- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
D33juice187
csendes tag
gondoltam h keves lesz... de kezdetnek nem rosz. egyenlore alacsony kolcsegvetesben kell gondolkozzak. plusz hogy meg nincs tripletem...
ugyis cserelheto" fenyre gondoltam... igyhat kesobb meg kicserelhetem.
szerinted is a tripplet hijany az ami nallam fenn all? nem lehetne azt is ithol fabrikalni???
-
r0leee
csendes tag
válasz
D33juice187 #4096 üzenetére
15"-hoz édeskevés lesz a 35W xenon. Mindenképp min. 150W fémhalogénben vagy min. 250W halogénben gondolkodj.
-
Sraff
tag
válasz
D33juice187 #4097 üzenetére
Ááá, még szét sem szedtem.
Sok a munka, kevés időm van a projektorral foglalkozni.
Egyébként hogy oldottad meg az LCD panel rögzítését? (fényképet tehetnél fel róla)
Triplet ügyben korábban írtam pm-et.
-
D33juice187
csendes tag
Jó estét mindenkinek.
Ma összedobáltam a cuccot. Ilyen paraszt tehnológiával. kartonpapír meg hasonlók segitségével. háth az öröm elmaradt.
Tudom mi a probléma, de gondoltam tanulságképpen leírom tapasztalataim.
Mindent oszeraktam a "leírások" szerint. Xenon égő --- F1(Focal 220MM) ---2CM--- LCD (Asus VW161D) --- 3CM --- F2 (Focal 330MM) --- EGY LENCSE (ITT A HIBA)
Nah, nekem sehogy se jött össze a vetités!
TANACSOLOM MINDENKINEK!! OLVASNI OLVASNI OLVASNI A FORUMOT!!!
HIBA 1: Először csíkok látszottak az lcd-n, utanna olvastam, hátrébb vittem az lcd-t, a csíkok eltüntek!!
HIBA 2: Találtam valami bazinagy nagyító lencse szettet ithol a padláson, odatettem de nem nagyon volt látható hatás, csak ha az F2-höz közelvittem ezt a 13CM átmérőjü lencsét, de közel közel, azaz 5-10-cm-re, és akkor is csak az lcd közepe látszott... nah utanna ment a huza vona , és ha megfogtam a F2-t es ugy egy jo 10-15Cm-re eltávolítottam az LCD től, akkor már evel a lencsével ugy majdnem az egész 16:9 es kép látszódott, de a szomoru az volt hogy a lencsétől ugy 20 25 cm-re. Tehát így nézett ki a dolog.F1 --- 4CM --- LCD --- 10-15CM --- F2 ---20-25CM---vászon.
Tisztába vagyok aval hogy kell egy jo tripplet lencse, már csak a véleményetekre vagyok kivancsi, észrevételeitekre, es arra h szerintetek milyet kellene beszereznem.
Xenon: 35 WATT
F1 : 395mm x 395mm, FL:220MM, 2mm vastag optical acrylic, Groove pitch: 0.5mm
LCD : Asus VW161D 16:9 Widescreen, VGA,
F2 : 395mm x 395mm, FL:330MM, 2mm vastag optical acrylic, Groove pitch: 0.5mm
TRIPPLET: NINCS!!!És még valami: ha ugylátjátok el''''''sztam valamit, vagy nem figyeltem oda, légyszi szoljatok.
-
hgabor82
csendes tag
Sziasztok!
Sürgősen keresek 1.8", vagy 2.4", valamint 3.5"-os, vagy 5"-os LCD Monitort, vagy kis TV-t. Valamint 250W-nál nagyobb teljesítményű halogén izzót, estleg hozzá való trafót.
-
D33juice187
csendes tag
valakinek van e veletlenul egy jo trippletje elado?
-
r0leee
csendes tag
A kihívás volt a lényeg, hogy meg tudom csinálni, szeretek barkácsolni. Hogy miért nem fejeztem be? A horoszkópom miatt, az ikrek ilyen.
Komolyra fordítva a szót a tükör be lett állítva a helyére, a triplet is fel lett lógatva a helyére kipróbálás erejéig, szép képe van. Mivel nekem úgyis csak a port fogná, inkább megörökítem és megválok tőle. Ha más is lel örömöt az építésben, akkor kis munkával nagy sikerélményt érhet el.
Persze ha valaki csak készen vevő rá, akkor rászánok egy fél napot és befejezem. -
arpii
tag
válasz
D33juice187 #4090 üzenetére
Szedd össze magad és gondolkozz, szerinted melyik oldalon lesz az anti glare réteg, ha arra hivatott, hogy a tükröződést elnyelje?
Egyértelmű, hogy az elején (amit normál monitorként legelőször látnál, az a fólia) lesz, mint ahogyan a polár réteg is (az vastagabb), de azt le ne szedd, ha csak nincs valami genetikai mutáció során kialakult képességed a polarizálatlan kép megjelenítésére
-
Sraff
tag
válasz
D33juice187 #4090 üzenetére
Szia!
Teljesen véletlenül én is egy ilyen monitorból csinálok projektort. Hogy ment a szétszedés? Leírhatnád, hogy mire figyeljek. Esetleg képeket nem csináltál közben?
r0leee: Miért nem fejezed be? Vettél gyárit?
-
D33juice187
csendes tag
UUUUUr Isten, Azt hiszem bee'rtem a celegenes ra'fordito szakaszba ahol mar csak a kerszt lehet nyomni.... ha mar szolasszabadsag van es fogalmazhatok igy is...
Ma szetszedtem a monitort (asus vw161d), ur isten... akkora elmeny volt... de eljutottam a kritikus pontra: szetszedtem, es amit lattam elszomoritott, kurva homalyos az egesz. eddig ugy voltam, h nem szedem le mert ize, nehogy elkurjam. de most.... nagyon arra hajlok h HADD HULJON A HOMALYOSSA. csak a gond h nem tudom meik oldalon keressem, es h hogyan is nez ki meg ilyenek... tudna valaki nekem ebben segiteni aki mar rutinos ebben? nem szeretnem elcseszni ....elore is koszonom
-
r0leee
csendes tag
http://www.vatera.hu/diy_projektor_hazilag_1486937255.html
Kérdésekre szívesen válaszolok.
-
Songo
senior tag
Triplet objektívhez kellene egy kis segítség a led+driver már letudva. ki lcd megvan márcsak egy triplet kéne hozzá
vaaki tudna súgni mit vegyek?
-
tj_peti
csendes tag
Sziasztok!
Látom senkit sem érdekel a projektorom, ezért mondok egy irányárat is:
35eft-ért minden alkatrészével elvihető! -
hgabor82
csendes tag
Igazából a már sokat emlegetett triplet lencserendszerű objektívek a legtökéletesebbek a célra, de a 3,5"-os képernyő egy másik előnye, hogy akár egy szimpla nagyítólencsével is szép képet tud produkálni. Ezeknél a kis képernyőknél nem igazán venni észre egy lencse esetén azt a problémát, hogy a vetített képen nem egyforma mindenhol a képélesség.
-
hgabor82
csendes tag
Kollégák4 Keresek fresnel lencsét. Tudtok ebben segíteni?
-
hgabor82
csendes tag
FeW! Ha 3.5"-ost használsz, akkor nem kell feltétlenül fresnellel szenvedned, hanem elég, ha a képernyő gyári fénytörő fóliáját berakod a képernyő mögé beépítéskor és az is elég. Ezt a fénytörő fóliát a kis monitor szétszedésekor a képernyő mögött találod majd meg. Lesz 3 db, de neked az fog kelleni, amelyik a leg tejfölösebb színű.
-
marciart11
aktív tag
HP VP 6121 projektort hogyan lehetne átalakitani, ledes-re.
-
Songo
senior tag
Sziasztok
Nálam ez a project valami borzasztóan lassan halad de ma eldöntöttem lépnem kellSzóval megrendeltem egy Ilyen 3,5" kis lcd-t
A Célom az lenne hogy kb 1literes dobozos üditő méretű projectort készíteni ami kb 50" képet vetíta falra. a hordozhatsága nagyon fontos lenne. Késöbb majd talán komolyabbat is de most ez a cél.Viszont ebben a freshnel témában nemteljesen vagyok otthon. Hogy müködik ez a dolog?
Az első szétszórja a fényforrást az egész kijelzőre a 2. pedig összeszedi a kijezlő dényét az objektívbe ha jól sejtem ugye?
Mekkora freshnelek kellenének nekem?
Illetve Egy ilyen 50Wos led (amit valaki korábban emlitett) elég lehet-e egy ekkora projectornak vagy valami más megvilágitást javasoltok?
Köszönöm szépen
(igérem a 2.nál már nemteszek fel ennyi idióta kérdést)
-
hgabor82
csendes tag
válasz
marciart11 #4071 üzenetére
marciart11! Érdekelne egy ilyen objektív. Milyen árban adod? Üdv.
-
tj_peti
csendes tag
Sziasztok!
Eladnám befejezetlen projektorom befejezésre vagy akár alkatrésznek is. Ha lehet az egésztől egybe szabadulnák meg, működő képes, egyetlen táp kell csak bele a ventillátoroknak, amiket vele adok, ha bárkit érdekel írjatok rám!
Amiből készült: Samsung 17" TFT monitor 1:700 kontrasztal 1024x1280 pixel felbontással 25eft
250W-os 4300k fémhalogén gyújtóval és trafóval együtt 15eft
2db 3dlens fresnel (szép nagyok, nem az írásvetítős megoldás, lefedik az egész monitort) 220 és 330mm-esek ha jól emlékszem postával együtt 11eft
triplet objektív ami gyönyörű képet ad, 9eft
2db cooler master venti 12cm-esek 4500ft
2db noname 6cm-es venti 4000ft
Az egész gépem, ha kiszámolod kb 70ezer forintomba került dobozzal együtt, tényleg mindenből a legjobbat tettem bele, láthatjátok. A doboz nem túl szép, az helyett ajánlom, hogy építsetek egy újat, de aki nem érzékeny annyira a dologra, az elég, ha beszereli a ventillátorokat amiket vele adok és már működik is. Ha valakit érdekel, Pestre fel tudom hozni. Ajánlatokat várom priviben, azé lesz aki legtöbbet kínál. Köszi mégegyszer a sok segítséget, anélkül ez a fórum nélkül nem épülhetett volna meg. -
reweptor
csendes tag
válasz
D33juice187 #4070 üzenetére
Nekem van 2 fölös, vadi új fresnelem, ha érdekel..
Ha esetleg mást is érdekel, keressen meg!egy 220mm-es, és egy 330mm-es fókusszal rendelkező
395mm x 395mm-es mindkettő (17", azaz 720p-hez jó)
2mm vastag optical acrylic.
Groove pitch: 0.5mm -
marciart11
aktív tag
válasz
D33juice187 #4070 üzenetére
Van 3db eladó HD8 crt projektor objektivem, jó állapotuak. Hátha tud itt valaki kezedeni velül valamit. Szerintem DIY hoz jók mivel egy 8" projektoba üzemeltek, illetve 1 es optikák 1,1 fényerővel. Nem szinezettek!
-
D33juice187
csendes tag
Valaki rendel mostanaba freshnel-t??? Tippek??? Honnan, milyet???
-
draws80
csendes tag
Sziasztok! Ha valakit érdekel egy Tipp Topp állapotban lévő írásvetítő ( 24voltos 250wattos 2db izzóval) az írjon rám! Sziasztok!
-
D33juice187
csendes tag
Jo estét mindenkinek.
A DIY projektorom egyenlore a terveze's fa'zisa'ban van, es lenne par kerdesem.
A fenyt egy Volvo XC90 -es tipusu auto xenon la'mpa'ja'bo'l szeretne'm megoldani. errol mi a velemenyetek?
Sokat gondolkodtam h 13 14 15 inch-es monitorrbol vagy PORTABIL DVD PLAYER-bol oldjam e meg. errol mit gondoltok?
Elore is koszonom szepen a segitseget.
-
r0leee
csendes tag
Van egy eladó, kb. 90%-os készültségű, saját építésű DIY projektorom. Dobozban, 1024x768 px felbontású 15 colos monitor, 400w halogén izzó, alkatrészáron. Részletesen:
- 400w (36v) halogén izzó
- 400w trafó
- írásvetítőből származó optika (gyűjtőlencse, fresnel, triplet)
- 15" (1024x768) tft monitor (talán vmi Philips márka)
- 12v 2A stabil tápegység a monitorhoz
- 2db 12cm-es és 2db 8cm-es venti, ami hűti a dobozt + ehhez egy 12v táp
- digitális beépített hőmérő
- 40x25cm tükör
- 65x40x35cm natúr bútorlap doboz (baumaxban vágatva)Az új kábelek végén ahol csak lehet új saruk vagy csatlakozók vannak. Egy főkapcsoló az egész dobozhoz, 2 mikrokapcsoló (kikapcsol, ha a doboz tetejét leveszed), 1 külön kapcsoló a trafóhoz.
Az írásvetítő volt 15e, a monitor 5e, a doboz+kábelek+csatlakozók+tápok+tükör volt kb. 10e. Így jelenleg 30e-ért elvihető. Debrecenben házhoz viszem, miután eljöttél, személyesen megtekintetted és tényleg úgy látod, hogy szükséged van rá. Mindenképp olyan személynek eladó, aki legalább kicsit ért az elektronikához, DIY projektor építéshez!
Már csak kb. annyi híja van a projektnek, hogy a tükör és triplet nincs rögzítve. Plusz egy festés még ráfér.
-
M@nH.
aktív tag
Így már értem, köszönöm. Igazából azért is érdekelt a felbontás, hogy azért legyen valami viszonyítási alapom. Mert pl. azt már sejtem hogy egy 3,5"-os képernyőn a 320x240 felbontású lcd-vel is nagyon meglátszanának a pixelek. Ezt arra alapozom hogy ugye a mostani projektoromban is egy ekkora lcd van, csak 234x429-es felbontású.
-
Spirit
őstag
A felbontás ugye mindegy, maximum a kép lesz kisebb ugyanolyan képpontméretnél.
Egyébként 800*600 110cm-es képszélesség(4:3), és 1280*720 200cm-es képszélesség (16:9).Az átlag gépek kb. fele akkora képszélességet vetítetenek, mint amilyen távol vannak a vászontól. A 800*600-asanál akkor nem látom a képpontokat, ha legalább olyan távolságról nézem a képet, mint amilyenre a vetítő van, az 1280*720-nál majdnem a vetítőt és a vászon között félúton is letanyázhatok. Asszem így a legjobb a szemléltetés.
-
r0leee
csendes tag
Ha érdekel valakit, eladó egy teljes diy projektor kit: http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=1469976641 Fix árat is állítok be, ha szeretné valaki.
Ehhez már csak idő és egy kis kreativitás kell.Leírás: http://www.allinbox.com/snowball/snowball.htm
Videók: http://www.youtube.com/user/Newtonn2#g/c/9CA893CF652FD40F -
Spirit
őstag
Nekem egy durván -1 dioptriás szemem lenne, de szemüveget nem hordok. 1,3mm széles pixel-ek vannak a kisebbik gépen jelenleg, ezt 2 m-ről még épphogy látom. A nagygépen 1,5mm-es pixelek vannak(2x szélesebb a kép majdnem), ezt 3,5m-ről már nem látom(ahonnan nézem ugye), borotva éles. Már amennyire a szemem engedi.
DLP-s gépeknél a pixelek között jóval kisebb a hézag, azt is érdemes figyelembe venni)
-
M@nH.
aktív tag
Akkor most már ezt is tudjuk hogy érdemes megnézni a színkereket is (persze ha van
), mert a te esetedben is sokat javított. Ezt észben tartom, kitudja lehet lesz még dolgom egy DLP projival
Egy kérdés: Szerintetek mekkora felbontástól nem olyan zavaró a pixelesség? Mert amim most van az igen csekély pixel számmal bír
(234(V)x429(H)) és a világos jeleneteknél azért elég zavaró tud lenni a "pöttyössége"
-
Spirit
őstag
Hát válaszolok akkor magamnak.Székaptam a projit, kiszedtem a színkereket. Nagyon ramaty állapotban volt, letakarítottam szépen. A zárt optikai részbe nem mertem nyúlni, nehogy elállítsak valamit. A színek gyönyörűek lettek, és durván 20%-nyi plusz fényt jelent. Összességében megérte, pont ennyi hiányzott az élvezhető képért.
-
Spirit
őstag
óóh, ment az eddig is. Miután megdöglött a kis prezis gép, vettem egy 720p-s kis házimozis gépet. Ég és föld a kettő színben, kontrasztban, tényleg mindenben, csak gondoltam felélesztem a kisgépet is. Jó lett, de a fényerőn kellene még egy kis javítás. Csak azért viszont nem fogok színkereket pucolni, hátha tönkreteszem 2% plusz fényért. Jó lenne valami tapasztalat.
-
M@nH.
aktív tag
Nah ez jó hír, akkor mehet a mozizás
Azért én is kíváncsi lennék, hogy a füst mennyit foghat a fényerőn, de a 2,5 év alatt biztos rakódott rá valamennyiPl. nálunk a sörözőben már 1 évi friss festés után igen jól látható a különbség a szabadon lévő fal és a képkeret mögött lévő között
-
Spirit
őstag
Még mielőtt írtál volna nekiestem pontosan ennek. Sikerült életre kelteni a tápot, stabilan bírja a gyújtásokat. Beszereltem az izzót, minden szuper. A probléma mostmár csak annyi, hogy viszonylag kicsi a fényerő. Olyan 400 lumen-re saccolok. 110cm-es képátlóhoz elmegy, de egy 20-30% fényerő még jól esne a szemnek. Az igazság az, hogy 2,5 évet járt a gép füstös szobában, így az is meglehet, hogy a színkerék, és a belső optikai rendszert bevonta szépen a szálló füst. Most, hogy így egyben van a gép, és végre működik, már nem merem szétszedni, még a végén még több port vagy szemetet rakok rá, esetleg kárt teszek benne.
Van valakinek tapasztalata, hogy fényerőben mennyit számíthat a teljes belső takarítás? (színkerék, tükrök, lencsék) Van valami gyakorlati leírás, esetleg tipp a műveletre? Nehogy letakarítsam az egyik tükörről a foncsort.
Ha sokat számítana, esetleg bevállalnám.
-
-
Spirit
őstag
Gratulálok!
Nekem viszont nem akar összejönni a projekt. Ha nem történik valami "magától", én ebbe már több energiát és pénzt nem ölök. Megvolt az izzó, a táp, vateráról vártam a ballasztot. Megjött, elindítottam, felpukkant a táp, mert mint kiderült, az egyik ballaszt házilag javított volt, de zárlatosan forrasztott ellenállásokkal.
A másik ballaszttal begyújtottam gond nélkül autóaksiról, csakhogy nincs tápom. Ma elmentem egy bontóba, ahonnan szereztem egy 300W-os kis dögöt, ami elvileg 15A-t tud a 12V-os ágán. A ballaszt gyújtáskor 8A-t eszik, utána 3,2-t. Igenám, de nem indul, a táp letilt.Átalakítottam, közösítettem a 12V-os ágakat, hátha. Természetesen nem indul. Rámértem, 11,79V-ot ad le. Rákötöttem egy 8cm-es házventit, a fesz leesett 11,76V-ra. Ha 2db ventit, akkor már csak 11,72V. Még jó, hogy nem bírja, kiszáradt, és púpos kondikkal, mint kiderült. Természetesen visszavinni nem tudom, mivel a kivezetéseket szétbuheráltam.
Eddig ott tartok, hogy izzó 5k, ballaszt 2,6k, döglött táp 5k legalább, másik fos táp 2,5k.15e ft, és nem tudom begyújtani. Ha csak nem esik az ölembe egy normális táp, ami 12V-on tud 10A-t megbízhatóan, gyújtáskor esetleg picit többet, ez az izzó már nem fog égni többet, az biztos. -
M@nH.
aktív tag
-
M@nH.
aktív tag
A váltó áramú izzót csak addig használtam amíg megnézem hogy milyen képe is van, természetesen ezt külön ármarforrásba dugtam, de elég karcsún világította át az lcd-t, de arra elég volt hogy rájöjjek hogy valami nem oké, de szerencsére csak forrasztani kellett kicsit. Tegnap viszont összeraktam a projektort a 150W-os fém halogénnel, ugyanis sikerült felfúratni a gyári reflektort anélkül hogy széttört volna és így már könnyedén belement az új izzó a külső burkolattal együtt
Viszont még az izzót semmivel sem ragasztottam be, mert jól illeszkedik a furatba és még a sorkapocs (azzal oldottam meg) is tartja hogy ne mozduljon el, de lehet azért nemártana neki a rögzítés/ragasztás. Így 160cm széles képet néztem tegnap 3 órán át és a fényerő is jó volt. Viszont remélem hogy ez a ballaszt még hosszú életet tervez magának, vagy legalább ezt az égőt bírja ki
Az N-Light problémát meg már kipróbáltam, hogy ha megszakítom (ezt úgy oldottam meg hogy kihajlítottam azt a tüskét az összekötő panel csatlakozójánál ami azt vezeti) akkor mindig van égő
De ugye most vissza hajlítottam azt a tüskét. Szóval a lényeg hogy most megy a mozizás
Viszont egy tapasztalat: Mivel én mindent az atomjaira szedek típus vagyok ezért a projektor sem volt kivétel
és megnéztem hogyan is épül fel ez az lcd megoldás:
Fényforrás-->UV/IR szűrő-->Polarizátor-->LCD-->Polarizátor-->Fresnel-->Optika
Amin meglepődtem hogy a két polarizátor külön üveglapra volt felvíve, persze lehet ez csak nekem újdonságKöszönöm, hogy leírtad a te megoldásodat is
Tervezek későbbre egy Xenon megoldást is, de az valószínűleg már egy teljesen saját építésű projektor lesz.
-
Spirit
őstag
Vannak, akik ennek ellenére leszedik a külső üvegburkolatot róla, de tényleg nem lenne tanácsos. Az izzó "beledobása" sem lesz olyan egyszerű, hogy fókuszban rögzítsd, ha csak nem akarod belerobbantani ragasztóval. A xenon-t nem azért használják mert olyan jó, hanem mert nagyon olcsó, és 1,5m-es képszélességig simán elég, a színhőmérséklete nem rossz, az ív hoszza is elég rövid. Mivel az is gázkisüléses, ezért ballaszt kell hozzá, de azt pár e ft-ért be lehet szerezni, és könnyen cserélhető. A Te megoldásod is kitűnő, de a gyári ballaszt meg fog dögleni előbb-utóbb, azt meg nem éri meg cserélni. Még valami. Váltóáramú izzót eszedbe se jusson kipróbálni, mert interferálni fog, és enyhén villódzik a kép. Ha mégis xenont akarnál használni, előtte próbáld ki, hogy ha az N-light-ot leföldeled a vezérlő csatlakozójáról. Ha elindul, bátran belevághatsz.
Az én megoldásom egy J.M márkájú 55W-os ballaszt, amit Vaterán lőttem. Nincs agyonhasználva, és párban volt eladó 2600ft-ért.(újjonan 6e ft darabja, még az sem vészes) Legalább lesz egy tartalék. Ez holnap érkezik. Elmentem a J.M magyar forgalmazójához, és vettem 5e ft-ért egy 55W-os 4300K-es H7-es foglalatú izzót(mint kiderült, nem mind1 a foglalat, mert nem biztos, hogy beér a fókuszig átalakítás nélkül). Durván 2-3e órát bír, 4300 Lumenes. A ballasztot egy kiszuperált atx-es táppal hajtom, onnan szedem le a 12V-ot.
-
M@nH.
aktív tag
Gondoltam leírom a tapasztalataimat, hátha valakinek később jól jön majd. Rögtön kezdeném azzal, hogy Ödön felhívta a figyelmemet rá, hogy semmilyen gázkisülőizzót nem szabad a külső üvegburkolata nélkül használni. Na de akkor viszont a gyári reflektor meg nem lesz jó úgy ahogy van, ugyanis a reflektor közepén túl kicsi a lyuk az új izzónak. Irány az üveges. Megkérdeztem hogy felfúrná e nekem a furatot. Az látszott hogy nem mindennap kérnek tőle ilyet, de azt mondta hogy hétfőre meglesz. Tehát holnap minden kiderül. Viszont mivel türelmetlen vagyok
ezért hétvégén kipróbáltam a projektort (GU-10-es 50W-os halogénnel) hogy mégis milyen a képe és szomorúan tapasztaltam hogy csak csíkok rohangálnak a képernyőn
Azon gondolkodtam hogy mi lehet a baj és észrevettem hogy mozgatásra megáll a csíkok rohangálása, de még mindig csak csíkos kép van. Végül rájöttem hogy az LCD-n lévő szalagkábel csatlakozójának a lábai részben leváltak a panelről
Hát nincs mit tenni elő a forrasztót. Majd sorba mentem az összes pinduri kis lábiján
és végül jöhetett a fellélegezés ugyanis lett kép
Holnap már csak beledobom az új izzót és mehet a mozizás (vagyis remélem) De közben egyre jobban agyalok a xenon megoldáson, szerintetek érdemes inkább azzal vetíteni? Vagy mivel lenne jobb mint a mostani G12 CMH 150W 4200K-s égő?
-
M@nH.
aktív tag
Természetesen én sem gyári izzót rendeltem bele, nincs nekem annyi felesleges pénzem
Hanem fogok egy G12-es foglalatú égőt, amit kicsontozok és csak a kisütő csövét használom fel. Persze hogy milesz belőle azt még nemtudom, de ha beválik akkor egy ideig ez marad, viszont sokkal jobb lenne egy ledes vagy akár xenon megoldás, mert gondolom azért azok kevesebbet fogyasztanak mint a 150-es fém halogén. Bár lehet hogy pár vetítés után elhatározom magam és befektetek egy led vagy xenon megoldásba, vagy akár veszek egy komolyabb projit ezt meg eladom. majd meglátjuk
-
Spirit
őstag
A vezérlőre érkező N-light-ra mondanám, hogy a visszajelző.Ha a ballaszt felől nem jön vissza rajta fesz, akkor az elenkrtonika szerint van benne izzó. Én tuti kiiktatnám, a ballasztot kiszedném a gépből, és a helyére építenék meghajtást az alternatív fényforrásnak. Játssz vele nyugodtan, sajnos gyári izzót ezek már nem érdemelnek.
-
M@nH.
aktív tag
Szia. Köszönöm a részletes leírást
Örülök hogy leírtad, mert én gépésztechnikus vagyok és sajnos kevés az elektrotechnikai tudásom, de huzalmam meg van hozzá és érdekel is de azér bizonytalan vagyok
Jelenleg még várok az izzóra, ami holnap jön meg és ha a ballaszt is úgy akarja akkor holnap este már mozizok
de ha nem akkor meg elő a multimeter és méricskélek. Viszont linkelek 1 képet amit ha jól értelmezek akkor az NLight-et kell nekem kiiktatnom, és ha az így van akkor ezt az "optocsatoló?"-t kell csak eltávolítanom. De lehet tévedek.
-
Spirit
őstag
Ha a gyári lámpa reflektorába szeretnéd beleszerkeszteni az izzót, a legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb ívhossza legyen a cserelámpának, erre figyelj. Ha elég rövid az ív 3-4e lumenes bőven megfelelő emberi méretekhez. A lámpa nélküli bekapcsolás meg rém egyszerű, csak nem kell betojni. Megkeresed azt a panelt ami magát a vezérlést végzi.(videókódolás, stb). Erről egy vékonyka kábel(egyértelmű,hogy nem nagyfesz megy rajta) fut a ballaszthoz. A ballaszt egy külön panel, ami a lámpával van már összekötve, meg fogod találni. Na ezt a vékonyka kábelt megkeresed, lekötöd. Általában 3-6 eres(általában 5). Bekapcsolod a projektort, de mellette bekészülsz egy multiméterrel, amit egyenáramú feszmérésre kapcsolsz. Egyik vége valami földhöz(pl a D-sub kivezetés csavarja, az tuti) másik végével végignézed a vékonyka kábel csatlakozójánál(a vezérlőpanalen, NEM a ballaszton)a kivezetéseket.Erre kb. 1 perced van, utána ki fog kapcsolni mert nincs izzó.
1 v.2 kábelen taláni fogsz 3 vagy 5V-ot. vagy service manual alapján(LampLit, vagy ilyesmi lesz a jó), vagy ha nincs benne, akkor vélelentszerűen megfogod, és leföldeled azt amelyiken a feszt méred. Pl. a kábelt visszadugva a megfelelő ért lekötöd a fémburkolathoz. Elindítod, és láss csodát, nem fog kikapcsolni. Less bele az objektívbe, szépen látni fogod a képet halványan a beszűrődő fény miatt. Elnézést a szájbarágásért, nem tudhatom mennyire értesz hozzá, de így biztosan menni fog.(Nem láttam még projektort, ami ne ment volna, az IC vezérléses is csak egy konstans feszt. dob vissza, nem kell PIC-t programozni.) -
Spirit
őstag
Épp egy DLP-s kis szerencsétlennel játszok, amibe 55W-os xenont fogok rakni(2. projektornak használnám 100-120cm képszélességhez). Már minden megvan, elektronika kiütve, reflektor lecsupaszítva, izzó megvan, pár napon belül megjön a ballaszt is, és mehet. Egyetlen nehézségbe ütköztem, ez pedig az, hogy a reflektoron mindössze 9,5mm a lyuk átmérője, az izzó ami találtam pedig ilyen foglalatú(talán H7?):
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41%2BiYabWW0L._SS500_.jpg
Nem tudjátok véletlenül, hogy a fehér kerámia rész végig fut a műanyagburkolat alatt?(a seggén is látszik a vége,elvileg igen)Simán levágható róla? A probléma az, hogy ha még le is jönne, maga a kerámia rész átmérője is 10,3mm. Félő, hogy nem fog beérni a fókuszig, bár közel jár hozzá. Megesz a kíváncsiság, hogy el fog-e érni addig, vagy hogyan lehetne lecsupaszítani, hogy biztosan beérjen. Sajnos még 5 nap kb. míg ideér a trafó. -
bandiras2
senior tag
Kihasználatlanság miatt eladóvá vált [mediuma 536p] írásvetítő.
Anno 40 000 pénzért vettem a vaterán, ugyanennyiért válok meg tőle, az áru Székesfehérváron van, posta nincs. Kisebb távokra (Szvár vonzáskörzete) házhoz viszem díjtalanul, nagyobb távolságnál a vásárló érte jön. Keveset volt járatva nálam, mert a macska nekiállt letépni a tapétát "egerészés" közben. -
M@nH.
aktív tag
Rendben köszi a segítséget
Ödön egyébként csak e-mailban elérhető? mert ahogy láttam nem mostanában volt itt bejelentkezve
Viszont ha megjön az égő és ha netán kiderülne hogy feleslegesen kidobtam rá 7000-et, majd mérgemben fölhözvágtam az egész projektort, akkor majd segítesz abban hogy hogyan is kéne átverni a projektort az izzóval kapcsolatban? Mert nézegettem a service manual-t és ha jól láttam akkor van egy N-light jelzésű vezető ami egy ic-ig halad, persze lehet rossz nyomon járok
-
M@nH.
aktív tag
Akkor inkább nem variálok a gyári kialakítással
viszont most megpróbálom azt, hogy veszek egy 150W hidegfehér fémhalogén izzót, pontosabban CMH jelzésűt ami majdnem 7000ft
és hátha azt begyújtja a projektor. Szerinted ez így működhet? Mert még így is jóval olcsóbban megúsznám az égő cseréket..
-
arpii
tag
Mivel alapból 150W-os, valószínűleg elég hozzá sötétített helyiségben az 50W-os autós xenon is, a 150W-os fémhalogének is jók lennének, de 100W-os power led is tuti jó lenne. Az eredeti kompozíción nem variálnék, ki van az találva hidd el. Azok a szűrőlapok nem sokat fognak szerintem. Éppen kísérletezhetsz, csak el ne cseszd az lcd-k beállítását, mert frankón szellemképes lesz, ha nincs pixelre pontosan beállítva a 3 lcd.
-
M@nH.
aktív tag
-
M@nH.
aktív tag
Sziasztok!
Új vagyok még a témában és olyan kérdésem lenne, hogy adott egy Sharp XV-320P projektor amiben kiégett az égő. Mivel nem szeretnék annyi pénzt kiadni egy égőért, arra gondoltam hogy elhitetem a projektorral hogy igenis van benne égő és világít is (megvan hozzá a teljes service manual) és külön világítást építek be. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek van rá esély hogy valamivel rendesen áttudom világítani az lcd-t? Mert a legjobb az lenne ha power leddel megtudnám ezt oldani, de attól félek hogy az kevés lenne neki.
-
Draftbeer
csendes tag
Üdv!
[Ehhez] a 30W-os LED-hez keresek tápegységet.
Tudna valaki ebben segíteni? -
reweptor
csendes tag
Sziasztok!
Nagy itt a pangás, de azért remélem vannak, akik tudnak segíteni.
Szereztem egy fémhalogén szettet, csak a bekötése nem egyértelmű teljesen..
tudtok ebben segíteni?
ezek vannak:
[kép]
Mit mivel kéne összekötni? polartitás az mindegy, az izzónak is?
ill. ha az van az izzónak előírva, h vízszintesen kell lennie, akkor a hosszirányú tengelyhez képest elforgatva lehet, csak lényeg, h a tengely legyen vízszintes, v az se mindegy, h hogy van forgatva?A másik ami felvetődött, hogy érdemes-e valami hőszigetelő réteget tenni az égő és az első fresnel közé? (pl. UV, vagy infra szűrő, vagy ehhez hasonló) vagy pl egy sime plexit berakni oda?
Üdv mindenkinek
-
cyberwayimi
csendes tag
Sziasztok!
Van 3 db írásvetítőböl származó karcmentes fresnelem, 6000 ft. darabja. Vaterán is fent van! -
Ádyka
őstag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy jó ez az izzó valamire DIY viszonylatban?
Vagy vágjam földhöz, és hallgassam mekkorát pukkan?
Köszi
Üdv -
reweptor
csendes tag
válasz
JohnyDeMarco #4028 üzenetére
Már írtam nekik. Elsőre visszakérdeztek, h mi az azonosítóm, másodikra megkérdezték, hogy melyik lencse tört el (pedig a képen is lehet látni, amit az első levelemben küldtem, meg elsőként írtam is hogy mind törött).
és most itt tartunk a levelezésbenA csomagoláson utólag vettük észre, hogy kívül is megszakadt a csomagolás, miután láttuk, h mindkét lencse el van törve.
Vámmentesen jött, so csak kihozta a postás.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
reweptor #4027 üzenetére
Szia,
ha vámon keresztül érkezett, tehát ott kellett átvenned, akkor elvileg írásban tehetsz panaszt ellenük, persze semmi sem bizonyítja, hogy ők törték össze (ez a vámon mondták, én is érdeklődtem).
Másrészt viszont írhatsz egy levelet a 3DLens-nek, hogy mi a teendő. A csomag sérült volt kívülről? Vagy sértetlen, csak a lencse volt törött? Készítettél fényképet a felbontásról, a tartalomról?Én már megszokásból végigfényképezem a kibontást, a bontatlan doboztól a kicsomagolt, kiterített cuccig...
JdM
-
reweptor
csendes tag
Sziasztok!
mit tudok csinálni, ha a 3Dlens-től vásárolt fresneljeim törötten érkeztek???
-
reweptor
csendes tag
szerintem azt is mondd meg, h mekkorát keresel, mert nem mind1..
Vaterán szétnéztél már?
Nézz szét, szoktak lenni olcsón monitorok (sok a törött kijelzős, so türelem kell, mire találsz vmi jót)
egyszer láttam 2000Ft-ért teljesen jó (csak háttérvilágítás hibás) monitort is, csak nekem kicsi volt...
Üdv -
csib41
aktív tag
válasz
kacsuszka #4023 üzenetére
úgy látom nagyon kihalt a topik sajnos
én most vettem monitort de a 3cm-es szalagkábelnek köszönhetően nem tudom felhasználni mert az egyik sarkot teljesen kitakarja
Édesanyám úgyis a tftvel van megáldva úgy gondoltam megkapja
Ha olvassa valaki akkor nem tud mondani egy olcsó monitort amit nagyjából 5-6e ft környékén be tudok szerezni? -
kacsuszka
aktív tag
esetleg valakinek eladó monitora projektorohoz mert az enyém elszakadt...?
-
csib41
aktív tag
Sziasztok!
szeretném népesíteni a diy projektor tulajok táborát.
kezdésként a jóval egyszerűbb és osztálytársam által is megcsinált elvet követném:
írásvetítő + lcd vagy tft
párezer forintért (3-6) tudnék venni 15"-os lcd monitort ami szerintem alkalmas lenne erre a feladatra. Viszont írásvetítő 12e-től felfele amit lehet sóher vagyok de egy 10 éves "kitudjamennyitment" gépért sokallok.
Kérésem lenne ,hogy bombázzatok tapasztalatokkal ,képekkel ,videókkal ,bármivel amit fel tudnék használni az építés során. Elvben már összeállt a fejemben minden ,alkatrészek később lesznek ,hátha kifogok egy aukciót vagy valami hasonlót. Fél éve tervezgetem ,hogy csinálok egy projit ami az előmunkálatokban is meglátszik ( szobaátrendezés ,új polc mint állvány ,festés stb.).
Ha van valakinek eladó vetítője elfogadható árban átvenném.
Vetítő és az lcd lap között egy 80-as tápventi elég légmozgást biztosít?
Mivel kicsi a szobám 3x2m alapterületű ezért az elhelyezést csak úgy tudom megoldani ,hogy körülbelül 1.8-2m távolságra lenne a proji a képtől. Mekkora képre számíthatok naggyából? Mivel oszt. társam megcsinálta , de nem szedte le az ag réteget így gondolom "szebb" képet kapnék, így naggyából tudom mire számíthatnék és elhatároztam ,hogy belevágok. Kívánjatok előre is sok szerencsét -
reweptor
csendes tag
Sziasztok!
ott tartok, hogy megrendelném a lencséket, de nem tudom, hogy honnan.
2 db fresnel kéne, egy 330 és egy 220-as fókusszal.
17"os monitorhoz kéne.mit tudtok ajánlani, ahol olcsó, jó lencse van, és még a szállítás is olcsó?
esetleg ha valaki beszállna, akkor nyugodtan szóljon, megbeszéljük!Üdv
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
JohnyDeMarco #4018 üzenetére
Ja, csak azt felejtettem el megkérdezni, hogy van-e valakinek 800x480-as, és tudna-e feltenni egy-két tesztképet, lehetőleg nagy felbontásban?
JdM
-
JohnyDeMarco
csendes tag
Helló,
az enyémben 7"-es LCD van, egy hordozható DVD játékosból, a felbontás pazar, 480x234... Tegnap tesztelgettem, PC-ről Avatar, Red-Cian 3D, de a felbontás miatt tulajdonképpen látom a piros oszlopot is az RGB-ből
Éppen ezért én is nekiálltam egy kis tuningot keresni, az alábbiakat szúrtam ki:
Vezérlőnek pedig:
Egyébként ez a "Vitrolight" csávó jó lehetne, van mindenféle LCD-je, meg controller-e, de nem válaszol az email-re... Ilyentől meg nem biztos hogy szivesen vásárolnék.
E-bay-en kívül ti találtatok valami értelmes helyet, eladót, terméket 7"-ben?
JdM
-
kacsuszka
aktív tag
-
MaBaker
csendes tag
-
Songo
senior tag
Urak
http://cgi.ebay.com/S01-3-5-TFT-LCD-Car-RearView-reverse-Color-Monitor-new-/280591229320?pt=AU_Car_Parts_Accessories&hash=item41548a6188
vagy
http://cgi.ebay.com/3-5-DVD-VCR-TFT-LCD-Monitor-Car-Reverse-Camera-CZ5-/130485282576?pt=AU_Car_Parts_Accessories&hash=item1e61876710
nemtom eldönteni.
Help 1 kicsit pls
Köszönöm. -
marciart11
aktív tag
Ha netán valakit érdekel eladó sorba került 3db HD6 crt projektor lencse!
-
kacsuszka
aktív tag
esetleg ezt a monitort lehet használni projektor építéshez?
AG NEOVO f-415
sürgős válasz kellene... :/
-
kacsuszka
aktív tag
válasz
HungryGoblin #4002 üzenetére
http://www.touchboards.com/a3m/ohp9800.asp
szerintetek ebből meg leehtne oldani azírásvetítő + monitor combot?
-
yankoo
tag
Üdv! Rendel valaki mostanában EBAYről akármit? Nekem fresnel-re lenne szükségem min 310x310mm es 15" monitorhoz.
-
HungryGoblin
csendes tag
Hello
Eladó egy SHARP QA-1650 es LCD panel és hozzá egy írásvetítő.
Az ár megegyezés szerint és Budapesten átvehető.
Üdv.
-
HungryGoblin
csendes tag
Hello
Eladó egy SHARP QA-1650 es LCD panel és hozzá egy írásvetítő.
Az ár megegyezés szerint és Budapesten átvehető.
Üdv.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
MaBaker #4000 üzenetére
Helló Mindenki,
üdv az új építőknek! Tényleg rég jártam itt, a heli projekt sok időt elvett, meg volt egy kis füstölés - törés is
De sebaj. Szóval én rendeltem korábban a cuccokat, de még mindig nem tervezek újat leadni. A projektorom most hétvégén kerül be a dobozba a végleges formájába, nem építek másikat, majd télen, ha nem lehet repülni
Addig is ha valakinek kell:
http://optolife.en.ecplaza.net/
Brenda He a kapcsolattartó, PayPal is okés nekik:
sales@optolife.comkérjetek friss árlistát. Nekem DHL volt, elég gyorsan jött.
Ha kérdésetek van, igyekszem válaszolni, az én cuccomat lefényképezem hétvégén, a dobozt, stb, plusz a képet is.
Üdv, JdM
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen NAS-t vegyek?
- Akciókamerák
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Ezek lehetnek a Realme 14 Pro és 14 Pro+ európai árai
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest