- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Synaptic #98629 üzenetére
39 fok?
Dolgozik egyáltalán az a processzor?
Zenpowert én nem szoktam felrakni, bár van bennem némi értetlenség vele kapcsolatban. Valami kernelmodult vagy kerneltapaszt rak fel a rendszerre, én meg az ilyeneket nem igazán szeretem. Szerintem van biztonsági kockázata a rendszeremre nézve.
-
válasz
Synaptic #98619 üzenetére
Procihűtésnél fontos a hűtő típusa és a ház szellőzése is. Az 5800X3D-nél az is probléma, hogy a 3D cache nem a legjobb helyre került és hőszigetelőként funkcionál. Nehezebb, de nem lehetetlen hűteni.
UEFI beállításoknál a PBO-t át kell állítani Advancedre, a PBO limitet kikapcsolni, majd a Curve Optimizernél az All Core értéket át kell állítani Negative 30-ra. Ezzel általában stabilan működnek, tehát nem kell külső, harmadik féltől származó szoftver hozzá, hanem UEFI-ben állítható.
-30 CO All Core javít a hőmérsékleteken is. Nekem az 5600X jóval hűvösebb lett tőle, ami a proci várható élettartamára nézve mindenképpen pozitív változás.
-
-
.-..-.
tag
válasz
Synaptic #98574 üzenetére
Létezik egy AutoEQ megoldás fejhallgatókhoz. [link]
Elérhető több platformon.
Alapvetően arról van szó, hogy van egy adatbázis ahol a fejesek frekimenete elérhető.
Ennek az inverze adja lineáris menetet.
Így egy közel neutrális frekimenetet lehet velük elérni.
Az persze megint más kérdés, hogy a hallgatónak ez tetszik vagy nem.
Itt van egy lista, hogy melyikhez van/vannak mérések és konfig fájlok: [link] -
-
urandom0
senior tag
válasz
Synaptic #98578 üzenetére
Ha félsz, hogy valamit hazavág, tedd fel flatpakból: https://flathub.org/apps/com.github.wwmm.easyeffects
Ez kevéssé valószínű, hogy bármit is tönkretesz. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Az alsamixer egy nagyon régi örökség, már 98 óta velünk van... Néha láttam olyat, hogy nem lehetett a GUI-ról állítani, de csak addig amíg egyszer be nem állítottad, utána örökös volt. Hogy aztán ez mitől van, azt nem tudom.
Arch vonalon vagyok, EndeavourOS-t használok. EQ-t viszont én abszolút nem használnék, ezt az "audio fül" énem mondja mert az EQ-val egy átviteli lánc amplitúdómenet hibáit lehetne helyre hozni (cserébe bevitt fázis tolásokkal), de azt meg mérő mikrofon hiányában nem tudod úgy megcsinálni, hogy jó legyen.
Aztán jobb híján az ember rátolja a V beállítást az EQ-ra, és lesz valami... Ha ehhez az EQ-val feljavított számokhoz nagyon hozzászoksz, akkor meg a "normális" hangzás már nem fog tetszeni...Én vettem egy Audio Technica M40X fejhallgatót mert emberi áron akartam megúszni a részletgazdag és kiegyensúlyozott hangzású fejhallgató vásárlását, és ha azt tisztességes erősítőről járatom, akkor bármilyen EQ csak ártana neki.
-
válasz
Ha szereted a kihívásokat, imádsz több 100 beállításba turkálni, pilóta- és csillagromboló vizsgád is megvan
Akkor neked a Pulse Effect kell.
Csak ennyit tud,
Én egyáltalán nem vagyok híve a hang összemaszatolásának.
Anno még úgy 40 éve mikor hangosítottam meg diszkóztam, ahol 3-4dB-ellel jobban meg kellett változtatni bármelyik sávot, ott már nagy bajok voltak az alapcuccal és/vagy a zenei nyersanyaggal is.
Ma meg egy dsp 20, HÚSZ...! dB-t is képes változtatni, hát vagy nagyon szar lett a hangsugárzó technológia vagy nem tudom.
Anno a legszarabb Videoton fejhallgatónál nem kellett több 4-5dB mély és ugyanennyi magasemelésnél és egész hallgatható lett. Pedig az aztán a legeslegalja volt. Nagyon gyorsan váltottam erről egy akkor is horror árú használt AKG-re, hát ha tudnám zongorázni a kül9nbséget, Liszt Feri elbújhatnaAnnak nem kellett sok frekvenciakorrakció, alapon leszakadt a fejem mikor megküldtem.
3dB emelés az pont a duplája lesz az eredetinek, te jó ég milyen ratyi lehet valami ha 12-14dB-t kell emelni valahol a sávban. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Synaptic #98563 üzenetére
Ezt nem próbáltam, viszont szerintem vess egy pillantást a CoreCtrl progira is. Most nem vagyok otthon, de emlékeim szerint a procit is engedte konfigurálni, nem csak a VGA-t. [link]
tordaitibi: NTFS-en nincs jogosultság kezelés (ami felülvágja a Linuxos biztonság alapját), valamint főleg régebbi rendszeren ahol még az ntfs-3G csomagon át van kezelve, ott lassabb az írás-olvasás rá, mint egy Ext4 partícióra.
-
-
RaZroX
addikt
válasz
Synaptic #95451 üzenetére
Ez tényleg segített, köszi!
#95446PCProfessor
Virt Managert megnéztem közben, de ott nem csak hardveres gyorsítás hanem net sem ment. Így, hogy közben jó lett a virtual box, tárgytalan de azért köszönöm!#95447I02S3F
Észre sem vettem, hogy alapból van fent ilyen. Bár kb. semmit nem engedett beállítani a felület, de azért köszönöm a tippet! -
-
-
Warton
őstag
válasz
Synaptic #94549 üzenetére
Hát ez csodálatos! Ja, nem.
A másik Manjaros gépemet nem is merem frissíteni, azon még az 5-ös plasma fut. Akkor a fő gépemet, amin múltkor tty-ozni kellett se frissítem akkor most egy hétig legalább.Egy kérdés, múltkor néztem a Distrotube-ot és a csávó valami distrot tesztelt, és azt mondta, hogy az előretelepített böngésző flatpak, ami azért jó, mert az frissíti magát. Ez igaz?
Csak mert MX linuxon van 5-6 flatpak és ott nagyon nem úgy tűnik, mintha frissítené saját magát, ott is manuálisan kellett frissíteni, mint a repos programoknál.
-
-
Warton
őstag
válasz
Synaptic #94461 üzenetére
Inasba tett ez a frissítés teljesen a vga driver nem működik, pedig előtte nem volt semmi baj, erre valami ötlet:
A vainfos a legérdekesebb számomra az inxit csak azért raktam be, mert hátha valami szakavatottabb ember tud rá mondani valamit, én annyira nem tudom mit kéne rajta nézni.A plasma leképező eddig nem volt, csak azért raktam be, mert én nem tudom mit csinálok, hátha abban tud valaki segíteni, hogy mire kéne állítani azokat.
-
-
Warton
őstag
válasz
Synaptic #94449 üzenetére
Nekem is "becsicskult" minden ettől az új frissítéstől. Egér nem működik a WOT-ban, a Steames játékokban is összevissza működik az egér. Waylandbe be se tudok jelentkezni, az x11-es is elég furcsán működik. A vga driver bár a mesa meg minden fel van telepítve még se tudja használni a rendszer.
-
-
válasz
Synaptic #94409 üzenetére
Olyan jó látni, hogy itt ennyi önkéntes biztonsági szakértő van jelen! (nem sh4d0w-ra gondoltam!)
Annak azért még jobban örültem volna, ha ezen alkalmakkor elküldött adatokat is részletezted volna. Ugyanis nem mindegy, hogy 1759 alkalommal ellenőrizte, hogy hogy eléri-e az internetet, vagy ennyi alkalommal küldte el a meglátogatott WEBoldalak, és a hozzájuk tartozó jelszavak listáját.
Amúgy meg miért vettél/üzemeltél be egy Tenda-t ha szerinted problémás?
Nem azt állítom, hogy nincs baj vele, de amit leírtál, az _semmit_nem bizonyít.Azt meg sem merem kérdezni, hogy Uby szerint mi a helyzet, vagy hogy most milyen telefonja van (emlékszem pár éve még milyen volt
)
-
urandom0
senior tag
válasz
Synaptic #94409 üzenetére
Néha szoktam nézegetni a hálózati forgalmamat tcpdumppal és wiresharkkal. Egyszer nem kicsit meglepődtem, amikor egy fidesz.hu végű domainnel kezdett el élénk kommunikációt folytatni a gépem... kicsit alaposabban megnézve kiderült, hogy csak annyi történt, hogy van egy ilyen végű NTP szerver, és az NTP service épp ezt az szervert sorsolta ki nekem, és innen frissítette az időt a rendszerem
-
törölt tag
válasz
Synaptic #93647 üzenetére
Volt egy jó kis Arch project "ArchLabs" néven. A Debian alapú "BunsenLabs" ihlette Őket. Tök egyszerű kis terminálos telepítőt adtak, amiből olyan Arch-ot faragtál, amilyet csak szerettél volna. Sokáig abból dobáltam fel a rendszereimet.
Megléptem párszor a full-stock Arch install-t is, mer' az olyan bakancslistás volt.
Akkor dagadt a májam nekem is.
Szóval megértelek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Synaptic #93631 üzenetére
Nem az én verzióm. Amit írtál jelenleg az is ezt csinálja, de olyan biteket is 1-be állít, amik nincsenek definiálva, illetve jelenleg nincs funkciójuk. Ez viszont bármikor változhat a jövőben és akkor egyszer csak valami nem úgy fog működni, ahogy kellene.
Viszont nálad nem ez a gond, a CoreCtrl v1.3.10-től fogod visszakapni a hiányzó vezérlőket új kernel alatt, nálam már az fut EndeavourOS-en:
https://gitlab.com/corectrl/corectrl/-/releases
Missing power limit control on Linux 6.7 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Synaptic #93629 üzenetére
Az új kernelen mit mond ez?
cat /sys/module/amdgpu/parameters/ppfeaturemask
Nálam ez van a grub configban:
GRUB_DEFAULT="saved"
GRUB_TIMEOUT="10"
GRUB_DISTRIBUTOR="EndeavourOS"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="nowatchdog nvme_load=YES loglevel=3"
GRUB_CMDLINE_LINUX="amdgpu.ppfeaturemask=0xfff7ffff"Amire ezt adja a fenti: 0xfff7ffff, vagyis jó.
Egyébként elég lenne csak a megfelelő sort átállítani, mert nem minden bit van definiálva ebben a nagy számban. Arra van ez a módszer:
printf 'amdgpu.ppfeaturemask=0x%x\n' "$(($(cat /sys/module/amdgpu/parameters/ppfeaturemask) | 0x4000))"
-
Warton
őstag
válasz
Synaptic #93577 üzenetére
Aha, hát akkor nincs tippem. Szerintem feleslegesen próbálod meg feltalálni a spanyolviaszt. Felmész youtube-ra beírod a linux hdd steam keresőszavakat aztán a top10 találatban ott lesz a megoldás. Végigtolod a szokásos terminálkommandos szórakozást aztán kész, legalábbis én így csináltam már több gépen is ezt a cuccot. Persze most se tudom, hogy a chown meg a többi feketemágiás varázsszó mit takar, mert annyira nem érdekel csak működjön.
-
-
-
-
válasz
Synaptic #87646 üzenetére
Én a clonezilla egy fork-ját a rescuezilla-t használom, de "Lemezek"nek is van image készítő funkciója. Viszont az fontos, hogy ne a futó rendszer alól futtasd, hanem egy telepít/live rendszer alól. Plusz az üres szektorokat is elmenti, vagyis a lemezkép akkora lesz mint maga a partícó/lemez. Viszont a dedikált mentőprogramok inteligensebbek, csak a használt szektorokat mentik, így helyet és időt spórolnak.
Imi1981
Gratula! Ugyanakkor az utolsó lépést ilusztráhattad volna egy fotóval, kicsit bővebben kifejtve, mert így csak a képzelet szab határt hogy mi is az. 80%, hogy jogosultsági probléma, ill. 20%, hogy konfigurációs beállítás kérdése a dolog. -
Imi1981
veterán
válasz
Synaptic #87604 üzenetére
Úgy belejöttem a törlébe,hogy szerintem az usb telepítőt is töröltem! Persze nem mert nem nyomtam rá a továbbra de majdnem sikerült. Most újra kezdtem és szerintem csak az ext4 és az ntfs patrició a patricioonált 1 tb-os SSD. A többi gondolom én a pendrive amin több telepítő is van ventoy-al . Jól látom?
A csatolási pont mi legyen?
-
válasz
Synaptic #87604 üzenetére
Második lépésként hozz létre egy 72Gb -Ext4 partíciót "/" csatolási ponttal. /Tudom nem szép
/
/Mivel nem tudom mennyi ramod van inkább csináljunk 1 Swap particiót is./
Harmadik lépésként a maradék helyen ez kb 8gb létrehozol egy Linux Swap partíciót.
helyett
Második lépésként hozz létre egy 80Gb -Ext4 partíciót "/" csatolási ponttal. /Tudom nem szép
/
/
Mivel nem tudom mennyi ramod van inkább csináljunk 1 Swap particiót is./Harmadik lépésként a maradék helyen ez kb 8gb létrehozol egy Linux Swap partíciót.A (Ubuntu, Mint) rendszer a 80GB-os "/" partición belül létrehoz egy swap file-t.
szerintem
-
-
válasz
Synaptic #87144 üzenetére
Bocs az önpromo miatt de hátha érdekel mélyebben is a Ventoyban rejlő sok más lehetőség.
Nameg ha sh4d0w nagyfőnöknek megragadt a fejébe a blogbejegyzésem akkor valóban elkövettem valamit
Természetesen cenzúrát észrevételt is írhatsz hozzá ha valami eszedbe jut a cikket átfutva.
[link] -
Ueda
senior tag
válasz
Synaptic #87142 üzenetére
Azt nem tudtam, hogy gui is van hozzá, mert akkor azt használom.
arch only ? vagy más linuxon is van gui ? -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Synaptic #87123 üzenetére
Itt az arch wiki 5.3.1 pontjában írják, hogy miként kell engedélyezni a túlhajtást, legalább is az GPU esetében. Ott hiányzik a csúszka?
Én Manjaro KDE-n vagyok, Cyberpunk az egyik kedvenc játékom. De ebből a szempontból kb. mindegy, menni fog mindegyiken. A full AMD konfig nyerő, mióta pár éve elkezdte az AMD komolyan venni a Linuxos driver kérdést, ráadásul a nyílt driver a mesa-val amit alapból kapsz, több esetben lenyomja az AMD saját driverét, szóval nem is kell semmit telepítened külön.
Egy apróságot viszont kérnék tőled, mert nyomozunk egy problémát freedesktop-os emberekkel az 5xxx-es radeonok kapcsán, amiknél valami oknál fogva egy kicsit alulfeszeli őket a Linux kernel instabilitást okozva és jó lenne kizárni a 6xxx-es szériát... Ennek a kilistázó parancsnak kimenetét bemásolnád nekem? Én ennek az alulfeszelés megszüntetésére használom a Corectrl-t...
cat /sys/class/drm/card0/device/pp_od_clk_voltage
fatpingvin: Debiant javasolni gaming célra nem jó. Régi kernel, régi mesa... Ez pont nem nyerő oda.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Synaptic #87123 üzenetére
melyik disztró: amelyik szimpatikus. célszerű a nagyobbak közül választani. én személy szerint a Debiant javaslom, de ilyen általános célokra amit írsz igazából kb tökmindegy. a nemnatív videojátékok kapcsán úgyse a disztró lesz az érdekes hanem a WINE, a virtualizáció meg mindegyiken ugyanaz a QEMU ha komolyabban veszed magad.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Synaptic #87119 üzenetére
Esetleg kérdezhetsz itt is, mielőtt zátonyra futsz megint.
Bizonyos csúszkák csak azután jelennek meg a CoreCtrl-ben, ha magát a funkciót engedélyezted a kernelben egy kapcsoló hozzáadásával.
Gyick: ezzel szerintem könnyen és gyorsan meg tudod csinálni: https://www.supergrubdisk.org/
Véletlen nem az történt, hogy másik hdd-re került a bootloader, mint amire a root partíció?
-
fatpingvin
addikt
válasz
Synaptic #87119 üzenetére
tök hasonló tapasztalataim vannak winnel. igaz a szándék se volt túl erős de azért virtualboxban csak volt egy win7 install, időnként elővettem megnézni, arra jó volt hogy belássam kb képtelen vagyok eligazodni rajta, egyedül arra volt használva amikor vettem valami új perifériát és annak win-only konfig szoftvere volt, ezt inkább nem próbáltam wine alatt futtatni, főleg hogy nem parancssoros hanem ilyen összevissza kattintgatós bizbaszok voltak.egyszer összeközdöttem mindre valami számomra vállalható beállítást aztán onnantól ment anélkül.
úgy önmagáért soha nem érdekelt, csak egyetemen merült fel hogy lehet nem ártanavalamennyire ehhez is érteni... volt egy informatikának gúnyolt gyakorlatunk ahol a MSO b*szkurálását kellett gyakorolni, az volt az a pont amikor sziklaszilárd meggyőződésemmé vált hogy amit nem lehet Linuxon vagy *BSD-n megoldani azzal foglalkozzon valaki más akit erre fizetnek. az érdemi munkát inkább a bevált platformokon, ezzel meg ha látnám bármi értelmét kísérleteznék, de nem látom.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autószerelők, autószerelés
- Napelem
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen SSD-t vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- War Thunder - MMO Combat Game
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged