Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• pg6830kukac

csendes tag

válasz Achilles209 #2634 üzenetére

"Igazából nem tudom, miért használnak 600-as fókusztávú fresnelt, ezzel kb. csak azt érik el, hogy a láda, mint láthatod a képeken 1,5 méter hosszú,"

Ha itt vagy még, akkor a válaszom (az én szerény optikai tudásom alapján) a minőség. Mint esetleg tudod, az igazi fókuszáltság csak parabola profilú tükrökkel/lencsékkel jön létre, ezek borzasztó drágák, ezért gömbfelülettel közelítik. (Innen a keletkező úgynevezett lencsehiba neve is: szférikus, azaz gömbi aberráció (eltérés).) Namost minél kisebb szakaszát (az origóhoz minél közelebbi részét) közelítjük a paraboloidnak gömbfelülettel, annál kisebb lesz ez ez eltérés. (Nulla távolságon (nulla átmérőnél) nulla.) Ez a gyakorlatban úgy jelentkezik, hogy minél kisebb a lencsének a fókusztávolságához viszonyított átmérője, annál pontosabb. Vagy megfordítva: minél nagyobb az átmérőjéhez viszonyított fókusztávolsága. Egy Fresnel-lencsének elég nagy az átmérője (éppen ez a lényege), tehát pontos képet csak megfelelően nagy fókusztávolsággal ad. Hát ezért kell akár az a 60 centi is, a képélesség miatt, ha jól gondolkozom. Hali.

• tj_peti

csendes tag

válasz Achilles209 #2634 üzenetére

Heló!

Ez aztán egy komplex válasz volt:) Thanks a lot!

Akkor mostmár kezd összeállni a kép. Valamelyik nap voltam bent a volt sulimban, és kipróbáltam a lencsét egy írásvetítőn, ami kicsit elszomorított, hogy kb 15cm-ről adott éles képet. Egyébbként az átmérője 7cm, Jó lenne, ha jó lenne, de azért te csak szólj nyugodtan, ha lesz eladó trippleted. Ami még nyugtalanít, az a fresnelek minősége. Egyik ismerősöm szerint sz-rra való egy ilyen fresnel, nem képalkotásra. Nálatok nem látszanak a körkörös vonalak a falon, vagy nincs a fresnelből adódó színhiba? Ezekre figyelmeztettet, hogy figyeljek oda mielőtt belekezdek. Végül is, mindegy, így is úgyis megcsinálom a "kicsikét" mostmár nem hagy nyugodni, csak ezeket szeretném tudni. Szal, akkor, ha jól értem, a frontlencse fókusztávolsága tulajdonképpen csak azt határozza meg, hogy milyen lesz a távolság-képméret arány, sem az élességet, sem a monitor kihasználását nem befolyásolja. ...jó, nem szándékozom optikából doktorálni.... :(
    Lehet, hogy megfogadom a tanácsodat Achilles, habár egy írásvetítő fresnel is 3000ft, nekem pedig az sincs. Meg egyébbként azért vettem 17"-os monitort, mert ha valamire, akkor a felbontásra nagyon érzékeny vagyok. A minimum, amit még nem tartok pixelháborúnak az-az XGA. Most sorry, nem akarok senkit megbántani, de a frász kiráz, mikor látom, hogy valaki nekiáll egy 2"-ol lcd tévéből projektort építeni, aztán Bred Pityu egy barna pixel lesz a falon. :F
    Bár tényleg, ez csak az én véleményem,(vitatkozzon már velem valaki :((( ) mindenkinek a sajátja a legprojektorabb...
    Jó lenne, ha megint feléledne ez a fórum, ha minél több emberrel megoszhatnám az élményeimet :K

Üdv!

Új hozzászólás Aktív témák