- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
csapos2
addikt
No, szép lassan haladok a cél felé. Ma egy rakás aprósággal bíbelődtem, így nagy látszatja nincs a munkámnak, de azért sokat haladtam.
Bepróbáltam az új vázba az új LCD-t, rendezgettem az elektronikát:
Haladok a kiszolgáló egységgel és a világítással, de még nagyon lóg a bele a kicsikémnek:
Folyt. köv.
-
Achilles209
tag
válasz
mrkatona #1198 üzenetére
Hehe, ürömben az öröm, legalább tudom, hogy jó kezekbe került
Milyen kicsi a világ. Ezexerint akkor nekem két lehetőségem van? Vagy szerzek egy 320-as tripletet, vagy matad az írásvetítős single lencse? Na, ezzel is közelebb kerültem a lényeghez. Sok sikert a 2.0-hoz.
-
mrkatona
tag
Igen eladták vaterán kivük nekem!
Még régebbről volt meg az ember telefonszáma és egy ezresért ide is adta!!!
A fókusza annak az objektívnek 240 mm ami csak akkor és csakis akkor jó,ha a fresnelt fordítva használjátok! Azaz a 220-as oldalával néz az objektív felé és nem a 330-assal. Én most készítem a gépem 2.0-ás verzióját ami már a végleges verzió remélhetőleg.
Majd néhány képet dobok fel.
Mindenkinek szép napot! -
Achilles209
tag
válasz
polszki26 #1192 üzenetére
Washwillah: A tervek 1 centis keményfára vonatkoznak, de lehet, hogy kettes bútorlapból lesz, amit találok megfelelő méretben. Gondolkoztam fémlemezen is, de szerintem az nem olyan stabil.
Polski26: Igen, ugyanilyen objektívet néztem én is, csak 1500 forintért, viszont azt eladták régebben vaterán kívül. Kérdeztem is itt, hogy jó-e ez nekem, csak nem volt válasz, így meg nem akartam megvenni, nem tudom, elég-e a 240-es fókusz.
Csapos2: Kezd olyan lenni a dolog, mint a pár éve a metróban azok a vetítők, királyságoság.
-
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #1194 üzenetére
akkor egy teljes szett (lámpa, kerámia foglalat, ballaszt, gyujtó, kondi) 250W-os fémhalogén szett (asszem 17000 lumen, 6000K), használt, pesten vihető 3000 HUF-ért... probálgatni, de talán még használni is tökéletes...
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1191 üzenetére
Neked pedig ment egy mail, és rövidesen megy a cserealkatrész is, természetesen gariba!
-
polszki26
tag
ez talán jó lehet lencsének.... (ha már vatera)
http://www.vatera.hu/epidiaszkop_objektiv_38656065.html
-
Washwillah
tag
válasz
Achilles209 #1186 üzenetére
hallod ez a elég durva cucc lesz, ha végül elkészül!
amúgy milyen anyagból készülne?
a fresnel meg úgy tűnik külföldről fog jönni.. -
Achilles209
tag
válasz
csapos2 #1189 üzenetére
Annak örülök, mert nagyon kíváncsi vagyok már, hogy hogy fog kinézni végleges állapotában. Most szenvedek, elvitték előlem a monitot és az optikát, mert nem volt elég pénzem időben fizetni... Most van egy írásvetítőm, és egy ajánlatom világításra. Itt tartok most. Akárhol kérdezősködök alkatrész után, már mindenki vágja, hogy projektort akarok építeni. Csoda, hogy ezelőtt sose hallottam ilyenről.
-
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1188 üzenetére
Nem, én a fresnel döntését néztem, mert ha az eredeti állásban vetítenél, akkor csak alulra lenne jó a döntés, de ha megfordítot, mint ahogy említed is, akkor jó lesz.
Közben haladok a dolgommal én is, délután lesznek képek.
-
Achilles209
tag
-
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1186 üzenetére
Csinos kép. Lentről fogsz vetítetni?
-
Achilles209
tag
válasz
Washwillah #1185 üzenetére
Oda-vissza bejártam a netet, de sehol sem láttam Mo.-n olyan fresnelt, ami nem írásvetítőből van. Most szomorú vagyok.
készül a 0.1-es láda terve, még a lámpával nem számolok, mert nem tudom, milyen lesz. Csak azért keztem el elméletben, mert így is sok probléma merült fel, amit ki kellett javítani, és még mindig jobb így, mint élesben rájönni, hogy kicsi valami, vagy ilyemi. Dobok egy képet is.
-
Washwillah
tag
válasz
Achilles209 #1184 üzenetére
nekem már rendesen működik az 1.0-ás verzió, leszámítva azt, hogy besz@rt a fémhalogén gyujtója... nekem már csak a fresnelt kell cserélni, mert homályos foltok vannak a képen és ez egyértelműen a fresnel miatt..
nem tudom magyarországon van- e olyan üzlet ahol árulnak fresnelt normális áron. -
Achilles209
tag
válasz
Washwillah #1175 üzenetére
Valóban, igazad van, pedig én direkt néztem, hogy valamelyiknél csak 1 fókusztávot adnak meg, ezt pedig azért nem néztem, mert ilyenem nekem is van :-) Szerintem én majd csak akkor adok ki pénzt ezért, ha már rendesen működik az 1.0-ás verzió
-
Achilles209
tag
válasz
domi007 #1168 üzenetére
Domi007: A kiégett projit a Vaterán láttam, valaki, aki nem értett hozzá, és tele volt lóvéval inkább eladta, minthogy játszon vele, és olcsón, mert pénz, ékszer nem számít... A másik proji nem kiégett, hanem megégett
túlélt ugyanis egy háztüzet, viszont szerencsére csak a burkolat pörkölődött meg, állítólag, csak akkor nem értem, miért adják el ilyen hirtelen..... Röviden ennyi. Ja a második is Vaterás. Ott tényleg minden megvan, most vitték el előlem a kiszemelt monitort is...
-
polszki26
tag
válasz
Washwillah #1177 üzenetére
hja, amugy az L és a lámpa közti madzagot csekkold le, az kapja a legnagyobb terhelést...
-
mrkatona
tag
Sziasztok projektorépítők!
Van egy eladó írásvetítő fresnel lencsém.
Projektorépítéshez tökéletes. A lencse 220 mm x 330 mm fókuszú és 28 cm x 28 cm-es darab!
Akit érdekel irjon privátot és megbeszéljük! -
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #1178 üzenetére
esetleg túl gyorsan akarta újragyujtani?
btw, Ödön... rontanám a boltod, ha felajánlanék egy használt, de teljes 250W-os fémhalogén szettet eladásra ócsóé?
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1177 üzenetére
Már ment mail, nézzed gyorsan, és nyugi!
Aligha fosott be az a gyújtó, nem szokása neki, inkább átüthetett valahol a foglalat (esetleg a felerősítése?) vagy a kábelezés!
Nyugalom, és alaposan nézzél át mindent! Ne felejtsd el, hogy a gyújtó 4-5kV-os impulzusokat termel, amíg be nem indul az égő, éppen ezért ügyelni kell a kúszóáramutakra meg a szigetelésekre!
-
Washwillah
tag
vki segítsen plz!! akinek fémhalogén izzója van ilyen tipusú gyujtóval: Lightronic LSI-250, az megtenné, hogy egy multiméterrel rámér páronként a kivezetéseire? (D-L, L-N, D-N)
fontos lenne mert nem akar begyulladni az izzóm, és úgy gondolom, h a gyujtó adta fel a harcot 2 óra használat után...
szal ha vki tudna ez ügyben segíteni, nagyon megköszönném! -
Washwillah
tag
válasz
Achilles209 #1156 üzenetére
én úgy gondolom abból a fresnelből ami nekem kell (OHP fresnel 310*310-es) nem kell 2 db. 2 fókusztávot adnak meg. ha egy lencse lenne akkor sztem nem volna 2 fókusztáv. elvileg tök ugyanolyan van a 3dlens.com-on mint ami most az írásvetítőmben van. (amit nemrég szétszedtem kísérletezés céljából) [link] ez $25.99 -be kerül. + erre jön a postaköltség amire nekem $17.00-t ír.
kb 1 éve rendeltem hong-kongból egy dvd lejátszós autórádiót. 7 colos tft stb... arra 3000 ft vámot raktak. nem tudom erre mennyit raknának.
-
Őrült Ödön
tag
URAIM!!! (B*sznak a nyulaim!)
Remélem nem szólok túl későn, de nem árt ha tudjátok, hogy holnap, azaz okt. 14.-én
OPTIKAI BÖRZE lesz Budapesten, a Haller u. 27.-es szám alatt (9.kerület)
én valszeg ottleszek. Semmit sem tudok, hogy mennyi ott a beugró, de az is lehet hogy nincs beugró.
A rendezvény 8-14 óráig tart!Sok sikert!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
domi007 #1168 üzenetére
Nekem régebben ajánlottak 15-ért egy olyan kézüléket, amiben a 3 LCD közül a zöld be volt csíkosodva. Persze nem vettem meg, mert ezt megjavítani nem tudnám, a cseréje meg tutira egy kisebb vagyon lenne..
De a képalkotós részében hibátlan, de lámpapusztulatos készüléket mindenképpen meg kell venni, még akkor is, ha az építés az igazi dicsőség! Ha másért nem hát azért köll megvenni, hogy egy még nagyjából üzemképes készülék ne kerüljön szemétre, vagy idióta emberek kezei közé!
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Washwillah #1147 üzenetére
Köszönöm. Kaptam egy féléves németországi ösztöndíjat egyetemen. Bár a végén még lehet ott is folytatom a dolgot
Ödon, bocsáss meg, hogy lelépek
De nem örökre
Csapos, most látom a kütyüdet, full korrekt;) Grata!pápá!
-
domi007
őstag
Hali mindenkinek!
Achilles209: Én is csak csatlakozni tudok Ödönhöz a kiégett proji témában...
Egyébként honnan szerzel ilyen ajánlatokat? Én már többször áttúrtam a webet, de profi 3M proji, kiégett lámpával 10-ért, meg működő proji 30-ért?????
Ez nálam az álomvilág kategória..Úgyhogy repíts valami linket pls!
DOMy -
csapos2
addikt
Mivel holnap, ha minden igaz, kezdem a dobozkám átalakítását, így teszek fel képeket a régi helyzetről. Íme a nagy és csúnya, ám annál kedvesebb dobozkám:
(Klikk a kis képre, a nagy képhez)
A mozizni vágyóknak ajánlanám figyelmébe ezt a topic-ot: [link]
Aki tud, bombázza a topic-ot képekkel. ;) -
polszki26
tag
én már rendeltem a 3dlens.com-tól és teljesen rendben volt a cucc, a vám se kapta el... vhol 10-15e között volt a két fresnel, ha jól emlékszem...
-
Nakedape
csendes tag
fémhalogén: mennyi az a nem olcsó? izzó + gyújtó + ballaszt + mikellmég? mennyi tól-ig kb összegben?
15 000 ből kijön?Üveglap, akkor lesz, úgyis van egy törött abakom
-
mrkatona
tag
válasz
Nakedape #1160 üzenetére
Helló! Szerintem gazdaságosabb egy fémhalogént beleszerelned,mert kevesebb hőt termel,kevesebbet fogyaszt és tolja a fényt rendesen.
Én először egy írásvetítővel próbálkoztam a benne lévő 600 W-os ízzóval (sima halogén) de nagyon lehervadtam mikor rátettem az lcd-t,mert nagyon kevés volt a fény!
A falon alig láttam valamit! Az igazi megváltás a fémhalogén! Hidd el! Nem olcsó mulatság de elengedhetetlen kelléke a diy projihoz! -
csapos2
addikt
-
Nakedape
csendes tag
Üdv mindenkinek! én is belekezdtem egybe, van írásvetítőm, és elsőre nem kívánok dobozolni, hanem az írásvetítőt, saját izzójával használnám (a formája is tetszik
), kérdésem , hogy később fémhalogénre áttérni takarékosabb-e? be lehet-e szerelni az írásvetítőbe, vagy ahoz már dobozt csináljak? illetve, hogy az LCD panelt, a hő miatt nem akarom közvetlenül a vetítőre tenni, alatta ventillátor keringetné a levegeőt, de meg tartja-e, illettve hoszútávon megtartja-e magát a panel, vagy üveglapra érdemes-e ráfektetni? ( Panel még nem volt kezembe.. most zajlik a beszerzés.. azért ilyen hülye a kérdés) köszönet
-
mrkatona
tag
Szervusz Csapos!
Te hogy állsz az átépítéssel?
A multkor írtad hogy dolgozol rajta.
Nekem megjött az optikám amivel már tuti a kép. 7végén megpróbálom átépíteni az egészet valami pofásabb dobozba. -
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1156 üzenetére
Annó, utána kérdeztem a 3dlens-ről való rendelésnek. Az árak elég kemények, plussz előfordulhat vám is, ami legrosszabb esetben közel meg is duplázhatja az összeget. Persze az is előfordulhat, hogy nem foglalkozik a dologgal a vámos. Akkor hepi van.
Ezeket az infókat megkérdezték nekem, remélem helytállóak, ha hibásak, elnézést.
-
mrkatona
tag
Aki külföldről szeretne rendelni diy proji-hoz cuccokat annak ajánlanám figyelmébe a köv.: oldalt:
http://www.izzotek.com/
-
Achilles209
tag
válasz
Washwillah #1155 üzenetére
Engem is érdekelne a lencse, de milyen árak vannak itt? Mennyi a postaköltség? Ezek igaz, hogy nagy felbontású fresnelek, de ha jól váltottam át, nem kevés creditbe kerülnek. Nameg szorozni kettővel, mert ezek a fresnelek nem egyben vannak... a netes rendeléshez külföldről láma vagyok...
-
Washwillah
tag
válasz
Achilles209 #1154 üzenetére
értem köszi az infót!
sztem rendelni fogok 3dlens.com-ról lencsét magamnak, szóval ha vkinek esetleg kell vmi akkor szóljon és így talán olcsóbban kijöhetünk a postaköltség miatt.
-
Achilles209
tag
válasz
Washwillah #1153 üzenetére
Jól gondolod, az F1 az első fresnel fókusztávja, az F2 a másiké. Írásvetítőben a kisebb értékű néz lefelé, így kisebb a doboz, közelebb van az izzó a fresnelhez, a másik nagyobb fókusztávú, talán azért, hogy nagyobb képet vetíthessen a cucc.
-
Washwillah
tag
meg tudnátok mondani mit jelent eme 2 érték a fresnel lencsénél? Focal length: f1:330mm f2:220mm
vmi olyasmire gondolok, h f1 talán azt adja meg, hogy milyen messze legyen az izzó a fresneltől az f2 pedig azt, hogy a gyüjtő lencse milyen messze legyen. jól gondolom?vagy éppen fordítva?
-
Achilles209
tag
válasz
Őrült Ödön #1151 üzenetére
1 Gigás tárhelyem van a Freemailen, abból 22 mega foglalt, szerintem csak szimplán rosszalkodik a szerverük (szokta)... Mindegy, megadom a hivatalost: achilles"kukac"szabol-bgyarmat.sulinet"ponthu" Tűkön ülök. Kérdeznék még: IR, UW szűrős ugye a burkolata a megbeszélt lámpának?
UP: Valaki a tripletemről tud valamit mondani esetleg? 4/240 jó lesz nekem? Láttam két ugyanolyat, az egyik 5500 Ft, a másik 1500 (érdekes). Szerintem az egyiket megveszem, mert ha nem is jó a projihoz, makróobjektívnek jó lesz a fényképezőmhöz...
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Achilles209 #1148 üzenetére
OFF
Achilles, valami gáz van a maileddell, mert akárhányszor írok, mindig visszapattan a levelem... nincs teli a postaládád véletlenül?
Már tegnap is írtam, az se ment át, meg a mai se, mindannyiszor visszafosta a mailer-daemon! -
Washwillah
tag
egész normális képet sikerült összehozni a fémhalogén izzóval, már nem olyan feltűnő, h a sarkok kicsit sötétebbek
az lcd melegedése is megoldódott ezzel az izzóval.
viszont van egy pici probléma. a kép bal alsó sarka homályos. a másik 3 egyforma, de a bal alsó feltűnően homályos. kicsit jobban szemügyre vettem a fresnel lencsét és hát nem a legtisztább. ugyanis mikor szétszedtem vmi gané került bele.na most a fresnel egyik fele síma a másik körkörösen recés. ebből a recés részből szinte lehetetlen kitakarítani bármit is... vmi ötlet esetleg?
-
Achilles209
tag
Hy!
Egy érdekesség, elsősorban Ledeseknek, nem emléxek, hogy lett volna. Candela/Lumen átváltó.
1. milicandela érték
2. csóva szöge fokban -
Achilles209
tag
-
_ZuPa_
csendes tag
Hali srácok! Vasárnap utazom el fél évre, úgyhogy további jó építgetést mindenkinek, tartok tőle én márciusig nem leszek. Köszönök minden segítséget mindannyiótoknak!
ZuPa -
Őrült Ödön
tag
válasz
Achilles209 #1141 üzenetére
Mail ment!!
-
nexusarx
csendes tag
Naaa örömhír... alakul a helyzetem , ha minden jól megy jövőhétre lesz egy döglött projektorom.Benne van az objektív és az izzó.Valszeg úgy döglött meg hogy megpróbáltuk átpatkolni az izzónál egy biztosítékot- az izzó beindult de a kép nem
és ez lehet tönkre vágta a vezérlést.DE mielőtt darabokra szedné előtt tuti cseleskedek vele picit.
Ami benne van gyujtó az jó nagyobb izzóhoz is ? -
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1141 üzenetére
Tényleg működik a döntött fresneles trapézkorrekció?
Igen, tenyleg mukodik, nemreg probaltam ki.
-
Achilles209
tag
Washwillah: Szomorúan hallom, hogy nem lett jobb a kép. Az utólsó tippem a sötét foltokkal kapcsolatban, hogy valamelyik fókusztáv rosszul lehet beállítva, de ha ez se, akkor passz.
Őrült Ödön: Ment mail. Egyébként nem vagyok teljesen idióta.
Ja de mégis, most figyelj tudtam volna venni 30-ért teljesen működő még kb 5.000 órás projit is, az se kutya, de nekem nem kell, én építeni akarok, és most mondhatod, hogy
vagy
de építeni móka, sokkal jobb érzés filmet nézni, ha tudom, hogy én csináltam a cuccot. Ha kész lesz építek hozzá számítógépet is.
Tényleg működik a döntött fresneles trapézkorrekció? mertha nem, akkor nem foglalkozok vele, én is láttam képeken ilyen lencséket, de senki se mondta, hogy működik is.
Tudjátok mi a szomorú? Egy iskolában dolgozok, vannak tornatermi lámpák, vannak irásvetítők szarásig, de nem akarják leselejtezni egyiket se
itt ülök az irodámban és van körülöttem 10 írásvetítő... évek óta, és még nem jutott eszembe eddig, hogy projektort is lehet csinálni belőle. LOL
-
Washwillah
tag
válasz
Achilles209 #1135 üzenetére
na ma is gányoltam egy sort. igaz fölöslegesen, mert nem tudtam jobb képet kihozni a szétszedett lencsével sem. sebaj, egy próbát megért. összeraktam ahogy volt. majd a fémhalogén izzó megoldja a problémámat
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Achilles209 #1136 üzenetére
Jónak jó, csak kicsit nagyméretű a csőbúrája miatt!
De árban én egy picivel kedvezőbben szoktam adni, kisebb, kompaktabb GE terméket!
Gyújtó-fojtó meg néha drágább, mint maga a lámpa.. -
Őrült Ödön
tag
válasz
Achilles209 #1135 üzenetére
BAAAAAAAAAAAMEEEG!
Mér' nem vetted meg jóembör??????? Tízezerért????????
Meghülyülök menten!A lámpa elleni védelem többnyire átb*szható, mindig lehet találni vmi jó megoldást, a gyártó meg kenje a hajára a 175000HUF-os UHP lámpáját...buzik, rablók ezek!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Achilles209 #1133 üzenetére
Csao!
Üdv a megrögzött kokecolók között!
fémhalogén van doszt, épeszű áron, csak szójjá' ha kell vmi.. (postán is elküldöm, mint már sokaknak tettem..)
Ott a mailcímem a post alján, részleteket és árakat ott találsz!És ne csodálkozz, ha vidéken azt se tudják, mi az a fémhalogén lámpa, itt a "nagyfaluban" is a villszer boltok többsége vagy nem tartja, vagy csak a mocsokdrága és rossz minőségű Philips cuccokat...
írjál, aztán kitalálunk vmi okosat lámpaügyben...
-
Achilles209
tag
Megint én: találtam egy izzót, érdekelne, hogy ezzel lehet-e kezdeni valamit és árban jó-e + tudok-e szerezni hozzá értelmes foglalatot, gyújtót, és ballasztot:
Osram HQI-T250W-T fémhalogén izzó
új, 6.000 forint
Szerintetek?
-
Achilles209
tag
válasz
Washwillah #1134 üzenetére
Kíváncsian várom az eredményt
Csak hogy a használt projisokhoz is szóljak valamit: múlt héten majdnem vettem egy felső kategóriás 3M projit, kiégett izzóval 10.000-ért (nem ár érte)
DE....
Utánanéztem kicsit jobban, mivel akkor már eljutottam a fórumban ahhoz a ponthoz, mikor említitek az elektronikus védelmet. 175.000 HUF egy új izzó bele, profihoz képest nem is drága, viszont mivel profi a gép, ezért van benne védelem is, nehogymár az ember fia tudja üzemeltetni 10.000 HUF-os lámpával is.Ezért inkább letettem róla, pedig nagyon be voltam sózva még az elején. Ennyit az én használt projis kalandonról. De ha valakinek összejön, akkor ő jár a legjobban, kivéve, hogy akkor kimarad a jó kis barkácsolásból.
-
Washwillah
tag
válasz
Achilles209 #1133 üzenetére
na, kettészedtem a lencsét. felejtsd el a flexet. egy éles késsel elég kicsit megdolgozni és viszonylag könnyen szétjön. most pedig következik a teszt.
-
Achilles209
tag
válasz
Washwillah #1132 üzenetére
Én azt mondom, hogy érdemes megpróbálni, de még nem volt alkalmam tesztelni, ez pusztán csak elméleti fejtegetés, de logikus, és mindenhol ezt lehet olvasni. Csapos2 már említette, hogy flexkoronggal le kell vágni a széleit, mivel csak ott fogja ragasztó, utána könnyen szétjön, viszont már nem lehet/érdemes újra összeilleszteni (de szerintem azt is meg lehet próbálni, mivel nem hiszem hogy pontosan kell illeszteni, ha már a trapézkorrekcióhoz is döntögetni kell). Persze a tévedés jogát én is fenntartom a biztonság kedvéért.
Ja és egy fontos dolog, ezen is szívtak páran: a fresnelek legyenek a peneltől kb 2 centire, hogy a vetített képen ne látszanak majd a lencse karikái.
Szeretném, ha eljönne az életembe a fény: ki tud nekem olcsó, ámde használható fémhalogént mindennel? Őrült Ödön: nálad lehet még érdeklődni esetleg?
-
Washwillah
tag
válasz
Achilles209 #1131 üzenetére
fogják rá, h érthető
köszi
most megnéztem a lecsét és eddig nem vettem észre de tényleg 2 rétegből van. legalábbis úgy tűnik. azt mondod szét kéne szedni őket vhogy? -
Achilles209
tag
válasz
Washwillah #1130 üzenetére
A lényeg a következő:
Alapesetben van egy pontszerű fényünk egy széttartó fénycsóvával, ezt az egyik fresnel párhuzamosítja, a másik pedig újra összegyűjti az optika lencséjének, hogy az ki tudja vetíteni a falra a képet. Az írásvetítőkben két okból van egyben a két lencse.
1. Nem kell a két lencse közé rakni a fóliát, nincs plusz macera
2. A fólia átvilágítható szögben is, nem csak párhuzamosan, ellenben a LCD-vel, mivel azon párhuzamosan kell keresztülmennie a fénynek, hogy szép képet adjon.Ha mindkét lencse az LCD előtt van, akkor csak a panel középpontjához közel halad a fény majdnem merőlegesen a panelre (ott azért szép a kép), a széleknél egyre kisebb a fény beesési szöge (kisebb, mint 90 fok) ezért homályosodik el a kép a sarkokban, mivel a második lencse már elkezdte újra fókuszálni a fényt, ami így az nehezebben halad át a panlelen.
Remélem érthető voltam, nem mindig sikerül
-
Washwillah
tag
válasz
Achilles209 #1127 üzenetére
helló!
"Tényleg jobb a kettészedett fresnel, mivel a monitoron sokkal több fény halad át, ha párhuzamosítva van, viszont ha egyben hagyjuk a 2 lencsét, akkor a második már elkezdi fókuszálni a fényt, így az LCD-n már szögben halad át, ami a sarkok elsötétedését eredményezi."
ezt a bekezdést kifejtenéd bővebben? mert nekem alapvető probléma az, h a sarkok sötétek... nem értem ezt a "kettészedett fresnel" részt!
köszi -
Achilles209
tag
válasz
mrkatona #1128 üzenetére
Kár, pedig az a 2.8 nagyon tetszett
de iagazd van, akkor egyenlőre marad az egylencsés módszer, ahogy nézegettem, így is egész szép képet lehet produkálni.
Van egy ötletem. Nem fogok számolgatni, mert nem értek hozzá, informatikus vagyok
ellenben modellezni fogom az alkalmazott technikát, hátha az segít, már egy jó kis fresnelbillentő szerkezetet is terveztem a trapézoláshoz (horizontális, és vertikális egyaránt, hogy oldalról is lehessen vetíteni), kíváncsi vagyok, működne-e. Egynelőre maradok az elméletnél még, mivel pénzügyileg nem állok a helyzet magaslatán, de a tervekről, ha kész lesznek szivesen rakok fel majd képeket, ha érdekel valakit.
-
mrkatona
tag
válasz
Achilles209 #1127 üzenetére
Szervusz,üdv a körünkben.
Szerintem a kis diavetítő lencséje nem lesz neked megfelelő,mert egyrészt ahogy te is mondtad kicsi az átmérője,meg ne feledd,hohy az a 80mm-es fókusztáv nagyon kevés lesz a fresnel 330 mm-es fókuszához képest.Nem fog beleférni a kép! -
Achilles209
tag
Üdv emberek.
Sokáig tartott, de sikerült végigolvasnom az eddigi legjobb topikot, amivel eddig találkoztam. Lassan olyan már ez a fórum, mint egy kis család. Azt hiszem én is hozzálátok a saját szörnyetegemhez, persze csak lassacskán.
Relatíve könnyű dolgom van, van 1 írásvetítőm mindennel, tehát frsnel, gömbtükör, egy lencse. Ezekkel már nem kell foglalkoznom. Van egy diavetítőm ugyancsak mindennel ha esetleg a triplet is kellene: 2.8/80, ahogy kivettem az eddigiekből, ez jónak számít, csak kicsit kicsi az átmérője 2,2 centis
Már kinéztem egy 15"os LG monitort: 300:1 kontraszt, 30 msec, fikáztátok, de egyenlőre csak teszre kell, ha működni fog, veszek egy 17 olos monstrumot, és hozzá nagyobb fresneleket.
Lámpa kell a hozzá tartozó elektronikával, ez sokba fog fájni azt hiszem.
Kapcsolók, ventik, kábelek, bútorlap, és egyéb kellék meg annyi van, mint a szemét.
Szerintem először az írásvetítős verziót próbálom, azzal csak annyit kell csinálnom, hogy egy műbőr burkolatot heggesztek az lcd és az optika közé, ami nem engedi kiszűrődni a fölösleges fényt, és így a fókuszt is lehet még állítani. Meg persze atom hűtést az LCD-nek. Ha ez mind működik, akkor jöhet a dobozolásos módszer.
Tényleg jobb a kettészedett fresnel, mivel a monitoron sokkal több fény halad át, ha párhuzamosítva van, viszont ha egyben hagyjuk a 2 lencsét, akkor a második már elkezdi fókuszálni a fényt, így az LCD-n már szögben halad át, ami a sarkok elsötétedését eredményezi. A többi próba szerencse, Csapos2 valószínűsíthetően nagy örömére én nem fogok sokat számolgatni, csak ami feltétlenül szükséges.
Viszont segítségre lenne szükségem a lámpával kapcsolatban. 300W körüli fémhalogénre gondoltam, minden hozzávalóval, de itt az északi határ mentén mindenhol csak annyit kérdeznek tőlem, hogy "Az mi???" Valaki help plz. thx.
Amit eddig sikerült kivetítenem, az egy mobiltelefon képernyője volt.
-
nexusarx
csendes tag
na itt vannak a képek a monitorrol
vagyis arról hogy van összekötve : [L:http://kepfeltoltes.hu/view/071009/K_p_017_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][link][/L]
ha bárkinek volna más megoldása mint az enyém az nyugottan szóljon.Még egy megoldás lehet talán ha én magam maratok hozzá hajlékony nyákból hosszabítót és az nem is annyira gány mint a zománcozott huzal
-
nexusarx
csendes tag
Lámpa még nincs de úgy gondoltam hogy nyomtatok valami színes képet fóliára , és a meglévő lencséimel meg egy 150 w simma izzóval elkezdek játszani és dobozt építgetni.Megnézem mit ad eredményül és ha úgy érzem hát belekezdek...
the force with me
-
mrkatona
tag
válasz
nexusarx #1122 üzenetére
nexusarx!
Látod így kezdődik a dolog. Először csak kipróbálom,összekötöm,csak próbából építek köré egy dobozt és mire észreveszed magad már nincs visszaút! Remélem majd Te is megépíted idővel a saját projidat és büszke leszel rá!
Szerintem első körben eszedbe se jusson leszedni az AG-t,mert így bármikor visszafordítható a moncsi sorsa.Ha leszeded és nem jön össze a dolog bánkódni fogsz.
Van már valami lámpád? Mondjuk egy fémhalogén? Mert az kelleni fog.
-
nexusarx
csendes tag
Szétszedtem a monitorom. Ez egy 15" philips 150s6 .16ms 1024x768 .294mm és 450:1 ami a 15-ös monitorok között sztem nagyon jó és a képe is gyönyörű,meg nem is volt drága.De sajna van benne keresztkötés ami annyira nem érdekes mert át lehet huzalozni zománcozott vezetékkel.Ajánlom a minitort mert tényleg nagyon jó képe van csak kell hozzá egy kis kézügyesség hogy használható diy lehessen belőle csinálni .Ha valakit érdekel lefényképeztem ... ha kéritek majd felrakom
-
nexusarx
csendes tag
na vazz végig olvastam az egész fórumot.Minjá kiesik a szemem , de megérte mert most már k...ra elbizonytalanodtam hogy megéri-e bele ugranom.Van moncsim van fresnelem igaz picit kisebb.Ha leszedem a moncsirol az AG-t és mégse megy a téma akkor még lehet újra monitorként használni csak beletükröződik majd minden.Igaz ?
Na egy alvást elnyomok most és holnap tudni fogom a választ... remélem
de ha nem is ... legalább megtaláltam magyaro legjobb fórumát ...
jó éjt gyerekek
-
Washwillah
tag
válasz
Őrült Ödön #1119 üzenetére
szintúgy!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1117 üzenetére
Ment neked egy mail!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
mrkatona #1115 üzenetére
Khm, na igen, de nekem már nem ez volt az első okosságom... a projektorhoz felhasználni kívánt Compaq tft-t is onnan szedtem össze, nem volt semmi baja, csak a seggfej kínai nem jó kábelt dugott bele, én meg észrevettem hogy hülye hozzá..
Nyolcért akarta adni, lealkudtam 7-re... és műkösött!Most megb mikor ezt a postot írom, az LG "háromezeré' teszkógazdaságos" moncsin nézem a témát, és vigyorgok ki a fejemből...
-
Washwillah
tag
válasz
nexusarx #1116 üzenetére
helló!
én éppen ma szedtem le az antiglare fóliát a kijelzőmről. kb 3-4 órát áztattam ioncserélt vízben, után egyszerűen óvatosan kezd meg a körmöddel vmelyik szélén és egyben fel lehet húzni az egész fóliát. nagyon takarítani se kell utána, csak töröld jó szárazra és már használható is.
van pár kép az oldalamon, ha gondolod nézd meg: [link] -
nexusarx
csendes tag
Sziasztok!
Megvettem a monitrom a saját diy projektoromhoz.ez az elző lépés.
Van egy fresnel lencsém is ,igaz nem akkora mint a monitor de első próbálkozásnak jó hogy kipróbáljam az elvet.De ez műanyag és azt olvastam hogy ebből csak az üveg a jó minűségű és a műanyagbol nem lehet diy építeni.Igaz ez ?
Mert ha igen akkor nem is fogok hozzá az építésnek amíg nem szerzek hozzá üveg fresnelt.
A másik , az AG nagyon nehéz leszedni a monitorrol?Aki probálta és csinálta az írna pár szót hogy mire kell odafigyelni és hogyan csinálta.Bocsánat ha olyat kézrdeztem ami már le van írva a fórumba , de már 2 napja csak azt olvasom és most vagyok a 600 adik hsz-nél .Látom az emberkéket ahogy előre jutnak és nem könnyű móka , de a végeredmény nagyon sokat megér .Grat mindenkinek aki összerakta a saját kis diy-ét és annak is aki bele mert kezdeni ebbe a projectbe.Lenne viszont ötletem a vászonhoz.Szerintem nagyon jó lehet a gipsz karton diszperzittel való lefedése , ami nagyon szép fehér de matt felületet ad , csak épp nagy súlya van.A másik megoldás a keretre kifeszített vászon anyag lemeszelve és újra diszperzittel lekenve.A mész azért gondolom mert enyhén szemcsés mint a mikro gyöngyös vásznak ... ha valakinek vannak efféle tapasztalatai megköszönném ha megosztaná...
Gratula csapos a kiváló topik-é és a jó hangulatért ... na neki ugrok még a többi 500 hsznek
kellemes napot és remek diy építést -
mrkatona
tag
válasz
Őrült Ödön #1114 üzenetére
Ödön én meg szombaton ott fogdostam a kezembe,de paráztam hogy úszni fog a pénz,mert tatottam tőle hogy a digit panelje is megfeküdt.
Szerencséd vót,de nagyon! -
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1113 üzenetére
Tőlem tudsz venni normális áron fémhalogént, keress meg mailben, a mailcímem ittvan a post alján!
Részleteket majd ott megbeszéljük, itt a fórumon azért csak nem illik nyíltan seftelni...
-
Washwillah
tag
válasz
Őrült Ödön #1112 üzenetére
lehet, h megérné. de hol tudok ilyenhez hozzájutni? neten találtam 575 wattos-at, 43e pénzért. ez kicsit sokk nekem
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1110 üzenetére
Fémhalogénhez bizony kell gyújtó, lehetőleg egy korszerű, 3pontos soros időzítős gyújtó.
Közönséges izzókhoz és mezei halogénekhez nem kell se gyújtó, se fojtó, csak rádugod a vellanyt, oszt megy!
Fémhalogénhez kell gyújtó is meg fojtótekercs, és nem hátrány ha van fázisjavító kondi is hozzá. Ezekért a plusz tökörészésekért cserébe kevés hőt és rohadt nagy fényt ad, ráadásul az élettartama sem párszáz óra, hanem 8-15000 között!
Persze drágább mint a mezei halogén, de ár/érték arányban, illetve technikailag sokkal-sokkal jobb, mint bármi más! -
Washwillah
tag
válasz
mrkatona #1109 üzenetére
leszedtem az AG-t és az eredmény megdöbbentő. legalábbis számomra. nappali fényviszonyok közt is látszik a kép, ami eddig nem.
kb 3-4 órát ázott síma ioncserélt vízben a kijelző és utána egy könnyed mozdulattal sikerült lehúznom róla a fóliát!
a fémhalogén lámpával kapcsolatban pedig: nemhogy másfajta gyujtó kell neki mint a hagyományos izzónak? -
mrkatona
tag
válasz
Washwillah #1108 üzenetére
Szerintem ha normál izzó van benne cseréld ki fémhalogénre!
Nagyobb fénye van és nem termel annyi hőt! -
Washwillah
tag
a projektor fejlesztése során, újabb problémába ütköztem. mégpedig az a gond, hogy az írásvetítő izzója az lcd közepét nagyon felhevíti. kb 1 centire van megemelve az lcd, hogy a venti alá és fölé is tudja fújni a levegőt, de így is forró az lcd közepe.
- itt még rajta van az AG, nemsokára kiderül, hogy AG nélkül mennyire melegszik fel.
-
mrkatona
tag
"nincs kedved vizet venni, akkor forrald fel a csapvizet"
Azért ehhez még a vízgőzt fel is kéne fogni + visszahűteni na az már desztillált víz.
A felforrt víz nem desztilláltvíz! -
mrkatona
tag
http://img235.imageshack.us/my.php?image=ag27xf.jpg
Ezért éri meg az AG-t leszedni!
-
csapos2
addikt
válasz
Washwillah #1102 üzenetére
Igen, úgy is lehet, de az ioncserélt, vagy desztillált víz is elégnek kell legyen. A sima vízzel az a baj, hogy vízkő nyomokat hagyhat, ha nincs kedved vizet venni, akkor forrald fel a csapvizet.
-
mrkatona
tag
Én sima vízzel áztattam és úgy is jó volt! Én kerülném az acetont!!!
Legközelebb desztillált vizzel fogom csinálni.
Ödön Te hol vetted azt a hibás moncsit? Én a keleti pályaudvar mögött láttam szombaton egy ugyanilyet állítólagos táphibával,de nem vettem meg 4 ezerért. -
Washwillah
tag
válasz
Őrült Ödön #1101 üzenetére
egy küldöldi oldalon írták, hogy 1 rész aceton 3 rész víz. nem hígítatlanul gondoltam
vannak már tapasztalatok vele
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1099 üzenetére
acetonnal vigyázz, sok műanyagot széjjelb*sz, nem javaslom...
Mintha mosószerrel csinálta volna innen vki, sikeresen...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- MSI CYBORG 15 A13V
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung ME46B 46" LED Monitor
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged