépet egyetlen meghajtóra, mert telepítéskor szeretett belepetézni a másik meghajtóba. Nem mellesleg a Windows telepítő nem jön zavarba egy ottfelejtett USB meghajtótól.
Ez az ablak csak arra jó, hogy megkérd a rendszert, hogy csatolja le a a külső lemezeket, hogy partícionáhatók, telepíthetővé váljanak. Semmit nem befolyásol azon, hogy a következő ablakban tudok-e meghajtót választani. Szerinted nem próbáltam ki igennel, és nemmel? Ugyanaz a vége, a külső meghajtóra akarja telepíteni, amikor a Windows mellét választom.
Sőt! Mondok jobbat. Ha a Bitlocker be van kapcsolva a belső meghajtón, a külső meghajtóra sem hajlandó települni. Ragaszkodik ahhoz, hogy kapcsoljam ki a Bitlockert. Pontosan miért is?
Rowon
Mitől hangulatkeltés, ha van benne egy hibásan implementált funkció, egy egyértelmű bug.
No meg arra sem kaptam választ, hogy miért kell a Multimédia kódek-et telepíteni ahhoz, hogy működjön a Secure Boot? Két teljesen eltérő igény. Egyikből sem következik a másik. Mégis függőségként szerepel a telepítőben. -
válasz
cigam #103188 üzenetére
Mitől olyan kezdő barát, az a rendszer, aminek a telepítője nem engedi kiválasztani melyik lemezre települjön?!
Nem engedi? Teljes manuális particionálásra van lehetőséged, emlékeim szeirnt még a másik lemezen lévő swapot és EFI partíciót is engedi kiválasztani.
Én igenis pozitív dolognak tartom, hogy felajánlja, hogy a Windows mellé teszi, automatikusan.
Én nem, hiszen abból még SOHA nem volt probléma, ha a Windows meg a Linux ugyanazon a lemezen volt dual bootban.
Még a régebbi laptopokba is lehet kettő lemezt rakni, ha más nem az optika helyére, az asztali gépekbe meg kb. oda heftelsz be SSD-t, ahová akarsz.
Egy _kezdő_ aki most ismerkedik a Windows-on kívüli világgal, majd nekiáll kézzel partícionálni?
Nem is kell neki, a Mint alapból bepartícionálja neked a lemezt, ha nem értesz hozzá.
Komolyan nem értelek titeket.
Szerintem mi sem téged.
-
Krissz80
senior tag
válasz
abw6291 #103156 üzenetére
Tudsz olyat hogy windows mellé telepíted, olyankor a wines partícióból csíp le, és állíthatod milyen arányban ossza fel.
Ilyenkor eleve külőn ext4 partícióra teszi.
Szerintem 60GB elég neki.
Talán 22-25GB a foglalt hely telepítés után.A Secure-Boot-ot viszont ki kell kapcsolni olyankor.
Én etcher-el "írtam ki" USB-re.
Viszont biztonsági mentést érdemes azért csinálni, ha valami félre menne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
abw6291 #103156 üzenetére
A Windows NTFS fájlrendszert használ, arra nem fogsz tudni Linuxot telepíteni, a Linux fájlrendszereit meg nem ismeri a Windows.
Azt javaslom, hogy mielőtt bármit is csinálnál élesben, próbáld ki az ingyenes Virtualbox alá telepíteni a Mintet, aztán el tudod dönteni, hogy hogyan tovább.
Egyébként ha rufus-al dd módban 1:1-ben kiírod az iso-t a penre, akkor azon be fogsz tudni bootolni. Valamit elállíthattál a rufusban.
-
fekete.puma
aktív tag
Linux esetén 3 dolog van ami problémás egy átlag windows felhasználónak.
1 A megszokott programjai bizonyos részét nem használhatja linux alatt, vagy az alternatívák nem felelnek meg számára, kell a (virtualbox vagy a dual boot) a wine alatt nem biztos, hogy fut rendesen.
2 Hardveres gondok adódnak nem biztos, hogy van számára tökéletes megoldás, vagy nem egyszerű megoldani...
3 Szoftverek telepítése bonyolultabb és nem akar terminálozni.
Egy alkalmazás ha nincs a saját tárolóban...A felület megszokása talán kevésbé zavaró, pl telefon esetén Androidról iOS-re váltás, vagy fordítva sem egyszerű és mégis megtanulják.
-
válasz
fekete.puma #103078 üzenetére
Nem értjük egymást
Te megkérdezted,
"A telepítő létrehozására melyik a legjobb program linux alatt?"Válaszoltam tömören aminek a lényege hogy nem kell semmilyen segédprogram de kifejtem bővebben.
Ha a gép UEFI-s, NEM kell semmiféle íróprogram.
A telepítendő ISO-t felmountolod, ez szerencsére ma már Linux és Windows alatt is 2 kattintás.
Fogod a pendrájvot, sd kártyát, usb- ssd-t, dvd-ramot, bármiéyen writable-readable médiát bármit amit találsz a fiókba és létrehozol rajta egy 5-6 GB FAT32 partciót.
Erre a partícióra egérrel áthúzod az előbb kibontott ISO tartalmát drag&drop módszerrel.
A pendrive, sd kártya, ssd stb. partícióséma tökmindegy, lehet mbr és lehet gpt is.
Van uefi ami megeszi az ntfs-t is de maradjunk a fat32 mellett.Itt egy Kingston 128GB ssd-t csináltam meg gyorsba. Az SSD MBR partícióstruktúra, és egy 8GB FAT32-re ráncigáltam át az ISO tartalmát.
Reboot, az uefibe meg kell jelennie az imént másolt pendrájvnak bootolhatóan, eredmény, UEFI-be azonnal látszik:
Enter, és minden gond nélkül szépen bootol a Xubuntu telepítő:
Vagyis nem kell semmi kiíróprogram meg DD meg Echter meg Rufus semelyik oprendszer alatt.
Sima mezei másolással minden UEFI felismeri és startol a telepítő.
Ugyanez W10, W11 telepítővel dettó.Kipróbálva tucatszor már, én kb. 2-3 éve nem indítottam el semmilyen iso kiíró szoftvert mert minek?
Ha ssd, külső, még az eredeti tartalmát se kell gyalulni csak ha van 5-6Gb szbad hely, létrehozni egy ekkora fat32-őt. Uefi nem buta, megtalálja ezen az EFI partíciót és bedarálja.
Továbbmegyek, ha a fix másod adatlemezen csinálsz egy ilyet, akárhány év múlva erről újra tudod majd telepíteni a rendszert, vagy itt lesz mindig kéznél helyben, pendrájv egyéb nélkül egy javító Live.
Mert természetesen ezt is felismeri és elstartoltatja. -
válasz
csixy #103032 üzenetére
Lámlám. Eljutottál oda amit én már 6 éve használok és sokat papoltam már róla.
Legjobb választás az NTFS.
Nem kell símlinkelni, eddig én minden Linuxos fájlkezelőbe simán felvettem ezeket a könyvtárakat a helyek közé. Meg Winen is a fájlkezelőbe úgyhogy nálam minden OS-en így néz ki a bal oldali helyek (winen gyors elérés):
A download, video, képek stb. azok mind a az 1 terás másodvinyómon vannak.
És KDE alatt de szerintem más disztrók alatt is létezik a mindenféle symlink meg chown meg egyéb nélküli mappa-átirányítás:
Ez így már magába lefedi az igényed 90%-át.Pl. ha tegnap Windowson letöltöttem a kutyafule.pdf fájlt, ma Ubuntun belépve a Letöltésekbe ott a kutyafule.pdf. Mivel a download könyvtár mindkettőnél egy és ugyanaz.
Képek videók filmek stb. ugyanígy.
Ezeket Winen is pofonegyszerű szerencsére beállítani.
KDE alatt meg még egyszerűbb.Több os-nél elmondhatatlanul praktikus és megkönnyíti az ember életét.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Adot egy dell 7490 laptop windows 11 telepiteskor touchpad rendesen mukodik , windows update felmegy mar nem hiaba torlom le a drivert akkor is felrakja magatol , mi a teendom szerintetek?Mas egy linux disztrot nem tudok felrakni telepiteskor lefagy , ubunti , mint , fedora stb , mit rontok el ?
Biosba Secura boot kikapcsolva.
-
válasz
Krissz80 #102765 üzenetére
Törlöd az efiről a már nem használt os bejegyzését.
Utána a Linux indít, futtatod a sudo update-grub parancsot ez kiszedi a grubból.
Ha magába az uefi agyába maradt benne a már nem létező os, linux alól használd az efibootmgr nevű cli alkalmazást.
Nem fog belenyúlni a windows bootmanagerébe, max. ha a telepítésnél nem a megfelelő efi partíciót választod ki akkor a wines mellé teszi a sajátját.
ez csak akkor gáz ha lehúzod valamikor a wines lemezt mert akkor a másik lemezre telepített linux, aaz efi indítóbejegyzése hiányában nem tud majd elindulni.
Iletve dehogynem de ez már nem tartozik ide. -
Krissz80
senior tag
válasz
tordaitibi #102764 üzenetére
Ha már UEFI és GRUB.
Én UEFI-vel használom, jelenleg kettő Linux distro van 1 drive-on, és egy Windows egy másikon.
Az legyik kérdésem az lenne, hogy ha felteszek eg újabb distrot a másik kettő mellé, és később az egyiket le szeretném törölni, akkor a GRUB-ból UEFI-ből hogy szedem ki?
A másik, hogy ha felteszem a 3.ikat a linuxos drive-ra a linuxok mellé, akkor ugye a windowsos meghajtó boot manageréhez nem nyúl.
Inkább húzzam le arra az időre? -
válasz
sh4d0w #102759 üzenetére
Szerintem mi abszolút, titálisan félreértjük egymást.
Én hol, mikor írtam le ilyeneket, már csak azért se tudnám leírni mivel eddig a pillanatig, amíg le nem írtad, halvány gőzöm se volt hogy létezik ilyen direkt uefi boot.
Én a uefiből indítást úgy értem hogy uefi választómenüből kiválasztom az indítandó os-t, és annak a bootloadere betölti azt.
Mások meg nem ezt, hanem a Linux elsődleges indítását, és annak a grubos választómenüjéből indítást favorizálják.Én erre értettem a uefiből indítást, amit leírtál azt életemben most hallottam először.
ha már itt, és ez a téma és bocs az off,
Windows10-et hogyan lehet így elindítani, ezzel a direkt megoldássaé?
Ezt keresem kb. 2 éve de sehol sem találom a megoldást mert a Winnek mindenképp kell az efin lévú BCD bejegyzés. Ami Linuxokon a /boot alatt van grub.cfg formájában vagyis egy linux boothoz nem kell se efi partíció se mbr csak egy kernel meg egy initrd. -
válasz
sh4d0w #102739 üzenetére
Dehát én ezt nem értem.
Itt van ez a gépem ami előtt most ülök.
biosba, pardon uefibe kiválasztom a Windowst.
enter, indul a Win.
Reboot, uefibe kiválasztom a Linuxot, Ubuntu.
Enter, és bejön az Ubuntu grub menü, benne ő maga, a reco mód, korábbi kernellel lehetőség stb. minden.
Ha nem, akkor ez user hiba, beállítási hiba mivel a grubot nem láthatóra tette vagy nulla a láthatósági ideje.
De ilyenkor ha csak az egyszem Linux van a gépen, a grub akkor se jelenik meg!
Uefi nem tud linuxot közvetlenül indítani, nem is látja a /boot alatti grub bejegyzéseket.
Az efiről hívja meg a bootbejegyzését.
Erre képes, akár efi partíció nélküli indításra pl. a SupergrubDisc, abban amit kiválasztok azonnal elstartol, ott nincs grub menü de itt konkrét kernelt kell kiválasztanom. És azzal direktbe indul, itt tényleg nincs bootmenü.
De ha ezzel az efin lévő indítóbejegyzást indíttatom el, akkor is ott van minden választható opció.
De ha nincs EFI partíció, vagy nincs benne a Linux bootbejegyzése, akkor egy UEFI az életbe nem képes elindítani semmit.
Így én most már nem is értem miről eszmecserélünk.
Ha megint rosszul értelmeztem valamit, bocsi de én ebbe mást nem tudok belelátni csak amit itt leírtam. -
Adamyno
tag
válasz
Dißnäëß #102746 üzenetére
Jártam így új 13. gen Lenovo ThinkCentre Desktop PC-nél. Nem emlékszem a pontos típusra, mert azóta váltotta egy Dell. A Lenovó az istenért nem volt hajlandó bebootolni Linuxot. Semmit. Sehogy. Csak akkor indult el a bootloader, ha volt az EFI partíción windows bootloader. Hogy az valid vagy sem, az nem érdekes, de ha nem található, akkor semmi nem történik. Erre nagyon nehezen sikerült rájönni mindenféle fórumok meg reddit meg ilyenek olvasgatása árán, mert a hivatalos doksi semmit nem szól erről. Próbálkoztam frissítésekkel, nem segített semmit.
Érdekes módon az új Dell nem szórakozik. Tökmindegy neki, hogy milyen Linux vagy windows vagy mit kell bootolni. Talán még Legacy boot is van, abban nem vagyok biztos (USB-ről és hálózatról biztosan van).
Remélem nem ez a jövő. Ezennel nagyon nagyot csalódtam a Lenovóban is. Ezek alapján nem biztos, hogy lecserélném a régi ThinkPademet egy újra. Az elmúlt években eleve gagyi lett az anyaghasználat és a bővíthetőség is. Ilyen szempontból talán a 3. gen volt a legjobb, abból is a W széria, de a T-ben is volt még 2 RAM slot, cserélhető CPU, msata, 2 sata port, kivehető, többféle méretű akku... hűtést is lehetett pimpelni, kijelzőt, billentyűzetet is sőt, külső videokártya is játszott. A zsanérja elpusztíthatatlan, a gyerek megugrálja a magnézium ötvözet házat, simán kibírja. A mostaniakra ránézek.. 2 USB-C, egy USB-A. Oszd be. ThinkPad. Örülj, hogy kapsz egy RJ45-öt ajándékba. Katasztrófa. -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #102620 üzenetére
Igen, volt rajt adat, de közben hibára futott, és nem tudta átméretezni. Visszaléptem Windows-ba fájlrendszer ellenőrzés után átkonvertáltam NTFS-re. Ezt már jobban szerette, hamar végzett a helyfelszabadítással. Szerencsére az adatoknak nem lett baja, legalábbis a mentő program integritás ellenőrzője szerint minden oké.
onkelz
Ez inkább az Otthoni hálózat és internet megosztás topokba való, vagy Telekoméba. Egy tipp: A routeren be van kapcsolva a Mac filter, vagy bármi más korlátozás?Zenebohoc
Hát rákeresel. Nincs olyan objektív összefoglaló, hogy merik mire való, mert mindegyiket úgy alakítod, ahogy szeretnéd. Az egy piros, a másik kék. Kinek melyik szín tetszik. Az, hogy neked melyik fekszik, azt neked kell tudni. Ezért az elején ki kell próbálni párat. Mint amikor feleséget, vagy autót választasz. Nem az a kérdés, hogy másoknak tetszik-e, hanem hogy neked tessék. Pont azért vannak ezek a live rendszerek/telepített image-ek, hogy gyorsan, ki tudd próbálni működés közben. Ugyanakkor ez csak az első benyomásra jó, hogy az adott rendszerhez felpqmpelt GUI mennyire tetszik. Aztán jön a fekete leves, hogy felismeri-e a HW minden porcikáját. Hogy a distro áruházában megvan-e minden program amit szeretnél. Mert a Linux-nál a distro áruházából telepítünk, nem az innen-onnan levadászott telepítőket futtatva. Azok könnyen megtörik a rendszer integritását. N+1 buktatója van még a választásnak, ami egy egész könyvet is megtöltene.
-
Milkoo
csendes tag
Üdvözletem!
A problémám a következő:
Van egy Samsung Story Station 1TB kapacitású külső usb2.0-s merevlemezem, amit még anno windows7 alatt kezdtem el használni adatok biztonsági mentésére , de csak arra, tehát minimálisan volt igénybe véve. Sajnos kb. egy éve gondok adódtak vele, nem csatolódik fel bekapcsoláskor egyik op.rendszeren sem. (Jelenleg duál rendszert használok, Windows10 és Linux Mint 22.1 Cinnamon is telepítve van).
A napokban elszántam magam és Linux alatt a GParted programmal töröltem az egész lemez patricióját, majd új msdos patriciós táblát kreáltattam vele. Ezután 2 ntfs patriciót szerettem volna létrehozni.
Az sde1 478.8 GiB sikeresen létre is jött és használható is, de a maradék 452.64 GiB helyre a sde2-t már nem tudja megcsinálni.
Van, lenne -e mód arra, hogy az egész lemez használható legyen?
A hiba képekben:
Köszönettel: Milkoo
-
válasz
robag93 #102427 üzenetére
Na most jól meg vagy keverve. Azt gondolom, hogy gépet nem akarsz megbontani és SSD-ket cserélgetni benne. A Virtualbox sem kezdőknek való és nem az életre tanít. Windowsod van. Tölts le egy [Linux Mint] telepítőt. Írd ki egy pendrájvra Balena Etcher [link] segítségével. Egy USB-re dugható [Portable SSD] -re telepítsd fel. Telepítéskor a "valami más" lehetőséget válaszd. Ügyelj rá, hogy a külső SSD-re kerüljön minden (!) : 1,,, A bootnak az efi partíció, kb 100 - 640 MiB , fat32 , /boot/efi van csatolva , de lehet, hogy egyes telepítők (talán a Linux mint is) egyszerűen "efi system partition" -ként emlegetik. 2,,, a gyökérpartíció Ext4 , a csatolása / (nem vicc tényleg az a per jel a csatolása). Ez a két partíció szükséges csak. Lenne még a swap parttíció , de ez hanyagolható , mérete kb 8 MiB , a RAM-od másfélszerese lehet, a partíciót linux swap -ként találod. Partícionálóként a telepítés indítása előtt a live rendszer Gparted programját használd. A gparted használatáról találsz videókat a neten. Megemlíteném, hogy a szűz lemez, vagy a teljesen törlésre ítélt lemez inicializálásához a Device menüpontjából a GPT partíciós táblát kell feltenni, vagy régi MBR-es rendszer esetén msdos partíciós tábla kellett anno, de akkor nem kell efi partíció, mert akkor a grub a master boot record-ba került. ... A telepítés során válaszd a jelszó megkövetelése a belépéshez lehetőséget. Root nem kell egyenlőre. A user fog root jogot kapni a konzolban átmenetileg a "sudo" parancs használatával. .... szóval hajrá ! Arra legyél nagy figyelemmel, hogy nehogy a meglévő régi rendszereidet , lemezeidet baszkuráld el, mert az nagyon nagy méreg.. Ezért javasolták, hogy ha tudod a windows rendszer lemezedet a hadműveletek előtt vedd ki. Ha odafigyelsz arra, hogy mit csinálsz a linux mint telepítő nem fog becsapni. Csak a te felelősséged , hogy mit csinálsz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- ÚJ AKKU!!! Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6mag! 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év gar
- 144 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060 (ELKELT)
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3242
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest