Hirdetés
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: Nem csajos Samsung Z Flip
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
ig-ri
csendes tag
szerintem a legjobb megoldás a xenon kicsi helyet foglal és baromi nagy a fénye
-
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #2097 üzenetére
jajj, Ödön képzeld, ma körbevittek a szoffita gyárban...
-
Gabis
őstag
válasz
Őrült Ödön #2097 üzenetére
Sok sikert
-
Őrült Ödön
tag
Hali!
Ambruszka, és a többi új csatlakozó "sorstárs"!
Fémhalogén szetteket továbbra is tudok szerezni kedvező áron, és még a tavalyi "díjszabás" szerint, mert úgy néz ki hálistennek késik a beígért áremelés!
Világítási gondok megoldása végett tessék priviben megkeresni, akár itt, akár mailben.Személy szerint én nem a vílágítás megoldását tartom elsőrendű nehézségnek, hanem a megfelelő LCD panel beszerzését, éppen ezért nem erőltetem most én sem a saját projektor-projektemet... alaposan körül kell nézni, és JÓL!!! választani!
Ez az én tapasztalatom, a többin úgyis jól-rosszul úrrá lesz az ember..yó mulatást.. :-)))
-
csapos2
addikt
Lesz az az illesztési pontatlanság, sokkal pontatlanabb is.
Még mindig nem értem mi előnyt vársz egy akkora kijelzőtől. De ha úgy gondolod próbáld ki, az eredményt meg osztd meg velünk.
Én a magam részéről mindig is az egyszerűségre törekedtem, így a legtöbbek által alkalmazott megoldást építettem úgy, hogy minden állítható legyen, és miután beálltak a végleges méretek, készítettem egy végső konfigurációt.
Szóval harcra fel! :-) -
tomyoy
senior tag
válasz
csapos2 #2093 üzenetére
két fresnel egymás mellett, két fényforrással...csak azt nemtudom h lefedné e egymást az illesztésnél keletkező 0,01 mm-nyi illesztési pontatlanság... tehát ott a kilépő fény az pontosan 90 fok akkor nem, de nemtudom..remélem érthető
sztem ez próba szinten kilehetne próbálni és ha nem akkor sem veszítetem semmit
-
mate8613
csendes tag
Trapéz korrekció az már nagyon extra fícsör...
De azt hiszem úgy kell megoldani, h a fresnelt kell megdönteni vhogy.. (Talán középpontosan...?) Meg nyilván vele együtt az lcd-t is.
De ezen csak most gondolkoztam el, szóval javítsatok ki... -
tomyoy
senior tag
válasz
csapos2 #2091 üzenetére
de akár rakhatom a szoba közepére is, mármint a mennyezetre, csak nemtudom h mennyit kellene trapéz korrekciózni...
két fresnel egymás mellé az nagyon nagy sufni lenne?..vagy csak simán lehetetlen...
bár a vetitett kép se középen lenne hanem fentebb tolva....tehát korekciózni se kéne nagyon...
-
csapos2
addikt
Akkor ezt a vonalat el is felejtheted szerintem. Nekem is egy 4m -es szobában van a vetítő, a szoba végéből a mennyezetről vetítek. De ugye számolni kell azzal is, hogy a doboznak is van hossza. Nekem a vetítő optikám, alig van messzebb, mint 3 m. Egy 17"-es TFT-ből kb. 10" használok ki. Így kapok dúrván 280cm átmérőjű képet.
-
tomyoy
senior tag
üdv
én is elkezdenék egy projektet, de kicsi fresneljeim vannak...ha valaki tud olyan oldalakat ahol lehet fresnelt rendelni az kérem linkelje
persze az még jobb lenne ha olyat linkelnétek ahonnan már esetleg rendeltetek...
köszönöm -
ambruszka
csendes tag
válasz
ZimmerZoom #2081 üzenetére
Köszi a segítséget... De csak nyáron kezdek majd bele... Addig meg reménykedem, hogy feltűnik valaki aki nyíregyházi vagy valahol a környéken lakik és tud segíteni...
Addig se időm se merszem...
-
'L eslie V
csendes tag
Igen, valóban nem mindegy hogy kb 50órát mozizunk olyan 1000ft-ért, vagy több ezer órát kb 5-8ezer-ért.
Nembeszélve a fémhalogén fehér fényéről!
Köszönöm. -
csapos2
addikt
válasz
'L eslie V #2082 üzenetére
"Szóval kérdezném én hogy ha elkészül a vetitőmasina és pár hónapig még a régi világítással nyomatom, akkor azért nem szadulom szét ugyi?"
Nem szadulod szét viszont - bár nem ismerem a mozizási szokásaidat - ráköltheted a pár hónap alatt, az írásvetítő izzójának cseréire egy fémhalogén szett árát, mivel ezek az írásvetítős cuccok nem hosszú élettartamúak."Illetve még egy kérdésem lenne. Az anti-glair réteg eltávolításával mi az amit nyerünk?
Fényerő növekedést, képminőség javulást, vagy esetleg mindkettőt?"
Elviekben mindkettőt, bár voltak ellenvélemények is. -
'L eslie V
csendes tag
Sziasztok Mesterek!
Nemrég kezdtem bele én is a projektorépítők nehéz életébe!
Igazából nyálcsorgatva nézegettem a gyári projikat, nomeg szörnyűlködtem az izzók árain.
Amikor is rábukkantam arra a bizonyos videóra, ahol a pali "rádobta" a lecsupaszított lcd-t egy írásvetítőre és lazán elkezdett filmet nézni!
Mit ne mondjak leültem. Ezt ki kell próbálnom. Hiszen egyik álmom egy otthoni mozi!
Szóval szereztem írásvetítőt, egy óvatlan pillanatban szétkaptam muterom lcd monitorát és láss csodát ez műxik! Na ekkor vérszemet kaptam!
Azóta a monitor visszakerült eredeti helyére, köszöni szépen jól van.
Szereztem magamnak is egyet. hp1502 (sajnos ffc gondok, de nem hagyjuk magunkat ugye?)
Most ott tartok, h elkezdtem gyártani egy dobozt. (félkész)
Amit eddig felhasználtam, az a fresnel, a vetitő objektiv és a gyári világítás.
Végülis az egész irásvetitő, csak más dobozban.
Mindenképp szeretném a későbbiekben az izzót lecserélni egy fémhalogén cuccra, viszont feljebb olvastam hogy a gyári világítás "roncsolja" a panelt. Lehet nem ez volt a kifejezés, de a lényeg valami ilyesmi.
Szóval kérdezném én hogy ha elkészül a vetitőmasina és pár hónapig még a régi világítással nyomatom, akkor azért nem szadulom szét ugyi?
Az ffc kábel még megoldásra vár, egy osztrák cégtől rendeltem egy hosszabító csomagot!
[link]
Remélem megjön. A pénzt már felmarkolták, szóval már csak a remény maradt...
Illetve még egy kérdésem lenne. Az anti-glair réteg eltávolításával mi az amit nyerünk?
Fényerő növekedést, képminőség javulást, vagy esetleg mindkettőt?Előre is köszi!
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
ambruszka #2076 üzenetére
Szia!
Ha még nem ismered ezt az oldalt, akkor nagyon ajánlom, én is innen okosodom:
[link]
[link]Nem kell tudni franciául, a képek magukért beszélnek. Szerintem mielőtt hipphopp belekezdenél, kicsit szimatolj körbe, hogy elviekben vágd a témát és utána ess neki.
Azt tudom, hogy a monitorválasztásnál a nyákkábeles (FFC) monitorok nem feltétlenül jelentenek húdenagy akadályt, hiszen az e-bay dugig van FFC mazzagokkal. Ez akkor számít, ha szétkapod a moncsit és nem tudod kihajtogatni a paneljeit az útból, hogy ugye egyáltalán át tudd világítani az lcd-t. Ilyenkor a gyári FFC-t ki kell cserélni hosszabbra. Egy kis szemléltetés: [link]
Illetve egy kép, miként műxik:
Cumi akkor van ha ez a mazzag nem csatlakozós, hanem forrasztott. De ez ritkán fordul elő.Ha szétkaptad a moncsit, és kell hoszabb mazzag, azt lehet találni e-bayen vagy valami műszerésznek szólsz, hogy szerezzen. A többi meg már optika... Egyedül csak a moncsiszétszedés és az antiglare fólia eltávolítása sziszifuszi munka, de nem vészes.
-
Bitman
csendes tag
Sziasztok!
Én is régóta olvasgatom ezt a topicot, és mostanában lehet hogy belevágok. Ismét nézegetem a monitorokat, és találtam is egyet, ami 5ezer ftba kerül, és valószínűleg csak táphibás volt (hiányzik a táp, nem tudja a tulaj emiatt kipróbálni, egyébként a munkahelyén kapta). Bár valszeg pont lecsúsztam róla, sikerült átaludnom a licit végét..
Na mind1. Most találtam egy másikat, aminek annyi a problémája, hogy bekapcsológombot megnyomják rajta, a led átvált zöldre, viszont nincs kép.
Ebben kérném segítségeteket, én így elsőre háttérvilágítás hibára gyanakszom, vagy valamilyen szinten észrevehető (beépített háttérvilágítás működése nélkül), hogy működik a tft panel? Szóval szerintem a tulaj azt hiszi, hogy teljesen elromlott, közbe meg a tft panel működik, csak nincs háttérvilágítás -> nem látszik.
Vagy azért háttérvilágítás nélkül is lehet látni simán a TFT panelt? Sosem láttam még ilyen háttérvilágítás hibás tft, így hát ebben kérném segítségeteket. Vagy ha előlről rávilágítok valamivel, akkor kiderül az igazság?Előre is köszi!
-
CsizmaKo
tag
válasz
ambruszka #2074 üzenetére
Simán elrontható ha nem figyelsz.Figyelni kell nehogy letesteljen valahol,ami olyan azt le kell mindet normálisan szigetelni.Nagyfesztrafót ha nem szeded ki ne fogdosd,mert rendesen odab.sz,monitor táprészt megintcsak nem ajánlom tapogatni
,+ha bekapcsolva van egyántalán ne fogdosd a panelokat.Szerintem a ventiknek külön tápot adj.Ha mindenre odafigyelsz nem lessz gáz.De az ördög nemalszik,inkább nézz át mindent többször.
-
ambruszka
csendes tag
válasz
CsizmaKo #2073 üzenetére
köszi ez hasznos volt...
ne hagyjam bedugva viharba
meg ne ezt válasszam mert átforrasztani nem szeretném...Amugy a ventillátort amit minden képen látok azt rátudom majd kötni a monitor áramellátására valahogy?
El tudom amugy rontani? ha nem lépek a monitorra meg nem szakítok el semmit lehetséges, hogy megég valami, felgyullad, megráz, felrobban?
-
CsizmaKo
tag
válasz
ambruszka #2070 üzenetére
A monitorról annyit tudok segiteni,ha jól emlékszem,ilyen monitor volt az első vagy 1510 amit beépitettem projiba és meghalt 1viharban.Annyiban gáz,hogy van benne ffc és nem tudod kihajtani a panelokat a 1502is ilyen szerintem szinte teljesen ua.Átkell forrasztgatni a "szalagkábelt" vagy hosszabbitani.
-
ambruszka
csendes tag
válasz
mate8613 #2071 üzenetére
A fresnel lencs mind1 hogy milyen? és ha benne van minden ami kell tehát megvan a felső fej részében lévő tükör meg a nagyító vagy mi van ott, akkor már működik is? ennyi az egész? ha így csinálom nagyon rossz lesz a képminőség? azért kérdek ennyit mert nem akarom elhinni hogy ez ilyen egyszerű... meg mik azok az alkatrészek amiket egyesek nem tudnak beszerezni...? vagy csak azok akik saját maguk csinálják az egészet? nem így ráteszik az a bonyolultabb?
-
mate8613
csendes tag
Hát, ha megvan benne a fresnel meg a fej lencséje/lencséi, akkor megfelel a célnak egy ilyen vetítő is. Kb ezeket lehet csak hasznosítani belőle. Meg talán a házat. Persze ha a csak rá akkarsz tenni egy lcd-t akkor ilyen formában is megfelel. Kicseréled benne a lámpát egy fémhalogénre. (Olvass vissza, a világítás témakört is eléggé kivesézték a hozzászólók, illetve ŐrültÖdön tud neked segíteni összeállítani egy világítás kitet)
-
mate8613
csendes tag
Az írásvetítő árverés már régen (jan. 29én) lejárt, a monitort meg nézd meg az adatbázisban, hogy megfelel-e a célnak.
-
ambruszka
csendes tag
csúnyán ellinkeltem...
-
ambruszka
csendes tag
Keresgéltem, direkt a legolcsóbbat kerestem. Ezekkel megoldható mondjuk:
meg legyen még valami lencse meg még valami... ja meg egy izzó amit még most se tudom hogy kéne belerakni vagy ez olyan ogy mindbe ugyan az a foglalat van? megköszönném ha valaki belinkelve megmondaná hogy mit keressek... tudom google a barátunk stb... de nem akarok bakot lőni...
A kérdésem az, hogy ez a projektor meg monitor megfelelne a célnak? csak mert a kettő együtt nincs 20.000 Ft... ez nekem gyanus... nagyon gyanus...
-
kovi831
aktív tag
válasz
mate8613 #2064 üzenetére
Ez így van, de nálunk tényleg nincs a környéken egy ilyen medzsiköl kirakodó vásár sem... Eger/Gyöngyös/Heves tengely...
Hát igen a környéken nem igen van guberálós,bazáros!Ha megnéznétek az árfolyamot , a dollár gyengül és nem csak az euróval szemben... sztem megérhet annyit az a pár cucc, főleg ha közösen rendelnénk!
-
-
ig-ri
csendes tag
Szevasztok szerintem kár ennyire bebonyolítani a dolgot, a kirakodó vásárokban tok jó cuccokat lehet kapni."Bagóért"
-
mate8613
csendes tag
Üdv mindenki!
Kerestem pár aklatrészt a neten, találtam egy OptoLife nevű céget (Ámerika), küldtem mailt, h küldjenek árlistát, kb 1 órán belül válaszoltak is, az árlista itt van.
Nem tudom még, h rendelek-e tőlük, de pl egy varifocus triplet 25$, az sztem nem rossz ár, persze még rájön a posta is. Ezért ha más is érez ingerenciát, h rendeljen, akkor lehet célszerű lenne együtt rendelni.
(Igen, ott van, hogy 10 db esetén, de maileztem Brendával (mi már csak így vagyunk...
) és írta, h "We can accept sample order with the same price". Tehát lehet ugyanilyen áron vásárolni kisebb mennyiségben is)
Ha valakiket érdekel a téma, akkor szóljon be.
-
kovi831
aktív tag
válasz
ambruszka #2057 üzenetére
Furcsa hogy készen nem lehet kapni ilyet... még senki nem kezdte el hogy hazamegy csinál párat és eladja...
Bizonytalan az egész, hogy eltudod-e adni!
Nekem is írásvetítős megoldás van, sztem megéri... nekem kb. 60 ezerből jött ki!
Csak 1 jó(75-80mm) gömbtükör hiányzik az izzó alá, most ami alatta van az kb 38-as.
Ez allig nyom vissza valamit.Ha valaki tud szerezni nekem egyet(nem ingyé
) akkor szóljatok!
-
ambruszka
csendes tag
ezen az oldalon néelődtem és olyan egyszerűnek tűnik minden...
-veszek egy LCD monitort használtan
-egy írásvetítőt meg bele egy halogén izzót...
- a monitort rászerelem ugy hogy legyen egy kis hely és oda szerelek egy ventillátort és ennyi...a probléme... nem tudom hogy szedjem szét a monitort... hogyha szétszedem akkor csak leszedegetek minden felesleges dolgot róla de a kábelek megmaradnak tehát nem kell forrasztgatni semmit? aztán az izzó kapásból jó lesz az írásvetítőbe? meg a ventillátort hova kötöm be, miről fog menni? ja és ne is beszéljünk olyan dolgokról amik azt se tudom mik...
Szerintem vagy mákom lesz és egyszer találok valakit aki már csinált ilyet... vagy veszek egyet készen... vagy marad a tv-m amin nézem a filmeket...
-
ambruszka
csendes tag
Ezek jól hangzanak de egyedül még mindig necces nekilátnom...
Akkor belevágnék ha lenne valaki Nyíregyházán(itt lakok) aki már csinált ilyet és megnézem milyen hogy megy aztán elkezdem mert tudom ha elakadok vagy nem megy valami akkor van segítség...Furcsa hogy készen nem lehet kapni ilyet... még senki nem kezdte el hogy hazamegy csinál párat és eladja...
Alkatrészekkel nem lenne gondom szerintem, mert van sok barátom németországba amit meg ott nem lehet kapni azt sehol szerintem...
Amíg bizonytalan vagyok addig nem fogok pénzt beleölni...
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
ambruszka #2055 üzenetére
Az írásvetítős téma is működőképes, de minimum egy fémhalogén (HQI) fényszettet rakjál bele az eredeti izzó helyére, mivel az irdatlan hőt és infrahullámokat termel, ami anyagában melegít és gyilkolja az lcd panelt, hiába hűtöd. Persze egy pici hűtés így is fog kelleni neki, de a fémhalogén ezerszer jobb, hidd el. De ha minőséget akarsz, akkor ezt megtoldod egy Triplet vetítőlencsével, mert az írásvetítő lencséje nem olyan jó. Ennyi erőből szétkapod az egészet és csinálsz neki valami pofás dobozt és már kész is vagy.
Árak: (sacc/kb)
Fémhalogén szett: max 15k, de lehet Ödön olcsóbban összehoz neked egyet
A hajhullatós része itt kezdődik:
Tripletet neten láttam 40 dolcsi körül, ezt úgy kell megrendelned., ha mákod van kapsz belföldön is. Ha van már írásvetítőd, akkor Fresnel lencséd is van. Ami egy 15 colos panel sarkait nem képes lefedni, szóval vagy képet zsuorítasz vetítés közben, vagy simán kapásból normális Fresnelt veszel, amire ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a Tripletre (netes guberálás, feltehetően csak külföldről tudsz rendelni). Vagy kisebb lcd-t vetítesz át.
Az izzó mögé egy félgömb alakú reflektor, vagy egy u alakú vastag, fényes fémlap, valamint az izzó elé egy kondenzorlencse, ez utóbbi opcionális, de szerintem hasznos. Itt egy osztrák shop. Nézd meg az árakat: [link]Szóval vagy ilyet csinálsz, vagy egy olyat ami egy fémhalogénes írásvetítőből átbarkácsolt műszer.
-
ambruszka
csendes tag
Hello
Egy ideje kutakodom a témában de ez az első hely ahol nem annyiból áll a dolog hogy veszek egy lcd monitort meg egy írásvetítőt a kettő közti rést hűtöm egy ventillátorral és ennyiből ennyi... Most hogy itt olvasgattam kicsit elment a kedvem az egésztől...
Körülbelül mennyi idő megcsinálni ezt a projektort és mennyibe kerül? Eddig azt hittem lcd 10.000 meg egy projektor valahonnan 10.000 és ennyi... de akkor nem így van... pontos leírást alkatréseket beszerezni nehéz? megvenni egybe nem lehet mi? Gondolom nem foglalkozik senki ennek az árusításával... mert ugy vagyok vele ha elfogadható a képe nekem megér 40-max 50 ezret...
Tehát erősen agyalok most hogy mi legyen... Szerintetek tehát mennyiből lehet megcsinálni kb és hányszor fog kihullani a hajam az idegtől?
Előre és köszönöm a válaszokat
Ambrusz
-
ig-ri
csendes tag
Ittaz lcd amiből készült http://opssystems.t-online.hu/magyar.php?oldal=monitor
-
ig-ri
csendes tag
Az lcd az 5"-os Roadstar a xenon az pedig 35w 6000k a doboz mérete az pedig egy szabvány videórol lett másolva
-
mate8613
csendes tag
Már elkelt...
-
ig-ri
csendes tag
érdekelne mivel jobb a triplet mint a síma
-
ig-ri
csendes tag
Sziasztok építők.Én a mult hétvégén lettem késsz egy projival.Nagyon tuti.Lényeg ami lényeg lenne egy kimaradt xenon szettem 6000k H7-es és ha valakit érdekelszivesen eladom.én direkt erre vettem de csak az egyik kell bele ezért adom el.ha valakit érdekel megtalál itt.
-
mate8613
csendes tag
Üdv!
Van egy elég nagy tripletem, most kaptam egy ismerőstől, de nekem nincs rá szükségem, szóval ha valakit érdekel, akkor keressen meg mailben.
mate86 -
Dr Smoke
aktív tag
-
Gabis
őstag
válasz
ZimmerZoom #2043 üzenetére
Köszönöm szépen a tanácsokat ígérem megfogadom, csak szokás szerint átestem a ló túloldalára mint már oly sokszor ha hardvervásárlásról van szó - mindig túl jót akarok -
nagyon segítőkész emberek fordulnak meg ebben a topicban
akkor a leírtak alapján keresgéleg tovább és még 1* thnx -
ZimmerZoom
csendes tag
A 450-es kontraszt már simán jó. Ráadásul ahhoz tökéletesen passzol egy 250W-os fémhalogén. 300 alattiból ne nagyon készíts projit, de láttam képeket 250-es monitorból készült vetített képekről, és némelyik ahhoz képest egész jó volt. Építettek már többen is, ezen a fórumon is, allinboxon is (meg biztos máshol is) 25 ms-os moncsiból projit, és nem tapasztaltak utánhúzást. Szóval akkor a 16 ms-os is tökéletes vetítéshez. Valójában ha neked monitorként megfelelt már a monitor, akkor azzal vetíteni is lehet. 25 ms-nál lassabb monitorból viszont tényleg nem érdemes már próbálkozni. Pl. egy régebbi 40 ms-ból tuti nem csinálnék, de a 25 ms még totál belefér. Egy jó 15 colos moncsi 10-15 körül mozog és hogy FFC problémás -e vagy sem, szinte az is lényegtelen, mert pl. Ebay-ről rendelhetők FFC kiegészítők 10 dolcsiért. Ezt a linket már biztos ismered: [link]
És ha FFC YES -es is a kiszemelt monitorod se ess kétségbe, sokszor egyszerű megoldani a problémáját, ráadásul sokan az ilyen FFC problémás moncsikat meg sem veszik, mert hogy csak a nyüg van velük, holott lehet, hogy egész jó tulajdonságokkal bíró monitort hagynak meg neked vaterán, vagy akárhol.Ami hót súlyos, hogy szinte mindenki, aki ilyen moncsikra licitál, annak projektoros tervei vannak vele az szent.
A sok tag nyálcsorgatva licitál
Ja, ami még nem mindegy, az a pixelméret. A TCO'03-as minősétésű monitorokból már nyugodtan lehet szemezgetni.
-
CsizmaKo
tag
Ha esetleg v.ki 15"-ból szeretne épiteni és nincs még monitorja,erdemes erre ránézni(csak lassan lejár az aukció,tehát gyorsba)Nincs FFC kábel...már épitettek belőle Iiyama 15"
-
Dr Smoke
aktív tag
Ma volt egy próba vetítés. A kép közepe megfelelő volt, de a széle sötétebb és életlen. Miért?
-
CsizmaKo
tag
Gondoltam megosztom veletek:Volt egy kis időm kisérletezni a sony projimmal amiben nincs lámpa.Nem találjátok ki mivel vettem rá,hogy azt higgye lámpa van benne...Lehet viccesen hangzik,de ezt "szereti"
.Szétkaptam egy vasalót,kivettem a fűtő részét,bekötöttem a lámpa helyére (persze bele kellett tennem egy fazék vizbe),és tadaaam,már megy egy jó fél órája ,nem melegszik,nem mutat semmit ami esetleg hibára utalna.Próba képp tettem bele egy 35w-os spotlámpát(ez akadt a kezembe,igaz kicsit kevés) és gyakorlatilag,megy a film...Úgy veszi,mintha a lámpában lenne 1631óra
.Tehát valami ilyen tartós fogyasztó kellene neki?Minden esetre jó pojjénnnn
Melegszik a viz,filmet nézel és közben fő a leves. Remélem nem néztek nagyon hülyének...
-
zsomi25
csendes tag
Igen eddig sima 850W izzót használtam aztán tegnap bedobtam a fémhalogént.Én csak most tapasztaltam meg ami nektek már nyílvánvaló volt.A fény hőmérséklet áldásos hatása.Ezzel az izzóval élesebb lett a kép és élethűbbek a szinek is mint a normál izzóval.
A kondenzornál ezek szerint kicsit mellényúltam.Én azt hidtem a kondi lencse kókuszába kell tenni a fresnel fókuszát,ettól pedig nyúlt volna a proji,ráadásul rosszanbb lett a kép.Így már világos a fényforrás és fresnel táv marad,és a kondenzort oda állítom ahol a gyüjtött fény lefedi a fresnelt.Egy hiba megoldva.
Most a termelt hő elvezetésen dolgozom.A hűtést egy 200m3/h elszívoventilátor biztosítja 36 db el.Szinte hangtalan.Ha jól számoltam és terveztem akkor 1 venti mindent kihűt majd.A beszívott levegő nekivágódik a folytónak és a fresnelnek,majd az izzó és kimegy a dobozból.Ezt a megoldást az írásvetítőmben láttam és ha 850W nál minden hideg volt akkor a 400W nem fog fűteni semmit.
Volna egy újabb kérdésem. A kivetített képet a falon vizsgálva mekkorára nagyitja a pixeleket az optika.Én 3 méterről vetítek 350cmes 4:3as képátlót, ekkor kb 1 mm2 es az 1 pixel mérete. -
CsizmaKo
tag
ÜDV KÖRÜNKBEN GABIS!
Tul képp. mondhatjuk,aki projit épit annak (képletesen persze) vizszintesen használt irásvetitője vanjó alaposa moddingolva... Te ebből,nagyon valószinü,hogy csak a fresneleket fogod használni(vatitő lencse és egyéb darabjai mennek a levesbe).
Nem biztos ,hogy a kondenzorra szükség van,van olyan akinek nincs,mint pl. Csapos,de nekem van benne.
A képed minősége függ attól milyen cuccokat épitesz be.Ha jó vetitő optikát teszel bele,normális lámpát és egy olyan monitort használsz ami gyors jó felbontásu kis képponttávolsággal(15"-ban nem nagyon találsz szerintem,17"jobb),mindezt jól összerakva tuti jó képed lesz.
Sok sikert és kitartást! -
Gabis
őstag
Hello mesterek
Eléggé kezdő vagyok a témában de azért igyekeztem az alapokat elsajátítani (már amit sikerült)
szeretnék én is készíteni egy projektort és az első kérdésem az lenne, hogy
1. ha vennék egy írásvetítőt akkor azt át tudnám vinni vízszintesbe, gondolok itt arra, hogy csinálnék neki egy dobozt
2. izzónak egyenlőre biztos maradna ami benne van, de későbbiekben egy fémhalogén menne bele (feltéve ha nem adtok jobb alternatívát)
3. a kondenzor lencse (bocsi ha nem jól írtam) akkor arra való, hogy központosítsa a fénnyalábot a fresnel-remert ha igen akkor azt is szeretnék majd
4. egy 15"-os tft panel adná majd a képet, ennek nagyon szép élénk színei vannak (mitől)
a sok bla-bla lényege az lenne, hogy kiindulásként olyat tervezek amit tudok tovább fejleszteni a későbbiekben jelen esetben az írásvetítő+tft panel párost
Kérlek tanítsatok -
CsizmaKo
tag
válasz
zsomi25 #2030 üzenetére
zsomi25 sima halogénlámpád van?Miért nem fém halogén?Abban nincs izzószál,nem fűt annyira és relative kis teljesitménnyel nagy a fényerő.Én a kondenzornál nem igazán méricskéltem,addig állitottam amig a fény le nem fedte a panelom azon részét amit használok.Milyen a vetitő lencséd?Hűtést én úgy oldottam meg,hogy 2venti oldalról nyomja a levegőt befelé a lámpa oldalon,fölül pedig kiszivja kettő.Bár én picit más helyzetben vagyok mint a többiek,mert az én vetitőm a szobám mögötti padlástéren van "kint",nekem az lcd-mnél eddig a max 20 fok volt(én inkább a hidegtől paráztam picit
).Én is szeretnék kicsit nagyobb fényt,bár ezt sem nevezhetem rossznak,de akárhogy genyóztam vele,nem tudtam többet kicsikarni sajnos.
-
zsomi25
csendes tag
Ha kondenzor lencse akkor az én problémám a következő:
Az alaphelyzet hogy a kép jó és világos,de mégis szeretném ha még erősebb lenne,tehát beépítettem először egy kondenzort, kimértem a fókuszát közösítettem a fresnellel stb.A végeredmény a kép közepe világosabb lett ugyan, de a széle maradt az eredeti,nagyon gáz volt, így kivettem.Gondoltam majd a fényterelő mindent megold.Tévedtem.Az izzószál árnyékot vetett ,így a kép közepén volt egy sötétebb rész viszont a többi ponton jó volt.
Egyik esetben sem volt homogén a fény de gondoltam elég ha a fresnel fókuszában jó a fény a többi nem lényeges,hát ez is tévhit volt.Fényterelővel és kondenzorral csíkokban erős és gyenge fényerejű részek voltak plussz az összetevők úgy 3 x-osára növelték a panel felé áramló hőt így 2 perc után már égetett a panel.
A tapasztalatszerzés 19 óra egyéb munka eredménye volt,és a végén mindent visszaállítottam eredetibe.
Szerintetek mit rontottam el? -
polszki26
tag
válasz
ZimmerZoom #2028 üzenetére
ennyi erővel: http://ebaysucks.com/
de ha nagyon szeretnéd csinálok egy prohardvaresucks.com oldalt.... ;)
-
ZimmerZoom
csendes tag
Szia. Hát csak ez: [link]
-
polszki26
tag
válasz
ZimmerZoom #2026 üzenetére
mi a baj a paypallal? már egy normál visa electronnal is tudsz regelni, és utána biztonságosan tudsz fizetni... nekem eddig semmi gondom nem volt vele...
-
ZimmerZoom
csendes tag
Sziasztok srácok! (ill. csajok, ha egyáltalán mozgat ez a téma csajokat is)
Vagy november óta nem jártam errefelé, sőt miután elkészítettem a miniprojimat: [link] (biztos emlékeztek), az akkoriban éppen nyakambaszakadó munkanélküliség "áldásos" anyagi hatásai miatt jegelni kényszerültem 15"-os projektemet. Nos azóta van melóm és végre újra neki tudok állni a stuffnak.
Még régen vettem vaterán egy kondenzor lencsét, csak amikor megjött, nézem, hogy elég sok légzárvány van az öntött üvegben. El kezdtem azon agyalni, hogy mi lesz, ha majd ki lesz téve 300 foknak, nem fog szétpattanni? Ebben kérnék valami szaktanácsadást, ill. hogy egy 15"-ból épített projiba nem lesz túl nagy egy 15,5 cm átmérőjű kondenzorlencse? Mert ugye ez akkora. Sima villanykörtével próbáltam a kondenzort, hát valami brutálisan koncentrálja a fényt! Viszont remélem, hogy a vetített képen nem lesznek majd kivehetők a kondenzor lencsében található apró buborékok által a falon látható picit sötétebb kis pontok, amik ennél a villanykörtés tesztnél derültek ki. Mert ha igen akkor új kondenzort kell vennem, de már lehet azért is újat kell vennem, ha kiderül, hogy az simán túl nagy a gépezetbe.
Találtam egy moncsit is, ami a szerint az lcd adatbázis szerint felejtős, mert hogy nem lehet kihajtogatni, de gondos munkával meg kiterjesztő nyákzsinórral mindent el lehet érni, szóval bepróbálom, lesz ami lesz, max visszaépítem monitornak.
Hogy Fresnelt honnan a túróból fogok szerezni az még kérdéses, mert mindenhol azzal a gázos felgyújtom a hajamat paypallal kell fizetni. Ráadásul saroklevágásos fresnel nálam szóba se jöhet.
Na szóval ismét itt vagyok és figyelem mi zajlik errefelé, és hogy kölcsönös hasznos tanácsokkal tudunk majd egymásnak szolgálni.
ZZ
-
kovi831
aktív tag
Nem tudtam, hogy van ilyen is!?[link]
Akik még nem mondtak le a ledes házi projektorról azoknak érdekes lehet!
Csak azt nemtom, h a fényerő az 50 vagy 500 lumen? -
domi007
őstag
válasz
Eddie141 #2021 üzenetére
Minden a beleépített lámpa típusától függ:
Ha pl. UHP, mint CsizmaKo-nál, akkor valszeg felejtős.
Ajánlom ezt az oldalt, itt minden infót megtalálhatsz kedvencedről:
http://projectorcentral.comÜdv:
DOMy(ja, és volt egy két hsz már ezzel kapcsolatban, nézelődhetsz egy picit visszébb)
-
Dr Smoke
aktív tag
Ugye a kondenzor lencse hőálló és kiszűri az UV-sugarakat?
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Eddie141 #2021 üzenetére
Ha a tulajdonképpeni projektor elindul a lámpa nélkül is, illetve át lehet kúrni a lámpafelismerő elektronikát, akkor elvileg nincs akadálya fémhalogén égő bekokecolásának.
Előnyök: óccsó égő, ami semmivel sem rosszabb mint az eredeti!
Hátrányok: Kokecmunka, esztétikáját rombolja a készüléknek, és meg kell várni az 5-8 perces bemelegedési időt, mire megjön a teljes fényerő.Bármiféle izzószálas égővel kísérletezni reménytelen, csak a fémhalogén-gázkisülők jöhetnek számításba!
-
Eddie141
senior tag
Hali mindenki!
csapos2-nél már érdeklődtem privátban, de azért bedobom közösbe is a kérdéseimet
Azt szeretném kérdezni, hogy egy használt LCD projektornak kiégett a lámpája. És hogy azzal nem lehetne valamit kezdeni? Igazából a lámpa hozzá nagyon drága, így azon gondolkozom, hogy nem lehetne valahogy fabrikálni valamit helyette fényforrásnak? Különben tökéletes a projektor.1280*1024-es felbontást bírja, távirányítós. Eléggé örülnék, ha tudnátok segíteni, mert ez lenne jelenleg számomra a legolcsóbb megoldás. Vagy nem lehetne ennek új házat szerkeszteni és egy fémszálas izzóval megvilágítani valamilyen módon?
Az a probléma, hogy még ilyen gyárilag összeszerelt projektort nem láttam még szétszedve, és csak elképzelésem van a dologról...Előre is köszi a segítségeteket!!
-
cyberway
csendes tag
válasz
mate8613 #2016 üzenetére
Ennél van jobb is szerintem:
http://www.diy-beamer.com/EN/store/comersus_listCategories.aspA postaköltség 15 euró és Magyarországra is szállítanak és van nagy fresneljük is 26 euróért.
Aki Uv szürő nélküli lámpát vesz az vegye figyelembe az ózon termelődést, nehéz olyan búrát készíteni amiből nem jön ki a gáz!!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
CsizmaKo #2013 üzenetére
Azért nem, mert a gyújtó és égési feszültségük, a lámpaáram, az üzemi karakterisztika, stb... kismillió paraméter fennforgása, kér kísérletezni vele, reménytelen!
Átkúrni át lehet az elektronyika fejét, de üzemeltetni tartósan, más jellegű fényforrást nem lehet vele. Sajnos, ez van...
Külső forrásként 150W-os mini fémhalogént javaslok, ár és további részletek priviben, vagy mail!
-
mate8613
csendes tag
Üdv!
Már vagy egy éve tervezgetem, h építek egy projektort, csak eddig nem volt rá fedezet...
Átolvastam a fórumot, most vettem egy Benq FP567S típusú monitort.
Elvileg hamarosan lesznek lencsék is.
Még az izzón gondolkozom, h milyet kéne.. Gondoltam olyanra is, h egy egyszerű reflektort teszek bele, csak gondolom az nagyon melegedne.
Meg találtam egy olyat, hogy HQI OSRAM 250W. Ez megfelelő lenne? Főleg ŐröltÖdönnek szól a kérdés, úgy látom ő a szakértő a világítás tekintetében...Meg kellene az izzóhoz a többi alkatrész is, gyújtó, etc...
Egyébként ha valami jobbat tudtok, akkor várom az ajánlásokat.THX!
-
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #2012 üzenetére
a trabié szép kerek volt, nem?
-
CsizmaKo
tag
válasz
Őrült Ödön #2012 üzenetére
Tehát ami cucc benne van a projiban(trafó-gyujtó) azzal nem hajtható fémhalogén?Tudom hülye kérdés lehet, de miért nem?
Az,hogy a projiba beletettem a valószinüleg xenon lámpát és ezt úgy vette mintha lenne benne és ezért bekapcsolt,lehet ,hogy csak azt figyeli benne az elektronika ,hogy terhelve van?Van v.mi féle megoldás arra ,hogy terhelve legyen és esetleg egy külső forrással világitom?Milyen lámpát tudnál erre javasolni,kb. mi a mérete és mennyit kóstálna az ára? -
Őrült Ödön
tag
válasz
CsizmaKo #2009 üzenetére
Hali,
Az UHP lámpa nehezen gyújtható (csak a hozzávaló elektronika gyújtogassa yól) mert nagy a belső gáznyomás hidegen is már, épp ezért nehéz ezt átütni.
Ilyen kis méretben is van fémhalogén-alternatíva, csak éppen ahhoz másféle segédszerelvények (fojtó-gyújtó) tartoznak.Amit te beletettél abba az izébe, lehet hogy autós xenonégő volt? Sosem lesz jó vele, nem fogja üzemeltetni...
Dr. Smoke: A sörösdoboz helyett inkább 1mm-es fényes alulemezt, vagy szoci autó reflektorfoncsorát használd, az eredeti üvegbúrájától megfosztva!
-
didyman
őstag
Lomexnél van 3W-os Luxeon állat. Elég borsos ára van, de nem ég ki nagyon, ha vigyáz rá az ember és mondjuk összetéve 30db-ot belőle, igen tekintélyes fényük van. Ilyen egyedi lencse is van hozzá, ezzel együtt diszkrét helyfoglalása van. Hűteni szükséges, de nagyságrenddel kisebb a disszipáció, pláne, ha nem DC, hanem PWM-áramgenerátoros meghajtása van-ekkor ugyanakkor ateljesítménnyel nagyobb fényerő is elérhető, avagy a fogyasztás csökkenthető (fényerőszabályzás). Létezik többféle fehérárnyalat is, szerintem érdemes volna megpróbálni, elnézve a spektrumát.
-
zsomi25
csendes tag
Ha valaki monitort keres és nem sokallja a 20e Ft érte akkor tuti jó monitorokat árul egy muksó.Tegnap vettem tőle egyet mert már unom az 5000ft-os monitorokat amiről kiderül hagy az állítással ellentétben nem kihajtható a panelja.Egy Nec 1550V-t vettem erre a lumenen azt írják nincs a 2 panel között kábel.Ez igaz.Csak 1 testkábelt kell bármilyen megoldásban felfogatni a 2 panel közé.Érdekes akkor az előző monitoromban minek kell a 10 eres akármi.
ÁÁÁÁÁ projektort én is vettem de az enyémbe 82 voltos izzó van.Erre megoldás valakitől?Szerintetek működne egy ilyen feszültségű 120wattos ellenállás a proji védelme ellen? -
CsizmaKo
tag
Szerváltam egy projit kiváncsiságból,hogy megnézzem lehete kezdeni vele v. mit.Azt hiszem ÖDÖN tudna nekem segiteni egy kicsit.Ennek a projinak 120w-os UHP lámpája van,600 ANSI lument tud ,létezik ilyesmi lámpa kicsi méretben amit esetleg bele lehetne tuningolni?mennyi a különbség egy projektor lámpája és egy máshol használatos között?Próbáltam egy kicsivel,csak nem tudok róla semmit,olyasmi mint egy autó égő,rákötöttem,de úgy fest mintha nem gyujtaná be rendesen,viszont,igy bekapcsol rendesen a proji.
-
Dr Smoke
aktív tag
A mai nap tanulsága, hogy a fémhalogén izzóhoz foglalat kell. Eddig azt hittem, hogy a sörösdoboz aluminiumból van, de ezek szerint tévedtem, mert, amit a lámpa mögé tettem azt pillanatok alatt szarrá égette.
Jövő héten veszek foglalatot és a lámpa köré valami masszívabb fémből csinálok burkolatot, addig jegelem a projektet.
Egy valamire azonban jó volt a teszt, meg tudtam állapítani, hogy kb mekkora lesz a képméret. Olyan 3m-ről két méteres képátlót értem el! Az lcd még nem volt a rendszerben, fő az óvatosság! -
zsomi25
csendes tag
Újra elolvasva már világos,a kép amit feltettél a 4es ben az a "nem jó monitor" kategória,figyelmetlen voltam.(2005 törölve)
-
zsomi25
csendes tag
Csapos2 Segíts.A 1752-es monitor amit használsz ugyan olyan nyomtatott szalagkábellel van összekötve mint az én lite-on-om,hogyan tudtad lehajtani a 2 panellt?-vagy nem kell hogy összekötve legyen a 2 panel?akkor is működik?
Bocs ha butaságot kérgezek -
tf73ky
csendes tag
Fel tudnátok világosítani vetítőlencsékkel kapcsolatban?
Honnan vegyek?
Mikre kell figyelnem?
Jó-e fényképezőgép objektíve is? Vagy elolvadna?
Miért fontos az, hogy a fresnel és a lencse fókusza nagyjából egyezzen?
A vetített kép élességet hogy lehet beállítani egy állandó fókuszú lencsével? -
Dr Smoke
aktív tag
Ez nekem egy kicsit hihetetlennek tűnik!
Ma végre szétkaptam a monitort, csak azt nem, miért nem lehet úgy szétszedni, hogy ne törjön le valami apró pöcök a burkolatról. Ez már a harmadik, amit szétkapok és valami mindig letörik. A fresnelt is sikeresen elvágtam az 1mm-es fémvágó koronggal. Befogtam szorítóval az asztal és egy deszka közé, hogy még véletlenül se repedjen el. Jó kis olvadt műanyag szag lett.
-
polszki26
tag
http://www.gothicdarkness.hu/SL731515.JPG
http://www.gothicdarkness.hu/SL731523.JPG
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3355, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- KÜLÖNLEGES RITKASÁG!!! VADIÚJ Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 512GB LEVENDULA 686g
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3109
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest