- Egy kis depi (szösszenet inkább), remélem elfér itt :) 3#
- Pulsar X2 V3 Size 2 Gamer Egér és Pulsar 8K Wireless Dongle
- Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése Windows telepítéshez
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sellerbuyer: Hogyan turbózd fel a NAS-od sebességét olcsón és egyszerűen?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sellerbuyer: Milyen mobiltelefont vegyek 2025 ben?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zó
aktív tag
válasz
Zolifarkas #106465 üzenetére
Papíron igen, de sokkal kényelmetlenebb, és korosabb játékoknál necces is a siker. Nekem a régi összevásárolt CD-imből, DVD-imből már főleg csak azokból van backupom, melyek nem nincsenek meg GOG-on vagy Steamen is, jellemzően azért, mert nem hozzáférhetők, és még Windowson is küzdeni kellhet velük. Megnéztem két XP előtti játékot, a World Cup 98-at nem sikerült installálni, a Championship Manager 3-at viszont igen. Elindításnál panaszkodott, hogy Windows NT-vel nem kompatibilis, de tudtam patchelni, és így lehet vele játszani.
Lehet próbálgatni ezeket, lehetnek sikerek adott játékoknál, de óvatos reményeim lennének alapból problémás játékoknál.
-
válasz
Zolifarkas #106469 üzenetére
Ha tud a lapod boot menüt, akkor telepítsd őket külön, bevágod mind a kettőt, és induláskor választasz
(F8, F11, vagy ilyesmi szokott lenni indulás közben.)
-
Zó
aktív tag
válasz
Zolifarkas #106459 üzenetére
A PCGamingWiki hasznos oldal, ha játékokról van szó. Azt írják rajta, hogy a másolásvédelem (SafeDisc) a problémás újabb Windowsokon. Az a főszabály a régebbi játékoknál, hogy a jelenleg digitálisan árusított, jellemzően másodvédelemtől mentesített verziók a legbiztosabbak újabb rendszereken, ezért is hoztam a GOG-os tapasztalatokat (meg mert megvannak ott az adott játékok).
Egyébként lemezes verziók között is lehet különbség, nem biztos, hogy minden régióban ugyanaz vagy egyáltalán bármilyen másolásvédelem került a lemezre. (Az XP-s időkben is voltak olyan eredeti lemezeim, melyekről működött jól az, ami másik kiadású formában nem.)
-
Zó
aktív tag
válasz
Zolifarkas #106440 üzenetére
Szerintem bármilyen modern OS-nek jár az SSD, de ha a HDD az adott, akkor az van.
A régi gép hobbinak jól hangzik, de muszájból játékok futtatásához szerintem csak nagyon speciális esetekben szükséges. A DOS-os játékok mennek DOSBoxszal vagy ScummVM-mel, a régi pre-NT (XP) windowsos játékokhoz kellhetne, de a nagyobb nevek közül elég sok futott annak idején XP-n is, ha máshogy nem, patchek után. Ettől persze még újabb OS-eken lehetne probléma, de az évek alatt elég sok minden felkerült GOG-ra és Steamre, ezek működni szoktak. Másokból jöttek remasterek. Inkább elfelejtett/kevésbé ismert játékokat érinthet a téma, illetve azok, melyek licencpokolba kerültek (mondjuk, ebben az NFS-ek érintettek, bár az említett Carbon kevésbé régi, amit én próbáltam, az pedig ment annak idején XP-n is). De a (kult)klasszikusok esetében általában ilyenkor van lelkes közösségi okosság, ahogy alább is linkeltem nyílt forráskódú megoldásokat. Ezeknek jellemzően szokott lenni natív linuxos és windowsos változatuk is (illetve gyakran macOS-es is, de az ugye nem merült fel).
Nincs garancia arra, hogy minden működni fog, de én nem szoktam falba ütközni. Így, hogy nem nyűgösebb klieneseket használó játékokat akarsz futtatni, és a modern multis játékok egy részére jellemző kernelszintű anti-cheat sem érint, sok lehetséges problémát leve elkerülsz.
Hozzáteszem, az alábbi próbáim mind az online GOG-os verzióval mentek, mert az a legkényelmesebb, az installereket nem teszteltem, de eddig installerek futtatása sem okozott sok gondot, a Heroichoz, Steamhez, Lutrishoz behúzhatók új játékként (első körben nem nyúlnék normál Wine-hoz vagy Bottleshoz játékokhoz, sosem volt még szükségem erre), és ha végigmegy a telepítés (esetleg Proton-verzió váltása szükséges lehet, ami általában is igaz, de a nálam alapértelmezett Proton Experimentalon kívül ritkán váltok másra), utána a kívánt exét kell megadni futtatáshoz.
-
Zó
aktív tag
válasz
Zolifarkas #106438 üzenetére
Megnéztem a SWAT 3-at is, a korábban linkeltnek és a ProtonDB-nek megfelelően -nointro paraméterrel lehet elindítani. Nem tudom, hogy ez Windowson is így van-e, nekem azon a SWAT 4-hez kellett ugyanez (bár azóta kapott új patchet GOG-on. A hasonló korú játékoknál megesik az ilyen, hogy OS-től függetlenül bele lehet futni ezekbe a hibákba az egyik a gépen.
Megnéztem a Medal of Honort is (már az Allied Assaultot), ugyanaz az engine, mint az RtCW esetében, ugyanaz a hiba. Létezik elvileg workaround (a GOG fóruma hasznos tud lenni), de egyszerűbb és célszerűbb megoldásnak tűnik modern gépeken nyílt forráskódú source port (OpenMoHAA) használata 16:9-es képaránnyal és bugjavításokkal, az rövid próba alapján működik. Amúgy mivel Protonba húztam be az eredeti telepítést, nem is a linuxos verziót másoltam be belőle a játék könyvtárába, hanem a windowsosokat.
-
shadow1901
aktív tag
válasz
Zolifarkas #106438 üzenetére
Hát ez fantasztikus.
Egyébként amikor rátaláltam a Heroicra megoldódott minden bajom. (Horst kilépett
) Ritkán látok olyan játékot ami nem megy.
Ha NEM OKOZ GONDOT egy linux telepítése, majd ha nem jön be akkor a win visszatelepítése, akkor kár ezen gondolkodni.
Tedd fel. Max ha nem jön be, lesz egy újratelepített wined...Másik oldalon volt egy hír, hogy a Heroic 5 év fejlesztés után úgy döntött nagyon baráti módon de adatot fog gyűjteni... De csak azért mert nem tudja melyik platformra töltik le...
Debian telepítő is megkérdezi akarsz-e részt venni? -NEM! De mégis felteszi. Csak ha majd később mégis akarod... AYNÁD!#106431 cousin333
Nekem olyan volt hogy a monitort kapcsolta ki majd azzal a lendülettel megfagyott. Mint 22.2 megjelenésekor volt. 22.1 feltéve majd 22.2re frissítve lefuttatva a "scriptemet" amiben volt egy ilyen sor:sysctl vm.swappiness=5
Mivel nem volt már végre "gyárilag" swap csinálva így erre gyanakodtam. Teljesen random, terheléstől függetlenül max 1 óra után jött elő nálam a hiba.
22.1 hibátlan volt. Most frissítettem 22.2-re ennek a figyelése zajlik. Természetesen az én beállításaimtól függetlenül is lehetett hibás (AZ KI VAN ZÁRVA!!!)
Nekem egy régi A4-es procival jött ez a hiba. Másik 2 gépen (intel) nem volt probléma. -
Zó
aktív tag
válasz
Zolifarkas #106414 üzenetére
A SWAT 4-et és a kiegészítőjét is játszottam nemrég Linux Minten, GOG-os verziót kooperatívban mod nélkül (én voltam a host), nem volt vele probléma. Az egyik olyan játék amúgy, mely Win 10-en nem szereti az Alt+Tabot, így a szöveges chatre telefonon kellett ránéznem Windowson, de Linuxon ez a probléma megszűnt. Talán rosszabbul futott, mint vártam, de ez is 80+ fps-t jelentett magas modern felbontásban, így nem tudom mennyi köze van az OS-hez. Van amúgy népszerű mod is hozzá.
RtCW-ből talán ezzel a moddolt verzióval (van Steamen is GOG-on is) esélyesebb a siker, ha nem ragaszkodsz a vanilla élményhez. Az utóbbihoz Win 10-en is kellett valamit ügyeskednem pár éve, a felbontásokhoz és a folyamatos futáshoz mindenképp. A vanilla mókolás nélkül nem indult el az előbb, a moddolt verzió csont nélkül megy 4K-ban (mindkettőből a GOG-osat próbáltam Heroic Game Launcherrel, már a mod is külön fenn van ott ebből is). Ebben végre beállítható, hogy a németek végre németül beszéljenek, ne angolul.
-
válasz
Zolifarkas #106420 üzenetére
Nem futnak rajta a Windowsos vírusok, Linuxra meg elenyésző mennyiségű van, és általában valamilyen user baki is kell, hogy lefusson. (Pl. nincs ilyen, hogy valami alapból futtatható, mint egy .exe.)
-
I02S3F
addikt
válasz
Zolifarkas #106412 üzenetére
Ezeket a játékokat szeretném futtatni: Swat3 (gold), Swat4 (patinum), Swat4 The Stetchkov Syndicate, Need for Speed Carbon (Platinum), Battlezone2 (Gold), Project IGI (gold), Project IGI2 (Garbage), Medal of Honor (Melyik rész?), Return The Wolfenstein Castle (garbage), Wolfenstein 2009 (gold), Wolfenstein New Order (gold), Wolfenstein Old Blood (Platinum), Wolfenstein New Colossus (ezüst a gog-os verzió), és néhány hasonló régebbi játék.
Nem tudom opció-e, de egész jó PS1, PS2, PS3 opensource emulátorok vannak Linuxra!
Ha Steam-en keresztül játszanál, akkor a protondb-t érdemes csekkolnod.
-
I02S3F
addikt
válasz
Zolifarkas #106420 üzenetére
Gyakorlatilag szükségtelen paráznod tőle! Ha kerül is káros kód a csomagokban, pik-pakk javítják és kiderül!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zolifarkas #106417 üzenetére
Maradj az LTSC-nél szerintem. Mire a W10 LTSC utolsó kiadásának támogatása lejár, addigra már végleg kiöregszik a gép is a netről.
Persze próbálkozhatsz Linuxon is, de azt kezdőként csak a Windows mellé javasolnám dualboot telepítésben, nem helyette.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zolifarkas #106414 üzenetére
Nem javaslom erre a célra a Linuxot. A koruknál fogva ezeknek a játékoknak egy részét még újabb Windows alatt sem feltétlen tudnád játszani. Ne vedd rossz néven a feltételezést a részemről, de ha ezek egy része még virágbolti verzió, az tovább nehezítheti az életedet.
Ha most mennek ezek a címek Windows 10 alatt és csak a támogatás megszűnése a probléma, akkor inkább javaslom a Win10 LTSC verziójának beszerzését, azzal még pár évig rendben lennél.
Ha amúgy is offline a gép, akkor meg hagynám úgy, ahogy van, rajta a Win10-zel.Egyébként mivel ezek még Steam előtti játékok, itt tudod megnézni, hogy melyik hogyan működik Linux alatt wine-val: https://appdb.winehq.org/
-
Zó
aktív tag
válasz
Zolifarkas #106404 üzenetére
Szinte minden böngészőnek és levelezőprogramnak van jól működő natív linuxos verziója. Az Outlook lehet, hogy trükkösebb, bár utoljára államigazgatásban láttam olyat, hogy valaki önként azt használja.
Van hasonló kategóriás, alig használt tartalékgépem, de most éppen beteg, így - pár napig biztosan - nem tudom tesztelni, éppen ezért a Windowst se tudtam gyalulni még róla.
Amúgy régi windowsos játékok nálam még stabilabban is futnak (ami kifagy tálcára rakástól Windowson, az Linuxon nem), a DOSBox-osok érdekesebbek, mert a klienssel leszedett megprotonozott DOSBoxot nem tudok visszarakni teljes képernyőre, ha egyszer lekicsinyítettem, natív DOSBoxszal talán nincs ilyen.
Mindenesetre Nvidiával érdekesebb a történet, kellhet proprietery driver (nem mintha egy drivertelepítés megugorhatatlan lenne), illetve adott kártyát jobban megdolgoztató játéknál érezhetőbb teljesítménycsökkenésre kell számítani. De nem tudni, hogy mikkel játszol.
A steames, GOG-os, epices, amazonos játékok jellemzően nagyon kényelmesen megoldhatók online is (értsd szinte windowsosan), de általában az offline telepítés is járható út.
A Linux Mint Cinnamon például kellően kezdőbarát és windowsos küllemű disztró átálláshoz, megfelelően nagy közösséggel, itt is többen használjuk. Az megfelel az általános felhasználás mellett játékokra is, pláne régebbiekre.
-
Warton
őstag
válasz
LinuxMint, egyébként tök mindegy. Mondjuk az nvidiával lesz sírás-rívás. Eléggé bottleneckes az a gép amúgy, érdemes lenne kukázni azt a vgat valami jobbféle radeonra, ha van rá lehetőség.
-
I02S3F
addikt
válasz
MIk azok a játékok? Mik azok a programok, amiket szeretnél futtatni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3353
- GeForce RTX 3060Ti (OEM HP)
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest