- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
csapos2
addikt
válasz
Washwillah #1297 üzenetére
Jah...hogy úgy. Akkor miről is beszélünk. Ha szétszedted, nem sok esély van rá, hogy ugyanúgy össze is tudod illeszteni. Nem hiszem, hogy tovább kellene kutatnod a szellemkép okát.
-
Washwillah
tag
válasz
Achilles209 #1296 üzenetére
igazad van! nagy, csúnya stb...
de! első nekifutásra ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak. aztán a későbbiekben lehet én is építek vmi kulturáltabb szerkezetet
amúgy mit takar az, hogy 1024*768-as felbontás feszítés nélkül? ez nekem még új. -
Achilles209
tag
válasz
Washwillah #1285 üzenetére
Na, akkor majd én válaszolok
Én is ilyen írásvetítősben gondolkodtam először, mivel a képe a fotóid alapján is megfelelő (kivéve a szellemképet), aztán rájöttem, hogy ez nagy, magas, belelógna a képbe, csúnya, így inkább egy ládás megoldás mellett döntöttem, mivel az még plafonra is csavarozható, és mellesleg dögnehéz (nameg szeretek barkácsolni)... Már csak egy jó kis monitor hiányzik. Én valami 17"-os LG-ben gonbdolkozok 22-27 körül. Szerintetek ez reális lehet? Láttam már ilyet, csak a hülyeségem miatt kettőt is elvittek előlem Nem megy ez a vásárlás dolog nekem. Ezeknek átlag 450-500-as kontrasztjuk van, 8-16ms, szerintem ez elég, és marad a sz.r fresnel miatt az 1024x768-as felbontás feszítés nélkül, így kb fél centi lógna ki oldalt számításaim szerint, csak a doboz mérete lenne nagyobb, mintha 15-öst használnék. Vagy lehetne 15"-os is, 800x600 feszítés nélkül, viszont azok is ugyanannyiba kerülnek, viszont a reakcióidejük, és a kontrasztjuk sokkal rosszabb, nameg kisebb lenne a vetített kép...
-
csapos2
addikt
válasz
Washwillah #1294 üzenetére
Azokban a régi írásvetítőkben, nem volt belül lencse. De ha lenne is, nagy szerencse kellene ahhoz, hogy minden paramétere jó legyen. Szóval azért ne nagyon éld bele magad.
-
Washwillah
tag
válasz
Washwillah #1293 üzenetére
azt hiszem ismerősömnél láttam egy öreg írásvetítőt, ami még kb a kádár korszakból származhat. sztem elkunyerálom tőle és megnézem milyen lencse van benne. ha van egy kis szerencsém akkor talán az akkori orosz technikusok nem cseszték el a benne lévő lencséket.
-
csapos2
addikt
válasz
Washwillah #1291 üzenetére
No, akkor az a lencse is lehet a hibás. A tükörre húzz egy vonalat filccel, ha két vonalat látsz mezei tükör (vagy be vagy rúgva
) ha egy vonal, akkor felülfoncsorozott, aminek lennie kellene.
-
Washwillah
tag
válasz
csapos2 #1290 üzenetére
hüm, hát sztem mezei tükör...ami eddig benne volt én nem bántottam. de közben észrevettem egy másik dolgot is. az izzó és a fresnel közti lencse olyan mintha "megfolyt" volna. úgyértem ha közelebbről megnézem ilyen érdekes minták vannak benne. sztem szimplán szar minőségű...
-
csapos2
addikt
válasz
Washwillah #1289 üzenetére
Fék!
Milyen tükör van az írásvetítő fejben? Volt cserélve? Mert, ha csak mezei tükör van benne, az gond lehet.
-
Washwillah
tag
-
csapos2
addikt
válasz
Washwillah #1287 üzenetére
Milyen távolság van az LCD és aközött az üveglap között, amire a fóliát kellene fektetni eredetileg? Ha van távolság, éredemes lenne egy röpke próba erejéig közvetlen rátenni az üveglapra (nagyon vigyázva a hőre) nem e az a gond.
-
csapos2
addikt
válasz
Washwillah #1285 üzenetére
Hi!
Igazad van, pedig jó lett. Azért majd kíváncsi lennék egy vasalt lepedős képre is.
Jól látom, hogy hátulról vetítesz? Nem zavaró az írásvetítő átszűrődő fénye? -
Washwillah
tag
válasz
Őrült Ödön #1278 üzenetére
köszi nem kell új
kb 5-10 perc után elkussol szal nemgáz...
felraktam a linket ahol meg lehet nézni a projektoromat, de semmi komment nem érkezett rája... vki mondhatna vmit, hogy jó vagy h ekkora sz@rt még nem láttam vagy vmi...
-
gandras
tag
Köszi szépen a válaszokat, megfontolom, egyébként egy szerelőhaveromtól venném, az alkatrész nem lenne gond, elvileg van benne sornégyszerező 4*1280*1024, 4*50Hz (a szemem 150HZ nél nem folyna ki)
-
matocohaj
csendes tag
válasz
polszki26 #1276 üzenetére
A "trükk" szerintem a 234*1440 es kis tévéknél, ami annyira nem trükk, hogy vízszintesen vannak egymás mellett az rgb pixelek(valamilyen adatlapba láttam úgy írva, hogy horizontal:480*3). Szóval igazi képpont csak harmadannyi, mint amennyit írnak. De javítsatok ki ha nincs igazam.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
gandras #1270 üzenetére
gandras: Elég jó ajánlatot kaptál, eddig csak amerikai ebayen láttam hasonló projektort, de csak nyálcsorgatás címen néztem meg. Annyit nem adnék projektorért, meg buherálni is szeretek.
Ödönnek igaza van abban, hogy az alkatrészek nagyon sokba kerülhetnek, szóval ha nincs rá már garancia és nincs egy képesítéssel rendelkező szerelő haverod hozzá, nagy szívás lehet ha vmi elromlik.
Beégés(kép): régebbi crt projektorok (ahogy olvasgattam neten) haslamosak voltak rá, ha valami állóképet nagyon sokáig vetítettek ki velük. Nem tudom viszont, hogy az újabbakban kitaláltak e már valami megoldást erre. -
Őrült Ödön
tag
válasz
gandras #1270 üzenetére
Bár most nézem jobban, ezexerint ez tud XGA felbontást is... nem semmi, de ha az egyébként feszített üzemmódú képcsövei közül bármelyik bexarik, a cseréje többe fog kerülni, mint más projinál a lámpacsere! Ezt is vedd figyelembe, mielőtt vásárolsz, érdemes megérdeklődni az alkatrészellátását is.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
gandras #1270 üzenetére
Hali!
Én nem adnék egy rohadt kanyit se CRT projiért, szívhatsz majd vele mert nem fog többet tudni felbontás és képfreki terén, mint a PAL szabvány!
Én láttam a budapesti metróban CRT projikat, a belem kifordul tőlük, nemtom miért állítják sokan hogy ez hihg-end kategória..A normális házimozi és prezentációs cuccokban pont az a pláne, hogy az ócska elavult TV-szabványokhoz nem vagy hozzákötve, és nem folyik ki a szemed a villódzó kép miatt!
150-ért már egész jó DLP projit kapsz, ha meg kifingik az égője, buherálni lehet bele teszkógazdaságos fémhalogént..
De ez egy elfogult magánvélemény, ne hallgass rám, nézd meg azt a vackot, és ha tetszik vedd meg. De én nem tenném... -
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1263 üzenetére
Hát én se tudom miért zúg ennyire ez a tetű gyújtó... küldjek egy harmadikat???
Esetleg ki lehetne önteni vmi ragaccsal vagy purhabbal, előtte persze beletenni egy kis műa. dobozba... e télleg nem értem, miért zúg ennyire hangosan, általában nem szoktak ennyire...
-
ZimmerZoom
csendes tag
Na ha hazaérek bepróbálkozom a PayPal-al, mert Tripletet is kell rendelnem, azt meg valami német diy-shopból... Biztos boldogulok vele. Ez a fura felbontás nem tudom minek köszönhető, de ilyenekből az ember nem szívesen épít projektort, coz minőség...
-
polszki26
tag
amugy egy körkérdés... nézegettem kis LCD-ket, és feltünt, h szinte mindnek a függőleges felbontása csak 234 pixel, mig ehhez vizszintesen 1440 meg 900 is volt írva... tuti nem elírás volt, mert sok helyen látom / láttam, csak kiváncsi vok, h ebben hol a trükk...
-
polszki26
tag
válasz
ZimmerZoom #1273 üzenetére
megnéztem, 2db 220-as hires nagy fresnel + 2db 330-as hires nagy fresnel + posta = 136 dolcsi = kb 25000 HUF, ami fejeként lenne 12500 a két fresnelért szállítással...
-
polszki26
tag
válasz
ZimmerZoom #1273 üzenetére
ha többen rendeltek, akkor a postaköltségen tudtok sporolni... ;)
amugy nekem van paypal-om, nem egy nagy ördöngösség, email cim alapján van az azonosítás meg a tranzakció, illetve online shoppok (3dlens) is használják számlázásra...
kb ugy müxik, h létrehozod a paypal fiokod, amihez hozzárendeled a bankszámlád (pontosabban a kártyád), és amikor a 3dlensnél telepakoltad a kosarad, és csekáutolsz, akkor átdob a paypal-ra, ahol kifizeted a 3dlens fele a zsét, amit az itthoni bakszámládról von le, ha nincs elég pénz a paypalos számládon... remélem érthető lett...
amugy emlékeim szerint "gift" ként küldik a csomagot igy a vám nem baxtatja...ha kevés, de megbizható megrendelő van, akkor megrendelhetem nektek...
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1272 üzenetére
Ja, oks. Nem tudtam. Viszont PayPal-ból ki kell okosítanom magamat, mert Banki költségekért nem fogok + 30 dolcsit kifizetni. Ugye azért rá kell gyúrni a költséghatékonyságra is, különben "mindenki" gyári projival nyomná, akkor meg már nem lenne sok értelme az építgetésnek... Többen meg csak akkor érné meg rendelni, ha legalább 100akat vásárolnánk, lássuk be, ezt nem fogjuk összehozni (gyors és hülye ötlet volt tőlem, bocsi)... Hacsak valami vállalkozó lelkű nincs közöttünk... Lenne fölös pár misim tuti csinálnék egy magyar DiY shoppot
Amúgy vásárolt már itt valaki PayPal-al? Hogyatúróba műxik? Valaki osszon le priviben légyszi!!!
-
polszki26
tag
válasz
ZimmerZoom #1269 üzenetére
nem usa, hanem hongkong asszem...
amugy az importon mi a drága?sztem kimondottan olcsón postáznak ide és gyorsan is...
-
csapos2
addikt
válasz
ZimmerZoom #1269 üzenetére
Valaki kicsit visszább, felvetette már, hogy közösen kellene rendelni.
gandras: Szerintem, ha megnézed a képét, és meg vagy elégedve vele, akkor megéri megvenni.
-
gandras
tag
Sziasztok, tudom, hogy nem teljesen idevágó a kérdés,de itt elég nagy a nyüzsgés és hátha tud valaki segíteni
:
Projektorvásárlás előtt állok, házimozit szeretnék csinálni,de nem szeretnék sokat költeni (pl:lámpára), ezért CRT projektorban döntöttem, aztmondják állítólag annak a képe is szebb, az lenne a kérdésem, hogy a crt projektorok bebírnak égni pl tv logó? A gép amit kinéztem egy Barco Data 708 1280*1024 28000:1 kontraxt 1100 ANSI lumen, sok bemenet köztük HD is , szerintetek ez a gép megér 150e Ft-t (vízhűtéses, és minden működik rajta)
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
csapos2 #1268 üzenetére
Hali! Köszi, ezt a lapot én is néztem, csak gondoltam usa... világ másik fele, aztán így elment tőle a kedvem, de akkor lehet mégis innen fogok rendelni. Hát kapcsiból feltűnik, hogy ezeket nem kell fűrészelgetni viszont darabra vannak és úgy kell beválasztani 2-t egymás mellé. 15"-hoz simán ezt választanám: f1: 320mm x 400mm #F220, f2: 320mm x 400mm #F330. Ezek a Fresnelek nem csak nagyobbak hanem jobb minőségűek is, csak gondolom a tengerentúli import igencsak megdrágítja őket...
Többen össze kéne állni és berendelni többet nem?
-
csapos2
addikt
válasz
ZimmerZoom #1267 üzenetére
Üdv!
Itt kapsz nagyobb fresneleket is, csak egy kicsit messze van. [link].
-
ZimmerZoom
csendes tag
Üdv mindenkinek! Allinbox fél éves szemezgetése után végre elkészítettem első projimat, igaz ezt még csak zsebTV-ből, egy viszonylag nagyobb diavetítő optikával, az egész egy 15x15x30-as dobozban. 255.000 candelás ledeket használtam 10mm-est (100ma) összesen 12 db-ot. Hogy kiküszöböljem a sötét réseket a LED-ek között egy tejszerű fóliát tettem az lcd-re, amely valamelyest homogenizálja a kapott fényt, mivel a ledek 30 fokos szögben világítanak és csúnya lenne a kapott kép. Kb tudtam mire számítsak, csakhogy full sötétségben használható a cucc, ráadásul a kis felbontás miatt teljes élességnél fellép a pixelháború tünete. Így elgondolkoztam azon, hogy mi lenne ha egy kisméretű kondenzor lencsét tennék be a ledek elé és kivenném az áttetsző fehéres fóliát, akkor a KisTV paneljén feljebb tudnám tekerni a kontrasztot, ezáltal a színek is erősödnének, valamint nem lenne olyan zavaró a pixelháló. Mit gondoltok? Vagy dobjam ki belőle a ledeket és tegyek bele 150w-os fémhalogént? Nem voltam biztos a dolgomban, ezért átengedtem Polszkinak Vaterán a kondenzorokat tükörrel
(Mellesleg sok sikert hozzájuk) Mihamarabb szeretném fixálni a projim, hogy belevághassak a 15 colos témába, de neten mindenhol a buta 310x310-es fresneleket lehet csak kapni a buta levágott sarkaikkal... :S Tippeket előre is köszönöm!
-
Washwillah
tag
válasz
mrkatona #1264 üzenetére
itt vannak a képek: [http://chipiscorp.atw.hu]
elismerem, szépségversenyre nem kell járni vele, de nem is ez volt a cél
sajnos észrevettem pár hibát így használat közben, szal már nem is annyira atomjó a kép. vmi oknál fogva mintha "árnyéka" lenne a képnek, de ugyanolyan színű mint maga a kép. pl az egérmutatónál látszik nagyon vagy a betűknél (pl: Kép30) nem a legjobb vetítővásznat találtam meg ez igaz, de nem a vászon miatt van a szellemkép, mert a falra vetítve is megjelenik. vajon mitől lehet ez?
a gyujtó zúgása meg lehalkul kb 5-10 perc után szal az nem zavaró. -
polszki26
tag
válasz
nekem se zúgott eddig egyik gyujtóm se... a lámpa igen.. egy kicsit...
-
mrkatona
tag
válasz
Érdekes a gyújtó zúgásod!
Nekem pl egyáltalán nem zúg.
Tehetnél fel esetleg képeket a gépről no meg a vetített képről is! Szerintem nem csak engem érdekelne. -
Washwillah
tag
érdekes. vmiért atomjó képet ad a projektor. csak rohadtul zúg ez a nyavajás gyujtó
na sebaj. kipróbálom rajta ut3-at
-
Washwillah
tag
válasz
Őrült Ödön #1259 üzenetére
rendben, következő kérdés
szal a rajzon amit mellékeltél, font pordítva van bejelölve a folytótekercsen a gyujtó és a fázis bekötése. ha kivezetések felől nézed a folytót akkor bal kivezetéshez oda is van írva, hogy GY - gondolom, hogy ez megy a gyujtóhoz - a másik oldalon pedig 230V és 240V. a rajzon meg fordítva jelölted. namost én úgy kötöttem be ahogy a tekercsen van jelölve. -
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #1259 üzenetére
szerintem szinuszos jel is tud bugni, csak a frekije nem mind1...
btw, Ödön, nincs eladó az a kisebb,két végén befogott fémhalogéned, amit a diy projik nagyrészében látni? (hqi v hmi v mi...) dobj egy privit, ha tudsz...
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1257 üzenetére
Hali!
Örülök hogy megjavult a cuccos, az előző hulladékot dobd el valahova jó messzire, ahol megeheti a fene...
A zúgó hang normális, a rajta átfolyó lámpaáram okozza, aminek a jelalakja többnyire nem éppen szinuszos, ezért az a buzi zúgó hang.. szabad neki!
-
Washwillah
tag
válasz
Őrült Ödön #1251 üzenetére
a másik meg, hogy igaza van mrkatonának és polszkinak... írásvetítőben 2 fresnel van összeragasztva. kicsit kísérleteztem vele és hát meg is látszik az eredménye... szépen össze sikerült karcolászni...
nade sebaj, majd a másikkal már nem kísérletezek
-
Washwillah
tag
válasz
Őrült Ödön #1248 üzenetére
helló! most érkezett meg egy 20 perce a gyujtó! és igen, megjavult. 1000 köszönet érte!
annyi a kérdésem, hogy a gyujtó folyamatosan adja ezt a zúgó hangot, ugye az normális? az előzőnek is volt hangja, ez egy kicsit hangosabb. -
Achilles209
tag
válasz
Ödön: Olvasd el az 1331-es hozzászólásom, abból talán kiderül neked is, hogy mi a helyzet a fresnelekkel.
Ha megjön a fényem, írok mailt.
Mostanában nem nagyon leszek, mert csak a suliból tudok netezni, és nemsoká itt az ősziszünet. Remélem, utána már valami képkezdeményekkel tudok jelentkezni, ha addig meggyógyulok.
-
polszki26
tag
körkérdés mindenkihez... ha van egy kis fokuszu optikánk, aminek meg szeretnénk növeli a fokusztávolságát, akkor az lehetséges-e előtét lencsékkel? ha igen esetleg vmi számitási modszer?
-
Dr Smoke
aktív tag
Gondolkodtam egy kicsit! Tehát trapézkorrekciót a második fresnel döntésével lehet elérni! De mi van ha a lencsét döntöm és a második fresnel fixen marad? Szerintem így is lehet, nem? Tervezgettem egy kicsit és a lencse döntését sokkal egyszerűbben meg lehet oldani. Szerintem...
OFF: Ödön légyszi olvass privátot!
-
polszki26
tag
válasz
értsd már meg, h az írásvetítőben is 2 fresnel van, csak ott az lcd nem a kettő közé rakják, hanem a 2. után... igy nem pont merőlegesen megy rajta át a fény...
-
Őrült Ödön
tag
válasz
mrkatona #1250 üzenetére
Lehet hogy hülye vagyok aki okoskodik, de ha lefotózol egy asztalon fekvő nagyobbacska könyvet, akkor az a 2-3 centis ojjektív hogyan fogja összeszedni a képet alkotó fényeket??
Ott se teszel a könyvre fresnelt....
Ja és az írásvetítőre helyezett átvilágítható LCD-hez sem kell második fresnel, fölteszed és működik!Valahol a neten van fent egy videó, ahol megmutatják egy az egypen az írásvetítőből való projektorkészítést, és valóban müxik!
Ott sincs második fresnel!(persze kokec az egész, eredeti írásvetítő izzóval, külön ventilátorral, és vmi nagyon könnyen szétszedhető LCD moncsival, de láttam és megy! Holnap megpróbálom betenni a linkjét)
-
mrkatona
tag
válasz
Őrült Ödön #1249 üzenetére
Ödön!
Hát ha azt lcd-t olyan gyönyörűen átvilágítod akkor szerinted mi a fene fogja összegyűjteni a fényt az objektívedbe???
Persze ha van akkora objektíved mint az lcd ,akkor ne rakj bele 2. fresnelt. -
Őrült Ödön
tag
válasz
Dr Smoke #1247 üzenetére
Biztosan buta ember vagyok, ezt el is ismerem, de nem értem, minek KÖZÉ rakni az LCD-t..
Végülis összeszedjük a sok fémhalogén-fényt a kondenzorlencsékkel, kitoljuk a fresnelre, az elintézi hogy az lcd teljes felülete pontosan egyenes és rettenetes megvilágítást kapjon, aztán a borzasztóan fényessé vált lcd-ről leszedjük a képet egy vetítőlencsével vagy lencserendszerrel, és kieresztjük a vászonra!
Oszt élvezkedünk...Minek ehhez még egy fresnel... ááá, nem értem...
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Washwillah #1246 üzenetére
Hali!
Megkaptad-e, amit küldtem, és megjavult-e ezzel a hiba?
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Őrült Ödön #1244 üzenetére
ÁÁÁÁ Ödön, az írásvetítőben is két fresnel van, csak össze van ragasztva! Ezt kell kettészedni és közérakni az LCD-t a jobb képminőség érdekében!
-
Washwillah
tag
válasz
Őrült Ödön #1245 üzenetére
sztem jól látod a helyzetet. én 15ös lcd-t használok úgy, hogy össze van rajta húzva a kép. ezzel csak annyi a probléma, hogy kicsit mintha hullámos lenne. ez a betűknél látszik főleg. aki lcd monitort használ tudja mi ez és akkor nyomunk egy AUTO gombot és beállítja rendesen. játék és film közben mondjuk nem gáz. én így próbálom megoldani, hogy ne lógjon ki a kép a fényből.
-
Őrült Ödön
tag
Tegnap este összefoglaltam így fejben pár dolgot erről az egész projektorkokecoló technikáról, szeretném ha véleményeznétek majd!
Tehát amit eddig tapasztaltam, íme!
Világítás:
LCD zseb-TV-ből készült eszközhöz 35W xenon- 150W fémhalogén elég.
Moncsi LCD-hez nem árt a 250WMonitorok:
Antiglare mentesírhető jöhet csak szóba, méretproblémák:
14 colos jó lenne, de azok öreg konstrukciók, és nem megfelelő minőségűek, vagy itthon nem beszerezhetők.
15-ösben már vannak jók, csak azokhoz nem kapunk terebélyes fresnelt. Fakk...és ez nagy fakk bizony..
Gyárilag is átvilágíthatósra készült LCD-k meg szintén ócskák és beszerezhetetlenek.Fresnel: Cak írásvetítőhöz készülteket lehet szerezni (tud vki nagyobbat??) és ez kicsi. Fakk, nagy fakk..
Lencsék: Erről nem tudok mit mondani, de sztem ezekkel lesz a legkevesebb gond!
hát ennyi.. ti mit szóltok ehhez, mit tennétek hozzá?
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Őrült Ödön #1242 üzenetére
Egyébként biztos bennem van a hiba, de nem értem hogy mi az ördög pici fekete f*száért ragaszkodtok annyira a második fresnel használatához? Hiszen az írásvetítőben sincs fresnel2, és mondjuk amikor tájképet fotózunk, akkor sem teszünk fresnelt az erdő elé
, hanem csak rátartjuk az objektívet és katt!
-
Őrült Ödön
tag
Ráadásul tegnap elvégeztem pár kísérletet, csak úgy poénból, a móccert megosztom az Urakkal is!
Kipróbáltam a vetítőlencsét, és "jelforrásként" kitaláltam egy jót: Mobiltelefon!!!Töksötét szobában beállítottam a tekón az állandó világítást és háttérképet, majd elkezdtem a telefon kijelzőjét kivetíteni a falra. Egész jól meglehet állapítani így a lencse paramétereit, esetleges színhibáit, stb..
Persze fényerő az nemnagyon van, de ez érthető is! -
mrkatona
tag
válasz
Dr Smoke #1236 üzenetére
Vasfűrésszel és lombfűrésszel se vágd mert attól is reccsen és reped mint a nyavaja.
Amikor én vágtam és halottam azt a bizonyos reccsenést verejtékezett a homlokom rendesen!
Esetleg szikével? Jól bekarcol aztán lesz ami lesz. Ezt csak az próbálja ki akinek van fresnele rendesen. -
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #1229 üzenetére
jaja, sajnos a 150mm nagyon kevés... meg az 5 centi is.... nekem van egy 10 v asszem 12 cm átmérőjű 300mm-es fokuszu lencserendszerem (szvsz több mint egy triplet)... mondjuk nem is volt, olcso, de legalább made in japan
viszont most szereztem egy állíthatót, szal lehet, h meg fogok válni tőle...
-
mrkatona
tag
Egyébként meg érdemes körbenézni az allinbox.com-on,mert ott is egyértelműen látható hogy a triplet fókusza nagyjából mindig egybeesik a második fresnelével!
A legjobb ha a triplet nem fix fókuszú,hanem bizonyos határok küözött szabályozható!
Ha jól emlékszem Csapos kollégának van ilyen optikája. -
mrkatona
tag
Az én optikám 4/240-es de nekem is meg kellett fordítanom a fresnelt,hogy a 220-as oldalával nézzen az objektív felé és így már jó lett! Fordítva levágta a sarkokat mert a 330mm-es fókusztávu fresnelhez a 240-es optika sem jó!!!
-
mrkatona
tag
válasz
Őrült Ödön #1231 üzenetére
Szevasz Ödön!
Nem akarlak elkeseríteni de az objektived nem lesz jó. Persze az attól függ milyen fókusztávú fresnelt használsz,de gyanítom írásvetítőét.
Azzal viszont az a gond hogy azok álltalában 220/330-as lencsék és a te 150-es optikád 150 mm-ről ad éles képet (persze attól is függ hogy milyen távolságra vetítesz) de akkor a második fresnel még nem "húzza össze eléggé" a képet,hogy az 5 centis optikádba beleférjen! Le fogja vágni a sarkokat és nem is kicsit! -
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Őrült Ödön #1229 üzenetére
Hol vetted? Mert nekem is kellene valami lencse!
-
Őrült Ödön
tag
Nos Uraim, asszem ma sikerült szert tennem egy használható vetítőlencsére, kemény 1200 pénz vót...
A típusa PENTACON 2,8 /150, ti biztosan jobban tudjátok, ezek a számértékek mit jelentenek pontosan..
Eredetileg aszongyák, hogy vmi megtermett diavetítőbe használatos dolog ez, mindenesetre vagy 5 centi átmérőjű a lencserendszer, szép combos darab!
fotót sajnos nem tudok berakni róla..Majd kiderül, hogy válik be, amint lesz eredmény, beszámolok!
-
Dr Smoke
aktív tag
Ez szerintetek jó lenne lencsének?[lencse]
-
Őrült Ödön
tag
válasz
polszki26 #1219 üzenetére
www.bulbcollector.com
és ott pedig a baloldali menüből a "Related Links"-re katt, és a listából a James Hooker névre kell rámenni.
Kib*ott komoly gyűjtemény, leírással, van köztük egy Philips projektor-UHP lámpa is, érdemes megnézni és elolvasgatni!
vagy be is linkelem, mingyá'....
http://www.lamptech.co.uk/ -
polszki26
tag
2 kondenzor lencse, 2 homorű tükörrel, ha esetleg vkinek...
-
Dr Smoke
aktív tag
Valaki magyarázza el, miért kell olyan vetítőlencse, amelyiknek a fókusza megegyezik a második fresnelével.
Egy diavetítőből kiszedett lencse nem jó a célra? -
Achilles209
tag
-
polszki26
tag
nincs vkinek véletlenül projector lámpák "házi" meghajátásba tapasztalata? Mi kell mondjuk egy ilyesmi izzónak:?
http://img.alibaba.com/photo/50459820/Projector_Lamp_80_x_80.jpg
örültödön?
-
csapos2
addikt
válasz
Dr Smoke #1216 üzenetére
No látod, az lehet. Akkor elnézést.
Viszont az nem mezei tükör, hanem felülfoncsorozott. Ami abban különbözik a mezeitől, hogy nem az üveg mögött van a tükröződő réteg, hanem az üveg felületén. Ennek azért van jelentősége, mert ha egy sima tükröt teszel be, akkor a képnek át kell haladnia az üvegen oda-vissza, ami törést okoz.
Megkülönböztetni úgy lehet őket, hogy ráhúzol egy vonalat a tükörre, mondjuk egy filctollal. Ha két vonalat látsz, mezei tükör, ha egyet, akkor felülfoncsorozott.
-
Dr Smoke
aktív tag
-
csapos2
addikt
-
mrkatona
tag
Sziasztok projektorépítők!
Nem tud nekem segíteni valaki,hogy hogy hívják az írásvetítőkben található tükröt?
Nekem ugyan van két darabom,de az egyik kicsi a másik meg karcos.
Hol találok valami boltot ahol kapható ez a tükör és mennyibe kerül?
Vagy nincs valakinek egy eladó 20 cm x 10 cm-es darabja? -
Achilles209
tag
válasz
domi007 #1206 üzenetére
Naponta 4-5x nézem vaterát, így nem volt nehéz ilyeneket találni. Majd ha lesz olyan, amit érdemes itt valakinek megvenni, akkor feldobok egy linket.
Talán jövőhétre meglesz a lámpakészletem, és kezdetét veheti az építés, persze még lcd nélkül. Finomhangolás: füstöt bele, oszt nézni a csóvát. vagy viszek haza írásvetítő fóliát a teszthez. De ez még akár hetek kérdése. Majd jelentkezek.
-
csapos2
addikt
Ma beköltöztettem a cuccot a vetítőbe, bekötöttem az elekromos részeket, megvolt a próba vetítés. Holnap felkerül a vászon és jöhet a finomhangolás.
-
domi007
őstag
Hali,
Egyszerűen nem hiszem el, miért nincs olyan szerencsém, mint Achilles-nek. Átnyálaztam a vaterát is, de jelenleg nincs semmi jó, megnéztem az express.hu-t, ott van egy-kettő egész jó ajánlat (70 000-ért működő 2,5éves proji), de azért 70k nem 30-35k.
Na mind1, ha valakinek van még ötlete, hol kukoljak, ne fojtsa magába.Ja, és ebay-en is néztem, most ott is pangás van: összesen 4 (!!) darab kiégett proji van az egész piacon....
Üdv:
DOMy -
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1204 üzenetére
15000HUF a világítás, az első monitorom 42000HUF volt, de azt sikeresen meghámoztam. Így, most egy év távlatában, megengedtem magamnak egy új monitort.
A többi alkatrész vagy megvolt, vagy olyan összegekért vettem, ami nem nyom a latban.
Persze a monitorom polártalanítása után fizetnem kellett tanuló pénzt, kb 10000HUF-ban volt, mire szereztem polárfóliát. -
Achilles209
tag
Ma találtam megfelelő hűtést, a pincében volt egy venti, ami úgy nyomja a levegőt, mint 2 profi hajszárító, és ahhoz képest csendes. Ez magában elég lesz az egész ház hűtésére, csak az a baj, hogy 50W-os, kicsit sokat fogyaszt, meg vigyázni kell, nehogy vákum keletkezzen a dobozban
Ha minden alkatrész meglesz, akkor el is kezdem építeni a ládát, már csak monitort kell szereznem, de hirtelen.
Csapos2: Zsír a cucc. Gratulálok az egész eddigi munkádhoz. Most mennyiben van benne eddig?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch Ultra LTE 47mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest