Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- moongoose: Mennyire tűnik kamunak ez a weboldal? http://kymera.hu/
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- tordaitibi: Chatcontrol
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Grabovsky2 #3797 üzenetére
Egy időben sokat foglalkoztam a kérdéssel, de én nem találtam sehol. Ami az írásvetítőkben van az elég kicsi, de a 7"-os lcd-hez talán elég lenne.
Amúgy nem történt semmi. -
Athiss
csendes tag
Amugy ha mondjuk 1280x1024 es felbontásba vagy nagyobba használom a projektort majd jobb lesz a kép minősége, pixelek eltünnek stb?
-
Grabovsky2
tag
Srácok!
Ki tudja, hogy hol lehet venni felül foncsorozott tükröt? -
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3792 üzenetére
Johny!
Ezeket menyiért szerzed be? Csak azért, mert bebuzdítottam jó pár embert és rendelni akarnak tőlem projikat.
Köztük egy 4"-os mp5 ből akar ilyet. Ehhez még meg is lenne a tripletem meg minden más.Illetve, hol tudnám megnézni a teljes kínálatukat?
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Achilles209 #3793 üzenetére
Hmm,hmm...
A macska rúgja meg. Mivel az árak nem vészesek, a legjobb megoldás a két 180-as és egy 220/330-as OHP fresnel egy 275-320 Vario-triplettel.
A gyakorlat majd megmondja, elég-e a 180, ha nem, megy bele a szétszedett 220/330 amit sajna vágni kell. Sajnos okosabbat most nem tudok.
3 méterre kb. 2,4x1,8mm-es lesz egy pixel 275-el, 2x1,5mm lesz 320-al. Mivel rossz a szemem, még jó is lehet
-
Achilles209
tag
válasz
JohnyDeMarco #3792 üzenetére
Nemrég itt leírtam, hogy minél kisebb az optika felé eső fresnel fókusza, annál nagyobb lesz a vetített kép azonos távolságról, ezt a mindenféle kalkulátorral ki is tudod számolni. 7"-os monitornál a 2 méteres kép azért nem szerencsés, mert a pixelek akkorák lesznek, mint egy kockacukor, nyilván ebben van egy kis költői túlzás is, de rontani fogja az élvezhetőséget.
Viszonyításképpen: az én gépem, 17" lcd, amiből úgy ~12"-t használok, ehhez párosul a ~170-es és ~330-as fresnel (írásvetítőből, nincs kettészedve), és így 3-4 méterről 2.5 méter átmérőjű képet vetítek, ami színtiszta 800x600. A triplet miatt a pixelek színfelbontása is látszik, tehát 1 méterről tisztán kivehető a 3 színes téglalap a pixelen belül (RBG).
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Achilles209 #3791 üzenetére
Köszi szépen. A fresnel fókusszal annyi a bajom, hogy 180-as fresnelt szerettem volna mindkét oldalra, mert méretben az passzol legjobban az LDC-hez. Egyébként fresnel téren ezt tudják:
Fresnel lens
100mm x 100mm x 2mm - Focus 108mm
100mm x 100mm x 2mm - Focus 120mm
165mm x 105mm x 2mm - Focus 160mm
165mm x 105mm x 2mm - Focus 180mm
240mm x 180mm x 4mm - Focus 220/330
280mm x 280mm x 4mm - Focus 220/330
310mm x 240mm x 4mm - Focus 220/330
310mm x 260mm x 4mm - Focus 220/330
310mm x 310mm x 4mm - Focus 220/330
395mm x 395mm x 4mm - Focus 220/330
400mm x 320mm x 2mm - Focus 220
400mm x 320mm x 2mm - Focus 330
400mm x 320mm x 2mm - Focus 550
431mm x 406mm x 2mm - Focus 650én a
165mm x 105mm x 2mm - Focus 180mm-asra gondoltam elsőre. Felejtős?A 180-as fresnel 220-as triplettel 3 méterre túl nagy képet ad...kb. 2m x 1,1m. Persze látom, hogy ha túl nagy az eltérés, akkor oda a fény, vagy a szélek-középpont eltérés mászik el.
J.
-
Achilles209
tag
válasz
JohnyDeMarco #3790 üzenetére
Szép választék, úgy emlékszem, olyan kell neked, aminek a fókusza a legközelebb esik a fresnel fókuszához. A fresnel fókusza megállapítható a következőképpen:
Belevilágítasz egy lámpával azon az oldalán, ami a monitor felé néz, és a másik felére füstöt fújsz (dohányosok előnyben), és szépen látszani fog, ahogy a cuccos összegyűjti a fényt, optimális esetben egy pontba, ez a fókuszpont. Leméred, hogy ez a pont milyen messze van magától a fresneltől, és kész is.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Achilles209 #3789 üzenetére
Thx, Achilles,
ezeket tudják:
Fix:
Triple Lens (180mm)
Triple Lens (220mm)
Triple Lens (265mm)
Triple Lens (300mm)
Triple Lens (310mm)
Triple Lens (317mm)
Triple Lens (320mm)
Triple Lens (327mm)
Triple Lens (330mm)
Triple Lens (345mm)Vario:
Triple Lens (260-310mm)
Triple Lens (275-320mm)
Triple Lens (310-360mm)J.
-
Achilles209
tag
válasz
JohnyDeMarco #3788 üzenetére
Nekem a második van 17"-os monitorral, az biztosan jó, de fix cucc. Az első, mint írtad is, egy variotripletes eszköz, azon tudsz állítani fókuszt, ha dupla handle-es lenne, akkor zoom-ot is. A lencse fókuszértékei nincsenek leírva, de az átmérő alapján mindkettő oké.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
Jó reggelt mindenkinek,
éppen a triplet lencséket bögészgetem a neten és az a fizikai méreteken gondolkozom.
7"-es kijelző esetén mekkora lencseátmérő minősül már elfogadhatónak? Két tipust találtam:Vario-focus triplet:
és a fix:
A különbség elenyésző, de elég a kettő közül bármelyik? A vario 34$ a fix 23,5$, szóval nem vészes.
Thx, J.
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Grabovsky2 #3785 üzenetére
Erre válaszoltam, és itt UV-t írt egyébként. Elég sok fizikát tanultam az egyetemen, tudom a sugárzások közti különbséget.
Amúgy tetszik a géped, nekem is valami ilyesmire kellene átépítenem, majd valamikor.
-
Grabovsky2
tag
Örömmel jelentem be, hogy elértem a 70% os készültséget!
[KÉPEK]Nem bírtuk ki tegnap, ahogy készletem szét tévéztük, moziztuk az agyunk az asszonnyal!
-
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3783 üzenetére
Nos, nekem a nagy távolság a kondenzátor lencse miatt van, mint mondottam ez csak ideiglenes megoldás. Majd egy másik kondenzátor lencsét kell szerezzek és egy power ledet..
Egyébként a az izzó tartó ház hűtés nélkül 65 fokos..
Így nem nagyon kell neki hűtés, de azért egy chpset hűtővel megtámogattam és így már csak langyi. -
Tomitosz
aktív tag
válasz
Grabovsky2 #3781 üzenetére
Neked mindenképpen megérne egy próbát mert a képeiden látva nagyon nagy a távolság az izzó és a fresnel között. Biztosan sok idő akkora légteret kiüríteni.
Davinchi csatornán pont most beszéltek a Zeiss lencse megszületéséről. Ami nekem nagyon tanulságos volt hogy az RGB színeknek nem ugyan ott van a fókusza. Ezért szokott szétcsúszni a színek vagy szellemkép látszani. Szerencsére felvettem az adást úgy hogy meg próbálom majd feltölteni.
Dr Smoke:
Az én üveglapom 5mm vastag. Az egyetlen hátrány már csak az hogy valami szösz ráégett és nem tudom levakarni, de nem adom fel. -
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3780 üzenetére
Ebben, teljesen igazad van. Mármint a hűtési elgondolásodban.
Csak azt ne feledd, hogy ez fizikai akadályt képez a fénynek is.
De, egyébként én is hasonló elrendezésen gondolkodtam az elején. Ki tudja lehet, hogy nekem is hozzá kell nyúlni a bontott scanner-em üveglapjához. -
Tomitosz
aktív tag
válasz
Grabovsky2 #3779 üzenetére
Megnéztem az LCD-met. Hát sajna tényleg van rajta ilyen réteg
. Nekem még nincsen elég vér a pucámban úgy hogy először rajta hagyom és úgy próbálom majd ki. 400W csak átvilágítja
Az üveglap nem UV szűrős az tuti. Igazság szerint csak szűkíteni akarom azt a teret amit le kell hűteni az izzó körül. Persze ettől még kell venti a fresner és az LCD közé, de talán kevesebb venti felhasználásával tudom használni ha minden részt elválasztok kisebb cellákra. -
Grabovsky2
tag
Itt vannak a beígért képek.
Mindenki döntse el, hogy leszedi e vagy sem az AG fóliát.
DE!!!
Ha leszeded, akkor úgy vigyázz a felületre ami megmarad, mint a hímestojtásra!
Én nem figyeltem és az egyik kis kilógó sorja megbarmolta a polárfóliát....
Eredmény:
Azon a helyen, ahol megsérült nincs kép!!!! A szerencsém a szerencsétlenségben, hogy ez a kivetített képen nem jelenik meg.AG leszedése előtt: [kép]
AG leszedése után:[kép]
Talán a képek nem adják vissza, de sokkal élesebb és fényesebb a kép. Lehet, hogy ez csak ilyen kevés fényerőnél jön elő ennyire, de hatalmas a különbség. Ha megfigyelitek a régebbi képek széle el van mosódva és halványabb egy leheletnyit (ez az optika hibája, gondoltam én) , de most, hogy jóval több fény megy át az lcd panelen így eltűnt ez a csík a kép két szélén. Itt jegyezném meg, hogy a proji ugyanarra a távolságra van és nem változott a szöge sem.
Tehát:
Akinek van vér a pucájában, vagy két lcd-je van próbálja meg leszedni az AG-t. Nem fogja megbánni.Az általam használt kotyvalék, ami bevált (saját fejlesztés) 50% víz és 50% ablaktisztító az alkoholos fajtából clin universal felirattal.
Nekem más nem szedte le a fóliát, de így kb 45 perc ázás után feltudtam szedni a sarkát egy varró tűvel és kb. 90perc ázás után erőlködés nélkül le tudtam húzni...
A visszamaradt ragasztót tömény ablaktisztítóval és konyhai papírtörlővel letöröltem.Sok sikert mindenkinek aki belevág!!!!
-
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3777 üzenetére
Igen, majdnem minden lcd panelen van ilyen, ez alól az úgy nevezett clear type kijelzők a kivételek, de ezek csak mostanában váltak nagy "sikké" a noti és tv piacon.
A leg egyszerűbben úgy tudod megállapítani, hogy ha a kijelződ felülete kikapcsolt állapotban matt és nem csillog. Tehát nem olyan mint mondjuk egy üveg felülete.
Kb. olyan, mint [ez]Természetesen nem feltétlenül kell leszedni, mivel úgy is működik a proji, ha rajta hagyod.
De szerintem érdemes leszedni.
A hőpajzzsal kapcsolatban:
-Ne várd, hogy ezek az edzett, hőálló üveglapok megfogják neked a kibocsájtott hőt, mivel a látható fényen kívül még jelen vannak az infra fény hullámok, melyek a legtöbb hőt szállítják. Gondolj bele az infra lámpákba amik például a lacikonyháknál tartják melegen a kaját
Ezt csak spec filterrel lehet kiszűrni. Ha jól tudom.
Persze még talán így is van értelme beépíteni a házba... -
Tomitosz
aktív tag
válasz
Grabovsky2 #3776 üzenetére
Gratula
Minden LCD-n van ilyen fólia? Mert én még nem szedtem le ilyesmit meg nem tudom hogy az enyémen van-e ilyen. Minden képen érdemes leszedni? Vagy ha rajta hagyom úgy is lehet használni?És egy kis más:
Ja és véletlenül eszembe jutott hogy van hőálló üvegem. Még anno egy diaepiszkópból szedtem ki. 2db 1000W izzó volt tőle 5cm-re. Na az tuti hogy kibír minden hőt. Megpróbálom vele elszigetelni majd az izzót. Egy próbát megér ha kevesebb ventit akarok majd bele. -
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3772 üzenetére
-
Athiss
csendes tag
Nos igazatok van
Elkezdtem fábol a keretet csinálni, de valahogy nem adja.
Szal énis valamiféle sarokprofil után nézekAhogy többen is csináltátok, már
De csakis fém jöhet szóba
-
Achilles209
tag
válasz
Grabovsky2 #3769 üzenetére
Nem mondanám, hogy pörkölődött, csak a melegtől előjött az a kellemes fenyőillat. Vannak amúgy hőre keményedő műanyagok is. Ja, és 7"-os ládánál azért persze jobban kell figyelni a hőre, mivel ugyanakkora izzóra kisebb térfogat esik.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Grabovsky2 #3771 üzenetére
Jajj, csak óvatosan! A teszt kijelzőm egy PNA-ból szedett cucc volt, ott is volt egy matt, sötét réteg, plusz alatta kilógott még egy vékony réteg. Gondoltam az alsó a polár, a felső a glare... Leszedtem... Nem nyertem...
Szóval ha tudod, és megengedsz egy tanácsot, próbáld felszedni a szélét és kapcsold be hogy mi látszik. Persze ha tudod hogy AG, akkor hajrá
J.
-
Grabovsky2
tag
A mai projekt: Clear type -osítani a az antiglare-s kijelzőmet. Már próbálkoztam vele, de nem akart feloldódni a deszt-vízben a ragasztó.
Ma akár hogy is, de leszedem...
Majd írok az eredményről és persze képek is lesznek... -
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Grabovsky2 #3768 üzenetére
Tegnap csak bedugtam a dobozba és bekapcsoltam, nem állítottam semmit. Befutottak a cimborák és csocsózni kellett
Ma igyekszem megnézni.
J.
-
Grabovsky2
tag
Athiss!
Nem sokkal kisebb a hő kibocsájtása fém-halogén izzónak, inkább a hő és a kibocsájtott fény aránya jobb, mint a sima halogénnek.
Figy:
Ha Achilles209 -nek a bútorlap pörkölődött, mivel bevallása szerint karácsonyfa szagot ontott magából a projektora, akkor a te esetedben simán el fog lágyulni a műanyag..
De ez csak az én véleményem...Esetleg fém hőpajzzsal el tudod vezetni a hőt...
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3766 üzenetére
Johny!
Lenne hozzád egy kérdésem, hogy kipróbáltad e, hogy olyan távolságra teszed a ledet az lcd-től, hogy a led fénycsóvája beterítse az egész, vagy még több részét az lcd-nek? Milyen volt a kép? Középen fényesebb, kijjebb pedig halványabb? és ekkor milyen távra volt a led?
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3764 üzenetére
Szia, sziasztok!
Válaszok szépen sorban:
-Igen 7" -os lcd -ből építettem. Pontos adatokat nem tudok mondani mert a gyártó már régen befejezte a gyártását és nem közöl adatokat a weblapján.
- Bárkit is óva intek az allinboxos és egyéb ilyen kiszámolós oldaltól. Több okból is.
-1- A valós beállítások "szemre" jobb eredményeket tudsz elérni.
-2- Ha szétszeded a fresneled és felcsavarozod óhatatlanul is megfeszül, megváltozik az íve, persze ha nem hajlított és rendelted külföldről és teljesen sík akkor ez nem áll fenn. De eltolódik a fókuszpontja....
-3- A fresnel egy folár típusú írásvetítőből származik, így a fókuszpontok ismertek. (igaz ingyé volt, de karcos a kicsike
és álló képeknél sajna látszik)
-4- Adatok:
fresnel szendzsó: fény forrás felé eső fresnel és lcd táv 5mm. Lcd és optika felé eső fresnel 18mm ( így nekem nem látszik a fresnel körkörös vonalai).Optika és fresnel távolsága az optika gyűjtő lencséjének a közép vonaláig változtatható (csavaros menet, az optikát forgatva), de ahogy lemértem ez nálam 281-280 mm, de szerintem ez a vetítő optikától is függ, sajna az enyémen nincs feltüntetve a fókusz pont, Zeis-ék lehagyták..
A fényforrás és a fresnel távolsága még változni fog, jelenleg 500 mm, ami a kondenzátor lencsének köszönhető, mivel 60 fokban szórja a fényt. Ebben az esetben a legjobb fényerő és az egyenletes megvilágítás volt a cél. Egyébként egy film vetítő optika része volt, nagyon profi kis cucc, de nem ide való.
Kb enyi...
-
JohnyDeMarco
csendes tag
-
Athiss
csendes tag
válasz
Grabovsky2 #3762 üzenetére
Háát remélem nem olvad szét
Ha azok a sarkak olvadnának a nagy hőtől akkor már a lencsém is tönkre menne, mégha hőállo is akkor max deformálodik:S
(Szal nagyon forrosítani nem akarom szal ki kéne hogy birja az négy kis müanyag sarok
Az izzó környékét pedig nem közvetlenül müanyaggal boritanám.Jelenleg egy 250W attos halogén izzo van benne ami a fentebbi képen láthato. Még egyelőre tesztelés szempontbol marad benne az, utána váltok.
A fémhalogénnek kisebb a hője? mint a sima halogénnek? Tudja valaki?
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Grabovsky2 #3759 üzenetére
Helló,
igen jól néz ki a cucc, gratulálok. Tényleg igényes munka. Ha már ilyen jól állsz, és éppen említetted hogy belőtted a távokat, mondasz pár szót róluk? Ha jól sejtem 7"-es kijelzővel épült, nekem is pont azzal készül és jó lenne tudni neked mik jöttek ki. Esetleg a kalkulátorral utánnaszámoltál? Mik az értékek? Mik a távolságok? Milyen a fresnel? Stb...
Tegnap este még beletoltam a cipősdoboz-prototípusba a Power LED-et, meggyőző a cucc. Fresnel nélkül persze középen világos, a széleken sötét, de próbaképpen betoltam a fény és az LCD közé egy tejfehér fóliát, sokat javult a kép, persze a fényerő rovására. A többi teszt és állítgatás ma este, de most munkanap...
J.
szerk.: nézve a képeket a tiéfről, furcsa hogy messze van a fényforrás a szendvicstől. Nekem 180-as fresnel-re az alábbit adta:
-
Achilles209
tag
Én 2.5-ös tömör fenyő bútorlapból csináltam az én dobozomat, egész évben karácsony feeling, mivel a hőtől folyamatosan fenyőillatot áraszt a cucc
Helyesbítek, az én izzóm mögött van tükör, csak le van takarva egy feketére festett alumínium lappal, mivel fixre szereltem, és kiszedni nem akarom, viszont így nem is ég szét. A barkácsolt tükrökkel az a baj, hogy többet árthat, mint használ, és igen, van elég fényem (nekem elég
) Ha nem megfelelő a tükör görbülete, akkor csak annyit érsz el vele, hogy "hulladékfény" miatt fényesebb lesz a kép, igaz, viszont a kontraszt eltolódik a fehér felé, tehát halványabb lesz a kép. Mintha a falra vetített képre rávilágítanál zseblámpával. Fényesnek fényes, csak nem látod rendesen a képet tőle. Ez a tapasztalat. A tükör pontos beállítása is fontos, ezt csak bekapcsolt gép mellett lehet precízen csinálni, nekem attól kiégett a szemem, szóval inkább nem szórakoztam vele, pedig ez a tükör pont erre van kitalálva.
-
Grabovsky2
tag
Nos, nézz körül a környékeden ,ahol inox edényeket árulnak. Talán ezzel lenne a leg kevesebb gondod. De csodákra képes a víz és az 1000- es polir vászon (barkács bolt) is. Ha ezzel felület kezeled a fémet és lefújod hőálló színtelen lakkal (festék bolt) akkor kapsz egy gyönyörű tükörfényes felületet. Melyről nem pereg a foncsor.... [link]
-
Grabovsky2
tag
A váz elemei 15mmx15mmx8mmx1,5mm -es i profilból lett összeállítva szegecseléssel.
A fresnel szendvics (fresnel, lcd, fresnel) szintén ebből az anyagból és 15mm X 15mm es sarok profilbol lett összeállítva és csavarozva van a jobb beállítás miatt.
A lapok amik az optikát és a fresneleket, valamint az lcd-t tartja az mattított plexi lapból van.
Rengeteget szívtam a méretre vágással és a rögzítésekkel. De örömmel jelentem, olyan masszív, hogy rá is tudok nehezedni.
Igen az oldalborítást 0,8mm -es alu lapból tervezem, csak legyen meg mindennek a helye. Utána lesz levágva és rögzítve.
Itt jegyezném meg, hogy idáig az egész projektorom 11850Ft -ba fájt csak...optika 5000.-
lcd tv 4000.-
idáig megvett alu anyag, szegecs és csavar: 3000.-
A külső borítás ahogy kiszámoltam 3750 lesz, de ez még változhat.
Illetve még kell a led amit rendelnem kell, de elvileg egy 5000.- lesz az is.
Az erősítő és a táp már elkészült a ledhez korábban itthon talált cuccból, csak a végfok tranyókat kellett megvennem az pedig 1255.- volt.Már csak a csatlakozók kellenek.. na ezt még vennem kell.
Így talán tartani tudom a 25000.- max határt, amiért egy lámpa nélküli projit tudtam volna venni...
De így lesz egy multimédiás tv nézős projim, ami 2.1 es hangrendszerrel lesz ellátva. (200W)Ha minden jól megy karira már együtt mozizik a család!!!
-
Sraff
tag
Kösz a válaszokat! Pedig mennyi munka volt benne; és most kezdhetek új megoldást keresni.
Achilles209: Neked akkor most nincs is az izzó mögött fényvisszaverő? Kap elég fényt a fresnel?
Egyébként amik ezek után szóba jöhetnek:
Szűrőtál: geometriája, felület tükröződése kérdéses, lyukak vannak rajta, továbbá sok munka, amivel átalakítom.
Hajlított lemez: sok allinbox-os fényképen láttam, hogy csak egy sima - gondolom parabola alakú - hajlított lemezt raktak az izzó mögé. Ezt viszonylag egyszerű kivitelezni viszont csak horganyzott lemezt tudnék használni, amit még valahogy fel kellene polírozni.
Esetleg valakinek más ötlet? Mindenki, aki már kész van tehetne fel képeket, hogy okosodjunk.
-
Athiss
csendes tag
válasz
Grabovsky2 #3754 üzenetére
Tök jo tetszenek ezek a megoldások a fémvázas. Végülis milyen lemezből csináltad meg a szerkezetet. magát a vázszserkezetet
Amugy az aluminium megoldásod a legjobb beborításnak mert visszaveri a fénytMüanyaggal fogom bevonni, az oldalait. Már van egy tábla lapom hozzá.
-
Athiss
csendes tag
Hát én még csak a keretnél tartok, ugy oldottam meg hgy fix lett az LCd és a fresnell lencsével, ráádásul a téglábol csináltam kockát mert a lencse kilogott az Lcd mögül szélességben.
Amugy a Cooler elhelyezkedéséhez mit szoltok? ÉRinti az összes felületet LCd, Fresnel, és majd az izzó felé esik a nagyobb része.. Szal oda is befujni fogja a levegőt.Az izzonál meg lesz egy távozo is Coolerbe..
-
md16
csendes tag
Én észre se vettem a linket...
De szép, igényes munka és már kép is van, gratula, emlékszek mikor én vetítettem először élvezhető minőségű képet órákig néztem
-
Grabovsky2
tag
Egyébként ki mit szól az épülgető gépecskémhez?
Mert nem nagyon jött vélemény, vagy kérdés.. -
Grabovsky2
tag
Nos, nem tudom, hogy menyi idő alatt ég le a foncsor, de ha belegondolsz az autókban ha erősebb izzót raksz bele mint, ami megengedett, akkor előbb be mattul, majd elkezd leperegni a fémről. Lehet, hogy órák, de lehet, hogy napok....
De mivel itt nem egy 12V 55W os izzóról beszélünk, hanem egy 400W vagy 250W os fém-halogén izzóról, így inkább előbb, mint később.A legtöbb megoldás amit, láttam az a rozsdamentes konyhai tálak, edények és szűrők felhasználása volt, melyek anyagukban vannak polírozva. Ezeknek az alakja viszont, gyakorta tökéletlenek ilyen célokra. Próba szerencse....
Egyre kell feltétlenül vigyázni, hogy az izzó körül nagyobb legyen a kivágás mert a közvetlen hő sugárzása ezeket is el feketíti. És mindenféle képpen hűteni kell, de ez esetben ez megoldott lesz, mivel a projit is hűtöd ventilátorokkal...Sok sikert a vadászathoz...
-
Achilles209
tag
Nehéz jó minőségű tükröt beszerezni. Fontos a görbület mértéke, igazodnia kell a fresnel fókuszpontjához, különben felesleges, máshová küldi a fényt, mint kéne, és szellemképes lehet a végeredmény. Az enyémben egy írásvetítős felülfoncsorozott (ez fontos) kis tükör van, de kiiktattam, mert nem vettem észre, hogy növelte volna a falra került fény mennyiségét. A felülfoncsorozott tükrök eléggé hőérzékenyek, úgy vettem észre. Le is égett a közepe.
-
Sraff
tag
válasz
Grabovsky2 #3749 üzenetére
Autó.
Tapasztalat, hogy leég? Kb. mennyi idő után? Esetleg javaslat, hogy mivel pótoljam?
-
Grabovsky2
tag
Sziasztok!
Na. haladtam a gépecskémmel. Elég sokat matekoltam, hogy milyen anyagból legyen, mivel a cél a könnyű szerkezet és hordozhatóság volt.
Így esett a választásom az alumínium mellett.Szerkezet anyaga 15X15x2 i-profil.
A beállítást igénylő részek csavarozva, a fix tartó elemek szegecselve vannak.
A gépház borítását is alumíniummal tervezem.
Méretek:
magasság: 160mm
szélesség: 220mm
hossza: 600mmA méretek miértje: mivel az lcd egy kis tv-ből származik így arra gondoltam, hogy bele integrálok egy 50W 2.1 es erősítőt, melyet későbbiekben építek meg, hogy ne legyen panasz a mozizás, tv nézése közben. Így ezekkel a méretekkel nem lesz gond az erősítő ic-inek a hűtésével sem.
A fényforrás egy 50W-os power led lesz. A led tápját és az erősítőt pedig házilag készítem el a helykihasználás miatt.
Jelenleg a szerkezet váza és az optika tartója, valamint a fresnel "szendvics készült el.
Képek: [link] -
Athiss
csendes tag
Nektek körülbelül a fémhalogén izzo milyen távolságra van a Fresneltől? Kb jo ez a távolság ami az írásvetítőbe van gyárilag 250W attos izzoval?
-
nacsipocok
csendes tag
válasz
Achilles209 #3738 üzenetére
köszönöm a választ, ez bíztató
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3741 üzenetére
Az egész kijön max 500 pénzből. Viszont, ha gond merűlne fel a hűtésnél lenne tartalék a jobb légkavarásért. Gondolom kapcsolással nem lesz gond. De ha kell hát itt van:[link]
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3741 üzenetére
Én a helyedben LM317 t vel építenék neki egy szabályozható tápot a ventilátornak.
Így belőheted azt a feszültséget ami még nem teszi hangossá a hűtést, de jó hatásfokkal teker. -
JohnyDeMarco
csendes tag
Éppen a fresnel-en agyalok, ezért belekérdezem a nagyvilágba:
aki már megépítette és működteti a projektorát, számolt-e a kalkulátorral, ott milyen eredményeket kapott, és a látottak mit mondatnak vele?
pl.:
- szélek közötti fény-eltérés 65%
- kijövő lumen 4%
- de egyébként kontasztos, mindenütt jól látható, világos X méterreés ilyenek. Számolok én naphosszat, de mivel nem tudom hogy 3-5% mit mutat falon, 65-75% eltérés milyen, nem tudom mi legyen.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
A 12V-os tápra sorban egy ellenállás, párhuzamosan egy 6,2-es Zener. Marad 5.8V, ami tökéletes a lassú járatáshoz. Tápegységgel megnéztem, kb. 5mA-t fogyaszt ilyen körülmények között a ventillátor, tehát R=U/I, R=6V/5mA, R=1,2KOhm. A Zener meg ilyen körülmények között nem kell hogy túl nagy teljesítményű legyen, 1W több mit elég.
Zener:
[link]12V - 6V:
[link]Ha valamit elcsesztem szólj mielőtt megépítem
J.
szerk.: persze egy 7805-ös IC-vel pikk-pakk megoldható, de az asszem 5V-ot vág, ami neked sok. Érdemes kicsit túrni utánna, de fontos a kívánt áramot fejben tartani, mert tudod, hogy minden füsttel működik. Ha a füst kijön, nem megy tovább.
(bocs, régi poén...)
-
Sraff
tag
válasz
JohnyDeMarco #3737 üzenetére
"Kap a 12V-os DVD lejátszó tápról egy Zener-t, és már meg is van az 5V."
Ezt kifejtenéd részletesebben is?
Hasonló dolgot kellene csinálnom nekem is, csak én egy PC táp 5V-os kimenetéből akarok 1,5V-ot.
-
Achilles209
tag
válasz
nacsipocok #3736 üzenetére
Az ezer éves 1 lencsés változattal nekem is kicsit homály volt a kép. Miután véletlenül hozzájutottam egy triplethez, sokkal jobbra fordult a helyzet.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Grabovsky2 #3735 üzenetére
Őszintén gőzöm sincs, egy jó nagy régi proci hűtő, ventivel együtt, viszont 5 voltról forgatva teljesen hangtalan. A borda elég nagy, elég lesz az alacsonyabb fordulat is bőven. Kap a 12V-os DVD lejátszó tápról egy Zener-t, és már meg is van az 5V.
Ha tönkremegy, hát így jártam.
A konkrét cucc:
A Tripletes téma egy kínai gyár, akik gyártanak mindenfélét, gondoltam megkérdezem hogy adnak-e pár darabot mintába olcsóért
J.
-
nacsipocok
csendes tag
Üdv emberek!
Segítséget szeretnék, végigolvastam az összes hozzászólást de az objektívekről nem sokat írtatok. összeraktam egy szinte új folar3as írásvetítőből +17"os acer ből egy teszt verziót, de kicsit homályos képet küld bárhogy fókuszálom.Legjobban a fehér kurzor fekete háttérrel látszik, hogy a kurzor körül halvány fehér aura van. Ennyire rossz lenne a 1988ban gyártott egylencsés vetítő (nemtűnik karcosnak)? Vagy ezzel is kéne viszonylag éles képet adnia más hiba lehet? Valaki próbálta már fényképező objektívvel? Egy FD 4-5.6/70-210 mm-s fényképező optika alkalmas lehet?
Gratulálok a sikeres építőknek, nem egyszerű az tuti.
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3734 üzenetére
Én is ezt az elrendezést választottam. Nem félsz, hogy megmakkan a gyári tápjával? Valahol olvastam, hogy nem tökéletes az élesztése ezeknek a kapcsoló üzemű tápoknak. Viszonylag hamar megadják magukat és ha a kivezetés oldalon szál el, viszi magával a ledet is.
Milyen proci hűtőre esett a választásod, ha szabad kérdeznem?
Az oldal, amit belinkeltél több modult is felhoz, te melyiket rendelted?
Na, mesélj a tripletről is!
Küldtem pm-et.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
Közben találtam tripletes, vario-tripletes kínait is
mail ment, ha valakit érdekel akkor erről is írok majd!
j:
-
Achilles209
tag
válasz
JohnyDeMarco #3732 üzenetére
Szerintem kicsit kékes lesz a színe a képnek, de ezt leszámítva minden kritériumnak megfelel. Mikor én építettem, akkor még 1W volt a legizmosabb, ezzel már lehet kezdeni valamit.
Ha már ennyien utánajárogatnak a ledeknek: nem találkozott véletlenül valaki 3W-os vagy nagyobb luxeon infra leddel itthon? 850nm-es hullámhosszú kellene. Nekem nem sikerült ilyenre lelnem.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Grabovsky2 #3722 üzenetére
Helló,
huh, van kérdés bőven
50W Power-LED panel + vezérlő, ár a terméknél:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320613527298&ssPageName=STRK:MEWNX:IT
Egy PC-proci bordára megy, amin rajta van a gyári, halk ventillátor. Beépítéskor a borda ki fog lógni a doboz hátán, tehát vágok egy pont akkora lyukat és kidugom hátra a bordát.
Mint mondtam, nincs vám, kicsi az összeg. Egyébként máshogy is lehet, ha érdekel akkor pm.
Világít mint a nap, már kiváncsi vagyok az összerakott cuccra.
J.
-
Achilles209
tag
válasz
Tomitosz #3725 üzenetére
Még annyit tennék hozzá a helyes használathoz, hogy a fémhalogén is olyan, mint egy Nikkeles akku, ki kell sütni első indításra. Vagyis legalább 1-1,5 órát célszerű járatni elsőre, hogy a fémgőz rendesen eloszoljon, és amúgy minden indításnál legalább 0,5-1 órát menjen. Így maximalizálható az élettartam. Ezt is Ödön mondta még naon naon régen.
-
md16
csendes tag
A használatához nem szükségszerű, de villamos szempontból úgy elegáns és biztonságos!
-
Grabovsky2
tag
A védő földelés mint olyan a 230-as dugalyban az a két szabad szemmel is látható fém nyúlvány. Háromeres hálózati csatlakozó kábelen a sárga zöld csíkoos vezeték az.
De ha nem kötöd be akkor sem történik semmi, mivel a legtöbb háznál be sem kötik, kötötték a földelést az aljzatokba....
Elméletileg a kóboráram és az érintés védelem miatt kell.De javítsatok ki, ha tévedek.
-
Sraff
tag
Villamosságban jártas kollégától kérdezném: védőföldelést be kell kötni valahova?
-
Sraff
tag
válasz
Tomitosz #3725 üzenetére
A függőleges tuti nem jó! Nézd meg ezt az adatlapot!
E szerint az égetési helyzet: HORIZONTAL +/- 45DEG
Azért még nézz utána más oldalon is.
-
Tomitosz
aktív tag
Hát nem tudom milyen szögben lehet használni
Én csak találtam egy lécet a sufniban és arra rácsavaroztam egy próbának. de akkor máskor inkább elfektetem.
Grabovsky2 :
Amikor bekapcsolom akkor tényleg zölden világít. Olyan 1 perc után kezd el kékes fehéren. Valószínűleg a fényképezőgép nem tudta rendesen érzékelni a fényt, főleg hogy a frekvencia eltérés miatt vibrál és újra kellett kalibrálnia magát.
A valóságban nagyon szép fénye volt...még a csempénél is fehérebb volt. Persze ne nézz bele mert pár órára bevakulszSzerencse hogy van napfogyatkozásos szemüvegem
-
md16
csendes tag
A fémhalogént szabad álló helyzetben működtetni? Emlékeim szerint nem, bár már létezik olyan is, ez olyan fajta lenne?
-
Grabovsky2
tag
Szia!
Honnan rendelted? Ebay? Menyi volt a szálítási költséged? Vám volt rajta? Menny idő alatt jött meg? Hány wattos? Mivel fogod hűteni?Bocsesz a sok kérdésért, de én is rendelés előtt állok.
-
Tomitosz
aktív tag
Na én is haladok lassacskán. Végre sikerült egy körre beizzítanom a fémhalogén izzómat.
Ahogy bemelegszik a zöldből halad a kék felé. Eleinte csak 250W fogyaszt, de mire bemelegszik már 422W lesz. 3.54A fogyaszt a legvégén. Örülök hogy végre legalább ezt ki tudtam próbálni. Remélem lassan a lencse rendelés is meg lesz és akkor rákapcsolhatok.
Addig is meglehet nézni hogyan izzik: [link] -
arpii
tag
válasz
Achilles209 #3715 üzenetére
Csak pont fordítva.
Csak viszonyításképpen a 6000-res xenon-om már kicsit kékes volt, mint pl. a hegesztés fénye.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
Jó reggelt!
Befutott a DVD lejátszó, egy pici hiba volt vele, amit 5 perc alatt orvosoltunk. A lemezt forgató motor betegeskedett, már tökéletes. Hétvégén jöhet a bontás.
Lehet hogy csinálok pár képet.
J.
-
Athiss
csendes tag
Nagyon köszi a tippeket, most a dobolozással kezdem, utána jöhetnek azok az izzok
Így már van kiindulási alapom
-
Achilles209
tag
válasz
Tomitosz #3714 üzenetére
Nah, megnézni nem tudtam, mert elfelejtettem
De olyan izzóm van, mint a képen a bal oldali:
Amit tudok 250W, 25.000 lumen, 7.000 óra üzemidő helyes használat mellett.
Sajnos Ödön azt mondta nekem, hogy kb az utolsó darabokból kaptam én is, és többet nem is gyártanak, pedig a mérete, és fényereje alapján ez az egyik legjobb.
Arra már nem emlékszem, hogy milyen a színhőmérséklete, de azt biztosan tudom, hogy 4600 és 5000 között van. Ezt úgy próbálgattuk ki anno a többiekkel, hogy melyik a legjobb. A túl alacsony értéknél kékes lett a kép, a túl magasnál, sárgás pirosas. Ha találkozok valamelyik vinyómon a projekt mappámmal, akkor megnézem, és közkincsé teszem ezeket az adatokat. -
Tomitosz
aktív tag
Mindenki leszokta szedni az anti-gale vagy milyen réteget az LCD felületéről? Meg az minden kijelzőn rajta van? Mert én még nem néztem hogy az enyémen van-e ilyen és ha igen akkor le merjem-e szedni egyedül. Amikor szétszedtem a monitort akkor a neonok és az LCD között volt egy műanyag lap ami homályosan áttetsző. Gondoltam hátha ez az amit ti leszoktatok vegyszerrel szedni, csak itt külön tehették oda. Nem vagyok valami biztos az elméletemben
-
Grabovsky2
tag
Szerintem a harmadik.
3 REX-MH250 csőbúrás fémhalogén izzó 250 W,E40,Működtető feszültség: 230 V4200 K 20500lm Vízszintes helyzetben szerelhető csőbúrás fémhalogén izzó!
Legtöbb esetben ezt láttam beépítve. (lumenlab, és itt.)Ami biztos kell:
-leválasztó trafó
-gyujtó
- a fázisjavító kondi elhagyható, de ezáltal csökkented az izzó élettartamát.Az első kettő minden esetben kell a fém-halogén izzó hoz.
-
Athiss
csendes tag
Esetleg kinek mi a tippe? Melyik olcsóbb kiépiteni és ugyanakkor jo is?
Van ez a Variácio
1 Kanlux Fémhalogén izzó (tisztafehér - 4000 K) G12, Foglalat G12, Fogyasztás 150 Watt, Fényerő 13500 lumen, Energiaosztály (EEC)2 GE Tungsram Fémhalogén izzó, Foglalat Rx-7s-24, fényforás hossza 132 mm, Fogyasztás 150 Watt, Fényerő 12.000 lumen, Színhőmérséklet CoolWhite (4200K), Élettartam 6.000 óra, Energia osztály (EEC)
3 REX-MH250 csőbúrás fémhalogén izzó 250 W,E40,Működtető feszültség: 230 V4200 K 20500lm
Vízszintes helyzetben szerelhető csőbúrás fémhalogén izzó!
Ezeket néztem ki? ezekkel mik a tapasztalatok. Árban nemsok különbség.
De a kiépítéséhez még mik kellenének? Trafo, fojtotekercs, kondi... Ezek a felsorolt cuccok mindegyik izzó tipushoz kellenek? -
Dr Smoke
aktív tag
Ha E40-es foglalatú az izzód, akkor valószínűleg olyan üvegből készült, ami kiszűri az UV hullámokat. Ezt úgy tudod megállapítani, hogy bekapcsolod az izzót és szaglászol. Ha érzel egy ilyen szúrós szagot (pontosabban nem tudom megfogalmazni), akkor nem UV szűrős az izzó, mert ózon keletkezett az oxigénből az UV sugárzás hatására. Az IR meg gyakorlatilag hősugárzás, azt nem tudod kiszűrni.
-
Sraff
tag
Szia!
17"-os kijelzőhöz szerintem minimum 250W-os fémhalogén kell. Ezeknek E40-es a foglalatuk. Semmi különleges nincsen benne, nem értem, hogy mit nem tudsz kivitelezni rajta.
Csinálsz egy tartót hozzá és kész (ügyelve az izzó működési helyzetére).Nekem lassan összeáll a világítás, már csak a vezetékelés van hátra. A hét vége felé rakok majd fel képet róla, hátha segít, hogy megjöjjön az ihlet.
(Mondjuk az már látszik, hogy módosítanom kell az alkatrészek elhelyezésén /túl hosszú lett/, de már muszáj kipróbálnom.)
arpii
Az UV és IR hullámokat vajon az első fresnel nem szűri ki?
-
Athiss
csendes tag
Ez egész jonak hangzik, de igy utánanéztem nem olcso dolgok ezek
Amik neked is vannakAmugy néztem énis fémhalogént aminek csavaros a vége (mint az izzo) 35 ezer lumennel bir
Mondom az máár kemény:... Szerintem már sok is
Akkora volt a foglalat mint maga az izzokerámia) Szal azt nemtudom kivitelezni
Esetleg ha valaki tudja milyen tipusut használ megköszönöm ha leirja -
-
Sraff
tag
válasz
Tomitosz #3705 üzenetére
Szerintem felesleges. Már ha kérdez valaki.
Érdemes nézegetni az allinbox-on az elkészült vetítőkről a képeket. Nem nagyon láttam még ilyen üveget berakva.
Szerintem - ahogyan Achilles209 is mondta - okosan kell megválasztani a ventillátor(ok) helyét.
Ráadásul ha nem tökéletesen átlátszó az üveg, akkor még ez is tovább rontja a vetített kép fényét.
-
Tomitosz
aktív tag
Sokan mondják hogy a fémhalogén elé érdemes hőszigetelő üveget rakni, de senki sem tudja hol találhat olyat. Tök véletlenül bevillant, hogy a gáztűzhely sütőjének az üvege erre teljesen alkalmas. Vagy 200-300 fokot is elbír. Már csak találni kell egy sütőt amit kilomtalanítottak
Egy próbát mindenképpen megér mert ennél olcsóbb nem hiszem hogy találok. Már csak egy lomtalanítást kell találnom a városban, vagy egy szervizt.
-
Athiss
csendes tag
válasz
Achilles209 #3701 üzenetére
De akkor ezekszerint neked bevált? Megfelelő.
De azért csak tudod milyen izzó , trafó van benne?
-
Achilles209
tag
Minden fémhalogénnek megvan a saját elektronikája. Ehhez nem értek, mert nekem ŐrültÖdön adott mindent, ami az izzóval kapcsolatos. Esetleg őt keresd privátban, hátha.
Nem a fresnel méretétől függ a vetített kép mérete. Inkább a fresnel fókusztávjától, mint ahogy a képemen is látszik fentebb.
Így akkor te is csak a monitorod egy részét tudod majd kihasználni. Én ezt úgy oldottam meg, hogy DVI-vel csatlakoztatom a gépet, és a panelillesztést kikapcsolom a videókari szoftverében, így a kisebb felbontás, nálam 800x600 az lcd panel közepén jelenik meg kicsiben, és nem feszíti ki teljes képernyőre, így belefér a fresnelbe, nem kell ablakozgatni semmit.
Új hozzászólás Aktív témák
- Passzív aktivitáskövetőt mutatott be a Polar
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Futás, futópályák
- Spórolós topik
- E-roller topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- OLED monitor topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2227
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2247
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest