- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr Smoke
aktív tag
Üdv! Újra beindult a projektem, már minden buktatóra fel vagyok készülve három monitor tönkretétele után.
Ma sikerült szereznem egy lcd vezérlőpanelt!
Követkető lépés egy wxga 12,1-es laptop lcd panel beszerzése lesz, amihez méretben az írásvetítő fresnel tökéletesen megfelel, majd következik a jelenlegi doboz átépítése!Remélem mihamarabb el tudom kezdeni és jönnek majd a képek!
-
Achilles209
tag
válasz
FlashJack #2696 üzenetére
Hy, ha nem DVI-t használsz, akkor lehet, hogy csak a csatlakozóban van elgörbülve pár tű, nekem is volt hasonló problémám mert valaki nem túl finoman dugta a gépre, persze ez analóg monitornál volt, de a csati ugyanaz. Próba szerencse. Ugyanis, ha a vezérlő lenne rossz, akkor az OSD-n sem lenne más szín... ha nem tüsi, akkor kábelhiba. szerintem
-
sirály12
őstag
válasz
mokkacsoki #2695 üzenetére
Ezeket mi lóvéért adnád?
-Fresnel 320mm ×400mm,F=550mm>-
-HDTV pro lens triple projektion F=500 Dia=100mm -
FlashJack
csendes tag
Hello
Srácok szükség lesz a segítségetekre. Én balga olyan LCD-t vettem amit nem lehet széthajtani, de már folyamatban van a kábel hosszabítómnak a megszerzése. Viszont most amikor leteszteltem a gépet észrevettem, hogy csak vörös színt adja a monitor. Viszont az LCD menüjében kéken jelent meg a kép. Tehát az LCD képes a kék leadásra csak a géptől nem kap, vagy nem tudja felfogni a kék és a zöld jeleket. Tehát arra gondoltam hoyg az LCD panelt megtartom és egy másik monitornak a vezérlőrészét dugom rá. A kérdés az hogy ez szokványos dugó avagy sem. Tehát egy másik gép vezér részét összekötve egy másik márka
LCDjével működőképes lenne? -
mokkacsoki
tag
válasz
polszki26 #2694 üzenetére
A következő dolgok eladóak!
-Condenzátor lencse 15 inch LCD/TFT.(már beépítve)
-HDTV pro lens triple projektion F=500 Dia=100mm
-Fresnel 318mm * 250mm-,F=220mm
-Power Supply adapter( a panelnek kell+távirányító)
-Lighting set 250W (már beépítve)
-LG 15.4 WUXGA LCD+piwelwork kontroller set.(ennek az lcd nek oldalt is van egy kis behajtható füle,de semilyen csatlakozás nincs rajta
-Push button PBS-26 C-(nem működik az első tesztek alapján)Kérésre mindent szétbontok és postázok. Akit érdekel gyorsan írjon
-
polszki26
tag
sziasztok, maradt pár felesleges cuccom projo építésből, ha vki keres vmit keressen meg bátran!
250w - 400w fémhalogén, gyujtóval, ballaszttal
állítható fokusztávú lencse (asszem 300-330mm) -
Dr Smoke
aktív tag
Hali!
Ide is beteszem, hátha valaki rákap! [link] Alkudni lehet. -
--imi
csendes tag
Ja és majdnem elfelejtettem, van még egy +írásvetítőkben használt freshnel-em is
Hívjatok megeggyezünk.
Ha többminden kell akkor olcsóbb.
Bácskiskun megyében lakom,de posta is megoldható az apróbb dolgoknál. -
--imi
csendes tag
Ha valakinek szüksége lenne optikára,
Van egy gyári projektorból kioperált optikám,körülbelül 15 cm hosszú,és 6-7 cm átmérővel rendelkezik két féle fokuszálási lehetőséggel, csavarással.
Vannak még kistükrök,ha kell színkerék.
kis köralakú,és négyzet alaku optikák.
Van még egy működöképes gyári izzó és a hozzá tartozó electronika.
Tel:0620/5971190 -
--imi
csendes tag
Ha kell valakinek adok hozzá egy szétszedett Hp
monitort minek felén van már csak kép.
Ha érdekel valakit hívjon bátran mert csak este jövök forumozni.
Tel: 06205971190 -
--imi
csendes tag
Sziasztok!!
Lenne egy profi kis írásvetítőm eladó
Adatai:
3M
2 égővel lámpaváltóval.Mindkettő müködik.
Halk műanyag keretes ventillátor.Műanyag csövön keresztűl fújja be a levegőt.
szerintem ettől halkabb mint az előző írásvetítőm.
az égő két lencse között van amiből az eggyik,a hátsó foncsors.
Felül dupla optikás, melyet egy kis pöcökkel lehet fokuszálni.
Jó álapotban van benne a freshnel.
Műanyag az egész,kivéve a lencsetartó kar.
nem az a nagyon régi tipus.
Nekem már a második.
Az előzőhöz képest sokkal erősebb a fénye,és néhányszáz forintos izzó van benne.
HP montorral használtam.Sajnos kevesett mert a nagy fejlesztés alatt tönlre ment az lcd-m
de nagyon faszán lehetett vele Gta-zni,fílmezni. -
mokkacsoki
tag
Nah skacok mivel nem lett vevő a projimra úgydöntöttem befejezem.Azt se tudok hol kezdjem
Már csináltam egy lámpa házat tükörrel,és egy lencsével.Minden cuccor a DiY beamertől rendeltem.De lehet kellene kis segítség hogyan tovább. Az alapanyagok.
-Condenzátor lencse 15 inch LCD/TFT.(már beépítve)
-HDTV pro lens triple projektion F=500 Dia=100mm
-Fresnel 318mm * 250mm-,F=220mm
-Power Supply adapter( a panelnek kell+távirányító)
-Lighting set 250W (már beépítve)
-LG 15.4 WUXGA LCD+piwelwork kontroller set.(ennek az lcd nek oldalt is van egy kis behajtható füle,de semilyen csatlakozás nincs rajta
-Push button PBS-26 C-(nem működik az első tesztek alapján)A doboz ahova beakarom építeni:82 cm hosszú doboz a belső tér ahova építeni is lehet 75cm hosszú. Egy pár javaslat hogy mit hogyan rakjak be jól jönne
-
HungryGoblin
csendes tag
Hello
Már egy éve tervezem egy projektor elkészítését... Eddig mindig elakadtam de most sikerűlt beszereznem egy olyan panelt amit nem kell szétszednem... egy sharp qa 1650 tft kijelzőről van szó. eddig még nem próbáltam és túl nagy reményeket nem fűzök hozzá csak filmet tudjak nézni rajta élvezhetően és ennyi...
Viszont elakadtam az írásvetítővel kapcsolatban...
Milyen égővel és milyen lencsékkel felszerelt gépet keressek? Vagy esetleg nincs valaki itt aki már nem használja mert átépítette vagy hasonlók és eladná?Előre is köszi a segítséget
üdv.:
Ambrusz Gergő -
arpii
tag
Van még itt valaki?! Hankpoke! Látogatod még a fórumot? Mert lenne hozzád egy-két kérdésem.
-
arpii
tag
Újra felolvasztom lehet a DIY projektor projektemet, aztán szétnéztem egy-két belföldi aukciós oldalon, de nem találtam kis méretű lcd-t. Tud valaki valami jó beszerzési helyet? Főleg a nagyon kis kijelzők érdekelnének. 10-12" vagy az alatti.
-
Achilles209
tag
A színeim elég jónak mondhatók. Halvány narancssárga falon is szépen kijön a fehér, de hogy miért, azt ne kérdezd. De szokott lenni több féle kivitel is.
Itt egy kép a színhőről
Ilyen drágaságom van, a bal oldali a képen4000-5000K- a jó tartomány, nekem vagy 4000, vagy 4500-as van. És nagyon királyos.
Az oké, hogy progit írtál, de az gondolom csak az ablakokat méretezi, attól még a start menü lemarad a képről. Másik furcsaság, úgy vettem észre, hogy sokkal szebb a vetített kép a DVI csatit használva, ennek sem tudom az okát.
Ödöntől 250-400W-os fémhalogént kapsz 10-15 ropiért, ami 8000 óráért nem pénz. Nekem, ha jól emlékszem 11-ben volt benne, teljes elektronikával, és kaptam még kapcsolási rajzot is
Köszi Ödön
Szal Ő a te embered lámpaügyben.
-
bypet
tag
válasz
Achilles209 #2678 üzenetére
A lámpának utána kell járni, mert amit ajánlottak osram 800 watt halogén, 74 mm-es, az nem éri meg az árát. ( konkrétan 5000 Ft ) Sokkal inkább kisebb teljesítményű fémhalogén, ami nem fűti be a szobát, és nem kell turbina a hűtéshez
Színhőmérsékletre mennyiben tér el az eredeti halogéntől?A képernyőhoz írtam WinXP-re progit, amivel beállítható a maximalizált ablak mérete és pozíciója..
Üdv -
Achilles209
tag
Lámpa. Nekem a 17"-os monitorhoz egy 250W-os Sofita fémhalogénem van, ami kb. 20.000 lument, 8000 óra üzemidőt, és korrekt színhőmérsékletet tud. Őrült Ödön tud konkrétabb felvilágosítást adni fémhalogén izzókról, megmondja mi kell neked, tőle vehetsz is szettet. Én is tőle vettem.
Tudom, hogy minden laptop tudja ezt, de ha megfigyeled, akkor csak a saját kijelzőjére, ami digitális csatival csatlakozik a saját videókrijára, a vga kimeneten már nem tudja ezt. Azt is tudom, hogy csak fresnelt kellene cserélnem, a láda úgy van tervezve, hogy ezt meg lehessen csinálni, csak sajna a pénzügyek...
-
bypet
tag
válasz
Achilles209 #2676 üzenetére
Pedig már a 15 évvel ezelőtti laptop is tudta ezt a bonyolult műveletet
Max felbontáshoz a fresnelt kéne cserélned neked is..
Lámpára van vmi jó és gazdaságos megoldás? Most ment szét a 800 as halogén.. -
bypet
tag
Sziasztok.
A monitor képe nagyobb, mint a kívetített terület ( 15" monitor, hagyományos írásvetítőn ), ezért szeretném ha a "teljesképernyő" csak a monitor középső területét jelentené..
Szal, szoftveresen hogyan tudom lekorlátozni a megjelenítendő képet?A Catalystban van opció, de csak DVI-s monitorhoz:
http://img389.imageshack.us/img389/1526/ccc9dr.jpg
Az Image scalingnél a -Use centered timings-ot kiválasztva, + a felbontást levéve pl 800*600-ra megfelelő lenne.. de a tft-m DSUB-os, analóg. -
katona.t
tag
Helló!
Van egy 3m 8610-es projektorom. És az izzó a végét járja már. Nincs ötletetek, hogy mivel helyettesítsem (gyári az ár miatt kizárva). A tungsram oldalán néztem ezt:
http://bolthely.hu/tungsram/id/00635_Halogen_projektor_izzo__230V_400W_FSX_GY9_5_OSRAM_93592
de erre a support ezt írta: 77x20mm (üveg)x36,5( fénypont)mm, 3200 Kelvin, 75h
A 75 óra elég kevés. Nem találtam jobbat. Olvastam, hogy xenonnal a legjobb helyettesíteni de azt meg csak kocsiba való szettet találtam 20 körül.
100 szónak is 1 a vége: Ha valaki járt már hasonló cipőben, akkor írja már le hogy hogyan oldotta meg jól (árban és fényerőben).Ha volt szó róla, akkor bocs és elnézést.
-
válasz
Achilles209 #2672 üzenetére
Akkor körülnézek tükör ügyben, hátha találok valahol...
Ha már nekilátok összerakni, akkor legyen jó a képminőség! -
Achilles209
tag
válasz
storm07 #2671 üzenetére
Sejtettem, hogy ezért kell
. A sima "alulfoncsorozott" tükörrel az a baj, hogy az tükröz az üveg felületén és a tükörrétegen egyaránt. Tehát dupla vagy szellemképed lesz, azt pedig nem akarjuk. De amíg nem találsz megfelelő tükröt, addig a normál is megteszi.
Szerk.: Arra figyelj, ha találsz megfelelőt, hogy ne nyúlj hozzá a tükröző felületéhez, mert nem igazán lehet tisztítani, és könnyen sérül, mivel a tükörréteget nem védi semmi.
-
válasz
Achilles209 #2670 üzenetére
Köszi az infót!
Én L-alakú elrendezésben fogom megépíteni a projimat hossz-csökkentés miatt és azért
érdeklődöm a tükör miatt.
Kell egyáltalán felülfoncsorozott, vagy "hagyományos" tükör is jó lehet? -
Achilles209
tag
válasz
storm07 #2669 üzenetére
Szerintem azért nem kaptál választ, mert senki sem tudja
én legalábbis nem. Bizonyos írásvetítő fajtákból lehet pl kimenteni, de azok kicsik, viszont a vetítő maga drága. Egyebet nem tudok. Nekem van egy, 12x7 centi körül, de sérült az egyik sarka, nem ajánlanám.
Ami felülfoncsorozott, az olyan, mint a sima tükör, csak nincs védőréteg a hátulján, ezért ott is képes tükrözni, plusz ezért nagyon könnyen sérül. Üvegesnél kérdezd, hátha.
-
Na, akkor nekifutok mégegyszer mert válasz még nem érkezett:
Hol lehet felül foncsorozott tükröt beszerezni?
-
Achilles209
tag
Üdv!
Nem akarlak elkeseríteni, de ha azt akarod, hogy a 15"-os monitor teljes képe ki legyen vetítve, arra már nem elég egy írásvetítős fresnel, külföldről kell rendelni komoly pénzért, és még ha alapból meg is lenne a fresnel, szerintem akkor sem jönne ki 30-ból. Én is drágábban hoztam ki úgy, hogy lényegében a faanyag hulladékból volt összekaparva, a fresnelek és az optika ingyen volt. De meg lehet csinálni halkra, mivel a fémhalogén lámpa elmegy magas hőfokon is, csak keringetni kell neki a levegőt, erre pedig egy darab alacsony fordulatú cooler is elég, ami halk, viszont akkor hőálló és jól átgtondolt, megtervezett ládát kell neki építeni, nem fából, Az enyémnek nem vészes a hangja, de van, az tény, de mivel bömböl a 7.1 mellette, így nem zavaró
Viszont ha projektor alatt írásvetítőt értesz, amire te is rá akarsz rakni egy monitort, akkor ugyanaz a helyzet, mint az előzőben, hogy a vetítő fresnelei miatt nem fog beleférni a 15".
Más:
Rákattantam a digitális táblákra, és upgradelem a gépet "érintőképernyősre", hamarosan, ha lesz rá pénzem. -
zammys
csendes tag
válasz
CsizmaKo #2666 üzenetére
üdv..CsizmaKo...
én ugy gondoltam hogy a tükörök anyi képet öszegyüjtönet hogy ki lehesen vetiteni
mert én oldalról jutattnám be a képet a 1 tükörre ami a másik 2 [link]tükörre juttaná a képet
de persze már ott a vetitő fényével is találkozna a kép ...
csak én arra gondoltam hogy nem e nyomná e el a fény a tükrön lévő képet..
lehet hogy túl erős lenne a fény neki....??? -
commanDOS
senior tag
A második kérdéssel kezdem:
15"-os monitor a legkisebb, amivel nincsenek túl nagy problémák, könnyen beszerezhető, olcsó és sok típust kapni használtan még mindig, bár nehéz jót találni.
Viszont a HD Ready-t tudja mindegyik, hiszen 1080*720 az 1024*768-ba belefér
A HD filmek 2-3 méteres képátlóval szerintem elég komolyan néznek ki.
A hűtésről meg annyit, hogy itt is a PC-nél bevált dolgokat kell alkalmazni ha relatíve halk hűtést szeretnél. Szóval nagy venti, viszonylag kis fordulaton.
Persze szem előtt tartva, hogy inkább legyen picit hangosabb,
minthogy a hőtöl "elégjen" a panel. Lehet okoskodni különböző vezérléseken, ami hőmérséklet függvényében szabályozza a fordulatszámot, és persze az elhelyezésük is nagyon lényeges.
Szerintem 2 12cm-s venti az lcd-fresnel szendvics felett még normál fordulaton sem hangos, de elég hűtőlevegőt szív be a dobozba ahhoz, hogy ne legyen gond.zammys: a dolog tudtommal működik, a kép minőségéről meg annyit, hogy olyan, mint ha fejjel lefelé egy 20 dipotriás szemüveggel, 5 centiről néznél egy kis tv-t..
-
zammys
csendes tag
ügv...nektek..
lenne egy kérdésem hogy szerintetek ez a elmélet működne-e...[link]
várom a véleményeket ..űdv zammys...
-
Stehe
aktív tag
Sziasztok!
Most találtam meg ezt a fórumot, és mielőtt nekiállnék végigolvasni a bő negyedtízezer hsz-t, megkérdezném hogy lehet-e csnedes házi projektort is építeni. Egy haveromnak van egy DIY-es tft+vetítő kombója, de az nagyon hangos. Mivel nekem pont a fejem mögött lenne, ez elég fontos tényező. Mindennel együtt max. 30-at szánnék rá. Gondolkoztam is, h. inkább veszek egy szélesvásznú 222-os monitort, de szeretek barkácsolni, így a projektor mellett döntöttem, persze ha találok megfelelő anyagot. Továbbá van-e olyan porejktor, ami amellett h. halk, ráfér egy 15"-os monitor, h. a HD-ready felbontás azért meglegyen! :-)
Köszi a válaszokat, és igérem ha kapok pozitív választ elkezdem átolvasni az egész fórumot! ;-) -
CsizmaKo
tag
válasz
commanDOS #2658 üzenetére
Hogy őszinte legyek,nem hiszem,hogy én kiadnék ennyit lcd-re...te tudod.40 rongyot szánsz kb. az egészre,ide a fórumra is irtam,hogy az enyém eladó,a vaterán hirdettem,olyan sokan nem kapkodtak utána és 36-ért ment el
.Azzal pl jól jártál volna,mert végül is mindene megvolt.
Nekem a mérete végett nem jött be az épitett,gondoltam egyet és vettem egy(nativ) 1024x 768-as dlp projit.Ha esetleg behal a lámpája 30K-ból megvan az új bele.Nem foglal helyet,jól néz ki és nagyon szép képe van.
.Közben hozzám került egy 800x600-as azt pedig eladom,mert két proji felesleges
.
Bár ha van egy kész proji,akkor nincs meg az épités öröme.azért jó volt barkácsolni rajta.
-
commanDOS
senior tag
válasz
bandiras2 #2659 üzenetére
Írásvetítőből valóban olcsóbb, de próbálok v.mi féle kompromisszumot találni az esztétikum és az ár között
Ha 15-ös a monitor, akkor full felbontáson nyomatnám, így HD filmet is tudnék nézni rajta, ami baromi jó lenne. Szóval írásvetítő vagy írásvetítős fresnel kilőve.
Fejben megvan a terv, v.mi fa..a mintájú bútorlapból csinálnék egy hasonló dobozt, mint a Házimozis mélynyomóké, stb stb..
Csak nehéz lesz elérni, hogy jó is legyen, meg ne is menjen rá a gatyám.
Az a dilemma, hogy nem költenék sok pénzt olyanra, ami jórészt lutri, hiszen nem kész terméket veszek a boltban, viszont ha nem ölök bele pénzt, akkor nem lesz olyan a minősége, amit elvárok tőle, tehát az a relatíve kevés beleölt pénz is ki az ablakon.
Muszáj lesz v.mi kevésbé hivatalos beszerzési útvonal után nézni.
De köszi a tippeket, szedem az igét és gyűjtögetem a jó ötleteket -
bandiras2
senior tag
-
commanDOS
senior tag
válasz
CsizmaKo #2657 üzenetére
Értem, hát nehéz eset...
Találtam pár oldalt, ahol foglalkoznak ilyesmikkel.
Pl ITT van 120€-ért 7"-os kijelző meghajtó egységgel, mindenféle bemenettel, táppal, távirányítóval.
Ha a leírt paraméterek egyike sem kamu, akkor nem is annyira drága. Ezt talán már leddel is át lehetne világítani így a fresnellel is lehetne spórolni. De összességében drága lenne még ígyis15"-os monitorból sajnos nehéz jót találni, amit írtam az a többihez képest kirívóan jó.
Nagyobbat semmiképp nem vennék,
mert akkor már hűtőszekrényből is lehetne projit építeni...
40K lenne a maximális keret, ha ennyiből nem tudom kihozni, akkor bele sem fogok.
Jelenleg ŐrültÖdön-től várok árakat izzóra, mert azon is sok múlik.Ha lenne működőképes ledes megoldás, akkor akár olcsóbban is ki lehetne jönni, hisz nem kell annyi elektronika és legalább 4-5Kilót lehet spórolni a fresnel lencsén is. De ez megint az LCD méretétől is függ. Plussz még hozzá jön ez a rohadt jó forint árfolyam...
-
CsizmaKo
tag
válasz
commanDOS #2656 üzenetére
Szerintem a monitor amit találtál,határeset 25ms-el,de még elmegy.Viszont az,hogy van ffc nem a legszerencsésebb választás.Én használtam pl egy hp-t is anno,volt ffc átkellett forrasztgatni az összes lábat és az elég macerás,előnye tutira nincs.(aztán LG re váltottam ahol nincs ilyen gond)Én inkább keresnék másikat,v.mi újabbat és gyorsabbat.
Az optika szintén nem az igazi,kicsi a fókusza és a lencse átmérője.Ezzel max egy kis darabját tudnád kivetiteni az lcd-nek.
A lencseátmérőd kb.36 mm. 100 (a gyújtótávolság mm-ben) osztva 2,8 (az objektív fényereje)=35,7 (hasznos lencseátmérő a gyújtótávolság mértékegységében!)
Ez bármely objektívre igaz.
Én amit használtam triplettet az 3,6/415 ös volt és nálam bevált.Szerintem hasonlót keress.
-
commanDOS
senior tag
UP!
Találtam egy jónak ígérkező 15"-os NEC monitort.
400:1 kontraszttal, 25ms válaszidővel.
Accusync 52VM
Ezt találtam róla: "It has a single 10 pin .5mm pitch (I believe) FFC connector. I don't know if you wanna mess with that, but be my guest."
Nem teljesen tudtam értelmesen lefordítani. Mi is van azzal a 10 lábas csatival?Illetve ezt a frontlencsét találtam, hogy kell értelmezni ezt a 2,8/100-as fókuszt?
-
commanDOS
senior tag
Lenne egy pár elméleti kérdésem
Azt vágom, hogy az első fresnel mit csinál: ugye egy elméletben pontszerű fényforrásból csinál párhuzamos fénysugarakat a teljese felületen.
De az lcd és az optika közti? Nem a lencse gyűjti össze az "lcd fényét"?
Vagy a fresnellel bele kell fókuszálni a párhuzamosított fényt az optikába? -
Hol lehet ilyen felül foncsorozott tükröt beszerezni?
-
zammys
csendes tag
üdv ...bari..
az a kérdésem lenne hogy lehete házilag késziteni...fresnelt....vagy hol tudnék venni?csá...
-
Bari
Modder
Fókusztávolság alatt nem a 2 lencse közötti távolságot értem, hanem a lencsék fókusztávolságát,
Fókusztávolság: Az objektívet jellemző paraméter. Egyszerű domború lencsénél a lencsére eső párhozamos fénysugarak a lencse mögött, a fókuszpontban metszik egymást. A lencse fősíkja és a fókuszpont távolsága a fókusztávolság. innen
Lencserendszernél kicsit bonyolultabb, de a meghatározás alapján lámpával kisérletezve meg lehet határozni sacc/kb
-
zammys
csendes tag
a lencse vastagsága 3cm.. átmérő...15cm mind a kettőnél ....
-
-
HalasKYO
aktív tag
válasz
commanDOS #2642 üzenetére
Az hogy van e tükör vagy nincs az nem befojásolja számottevően a kép milyenségét.
Ha külsőt alakmazol akk szinte semmit se kell állítani , ha belül van akkor pontossan be kell lőni a 90 fokot vagy ha más szöget szeretnél akkor azt .
Én személy szerint a külsőt javaslom , mert baromie egyszerű, könnyen állítható módosítható és gyakorlatilag a projit tervezésileg nem válzotatja.
Ezt úgy értsd hogy építesz egy rendes előre vetítőt azt fogod és egy rövid oldalára állítod vagy fekteted, és a lencséhez kb 45 fokban odaraksz egy ilyen tükröt. nem simát mert azzal szellemképed, de egy próbát az is megér.
Így menet közben tudod állítani a kép magasságát nem a méretét hanem a magasságát egyhe hordó efektel de ez szerintem nem zavar +45fokban szép kép . és rövid a helyigény pl egy kanapé mögé berakod , + raksz állványokat a háttér sugárzóknak és máris ki van használva a hely.+ha van olyan holmid mint pl nekem egy gitár azt is be lehet szórni mögé.
Nem akarlak meggyőzni hogy csak így lehet de a méret problémára legyeszerűbb és talán legjobb megoldás.
eggytlen hátránya hogy a tükörre vigyázni kell de szerintem ugyse abba a szobába teszed ahol fociztok egy gumilabdával -
commanDOS
senior tag
Heló!
Köszi a tanácsokat.
Néztem a színhőt énis, de visszaolvasva a fórumban elégségesnek tűnt.
De biztos igazad van.
Elég sokat vacilálta, a odlogno mostanában sok pro és kontra miatt.
Ha belefogok, akor inkább hagyományos dobozt építenék, a lehető legkisebbre.
Sajna monitorból csak 15"-os jöhet szóba, a kicsiknek sok paramétere botrányosan rosssz vagy drága/beszerezhetetlen. Noti kijelző jó lenne,
de a meghajtás elvinne még egyszer annyit. Mjad ha végleg eldöntöttem, akkor megpróbálok v.mi használható konstrukciót megtervezni.
Annyi szól mellette, hogy ha vennék egy nagyobb monitort a géphez, az annyiba lenne, mint ez, iszont az élmény az összes sem hasonlítható és amúgyis csak filmeznék. -
HalasKYO
aktív tag
válasz
commanDOS #2639 üzenetére
Üdv!
Ha jól látom a 4200K színhő az elég kevéske.
Próbát lehet vele tenni de sárgás meleg színű lesz a fehér képed.
Ha neked ez megéri használd természetessen egészséggel.
A lecséktől függ fresnel ill vetítő lencsétől ahoz hogy rövidebb legyen kisebb fókuszu lencse kell viszont azzal a kapott kép nem lesz olyan szép.éles ,evenesse efekt stb .
De ha írásvetítő akad ahoz egy triplettel már elég jó dolgokat lehet csinálni , ha jobbat akarsz akk jobb lencse panel stb.
Ha hossza a probléma arra még az a megoldás hogy L alakú dobozt készítesz. Erre is van opció a kalkulátorban így lehet álló vagy fekvő.
lehet úgy hogy a házon " belül " van egy nagyobb méretű FELÜL foncsorozott tükör síktükör és így azza fordítod a képet.
Vagy lehet úgy mint az írásvetítőnél hogy a tetéjén egy kisebb, de így sérülékenyebb stb.
Ezekkel lehet variálni.
Ha a írásvetítősre szavazol és triplettel építed egy jó 15" ossal vagy 17" kisebb felbontáson mert ugye az nem fér rá a freshnelre elég jó képet kaphatsz.
De szerintem ne sajnáld az időt és azt a kis pénzt és vegyél 5200-6000-6500K s lámpát .
Most sokan le fognak hurrogni hogy a 6500K má xenon os kékes, de azért mégsem mert az 7000K tudtommal.
Mindenesetre van akinek az tetszik.
Ha belevágsz itt sokan segítenek.
Mindenesetre kitartás és sok sikert.
Üdv -
commanDOS
senior tag
-
commanDOS
senior tag
Üdv!
Használ valaki ILYENizzót?
Adatlapot nem találtam, 250Wattos, 4200K, üzemidejéről sincs semmi.
Mennyivel lehet rosszabb, mint a tungsram? Árban kb a fele, amint látjátok. -
HalasKYO
aktív tag
Hello!
Én ahogy tudom a fresnelek nek ill az optikának a fókusza határrozza meg pl az "eveness" effektet; ez az mikor a kép széle sötét és csak a közepe világos.Ezen annyiban lehet egy kicsit segíteni, hogy használsz kondenz lencsét,illetve félgömb hátsó fonycsort a lámpa mögött ezzel " a fresnelnek optimálisabb" pontszerűbb lesz a fényforrás fénye.
[link]
Itt egy kalkulátor.
Ebben látszik pl a kép széle és közepe közti fény eltérés.
a fresnel nek akkor látszanak a "körei " a falon , ha kb 1mm re teszed a tft től.
Itt és diy fórumokon íratlan szabály a min 10-15mm ez a hűtés miatt is jöbb és "kiseik a fókuszból." A képet a fresnel "pontszerúsíti" azaz egy pontba fókuszálja, de az optika a TFT re fókuszál azaz nem "látja" a fresnel köröket. Remélem így érthető. próbáltam úgy fogalmazni.
Amit a barátod mond még hogy szín eltérés már megbocsáss de baromság.
A fresnel vagy műanyagból van, ennél télleg felléphet ilyen ezért is használ mindeki üveget. aminél még van egy szám ami azt adja meg hogy a fresnel koncentrikus körei milyen távolságra vannak egymástól. Ez írásvetítők esetében 80% 5mm 20% 4mm Ill ezek ált műanyagból vannak de láttam már üvegből is jobb minőségűt.
Ez még kismértékben az élességet és azt hogy a kép széle és a közete is totál éles lesz.
pl ajánlott HD >720p ill full hd , wuxga (1920x1200) ill qxga (2048x1536) DIY hez.
A profik kb 2mm esek és üveg 99% os átengedéssel.
Jah mégvmi
A f1 azaz az első fresnel ami a vetítő lencse vagy triplet nél van az hosszabb fókuszu szokott lenni (310-330-400-450-500.. ), hogy ne legyen eveness effekt ill éles legyen a kép stb fent írtak.
A lámpa és utána az f2 pedi ált rövidebb ( 210-220-240 ) Ez a fény hasznosítás miatt.
Mivel a UHP lámpa a tér "miden irányába" sugároz ezért nagyon gömbciket lát ha kisebb az f2 fókusza. ill ha ezt még megspékeled egy kondenz lencsével meg reflektorral azaz hátsó foncsorra akkor valószínű hogy egyenletes éles eveness mentes képed lesz.
Egyenlőre kb ennyi. Ha van vmi kérdezz ha tudok segítek.
Sok sikert. -
Achilles209
tag
válasz
tj_peti #2635 üzenetére
Üdv megint!
Szóval ha 15 centiről jó volt a kép az írásvetítővel, és bele is fért az egész széltől szélig, akkor lehetséges, hogy bele fog a 17-es monitor is, csak készülj fel, hogy 17"-os monitorral ilyen fókusszal 3 méterről kb 4-5 méter széles képed lesz
. Így akkor kb olyan fókusztávú fresneleket kell venned, mint az írásvetítős, ez valahol le van írva itt a fórumban. Amúgy, amit külföldről rendelnél az sacc másfélszer jobb minőségű, mint az írásvetítős, és nekem még írásvetítőssel sincsenek karikák. Ha esetleg kisilabizálod, hogy mennyibe kerülnek ezek és a posta, akkor esetleg lehetne közösbe, mert én eleve úgy terveztem, hogy befogadja a nagyobbakat is. Karikák állítólag akkor jönnek elő, ha túl közel teszed az LCD panelhez a fresnelt, vagy ha a két fresnel nem illeszkedik jól, de ilyet én még nem tapasztaltam, mivel nekem ragasztva vannak és 5 centire a monitortól.
Fórum feléledése: ide is eljutott a válság...
stinkydiver: Mindent bele. Hehe, úszószemüveg, LOL.
Bár eleinte én is paráztam tőle, én hegesztőpajzsal nyomtam.
-
stinkydiver
csendes tag
Hozzákezdtem jómagam is! Begyújtottam a HQI-TS 400W/D -t. Óvatos voltam, cérnakesztyűben fogtam csak meg és felvettem az úszószemüveget, félek a szilánkoktól
Szépen bevilágította a szobát, semmi ózonszag. A fresnelek talán a jövő héten meglesznek. -
tj_peti
csendes tag
válasz
Achilles209 #2634 üzenetére
Heló!
Ez aztán egy komplex válasz volt
Thanks a lot!
Akkor mostmár kezd összeállni a kép. Valamelyik nap voltam bent a volt sulimban, és kipróbáltam a lencsét egy írásvetítőn, ami kicsit elszomorított, hogy kb 15cm-ről adott éles képet. Egyébbként az átmérője 7cm, Jó lenne, ha jó lenne, de azért te csak szólj nyugodtan, ha lesz eladó trippleted. Ami még nyugtalanít, az a fresnelek minősége. Egyik ismerősöm szerint sz-rra való egy ilyen fresnel, nem képalkotásra. Nálatok nem látszanak a körkörös vonalak a falon, vagy nincs a fresnelből adódó színhiba? Ezekre figyelmeztettet, hogy figyeljek oda mielőtt belekezdek. Végül is, mindegy, így is úgyis megcsinálom a "kicsikét" mostmár nem hagy nyugodni, csak ezeket szeretném tudni. Szal, akkor, ha jól értem, a frontlencse fókusztávolsága tulajdonképpen csak azt határozza meg, hogy milyen lesz a távolság-képméret arány, sem az élességet, sem a monitor kihasználását nem befolyásolja. ...jó, nem szándékozom optikából doktorálni....
Lehet, hogy megfogadom a tanácsodat Achilles, habár egy írásvetítő fresnel is 3000ft, nekem pedig az sincs. Meg egyébbként azért vettem 17"-os monitort, mert ha valamire, akkor a felbontásra nagyon érzékeny vagyok. A minimum, amit még nem tartok pixelháborúnak az-az XGA. Most sorry, nem akarok senkit megbántani, de a frász kiráz, mikor látom, hogy valaki nekiáll egy 2"-ol lcd tévéből projektort építeni, aztán Bred Pityu egy barna pixel lesz a falon.
Bár tényleg, ez csak az én véleményem,(vitatkozzon már velem valaki) mindenkinek a sajátja a legprojektorabb...
Jó lenne, ha megint feléledne ez a fórum, ha minél több emberrel megoszhatnám az élményeimetÜdv!
-
Achilles209
tag
válasz
tj_peti #2633 üzenetére
Előre is köszönöm az utánajárást az érdekemben, küldöm majd az árajánlatot.
Igazából nem tudom, miért használnak 600-as fókusztávú fresnelt, ezzel kb. csak azt érik el, hogy a láda, mint láthatod a képeken 1,5 méter hosszú, az enyém szerintem így is nagy: 60x40x35 centi körül. Valami olyasmit tudok elképzelni halvány optikai tudásom alapján, hogy minél nagyobb a fókusz, annál kisebb lesz a vetített kép adott távolságról a falon. Nem elég, hogy hosszú lesz a ládád, még nagyon messziről is kell vetítened, hogy szép nagy képed legyen (szvsz). A fresnelek magasságra és szélességre akkorák legyenek, mint a monitor panelje (vagy nagyobb). Nekem kisebb, ezért használom csak 800x600-ban a monitor közepét. De egyenlőre ez is elég. Ha van írásvetítő fresneled, akkor azt javaslom, építsd meg azzal, de úgy tervezd a ládát, hogy beleférjen majd a nagyobb is, és átkalibrálható legyen, és ha sikerül minden, és nem unod meg közben, nem rontod el, nem fáradsz bele, akkor érdemes beruházni a külföldi dolgokba. Tripletet ugyanonnan rendelhetsz, de lehet, hogy lesz még nekem is. Mi volt még? Mérni, hmmm 1 db fresnelt be lehet mérni, elé teszel egy fényt, és mikor a falon ugyanazt látod, akkor az a fókusztáv. Egy homorú-domború lencsénél ilyet nem nagyon lehet játszani, tripletnél pedig főleg felejtős. valahol csak bele van gravírozva, hogy mit bír, vagy... azt nézd meg, hogy a lámpa milyen messze volt a lencsesortól, kb annyi lesz a fókusz. Mikor én építettem a sajátom egy elől 320-as fresnellel, kipróbáltam a diavetítő 85-ösétől egy írásvetítő 240-esén át a világmindenséget, és maradtam egy 300-as tripletnél. A diavetítős is jó lenne... akkor ha nem 3 centi átmérőjű lenne, hanem mondjuk 14. Úgy vetem észre, hogy minél közelebb van a fókusz a fresnelhez, annál kisebb átmérőjű objektív kell. Persze, ha hülyeséget beszélek, nyugodtan oltsatok le
Hogy a három cím közül honnan rendelj, abban nem tudok segíteni, én próbáltam külföld bevonása nélkül építeni. Nem is jártam utána a dolognak.
-
tj_peti
csendes tag
válasz
Achilles209 #2632 üzenetére
Üdv!
Köszi a gyors választ!
Lehet, hogy érdekelne a projektorod, mert az egyik barátom is akarna építeni egyet. Megkérdezem kell-e neki, mert én már megvettem a monitort, az izzóm meg valószínüleg HMI lesz, vagy mi az, mint amilyet ez a faszi használ a linken, nekem nagyon bejönnek a színek ezzel...A lényeg, küldj egy árat priviben, megkérdezem.
Ami azt illeti, kipróbálom, ha nics más módja, de nem igaz, hogy nem lehet valahogy lemérni a fókuszát egy ilyen cuccnak?
A fresneleket azért kérdezem, mert ahogy látom első fresnelnek sokan használnak 600mm fókusztávolságút. És igazából nem nagyon értem, hogy miért kell az első fresnel meg a frontlencse optikájának azonos fókusztávolságúnak lenni? Ha elég nagy a fresnelem, akkor tuti ki fogja vetíteni az egész monutor képét, vagy vannak valamilyen szabályok?600mm fresnel:
[link]Akkor most izzotek, lumenlab vagy 3dlens?
Köszi mindent!
-
Achilles209
tag
válasz
tj_peti #2631 üzenetére
Teszt a lelke mindennek. Mivel nincsenek adatok megadva róla (fókusztáv, lencseátmérő), ezért nehéz megmondani, de szerintem a lencse átmérője túl kicsi, és a fókusztáv is. Fresnelből a 2db 600-as már túl sok, akkor a ládád minimum 120 centi lenne :-) Amekkora az első fresnel, akkora fókusztávú optika kell hozzá, és 600-as optikát vagy nem fogsz találni, vagy csak nagyon nehezen. Írásvetítőben pl 240-320-ig vannak ismereteim szerint.
De egyébként most újra eladó a gépem. LG 1710s, 250W Sofita fémhalogén, írásvetítő lencse+egy vadi új szuper triplet, ezzel olyan a képe, mint egy gyárinak, most 800x600-as felbontás, de ha rendelsz fresneleket, akkor 1280x1024-es, fekete dobozban, 5 méteres DVI kábel és 1,5 méter VGA kábel. Ha érdekel, dobj PÜben egy ajánlatot.
-
tj_peti
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Le a kalappal a gépek előtt!
Már vagy egy éve olvasom a fórumot, végrerászántam magam, hogy regisztráljak. Szintén nem rég szántam rá magam, hogy építsek én is egy projektort, felbuzdulva a sikereiteken. Kezdetnek vettem egy 17"-os LG-t relative jó kontrasztal. Nem sokára megrendelem a fresneleket, ezzel kapcsolatban azonban vannak kételyeim:
Honnan rendeljek? 3Dlens, lumenlab vagy izzotek? ugyebár az utóbbi francia, ezért reménykedem, hogy talán megúszom a vámot és esetleg a szállítási költség is alacsonyabb lesz. Tudna valaki ebben tanácsot adni?
Esetleg, hogy milyen fresnel lenne az optimális, 2x 220mm? vagy 2 600mm? vagy talán egy ilyen egy olyan?
A front optikám remélem megvan, találtam egy profinak tűnő cuccot, egy fénymásolóban volt. Küldöm a képet.Mi a véleményetek, lehet használni?Köszi a válaszokat, már alig várom, hogy megoszthassam veletek a gyönyörű kontrasztos képeket!
-
CsizmaKo
tag
Sziasztok!
Ha esetleg v.ki ugy gondolja ,hogy épiteni szeretne még,felraktam a komplett projimat a Vaterára 1Ft-os aukcióra!A legjobb ajánlat viszi!(ajánlat itt is jöhet priviben,csere, kp...mindegy)
!Itt +nézhetitek! -
Achilles209
tag
B.U.É.K. mindenkinek!!!
Vagy külföldről rendelsz, de az nem olcsó, vagy csoda történik, mint ahogy velem is. Leírtam pár hsz-el ezelőtt, hogy van egy pesti cég, ahol esetleg lehetne érdeklődni. Keresd vissza.
Athis: Ha a kép méretét szeretnéd variálni, akkor a tripletet, vagy ha csak egy lencséd van, akkor azt kell cserélned. Nekem a triplettel kisebb a kép, mint a sima egy lencsés megoldással, de jobb is a minősége. Másképp asszem nem megy
.
-
PiTy_
csendes tag
Sziasztok!
Ez a tripletes megoldás engem is érdekelne, viszont nem tudom, hogy honnan tudnék szerezni ilyent normális áron, tehát az érdekelne, hogy honnan tudnék szerezni ilyen optikát?
Segítségeteket előre is köszönöm!---------------
István -
Athis1
csendes tag
Hellosztok
Ujbol jelentkezem..
Ha minden igaz sikerül mégnagyob vászonra is szert tennem... De ez a triplet lencsés megoldás érdekel... hmm nem lehet rossz...
Nagyon meglepődtem nem is toom már ki irta hgy 4 m ről csak 2 méteres képet kap mikor vetit...
Nah az enyémmel ellentétben 2 méterről kapok 2 méteres képet.:S:S:SJonak jo.. de azéért csak nem akarom hgy a szobám közepén legyen egy doboz
ÉS azt kérdezném hgy mit variáljak meg hgy messzebbről is ezt a képet kaphassam:$:S:S Ötleteket várok ezzel kapcsolatban:$:S -
-
adyy
csendes tag
válasz
Achilles209 #2619 üzenetére
-
Achilles209
tag
válasz
storm07 #2622 üzenetére
Üdv srácok. Én vagyok a világ legboldogabb embere. Apám a hétvégén elment vásárolgatni egy manushoz, akinek mindenféle kacatja van, szerszámok, gépek. Mikor hazajött mosolyogva adott át egy nejlonszatyrot. Kibontom, hát mi van benne, egy olyan triplet, amilyennel próbálkoztam
. És a poén: 2500 forint volt. Aszittem behalok. Jövőhéten építem is át a cucc elejét a másik lencséhez
Innentől kezdve nem eladó a cucc.
Bari: Asszem magyarországon nem lehet kapni ilyet, csak írásvetítőkbe van beépítve. Már írtam párszor, hogy van egy cég, a VIZUÁL Kft., ami foglalkozik ilyen alkatrészek rendelésével, leht, hogy olcsóbb, mint az izzotekről, vagy lumenlabról, most nem tudom melyikről, megrendelni. (küldtem mailt ezzel kapcsolatban, egy hete, azóta se válaszoltak... no comment)
Képek lesznek, csak még egyszer át kell fújni feketével, mert először nem láttam, hogy pár helyen előtűnik az eredeti szín... ezért nem jó sötétben festeni...
.
-
válasz
Achilles209 #2620 üzenetére
Tényleg megdöbbentő a különbség a két lencse között! Én még csak az írásvetítős lencsével próbáltam a tripletre még nem volt időm, de majd két ünnep között.
Mindenesetre nem kérdés melyik fog beépítésre kerülni...
Vannak képeid a dobozról is? -
Bari
Modder
válasz
Achilles209 #2620 üzenetére
Hello
Nagyon király a kép a triplettel, hol és menyiért lehet ilyet szerválni? mert 1 ilyenre én is beneveznék. Van ugyan írásvetítőm (3M-es ) és benne a lencse, de a képek láttán inkább meg sem próbálom vele összerakni.
-
Achilles209
tag
Igeeeeen, kész vagyok végre a vetítőmmel, teljesen, kívül-belül. Szép fekete, nincsenek rajta rések, és működik is :-) Ahogy ígértem raktam fel képeket a simple és a triplet lencsével vetített kép különbségéről. Elég elrettentő, nem is gondoltam volna. Na akkor lássuk (ja, ezek kb. fél centis pixelek lesznek):
[ilyen a kép az írásvetítő lencsével]
A képek ugyanazzal a beállítással, és makróval készültek
Kíváncsiságból szerváltam egy gyári projektort, és összevetettem a képet a tripletes verzióval, hát mit mondjak, nincs különbség. Nekem egy ilyen lencse kell, most, csak nincs sok pénzem
Ami a legrosszabb, holnap lehet, hogy megveszik a gépem, de ha lenne ilyen lencsém nem adnám el, az tuti.
-
Achilles209
tag
-
adyy
csendes tag
Sziasztok !
Napok ota olvasgatom a topicot es ugydontottem belevagok ,de el is akadtam rogton az elejen ...
Szerintetek egy Sharp XV-100 szmottyel (145 - 265 mm 1:4.5) szerelt dolog normalisan mukodne ?
Udv
-
Az azért túlzás, hogy senki nem épít...
Szerintem még mindig megéri, ha a költségeket nézzük, főleg ha egyszer izzót kell cserélni.
Ha minden jól megy és lesz időm akkor két ünnep között összerakom én is, az alkatrészek ott várakoznak a sarokban egy nagy dobozban. -
Achilles209
tag
válasz
Gabohun76 #2611 üzenetére
Hy! Megnyugodtam, nem csak az enyém ronda kívülről, viszont a képminőség hasonló, csak nekem 250-es a lámpa. Gratula hozzá, királyos. Gondolom a vászon gyári, de ha nem akkor maximális tiszteletem.
A hétvégén kigitteltem, lefestettem a cuccot, és átterveztem az optikát, most olyan a gépem, mint egy kályha egy nagy csővel a hátsójában
kár, hogy nem lett elég a festék, most mehetek megint boltba
, még egy ezres... utána ha működni is fog, akkor jönnek majd a képek.
Egyébként, miután 100.000 forintért lehet már venni olyan projektort, ami igaz, hogy 640x480-as de 22.000 óra az üzemideje
, és akkora, mint egy mobiltelefon
, nem csodálkozok, hogy nem nagyon építget senki, az még egy kis panelben is elmegy.
-
Athis1
csendes tag
halika
Ismét ujbol jelentkezem
Szerezte mvásznat de csak 1 métereset:S:S:S
Esetleg tudnátok ajánlani vmi lehetőséget hgy hol lehetne olcsobban hozzájutni egy nagyobbhoz:$ Vagy esetleg valakinek vmi eladó vászna
Ám majd még irok a projektorozással kapcosaltban -
Gabohun76
csendes tag
-
Gabohun76
csendes tag
Sziasztok tényleg nagyon kihalt ez a fórum,
Sokáig nem foglalkoztam az építéssel én sem ,most egy két hete belendültem és készre raktam a motyót ,nekem nagyon tetszik.
Szereztem egy vetítővásznat 3m x 2m lett a látható felület.
Köszönet mindenkinek a segítségért különösen Csaposnak!
Raktam fel képeket sasoljátok meg nektek ,hogy jön be.17" LG 400w fémhalogén,2db 31x31 fresnel, egy gagyi (kicsi) triplet lencse
2db venti 12cm ventiMost azon vagyok ,hogy átalakítót kéne szerezni vga-ból HDMI vagy pb pr y ,vagy s-video (DVD lejátszóhoz) ,hogy ne a pc -vel legyen összeköttetésben, igen ám ,de a gond ott van ,ha sikerül is a dvd lejátszó projekt milyen felbontást ad, vagy a kép méretét ,hogy állítod be. hehe
A képek rossz minőségűek a fényképező miatt. -
Petiapó
tag
válasz
Achilles209 #2608 üzenetére
Értem. Lehet tényleg bezavarna az oldalirányú fény is...
Sajna nem sokára elutazok, szal nincs már időm kísérletezgetni. meg amúgy sem ástam bele magam eddig, csak egy ötlet volt.
Ha majd tehetem egyszer kipróbálom... -
Achilles209
tag
válasz
Petiapó #2607 üzenetére
Ha a fény útját nézem, akkor a hagyományos fresnelnél a széttartó fénysugarakat szedi össze. Ennél a fresnelnél ez azért nem lenne tökéletes, mert a fénynyalábok nem csak fel és lefelé szóródnak, hanem oldalra is, amit a te fresneled nem tud hasznosítani. Összekeverné az oldalirányú sugarakat, de ezt csak teszttel lehetne igazolni. Vagy függőleges csíkok alakulnának ki a vetített képen, vagy elmosódna, szellemképes lenne, nekem ez a véleményem így látatlanban, de próba, keress valami egyszerű dolgot, pl. egy űtlátszó műanyag hengerből levágsz egy szeletet, kipolírozod és kész a kisméretű fresneled. próbáld ki 3-4 leddel egy papírlapra, hátha jó lesz.
Végeztem egy kis próbát a kölcsönzött triplettel. A jó minőségű írásvetítős lencsém ahhoz képest trágya, majd dobok képet is, szóval ha valaki pesti és van sok fölös ideje, az kérdezzem rá a Vizuál Kft.-nél (14. ker, Vezér út 53.) a Quantum 4023-as írásvetítő tripletjére, mennyiért hozatnak. Mindenki jól jár vele :-)
-
Petiapó
tag
Jó napot!
Idejét sem tudom mikor jártam erre utoljára. Jó sok mindent írtatok, és készítettetek.
Végigolvasgattam a LED-es hsz-kat, mert tegnap belémvillant a felismerés.
Nem találtam hasonlót, máshol sem.Az elképzelésem: eddig próbálkoztatok már "táblát" építeni LEDből, meg egy db LEDes is született... Mindkettőben van buktató.
Én arra gondoltam, hogy mi lenne ha, csak egy sor lenne kiépítve, vízszintesen az LCD teljes hosszában, a függőlegest tekintve középen, és egy Fresnellel (nem a hagyományos) párhuzamosítva a széttartó nyaláb.
Ehhez olyan fresnel kéne, ami csak az egyik tengelyére funkcionál (sajna nemtom, hogy hívhatják),ezzel az egymás mellett lévő ledek nem "zavarnák" a másik fényét.
Készítettem is egy hevenyészett rajzot:
Kérlek nézzétek el a minőséget, és a hiányosságot (laptoppal, win-paintben csináltam az egészet)
nagy mérethez katt a képreSzerintetek életképes lehet az ötlet, vagy a nagyobb, mint egy darabszámú LED miatt ebben az esetben nem foltosadna, hanem sávosodna a kép?
Az viszont igaz, hogy az 1 LEDhez képest sokkal nagyobb fénye lenne -
bandiras2
senior tag
válasz
bandiras2 #2580 üzenetére
Meg fogom változtatni a cucc elrendezését. A melegedéstől, meg csak úgy behajlik-belóg a kijelző, és emiatt elmászik az élesség a kép közepén-vagy szélén. Ez nekem zavaró, szóval fel fogom lökni a cuccot az oldalára. Felfogatót kell majd csinálnom a panelnak, de legalább egyenesen fog állni. A helyigénye viszont lazán a duplája lesz
valamit valamiért. -
CsizmaKo
tag
Sziasztok,már rég jártam erre...
Aki esetleg szeretne épiteni projit és nem akar sokat keresgélni cuccot stb. Eladó sporba került az ennek a fórumnak köszönhetően megépitett cuccom,full komplett!Kb. 4m-ről vetitettem vele 2m széles képet.
Ami van :
15"LG l1510s monitor,250W-os fémhalogén(trafo, gyujtó ,lámpa),fresnelek,3.4/415 triplet,doboz...tehát egy komplett gép.De érdemes egy csinosabb külsőt csinálni neki és az optika tartö részét is +kell még oldani v.hogy,tehát azért kicsi munka van még vele.
Régebben csináltam képeket,de akkor még szürkés volt a vásznam,ezért picit furcsának tünhetnek a szinek és persze nem tökéletesen sikerültek sajnos a fotók sem.Képek a cuccról:
doboz
képe1
képe2
képe3
képe4Várom az esetleges ajánlatokat priviben,de elképzelhető,hogy felteszem a vaterára is!Egy jó ajánlatért vihető azonnal...
-
Gabohun76
csendes tag
válasz
mokkacsoki #2597 üzenetére
Küldtem privit Mokkacsoki!!
Köszi! -
Bari
Modder
Annak ideján amikor elkezdtem tervezgetni a saját projimat, nálam is előtérbe került noti lcd de letettem róla mert spec vezérlést kíván, ami ráadásul dárga is és amenyiből egy panel meg a vezérlés kijön már veszek egy értelmes monitort egy értelmes DVI-s vga-val. Esetleg egy noti átalakítása jöhetett volna még szóba aminek sérült a váza de az alaplap és a kijelző rendben van, tehát működőképes, de ezzel meg az a gond hogy nem bővíthető. Vannak ugyan cserélhető VGA-s notik de azok meg még horror áron, vagy ki kell fogni a vaterán, ebay-en egy burkolathibás darabot olcsón. Én filmnézésre és játékra használnám, így a notis verzió is kiesett ( sajnos csak régi lassabb modelleket tudtam volna olcsón beszerezni ).
azóta már gyüjtögettem az alkatrészeket, megvan már a világításom, hála Ödönnek, van már egy 15"-os monitorom aminek kihajthatóak a paneljai, a neten talált leíreások alapján nem a leggyorsabb de filmnél eddig nem nagyon láttam rajta utánhuzást, szereztem írásvetítőt, igaz a 15"-os monitor sarkai lelógnak róla, de próbálkozni jó lesz, másnem neten rendelek majd nagyobbat ha beválik, van egy projektoros tv-ből bontott freshnellencse, sajnos semilyen adat nincs róla a fókusztávolságokról, ki kell próbálni, már csak idő kellene, hogy tudjak vele foglalkozni, de az sajna nincs, így egyelőre áll a projekt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xbox tulajok OFF topicja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Le Mans Ultimate
- Házimozi belépő szinten
- Linux kezdőknek
- Revolut
- További aktív témák...
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged