- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
csapos2
addikt
Na emberek, haladok. Ma végre összekötöttük a cimbivel a világítást. Olyan fénye van, hogy csak na. Hihetetlen milyen erős fénye van, mindemellett pedig, az álltalam várt forróság elmaradt. Így már egy kicsit ismét bizakodva nézek a jövőbe, lehet, hogy szerencsém lesz és mégiscsak sikerül a végén...
Erősen kutatnom kell a vászon megoldása után. -
csapos2
addikt
Az elgondolás nem rossz, csak ezek a vásznak - legalábbis, ahogy én tudom - mind kicsikék. Én szeretnék 16:9-re és 21:9-re berendezkedni, így kb. 2,5m széles vászonnal, már egész szép nagy képet lehet elérni.
Vagy van nagy méretben is diavetítő vászon? A lényeg az olcsóságon van, mert azt tudom, hogy lehet profi vásznakat kapni, projektor árban. -
domi007
őstag
Tudomásom szerint:
HDCP technológia, benne másolásvédelem: AACS
De javíts ki, mert szeretnék tisztán látni a fogalmakban.
DOMy
csapos2: türelem rózsát terem...reméljük tövis nélkül
Egyébként egy vászon nem olyan sok, főleg, hogy egy régi diavetítő vászon lenne logikusan jó (ezt így vezettem le: régi diavetítő:kevés fényerő-->jobb vászon)
Nem tudom, h ez segít-e?
DOMy -
-
csapos2
addikt
Na itt állok világítás nélkül, aki összerakta volna nekem, nem ér rá majd csak a jövő hét végén. De sebaj, addig csinosítgatom a dobozt. Úgy határoztam, hagyom a frászba a bétát, egyből a végleges verziót készítem elő.
De míg ezekkel elvagyok, gondolkodni kell a vásznon is. Hallottam valami IKEA-s rolóról, amit istenítenek, a matt diszperziós festékkel festett fallal is nagyon jó eredményeket értek el. Nekem mondjuk a rolónak lenne csak hely. Így a leengethetős vászonban kell gondolkozni.
Akinek vannak jó ötletei ne fogja vissza magát. -
domi007
őstag
matuatane barátunk eltűnt, asszem megdobom egy PÜ-vel!
-
dezz
nagyúr
-
domi007
őstag
UP!
-
domi007
őstag
jó kérdés, nem tudom...
mivel aa hd még új, és a projik, amik hd-.sek annyiba kerülnek, hogy ott nem éri meg eladni, és újat venni. De néhány hónap múlva esetleg.
(egyébként láttam már sok projektort, amire rá volt írva, hogy hd kompatibilis, de ez csak a felbontásában nyilvánult meg-(mivel 2000-1-2-esek voltak), a hd másolásvédelemben nem. és mivel a hd jelet már dvi-n is lehet továbbítani, nem csak HDMI kábelen, a csatlakozó is megoldott. de persze ilyen projit hülye lesz venni az ember...) -
domi007
őstag
válasz
sirály12 #281 üzenetére
Értem, de szerintem ha följebb nézel, láthatod, hogy mi nem a projiban bontjuk fel a színeket, hanem alapból 3 színt küldünk be. De ez most nem olyan léyneges.
Szerintem akkor ez eddigiekből leszűrve még mindig egy feljebbi hsz.-em igaz: venni egy lámpa nélküli projit, bevágni a saját lámpádat, és kész.
Miért:
-nagy élettartam, olcsó lámpa
-hamár 3lcd+panelt veszek, onnan már egy optika-ház stb.:macera, ezeket sokkal egyszerűbb egybeépítve venni
-méretek
-állandó kínálat(mivel a kiégett lámpájú projik 90%-át eladják, mert nem érdemes bele lámpát venni, ezért állandóan lesz valaki, akitől-ha már negyon elavul a feltupírozott proji-vehetsz újat)
-az általad átalakítottat eladva elég jól járhatsz: a vevő is jól jár(olcsó lámpa, etc) meg persze te is
-és nem utolsó sorban: DIY fíling
Ennyi,
DOMy
Vélemény? -
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Helyzetjelentés tőlem: sikerült végre vennem egy döglött TFT-t, holnap leszedem róla a polárfóliát és ismét beindul a projekt. -
sirály12
őstag
Szerintem ha szerzel ilyen lcd-ket szerezd meg hozzá a saját elektronilát is, mert nagyon nehéz lesz hozzá csinálni. Az enyémben is valami elfajzott lcd-k vannak. Arról nem is beszélve, hogy a 3 lcd-re a 3 alapszínnek megfeleően kell a képet kipakolni, amihez nem kicsi számítási teljesítmény kell. Ezért is van némelyik projiban egy komplett videókari, amit kötve hiszem hogy egy piccel, vagy valami mikrovezérlővel lehetne helyettesíteni.
Úgyhogy szerintem szerezd meg a panelt is ami a projiban volt, és nyert ügyed lesz. -
domi007
őstag
Hoppűá, Bocsánat, én kevertem meg a dolgokat.
Azt hittem, hogy egyszerűbb szerezni három ilyen lcd-t, de mégse. Persze nekem sincs. Talán találunk valahol. esetleg eredeti, gyári projektor 3 lcd-jét tudom megszerezni, de a kollega, akit csapos2 írt, nem válaszolt, hogy tud-e hozzájuk vezérlést legyártani....anélkül meg nem hinnén, hogy tudunk vele mit kezdeni -
hankpoke
tag
Kicsit félreérthető voltam az LCD-vek kapcsolatban.
Nekem nincs ilyen LCD-m,de ettől függetlenül még lehet kapni,ill. venni ilyen LCD-t. Kicsit nehézkes a dolog,de a gyártók is használják,tehát kapható valahol ilyen eszköz.
Hankp -
hankpoke
tag
Üdv!
Ma beszéltem a munkatársammal,és beszélgettünk kicsit az LCD projectorrokról. Szerinte is járható út lenne a 3db monocróm LCD,de ő 3 különálló optikát használna,mint régen a CRT projektoroknál.Van benne fantázia, csak LCD nincs hozzá,így marad elméleti síkon a projekt.
Hankp -
dezz
nagyúr
válasz
hankpoke #273 üzenetére
Végülis ha megelégszünk valamivel kisebb fényerővel, és ilyen darabszámnál már csak van valami kedvezmény is, szóval talán le lehet szorítani olyan 50e körülire. Nekem ez még mindig sok, de valakinek már megérheti, hogy így akár egész nap mehet a proji, akár hang nélkül.
-
hankpoke
tag
Üdv!
Igen ezt elírtam 150lm tud a LED túlhajtva,nem 150lm/W-ot.Ez csak figyelmetlenség volt részemről. Csak annyit mondanék, hogy nem olyan sok az a 80e HUF, egy gyári projektor lámpa is kerül ennyibe.
Hankp -
dezz
nagyúr
Valóban. Bizonyára a lux-szal keverte a kolléga, ami a lm/m^2 hányadosa.
Közben megnéztem a lument az angol wikin is: [link]
1 lm = 1 cd·sr = 1 cd·m2·m–2
Itt az ''sr'' a steradian (térszög) jele/rövidítése.
1 sr az ennyi:
(Minden irányt 4π steradian ölel fel.)
Akkor tehát: ez a meghatározott irányokba (szigorúan többes számban), térszögbe küldött fénymennyiség - hogy hova hogy ér, az más kérdés. -
dezz
nagyúr
''700mA-re nincs megadva a lumen érték a doksiban'' -> Na jó, van 2 grafikon, amiből hozzávetőlegesen leolvasható, hogy zöld és kék esetén ~165%-a, vörös esetén meg ~150%-a a 350mA-re megadott értéknek. Tehát:
Vörös: 40 lm/350mA - 60 lm/700mA --> 33db (br. 17028Ft)
Zöld: 52 lm/350mA - 86 lm/700mA --> 23db (br. 19872Ft)
Kék: 19 lm/350mA - 31,3 lm/700mA --> 64db (br. 49920Ft)
...az 1/10-es (kissé hasraütéses, minden színre egységes) becslésből kiindulva, az XL7090XR LED-eket alapul véve, megadott max. feletti túlhajtás nélkül. (És azt feltételezve, hogy minden alapszínből egyforma lumenre van szükség.)
(Összfogyasztás: 300W.)
Tehát összesen br. 86820Ft.
De legalább kevesebb, mint a fehérekkel.
Persze nem semmi, hogy így a fémhalogénnek megfelelő, elég jó fényerőhöz jutunk - hacsak nem játszik be, amit az előző alján írtam.
[Szerkesztve] -
dezz
nagyúr
válasz
hankpoke #268 üzenetére
Hmm, ugye 150 lument akartál írni, nem pedig 150lm/W-ot, mert olyan LED még nincs is.
(Az XR-E 80lm/W-os 1W-nál, és kb. 50lm/W 2,5W-nál.)
Hogy jött ki a 110db? 20000/150=133,333. Darabja most 830Ft+áfa=996Ft, 133*996Ft = 132468Ft... Nem lesz az egy kicsit sok...?
A színszűrők a spektrum egy szűk szeletét engedik át, így töredékére csökkentik az átjutó fénymennyiséget. Pontos adatnak utána kell majd nézni, de én olyan 1/10-re saccolom. Viszont ugyanabból a fénymennyiségből vesznek le 3x 1/10-et, tehát összesen 3/10-et engednek át. Más szóval összesen 30%-ot. Színes LED-ből így 133*0,3 = ~40db kell(ene) - 150 lumenes LED-del számolva. Csak sajnos az XR-E-ből csak fehér van, a színes XR-ek lumenje meg alacsonyabb, és színenként eltérő. Legkevesebb a zöldből kell, aztán jön a vörös, és végül a kék. Pontos számot nem tudok, 700mA-re nincs megadva a lumen érték a doksiban.(Meg az XLAMP3-ról sincs adat a site-on, de azt megtudtam, hogy azok 750mA-es, 3W-os változatok.) De kellhet 50-60db belőle, és nem sokkal olcsóbb, mint a másik.
De azt hiszem, van még egy probléma a LED-del: a fény nem kis része nem merőlegesen fogja érni a panelt, és abból zavaró, vagy kárba vésző fénymennyiség lesz... Szerintem. -
hankpoke
tag
Üdv mindenkinek!
Ne hülyéskedjunk már,egy gyári projektorban van 200W-os fémhalogén(kb 20.000lm),ami 1000lm vetít a falra, ha 150lm/W-os LED-el számolok(túlhajtott Cree LED) kell ebből kb 110db.
Ha 3 LCD-s trükköt vetjük be,lecsökken a LED db szám igény,mert kiesik a színszűrőből adódó pocsék RGB fény előállítása.Nem tudom hányad részét veszi le a színszűrő,de az biztos hogy sokat.
Lehet LED-es háttérvilágítású projektort építeni,de pont ez a technika teszi lehetővé,hogy feljavítsuk sokkal jobbra a mai projektorokat. Én nem tervezek ilyen projektort építeni,bár ha lenne 3db monokróm LCD-m ingyen vagy kevés pénzből belefognék. Gyakorlatilag az optikai rész nálam megoldott,munkatársam a Műegyetemen ebből diplomázott,bármilyen lencse,prizma optikai elemet meg tud tervezni és le tudja gyártani. Elektronika az én területem,ezt már megoldanám valahogy.
Távolságot mindig 1m kell érteni. Ma pont LED-eket fogunk bemérni,tudjuk a cd értéket,megmérjük rendesen lm-ban is. Beszámolok róla pár szóban mire jutottunk.
Hankp
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
jaja, ez adja a reményt.
A kalkulátor mire lehet jó?
Egyébként tényleg borzalmasan sok az a 40 000Lumen...
HANKPOKE talán hozzá tud szólni.
Csak nem tudom, a lámpáknál milyen távolságból értendő a megadott lumen? A felületén? Vagy (minden irányban) 1m-es távolságban? (Ezt nem hinném, ahhoz túl sok.)
Hát szerintem egy r sugarú gömbben talán ...Bár a leglogikusabb a felületén lenne.
-
dezz
nagyúr
Közben visszanéztem, és tehát mattuatane írta, hogy a lumen a távolsággal négyzetesen csökken. Csak nem tudom, a lámpáknál milyen távolságból értendő a megadott lumen? A felületén? Vagy (minden irányban) 1m-es távolságban? (Ezt nem hinném, ahhoz túl sok.)
Lumenlabon volt ugye a japán csákó, aki 960 fehér ledet tett az LCD mögé, és így is kicsi lett a fényerő. Na de azt nem írta, milyen típusú, és főleg hány cd-s ledet használt... Szerintem, ha erre odafigyelt volna (és nem esetleg a sarki boltban éppen talált ledet alkalmazta), akkor ezt is kiemelte volna... Nem? -
dezz
nagyúr
Én is valahogy így gondoltam, de voltam benne biztos. Viszont lehet, hogy ezt még meg kell szorozni kettővel, mivel a lámpa mögötti parabola tükör a hátrafelé sugárzott fényt is előre irányítja... Akkor ez már 40000 candela per (mondjuk) pixel... Az irtó sok... Hol van ehhez egy 50 candelás LED? (Aminek az össz. kisugárzott fényárama állítólag 5-6 lumen.)
Ja, de itt közben eszembe jutott, amit valaki írt korábban, hogy a lumen a távolsággal arányosan csökken! Ez egy kis reményt ad...
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
Hogy a ''lámpás'' lumen értéket ''LED-es'' candelára fordítsuk, ki kellene számolni, a lámpa mennyi candelát mutat az LCD panel egy pontja irányában. Ebből már látható lenne, milyen erős LED-ek kellenek - olyan távolságban egymástól, hogy éppencsak átfedjék egymás fényspotját. Ha ez kevés, közelebb kell őket tenni.
Háát, van egy nagyon elméleti, valószínűleg nem jó ötletem(ha már tényleg nagyon gáz, akkor is ki lehet töröltetni)...:
Tehát azt mondtuk, hogy a lámpa 25 000 lumenes. Mivel ez a teljes gömb irányban kisugárzott fény, ezért ezt nem tartjuk olyan értéknek, amivel számolni lehet. Ezért mondtunk 20 000-et. Tehát azt mondhatjuk, hogy a lámpa a teljes képernyőnek az összes pontja felé 20 000 lument sugároz, ami 20 000 candela(na ez már egy gázos rész, szerintem nem lehet pont így). Tehát ha az összes képpont felé ennyit sugárz, akkor egy pont is ennyit kap.... -
dezz
nagyúr
Hát ja, csak nem hinném, hogy az analóg jel minősége megfelelő lenne....
Nem olyan rossz az. Ha az LCD vezérlő áramkör megfelelően rá tud állni, az összes pixel a helyén lesz, az élességet ettől fogva az LCD határozza meg. Ami tökéletlen lehet, az az intenzitási értékek digitalizációja körül keresendő, úgy mint zaj-érzékenység, ill. a 8 bites értékek analóg jelszintekkel való nem-egybeesése. (Ezt szépen megfogalmaztam, de azért talán érthető.)
Bár ki tudja, hogyha szétszeded a digitális jelet, milyen minőséget kapsz vissza..
Elvileg semennyit sem kell romlania, csak nem tudom, van-e erre egyszerű megoldás.
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
Hát, lehet, h nagyobb gond, de nem biztos... 3 db monokróm lcd-t nem olyan nehéz beszerezni, a ledeket még ki kéne számolni, hogy mekkora helyet foglalnának el, a tükörrendszer lenne az igazi, kemény dió....
Ja, meg persze a színszétválasztással történő macera...
Fólia: OK, csak bevágtam mert így jött ki -
csapos2
addikt
Uraim, ezzel a dologal, csak még nagyobb gondot csináltok magatoknak. De figyelemmel kísérem a dolgot. Kíváncsian várom a végredményt, ilyet még biztosan nem csináltak a DIY keretein belül.
domi007 #256: Egyelőre 3 ígéretem is van, innen a ph-ról, azt még kivárom, mert ezeket a rendelgetős netes dolgokat nem nagyon szeretem. Azért köszi a keresést.
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
- 3 külön működő, monokróm projektor egymás mellé vagy fölé szerelve
Az lenne csak a vicces...netán egy CRT projektor házába belerakni
Amivel itt számolni kell: konvergencia-problémák, ha nem esnek pontosan egybe a képek...
Nem röhögünk.....
RGB-különválasztó elektronika csak akkor kell, ha nem analógban megy a dolog.
Hát ja, csak nem hinném, hogy az analóg jel minősége megfelelő lenne....Bár ki tudja, hogyha szétszeded a digitális jelet, milyen minőséget kapsz vissza.. -
dezz
nagyúr
3 lehetőség van az egyesítésre:
- belsőleg, tükrökkel
- belsőleg, átlátszó anyagból készült téglatestekből és prizma-szerű testekből álló ''komplexummal'' (ilyen van a gyáriakban ilyen esetben)
- 3 külön működő, monokróm projektor egymás mellé vagy fölé szerelve
Amivel itt számolni kell: konvergencia-problémák, ha nem esnek pontosan egybe a képek...
RGB-különválasztó elektronika csak akkor kell, ha nem analógban megy a dolog.
hankpoke: küldtem privit. -
domi007
őstag
válasz
hankpoke #251 üzenetére
Látom, már mi, a ledesek kisajátítjuk a topicot...
De csak így tovább! Engem speckó rohadtul érdekelene, hogy három darab, monokróm, kisméretű(megj:azért is jó, hogy erősebbek a ledek, mert kevesebb kell belőlük, ergo kisebb helyet foglalanak, végkövetkeztetés: kisebb lcd, azaz kisebb projektor), nagyfelbontású lcd+3 féle led milyen eredményt adna.
Utána nézek, hátha találok valami elektronikát, amivel szét lehetne bontani az érkező jelet három alapszínre.
ÜDV:
DOMy
szerk: és ha el is jutunk odáig, hogy meg van a három lcd, színes ledek, stb., akkor a kijövő három képet hogyan egyesítjük eggyé?
[Szerkesztve] -
hankpoke
tag
Üdv!
Ha Jeled 50cd LED-et szeretnél az most pontosan 85HUF/db áron tudom beszerezni.
Üzemi paraméterei Umax:3.6V Inév:25mA Sugárzási szöge 20fok
Cree XE power LED paraméterei,ezt meg tudod venni a ChipCadnél 1e áron:
Umax 3.6V, Inév:350mA, Imax:1A Sugárzási szöge ha jól emlékszem 150 fok.
AZ a jó a Cree LED-nél hogy brutálisan túl lehet hajtani,de akkor lecsökken kb 50lm/W-ra a fényhasznosítása,tehát durván 180lm/W-ot tud a LED 150 fokban.Gyártó adatlapját kellene megnézni hogy ez térszöge vagy normál fokra értik. 1sr emlékeim szerint(ebben nem vagyok biztos) egy teljes gömbfelületet jelent.
Hankp -
dezz
nagyúr
válasz
hankpoke #248 üzenetére
Wow, érdekelne az a LED!
Tudnál küldeni pár db-os mintát? (Persze nem ingyen.)
Viszont arra gondoltam, ha ennyit tud már egy fehér, mennyit tudhat most már egy vörös, zöld, kék? Elvileg a többszörösét, és még olcsóbb is lehet. Persze a 80Ft/50k mcd sem éppen rossz, de ebből is sok kellhet. Korábban számolgattuk, hogy adott kimenő fénymennyiséghez (mondjuk) 10x annyi kell az elején, ezért kell a 20000 lumenes égő.
Csak tudni kellene, ez hány ''candelányi'' LED-es fényerőnek felel meg.
A lámpa sok irányba sugároz, így pontszerű fényforrásként van alkalmazva. A LED jóval kevesebb fényt ad, de annak nagy részét egy irányban, ezért az abban az irányban mutatott fényerőt szokták megadni.
Egy ilyen meghatározás van a Wikin:
1 lumen az a fényáram, amelyet az 1 cd (kandela) fényerősségű, minden irányban egyenletesen sugárzó, pontszerű fényforrás 1 sr térszögbe sugároz.
1 candela meg ugyebár az egy adott irányban mutatott fényerősség.
Mennyi az az 1 sr törszög? ''Félgömbnyi'' irány? Vagy teljes gömb, azaz minden felé?
Hogy a ''lámpás'' lumen értéket ''LED-es'' candelára fordítsuk, ki kellene számolni, a lámpa mennyi candelát mutat az LCD panel egy pontja irányában. Ebből már látható lenne, milyen erős LED-ek kellenek - olyan távolságban egymástól, hogy éppencsak átfedjék egymás fényspotját. Ha ez kevés, közelebb kell őket tenni.
Ja, azt a 80-100lm(/W)-(o)t hogy kell érteni? Mekkora térszögben?
[Szerkesztve] -
hankpoke
tag
Üdv!
Kb 1 éve jelent meg Jeled huzallábas 50.000mcd-ás fehér LED-je.Magyarországon fél éve kapható,de az alkatrészboltokban nem tudod megvenni.Kommersz alkatrészboltokban piszok drágán és roszabb mcd értékű LED-eket adnak csak el. Említett LED-et én kb 80HUF/db áron szerzem be,Lomexben talán ha 15cd LED-eket több 100HUF/db áron adják,pofátlan drága
Egyedül a ChipCad relative normális cég,most a sláger LED-jük a Cree XE 1W-os power LED. 80-100lm/W-ot tudnak,de ez 1e/db áron fut,nem éppen olcsó de piszok jó LED-ek.Erre mondtam azt hogy kb 3-4× jobb mint a Luxeon.Ha projektort vagy lámpát építenék ezt használnám már. Huzallábas társai is hasonló lm/W fényhasznosítással rendelkeznek,de huzallábasok mindig kicsit elörébb vannak a fejlődésben,mint a power LED-ek.
Projektorban igaza van,kicsit kavarni kezdtem a DLP és színtárcsát.Én kavartam meg a dolgot,de az ötlet jó lehetne,mert sok alkatrész kihagyható lenne így.
Hankp -
dezz
nagyúr
Most látom (egy doksiban), hogy elvileg vannak 160-240'000 mcd-s LED-ek is (sima folyamatos üzemben, @20mA), de még nem találtam ilyet.
-
dezz
nagyúr
Kifelejtettem: szerintem fémhalogén lámpa esetén mindegy, hogy 3 monokróm panel van 1-1 színszűrővel, vagy 1db RGB-s panel. Így is, úgy is kellenek a színszűrők. Talán csak azért van 3 LCD egyes gyári projikban (nem mindegyikben), mert ilyen kis méretben nem tudnak színesből elég nagy felbontásút csinálni, túl kicsik lennének a pixelek. Viszont LED-es világítás esetén már nem mindegy. Hacsak nincsenek már fehérből is ilyen 10-20'000 mcd-sek... (Az előbb is mcd-t akartam írni, úgy tűnik, inkább ez van megadva.)
-
dezz
nagyúr
válasz
hankpoke #244 üzenetére
Hmm, nem gondoltad teljesen végig.
Ha 3 LCD van, akkor nem kell színtárcsa, hanem 3 fix színszűrű a megfelelő LCD előtt. Színtárcsa a DLP-kben van, mert vagy túl drága a chip ahhoz, hogy 3db-ot szereljenek be, vagy optikailag nem tudják megoldani. (Az LCD-snél is felmerülhetne, hogy 1db monokróm LCD lenne, előtte színtárcsa, és a színtárcsa aktuális színének megfelelő kép, de ahhoz ugye túl lassú az LCD.)
Melyik lenne az a fél éve betört 3x hatékonyabb fehér LED? És mennyi az lm értéke? -
hankpoke
tag
Üdv!
Tudomásom szerint gyári projectorokban 3 LCD van és mindhárom monokróm LCD.
Kb úgy működhet,hogy van egy fehér fényforrásunk,majd jön a monokróm LCD,utánna a szintárcsa és a lencserendszer,ami egyesíti a 3 színt. Poén a LED-ekkel hogy kihagyható a színtárcsa,helyette külön RGB fényforrásokkal lenne meghajtva az LCD.Színszűrő piszok sok fényt levesz a projektor fényéből,ugyanazt a fényerőt töredék LED teljesítménnyel lehetne kiváltani. Marha primitív lenne a felépítés is mert a szintárcsából adódó összes optikai és mechanikai hibát ki lehet küszöbölni. Macera lenne ezt megépíteni,mert ilyet még senki se gyártott le,tesség lehet szabadalmaztatni.
Csak egy kis szösszenet: Valóban a leghatékonyabb lumen/W arányú LED-ek a vörös LED-ek. Utánna jön az összes szín,többek közt a kék is.A fehér LED,pedig egy cseles fényforrás,mert kék LED gerjeszti a foszfor réteget,ami fehér fényt generál(kb mint a fénycsöveknél).Mai fejlesztések a kék LED kristálya irányába és a hatékonyabb foszfor réteg felé irányulnak.1 évvel ezelött kezdtek betörni a huzallábasoknál az új generáció(ami használható már világítási célokra is) és kb fél éve bejött a power LED-eknél is a sokkal hatékonyabb fehér LED-ek.Ma ott tartunk hogy 3× hatékonyabb fehér power LED-ek vannak,mint a régi Luxeonok...
Hankp -
dezz
nagyúr
Nem nem. A legfényesebb fehér LED-ek fényereje is sokkal kisebb, mint a legnagyobb vörös, zöld, kékeké! És drágábbak is.
Én DVI-D-ről beszélek természetesen, nem DVD-A-ról, ami ugyanaz, mint a VGA (Dsub31 csati), csak a DVI csatin (ezért lehet egyszerű DVI[-I/-A] <-> VGA adapterekkel operálni).
DVI-D: csak digitális jelek
DVI-A: csak analóg jelek
DVI-I: mindkét jel
(Külön vezetékeken jön a kétfajta jel.) -
dezz
nagyúr
válasz
hankpoke #239 üzenetére
Hát, 1/3 fényerő kell, de abból 3, nem?
Mondjuk zöld LED-ből 10x-es fényerejűek vannak, mint fehérből, és pirosból is legalább 5x-ösek. Kékből viszont valamivel kisebbek (de lehet, hogy ebből nem is kell akkora, nem tudom).
Viszont a komponensek szétosztását is meg kell oldani a 3db monokróm panel között, ami analógban könnyű, de a DVI-D bemenetről valószínű le kell mondani. -
domi007
őstag
válasz
hankpoke #239 üzenetére
Igazság van a szavaidban szerintem, hiszen a gyári lcd projik is 3 lcd-ből szoktak állni. Mindenesetre érdemes el gondolkodni rajta.
Egyébként szerintem a legjobb, amit tehet az ember, ha olcsó, de DIY fílinges projit akar:
Vesz egy széttört lámpájú projit, és beépít egy saját lámpát. Ez számításaim szerint egész jó áron kijöhet, a méret megfelelő, a fényerőre sem kell figyelned(tehát vehetsz egy akár 350 Lumenes projit, a lámpádtól függ majd a fényerő---kérdés, hogy hogy viseli az LCD a megnövekedett meleget, fényt), szóval egész jó szolussön...
-
hankpoke
tag
Üdv mindnkinek!
Egy apró szösszenet: Miért szívunk ennyit a szines LCD-vel,ami a legtöbb fényt nyeli el és csak gond van vele.Helyette 3db monocróm LCD,DLP chip és RGB fényforrások? Töredék fényerő kellene a projektorhoz és kihagyható lenne a színtárcsa is LED-es fényforrással. Régen láttam még Pioneer CRT projektort,ott 3 optika volt (RGB),elég korrekt képpel,igaz csak analóg jelet fogadott. Ez is egy lehetséges út,de nagyon elméleti fejtegetés volt részemről.
Hankp -
csapos2
addikt
Akkor áruld már el hol lehet ilyet venni, és mennyiért.
Egyébként az a gond vele, hogy a két vezérlőáramkört összekötő szalagkábel rövid ezért kevés kínlódással jár a megoldás, de állítólag meg lehet csinálni, sőt valahol lehet ilyen hosszabítófélét is kapni. Utánna kell nézni.
[link] -
j.bravo
addikt
válasz
mattuatane #232 üzenetére
Ha nem folytatod, morcosak leszünk!
Ha mutatnál pár képet a rendszeredről, illetve egy-két alkatrészről, annak is lenne sikere. (Engem leginkább a lámpa és a tükör rendszere érdekel, főleg a tükör.) -
domi007
őstag
válasz
mattuatane #232 üzenetére
Király volt!!!
ÍGY TOVÁBB!!!!
Más:megtaláltam a kis lcd gyári számát, érdemes meggúglizni, de a találatokból kiderül egy két dolog, ami jó is, meg nem is:
20ms körüli válaszidő
6,3''
NEC
xga
Ennek ára, vezérlővel együtt kb. 600$. Ennyit nem ér. Főleg, hogy találtam egy leírást a diyaudio.com-on, amiszerint valószínűleg ez a monitor nem alaklamas projektornak. Bár a kérdező még a hozzászólása végén azt írja:
Várom a tapaszatalotokat, hogy vaalki megmondja: ez a mnitor szemét/jó?
Vélemény?
DOMy -
mattuatane
csendes tag
1sõ fejezet projector matek és izzó
idevágó alapok
1 lumen =1 candela/nm 1 mrõl 1nm re esõ fény.
hogyan jut el a fény a szemünkbe? izzó után 2 fersnel, utána lcd panel, utána min 3 tagú optika, utána a térben haladva a távolsággal négyzetesen csökkenõ fényintenzitás, végül a vászonról visszaverõdik, és ismét a távval négyzetesen haladva ér vissza a szemünkbe. minden üvegfelûleten kétszer, belépésnél és kilépésnél megtörik. tehát átlagos nézési távolságról nézve, legyen ez most a könnyû számítás kedvéért 5 m , eleve a 100 ad részére csökken az a fényvoLUMEN, így lesz a 20 000 lumenbõl felületi 2000 lumen, persze fehér szinre és vákumban. ez a látási spektrum szélénél(vörösök lilák), szubjektíve a fehér töredéke. további rosz hír, hogy nem vákumban vagyunk, és minden üvegfelületi törésnél veszteség lép fel, ami bár kicsi, de sok kicsi sokra megy. a fenti levezetés szerint a komplett rendszerben 10 üvegtörés (kb 10% veszteség szumma) lcd áthatolás ( további 10%önmagában) illetve ami a legnagyobb veszteség az a vászon, ami lepedõnél min 30% ( nem véletlenül 60 ropi egy 6 nm es profi vászon) mindez persze matt fekete szobafalaknál, és vaksötétben, ami ugye teljesíthetetlen. Nos kedves barátaim, mindezek okán sajnos be kell nyelnünk azt a szomorú tényt, hogy egy átlagosan sötét szobában, nem fekete, hanem átlagosan világos falaknál a minimálisan elvárt kontraszthoz bizony kell a 25 30 ezer lumen. pár éve ez a fényerõ csak alacsony izzóélettartam melett és pokoli drágán volt elérhetõ ( 70 ropi/ ezer óra), tehát hálálkodjunk, hogy most már tudnak 15 20 ezer óra élettartamú 20000 lunenes fémhalogén égõt csinálni, és mi megvehetjük kondival, trafóval szerencsés esetben 40 rugóért. (mégszerencsésebben a tippnél)
Ennyi lenne a dolog izzóra vonatkozó része
idevágó kisérleti tapasztalat:
500W halogénégõ (9000 lumen) kipróbálva kb az ötödét adja a szükséges fénynek, 14 és 17 colos lcd vel próbálva (ja és profi optikákkal) olyan a hatás a fémhalogénhez képest, mintha tv nézéshez felvennél egy baromi sötét szemüveget. nincs fehér, nincs fekete, élettelenek a szinek, és a hõleadás is több, (jóval) mint egy 10000 lumenes fémhalogénnek.
LEDnél pontszerû fényforrást nem lehet készíteni, tehát egy olyan led panel kell aminek a mérete azonos az lcd panellel ( 1 fersnel megspórolva) ezt a lumenlabon egy kínai muki megpróbálta, 960 leddel fedte le a felületet, az eredmény pont az volt, ami matematikailag várható volt, a legnagyobb jóindulattal sem elfogadható képminõség 100 cm képátlónál. Érdemes megnézni a leírását, és nem érdemes ezen az úton járni. A led még a jövõ zenéje, akkor lesz érdemes foglalkozni, ha a jelenlegi fényerõ tízszeresét adják le, és ezer darab ára sokkal kevesebb lesz mint egy fémhalogén égõ ára. akkor viszont nyerõ lesz a kis fogyasztás és a nagy élettartam, addig marad nekünk a rév vám effektus. És a fémhalogén sajna nem kikerülhetõ.
Idevágó tipp:
ne terjeszd mert titok psszt!
hogyan vegyünk tucatjával töredékáron fémhalogén égõt
az ujabb középületeket fémhalogénnel világítják, és nem várják meg míg kiégnek, 60 70%os élettartamnál kicserélik újra a régit kidobják a kukába. a kidobásra itélt égõben még van 5000 óra élettartam, és a fickó aki cseréli haveri alapon számítja az árát a réginek, hiszen az a cégének már nem kell, a megrendelõ meg kifizette az újat. Ami nekik nem kell, azzal én egy évig napi nyolc órát projektorozhatok még...
ezzel körbenyaltuk az égõ témakört
hátra van még, hogy miért és milyen legyen a :
hûtés !!!!!!
doboz
panel
fersnel
optika !!!!!!!
vászon !!!
bármelyikkel be lehet fürdeni, mind egyformán nagyonnagyonfontos
ha örömet szerzek vele, kis adagokban írok errõl is, ha nem, akkor nem . Ezesetben ismételten jelezném más dolog elméletben kefélni, és más a gyakorlat, tehát érdemes olyan fórumokat olvasni szerte a neten, ahol olyanok osztják meg a tapasztalataikat, akik már megépítették a sajátjukat.
kérésre
az én konfigom régrõl készletbõl ( marha mázli hogy volt otthon) nagyon profi optikák, krómacél tükör , üvegtükör aluval, 14 eizo, késõbb 17 lg panel 1024x768, háromféle, köztük halogén és fémhalogén izzók profivászon, lepedõvászon, mattwallkydos vászon, saját doboz, extra hûtéssel, fotós infraszûrõ, pörgõ villanyóra kellemes DIY fíling.
legkellemetlenebb tapasztalatok: autós üldözéses filmeknél enyhe hányinger, illetve nyáron a proji kibírhatatlan meleget csinál, nappali vetitést felejtsük el, vagy zsalugáter az ablakra. A proji lelke az optika, profi optika nélkül az eredmény mindenképpen kuka. a profi optika pedig igen drága, de természetesen itt is lesz kiskapu.
na mára ennyit, a többi igény esetén.
allah tekintete fényeskedjék utaitakon
szolgátok, én -
domi007
őstag
válasz
mattuatane #226 üzenetére
Azt tudom mondani, amit a többiek már elmondtak: légyszíves beszélj ki minden műhelytitkod
1. kérdésemet máris rádejtem:
Mi a véleményed a LED ötletről?
Ja, és csapos2:
Az lenne a kérdésem, hogy hol,. és mennyiért vetted a fémhalogén lámpát? Mert van aki szerint csak a lámpa 120-150 000 Ft..... A neten meg nem nagyon találtam semmit...
Szerk:
Csak még azt kérdezném, hogy mit/mennyit értesz költséghatékony alatt?
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
válasz
(most majdnem mondtam valamit az észosztás ''definíciójáról'' (szerintem), de inkább visszaszívtam.).
Nagyon örülünk hogy végre benézett valaki aki gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a témában!
Többen örülnénk ha leírnád, várjuk!
Milyen, mekkora tft-t, lámpát, optikai elemeket használtál fel, illetve melyikeket a legérdemesebb a tapasztalataid szerint?
(bár én nem tudnám hova tenni a projit, engem is érdekel...)
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz
Nem kenyerem az észosztás, de ha vkinek igénye van rá itt, szívesen leírom hogy hol hogyan és milyen alkatrészeket érdemes/nem érdemes venni kis hazánkban, illetve mik a legnagyobb( utólag persze bárkinek evidens) buktatói a dolognak( ft-minőség)
Mintha ez az előbb még nem lett volna.
Én örömmel venném, ha okítanál. -
csapos2
addikt
válasz
Köszönöm, hogy benéztél.
-
mattuatane
csendes tag
szevasztok, muszáj voltam hozzászólni a témához
1tipikusan magyar dolog elméleti fejtegetésekbe bocsájtkozni, ismeretlen területeken. Lehet hogy kétszázsokadik hozzászóló vagyok, de
Ugylátszik az elso, aki épitet már projit
SK, sikeresen, sot nagyon sikeresen. Az érdem persze nem az enyém, hanem az alakatrészek gyártóié, ugyanis az összeépítés háttere, elve és gyakorlata nem bonyolultabb mint 12 évesen techniclegózni.
A legfontosabbak:
01 az internet tele van a témában igen tapasztalt emberekkel, fényképeikkel, filmjeikkel leírásaikkal, találgatni tehát nem kell
02 mint feljebb írtam a megfelelõ alkatrészek beszerzése a fõ kérdés, ezekbõl ami itthon egyáltalán kapható, az drága, és van ami egyáltalán nem kapható(szerencsére külföldrõl megrendelhetõ). ismétlem
a megfelelõ alkatrész kulcsfontosságú
szintén tele a net ''alternatív'' alkatrészes diy projectorokkal, az általuk vetített kép magáért beszél, aki egy ilyen végeredménybe fektet 50-100e ftot az háborodott. ( apropo van egy döglött patkányom 1 milláért kell?).
03Megfelelõ alkatrészekbõl, viszont tapasztalatom szerint is TÖKÉLETES , minden igényt kielégítõ kép nyerhetõ, mégpedig igen költséghatékonyan. Mikor az enyém kész lett természetesen azonnal elballagtam egy profi projectorokat árusító cég überprofi vetitõtermébe, és megnéztem õt mit adnak. Nagyon jót adnak, de semmivel nem jobbat, és egy gyári projektorba 70 ropi egy új égõ, átlagos használat mellett évente csere. Ez nem véletlen, mert ( ezt a bemutatóteremben is elismerték) izzócsere helyett inkább modernebb projit vesznek, tehát a bolti projektor a sokpénzû ostobák sportja. Érdemes belegondolni hogy a három éve egymillióért vett plazmatévé a mostaniakhoz képest tízszer roszabb, és a maiak harmadárúak.
Tehát barátaim, építsetek projektort, de csak jó ( nem feltétlenül drága) elemekbõl, mert érdemes. ha teljesen széthajtod és utána kidobod a kukába, kb 5ft lesz egy vetitett óra. Ezek szerint 10Ft ért megnézheted azt a filmet amit dvd-n 200 szor ennyiért veszel meg, tehát a ft/élmény paraméter nagyon jó.
Nem kenyerem az észosztás, de ha vkinek igénye van rá itt, szívesen leírom hogy hol hogyan és milyen alkatrészeket érdemes/nem érdemes venni kis hazánkban, illetve mik a legnagyobb( utólag persze bárkinek evidens) buktatói a dolognak( ft-minőség)
mindenkinek kellemes ünnepeket, ne egyetek sok szaloncukrot, mert kilyukad a fogatok.
[Szerkesztve] -
SLi
tag
Up!!! és tisztelet mert nem hinném hogy sok ember válalkozik ilyen dolgokra amik könnyen a pénzedet eszik!
-
csapos2
addikt
C vágányon vagyok, mivel a beígért TFT, még nem jött meg és addig nem tudom véglegesre csinálni a panel tartókeretét. A dobozt is át kell értékelnem méretileg, miután láttam a béta méreteit.
Egyéb kérdések is felmerültek, amik tisztázásra várnak.
Az IR szűréssel még mindig nem boldogulok. Nagyon úgy tűnik fogalom zavar van, mert többen emlegetnek hőálló üveget a lámpa elé, mások pedig edzett üveget. Az az érzésem, hogy sokan egy kalap alá veszik a kettőt, pedig nem ugyanaz. Plussz még bejött két új típus is a repertoárba, az egyik a hot mirror, a másik a Rosco glass. Utóbbit állítólag direkt IR és UV szűrésre gyártják, úgy hogy közben a színt nem változtatja, legalábbis, ha jól értelmeztem ezt a mondatot:
the Rosco glass is made to block IR and UV without altering the visable spectrum
Nem állt le a dolog, nem is állhat le, mivel szép pénz van benne, csak most elméleti síkon mozgok egy ideig.
És ugye mindemellett, itt van a karácsony is a nyakunkon. -
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Aki tud németül, legyen olyan jó, hogy megnézi mit írnak erről a cuccról. [link]
Persze az is jó volna, ha meg is írná nekem.
Előre is köszönöm. -
Petiapó
tag
Hi!
Amennyire ki tudtam venni (beírkáltam értékeket) ezzel, ki lehet számolni bármely értéket a 4 közül, ha a másik hármat tudjuk.
Na most ha jól értem:
1.Size of object to be projected in inches (ie. your LCD panel):
1.A kivetítendő kép mérete (LCD panel méret):
2.Distance from projector lens to screen in inches:
2.Falra kivetített kép távolsága a lencsétől:
3.Size of projected image in inches:
3.Kivetített kép mérete: (gondolom ez is képátlóra vonatkozik)
4.Focal length of lens in inches:
4.A lencse fókusztávolsága:
Persze mindegyik inch-ben asszem ez a hüvelyk
A 4-essel nem igazán vagyok tisztában, de aki ért a lencsékhez az biztos tudja mi ez az érték
(Talán a lencse fókuszpontjának a helye)
Na mármost bármelyik 3at kitöltöd ez beírja a hiányzö 4.et -
And_or
csendes tag
Sziasztok!
Nem igazán szoktam irogatni fórumokban, de ez a téma engem is érdekel.
Csapos, nekem lenne egy 15''-os monitorom, ha érdekel, szívesen neked adom. Háttérvilágítás hibás. Én is projit akartam építeni belőle, de sajna a kontrasztja az gyakorlatilag 0 (valszeg. van valami más gondja is...). Neked amennyire tudom csak a polár réteg miatt kellene, az meg tökéletes. Ha érdekel írj.
Én személy szerint inkább a LED-es Diy mellett tenném le a voksot. Egy [link] a témában, igaz érthetetlen nyelven. Szerintem elég meggyőző.
Egy kicsit más téma..... Van egy eladó Hitachi CP S830E lcd projectorom. 77.000 Ft körül gondoltam, ha valakit érdekel....[link]
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
Huh,
Le-lemaradozok, dehát hiába, carbonozni is kell....
Na, szóval konkrétabb infóm nincs a 6,3''-ről, mint ami a megadott linken van:
Majd megdobom egy méllel árajánlat miatt.
Monitor:
NA, akkor a monitorokat 13 000FT/db áron fogom mérni. Akinek sok, az ne vegyen, aki meg veszi, az viszi..
DOMy -
csapos2
addikt
Nem röhög.
Mindig kiröhögik a kicsit.
A kis ''maximális megengedett üzemi hőmérséklet'', szöszeneted hatására, át kellett értékelnem az egész dobozt, de nem gond, mivel így párhuzamosan halad a béta és a végleges darab, bár, ahogy ismerem magam, a végeleges sem végleges.
Egyébként logikusnak tűnik, a gondolat a hőmérséklettűrésről, én eddig ilyesmire nem is gondoltam. Köszönet érte.
ddekany: Igazából azért nem foglalkoztat a zaj, mert két darab 12-es silentbalde ventit akarok belerakni, és azok hangját egy jó mozi közben nem fogom hallani. De, ha mégis, akkor következik majd az 1.1-es verzió. -
ddekany
veterán
A zajszint az kérdés, vagy nem kell annyira gyorsan forgatni a ventilátorokat, hogy számítana? Van egy olyan tapasztalat, hogy azonos mennyiségű levegő szállításra több lassabban forgó ventilátor hallkabb mint kevesebb gyorsabban forgó. Persze akkor 4 db ventillátor kell 2 helyett... és a valóban halk darabokról van szó, azoknak az ára a 5e Ft/db-ot is közelíti.
-
j.bravo
addikt
Hmm, impresszív darab!
Tényleg jól néz ki, tetszik hogy fém a lámpaház. Lehet hogy elég kisebb, de valahol írtad hogy ez a béta verzió
Egy megjegyzés: ha más nem indokolja hogy az általad fent leírt irányban legyen, én megfordítanám a levegőáramlás irányát: a foglalatnál fújnám be a friss, hideg levegőt és a túloldalon fújnám ki. Egyáltalán nem biztos hogy ennél a lámpánál is így van, de egy másik fémhalogén lámpa adatlapján véletlen láttam olyat, hogy ''maximális megengedett üzemi hőmérséklet''; a lámpatest különböző részeire. A legalacsonyabb érték a fej (menetes fémrész amit a foglalatba csavarsz) és a búra átmeneténél volt; legmagasabb a búra azon részén ami alatt az égőtest van, a búra egyéb részei valahol a két érték között.
Nem akarok számot mondani mert nem emlékszem, de az biztos hogy itt a legkritikusabb a túlmelegedés.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
A mai nap eredménye:
A lámpa ház elölről, elöl középen a lencse előtt lesz a hőálló üveg, de ez itt, még nincs benne:
[link]
Az egyik oldal és a másik oldal, az oldalt látható nyílásban egy 12-es venti fogja a hűsítő levegőt befele vinni, szemben egy másik pedig kifele húzza, majd:
[link][link]
A lencse, kicsit közelebbről:
[link]
A dobozka hátulról. A kilógó fatiplik helyén 8-as menetesszár lesz, azokon lesznek a tükröt és a lencsét tartó fémlap, így lehet majd a fókuszt állítgatni.
[link]
A belsőrész. Jobbra lesz a tükör, balra van a lencse, középen pedig a lámpa lesz. Szemben is lesz egy nyílás, ahol a lámpa foglalata lesz és ott fog távozni a felmelegedett levegő.
[link]
Majdani helyén a lámpadoboz:
[link] -
csapos2
addikt
Nahát, nem sokra jutottam ma. Azért ami van, ide teszem:
Épülget a béta doboz, szép nagy, lesz mit lefaragni a méretéből: [link]
Szereztem egy pár pc hácat, ebből lesz a lámpa háza: [link]
Itt már farigcsálás megy, ez a lemez lesz a hő elleni védelem első bástyája, közepén egy hőálló üveggel:
[link][link][link][link]
domi007 és j.bravo: Köszi, hogy megnéztétek a linket.
És miért off? -
j.bravo
addikt
Okké, várom az eredményeket
A linkelt kalkulátor nekem működik, legalábbis számol. A 4 értékből beírsz 3-at, a negyediket üresen hagyod, ő kiszámolja. Fentről lefelé:
1)Size of object to be projected in inches (ie. your LCD panel) - a kivetítendő tárgy (kép) mérete, esetedben a tft kijelződ mérete inch-ben (coll-ban, az ugyanaz)
2)Distance from projector lens to screen in inches: - a vetítőlencse és a vászon távolsága, inchben
3)Size of projected image in inches: - a vetített kép mérete (mekkora képet akarsz a vásznon)
4)Focal length of lens in inches: - a lencse fókusztávolsága
Magyarul ha még nem lenne lencséd, akkor a fenti 3 adatból itt ki tudnád számolni, milyen lencsét kell venned. Vagy, bármelyik 3 adat adott, ki tudod számolni mire számíthatsz a negyedikkel kapcsolatban. -
domi007
őstag
Hy,
hihetetlen dolgot találtam a neten:
6,3''-es kijelző, 1024x768-as felbontással!!!!!!!
Hát, ha még árat is írtak voplna hozzá....remélem, elérhatő magasságú.
Infó:
[link]
Üdv:
DOMy
Új hozzászólás Aktív témák
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- Bibliai bőség a Tesla negyedik mestertervében
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Autóhifi
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- IFA 2025: Nem is látszik, hogy strapatelefon
- iPhone topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD 750GB HDD GTX 1050Ti 4GB ZALMAN ZM-T7 Chieftec 400W
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3362
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest