- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
- EmPoWeR: Költözés uTorrent-ből qBittorrent-be
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
hankpoke #1399 üzenetére
Szia!
Én ezzel igen meg vagyok elégedve, ennek előtétellenállás kellett, de ki lett neki számolva hogy hány voltról mekkorát adjak neki hogy megkapja a 100 ma-t. Fényereje jó, és maga a led olcsó. ha én azt a 255.000 mcd-t átszámolom lumenre meglepő az eredmény: 3205.35 lm
Itt egy jó kis mcd-lumen átszámoló: (ha bejön a lap, tekerj az aljára)
[link]Ez meg maga a LED speckója, amit használok. Ebből az árból olyat világít, mint a sicc.
Valszeg amit ajánlasz lehet, h. kraftosabb de mini diy-ezni megteszi ez is. Ja, meg occsóMeg egy 3x4 centis lcd panelhez nem kell olyan sok belőle.
[link]Nagyhoz meg kapcsiból fémhalogén a nyerő.
-
hankpoke
tag
válasz
ZimmerZoom #1386 üzenetére
Üdv!
Látom beleugrottál a LED-es témába...
Pár dolog:
Amit használsz 255cd LED-ben gondolom 20 fokos optikája van. Ez durván 25lm/db,hogy valamit is látszódjon nem ártana 500-1000lm feletti fényáram.Nem tudom hány darabot használsz erre,de biztosan csak kuka sötétben lehet élvezni a képét.Tudom hogy most nem tudsz komolyabban beruházni,de ezeket a LED-et váltsd ki majd rendes power LED-ekre.
1000HUF egy 100lm LED,5-10db-al már ugyanott vagy mint a 20-40 db huzallábas bumszli LED-ekkel.Ellenállásos energiaemésztőt cseréld le kapcsolóüzemű áramgenerátorokra,mert most a lámpád hatásfoka kb egy izzóéval vetekszik.Van egy jó fogyasztású LED-ed és te lebutítottad az ellenállásos áramkorlátozással.
Ha érdekel a LED-es téma,eléggé belemásztam(ez a munkám) ezért tudok sok jó elérhetőséget és embert a jó LED-ekhez.
Nagyokat mosolygok,mikor azt mondják hogy 50 LED-es lámpa,stb... Kínaiak a pocsék selejt LED-eket beépítik és megy vele a parasztvakítás...
Nézd meg ezt:
Ez már ok,kb 800lm/10W és 1600lm/20W -
Őrült Ödön
tag
válasz
Őrült Ödön #1397 üzenetére
no meg a másik fele, hogy ez az általad próbálandó szerkezet NEM fémhalogén, hanem higanygőzlámpa, projektorvilágításnak alkalmatlan!!!!!
Porozott a búrája (tejfehér) , vagy látni benne a kisülőcsövet?
-
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1396 üzenetére
Ugye nem gondoltad komolyan a kérdést?
Dehogy szabad rátenni, pár percen, max félórán belül tönkremegy az égő, sőt akár fel is robbanhat! Ez nem vicc, SEMMILYEN gázkisülőlámpát sem szabad túlterhelni!!!!!!
Amúgy meg a Philips fényforrások még szaxerűen üzemeltetve sem valami tartósak, ezért (is) nem forgalmazok Philips termékeket, és nem is ajánlom ügyfeleknek sem!
-
kovi831
aktív tag
válasz
Őrült Ödön #1395 üzenetére
Most teszteletem 1 másik (kisülő)lámpát.
Ez Philips HPL-N 125 Wattos izzó, csak folytó kell hozzá.
Rá szabad tenni 250-es folytót?Nem hajtja túl a lámpát?
A 400Wossal már megsem mertem próbálni! -
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1393 üzenetére
BDL sajna nincs, keveset is gyártanak belőle, nemtom miért...
A WDL egy picikét fehérebb, mint a halogén vetítőizzó, tehát annál mindenképpen jobb eredményt ad, szerintem a WDL színhőmérséklettel semmi gond nem lesz.
Arról nem is beszélve, hogy spektrálisan is kellemesen kiegyenlített, nem tudok róla rosszat mondani! -
Achilles209
tag
-
kovi831
aktív tag
válasz
Őrült Ödön #1371 üzenetére
Milyen színbeli különbség van a HgMIS 250 WDL és 1 írásvetítő(ez is 250es) izzó között??
Lehet, hogy nincs NDL-ed, de WDL helyett nem lenne BDL?Őrült Ödön:
A pontos definíciók:
WDL: 3000K melegfehér-rózsaszínes
BDL: 3500K "fehérebb" melegfehér
NDL: 4000-4300K, kicsit sárgás, vagy hófehér
DL : 6000K, kékes nappali fény
AQUA: ritka, 6500K, hideg nappali fény
Ezek közül projektorozni a BDL és az NDL jöhet szóba sztem, de még konkrétan nem próbáltam! -
cyberway
csendes tag
Sziasztok!
Ha átszeretnétek méretezni a képernyőt, azt nvidiás vid.kártyáknlá könnyen megy, engedélyetni kell az nvidia beállításnál a Keystone funkciót , és utána oda teszed és akkorára a képet amekkorára csak akakrod!
-
Achilles209
tag
válasz
Achilles209 #1389 üzenetére
kép is van
(ugyancsak laptop) Intel graphics 2 for mobile
-
Achilles209
tag
válasz
csapos2 #1388 üzenetére
Pontosan erről van szó, és kiszámoltam, hogy ha 17"os monitoron 1280 helyett 1024-ben vagyok feszítés nélkül, akkor összvissz fél centi maradna le a képből, az negyed-negyed oldalanként. Ez már egész jó, viszont eddig csak laptopon sikerült ezt kiviteleznem (ott a videókártyán kell állítani és panelillesztés a neve), amiből meg macera ilyet építeni (laptopot szétberhelmi pedig drága mulatság). Próbálkozok, ha otthon leszek. Most drivereket, meg progikat töltögetek le a moncsihoz, mert azt nem kaptam... eddig nem sok remény van sajnos, mivel lehet, hogy csak DVI-s LCD-nél működik, az enyém pedig csak single analóg.
-
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1387 üzenetére
Ez a feszítős téma, arról szól, hogy valamivel eléritek azt, hogy a monitornak csak egy része legyen használva, kiiktatva ezzel a sarkok levágását? Mert ha ez, akkor szerintem elég felesleges fáradozás, mivel a videólejátszó is átértelmezi a képet és optimalizálja is, ha csak ablakban játszod le. Ezzel csak annyi a gond, a játékokat nem lehet ugye ablakban játszani. De ha megtalálod a megoldást, engem is érdekel, mert a játék is jó lenne a falon.
-
Achilles209
tag
Én is gondolkoztam már ezen a mini LCD-s ledes megoldáson, lehet, hogy a következő majd az lesz.
Megvan a monitorom: Lg 1710s, 17", 500:1, 12ms, 20.000HUF... Viszont, nem találom (vagy nincs is) a feszítés tiltását
Most szomorú vagyok, így kénytelen leszek ablakozgatni a videókkal, de úgy nem az igazi a minőség... Azért még keresgélek, hátha. Amúgy a múltkor rosszul írtam, valszeg nem a videókártyán kell belőni ezt, hanem a monitoron magán, vagy pedig a driverével kell játszani. Laptopon kicsit más a téma, mivel abban integrált képernyő van. Bocsi mindenkitől. Másik problémám, hogy sajnálom szétszedni szegényt, olyan szép
-
ZimmerZoom
csendes tag
Igazából mrkatona-nak meg kovinak is szól, amit írok. Igen, ennek ez a neve kinnt. Viszont a mérvadó különbség azok között, meg az enyém között az az, hogy én dobozt csináltam neki és az enyém 0 hőt termel, mert 255.000 mcd-s ledeket használok. Aki diavetítőbe szeretne építgetni, annak a púpos lemezárugyáras nem lesz megfelelő! Akkor inkább már válasszon egy nagyobbat pl ilyet: http://www.vatera.hu/diavetito_barkacsolashoz_alkatresznek_40233092.html
Viszont a gyújtópontok távolságai miatt akkor kell bele 1-2 felülfoncsorozott tükör is. Ezért érdemes inkább egy dobozt csinálni neki. Valóban ki lehet hagyni 1-2 alkatrészt, amit a nagy DiY-ekből ismerünk, de én is már a 3. módosítást hajtom rajta végre, és most kerül bele egy általam csak minifresnelnek hívott lapnagyító a ledek és az lcd közé, hogy jobban oszlassa a ledek amúgy irányzott fényét, hogy telltebb, homogénebb legyen a fény. Egy ilyen proji lényege a kis méret, ezért ebbe az amúgy tökéletes fémhalogént nem tenném bele, mert az egyszerűen túl nagy, sok a cullangja, és hát azért olyan kicsi területen meg igen csak fűt a lámpa, szóval aki kicsit szeretne az inkább ledezzen. A felbontása. Nos igen. Nekem sikerült egy olyat szereznem, ami 61.600 pixellel bír ez ezen a területen egy erős közepes, a még megfizethető kategória. Vaterán írd be a keresőmezőbe hogy "casio tv", nos ezek nagyrésze ilyen méretű de fele ilyen felbontóképességű lcd-vel bír, mint amilyet nekem sikerült beszereznem! Csak szét kell szedni, átvilágítani és mehet a falra a lencsén keresztül. A kép nem nagyítható a végtelenségig, az említett felbontás miatt, és az enyém még olyan méter széles képnél simán élvezhető minőségű volt. Egy ilyen Casio-s cucc ennek soxor a fele, szóval az elképzelhető, hogy már élvezhetetlen lenne. Nekem kijött olyan 10-12 ezer körül, ugye attól függ, mennyiért sikerül megcsippantani a zsebtv-t. Egy db LED ára meg 200 Ft Teszveszen. (10mm átmérőjű led) Kell belőle kb 12-20 db, párhuzamba kötve és mindegyik elé legalább 2 w-os előtétellenállás! Jelenleg előtétellenállásokat cserélek nagyobb teljesítményűre de kisebb ellenállásúra és akkor még jobban fognak világítani a ledek. Az egészet egy ATX-es táp hajtja (dobozban) az 5 voltos körről. Ez esetben az előtétellenállás mértéke 15 ohm. 1 db ellenállás meg kerül 15-20 Ft-ba...Ha még van kérdés priviben szívesen segítek
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
kovi831 #1384 üzenetére
németországban az ilyet tudtommal volksbeamernek hívják, az ilyen diavetítőbe mini lcd panelt megoldásokat. Ha tényleg ilyen panelről van szó akkor a felbontása sajna rémes. Amúgy engem is nagyon érdekelne, ha mégsem ilyenről lenne szó!=)
El sem merek képzelni egy akkora projektort, mint a cipellőm! Úristen! Sőt, abba már fresnel sem kéne mehet normál lencse, karikás sem lesz rőle a szemed, wáh! De jó lenne... -
kovi831
aktív tag
válasz
ZimmerZoom #1382 üzenetére
Engem érdekelni 1 ilyen mini proji!
Nekem van itthon még 1 működőképes bogárhátú diavetítő.
Abba belelehetne vhogy maszekolni a képernyőt.
De honnan tudnék szerezni ilyen kis 1.8" lcd-t?? -
mrkatona
tag
válasz
ZimmerZoom #1382 üzenetére
1,8" -os miniproji???
Ho-hóóó!
Nem akarsz nekünk egy kicsit többet elárulni róla?
Milyen a felbontása?
Melyen ledeket raksz bele?
-
ZimmerZoom
csendes tag
Sziasztok! Kissé én is belassítok a projecttel, mert suttyomban megszűnt a melóhelyem, oszt most rá kell ülni a lóvémra mig nem lesz másik... Szóval a Fresnel rendelés részemről későbbre helyeztetik, viszont ha tényleg lesznek itt nemesgázdrágulások, akkor lehet h. fémhalogén rendszert még időben venni fogok. Ödön, ez minket érint!
De majd emailben a többit. Közben fejlesztgetem a LED-es 1,8" -os miniprojimat, ha fullon kész lesz, akkor leközlöm itt képekkel meg mindennel, meg ötleteket is szívesen adok hozzá akik ilyen minitémára adnák a fejüket. Üdv!
-
kovi831
aktív tag
válasz
Őrült Ödön #1371 üzenetére
Ment neked 1 privát!
-
Achilles209
tag
válasz
csapos2 #1379 üzenetére
Ez az erőkaros dolog is jó. Működhet, viszont vannak olyan genyó csavarok, amiket úgy behúznak, hogy kifelé már nem jön, mert a csavar fejébe vágott "sin" nem elég mély, hogy ekkora erőhatástól ne ugrana ki a csavarhúzó belőle (szétszedésgátló
). Egy próbát megér, jobb, mint a fúrás/vágás
-
csapos2
addikt
válasz
Dr Smoke #1376 üzenetére
Én nem látok csavart. Elég rossz már a szemem.
Az én módszerem az ilyen rakoncátlan csavarokra az volt, hogy elsőként kerestem egy megfelelő méretű csavarhúzót, majd azt behelyezve a csavar fejébe egy kombinált fogóval ráfogtam a csavarhúzú fém szárára, megnövelve ezzel az erőkart, és szép lassan, ám erőteljesen csavarni kezdtem. Sikerült is, de nagyon fontos, hogy a csavarhúzó passzoljon, mert szétmegy a csavar feje és akkor annyi.
Viszont, ha mégis csak a vágás mellett döntenél, vagy nem maradna más választásod, a panelt el ne felejtsd alaposan letakarni.
-
Achilles209
tag
Ja, viszatérve a lámpa élettartamára: Jóvammána, de azért érdekelt
-
Achilles209
tag
válasz
Dr Smoke #1376 üzenetére
Ha a nagypapa projekt nem jön be, akkor tudom még ajánlani végső esetben a csavar megfúrását (nekem soxor bejött, igaz nem ilyen érzékeny szerkezetnél), de azt csak tényleg végső esetben és nagyon óvatosan. A csavarfej levágását viszont nem ajánlom, mert a a vágókorong keltette rezgéstől elpattanhat a panel.
-
Dr Smoke
aktív tag
-
Dr Smoke
aktív tag
Hali!
Problémába ütköztem! Van egy fémköpeny, ami az LCD burkolja! Egyszerűen nem tudom kicsavarni a csavarokat!!! Valami ötlet? Mindenkinek simán kijöttek?
-
Washwillah
tag
válasz
CsizmaKo #1364 üzenetére
őszintén szólva most kicsit elhanyagoltam a projektort, ez az együtt rendelés is abbamarad (vagy csak én maradtam le róla?) mind1. én megoldást a szellemképre abban látom, hogy az izzót kellene valamilyen irányba mozdítani, ugyanis nem mindenhol jelentkezik a szellemkép, csupán a kép közepén. a szélein nem. az izzó alatt lévő homorú tükör sztem okozhat vicces dolgokat, ha nem pontosan középen van felette az izzó. vélemény?
-
CsizmaKo
tag
Nos ,elhoztam a monitort(LG l1510s 15"),hogy őszinte legyek nem nyerte el a tetszésem első nekifutásra.A HP nekem jobban bejött,de meglátom mit produkál majd a helyén.Egy előny,elvileg nincs ffc (bár még nem szedtem szét),de ma még lehet belekukkantok.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1370 üzenetére
És hozzá kell tenni, hogy a gyári projik UHP lámpái kibírnak ugye 2-3000 órát, de minél tovább használod, annál félőbb hogy felrobban a g*cibe az az UHP, mert neki 200atm nyomás fejlődik ott belül, és az elöregedő üveganyag ezt már nem viseli el..
Namármost egy 200atmoszférára felfújt kis üvegcsepp, amikor szétreccsen, mindent tönkrebarmol a környezetében, sok proji így végzi, mert nem kifizetődő az okozott károsodások kijavítása!
A mezei fémhalogénekben nincs ekkora nyomás, tartósabbak is, és ritkán robbannak fel, ha mégis, az okozott kár többnyire jelentéktelen.
És sokan nem tudják, de a tiszta higanygőzzel működő UHP égők színvisszaadási indexe valami undorító egy érték, de a legócskább fémhalogénnel sem művészet ezt űberelni!
Ronda a kép színezete egy gyári készüléknél? Na vajon miért... UHP lámpa...
Nem véletlen, hogy a nagy mozivetítőkben CSAK xenon vagy fémhalogén égőt használnak, ennek a magyarázatát lásd fentebb.. :-)
És az 5-15E HUF-os fémhalogén gond nélkül beszerezhető akár tőlem, akár bótból, az UHP lámpákat pedig rendelni kell a gyártótól, vagyonokért..
Szóval, maradjunk csak a fémhalogénlámpáknál, ár-érték arányban ennél jobb nem létezik erre a célra! -
kovi831
aktív tag
Achilles209: Engem az sem érdekelne, ha 2-3000 órát bírna csak ki!
Néztél már neten gyári projihoz izzót?
Nos, azok olyan 60 ezertől kezdődnek és a vége 110 E körűl lehet.
Azok a f.halogének amit Ődön bé tud szerezni(vagy boltban) azok kb.5-7 E
forintba kerülnek! -
Őrült Ödön
tag
válasz
Achilles209 #1366 üzenetére
Hááá, f*szomsetuggya....
6-8000 óra a biztosabb, mert itt az üzemvitel nem annyira kedvező a lámpának, mintha a kirakatban égne egésznap..De nem tökmindegy? Számolj: Egy hét= 168 óra. Ha az égő legrosszabb esetben beszarna az 5000.-ik üzemórában, akkor 5000:168= namennyi? Hát persze, hogy 30 hétig, azaz több mint 9 hónapig!!!!! egyfolytában nézhetnéd a filmeket, éjjel-nappal, mexakítás nélkül!
Vannak még hülye kérdéseid?
-
Achilles209
tag
Brutál a gép eddig. Igaz, hogy még nincs monitorom, és csak mezei írásvetítőfóliát küldtem a falra, de 3 méterről 6x4 méteres képet vetít. Csak így kevés lesz a fény a monitornak, túl nagy a kép
But:
Nem látszanak fresnel körök, nem homályosak a sarkok, nem melegszik egyik alkatrész sem a lámpán kívül, viszont nagyon ocsmány a láda, arról inkább nem raknék fel még képet.
Ha minden összejön, és nem maradok le róla megint, akkor holnap megyek a monitorért is, ami egy 17"-os LG 1710S lesz, 500:1 kontraszt, 12 milisec.
-
Achilles209
tag
Ja, amúgy újra itt vagyok egy kis szabadság után. Közben megjött az Ödöntől rendelt égőszett is, és nagyon szuperül működik. Ajánlom mindenkinek, aki olcsón, gyorsan szeretne vásárolni. Teszek is fel néhány képet a cucc hasznosításáról, ahogy megígértem.
-
Achilles209
tag
válasz
Őrült Ödön #1350 üzenetére
Nemá. Nem akarok kukacoskodni, de most akkor meddig él egy ilyen lámpa? Itt a fórumban 6-8000 órát írtál, nekem pedig 8-10000-et. Csak hogy tudjam, melyik a korrekt? 2000 óra +/- nem mindegy.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
masterful87 #1362 üzenetére
Csao!
Már megint reklámoznom kell magamat, pofám leszakad..
szóval tőlem vehetsz fémhalogént tokkal-vonóval, kulturált áron!
Neonnal, pontosabban fénycsővel az életben nem tudod normálisan átvilágítani az egészet, meg el sem tudod helyezni őket, az extrafényű fehér led megfizethetetlen ilyen mennyiségben, a saját írásvetítő-izzójával meg iszonyatos a fogyasztás, meg a hőtermelődés!
Az egyetlen épeszű megoldás a fémhalogénlámpa, tartós, megbízható, nagy fényt ad, nincs számottevő hő és IR-sugárzása, szóval ár/érték arányban ez a legjobb választás!
-
CsizmaKo
tag
Szervusztok!Újra itt... és látom van sok új arc és rengeteg új hozzászólás is
helyes!
Nos,a villámcsapásos lcd kidöglés óta nem nagyon jártam itt(hát volt mit olvasnom visszamenőleg).Holnap hozom haza a következő monitort"áldozatot".Remélem nem úgy jár mint a másik kettő.Eldöntöttem többet már nem veszek,tehát ajánlom neki,hogy ne kívánkozzon a többi után!Egyesek mint Csapos tuningolják a cuccot,én pedig egy cseppet vissza maradott állapotba kerültem
. Sebaj csapó 3!
Washwillah:Ha egyedül éreznéd magad ebben az "árnyékos"témában nos,ne tedd.Én ugyan így vagyok/voltam és,hogy őszinte legyek nem igazán jutottam 1-ról 2 re. 1 biztos engem nagyon zavar.Arra gondoltam először,hogy mivel meghagytam az í.vetítő lencséit és ennek esztergáltattam foglalatot,lehet ,hogy a lencsék kicsit el vannak csúszva vagy fordulva egymástól,hát szórakoztam vele,semmi eredmény.Bohóckodtam a fresnelekkel ,semmi eredmény.Felharagított es úgy hagytam.Ha esetleg v.ki rájön hol lehet a hiba ,valóban jó lenne
ha megoldanánk.De,ha újra összedobom a cuccot,v.hogy megpróbálok rájönni a titokra!
Ödön:lehet küldök privit,lámpa ügyben. -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
masterful87 #1362 üzenetére
Hali!
Tft beszerzésre szerintem nincsen tuti hely, egészen egyszerűen azért, mert a használt termék az nem sorozattermék. Próbálkozz vaterán, netes hirdetéseken. Ödi például kínain is vett már. Ahogy sikerül. De azért gondold végig érdemes-e hetekig keresni egy olcsóbbat, vagy inkább dolgozni két napig és megvenni a 20 ezresett az azalatt keresett pénzből.
Egyébként arra figyelj, hogy minél magasabb legyen a moncsi kontrasztaránya!Energiatakarékosság ügyben következők a tapasztalataim.
Bennem az az ökölszabály alakult ki, hogy a fényforrás fénykibocsátó felületét rajzold le egy lapra dupla méretben, tedd rá a lencsét, és ami kívül esik rajta, az számodra nem lesz hasznos. Nagy lencse kell, vagy kis fényforrás.
Ezenkívűl ha nagyobb a fényforrás a fresnel lencse a cikcakkok pereménél szórja majd a fényt, ezértott plusz veszteséged lép majd fel, valamint a koncentrikus körök jobban láthatóak lesznek (egyébként ezért van az írásvetítőben a fresnel és a felső üveglapka között egy centi, mert attól kevésbé látszanak. Azzal hogy mi még följebb emeljük az lcd-t ez az effekt egyre eltűnik.)Nos, és a kalkulációidhoz a fényerőknél. Egy 24V 250W-os izzó, ami sok írásvetítőben van 9000 lument ad le, és az írásvetítőre 2500 lumen van írva. Ezek után ha ráteszed az lcd panelt, szerintem bőven 1000 alatt marad belőle. Ha tehát ilyen megoldást szeretnél, a lumenszámot oszd el egy 10nél nagyobb számmal, hogy körülbelül tudd a gyári projikhoz hasonlítani.
Tényleg, ismer valaki valami módszert ahogyan ezt be lehetne mérni? Ha igen priviben kérlek, mert most ritkábban tudok ide felnézni.
még annyi hogy a 36V 400W az 20e lumen körül ad le fényt.
pápá!
ui -akik még emlékeznek rám-: Most koliban vagyok németben, vettem ebayen egy jó kis írásvetítőt [züfra lux 800], amivel az éjjel smájlit vetítettünk a szemközti épületre (4 emeletes csoda úgy 30méterre). Beteg jó a cucc, van benne infraszűrő, az lcd irányában SEMMI hőt nem ad le, így hűtés sem kell majd. AUCS?=)
A fényerejét gondolom sikerült éreztetni, amúgy a 800 az 800 wattra utal. És mindemellett ilyen pici írásvetítőt még nem láttam. Remélem a 12" monitort nem fogja vágni... -
masterful87
senior tag
Sziasztok!
Én a legegyszerűbb megoldást szeretném megvalósítani, azaz írásvetítő úgy ahogy van, és rá a TFT panel.
Viszont elkezdett járni az agyam, hogy hogyan lehetne csökkenteni a fogyasztást... mert az hogy egy 400, 600 vagy 800W-os halogén izzó fűtse a szobámat és pörgesse ezerrel a villanyórát, azt nem szeretném.
Először is nem tudom, hogy mennyi vajon ezeknek a fénykibocsátásuk?
Az energiatakarékosság jegyében, arra jutottam, hogy talán neonnal is meglehetne világítani a panelt?! Nem eszik sokat, nem melegszik, csak szerintem kevés lenne a fénye.
A másik lehetőség mondjuk 5db 20W-os energiatakarékos izzó... darabja tud 1200lument, az tisztán lenne 6000 lumen 100 Watt teljesítmény mellett.Ennek csak elégnek kéne lennie, amikor a projikba csak pár ezer van... 5000 fölöttit még nem is láttam!
Hallottam a fémhalogénekről is... de azok nekem már nem megfizethető kategória, és elég sok munkával járna kiépíteni a világítást, persze elismerem hogy az vílágít a legdisznóbban.
Biztosan sokan kérdezték már, de hátha létezik tuti forrás... honnan, mennyiért, jó minőségű, olcsó TFT-t?
Mert láttam neten mindenfelé, 20e Ft körül, de nem tudom hogy megfelelene-e a projizáshoz, és különben is sokkalom értük a 20e-t -
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1360 üzenetére
Te nagyon be lehetsz sózva.. kár hogy nem vagy pesti, mert "készletről" is tudnék adni ilyet..
Egyébként ment privi, olvassad!
A jótékony célról annyit, hogy a seftelésekből befolyt összegek az "Őrült Ödön Fényforrás és Lámpatest Múzeum" eszközállományának bővítésére fordítódnak, rövidesen weblap is indul majd, egy eléggé komoly, hazai szinten abszolúte hiánypótló ismeretanyaggal, információkkal, és rengeteg csodaszép régi és újabb világítóeszköz bemutatásával!
-
kovi831
aktív tag
válasz
Őrült Ödön #1359 üzenetére
Szivesen rendelnék tőled, de sajnos már nem fér bele az időbe(kvára türelmetlen vok)!!!
Majd talán legközelebb, vagy ha tartalék kell jó áron akkor szólok! -
kovi831
aktív tag
És egyébként is, az a csekélyke haszon amit berántok az efféle bizniszeken, az jótékony célra fordítódik! Nem röhögni, tényleg!
-
kovi831
aktív tag
válasz
Őrült Ödön #1356 üzenetére
érdemes néha engem gazdagítani, mert hátha tudsz spúrolni pár darab ezrest...
Csak hülyeségből irtam, ne vedd komolyan!
Aszonta a pali hogy ...ezer között lenne.
Amugy ezt a "postás" dolgot nem értem->
Előre kell fizetni v. csak amikor megérkezik a csomag(tőled)? -
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1355 üzenetére
Hát az a helyzet, hogy nem szívesen seftelek egy szakmai fórumban, végülis annyi az átfutás, amennyit a Magyar Királyi Posta tökörészik, ez csomagoknál 2.-3 nap szokott lenni.
Írd meg priviben, mennyit kér az égőért az a helyi üzlet, mert nagy eséllyel még postaköltséggel is olcsóbbért hozom az égőt... érdemes néha engem gazdagítani, mert hátha tudsz spúrolni pár darab ezrest...És egyébként is, az a csekélyke haszon amit berántok az efféle bizniszeken, az jótékony célra fordítódik! Nem röhögni, tényleg!
-
kovi831
aktív tag
válasz
Őrült Ödön #1354 üzenetére
Egyébként tőlem is rendelhetsz égőt, részletekért írj mailt vagy privit! (ez egy fizetett kereskedelmi célú hirdetés volt...
Ááá...
nem akarlak én téged gazdagítani!Egyébként ha hétfőn 1 gyöngyösi sz.üzletben megrendelem akkor kedre már érte is tudok menni!
Nemtom ha tőled "rendelnék" az mennyi idő lenne?? -
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1353 üzenetére
Hali!
400W-os ilyen kicsiben nincs, pláne HgMIS-ben..legnagyobb a 250W-os!
WDL vagy NDL egyaránt megfelel.
Egyébként tőlem is rendelhetsz égőt, részletekért írj mailt vagy privit! (ez egy fizetett kereskedelmi célú hirdetés volt...)
Léteznek még rövidíves kicsi égők, 575 és 700W-osak, de ezek színpadi fémhalogének, qrrrvadrágák, és az élettartamuk sem annyira kedvező, mint a kommerszebbeké!
De ilyenekből is tudok szerezni ha kell, bár a 250W-os teljesítmény simán megfelel arra, amire használni akarod! -
kovi831
aktív tag
válasz
Ma délelőtt voltam bent 1 szaküzletben.
amit te mondtál abból 2 tipus is létezik
HgMIS NDL v. WDL aszem
most akkor melyik jó?
Csak azé' mert rendelnem kéne... -
kovi831
aktív tag
Csak ez az 1 "egyéb" kérdésem lenne:
400W-osba van-e ilyen vékony kivitel??
A 400W-os mivel vastagabb mint a 250-es?(Csak azé hogy befér-e a tükör és a lencse közé) -
kovi831
aktív tag
válasz
Szerintem az a 250w-os is elég lehet,nekem sima halogén(ez is 250wos) van most benne
mégis tudok vele mozizni.De sajnos határeset mert a gépen kell húznom a fényerőt, sőt még
a kék szín(ezzel növeletem még a fényerőt) is erőteljesen fel van húzva.
Egyéb kérdésem az lenne, hogy esetleg 400W-osba van-e ilyen vékony kivitel?? -
Őrült Ödön
tag
-
kovi831
aktív tag
válasz
Őrült Ödön #1348 üzenetére
Az én optikai csalódásom miatt hittem hogy le lehet törni!
Mér nemtom, de ezt az 1ik fórumozó kollega csinálta [link].
Én ezzel kevertem össsze.
ennek a lámpának mi a tipusa? -
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1342 üzenetére
Csao!
Íme a válasz: Ha megvan a búrája (sértetlen, épséges azz égő) akkor nyugodtan használatod, a HgMIF típusok búrája UV-mentesített!
Az ellenálás belül azért kell, mert ez a típus ún. "segédelektródás", azaz gyújtó nélkül kell működtetni.. csak egy fojtótekercs kell hozzá, bekapcsolod oszt' megy!
Eredetileg ez egy 4000K színhőmérsékletrű lámpa, de ha már nagyon fekete a kisülőcső, akkor ne várj tőle sokat, az eredeti 30000 lumenjének jó ha a felét tudja ilyen állapotban..
Egyébként jó kis égő, nagyon szeretem én is, bár nem projektorozni, hanem nosztalgiázni... -
kovi831
aktív tag
Az UV szűrés is érdekelne, gondolom 500w-os halogén lámpának az üvege jó mert
aszem az edzett üveg! -
kovi831
aktív tag
csapos2:Van 1db 400w-os f.halogén lámpám.Engem az érdekelne, h búra
nélkül lehet-e használni?
Meg van benne 1 kicsi ellenállás és nemtom ez mennyire fontos eleme a lámpának!? -
Bari
Modder
válasz
polszki26 #1332 üzenetére
Sziasztok
Még új vagyok ebben a témában, egyelőre csak olvasgattam a fórumot , információ morzsákat gyüjtök, a saját projektorom nagyon-nagyon csak tervezési fázisban van. Az alkatrészek beszerzése még jócskán odébb de nyitott szemmel járok ilyen téren.
Egy közös fresnel lecsne rendelésben én is bennelenék a szálítási díja csökkenése érdekében, bár pénz egyelőre nincs rá de ha arra kerül a sor hogy én kellenék 10.-nek beszálok a buliba.
-
polszki26
tag
válasz
ZimmerZoom #1334 üzenetére
természetesen továbbpostolom pestről, ha személyesen nem tudod átvenni... persze ha állod az itthoni postát...
amugy én igy most azt mondanám, h max 3 ember, vagy ha több, akkor Ti szavazzátok nekem meg előre a bizalmat pénzügyileg, mert már 2-3 ember fresnel adagja se kis pénz...
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
csapos2 #1333 üzenetére
Szerintem mind1, mig te is onnan rendelsz, mint mi, ugyanis a speckó árak 10 darabos tételtől indulnak. Így csak a hajóztatási költségen tudnánk spórolni, de az sem pite.
Polszki, tényleg vennéd a fáradságot és utána elpostolnád nekünk a cuccot? Le a kalappal, nem sok ilyen önzetlen és segítőkész emberrel találkoztam eddig. Nos ami engem illet, nekem 100% kell a cucc, várjuk meg a többieket, hogy mennyire komoly a szándék.
-
polszki26
tag
válasz
ZimmerZoom #1331 üzenetére
hát ha megesküsztök rá, h ki is fizetitek, ha megjön, akkor ilyen feltételekkel...
amugy ahogy emlészem, kb 12500-ba jön ki fejenként az egy pár fresnel szállítással... -
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1330 üzenetére
Nincs mit, ezt én is nemrégen olvastam valahol valami német DiY-es weblapon. A Kondenzor diletációjával kapcsolatos dolog csak az én sejtésem, lehet, hogy ezek speckó üvegből készülnek, aminek nincs hőtágulása, ezt nem vágom pontosan. WashWillah-al beszéltük, lehet rendelni kellene nekünk ilyen PayPal-os lótúróval 3dLens-ről. Milyen feltételekkel tudnál rendelni nekünk?
-
polszki26
tag
válasz
ZimmerZoom #1329 üzenetére
riszpekt! (ez még divatos?)
hatalmas köszi!
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1328 üzenetére
Egy szimpla kísérlettel elvégezhető az alkatrészek egymástól való távolságainak "kiszámítása".
-Végy egy Fresnel méretű kartonlapot és valahogy rögzítsd hogy mindenhogyan derékszögben legyen.
-Tesztfényforrásnak használj egy kisteljesítményű izzót (pl. zseblámpaizzó), ami nem olvasztja ki az agyad. Helyezd el ezt úgy, mintha a leendő fémhalogéned és Fresneled távolságát emulálná.
-Fogd a Kondenzorlencsét és tedd csutkára a zseblámpaizzóhoz, hogy érintse azt.
-Fény bekapcs, majd a kondenzorlencsét lassú mozgással távolítsad a fényforrástól egészen addig, míg a vetített fényköröd nem zsugorodik akkorára, hogy az már kevés lenne a kartonod teljes lefedésére. Ha ez a pont megvan akkor mozgassad a lencsét annyira vissza, hogy a karton csücskeit is érje a fény, ami áthalad a kondenzorlencsén. A lényeg az, hogy meg kell találni azt a legkoncentráltabb fénykört a kartotnon, ami mindenhol éri a kartont. Az sem jó, ha nagyon szétszórja a fényt a lencse, mert akkor elviszi a fényt sokfelé, míg a lényeg az, hogy minél koncentráltabb fény érje a majdani Fresnelt.
-Ha megvan a kísérlet, csak meg kell jegyezni a távolságokat.Görbe tükör, alias reflektor távolsága az izzószáltól:
Lényeg ugyanaz, mint az előbb, csak itt a kondenzorra kell koncentrálni a fényt. Kisteljesítményű izzóval tesztelj! Vannak azok a másfél voltos szarok, azok bőven megteszik, vagy valami autós izzókészletből kicsórsz addig egyet
Fresnel fókuszát nem változtatják meg ezeknek az alkatrészeknek az elhelyezkedése, viszont hogy mennyi fényt kap a Fresnel azt igen. És ez nagyban befolyásolja a vetített kép fényerejét is, szóval megéri rászánni az időt és elvecakolni vele, de max negyed óra alatt ki lehet tesztelgetni, hogy mi milyen távolságra kerüljön egymástól...
A kondenzort célszerű valami olyan foglalatba tenni, ami 1. szintén hőálló és 2. hagy némi mozgásteret (sacc 1mm-t) a lencsének, mivel a 300 fokban szerintem az üveg is tágulni próbálna (diletálna) és nem tenne jót neki, ha megszorulna, akár el is roppanhatna így.
-
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #1327 üzenetére
nincs vkinek vmi leírása a kondenzor lencsének és a görbe tükörnek az elhelyezéséről? Illetve, h ezek mellé jár-e fresnel v sem, illetve, h megváltoztatja-e a fresnek fokuszát ez?
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Dr Smoke #1321 üzenetére
Sztem kár szarrágni 100W-nyi többletfogyasztáson, mert az összességében sem sok, viszont a fényerő igenis számít!
Az LCD-n mindenképpen lesznek veszteségek a nagy felület miatt (15"-nél kisebb, de jó minőségű LCD meg nincs), plusz a lencserencer, a vetítővászon veszteségei, stb...
150W fémhalogénből a legcombosabb CMH is csak 13000 lument tud, és azt is csak a 3000K-s verzió, ami már nagyon sárgás fényű. U.akkor a 250W-os WDL vagy NDL már 20000 lumen, gond nélkül, szóval kár elaprózni a dolgot, de persze te tudod...Érdemes belegondolni, hogy az írásvetítős próbálkozók közül sokan bennhagyták az eredeti jódkvarc 3000K-s 6-800W-os!!!! égőt, és úgy moziztak.... na az volt a drága mulatság, főleg a 70 órás élettartamú égőkkel, meg a nagy dög hűtőventilátorokkal..
gondold át ezt az egészet szerintem..
-
Őrült Ödön
tag
válasz
polszki26 #1324 üzenetére
Híjjjj bammeg... már a speckó adalékok is nagyot drágultak az utóbbi pár évben, ha még a töltőgáz is megdrágul... lesznek itt nagy szívások!
Aki akar venni tőlem valamit, most tegye meg, mert én is árat fogok emelni, ha ez bekövetkezik!!!
(csak tudnám, mijafasznak az oroszoknak xenongáz a zűrhajózáshoz???)
-
-
polszki26
tag
válasz
csapos2 #1323 üzenetére
sztem nem, de ezt majd Ödön megmondja, viszont ha veszel, akkor gyorsan tedd, ugyanis jövőre durván fel fognak menni az HID meg ilyesmi lámpaárak... oroszok beindították újra az ürprogramjukat, így a speckós gázok (pl xenon) ára 600%-al nőtt... (mivel felvásárolták mind)
-
csapos2
addikt
Ödön ha veszek egy másik lámpát magamnak tartalékba, amire esetleg csak év(ek) múltán lesz szükségem, addig nem lesz semmi baja a várakozásban?
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
mrkatona #1320 üzenetére
Tudom, hogy nem a legjobb, de első próbálkozással nem akarok egy drága monitort elb@$zni! Ha sikerül cserélve lesz természetesen!
A noti lcd-ről letettem, mert szallagkábelt is kellene forrasztani hozzá, de az nem megy, úgyhogy marad a monitor és a középső 800x600-as részét használnám és megpróbálkozom egy 150W-os izzóval, sokan mondjátok, hogy 250-es kellene, de drága az áram. -
mrkatona
tag
Szerintem ha már csinálod ne olyat vegyél aminek a kontrasztaránya 300:1-hez.
-
Dr Smoke
aktív tag
Mit gondoltok erről a [monitorról]? Jó lehet? Utána néztem, a frissítése 25ms, ami tudom nem egy világbajnok, de átmenetileg jó lenne.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1314 üzenetére
Lámpa és fresnel közé kondenzorlencse való, nem mindig muszáj, de gyakran nagyot tud dobni az összfényerőn..
Régi diavetítő felépítését, fényútját érdemes tanulmányozni a dolog megértéséhez, meg a könyvtárba szakkönyveket kell nézni, én is onnét művelődök.. -
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1312 üzenetére
Tudok szerezni gázálarcot is ha nagyon kell, komolyan!
Max ha jönnek a haverok mozizni, nyugodtan lehet jó büdöseket fingani is, senkit nem fog zavarni.... az ózon meg még fertőtlenít is a sz*rszag után...
-
Őrült Ödön
tag
válasz
polszki26 #1311 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, a túl kékes fény sem az igazi, némelyik gyári UHP lámpás projinak annyira gusztustalan kékeszöld elszíneződése van, pirosat alig jeleníti meg, stb... mindez a túl magas színhőmérséklet miatt! (meg a jól látható Hg spektrumvonalak miatt)
Ráadásul az első homemade projektorok amik írásvetítőből készültek, azok az eredeti írásvetítő halogénizzót megtartották, ami ugye 3000-3100K-nál nem több, mégsem volt rossz a kapott kép.. meg a diavetítők sem neccesek ilyentéren..Személy szerint a hófehér 4000K-t és a rövidíves 5000K-t preferálnám, csak az utóbbi például dögdrága, és nehezen beszerezhető!
6000K pedig már túl sápadtkékes, nem merném egészen jó szívvel ajánlani, bár ezt is lámpája válogatja, vannak nagyon sz*r és nagyon jó színezetű gyártmányok egyaránt.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1307 üzenetére
Na igen, az a hülye éles szag, az az ózonszag..
Hosszabb távon nem egésséges, zárt dobozba kell betenni a fényforrást, ott belül úgy ózonozhat ahogy akar, oszt annyi!
Az üveglap főleg az LCD védelme miatt kell, az az UV-fény, ami ózont is tud csinálni, az már erős kémiai hatásokra is képes, és megrongálhatja az lcd-t. Védekezés egészen egyszerű: üveglap. Nem mint a mezei izzószálas halogéneknél, ahol egyszerre lép fel igen erős, nehezen szűrhető IR, és csekély, de érezhető UV!
Sajnos az ilyen kisméretű, kompakt fémhalogének hátránya, hogy a külső burkolatot muszájtatik kvarcüvegből csinálni, és ez átereszt minden UV-t... És csak újabban, egyes példányokon jelent meg az UV-Control burkolat, pedig nagyon ideje vót má'....
A normál cső vagy elliptikus búrás égőkkel ilyen gond nincs, azok eleve UV-át nem eresztők.
-
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #1305 üzenetére
szvsz az 5200K még épphogy jó vetíteni, alatta már nagyon sárga a fény...
-
polszki26
tag
válasz
Washwillah #1307 üzenetére
veszel mellé gázálarcot? ;)
-
polszki26
tag
válasz
Washwillah #1308 üzenetére
notikban pl a biosban tudod kiválasztani... legalábbis nálam....
-
Washwillah
tag
válasz
Achilles209 #1303 üzenetére
áh világos. de én mért nem tudok ilyet? vagy csak nem találom, ho hogy kell. milyen videókarid van? ha Ati akkor mondd el légyszi, hol van ez a beállítás.
ha kisebb felbontást beállítok, akkor is feszíti fullscreenre.
-
Washwillah
tag
válasz
Őrült Ödön #1305 üzenetére
hm, ózonszag. rátapintottál a lényegre. nem tudtam mihez hasonlítani ezt a szagot
szal vmi üveg kéne elé. ha nem rakok mi bajom lesz? gondolom az üveg az ózonszagot nem tünteti el
-
lorybee
csendes tag
hi mindenkinek. Teteszik a téma, és engem is foglalkoztat a dolog, hogy építsek egy ilyen projektort. Van írásvetítőből származó fresnelem és a hozzá tartozó lencsém ha valakit érdekel. Közbe lenne egy kérdésem hogy kb. mennyibe fájna egy tisztességesen megépített vetítő?
-
Őrült Ödön
tag
Uraim, pár fontos tudnivaló azoknak, akik fémhalogénlámpát vettek, vagy akarnak venni tőlem!
Első: A két végén fejelt 150 és 250W-os égőkbőll vegyesen kaptam UV-Controlosat és anélkülit is, úgyhogy aki ózonszagot érez a lámpa működése közben, az tegyen az égő elé egy kiselejtezett épületrefiből származó frontüveget, vagy legalább 3mm vastag ablaküveget!
Ha nincs ózonszag, akkor UVC-s az adott példány, azzal semmilyen egyéb teendő nincs! Külsőre sajna nem látszik rajtuk, és a típusjelzés nem tünteti fel...
Más: A HgMIS 250-ből véglegesen elfogyott a D-s 5200K-s verzió, nem gyártják már. Készletből sem jön valszeg. Az NDL (4000K) is bizonytalan, viszont WDL van helyette, ez 3500K, és sztem egész jó projektorozni is.
150W-osban továbbra is van minden színhőmérséklet. CMH is van még.köszönöm a figyelmet..
-
mrkatona
tag
válasz
csapos2 #1302 üzenetére
Csapos pont úgy van ahogy írtad!
Próbáltam úgy is ahogy az allinbox.com oldalon zömében láttam ,hogy a fresnelek az lcd előtt és mögött vannak. Így viszont az volt a gondom,hogy a fresnel körök valami iszonyat módon benne voltak a képben,meg mintha kevesebb is lett volna a fény. Nem tudom és nem is értem az okát egyik hibának sem,mert a "szendvicsben" az fresnelek 1-1,5 centire voltak az lcd-től (tehát viszonylag távol) és mégis körös volt a kép. A fényerőveszteséget meg megint nem értem,mert idáig úgy gondoltam ahogy itt olvastam,hogy akkor jó ha az lcd-n párhuzamosan halad át a fény.Az én esetemben meg bizonyos szügben halad már csak át,így elvileg most kéne kevesebb fénynek lennie de nem így van.
Érdekes hogy mire az ember átrágja magát a dolgokon és úgy véli hogy már mindent tud,akkor az első gyakorlati próbálkozás már nem minden esetben igazolja az elméletet. Valamit biztos elrontottam. De mind1 nekem így most jó és nem bonyolítom tovább ,mert úgy érzem már lassan hogy az sosem lesz tökéletes gépezet. Nem is gondoltam volna hogy milyen hosszú utat kell bejárni,mire minden elfogadható minőségű lesz.Kezdve a lámpától,lcd-n át az objektívig és itt még véget sem ért a dolog,mert már látom a következő próbálkozások tömkelegét a vásznat... -
Achilles209
tag
válasz
Washwillah #1298 üzenetére
Válaszolok. Az LCD monitorok maguk feszítik ki a képet teljes képernyőre, bármilyen felbontásnál, még a CRT monitoroknál neked kellett tekergetni, vagy gombot nyomogatni, hogy széthúzd, középre mozgasd a képet. Namármost, egy 17"-os monitor 1281x1024-et bír max., tehát fizikailag annyi pixelből áll. Ha én beállítom 1024x768-ra, és kikapcsolom a feszítést, akkor egy képátmérőben kisebb képet kapok, kicsit kisebb felbontásban, és ez a kisebb kép a monitor közepén fog megjelenni, és talán bele fog férni a fresnelembe. A videókártya beállításainál kell lennie ilyennek, hogy feszítés tiltása. Állíts be kisebb felbontást, és próbáld ki. Teszteltem, működik, belefér. Zsír...
Amúgy meg legkevésbé sem kell fikázásnak venni a véleményem, neked már működik a cucc, nekem még az összes alkatrész sincs meg, szóval:
-
mrkatona
tag
Nekem is ketté van szedve a fresnelem de szellemképet nem tapsztaltam.
Persze a két darab tökéletesen "fedi" egymást,nincs elcsúszás semmilyen irányban sem.
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3162, 100% Akkumulátor
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest