- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
CsizmaKo
tag
válasz
polszki26 #696 üzenetére
Érdekes.Használtál fresnelt az lcd és a lámpa között?Ha használtál akkor v.színü fokusz prob.Ha nem akkor nagyon nincs ötletem.próbald ki esetleg úgy,hogy használsz v.milyen foncsort+esetleg kondenzor lencsét.Én elősször egy 650w-os halogénnel próbáltam vetíteni,nem volt ilyen gondom(lásd képek 624)csak annyi,hogy kevés volt a fényerő és nem volt elég jó a színhőm..
-
polszki26
tag
körkérdés: ma kicsit tesztelgettem, és úgy tünik nekem, h vmiért az 500-as halogén fényét ''blokkolja'' az lcd... nagyon kevésnek tünik a fény, amit átenged... ezzel ellentétben az asztali lámpában lévő izzóval (20W) simán átvilágítja... és a szóbai 100W izzó is jó neki...
vki olvasott vagy találkozott már hasonló problémával? -
-
polszki26
tag
kérdés: leirásokat olvasgatva sok helyen feltünt, h halogén világitáshoz barkácsolnak tekercset meg ballasztot meg tudomisénmégmit... namost, ahogy nézem, az enyémben ilyen nincs... csak bedugom a kettőhúsz (30) ba, és szól...
-
polszki26
tag
nah, megvan az 500W-os halogén fényvetőm is...
elég brutál... rohadt sok hőt termel amugy....
-
polszki26
tag
válasz
CsizmaKo #687 üzenetére
hát, van egy 6 gigás creative zen mp3 lejátszóm feleslegbe, erre viszont rá kéne dobnod, vagy van egy zipit wireless messengerem, zsebrevágható msn-ező (de hülyén hangzik
, a lényege, h bárhol amerre jársz, a wifi hotspotokra fel tudsz vele csatlakozni, és mehet az msn, yahoo, aol... guglizz rájuk, és megtudsz többet, vagy kérdezz privátban... a zipit mehetne 1:1-ben...
-
Plague1
tag
Szép ez a kapcsolás de azok a tárolók nem olcsó dolgok meg sok idő összerakni egy ilyet de nem gáz majd lopok a suliból 1párat
A ''kétízzós'' dolog lényege pedig a változtatható háttérvilágítás lenne egy gagyi árramkör kell hozzá és 1 poti
-
CsizmaKo
tag
Előre is köszi!Ha össze jönnek a dolgaim minden féleképp megkereslek ez ügyben.Az átalakítóval kapcsolatban nem vok biztos,hogy lehet(legalább is nem mint egyszerü csatis átalakító)mert ahogy tom más a frekvenciája a kettőnek,szét van osztva a VGA csatiban RGB-re de egyszer már kísérleteztem vele és tényleg nem volt képem.
-
CsizmaKo
tag
Már nyugodtab vagyok,csak mostmár cseszegetnek ''Ezért kellett megvenni ezeket a sz..okat,kell neked ilyen hülyeségekkel kísérletezgetni...''stb.
.Mindegy,kezdek megint kedvet kapni(csak azért is...).A héten megnézi egy szerelő az lcd-t,azt mondta valószínüleg meg tudja csinálni.Ha sikerül, eladom és veszek egy 15''-os inverter hibás monitort.Ha nem,pihi.Csak az a bajom a monitorral:1 mérete nagy,2 nagyon kevés van amit ráköthetek dvd lejátszóra.Esetleg nem tudod véletlenül,létezik e megoldás arra,hogy használható legyen lejátszóval?Sokallom amit a számítógép zabál(kb.110W).És továbbra sincs vetítőlencsém.
-
Plague1
tag
Van egy otletem mi lenne ha két ''izzót'' használnánk de az 1-ik szabályozható lenne akkor pontosan be lehetne állítani a fényerőt és melyik a ledkisebb méretű tft amit még fel lehet használni?
-
polszki26
tag
ezt most kitől kérdezed?
amugy akkor mostmár én is vmi világitást keresek, faternak vannak 500W-os sutidó lámpái, lehet, h egyet elkérek...az csak jó lesz...
kérdés: ha elvileg tudom mindennek a fokusztávolságát (frensel lencse, pcx lencse) és azt, h milyen messzire szeretnék vetiteni, akkor elvileg már alapból, stabilra meg tudom csinálni a rendszert, és ha midnent jól számoltam, egyből éles képet fogok kapni, nem?
btw, elvileg útba van felém 3 db frensel lencse, amiből csak kettőt fogok felhasználni elvileg... szóval ha vkinek kéne egy... -
Plague1
tag
kérdés a gyári háttérvilágítás az marad vagy egyből a 400 W-al világítod meg?
-
polszki26
tag
hát srácok, ugy néz ki, h már nem fog kiderülni, h működött volna-e a szemből is világítós téma, ugyanis ma szereztem egy 3M 6150-es projection panel, amit alapből írásvetítőkre gyártanak... 800*600, 16,7 millió szin, vga bemenet....
alapból beépített védő-szűrő üveg az alján + beépitette hűtés...
-
CsizmaKo
tag
válasz
polszki26 #669 üzenetére
Vagy én értettem félre vagy...Érdekes ötlet,csak azt nem tom ,hogyha szemből megvilágítod az lcd-t miként oldod meg azt,hogy ne legyenek a ledek az lcd előtt
?!Csaposnak igaza va, ha tényleg látni akarsz a vetített képből valamit rendesen meg kell világítani az lcd-t.Ha megvan,megnézném én is a róla készült képeket.
-
csapos2
addikt
Tehát szemből is megakarod világítani az LCD-t, és ettől azt várod, hogy jobban fog látszani a kép?
-
polszki26
tag
nem tudom, h Te hogyan érted...
amit beirtam linket, az a tv / monitor alap háttérvilágitásával működik, ami persze gyenge, de vmilyen szinten megy...
az én esetemben ez a háttérvilágitás a monitoron maxon menne, de mellé még szemből megküldeném egy csomó leddel, h erősitse a monitor háttérvilágitását. Ezt azért gondolom, h működne, mert a monitorban transzflektív az lcd....
probáld ki egy újabb, traszflektív kijelzős pda-val, h kikapcsolod a háttérvilágitásást, kiviszed a napra, és hagyod, hogy a fény egyenesen rá tudjon sütni a kijelzőre... igy teljesen jól látható lesz a kijelző, pedig nincs is ''gyárilag'' megvilágítva hátulról. -
csapos2
addikt
-
polszki26
tag
sziasztok
gondoltam vmire, de lehet, h nagy ökörség...
alapból létezik ez a leírás, ami a legbénább / legegyszerübb:
http://bigscreentv.20m.com/photo.html
namost én vmi ilyesmire gondoltam, de persze lcd monitorral... pontosabban tft-vel.
Annyi lenne az eltérés, h kihasználva a tft adottságait az alap háttérvilágitást megtuningolnám egy szemből ( a frensel oldaláról) érkező nagyfényő led sorral... igy gondolom erősebb fénye lenne, nem?
mennyire hülyeség az elgondolás? -
kovi83
csendes tag
Szereztem olcsón 1 maszekolt projektort,de még elég kicsi a fénye.
Csak fókuszálni kellene a fényt a fresnelre,de nemtom rendesen fókuszálni mert
a lencse 1 kicsit nagyobb(5-6cm) mint amilyen kéne(az izzót nem tudom középpontba rakni).Ja és Xenon izzó van benne 35W-os, 2m-es képátlóig elég. -
CsizmaKo
tag
Ez garantáltan cserés(leszakadt a panelról)Öcsém monta,hogy megpróbál nyomtatni egy újat hozzá,
de nem ígért semmi biztatót mivel annyira keskenyre és sűrűre van csinálva,hogy elképzelhető,nem tudja lemaratni rendesen és ha sikerül is,még mindig ott a nagy kérdés,hogyan ragasztom fel az lcd-re
?Most szépen össze van csomagolva és elraktam úgy,hogy ne is lássam,csak ha nem fortyog az agyam akkor veszem elő.Erőssen eljátszottam a gondolattal,hogy csinálok egy nagy szünetet,az építést elhalasztom
,a vásznat és a lámpát eladom(az írásvetítőt megtartom mert nehéz beszerezni)ha kell v. kinek és egy pár hónap múlva újból nekiugrok(sajnos egy új lcd-re egyenlőre nem tok áldozni)
.
-
CsizmaKo
tag
Hááát,most már tényleg lepetézek...
!Képzeljétek,Össze akártam rakni a cuccot úgy,hogy a fém halogén lámpával világítsam meg az lcd-t az írásvetítőbe.Sikerült is és nagyon szép színek jöttek elő(nem sárga,frankón fehér) akartam képeket csinálni,aztán úgy leragadtam egy filmnél...mindegy a lényeg,hogy voltam olyan ügyes és addig igazgattam az lcd-t,míg sikerült hazavágnom a szalagkábelt
.Ráadásul tőben a panelnál...végem van.(ebben a formájában használhatatlan és én biztos nem tudok rá szerválni és ragasztani az lcd-re másikat)
Nem elég,hogy nem bírok szerezni vetítőlencsét,átcsesznek a vászonnal,még ez is!
-
sirály12
őstag
Nekem is ez a megoldás fog maradni, mert sajnos az egyik lcd-m megadta magát, és csíkos lett. Az pedig, hogy olcsón ilyen projiba való lcd-t találok, szerintem felejtős.
Úgyhogy valószínüleg azt fogom tenni, hogy szerzek egy minél kissebb, és nagy felbontású lcd-t és azt aplikálom a projiba bele. -
bluepulse
csendes tag
Nagyon klassz! Tehát lehetne lámpát fabrikálni.
-
bluepulse
csendes tag
Hay!
Egy 160w-os lámpát használna ,legkevesebb 70 pénz.Viszont arra gondoltam hogy
az optikát át pakolnám egy fadobozba ,amibe tennék egy 8-10'' lcd-t. A vetített kép úgy
2-m széles lenne. Csak azt nem tudom hogy az lcd és optika közé honnan tudok lencsét
szerezni.Elképzelésem sincs. -
bluepulse
csendes tag
Hay!
Ok.Hétvégén csinálók képeket. -
b-max
senior tag
Emberek van két 150 wattos fémhalogén reflektorom, kompletten fojtóval, izzóval ami nemtudom h menyit ment.
http://www.mile-kft.hu/binary/78.pdf
cdm-td- 150w/830
ha valakit érdekel privizzen, hogy mennyit ér még nemtudom.Meg persze a projim is megvan izzó nélkül (izzóval) 39-ért.
[Szerkesztve] -
CsizmaKo
tag
Sajnos a mai napig nem találtam vetítő optikát a cuccomhoz,pedig már hirdetést is adtam fel.Nem tud v. ki segíteni szerezni egyet ócsón?
Sajnos enélkül nehéz lenne megépíteni a szerkentyűt,és már kezd uncsi lenni,hogy mióta elkeztem foglalkozni a dologgal,nap mint nap elcseszek órákat azzal,hogy hirdetéseket böngészek.Lassan úgy leszek,hogy fogom és eladom a cuccokat
.Kezd 1kicsit bosszantani
.Pedig nem lenne rossz!
-
kovi83
csendes tag
Mondjon már valaki olyan weboldalt(magyar), ahol fémhalogén izzókat lehet vásárolni projektorokhoz!
-
csapos2
addikt
-
j.bravo
addikt
-
-
j.bravo
addikt
Nem rossz ötlet, egyvalamit engedjetek meg
A fényképezőgépen mindketten ugyanazt a fehéregyensúly-beállítást használjátok. Ne az automatátÁllítsátok be mindketten mondjuk a napos időnek megfelelő fehéregyensúlyt (csapos, a te gépeden nem tudom lehet-e, de CsizmaKo Kodak z740-én úgy emlékszem igen).
Ha másfajta fehéregyensúllyal fotózzátok ugyanazt, egész más színek lesznek a képen, tapasztalatból mondom -
j.bravo
addikt
válasz
CsizmaKo #624 üzenetére
Hmmm, ha ennek a lámpának a fénye sárga, akkor nem az volt a dobozban (tokban) mint ami rá van írva. A búrán sajnos nem tudom elolvasni, de a dobozon levő felirat szerint a lámpa színkódja 960-as, ami azt jelenti, hogy 90-nél jobb a színvisszaadása, és hogy 6000K a színhőmérséklete - ami pedig ''Daylight'' (a nappali napfényhez hasonló színű), de mindenképpen baromira hideg fehér (azaz inkább kékesfehér). Viszonyításképpen, a ''sima'' hidegfehér a 4000K színhőmérsékletű.
A következőkre tudok gondolni:
a) Szín1 és fényerő1: nem vártad meg amíg a lámpa rendesen bemelegszik. A fémhalogén lámpák sajnos olyanok, hogy egy jó pár perc (legalább 5, de inkább több) amíg a rendes üzemi állapotot eléri. A bekapcsolás utáni első percekben a fényereje szép lassan nő, a színe pedig akár ide-oda is változhat, ez (sajnos) normális.
(Kivételt képeznek az autókban használt xenon kisülőlámpák, mert ott igen trükkös és igen drága elektronikával rásegítenek - lévén az autóban nem megengedhető hogy éjjel már percek óta menj mire rendes fényt ad ki a lámpád).
b) fényerő2: az optikai rendszeren még javítani kell, túl sok helyen szökik a fény. Az írásvetítő (amit egy másik lámpára terveztek, ugye) simán ilyen. 19000 lm baromi sok ám, ha közvetlenül belenézel, látáskárosodással számolhatsz.
c) szín2: lehet hogy a panelen/lejátszószoftverben is állítani kell a színeken. Már ha van rá mód, persze.
Ha nincs igazam egyikkel se, akkor vagy nem az volt a lámpa csomagolásában ami rá volt írva, vagy nem igazából hozzávaló a ballaszt...?
[Szerkesztve] -
Dr Smoke
aktív tag
válasz
CsizmaKo #628 üzenetére
Nem tudom, de ez a felbontás nem túl kevés, hogy másfél méteres képet vetíts!? Én úgy gondolom, (javítsatok ki, ha tévedek) de minimum 640*480-as felbontás kellene, mert különben nagyon kockás a kép! Igaz hogy a dvd felbontása kisebb ennél, de a 480*234 szerintem elég szerény és nem fog élvezhető képet adni!
-
CsizmaKo
tag
-
-
CsizmaKo
tag
-
kovi83
csendes tag
Én meg mostanában találkoztam 1 másik projis fórumon 1 sráccal, aki épített már
projektort.Na de mi a lényeg? Az, hogy 20km-re lakik tőlem.Tehát biztos építek projektort(mint az állat)!Ő is csak biztatott, hogy meg kell csinálni!
Ez amit ő épített:
[link]
[link]
[link]
[link]
''Ez is 2 méteres kép de ezt se bírtam jobban lefotózni!''
[link]
[link]
[link]
[link]
Ettől sztem megjön a kedvetek!!? -
csapos2
addikt
Ide is beteszem, hátha ez hozza meg valakinek a kedvét. Ilyen módon oldottam meg a vásznat:
[link]
Csak a méretek érzékeltetése miatt, a TV egy 16:9-es 82cm-es készülék. Egy hangyányit nagyobb a vetített kép. -
CsizmaKo
tag
HAHA
...Megjött az írásvetítőm!Valami vad lengyel szerkezet,BIOFIZ-márkával.Jó állapotban van(természetesen a fresnel ragasztott.Remélem szét bírom operálni.)Kipróbáltam rajta az lcd-met,igaz csak 650W-os a műszer de a kép meglepetésemre elfogadható(5.6''-ból csináltam majd 1m-es képet)
Ha full lesötétítem az lcd-t nem világítja át(ez jó jel)Bár a fénye távol áll a 250W-os fémhalogénétől,de remélhetőleg még elbír vele.Tartottam a pixelektől is de talán ahonnan nézve lessz,onnan nem lehet majd észre venni.Sajnos kondenzor lencse nincs a gépben,van benne 2 lencse a fejben,még nem néztem milyenek.
-
csapos2
addikt
Abban a szekcióban írnak arról, hogy az adott típusban lesz e probléma, az LCD két oldalán elhelyezkedő, vezérlő elektronikát összekötő szalagkábellel. Általában a hosszával szokott baj lenni. Mivel a vetítőhöz ki kell hajtogatni ezeket az áramköröket, a szalagkábelnek elég hosszúnak kell lennie. És bizony nem mindig elég. Erre találtak ki valami hosszabbítót, de ennek már nem jártam utána, mivel én tudatosan olyan TFT-t vettem, ahol ilyen gond nem lesz.
-
kovi83
csendes tag
Segítene valaki?
Éppen a lumenlab által leirt monitor adatait néztem, de
nem tudok eligazodni mit jelent:->FFC issues? -
CsizmaKo
tag
Ahogy én megtudtam a 400(a gyújtótávolság mm-ben),3.5 (az objektív fényereje)...(ebből elméletileg ki lehet számolni a hasznos lencseátmérőt,ennél elméletileg=kb.114mm)Ha netalántán megakadnék a triplettel kapcsolatban tudni fogod
.Azért remélem,hogy tudok szerválni egyet.
-
CsizmaKo
tag
Az írásvetítőm(ami remélhetőleg holnap már nálam lessz) egyik munkatársam muterja intézte egyik suliból(leselejtezték
).Arról,hogy pontosan milyen talán holnap tudok bővebbet.
Egy jótanács mindenkinek!Csak akkor vágjatok bele ilyen építősdibe,ha leegyeztettétek az otthoniakkal is.A költségei lényegesen olcsóbbak mint egy gyári vetítő,de még így sem nevezhető filléres dolognak!Ha meglepetés szerüen éri családod némely tagjait(asszony,anyukád...stb)Hajlamosak ''letépni'' a tökeit az embernek!!!!
[Szerkesztve] -
CsizmaKo
tag
Olyasmire mint amik neked vannak.Aszt hiszem a tiédben episzkóp objektív lehet(''könyvvetítő'').V.mi hasonlóra gondoltam.Abból gondolom,hogy jó lehet,mert az adatok alapján(Kb.:3.5/400)és amire használják,szerintem erre is jó.Tényleg mi a helyzet a te megmaradt tripleteddel?Be akarod építeni v.mibe?
-
csapos2
addikt
-
CsizmaKo
tag
Ez még nem is drága a többi helyhez képest ahol kérdeztem.Így is másfél hét alatt hozták meg.Felénk sajnos ennyi
.Tehát ''normálisnak'' mondható az,hogy nágyon melegszik(lehet,hogy jobban jártam volna egy nagyobb teljesítményü fo.tek.-kel.elképzelhető,hogy az a gond ,hogy folyamatosan a max határon dolgozik)Sajnos az írásvetítő már csak hétfőn jön meg.Arra gondoltam,hogy megpróbálom vele letesztelni az LCD-t úgy,hogy belerakom a lámpámat(szerintem elméletileg v.mi értelmes képet kellene majd látnom.Ha nem keresnem kell másik LCD-t.Remélem nem kell)
Valaki nem tudna nekem egy vetítő lencsét megvételre????
[Szerkesztve] -
CsizmaKo
tag
Megvan a lámpa
(jó durung)!Nem bírtam ellenálni...csak kipróbáltam,van fénye szépen,!Nekem egy kicsit furcsa,hogy a tekercs melegszik mint a barom.Csapos,neked is melegszik?Az a gond,hogy kell még vennem v. honnan egy kondit mert azt nem kaptam(így volt a fo.tek 4950,a gyújtó 3900,az égő ''nem tungsram'' GE ARC250/T/H960/E40 10130,foglalat 1500=20480HUF.
-
-
CsizmaKo
tag
Amint megvan minden és tényleg neki tudok álni természetesen!
Az a baj,hogy meló mellett egy kicsit hosszadalmasnak ígérkezik.szerintem amíg nem lessz vetítőlencsém,addig sokmindent nem tudok csinálni.Különben mi a véleményed a lámpámról (a tiéd ''kisöccse'')jó lessz szerinted(vagy majd menet közben kiderül)?Bár az lcd-től jobban tartok,remélem nem túl gyenge a projiba!Különben a lámpánál elgondolkoztam,hogy vízszintest v.függőlegest vegyek.Csak jó a vízszintes...neked is az.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest