Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
domi007 #1697 üzenetére
OK, valoszinuleg nem erted, hogy mit kerdezek. Ha nekem pl. olyan monitorom van, aminek a valaszideje 1000 ms, akkor DVD nezes kozben mi tortenik? Masodpercenkent egy kockat (minden 25.-et) fogom latni? (Vagy nagy kuszasag lesz a gyors jeleneteknel, az allokepeknel meg minden OK?) Ha megyek lejjebb, pl. 40 ms a valaszido, akkor elvileg a monitor gond nelkul meg tud jeleniteni minden kockat, nem? 25 ms-nal meg vegkepp nem lesz problemam, mert barmelyik elemi folyadekkristaly rohogve beall 40 ms alatt, sot, a deffinicio szerint ennyi ido alatt ketszer is (fekete-feher-fekete). Tehat megegyszer a kerdes: szerinted mennyi az a valaszido, aminel egy PAL formatumu DVD-nel nincs utanhuzas? Ha nem megy, ne eroltessuk!
-
Gabohun
csendes tag
válasz
ZimmerZoom #1695 üzenetére
Igaz!! hmm holnap festem ki a dobozt!!
Rakok még fel mindjárt képeket csemegézzetek,most tesztelem az optikát
Kondenzor lencse méretét kellene tudnom a 400 izzóhóz ,8cm a belső cső mérete
Foncsort Ödön igért még egy két nap.
És köszi ZimmerZoom!http://picasaweb.google.hu/Gabohun76/TesztkPek
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
polszki26 #1696 üzenetére
Azert szamit a meret is!
A jelenseget vinnyettalasnak nevezik, es azert van, mert a fresnel az LCD szeleit nem tudja bevetiteni a szuk nyilasu optikaba (ezek a pontok ugyanis nagyobb szogben latszanak). Minel hosszabb, es minel kisebb atmeroju a vetitolencse, ez annal jobban fog jelentkezni. Megoldas lehet megnagyobb fokusztavolsagu fresnel alkalmazasa, de ehhez hosszabb doboz is kell. A fenykepezogepeknel nagylatoszogu lencsek alkalmazasanal ez gyakori, ott is csak azt lehet tenni, hogy kivagod a kapott kep kozepet: itt letakarod az LCD szeleit, es osszehuzod a lejatszo ablakat...
-
domi007
őstag
válasz
Gabrovszky #1644 üzenetére
Én is megpróbálom mégeccer:
A képfrissítési időt Hz-ben mérik, a TFT-knél is, ennek értéke 60-72Hz szokott lenni. Az utánhúzáshoz semmi köze. Jelentése: 60-72 képkocka/másodperc jelenik meg a képernyőn (tehát ha 60hz-en használod a képernyődet, akkor a windows alatt, pl. ha mozgatod az egeret az 60 képkocka/mp-el megy)A válaszidő, ms-ban mérik, értéke 25ms> szokott lenni. Utánhúzás megállapítására alkalmas az általam belinkelt PixPerAn progi, ezzel megnézheted mennyire nagy az utánhúzása a monitorodnak, ha kierőlteted ezt belőle. Nálam egy szabvány DVD film (akciófilm) esetében 25ms-os TFT-n nem mutatkozott semmilyen utánhúzás. Aki azonban teljesen natív felbontásban néz filmet (nagyfelbontású, esetleg HD anyagot), vagy játszik, annál előfordulhat csekélymértékű utánhúzás. Így már ok?
DOMy
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
Gabohun #1690 üzenetére
"KÉRDÉS! A matt fekete doboz nem nyeli el az ide oda cikázó fény nyalábokat?"
Dehogynem! Pont ez a lényeg. A hulladékfény mindenképpen ront a vetített képen. Persze ez dobozfüggő. Ha a fény csak az LCD-n megy át, sehol amellett, akkor nem kell ezzel törődnöd, ellenkező esetben minden reflektáló (fényes felületű) tárgyról kalandos utakra keveredhetnek a nyalábok és ennek a sötét matt felület tud a leghamarabb végetvetni. Nos a legjobb kondenzor sem ér semmit, ha teljes felülete nem kap koncentrált fényt, amit egy jó foncsorral lehet elérni. Szerintem mindenképpen kísérletezz egy jó foncsor és kondenzor párossal, annyi ember allinboxon nem tévedhet
-
Gabohun
csendes tag
válasz
polszki26 #1693 üzenetére
Szia!
Figyú a fresneleket egymás felé forditottam tehát a két domború oldala néz egymás felé ,probálgattam forditva is persze akkor kör alak jelentkezik a falon a homorú oldala néz az izzó felé pont azért mert begyűjti a fényt majd párhuzamosítja az LCD-re .
A távolság nálam 310mm itt adja a legtisztább képet ,ha beljebb tolom a vlencsét eltünnek a sarkítások ,de homály lesz a kép.
A régi vlencsénél valóban csak a fresnel sarkításai látszanak ezért furcsálom mivel 5x4cm .
Kisebb az optikám mégis jobb a láthatósága. -
polszki26
tag
válasz
Gabohun #1690 üzenetére
ez amiatt van, amit irtam... túl nagy a 17-es lcd...
itt a számolós: http://www.allinbox.com/Programmes/CalculeImage/CalculeImage.html
ha beirogatod a dolgaidat, akkor a FOv - objektiv-nél látod, h 60 fok felett van, ami nem jó.... tehát levágja a sarkait...
ha viszont az lcd-nek scak a középső 14"-os részét használod akkor látod, h már nem fogja levágni, illetve a sarkok is fényesebbek lesznek...
mondjuk ezt most is meg tudod csinálni... a video lejátszó ablakot beméretezed ugy, h a sarkai még beleférjenek a körbe, a többit meg lefeded vhol a dobozon belül....
-
Gabohun
csendes tag
Raktam fel még képeket,
Papir lapot raktam az objektív helyére belülről, érdekes mintázata van a lapon -
Gabohun
csendes tag
válasz
ZimmerZoom #1688 üzenetére
Sziasztok!
Most jöttem haza egyből prószáltam a friss ropogós vlencsét amit Polszkitől vettem a mérete 70mm az átmérője 105mm hosszú 3 lencsés cumó,képzeljétek belőttem a fókusztávot, szép éles képet adott,de a falon a sarkainál kör ívet adott le nem a fresnel sarkításáról beszélek,hanem szó szerint mintha lencse formáját követve kör alakot látsz a falon.Vissza raktam a régit ami jóval kisebb és halványabban (fresnel miatt) ,de látszottak a sarkok.
ZimmerZoom köszi az észrevételeket ! A foncsor valóban gyengusz keresek hozzá megfelelőt,de elöbb kipróbálom nélküle Csapos szerint lehet,hogy csak árt ami most benne van.Kondenzort kipróbáltuk Örült Ödönnel és arra jutottunk,hogy ami nekem van 12cm átmérőjü nem sokat ér sőt világosabb lett a papir lap ,ha nem volt benne,AGmár leszedtem.Az biztos ,hogy nagyon sok fény megy veszendőbe.KÉRDÉS! A matt fekete doboz nem nyeli el az ide oda cikázó fény nyalábokat?Csapos megmértem az izzó elhelyezkedését a dobozban és a fresnelek középpontját ,kilőhetjük! 1mm eltéréssel fókuszban vannak egymással .
-
sirály12
őstag
Lenne egy fontos kérdésem.
Már kérdeztem, de nem kaptam érdemi választ arra, hogy gyári lcd-s pojiból lehet-e étmenteni alkatrészeket.
Gondolok itt a kondenzor lencsére (remélem jól írom
), mert az enyémben van egy kb 10cm-es étmérőjű, vagy esetleg a lencserendszert, amivel lehet állítani a nagyságot élességet.
Azért kérdezem ezeket, mert van egy infocus lp730-as projim, még megyeget szegény, de az egyik lcd csíkos + gyengén szellemképes, szívfájdalom nélkül kapnám szét a projekt érdekében. Ahogy néztem nagyon jó cuccok vannak benne, felületgőzölt optikai tükrök, lencsék, stb.
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
Gabohun #1665 üzenetére
Szia Gabo!
Ugyan a nagy projimat még én is csak tervezgetem, de ötletem azért lenne, hogy hogyan lehetne segíteni a te projidon. Ha ezek közül bármelyik lépésen is túlvagy, akkor vedd úgy, hogy nem is szóltam. Na, egy 400W-os HQI-nak azért tisztességes fényt kellene produkálnia, és szerintem ezt meg is teszi, csak menet közben annak java elvész. Már mindjárt az elején. Az a kis foncsor lehetne íveltebb is, és ezzel egyidejűleg beépíthetnél egy kondenzor lencsét az izzószál elé. Nekem van egy hatalmas kondenzorom (nem eladó) és egy sima villanykörte fényét úgy összegyűjti, hogy még! El se hittem, amig saját szememmel nem láttam! Majd, bár lehet, hogy ezen már túlvagy, le kellene szedni az AntiGlare réteget. Minél nagyobb átmérőjű optikával kísérletezz, hiszen minnél nagyobb az átmérő, annál több fényt tud átengedni, persze ehhez igazodnia kell a 2-es számú fresnel gyújtótávolságának is. Végül, és ezt írta más is, minden jellegű hulladékfényt zárj el a doboz optikás részében. Fújd ki matt feketével a doboz belsejét, de legalább az optikás oldalát. Remélem, hogy mondtam valami újat és segíthettem munkádat.
A fresnel annyi hőtől nem kampecolhatna be elvileg, hiszen a kezedet is ott bírod tartani hosszú időn keresztül, írtad. Esetleg kosz, vagy zsír barnulhat oda, bár ahhoz is több hő kellene és attól már belágyulna a fresnel is... A biztonság kedvéért mérd le valami hőmérővel, hogy minek van kitéve.
Üdv!
ZZ -
Achilles209
tag
Találtam egy jó kis cikket a neten, ezt figyuzzátok, akkora proji, mint egy mobiltelefon 60.000-ért, persze nem itthon: [Zsebprojektor]
-
Achilles209
tag
Üdv építők!
A hétvégén rászántam magam és nekiestem az AG-nek. másfél órán keresztül áztattam (tovább nem bírtam várni), majd óvatosan alányúltam szikével, nehogy feljöjjön a polarizáló is, és egy mozdulattal lehúztam. Viszont ez sem az én hetem, mert igaz, hogy a monitor "átlászóbb" lett, viszont a falon ez nem látszik. A kép ugyanolyannak tűnik, mint AG-vel. Talán egy kicsit élesebben látszanak a pixelek a falon.
Akinek mindenhogy homály a képe, és írásvetítő lencsét használ, nem mindegy, hogy milyen irányban áll a lencse. A homorú fele nézzen kifelé. Nekem van 4 féle írásvetítő lencsém, és barmoni sok különbség van köztük, az egyik sötét, a másik homály, a harmadik szivárványszínű képet ad, a negyedik tökéletes, persze nem egy triplet. Ha valakinek van triplete, ami jó lenne ilyen célra, és netán el szeretné adni, szivesen venném, ha írna nekem.
Ezen a hétvégén szeretném lecsiszolni és lefesteni a ládát, utána már jöhetnek a képek is.
Hőálló matt feketét választottam, szerintetek jó lesz? -
CsizmaKo
tag
ÖRÖK HÁLÁM CSAPOS
!!!Nagy előre lépés történt a lencse cserével! A különbség annyi,mint egy 250-es ETZ és egy Hayabusa között...Amint tudok dobok fel képeket.
Mégegyszer köszi!
Szerintem aki sima irásvetitő lencsét készül beépiteni a projiba,nem javaslom,a triplet 1000X szebb képet produkál!
-
csapos2
addikt
válasz
Gabohun #1682 üzenetére
Nem, egyszerűen a videó lejátszó programot nem teljes képernyős módban használom, hanem videóablakkal, és az ablak méretét hozzáigazítom a vászonhoz.
Szóval az a lényeg, hogy a fresnelt egy keretre tettem, a sarkai alá egy kis lécet raktam, majd ezektől a lécektől a fresnel szélei felé széles fejű csavarokat hajtottam be, majd addig feszítettem, míg jó képet nem kaptam.
Képet, nem tudok most csinálni, de itt egy hevenyészett rajz: [link]
A sarkoknál keresztbe az a léc, a piros kis karikák a csavarok. -
Gabohun
csendes tag
Fentvannak totál igazad van görbe mint az ökör húgyozás
Az alját még próbálom fel húzni mert lelóg a padlóra.
A vetitő lencse nagysága ? -
csapos2
addikt
válasz
Gabohun #1672 üzenetére
A doboz sokkal jobban néz ki, mint az, ami nekem közel egy évig szolgált, szóval nem olyan förmedvény az.
Az U alakú fényvisszaverőt megpróbálhatod, bár elmondom neked, hogy én is készítettem egyet tükrös, saválló lemezből, nem sok haszna volt.Annyi kérésem lenne, hogy egy olyan képet készíts, ahol pl. egy total commander van megnyitva és látszanak a szélei. Azt szeretném látni, hogy mennyire egyenesek, párhuzamosak a szélei. Ugyanis az én fresnelem is alapból görbe volt, majd azt gondoltam, hogy majd a drága rendelt fresnel jó lesz. No, nem, az is görbe volt. Meg kellett oldanom mindenféle feszítgetésekkel, hogy úgy álljon, ahogy kell. És legnagyobb meglepetésemre túl kellett tolnom a síkon, domború lett egy kicsit, és így lett jó a kép széle. Az a gyanúm, hogy még egy ilyen gondod is lehet.
16:9-es képarányt úgy csináltam, hogy a vásznat kiszámoltam, majd a lejátszó ablakát ahhoz igazítottam, utána pedig a felesleges részeket szépen leragasztottam, hogy ne tudjon átszűrődni a fény.
-
Gabohun
csendes tag
Csapos egyben segits még ,hogy csináltál 16.9 képarányt ,nekem mindig négyzet alakra jön ki.
Létezik ,hogy kicsi a vetítőlencse mérete is nem? 5,5cm átmérője. Először egy katonai 14x22cm rakéta mefigyelő objektív volt benne ,csak homály volt a kép ,azért nagy a nyilás a láda elején. -
Gabohun
csendes tag
válasz
csapos2 #1671 üzenetére
A barna folt az annyi (képekeken jól látszik), a fresnel sarkításnál nincs lefedve és ott
a falon egy idő múlva barnás sarkított fény keletkezik miközben a fresnelt kivettem nem láttam égést vagy barnuló foltot.
Igen igen ez egy jó kérdés az,hogy a lámpa és a fresnel fókuszban van-e,azt kimérem holnap, bár a láda elkészítésénél pontosak voltak a mérések ,de lehet hiba gondolom egy- két centi is.Az biztos ,hogy jól állnak a fresnelek kipróbáltam már fordított állásban csak kör alakot vetitett nekem a falra.
Foncsor nélkül se próbáltam még ,bár igazad van szerintem, mert a foncsor közepén fut át az izzó úgye ,a foncsor alsó és felső kilógó része félköríves csikot hagy a papirlapon mivel az izzón keresztül nem veri vissza a fényt annyira. Kiprószálom holnap nélküle .
Fénylik igen mert még nem találtam megoldást a ventik takarására,ott látszik igazán a két shrek képnél,az egyiknél nem volt takarva ,a második képnél meg csak részben tudtam lefedni .Ekkora izzónál nem gondoltam volna ,hogy ennyit számit.
A fény fókuszálásával is lehet még gond .Ödönnek amikor itt volt nálam volt egy jó ötlete,az izzót bele kell ültetni állmennyezeti neonos megvilágításnál használt u- alakú borításba vagy mint a közvilágításnál használt fényvisszaverő u-alakú fémbe aminek a belseje krómozott vagy csiszolt aluminium,hisz ilyenkor csak előre fele szórja a fényt.
Mit szólsz a szörmedvényemhez
Köszi az ötleteket! -
csapos2
addikt
válasz
Gabohun #1669 üzenetére
Nos, első körben, ha a fresnel a hőtől deformálódik, akkor ott valamit tenni kell még, mert az LCD nem fogja meghálálni a meleget.
Azt a barna foltot nem értem.
Ha nagy a kép, próbáld meg az LCD közepére összehúzni a lejátszó ablakát, annyira, hogy a vetített kép mérete megfelelő legyen. Hátha a fény is javulna.Kérdés:
- A lámpa a hátsó fresnel fókuszában van, tutira? A fresnel megfelelő irányban van? Próbáltad forgatni?
- A lámpa mögötti foncsor nélkül próbáltad már? Nem jobb?
- A képeken látható módon "fénylik" a doboz vetítés közben? Mert nekem is sokkal jobb lett a képem, miután megoldottam a normális árnyékolást. nagyon sokat ront a kiszűrődő fény a képen. Sajnos ez van. -
fenyőfa
csendes tag
válasz
mrkatona #1668 üzenetére
Nekem is megkellett volna már csináltatnom a leírt lencséimet,mert megnéztem az árukat és földre űltem tőle!Én nagykanizsai vagyok,tőled kb 250 km lakom,de lehet,hogy én is felviszem Pestre a lencséket mert nagyon féltem őket.Az is előfordulhat,hogy csinálok egy nagyteljesítményű projectort ha nem tudom eladni őket.Az a lényeg,hogy műanyag lencsét nem szabad venni prijectorhoz, mert a fény-kontraszt viszonyok kb. 30%-al rosszab mint az üveglencse és a szin visszaadása is torzúl.Mindig csak nagyon puha szarvasbőr és lencse tisztító fojadékkal szabad a lencsét karbantartani,meg persze pormentes helyen tárolni.Vigyázz a lencsédre mert nem olcsó mulatság.Ha megkérnélek akkor megírnád azt,hogy 13 cm-es lencsét mennyiért hoznának rendbe, ahova vinnéd a tiedet?E mailban írj vissza legyélszíves majd!
Üdv fenyőfa -
Gabohun
csendes tag
Csapos ránézel amit írtam és megnézed a képeket? Hátha látsz valami hibát.
Köszi -
mrkatona
tag
válasz
fenyőfa #1667 üzenetére
Köszi az infókat!
Én pesten lakom.Tőlem itt 5 percre van az egyik bevásárló központban egy szemüvegeket készítő bolt. Ott nagyon profi gépeket láttam,ahol üveglencséket csiszolnak a kívánt optikai értékre 1 órán belül.
Gondoltam már rá,hogy be kéne vinni,de nem tudom hogy egyáltalán elvállalnának -e ilyen egyedi jellegü munkát.
Majd megkérdezem. -
fenyőfa
csendes tag
válasz
mrkatona #1664 üzenetére
Szia mrkatona!
Igen a kérdés jogos!Be kell vinni valamelyik üzletbe, ahhol szemüveg lencséket készítenek vagy igazítanak!Ott álltalában gépekkel nagyon rövid idő alatt óvatosan egy speciális fojadékkal és polírozó agyag keverékével egyenletesen felpolítozzák!Kézzel nem lehet mert a lencse paraméterei megváltoznak!Menet közben figyelik a folyamatot és egyre finomabb polírozó anyagot és eszközt allkalmaznak.Arra kérlek,hogy kézzel ne álj neki,mert egyenletlen lesz és csak rontani lehet vele!Főleg ha a lencsén van egy speciális védőréteg is akkor megint más a megoldás menete.Megkellene kérdezned felétek ahhol laksz,hogy adnak e el ilyen anyagot?De még a plirozó eszközöket is kellene szerezni valahonnan hozzá.Inkább arra kérlek,hogy kérdezgess körbe az optikus boltokba,vagy interneten keress valahol optikus címet ahhol foglalkoznak helyben lencse javítással!
Üdv fenyőfa -
Gabohun
csendes tag
Mégvalami
A melegedéstől szerintetek változhat a fresnel formája? Mert azt vettem észre,hogy 20 perc után a sarkoknál elszínesedik barnás foltok lesznek rajta mármint a falon ,és mikor kiveszem
látszólag megváltozik formája,egyik sarka pl jobban behajlik stb..ez is okozhat deformációt a falon,mozgattam egy ablakot az egérrel és úgy tűnik,hogy középen még mondjuk négyzet alakja van ,viszem az egyik sarok felé ott pedig hajlik vagy legalábbis mintha kiúszna a windows asztalról.A fresnelek nem épp mai darabok itt ott karcosak is ,de létezik ,hogy ennyit deformálódik ?.
Az a furcsa az egészben ,hogy majdnem 20 centire van az izzótól és a kezemet odarakom
még elviselhető meleg van plusz a két venti.. -
Gabohun
csendes tag
Sziasztok Mesterek!
Raktam fel képeket hogy,hol tartok,de halom probléma jött elő.
Gyenge a fényem pedig 400W tungsram fémhalogén lámpával küzdök,AG levéve,
Gyűjtő lencsével is próbáztunk ,de még gyengébb lett.
Kicsuszott a béna kezemből az LCD és pont a ház sarkához ért persze,hogy átvezető fóliánál,igy 2 fa**a kis csík látszik a kijelző közepén hosszában ,de próbázni még ez is megteszi,leragasztottam a csíkokat ragszalaggal legalább nem fehérlik a falon.
Melegedik is a jószág, 2db 12centis venti van benne,egyik a ház alján középen fújja be a fresnel és az LCD közé a felét a másik fele a lámpa oldalra megy a levegő, a másik venti pedig a ház tetején bal sarkában van és ott pedig húzza kifelé a cuccot,de 15-20 perc után az LCD-n megjelenik az a bizonyos fekete folt.
Lehet ,hogy a lámpa mögötti foncsor semmire nem jó,egy kocsinak a krómozott lámpa belsejét raktam be és nem gyűjti eléggé össze a fényt, a kép szétesik baszott nagy a falon 3x3m-re dobja szét a képet próbáltam ezzel a két lencsés objektívnek a fókusszával játszani élesíteni elég szépen kitudja ,de jóval kissebb méretre szűkíteni nem tudtam.
A kép fényereje a falon iszonyatosan gyenge,igaz tojáshéj szinű a fal ,de lepedőt is felraktam és igy is alig jött át valami.Hát kb ennyi ,azért nézzétek meg a képeket hátha van valami jó megoldás mit rontottam el.
Fresnel 310x310
17" Acer 1280x1024
Izzó HgMIF 400 DV
Objektív 5,5x4,5cm
Távolság: vetítő lencse kontra fal 3,3m
http://picasaweb.google.hu/Gabohun76/TesztkPek -
mrkatona
tag
válasz
fenyőfa #1663 üzenetére
Szia fenyőfa!
Tudnál nekem esetleg valamit írni erről a tisztító pasztáról amivel át kell tisztítani a lencsét? Optikusok tudnak adni esetleg? Vagy valami géppel csiszolják fel az üveglencsét és ahhoz kell a paszta?
Mert nekem van egy triplet objektívem aminek a front lencséje enyhén karcos és nem tudom mit kezdjek vele. -
fenyőfa
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Nagyon sokat olvastam az írásotokat és én is már vagy jó 2 éve ugyan így gondolkodtam [P:J]erről a jó kis projector készítésről!Sok mindent beszereztem hozzá és még gyári projectort is szereltem több-kevesebb sikerrel.Végülis maradt nekem gyári amerikai vetítőgépről 3 db lencsém ,amit a gép elejére kell tenni! 2 db egymással szemben fordított gyári tokozott üveg vagy"kristájlencse" egy 13 cm átmérőjű és egy 10,5 cm -es Gyári tok vastagsága 55 mm!Elszeretném adni őket mert nem kellenek már!Ha valakit érdekel akkor legyenszives írjon e-mailt !!! Egy nagyon kicsit tisztító pasztával át kell tisztítani mert egy-két helyen nagyon enyhén karcos de használatkor nem látszik! Az optikusok a boltban is megcsinálják bár hol ha kell valakinek!Azt tudnotok kell,hogy mostanában nem üveg vagy kristály lencsét alkalmaznak mert az drága hanem műanyagot!Ez a baj mert más a fényáteresztési tulajdonsága.Mi ezekkel a lencsékke 38 m távolságra is tudtuk Tungsramos lámpával nagyon jó minőségben és láthatósági szélességben vetíteni!
Tehát ha érdekel valakit az jelentkezzen e-mailban!! -
Gabrovszky
csendes tag
Elvileg ebben az esetben is a ket fokuszpont koze kell beloni a fresnel fokuszpontjat... (Ha jol sejtem, plan-konkavnal a nem letezo masodik gyujtopont felfoghato a sik uvegfelulet es az optikai tengely metszespontjanak, azaz f=0.) Van itt valaki, aki toppon van optikabol?!
-
Pinpa
csendes tag
nekem egy homorú-domború lencsém van (convex-concave)
-
Gabrovszky
csendes tag
Vagy az elobb irtam butasagot, vagy most fogok: a lampa felol nezve a masodik fresnel gyujtopontjanak valahol a plan-konkav vetitolencse es a vetitolencse fokuszpontja kozott kell lennie. Ha ezen a tavolsagon mozgatod, elvileg a vetitett kep merete is valtozni fog, viszont vegig eles lesz. (Konkav-konkav vetitolencse eseten bonyolultabbnak tunik a helyzet, vegig kellene gondolnom, de most nincs turelmem rajzolgatni...)
-
Pinpa
csendes tag
Nincs valami ötleted a vetítő fókusztávolságának lemérésére? és az nemlehet hogy a vetítőlencsének túl nagy vagy kicsi a fókusztávolsága a fresnelhezképest? (lehet hülyeséget mondtam )
-
Gabrovszky
csendes tag
Vilagos, irasvetitobol kiszerelt fresnel-lencset meg nem tartottam a kezemben, nekem masmilyen van. Ha szetszeded, akkor konnyebb beloni a fokusztavolsagokat: ha sut a nap, a fenyre merolegesen tartva egy pontra kell fokuszalnia, ezt egy papirlappal meg tudod keresni, es a tavolsagot le tudod merni. Ha mar szetszedted, az egyiket az LCD(-t helyettesito lap) ele, a masikat moge tedd, igy az LCD minden pontjaban ra merolegesen megy majd a feny, es nem fognak sotetedni a sarkok sem. Az egyik fokuszpontban az izzonak kell lennie, a masikban a vetitolencsenek. Jol mondom, Csapos?
-
csapos2
addikt
Amennyiben 28x28 cm-es a fresneled, akkor nagy eséllyel 220 és 330mm a fókusztávolsága a fresneleknek. Az UP feliratú a 330-as. Így elméletileg a távolságok jók voltak a próbánál. De ahogy már írva is volt, ha nem rögzíted az alkatrészeket, nehéz lesz normális képet kapni.
-
Pinpa
csendes tag
Ezt a recés dolgot sajnos nemértem mivel ez egy olyan lencse ami 2 fresnelből van összeragasztva és a recékkel egymás felé fordítva szóval mind két fele teljesen sima
Nemtudom sajnos egyiknek sem gyujtótávolságát (fresnelnek meg lencsének sem) de ezért volt az hogy kb összesen már jópár órát próbálkoztam az állítgatással nemhiszem el hogy pont a jót nempróbáltam még :S de ha van 5leted a gyujtótávolságok belövésére akkor azt örömmel hallgatom
-
Gabrovszky
csendes tag
En azt hittem, dobozban vannak az alkatreszek... En ugy gondolom, hogy ha csak kb-ra lovod be, akkor ne varj jo eredmenyt, de lehet, hogy en gondolom rosszul! Lenne par kerdesem: 1. a fresnelnek mind a ket fele "reces"? 2. azt tudod, hogy mekkora a gyujtotavolsaga? 3. mi alapjan hataroztad meg a tavolsagokat?!
-
Pinpa
csendes tag
Egy egyenesre estek rendesen alápolcoltam a lámpát könyvekkel és minden kb jóhelyt volt de sajnos nemértem egyetlen sima nagyítólencsével bezzeg egyből olyan éles kép volt közepén... csak a szélei voltak szarok lehet tényleg kellene egy normális triplet?
Olyankor volt a legélesebb amikor a fresnel kb 10 cm re volt a lencse pedig kb 40 de ilyenkor a falon ami kb másfél méterre volt 1:1 es kép volt körülbellül de ilyenkor már a képen látszott hogy szélei levoltak vágva vagyis kicsi volt a lencse...
-
Pinpa
csendes tag
nahm most összerakom megint és közben írom hogy miket látok...
-
csapos2
addikt
Az LCD-t helyetesítő üveglap és a fresnel, az egymáshoz viszonyítva párhuzamosak, semelyik irányban nincsenek elmozdulva egymástól? A lencse és az üveglap is teljesen párhuzamos egymással? A falhoz viszonyítva az egész doboz jól áll? Mert, ha szemből vetítesz, akkor a rendszernek a falnak megegyező szögben kell állnia - jelen esetben függőlegesen.
A vetített kép egyik része sem éles, nincs olyan, hogy csak az alja, teteje, vagy az egyik sarka?
-
Pinpa
csendes tag
Sajnos nemtudok képet sem felrakni mert fényképzőm is tönkrement nemrég
hát ilyen az én szerencsém...
Az elrendezés (hátulról előre) Fény ami 70w -os osram fémhalogén égő reflektorfoglalatban ( 70 w de teljesenbesötétítve ezis telejesn jó ) kb 23 cm re tőle a plexi összeragasztott fresnel amin van egy up jelölés az az lcd felé néz közvetlen utánna volt az lcd (most az uveglap amire szövegvan írva mert meghalt monitor) a lencse pedig kb 33 cmer körül volt a "legélesebb" ( még arragondoltam hogy nem egyenes a fal de ezt azért kizárhatom)A másik dolog hogy én csak azt nemértem hogy írásvetítől lett kiszedve a vetítő lencse és a fresnel is akkor miért nem jó? jónak kéne lennie... jah amúgy régebben írtam hogy én már aztsem értem hogy amikor a vetítő lencsét elfordítottam függőleges tengelyénél 45 fokkal kb akkor volt a legélesebb már majdnem jóvolt csak a képnek a szélessége lecsökkent pár cm el...
-
_ZuPa_
csendes tag
Szervusz Pinpa!
A kondenzor lencse és a fresnel a fényerő növelésében játszik szerepet, míg a kép létrehozásában csak a leképező lencse, ezért egyértelműen azzal van a baj.
Tehát vagy nem jól helyezed el, amit ugye kizársz, vagy erre nem alkalmas a lencséd. Jól értem, hogy soha egyik részét sem tudtad élessé tenni a képnek? Ha így van, és nem tartod magad elcseszettül kétbalkezesnek, akkor szerintem hanyagold azt a lencsét.
zp -
Pinpa
csendes tag
Hali!
Nemrég írtam hogy vannak gondjaim (1601 hsz) nemkaptam választ arra hogy az miért lehet hogy rendes írásvetítő fresnelem van + írásvetítőből babrált vetítőlencse és mégsem tudok teljesen éles képet teremteni ? vajh miért lehet valaki segítsen plz !
-
matocohaj
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #1614 üzenetére
Vászon: Gondolkodtam ezen a dekorit lemezen, és az nem olyan bevonatú kb, mint a fehér bútorlap? Olvastam még régebben egy tesztet házi készítésű vásznakról, itt ebben a topicban volt a link. Ott azt írták, hogy a bútorlap a legfényesebb, viszont csillog és még talán a színhűsége sem volt túl jó. Az a teszt a legjobbnak a diszperzittel lekent gipszkartont adta ki a legjobb megoldásnak,de a színhűség ott sem volt az igazi. Arra gondoltam, hogy vannak olyan asztalterítők, amikbe több műanyag alapú szálat szőttek az anyagába, és ettől egy kicsit olyan fényes ettől (nem csillog durván, és még ki is rúgja magát), nem olyan mint pl egy lepedő. Van ilyenből akármekkora méretű, sűrűbb szövésű is, de egy kis probléma akkoris lenne vele: eddig csak olyat láttam ilyenből, amin minta is volt. És annyira nem nyerő kisvirágos terítőre vetíteni, bár a rosszabb filmeket feldobná
. De csak van mintanélküli is, nem? A másik az, hogy nem hiszem hogy ne eresztené át az ilyen vászon a fény egy részét, így valamit kell mögé rakni, hogy az a fény ne vesszen el. Szerintetek ha ilyet gipszkartonra, vagy fehér diszperzites falra feszítünk, működne?
Le is fényképezhetek egy ilyen anyagot, azóta találtam itthon is. Csak az tényleg virágos.
Ödön: Neked hogy áll a projekted? A sok lámpás kérdés között szinte ki se derül, hogy Te is építesz. Volt már béta verzió?
-
domi007
őstag
válasz
Gabrovszky #1635 üzenetére
Te, én nem akarlak megsérteni, de elolvastad, amit beírtam? Amit válaszként írtál, az azt tükrözi, hogy max. belekukkantottál.
Ha nem csak ezt tetted volna, akkor tudhatnád, hogy az általad annyira emlegetett FPS (Frame-per-secundum: képkocka/mp) számnak SEMMI köze nincs a Válaszidőhöz, amiről mi beszélünk, amit mindenki ír ms (miliszekundum)-ban.
Egyébként én nem azért írom le ezt, hogy lefikázzam mindenki LCD-jét, én is 25ms-omos LG-ről írok, ezek nézek filmet, semmi baj nincs vele. Az más kérdés, hogyha full 1024x768-ban filmeznék, egy erre kihegyezett filmmel, akkor esetleg láthatnék utánhúzást, de ilyen filmjeim nincsenek. Maradnak a DivX-ek, amiket általában olyan 576x480 körüli értékekel tömörítenek. Na, azokon nincs utánhúzás.
De ha le akarod tesztelni a z utánhúzást, akkor ajánlom a PixPerAn progit (innen leszedheted)
Az elv, amit írsz, azzal van a nagy problémám. Hogy közmondást mondjak: kevered a szezont a fazonnal.DOMy
-
domi007
őstag
válasz
Achilles209 #1640 üzenetére
Van róla PH!-s topik, én is sokat írtam benne, de azért nem éri meg, mert akkora darab ionizátor kell, hozzá, hogy ihaj!
Mondjuk projinál ez nem akkora baj, de volt itthon elfekvőben, egy mondjuk másfél arasznyi hosszú darab, és mivel semmilyen érzékelhető légmozgást nem kavart, hiába próbáltam ki, ezért leültettem a dolgot.
Persze ti kipróbálhatjátok, csak gondoltam, leírom a tapasztalatokat, meg hogy: ez nem olcsó, és jó nagy darab kell!DOMy
-
Achilles209
tag
Mégvalami.
Moddingolós tuningolós fórumon olvastam, hogy némely szgépekhez úgy csinálnak Silent hűtést, hogy vesznek egy levegőionizátor nevű eszközt, aminek semmi hangja nincs, cirkuláltatja a zoxigént, és még a levegőt is tisztíccsa. Odaapplikálod a proji mellé, egyik oldal a pronyóba, másik ki bármerre, és működik. A probléma az, hogy ez a cucc (a komolyabbak, ami alkalmas erre is) 10-20 Ezer körül mozog. Dobok pár linket.
-
Achilles209
tag
Na, nekem erre a hétre totális zsákutca a részem. Megvettem az analóg VGA kábel helyett a DVI kábelt, belőttem a monitort digitális jelre (a neten azt írták róla, hogy nincs is rajta DVI csati
) és a panelillesztés még mindig nem jelenik meg (legnagyobb bánatonra)
, viszont a kép sokkal szebb, sokkal fényesebb. Nem kell a videókártyán sem állítgatni a kontrasztot, meg a gammát, ilyeneket. Nem tudom, hogy mitől lehet, ugyanaz a kijelző, csak más kábel, rejtély, de nagyon örülök neki.
Most így ablakban tolom a DOOM III-at 800x600-ban és totál szívinfartus kerülget néha
, ezt ki kell próbálni.
-
Achilles209
tag
válasz
sirály12 #1630 üzenetére
Javítva: látom már nem aktuális a kérdésed, de azért nem törtlöm ki, hátha valakinek még jól jön.
Vehetsz olyat is, amin keresztben van a szallagábel, ha van kedved apró drótocskákat forrasztgatni, vagy szallagkábel után kajtatni szanaszét az országban. Én olyat vettem, ami tuti megfelel ebből a szempontból, de szerintem, és a leírtak alapján is mind értékekben, mind szerelhetősége miatt az LG a legjobb, szinte mindből építhető pronyó. Csaposnak is LG van, nekem is LG van, és tökéletes képet ad. De ez nem reklám
-
sirály12
őstag
Alakul a projim.
Csak elkezdtem.Már megvan az égőszett, (kösz Őrült ödön
)
És épp az imént vettem egy Acer AL506-os 15"-os mincsit.
Ha minden jól megy, akkor írásvetítő is lesz.Haladok....
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
domi007 #1632 üzenetére
Domi! Ha fimnezesre kell a projektor – marpedig sokunknak arra kell –, akkor 30fps eseten a 33ms, 25fps eseten a 40 ms alatti LCD-k mar megteszik. Egyebkent egy fekete-feher-fekete atmenet mar ket kepkockanak is felfoghato, ilyen ertelemben a kapott erteket 2-vel akar meg is szorozhatod...
-
qanic
tag
Üdv! Lehet, hogy nem pont a témába vág, de...
Van egy NEC DLP projektorom, amiben egyszer majd lámpát kell cserélni. Lehetséges-e esetleg csak magát az izzót kicserélni és nem az egész lámpát, mert az úgy elég húzos (kb. 60.000 Ft)?
-
domi007
őstag
válasz
Gabrovszky #1624 üzenetére
Álljunk csak meg, itt nagy keveredést látok:
Nézzünk csak a dolog mélyére, ha már egyszer előkerült (forrás tftpanel.hu):
Válasz idő / Response time Az egyik színből a másikba váltásához kellő idő. Valójában az az idő, ami a folyadék kristályok átfordulásához szükséges egyik állapotból a másikba.
Ez a jellemző CRT-knél nem létezik.(Hasonló ott az utánvilágítási idő, de az nem olyan zavaró. Lásd: fehér egérkurzor mozgatása fekete háttér előtt)
Mivel ez az idő nem elég alacsony (4ms alatt talán már nem érzékelhető a hatása) a képernyőn a váltás ideje alatt átmeneti/hibás állapotban van az adott pixel. Ez jelentkezik a képernyőn gyorsan mozgó ábrák/alakzatok esetén elmosódásként/utánhúzásként.
A tipikus válaszidő a feketéből-fehérbe és a fehérből-feketébe váltás idejének az összege.(Például: 15ms + 10ms = 25ms) A mérést a (szín/fényerő) váltás 10%-tól 90%-ig végzik.(lásd az ábrán)Amiről te beszélsz az a képfrissítési frekvencia (Hz-ben mérik). Ennek értéke általában 60, ez jelenti a 60 képkocka/mp-et, ez az amiből elméletben 25 is elég lenne (persze szigorúan elméletben!!). Ajánlom a fenti oldalt, nagyon sok hasznos infó van fenn!
DOMy
-
Pisti27
csendes tag
Sziasztok,
Van pár alkatrészem a projiépítéshez, nekem már nincs rájuk szükségem, esetleg valakinek még jól jöhet:
1 db vágatlan írásvetítő fresnel lencse (egyben van a két db ugye), hibátlan, karcmentes
1 db optikai tükör (a felületére van felgőzölve a tükröző réteg, nem egy üveglap hátuljára, szintén egy írásvetítőben volt, nagyon jól tükröz)
1 db 250W/4200K ceruza fémhalogén lámpa2db egyszeres MEOPTA MEOTAR lencse, szintén írásvetítőből, majd megnézem, hogy pontosan mit tud, ezt inkább csak kísérletezgetéshez, bohóckodáshoz ajánlom.
Ha találok még valamit szólok...
-
sirály12
őstag
válasz
Achilles209 #1629 üzenetére
Kösz a választ.
Lenne még egy kérdésem.
Amit ideírtam az egy Acer AL506 erre azt írja hogy NO, vagyis akkor jó, de lenne egy MultiQ 156 Executive amiről nincs semmi.
Ennek adatai:
15"
500:1 kontrasztarány
16ms válaszidőSzerinted vegyem a kicsit rosszabbat, ami biztos, hogy jó, vagy érdemes lehet kockáztatni? Egyáltalán milyen márka ez a MultiQ?
-
Achilles209
tag
válasz
sirály12 #1628 üzenetére
Hy!
Keress rá ezen az oldalon márka szerint: [Használható monitorok]
Ha itt azt írja az FFC Issues-re, hogy NO, vagy OK, akkor lehet belőle építeni, mert ki lehet hajtogatni az eletronikát a panel mögül, ha nem találod a listán, akkor zsákbamacska. De az értékei tűrhetőek, mondhatni jó.
-
sirály12
őstag
Ez a moncsi jó lenne nekem?
15" kijelző méret
23ms válszídő
16,70 millió szín
1024x768 méret
kontraszt ráció 450 -
cyberway
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy mennyire fontos Uv védőt tenni a projiba, némelyikbe láttam , sok helyen meg nem, károsodik a panel szereintetek?
Másik: A fényforrás és a fresnel távolsága az lehet tetszőleges , már a doboz nagyságának csökkentése végett?
-
Gabohun
csendes tag
Sziasztok!
Köszönöm az infókat,ma Ödöntől beszereztem az izzóhoz a fojtót így most már véglegesítem a szerkentyűt.
Ödön zseni vagy! Szupi a bekötési rajz,ez alapján én is össze tudom dobni.
Köszi mégegyszer! -
polszki26
tag
válasz
Achilles209 #1621 üzenetére
ezt multkor már leirtam....
-
Achilles209
tag
válasz
Gabohun #1619 üzenetére
Amik az írásvetítőkben vannak, azok össze vannak ragasztva, amiket a www.3dlens.com-ról lehet rendelni, azok nincsenek. Azok az árak egy darabra vonatkoznak, ha jól vettem ki a leírásból. A www.izzotek.com-on van ami dupla van ami csak egy darab. Ezt úgy tudod megállapítani, hogyha két Focale érték van megadva (fókusztávolság) akkor két lencséről van szó, ha csak egy, akkor egy.
Ha rendelsz lensről, légyszi tedd közzé, hogy hogy ment a dolog, és mennyi volt a végösszeg szállítással együtt, szerintem sokan kíváncsiak rá.
-
domi007
őstag
válasz
ZimmerZoom #1618 üzenetére
Kicsit kevés a kontraszt, esetleg utánhúzás gyors jeleneteknél (bár nálam még nem volt ilyen, pedig az enyém is 25ms-os)
De egyébként átlagos, régebbi darab...DOMy
-
Gabohun
csendes tag
Régebben írtatok a fresnel rendelésről, az izzotek.com -on láttam ,de nem vágom,hogy az egy darabból van és ketté lehet szedni,vagy valóban egy részből áll? (395x395)
-
ZimmerZoom
csendes tag
Sziasztok!
LCD szakértők segítségét kérném. Jó e projektorozni egy 300:1 kontraszt arányos 25 milisec-es monitor? Mire lehet számítani egy ilyen lcd-től?
Köszi majd a válaszokat!
ZZ
-
Őrült Ödön
tag
válasz
cyberway #1616 üzenetére
De nem ám úgy van, ahogy azt te gondoltad!
A hálózati tápfeszültségük valóban 220-230V, arról kell üzemeltetni, de:
1. Gyújtó nélkül el se indul. A gáztér átütéséhez min. 3kV szükségeltetik.
2. Fojtó nélkül azonnal, vagy 1-2 percen belül tönkremennek.Léteznek 380-400V-os típusok is, de azok is fojtó+gyújtó, illetve a segédelektródás példányoknak gyújtó nem kell!
Egyébként az izzólámpahelyettesítő HMLI kevertfényűek kivételével -és ezt mindenki jól jegyezzemeg!- áramkorlátozó előtét, és bizonyos típusoknál gyújtókészülék is kell, minden gázkisülőlámpához!
-
cyberway
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #1615 üzenetére
Bocsi, csak mivel nem értek hozzá azt hittem, hogy ha 220 voltról megy akkor nem kell elébe semmi, hanem bele van építve minden a foglalaltba.
Bocsi. -
Őrült Ödön
tag
Pár dolgot megosztanék az érdeklődőkkel, ha szabad..
Az egyik a vetítőfelület anyaga. Többen többfélét is javasootak, nekem támadt egy 5letem: Fehér dekoritlemez!
Tudjátok, az a farostlemez, amin van egy valamilyen bevonat, a régebbi bkv-buszok belseje is ebből van. Létezik ez fehérben is, talán érdemes volna egy kisebb darabot kipróbálni, hátha beválik!Másik dolog: Vetítőlencsék és optikák. Régebben írtam, hogy ócskapiacon láttam egy bazinagy vetítőoptikát, csak nem vagyok benne biztos hogy színhibamentes-e, ezért nem mertem megvenni. Jobb is, mert kiderítettem hogy színhibás, és kajakra ráb*sztam volna a megvételével!
Ezért szeretnék egy eccerű móccert bemutatni az érdeklődőknek, amivel meg lehet állapítani, hogy az adott optikai eszköz okoz-e színhibát (mezei lencsék, és lencserendszerek), vagy gyárilag színhibamentes (akromát vagy apokromát) példányok!
Tehát az eljárás: Vegyük kézbe az eszközt, és keressük meg azt a pontot távolságilag, ahol élesen látjuk általa a nézett képet. Majd irányítsuk így egy csillogó, ezüstszínű fémfelületre (kilincs is jó), és jól nézzük meg a kapott látványt!
Ha u.olyan ezüstösen csillog a bámult tárgy, mint lencse (optika) nélkül, akkor az színhibamentes konstrukció. Ellenben ha szivrványszínű "húzást" látunk bárhol a tárgy körvonalain, akkor az az optika színes műsoranyag vetítésére alkalmatlan!remélem tudtam segíteni ezzel is valamelyest azoknak, akik mostanában szándékoznak optikát venni!
És még valami, más témából: A nappali fényű (/D) HgMIS 250 szoffitából eddig már 3 db elkelt, és van még tán u.ennyi, akinek kell, az most jelentkezzen amíg van belőle!
(fizetett kereskedelmi célú hirdetést láthattak!
)
-
cyberway
csendes tag
Bocsi, ez a jó link.[link]
-
cyberway
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #1608 üzenetére
Nem akarok okoskodni , de ezen a linken ezeket a lámpákat fémhalogénnek írják, ezért gondolkodtam ilyenben.[link]
-
Őrült Ödön
tag
válasz
matocohaj #1610 üzenetére
Sose bánd, sz*rd le magasról, senki se tudhat mindent eccerre!
Mostmár tudod legalább, mi a különbség adott lámpafélék között!
(néha hivatásos villszerelők se tuggyák, az viszont már szánalmas, de mit lehet tenni ellene?)Az a HMLI már csak azért sem jó projektorozni, mert ahogy örexik, egyre inkább csak a beépített izzószál adja a fényt, az eredmény vmi iszonyat sárgás derengő fény, egyszóval teljességgel alkalmatlan!
Fémhalogénlámpát pedig nem lehet készíteni "self-ballasted" kivitelben, technológiai, minőségi, és pénzügyi okok miatt!
-
matocohaj
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #1608 üzenetére
Hát akkor elnézést kérek, így legalább az én fejemben is rendeződtek a dolgok. Ez a baj a fórumokról vagy más nyelvű weboldalakról tanulással, hogy nem tisztázódnak a dolgok. Ezért is szoktam azt odaírni, hogy azt hiszem, úgy tudom...Most lehet kihagytam, de mindenesetre úgy akartam írni, mivel laikus vagyok, csak olvasgattam már a témában. Természetesen nem az volt a célom, hogy hülyeséget írjak.
-
Dylan_
tag
Sziasztok,
Továbbra is keresek olyan üzletet, ahol lehetne venni Fresnelt, illetve sik-domború lencsét.
Találtam egy linket, amit érdemes megnézni, új információk voltak számomra a lencsékről.
A vége különösen érdekes!
[link]
Van e vajon fém bevonatú lencse, ami jó nekünk a projektorhoz? -
Őrült Ödön
tag
válasz
cyberway #1604 üzenetére
Csao!
Amiről halllottál, az a HMLI (ML, HMB) 160 (250, 500, 750,uccsó az főleg az usában) kevertfényű higanygőzlámpa. Valóban nem kell hozzá fojtó meg gyújtó, de csak gyártelepek világítására alkalmas, azonkívül semmi másra!
A hatásfoka is fos, kicsi a felületi fényessége, rövid az élettartam (2-3000 óra), és így tovább...
Projektorozni kizárólag a gyárilag is használt UHP, valamint a kokecolók jótevője, a fémhalogénlámpa használható. Kis LCD-knél autós xenon is esetleg. A többi féle fényforrás gyakorlatilag kizárt!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
matocohaj #1605 üzenetére
Kedves fórumtársam, hülyeséget ha lehet akkor inkább ne terjesszünk...
Amiről te beszélsz, az a HMLI 160 típusú kevertfényű higanygőzlámpa, iszonyat rossz hatásfok, csak függőleges égethetőség, gyenge színvisszaadás, és alacsony élettartam. Nem használható projektorozni, és főleg nem "fémhalogén"!
Ahhoz semmi köze nincs. -
Őrült Ödön
tag
válasz
matocohaj #1598 üzenetére
Na kérem alássan..
A fénycsőgyújtó, és egy korszerű 3pontos gázkisülölámpa-gyújtó GYÖKERESEN különböznek egymástól!
Az egyikhez 3-400V lökőfesz is elég, amásikhoz minimum ennek a tízszerese, de akár 60kV is bizonyos típusok esetében!
Normális Na és Mh gyújtóban kicsi, de jól szigetelt, áramtűrő légréses trafó van, + tirisztoros-IC-s elektronyika, a működési elvét nem szeretném idegépelni, mert molyfasznyit hosszú történet!
szétszedni csak egy pusztult példányt szabad, a jóért kár: De nem lehet értelmesen szétszedn, se, ki van öntve műgyantával!
Fényképeken sok gázkisülő égő zöldesebbnek láccik a kelleténél, a fotómasinák kissé másképp látnak mint mi!
-
matocohaj
csendes tag
válasz
cyberway #1604 üzenetére
Cyberway: Van olyan fémhalogén amit csak be kell tekerni a foglalatba és működik, ez a HMLI. Amígy be nem gyújt addig meg általában van egy izzószál ami addig világít. Elég nagy bumszli az ilyen, ráadásul eddig csak porozott búrájút láttam, szóval a fókuszálása úgy, hogy egyenletes legyen szerintem nem túl esélyes.
-
cyberway
csendes tag
Sziasztok!
Én is belekezdtem egy projector építésébe, a fényforrással kapcsolatban láttam a neten , hogy van olyan fámhalogén lámpa amit sima 220 v-os foglalatba is belel lehet csavarni, laikusan úhy gondolom, hogy ehhez nem kell fojtó meg a többi dolog, viszont nem tudom, hogy a fénye megfelel e egy projektorhoz?Ha valaki tudja, pl. Ödön kérlek segítsen!
-
Achilles209
tag
Hali!
Az összköltség sokmindenen múlhat. Én pl. 17"-os monitort vettem 21-ért, és 250W-os lámpát 10-ért és 10 méteres monitorkábelt 3500-ért, a többi: írásvetítő alkatrészek, faanyag (hulladék bútorlap), csavarok, kapcsolók, kábelek, hűtés adottak voltak, így elég olcsón kijött: 34.500 környéke. De vannak kisebb/nagyobb, olcsóbb/drágább monitorok. A triplet lencserendszer sem olcsó, mindenkinek annyiból jön ki, amennyiből összesefteli. 20.000-től határ a csillagos ég
.
A lencsével kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, ezek domború-homorú lencsének látszanak, aminek az átmérője több, mint elég, viszont a fókusztávolság már nem mindegy, ha nagy fresneleket akarsz használni, akkor nem árt ha a fúkusztáv 240-320 között van. De van, aki jobban vágja nálam
-
robcaa
csendes tag
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen projektornak mennyi az összköltsége.
A másik dolog. Van nekem két nagyítóm amivel a fotósok a negatívot kinagyítják/előhívják. Ezekből kiszedtem a lencséket. Az egyikben volt 2 db 12cm átmérőjű a másikat elfelejtettem lemérni de kb 7-8 cm és volt. Használhatóak ezek valamire? (persze azon kívül hogy tök barón lehet vele gyújtogatni)
Itt egy pár kép a lencsékről:
[link]
[link]
[link]
[link] -
Pinpa
csendes tag
válasz
ZimmerZoom #1600 üzenetére
Gabrovszky: A lencsékkel kb összesen 5 - 6 órát jáccadoztam és akármit állítottam homályos volt... DE azt viszont nemtudom miért de amikor pontosan jó helyen volt a vetítőlencse akkor , akkor adott egy kicsivel élesebb képet amikor azt a lencsét a függőleges tengelyénél elfordítottam kb 30 - 45 fokkal... ezt már tényleg nemértettem
ZimmerZoom: most van nekem egy írásvetítőböl bontott lencsém ami (homorú domború) előtte sima nagyítóval próbálkoztam ami domború-domború ezzel középpen tökéletesen éles volt kifele halványult a kép a szélei meg már tök sötét volt. A mostani lencsével ( homorú domború) nemnagyon értem el eredményt
. Másik kérdésedre lehet hogy nemteljesen vagyok tisztában dologgal de nekem 1 db plexi fresnelem van (ami valószínüleg 2 részből áll) ennek az egyik sarkán jeleztek egy " up " feliratot amit logikusan az lcd felé fordítva tettem. A monitrohoz sajnos nemnagyon értek jólenne megmenteni de annyit tudok mondani hogy monitoron volt olyan beállítási lehetőség hogyha megnyomtam 1 gombot akkor változott a fényerősség ( játék , film , egyéb) amikor ezt nyomkodtam akkor változott a háttérvilágítás nemtudom jelenthet-e valamit... , amikor beléptem menübe (persze ezt nemláttam) akkor olyankor a kikapcsológombbal nemlehetett kikapcsolni a monitort mert az a menüben volt a back és a zöld led világított , amikor a gép késszenlétibe ment akkor a led is átváltott sárgára + még amikor egyszer-egyszer bekapcsoltam a monitort akkor halvány vízszintes fekete vonalak jelentek meg 2 3 mp re aztán megint semmi... kb ennyit tudtam megállapítani.
remélem tudtok valami segítséget adni ! thx
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Szólánc.
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fujifilm X
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Yettel topik
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Tudományos Pandémia Klub
- További aktív témák...
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Xiaomi Redmi 10 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest