- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
Új hozzászólás Aktív témák
-
CsizmaKo
tag
Kicsit elvesztem(próbálom összeszedni a cumót)Elvileg holnap hozom haza az írásvetítőt,a lámpát szombaton (nem olcsó buli :a gyújtó+fojtó tek+foglalat+lámpa kb.21000.Remélem jót választottam Tungsram HGMI 250/DH(vízszintes)igaz ''csak'' 19000Lm de 6000K és elméletileg 10000óra 11papír.A vásznat jöv héten hozzák(kicsivel több mint 2m-es)Es megint egy kis szünet mert kiköltekeztem,pedig még vennem kellene egy episzkópot,hogy legyen vetítő lencsém.Remélem működni fog mert ha nem irgalmatlan mérges leszek,hogy kiszórtam egy ''csomó'' pénzt a semmire.Ahogy számolgatom,beleugrik 70000-be.
-
csapos2
addikt
Ezt is megértük, előregyártott elemek DIY projihoz: [link]
-
csapos2
addikt
válasz
gabor128 #596 üzenetére
Az van, hogy én - mivel még semmiféle tapasztalatom nem volt a projikról - próbáltam biztosra menni és lehetőségeimhez mérten a legjobb értékeket választottam. Mivel még nem próbáltam másik LCD-t, csak az enyémet, ezért nem tudhatom, hogy milyen lenne a 400:1 kontraszt.
Before azt írta, hogy az a minimum, és igaz, ami igaz az enyém is teljesen fel lett véve. Ha teheted vegyél jobbat, ha nem próbáld meg ezt.Sokfele olvasni, hogy elég.
-
csapos2
addikt
válasz
gabor128 #594 üzenetére
Mekkora a helyiség, ahol filmezni fogsz?
Ugyanis, ha a nagy kijelzős megoldást választod - ami dícséretes- a vetített kép is nagy lesz. Én kb. 3m-ről vetítek és nem használom csak kb.negyedét a kijelzőnek.
Minél közelebb tudod tenni a vászonhoz a vetítőt, annál jobb felbontást tudsz kihozni, mivel az LCD-nek is egyre nagyobb részét tudod használni. Ezért csak, csak akkor érdemes a nagy kijelzőben gondolkodnod, ha lesz helyed is hozzá.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz
hummerdikk #592 üzenetére
Köszi
Az árak:
- TFT LG1752S 42000HUF
- Világítás: lámpa(Tungsram HgMIF400/DH) 9500HUF, folytótekercs 3500HUF, gyújtó 1050HUF, Fázisjavító kondenzátor 1000HUF. Kapcsolók vezetékek, miegymás kb. 2000HUF.
Az otikám és a tükröm megvolt. Fresneleket kiselejtezett írásvetítőkből szereztem.
Kell még egy halom venti, egy AT-s táp, ami hajtja őket. Plussz a doboz anyaga.
Természetesen nekem, ennél többe volt, mivel sok probléma menet közben jött elő és voltak olyan dolgok is, amiket többször is meg kellett vennem. -
hummerdikk
őstag
Szevasz, Csapos!
Nagyon jo lett!!!
Gratula!
Majd pls egy arlistat adj!
Koszi! -
csapos2
addikt
Before: Több privátod is van.
-
kovi83
csendes tag
válasz
gabor128 #587 üzenetére
Én is kicsit szerettem volna, de az a baj ,hogy kicsibe (pl:7-8Col) sokkal jobban megdrágíthatja az egészet(ugyanolyan felbontás és kontraszt mellett)!
Én inkább 15 colost(vagy max 17) választanék magamnak.
Meg sztem a nagyobbakból szebb képet lehet csinálni(ez az én véleményem,lehet hogy vki megkövez érte)!Meghogy nagyobb lesz a doboz az engem nem érdekel(úgysem a nappaliba rakom)!
a válaszídő: sztem filmekhez jó a 16ms-os is, vagy esetleg még a 30-32
ms-os is beleférhet!!?
-
gabor128
aktív tag
''ez függ attól, hogy hány colos monitort szeretnél''
Sztem minél kisebbet kéne, mert már a 15''-nak is nagy a mérete, nagy dobozt eredményez.
Akkor jó lenne a gyors válaszidő is...ugye?
700:1 kontrasztú monitort csak a vadiúj 17, 19'' monitorok között találtam, amik már 30-40-50k
Szval egyenlőre csak keresgélek. Ha tudtok megfelelőt, akkor azt ide linkelhetitek. -
kovi83
csendes tag
válasz
gabor128 #585 üzenetére
gabor128:
Amit belinkeltél oldal nem jelenik meg, így nemtom megnézni.
De sztem a 400:1az a minimum, érdemesebb annál nagyobb kontrasztú TFT-t nézni!
Ha nem akarsz olyan sokat rákölteni, 500-600-asat érdemes nézni!De ez függ attól, hogy hány colos monitort szeretnél!
Sztem ird le a monitor adatait(ha tudod)!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
gabor128
aktív tag
Üdv!
Nézegettem TFT-ket, mondtátok, hogy legalább 700:1-es kontraszt kellene. Na ilyet találtam, a 400:1 az nem elég?[link]
Ja. És hogy árban ez elfogadható?
[Szerkesztve] -
Before
csendes tag
Hát, nehéz erről így általánosságban mesélni. Alapvetően nagyon egyszerű, csupán három dolog kell hozzá:
1, nyelvtudás
2, pénz
3, türelem (vagy még több pénz)
A pénz részét nyilván nem kell magyarázni, minél több, annál jobb. Persze nem árt, ha a pénz egy bankszámlán van, amihez tartozik egy dombornyomású bankkártya, vagy egy internetes kártya. Ez utóbbi lényegesen jobb megoldás, mivel nem kerül pénzbe és lekötni sem kell hozzá komoly összegeket. Hátránya (bár én előnynek nevezném), hogy bár credit (vagyis hitel)kártyát szimulál, valójában debit (vagyis betét)kártya, csak azt az összeget költheted el, ami a számládon van. Nekem a CIB-nél van számlám, csak jót tudok róluk mondani.
A türelem (és vegyük ide a beletörődést is) két okból fontos. Egyrészt a legtöbb jó cucc amerikában van, onnan pedig sokan nem szeretnek kis hazánkba postázni (több okból, de ezek momentán lényegtelenek). Aki nem hajlandó, illetve alapból nem ajánlja fel, attól érdemes megkérdezni, meglepő gyakorisággal hajlandók ráállni, hogy mégis szállítsanak nekünk. Érdekes, de ez nagyban függ a vásárolni kívánt áru fajtájától is. Könyvet szinte mindneki hajlandó elküldeni (még akkor is, ha 500 dollárról és 200 könyvről beszélünk), míg műszaki ezközöket (pl monitort) általában nem. Ha viszont valaki hajlandó, akkor beleütközünk a postaköltség problémájába. Még az igen-igen nagy türelmet igénylő szupergazdaságos (és hiperlassú) szállítás is kellemetlenül fájdalmas, a gyorsabb légiszállítás esetében viszont simán előfordulhat, hogy a postaköltség magasabb, mint maga az áru. Ezért SOHA nem a termék árát kell nézni, hanem mindig a postaköltséggel növelt összeget, el kell fogadni, hogy AZ az ára a cuccnak. (Azt sem árt figyelmen kívül hagyni, hogy ha a termék vámolásra kerül, akkor a vámon is a postaköltséggel növelt értéket veszik alapul!) Nekem a leghosszabb idő 3 hónap volt, de volt, ami egy héten belül megjött (persze apró darab légipostán), mindez természetesen az usára értve. Európából jobb a helyzet, bár szinte minden országban a ''rest of EU'' árkategóriába (értsd: a legdrágább) esünk, de alapvetően kibírható a postaköltség. Ez alól kivételt képez Nagy Britannia, ahol valami eszméletlen magasak a postai árak, volt úgy, hogy egy nem egészen 6 kilós, közepes doboz (30×30×40cm) gyerekruha postaköltsége 50 font (20000 Ft!!!) lett volna, de az ilyen extrém esetekre vannak alternatív megoldások. Mint mindenhol, itt is vannak idióták, több esetben hallottam már, hogy francia eladó nem volt hajlandó ide szállítani, mondván, hogy csak az EU-n belül szállít, de az ilyeneket ki lehet szűrni egy idő után.
A nyelvtudás - bár elsőre talán nem is tűnik annak - elengedhetetlen. Ha nem tudod elolvasni, hogy pontosan mit és milyen feltételekkel veszel, akkor igen csúnya meglepetések fognak érni. Ha nem tudod a kérdéseidet feltenni az eladónak és megérteni a válaszát, akkor egyszerűen nem fog működni a dolog. Ez nem nagyon megy szótárazással, kell valaki, aki akkurátusan megérti, miről van szó és nem árt, ha az ilyenkor általánosságban használt terminológiát is ismeri valamennyire. Persze ez lehet barát, rokon, ismerős, főleg, ha egyszeri (vagy alkalmi) vásárlásról van szó, de az biztos nem lesz jó, ha két ember összeül és meggyőzik egymást, hogy a karatefilmekből felszedett angoltudásukkal boldogulni fognak. Előfordulhatnak szerencsés kivételek, de általában alap dolog, hogy beszéljünk idegen nyelveket. A sok átverésről már nem is beszélve, ezek általában trükkösen vannak megfogalmazva.
A sok szöveg ellenére, amit összeirkáltam, a dolog amúgy teljesen egyszerű, a világ legkézenfekvőbb és legkényelmesebb dolga, szinte mindent el tudsz intézni pár gombnyomással. Gondolom az ebay-t mindenki ismeri, legalább hallomásból. Én már ott tartok, hogy ha látok valahol valami újdonságot, vagy nekem tetsző, esetleg szükséges dolgot, először az ebay-en nézem meg, szinte biztos, hogy lesz belőle 1-2 darab... -
kovi83
csendes tag
Before és Ian_x:Na ez a külfödről rendelős dolog engem is érdekelne.Jó lenne, ha
megosztanátok nekünk mit és hogyan kell(ha éppen ráértek).
Egyébkén nekem meg 1 rokonom németbe dolgozik, rendelnék is vele cuccokat, csak az a baj hogy abszolut nem ért ezekhez a dolgokhoz(hentes)!
Ezért érdekelne engem és CsizmaKo-t is ez a dolog! -
csapos2
addikt
válasz
commanDOS #581 üzenetére
Hála az égnek, a kivitelezéssel nem lesz gond, mivel festő vagyok eredetileg.
Már csak a megfelelő festéket kell megtalálni. Kipróbáltam a keréktárcsa ezüstöt, ami sötétebb, mint az erősítőm háza, és még jobb eredményt hozott.
Láttam már olyan ezüst színű sátor vásznat is, ami valami nylon-ból volt, az alkalmas lehet? -
commanDOS
senior tag
Ezüsttel csak annyi bibi lesz, hogy nagy felületen nem biztos, hogy egyenletesen feltudod hordani, magyarán foltos lehet. Festékszóró pisztollyal+ dobozos festékkel jobb eredményt lehet elérni, mint dobozos spray-vel. Másik dolog meg az, hogy akrilt nemszabad olaj vagy zománc festékre felhordani, mert úhy összerántja a felületet, hogy öröm lesz nézni.
Ez az én véleményem, majd mások biztos megcáfolják ha nem így van -
csapos2
addikt
válasz
CsizmaKo #579 üzenetére
Before-t, vagy Ian_x-et keresd meg ez ügyben. Ők már rendeltek online, biztosan elmondják szívesen a hogyanját.
Más: Valaki tudna nekem valami olyan festéket mondani, ami ezüst színű? Több helyen olastam már a vászon színéről, és írtak a szürke, ill. ezüst előnyeiről. Eddig csak legyintettem, de ma tettem egy megfigyelést. Az erősítőm kilóg a vászon alól és véletlen úgy klikkeltem, hogy az erősítő ezüst házán egy ablakrészlet látszódott. A fehér fehérebb volt, a színek élénkebbek. Így a következő harci feladat az, hogy a vászon színét moddoljam. -
CsizmaKo
tag
Köszi a tippet.Az a baj,hogy én az északi határ mellett lakom és Szlovákiából nem jön ilyesmi áru(sajnos)
.Ráadásul ha itt bemegy az ember egy üzletbe(ahol úgy gondolnád,hogy majd segítenek) úgy néznek rád,mintha UFO-technológiát kérnél tőlük
.Sajna azzal a szomorú ténnyel kell szembesülnöm,hogy a környékünkön nem találok semmit a projimhoz,de még a neten is ahogy nézegettem csak külföldről,amivel az a gond:1 fogalmam sincs,hogy rendeljek v.miként vegyek meg egy használt cuccot,2 a posta egy horror szerintem(főleg ha nem egy helyről van a cucc).Hihetetlen,hogy ebben az országban nem találsz semmit szinte(vagy én keresek rossz helyen?!).
Ez így nem fog menni...
-
csapos2
addikt
válasz
CsizmaKo #576 üzenetére
Nem tudom, merre laksz, de ajánlom figyelmedbe a Németországból behordott lomot árusító bazárosokat. Nagyon sok érdekes dolgot lehet szerezni, relatíve olcsó pénzért.
Egyébként a nagyobbik optikámat pucéron vettem - szeirintem egy CRT projiból való - a kissebik pedig egy régi könyvvetítőből van, azt is úgy bazároztam. -
kovi83
csendes tag
-
CsizmaKo
tag
Tudna nekem segíteni valaki?Honnan szerezhetnék vetítő optikát a projektoromhoz?Csapos2,neked 2-is van,honnan tudtad beszerezni?Ha a diavetítőé nem jó,fogalmam sincs hol találok ilyet
[Szerkesztve] -
kovi83
csendes tag
Ja meg nézegettem a pcworld oldalát, és ezt találtam.[link]
Na ilyen monitor kellene, ezzel még jobb képet lehetne vetíteni.
[Szerkesztve] -
kovi83
csendes tag
Tudod azé' kérdeztem mert fura lenne ha az írásvetítőm éppen középen foglalna helyet!(belelóg a képbe)
Má' látom,hogy mi ennek a megoldásnak a hátránya.De a tied annyiból is jó, hogy felteheted a plafonra és ott nem is foglal helyet.Sajnos nekem lehet ,hogy marad az írásvetítős megoldás(egyelőre)! -
kovi83
csendes tag
Na nekem még mindig van 1-2 kérdésem hozzátok, vagyis inkább csapos2-höz, hogy ti/te honnan vetítitek a képet a vászonra?
pl: 3-4-5m távolságbó és jobb/bal oldalról vagy esteleg középről?Vagy honnan jobb?
A képet a széléről lehet-e trapézosítani?És ha igen akkor mennyire torzul a kép? -
Before
csendes tag
Nem vettem át, ráírtuk a papírjára, hogy törötten érkezett. Írtam az ügyfélszolgálatuknak, elküldtem a képeket is, szóval elvileg rendben lesz. A gond csak az, hogy aki küldte, perpill szabadságon van, így elég nehézkes lesz a kommunikáció. Mindenesetre a tököm tele pillanatnyilag. Nagyon helyes kis panel amúgy, fáj érte a szívem...
-
Before
csendes tag
A TNT csomagküldő hozta, kurva nagy lyukkal a dobozon...
Mondom a futárnak, ugyan, nyissuk már ki, elég brutál a doboz. Kinyitottuk, az elektronika sértetlen, sajna az ütés pont a panel felől érte a csomagot. Az a szög, amiben be van hajolva, az az eredeti állapot, szóval nem kis ütést kapott a cucc. A panel szilánkokra törve, csináltam arról is képet, de az nem lett ennyire látványos. Persze, ha tudod, mit nézel, akkor durva... -
Before
csendes tag
Hurrá, megjött az lcd-panelem...
[link] -
domi007
őstag
Halihó,
Nézelődök, nézelődök, de sehol nem találok kiiktatott gyári elektronikás projektorra
De talán még lelhetek!
DOMy -
kovi83
csendes tag
Ja meg írtátok, hogy írásvetítővel nem buli ez az egész!De a tomshardware.com-on, meg a
videón is láttam,hogy egész jó minőségű a kép!
Vagy még ettől is jobbat szeretnétek?
Pedig még a dobozzal sem kell sz*rakodni! De ami a hátránya hogy nem igényes! -
kovi83
csendes tag
Csapos2
Remélem nem kérdezek hülyeséget)
Te mivel fogattad fel a lencséket?Vagy hol lehet ilyet beszerezni? -
kovi83
csendes tag
domi007:
Hát ez sokmindentől függ!Valószínű, hogy nem lehetne megtáplálni a projektor tápjával azt a lámpát amit mondtál!Itt is sokminden számit.pl:hogy hány voltos az izzó amit bele szeretnél tenni és hogy hány voltról müködött az eredeti!
Meghogy a tápegység van-e olyan teljesítményű mint az izzó!(a táp elszálhat)
Ja és a teljes elektronik kiiktatása sem 1xerü.Ki kellene mérni az egészet, hogy azt a részt ami kikpcsolja a projit, miként tudjuk leválasztani a nyákról! De ez keménydió lenne!
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Tesztképek az Allinbox-tól: [link]
-
CsizmaKo
tag
Különben,hátha lessz v.mi féle haszna:Nemrég rákérdeztem egy d.vetítőnél a lencseátmérőre.(A lencse adatai 1:2.5/90)Kaptam rá egy választ amiből hellyel közzel kiderül mi micsoda(ha érdekel v.kit és nem tudja)gondolom jól mondta a tag...:''A lencseátmérő 36 mm. Igaz tolómérővel 36,8-at mérek, de higyjünk a gyárnak: 90 (a gyújtótávolság mm-ben)osztva 2,5 (az objektív fényereje)=36 (hasznos lencseátmérő a gyújtótávolság mértékegységében!) Ez bármely objektívre igaz, a fényképezőgépekére is.''Gondoltam hátha jó v.mire
-
Before
csendes tag
válasz
CsizmaKo #550 üzenetére
Hát, nem szeretek olyan dolgokban villogni, ami nekem sem tiszta, de szerintem a diavetítős optikák nem lesznek jók. Van valami váltószám a nagyítás (amit te is megadtál) és a fókusztávolság között, de nem tudom, hogy kell átszámolni. Általában 300mm körüli fókusztávolságú triplet lencséket használnak a projektorokba, de függ az LCD méretétől (illetve szerintem a fresnelek gyújtótávolságától) is. Szerintem a fresnel nem tudja olyan kis pontba fókuszálni a képet, hogy a kisebb optikák elég fényt kapjanak...
-
CsizmaKo
tag
Szervusztok!Gratula Csapos
!!!Szerintem jó lett a cucc(így képről is).Én pedig elakadtam
...egyszerűen nem találok a környéken írásvetítőt,fresnelt pedig fogalmam sincs honnan fogok előkaparni(Csak úgy kérdezem,ti sem tudtok írásvetítőt ami nem horror árban van?)Különben azon gondolkoztam,lehet,hogy hülyének néztek
,de ha az LCD-m csak mint már írtam 5.6''-os és mondjuk a fresnelem pl.:25x30cm-es(jóval nagyobb mint az LCD) el lehet vágni a fresnelt,hogy ne foglalja a helyet?
Különben most akarok venni egy diavetítőt az optika végett,a vetítő lencséje azt hiszem 1:2.5/100 ,ez jó lenne a vetítőmhöz vagy inkább nézzek v.mi mást?Húúú...de nehezen indul be a dolog
.Már azt várom mikor csinálhatom a burkolatot,mert inkább az ál hozzám közelebb(mint bútorasztaloshoz).
-
DarkByte
addikt
Nem tudom elérni a Tom's Hardware oldalát, de a videó szekcióban van egy DIY Projector videójuk nekik is, amiben írásvetítővel oldják meg a dolgot (már több mint egy éves). Ebben lehet látni hogy hogysmint raknak össze egy ilyet, és az is látszik hogy az LCD-t azt ugyanoda kell rakni ahová egy sima írásvetítőnél a kivetítendő szöveget tartalmazó fóliát. Annyi hogy kell egy kis távolságot tartani hogy hűteni lehessen, a felhevült üveg hatására ugyanis tönkremegy az LCD panel.
Ennek a megoldásnak amúgy több hátránya is van: hangos, sok a félremenő fény (rontja az élményt), nem ad olyan szép képet állítólag mint egy kézzel beállított optikás saját projektor, és szerintem ronda is. -
csapos2
addikt
A lámpa 230V-os, valóban, de kell még egy gyújtó, egy folytótekercs és egy fázisjavító kondenzátor is a működtetéséhez.
Az írásvetítővel kapcsolatban tévedésben vagy, mivel nem a fejre teszik az LCD-t, hanem a fólia helyére, közvetlen a fresnel fölé.
Before: Érkezett egy privátod. Vagy már nem aktuális? -
domi007
őstag
Helloka,
Király, hogy írtál, áltatad talán átlépünk a gyakorlatba az elméletből-elektronikabecsapás terén!
Mondjuk én a teljes kiiktatásra gondoltam, de lehet, hogy az nem válna be...
Most a következőn gondolkodok:
Meg lehet-e oldani, hogy a proji eredeti tápjával táplálni a lámpát?
Ha nem, akkor mivel táplálom?
csapos2, nálad mivel táplálod? Rádugod a 220-at a lámpára-mintha mondjuk egy fénycső lenne?
ÜDV:
DOMy -
-
kovi83
csendes tag
Lenne még 1 kérdésem:
Az irásvetítőre max. hány colos monitor megy rá?17 Colos monitorral megoldható, vagy csak 15'-al? -
kovi83
csendes tag
Hi mindenkinek!
Na végre valami jó fórum téma!
Csapos2:neked gratulálok, elsőre az amit építettél egyész jó!
Engem is érdekelne ez a proji építés, csak nemtom miként fogjak bele.Az optika 1 kicsit bonyolult nekem, de a villamosság/elektronika része megoldható lenne.
Nemtom mejik verzió jobb, engem ez az írásvetítős proji érdekelne!Kíváncsi lennék ,hogy azzal milyen képet lehetne produkálni!
A másik ami érdekel:
a használt gyári projektor elektronikájának a becsapása.
Szerintem megoldható lenne!Én arra gondoltam, hogy a gyári izzót helyettesíteni lehetne(elméletileg) 1 ugyanolyan teljesítményű ellenállással.
Vagy lehet kisebb értékű is elég lenne! PL: 300w-os 50kOhmos izzót ugyanolyan értékű induktív ellenállással!(remélem nem írtam nagy hülyeséget)
Ezekhez mit szóltok??! -
Before
csendes tag
Nem láttam erre utaló dolgot sehol, talán nem is véletlenül, mivel az utólag erre használt polárfóliák egyik felszíne ragasztós. Arról fogalmam sincs, mit lehetne használni egy máshonnan leszedett fóliára. Arra mindenképp figyelni kell, hogy a ragasztók önmaguk is elforgathatják a polarizációs síkot, szóval nem mindegy, mit használsz.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Before: Gondolom utána olvastál, hogy mivel lehet felragasztani a rendelt polár fóliát. Ha igen, kérlek írd meg nekem, érdekelne nagyon.
Előre is köszönöm. -
csapos2
addikt
Kipróbáltam a nagyobbik optikámat. Azon kívül, hogy sokkal nagyobb a fókusztávolsága - ezért hosszabb lenne a doboz - még a sarkok is besötétedtek. Így marad az első verzió, amivel meg vagyok elégedve. Délelőtt moziztam és azt állapítottam meg, hogy lehúzott redőnyök mellett, úgy, hogy nincs teljes sötétség, élvezhető képet ad. Az alsókategóriás gyáriakkal felveszi a versenyt.
-
Before
csendes tag
válasz
gabor128 #533 üzenetére
Nem, ez azt jelenti, hogy semmi nem látszana a képből, mivel a brutális megvilágítás elmossa a kontrasztot. A csapos által írt 350 még nagyon határeset, én 400 alatt nem nagyon vágnék bele, de minél több, annál jobb. (Persze az újabb, 1000 fölötti cuccok már megint más tészta, mivel ott dinamikus háttérvilágítással oldják meg, általában max a fele az igaz, a megadott dinamikus kontrasztnak.)
-
gabor128
aktív tag
Na! Itt van még ez. Nem vágom a németet, a lényeget azt nem tudtam kiolvasni, hogy mennyi a válaszidő, ill. a képponttáv.
Annyi tudtam meg, hogy 1024x768-on 60Hz-el viszi, max 75Hz, de inkább 60
Itt a link:[link] -
Before
csendes tag
Most találtam, elég jópofának tűnik. Igaz, relatíve sok fény meg veszendőbe, mivel nem szférikus, de egy próbát megérhet... [link]
-
domi007
őstag
Hoppá,asszem elfelejtettem gratuálni!
tehát gratulálok!
DOMy -
Before
csendes tag
Valakinek van tippje, hol érdemes budapesten projekciós lencsét nézni (főleg használtan, olcsót)? A Deák térnél tudok egy fotós használcikk-kereskedőt, de az nagyon nehezen megközelíthető számomra...
-
Ian_x
csendes tag
csapos, üdv a magyar diy projit kivitelezők sajna még karcsú táborában!
nagyon jó az eredmény!
a nagyobb optika nagyobb képet és a fénygyűjtő terület nagyság miatt fényesebbet vetít -
csapos2
addikt
válasz
DarkByte #523 üzenetére
Köszi
Az a helyzet, hogy nálam tudatlanabb ember nem nagyon kell. Én is úgy kezdtem el, hogy volt itthon két optika, meg egy tükör. Láttam a sok képet a neten, de még a szöveget sem tudtam elolvasni, mivel nem tudok angolul. Szóval szerintem, ha érzel magadban barkács hajlamot, érdemes megpróbálni.
De mielőtt neki kezdesz, te, vagy bárki más azért érdemes a környezeteddel eggyeztetni. Mert oké, hogy olcsóbb, mint a gyári, de azért nem kevés pénzről van szó. Ha meg hulladékból épít az ember - ami olcsóbb - az eredmény is az lesz.
Fontos dolgok, amikre nagyon figyeljen mindenki:
- Hálózati feszültséggel kell bánni, ami nagy körültekintést igényel!
- A működő fémhalogén lámpába, soha nem szabad belenézni, mert látáskárosodást okozhat!
És, ami kevésbé veszélyes, de fontos:
- Nem elég az, hogy megveszed az alkatrészeket, valamennyi kézügyesség is szükséges. Az sem árt, ha van otthon mindenféle szerszám.
[Szerkesztve] -
DarkByte
addikt
Wow, grat az egészhez. Csak néhány napja találtam rá erre a topic-ra, és nem bírtam megállni hogy ne hajnalig olvasgassam a folyamatot
Nagyon állati a végeredmény.
Szívesen építenék jómagam is ilyet, csak sajna optikával és elektrotechnikával való igen kezdetleges ismereteim miatt nem nagyon van merszem (pedig volna hozzá LCD-m egy régi noteszból). Szívesen megnézném élőben is a dolgot, ám ez igen valószínűtlen hogy menne így esetleg videó-fájlba öntve
Mégegyszer gratula!
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Hát igen....sajnos kell kb.10 perc, mire teljes fényében tündököl a lámpa. Mondjuk még nem is ment 1 óránál többet, összesen. Remélem igazad lesz és még szebb lesz az időtől.
Nomeg a tükörtől, ugyanis ismét nincs bent. Szereztem tükrös saválló lemezt, ki fogom próbálni, mint foncsort.
-
-
domi007
őstag
Halihó,
A ''gyári projektort átbarkácsoló'' csoport témája kissé leült, úgyhogy fölfrissítem, néhány kérdéssel:
1. Lehet-e kereskedelmi forgalomban olyan lencsét akpni, amellyel pontosan akkora felületre tudom öüsszegyűjteni a fényt, amekkkora az én kis lcd-m?
2. ennek mérete elviselhető?
Ja, és lelkesítőnek: simán meg lehet csinálni, bele is foghtam volna, de sajna a proji, amit elsó klikkre találtam nem tartalmazott VGA/DVI bemenetet, de még így is megérte volna, viszont elvitték. 51 EUR-ért. eBay-en. Na, most egy rövid számolás:
51Eur+23Eur Proji+szállítás 74EUR
35EUR Lencsék 35EUR
55EUR Lámpa 55EUR
Total:164 EURO, azaz nem éri el az 50 000 ft-ot-pontosan 41 638 FT-tehát igen költséghatékony, nemdebár?
Ja, és adatai:
1024x768
10 000H lámpa élettartam
olcsó lámpa
kis méret
DOMy
msot ezzel szemezek: [link] -
j.bravo
addikt
Tegnap Hajdúböszörményben voltam, internettől távol, a párom táncversenyén fotóztam (illetve próbáltam)...
A kérdés jóSzerintem önmagában az átmérőből nem nagyon következtethetünk egyéb paraméterekre. Kismillió egyéb dolgot kéne tudni (amik túlnyomó része tapasztaéati úton tudható meg). A gyutávja pl. megfelelne? Azaz, be lehet állítani akkora gyutávra mint a mostanit, hogy ne kelljen átépíteni a dobozt (vagy a vásznat odébb tenni)?
Elképzelhető, hogy a nagyobb lencse élesebb képet ad, vagy kevesebbet torzít, esetleg nem színezi avagy kellemesebben színezi a képet, de az is lehet hogy épp ellenkezőleg...
Ha ugyanakkora a gyutávja, de nagyobb az átmérője, elvileg lehet hogy az lcd sarkaiból jobban össze tudja gyűjteni a fényt - de épp annyi az esélye mint annak hogy nyersz a lottón (nem mint hogy ötösöd lesz, hanem hogy nyersz, azaz kettestől ötösig bármit - de ez az esély akkor se sok).
Szóval én így nem mernék mondani rá semmit...
Ha a mostanival elégedett vagy, a sarkok nem sötétek stb, akkor szerintem ne cseréld ki.
Ha nagyon felpörögtél és van még kedved-időd kísérletezni, akkor persze hajrá - de én úgy tenném, hogy a jelenlegi állapot fájdalommentesen visszaállítható legyen
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Ma az első megmozdulásom az volt, hogy kinyírtam a két 12-es ventimet.
Leültem zokogni, majd megcsináltam ezt:
[link]
A másik dolog. hogy Acer-ék, nem bíztak semmit a véletlenre, a hátsó polárfólián is volt AG, azt is leszedtem. -
Before
csendes tag
Igen, ez így van, de nem igazán mérvadó így, mert jobb lett volna lencse nélkül csinálni a második képet is. Egyébként baromira unom a topicot, már átugrálom a hozzászólásokat, különböző elméleteken agyalnak.
De függetlenül attól, hogy itt volt különbség a lámpa elhelyezésében, a számok (és a képek) is azt mutatják, hogy van értelme foglalkozni a dologgal. Megpróbálok a végére jutni, hátha kétezer cad-es számolgatás között kikerült 1-2 kipróbált konfiguráció is. -
j.bravo
addikt
Ezen a linken (a tiédet linkelem újra, kényelem végett) [link] szerintem nem elsősorban a lencse, hanem a lámpa (és a tükör) vízszintes helyett függőleges elhelyezése miatt javult a sarkok fényereje. A topikban, ahonnan a kép való, van egy kép a tükörről és a lámpáról, ha megnézed, egyértelmű lesz a dolog.
csapos:
írsz egy pontos típust a fotógépedről? az exif-ben 3-at is felsorol, ha tudom melyik megnézem mit tehetünk az ügy érdekében.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Az első két kép, naturban van, a következő háromnál szoftveresen állítgattam a színeket, a fényt, kontraszot...stb. Nem igazán lett jó, de ilyen is volt. Ezután betettem a tükröt sokat javított, de leginkább egy világos folt lett a kép közepén. Egy jóval nagyobb tükröt kell szereznem.
j.bravo: Álványon van a gép, önkioldóval, de ez akkor is egy egyszerű masina.
Nincs lehetőség ilyeneket állítgatni. azon a beállításon van, amivel kint, napsütésben is szoktam fotózni. -
j.bravo
addikt
Szerintem inkább tedd le a gépet valahova (ha nincs állvány, az asztal is jó vagy bármi ami nem mozog) és önkioldóval, szűkebb blendével, hosszabb záridővel, kisebb érzékenységgel készíts egy képet (a tesztábráról vagy pedig filmről pause állásban
)
A fényerőről mondjuk nem fog érdemi infót adni a fotó (hosszabb záridő alatt több fény jut az érzékelőre, ugyebár, ezzel ragyogóan lehet kompenzálni), de a fényeloszlásról és a kép élességéről igen.
Gratulálok, nagyon jól néz ki így első blikkre!
(van M mód a fotógépeden?)
[Szerkesztve] -
Before
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Mobil flották
- Az Apple bemutatta az iPhone 17-et
- LEGO klub
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bibliai bőség a Tesla negyedik mestertervében
- iPhone topik
- Kézbe fogható paradoxon lett az iPhone Air
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3238
- HP 15S FHD LED Matt Ryzen5 5500U 4.0Ghz 8GB RAM 256GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- JBL Xtreme 4 új, bontatlan akciós áron eladó!
- Samsung Galaxy A35 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- KERESEM! LG UltraGear 45GS95QE // 39GX90SA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest