Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabró
tag
válasz concret_hp #11301 üzenetére
Ráadásul a képek és a leírás alapján a fajlagosan olcsóbb van jobb állapotban.
-
Sziasztok!
Lakást keresek. Azzal szembesülök hogy rengeteg lakás épül, amik majd 2019-ben lesznek készen. Azt gondolnám, hogy jövőre iszonyat dömping lesz belőlük, és előfordulhat, hogy lemennek a lakásárak, mert nem lesz akkora felvelő piac. Mi a véleményetek erről a gondolatról? Túl optimista vagyok szerintetek?
Válaszotok előe is köszönöm[ Szerkesztve ]
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
sapizee
csendes tag
válasz Szevam #11303 üzenetére
Nem valószínű, mert ezeknek a lakásoknak egy nagyobb részét már eladták.
Ráadásul a fejlesztőket már nem sürgeti az idő, 2020-ra nem fog az említett projekteknél 27%-ra emelkedni az áfa, ahogy pár héttel ezelőttig még szó volt róla. Ez a jelenleg építési engedéllyel rendelkező projektekre vonatkozik, amiből az idő múlásával egyre kevesebb lesz, így akár az is megérheti a fejlesztőnek, hogy kicsit tartsa a most épülő lakásait: tovább emelje az árat, mert ráér értékesíteni (később még kisebb lehet a verseny, mert az új projektek nagyobb valószínűséggel már csak 27%-os áfával indulhatnak).
Hangsúlyozom, a jelenlegi szabályozási információk szerint, ez még akár változhat is a jövőben.
-
PazsitZ
addikt
válasz Szevam #11303 üzenetére
Ahogy előttem írták, rá lehet nyugodtan keresni, alig van belőlük, ezek csak olyan tipp alapján, de 90% el van már jó ideje adva.
1-1 általában nagyobb méretű lakás ami nem szokott csak lassabban elkelni, de szerintem mire tényelgesen felépül 1-1 ház, addigra azok is elkelnek.
Szóval ilyen szinten nem nagyon lesz dömping, csak az átadás számokban.Szoktak mondogatni számokat, hogy nagyjából mennyire lenne szükség egy egészséges megújjuláshoz, amit most ebben a pár évben értünk el csak. De előtte és feltehetőleg utána is messze alul lesz reprezentálva ez a szám.
Szóval én nem számítok nagy csökkenésre, max. ha valami extrém dolog történik, de akkor meg minden mozogni fog...[ Szerkesztve ]
- http://pazsitz.hu -
-
Mercutio_
félisten
válasz concret_hp #11307 üzenetére
Kivéve amit befektetési céllal vesznek.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
törölt tag
válasz concret_hp #11307 üzenetére
Igen, egy alfoldi csaladi haz egyik szobaja meguresedik ahonnan felkoltozik a friss egyetemista
-
-
Chal
addikt
Futó hitelünk kapcsán beugrottam ma a bankba érdeklődni, hogy mi a helyzet (elbírálás és szerződéskötés még nem volt). Közölték, hogy belső hiánypótlás van rá beadva, a kiszemelt ingatlannal szemben levő focipálya miatt. Szükségük van a focipálya tulajdoni lapjára, és ezt meg kell várni (a lekérést megoldják maguknak, szóval ez ilyen belső folyamat).
Igazából a folyamat megy, nem is nagyon aggódok, csak megöl a kíváncsiság, hogy miért van erre szükség, az ügyintéző pedig nem tudta megmondani Van bárkinek bármi ötlete?
Egyéb kérdés: ez a hitel K&H-s, van valakinek tapasztalata, hogy a kérelem beadásától számítva átlagosan mostanában mennyi idő kell nekik a folyósításig? Feltételezve persze, hogy nincs egyedi extra körülmény, szóval egy átlagos problémamentes lakáshitelre gondolok.
[ Szerkesztve ]
-
Ironizer
tag
Amúgy ki mit gondol arról, hogy hány évnyi megtakarítást szán(na) maximum egy lakásra/házra? Hány évet vagy hajlandó az életedből arra áldozni, hogy legyen egy lakásod, házad?
-
BigBlackDog
veterán
Nem tudom, hogy bármennyire releváns-e a tapasztalatom, de leírom röviden. Mifelénk (Btorbágy) is van egy focipálya a falu egyik részében. Ez kb. lakó és pihenőövezet, átmenő forgalom nem nagyon van. Utak is ehhez vannak méretezve. A focipálya 20-30 éven keresztül egy füves placc volt két kapuval meg valami kerítéssel. Meccsek sem voltak sűrűek, kb. évente néhány alkalommal láttam csak szervezett rendezvényt. Pár éve felújították, műfüvesítették és kapott rohadt erős és magas reflektorokat. Szinte minden hétköznap (a tél kivételével) van edzés iskolásoknak, akiket a szülők és buszok szállítanak a helyszínre. Hétvégén sokszor meccs van. Ezek miatt a forgalom a környező utcákban nagyon durván megugrott, a pálya melletti két utcában gyakorlatilag alig van hely, az úton-útfélen parkoló autók miatt, ha nagyobb rendezvény van. A reflektorok, mivel kicsivel magasabbak, mint egy átlag kertes ház, kissé fényszennyezik a környéket, gyakorlatilag a pálya szomszédságában lévő 10-20 ingatlan kertjében nappali világosság van este (és tippre egész éjjel is, mert még hajnalban is szoktuk látni égni a fényforrásokat). Mióta ez a helyzet előállt, épeszű ember nem nagyon vesz a környéken ingatlant, pedig nem egy eladó ház jelent meg (értelemszerűen nem kapkodnak értük). Szóval tippre egy ilyen "intézménynek" lehet azért értékcsökkentő ereje a környék ingatlanjaira.
-
Chal
addikt
válasz BigBlackDog #11315 üzenetére
Köszi, ez tök logikus. Amúgy a kihasználtságot tekintve ott is hasonló a helyzet mint nálatok volt régen, remélem így is marad
-
_adaml21_
őstag
válasz Ursache #11317 üzenetére
Nekem a kedvencem az a 20-21 éves forma körüli srác, aki kigördül reggelente a müncheni rendszámú Audi R8 V10 roadsterével a mélygarázsból, hogy megtegyen vele ~500m-t az orvosi egyetemig, hogy beérjen az órájára
Illetve 4-5 évvel ezelőtt Pécsett, szintén az orvosi egyetemen volt két srác, akik szintén R8-asokkal jártak iskolába, ARAB-1 és ARAB-2 rendszámokkal
Na, valószínűleg nekik nem jelent gondot 1-1 budapesti lakás. (Abba meg inkább bele se merek gondolni, hogy a 2010-es évek elején, amikor az ingatlanpiac a béka segge alatt volt, egy R8-as árából hány lakást tudtak megvenni Pécsett, ami azért nem éppen a legmagasabb négyzetméterárak fellegvára még most sem...) -
Kobe
veterán
Lolb*zd+
Az a baj, hogy a birka meg ezeket is megveszi.... Tomegevel....csak ha ennyire klausztrofobias patkanylyukra vagynak, miert nem koltoznek inkabb Shenzen-be valamelyik munkasszallora?
-
-
törölt tag
Ez tenyleg elkepeszto, lassan a szutereneket is feltoltik
Azert az uj legnepszerubb keruletek sem semmi, ezek par eve a kutyanak nem kellettek volna.
Orulet van, az is ide jon fel aki egyebkent elado meg jogasz stb netto 150-ert....
Csomo ilyen emberrel beszelgettem, es elvileg azert, mert “itt tobb a lehetoseg”. Jah, nektek max a totalis tobbgeneracios elszegenyedesre. Inkabb nyomorok apu-anyu is videken, hogy a kislany megvalosithassa az “almait”[ Szerkesztve ]
-
Ursache
senior tag
válasz _adaml21_ #11318 üzenetére
survivorship bias, a sikerstoryk mindig napvilagot latnak.
csak sajnos en tenyleg azt erzem, hogy a tehetos(ebb) magyar kozepreteg tobb oldalrol van sarokba szoritva ezen a piacon (hiaba huszasevek kozepe, hiaba harmincas evek kozepe) vannak akiknek nem szamit a lóvé, es vannak akik azt tetetik, hogy nem szamit, igy aki rendesen akar elni, az kuzkodik a havi berebol, mert a penz mindenkibol omlik, es akinek van esze, az probal nem rabszolgat csinalni magabol.
valaki feltette a nagy kerdest, hogy az eletembol hany evet aldoznek sajat tulajdonu lakhatasra. hat valoszinuleg ahanyevre felveszem a hitelt, persze nem 100%on porog a haviber, de egy 5-7 ev (ha ennyi kell... ha ez az ara...) bele fog porogni, es hol vannak meg a miele haztartasi gepek...
https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg
-
Kobe
veterán
Azert birka, mert ha valoban igy van, ahogy a cikk irja (es lehet benne valami mert a 50-70nmes hasznalt lakasok piaca teljesen befagyott, ugyanazok a lakasok vannak lassan egy eve hirdetve de emelkedo arakkal), akkor a sok hulye meg azon tul, hogy onkent assisztal is ahhoz, hogy onmagat "megcsonkithassa", meg tobbnyire el is adosodik hozza.
20nm nem embernek valo eletter. 40nm mar ket fonek is igen igen cinkes. Ha levonod a kotelezo helyeket, mint budi, konyha, zuhanyzo, kozfalak, a 20nmbol 1 db agy (ketszemelyes francia mar kicsukva, ergo a privat eletedet is determinaltad vele kb, mindegy, ez amugysem az a placc, ahova not felhozol.... Majd megejtik a klub budijaban vagy valami ) es 1db komod fer bele, es csokolom. Ezt akarhogy nezem, meg popecul felujitva is maximum egy sved / norveg borton szinvonalat, komforterzetet adja, de nem tobbet.
De ugye venni muszaj.... (amugy miert muszaj?) es ha nem eleg a della akkor veszunk kisebbet, igy reagal a nep... Igaz h kicsit savanyu, kicsit sarga, kicsit elhetetlen, kicsit depresszios lesz tole az ember ha ott lakik de legalabb az ovek... De ha nem lenne kereslet ilyenekre (bar ahhoz az kell hogy tomegesen nyiljon fel az emberek szeme), akkor lehet a kinalat sem ilyen lenne
Epitoipar ugyanez.... Draga az anyag, nem baj, szeleteljuk az ujepitesu tortat amig belefer
-
golfvariant
aktív tag
Nekem mindig az jön le, hogy el kell adni az ingatlanokat... Beetetik az embereket, hogy az is elég, sőt mennyire népszerű (lásd Black Friday felárazás), ezáltal az ingatlanosok a kis lakásokból is könnyebben tudják beszedni a %-ot.
Magyarországon a beetetés eléggé bevett módszer. Elég megnézni az indexet és az origót, vagy pl egy M1, TV2 vagy épp RTL-s híradót. Nem szeretnék állást foglalni, hogy kinek van igaza, mert én csak egy IT-s billentyűkoptató vagyok. Nincs rálátásom a teljes képre, mindenesetre látszik mennyire más hírek szerepelnek a különböző csatornákon.
-
Stanlee
őstag
Nekem nagy kedvenceim a kubista stilusban epult dessaui Laubenganghäuser lakasai. Kb. 45 m2-en 2 fo reszere a mai elvarasok mellett is teljesen normalisan elheto kialakitassal rendelkeznek. Amikor ezeket epitettek mar akkor is az volt a fo gond, hogy nem volt eleg lakas, igy jott a "Volksbedarf statt Luxusbedarf" (nepigeny luxusigeny helyett) felkialltas es igy epultek ezek a lakasok egy ketkeresos munkas csaladnak, ketto gyerekkel.
Bp-en nyugodtan epithetnenek hasonlo projekteket mint amit a nemetek egyik masik varosban tolnak mikroapartman nev alatt. Ez pont azt az igenyt probalja meg kielegiteni, hogy diakoknak, kezdo munkabaalloknak, esetleg a munka miatt a csaladtol kulon elok reszere ad szallast. Ha lennenek ilyen helyek, en biztos ott elnem le az egyetem utan az elso par munkaban toltott evem.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Ironizer
tag
válasz Ursache #11323 üzenetére
Nem csak a hitel idejére gondoltam. Pl. nettó 400k fizu, havi 100k megtakarítás, akkor egy 15 milliós lakásért 12.5 évet fog dolgozni. Persze ez a szám nem ilyen tiszta, mert ugye kamatok, hozam, stb. Az autóvétel példájára (általános bölcsesség, hogy 6 havi nettóért érdemes max venni, ami ha 50%--át takarítja meg az ember a fizetésének, ami elég sok szerintem, akkor is 1 évnyi meló, ami egy autóért rohadt sok szerintem) mit gondolnak az emberek, hogy mennyit ér életévekben mérve egy lakás.
-
Kobe
veterán
válasz attiati #11326 üzenetére
Legyszi ne hasonlitsuk a nepsuruseget egy adott lakas lakoterenek meretehez
A 20nmes patkanylyuk akkor is patkanylyuk marad ha kertes ovezetben, tizemeletesben, felhokarcoloban vagy 4emeletesben epult, epp ugyanolyan elhetetlen lesz.
Hacsak nem az udvaron vagy mondjuk a tuzletran el az ember, akkor vajmi keveset "feledtet" rajta a kornyek[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz Ironizer #11328 üzenetére
mit gondolnak az emberek, hogy mennyit ér
Ha ennél a példánál maradunk, és a 100K az bérleti díj, akkor 12.5 év múlva
ugyanúgy 15M amit elköltöttél rá, viszont a végén nincs a kezedben semmi:
igazából nem tudom, mit akarsz ebből kihozni. 100K-ért lassan bérlakás se
igen van a piacon, legyen az akár csak egy "patkánylyuk". Már ami Bp-t illeti.Lakni meg kell valahol. (Az sem jó opció, hogy napi 2-3 órát ingázol. Nyilván
ezt is sokan csinálják. Azért is ennyire szar a közlekedés. De jó lenne, ha az
a 400K nettó nem csak itt lenne elérhető, hanem más magyar településeken
is. Ebből látszik, hogy azt se tartom jónak, hogy mindenki húzzon külföldre.) -
DigitXT
nagyúr
válasz Ironizer #11331 üzenetére
Biztos én vagyok helikopter, de akkor sem értem... Autót tartani nem
kötelező, van rá alternatíva, ott lehet érdekes a kérdés. És ha már vesz
vki, mennyit szán rá, ez szintén értelmezhető: van olcsó/drága autó.
De a lakásvásárlásnak az alternatívája csak a bérlés, és itt (szerintem)
nincs olyan, hogy nem éri meg erre költeni, ergo lakom a híd alatt.Visszakérdezek: neked mennyit ér? És ha nincs annyiért, mit csinálsz?
-
addikt
Azért, ha pl. 5 percnyire van a egyetemtől és gyakorlatilag csak aludni jár oda az ember, akkor sokkal élhetőbb mint ugyanaz a 20nm 4 főre, folyosó végén lévő kiskonyhával/fürdővel.
Szóval milyen élethelyzetben, mihez képest élhetetlen.It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
RexpecT
addikt
Ez a csaj biztos mást mesélne, hogy milyen kicsi a 20 négyeztméter.
Aki egy igazi mánáger, és szinte csak aludni jár haza, annak lehet elég, a nagy átlagnak biztos nem.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
Es ez a fajta eletmod kimerul a 23eves korhatarban. Az oregedo korfa meg azt mutatja tobben vannak 23 felett mint alatt.
Nem tudom, lehet csak nekem lenne irritalo, hogy mikozben cuccom az asszonyt, a levesesfazekba log a labam, vagy retyozas kozben tudok kettot kavarni a porkolton
-
Ironizer
tag
válasz DigitXT #11332 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy inkább kötök kompromisszumokat, de 2-3 évnyi fizunál (4-6 évnyi megtakarítás) nem mennék feljebb. Tisztában vagyok vele, hogy valszeg jobbak a lehetőségeim és valszeg kisebbek az igényeim az átlagnál. Kíváncsi lettem volna, hogy másnál hogy alakul ez a szám.
-
axioma
Topikgazda
válasz Ironizer #11328 üzenetére
Nemreg vettem autot, ujat eszembe se jutna szoval hasznaltan, de sose koltenek ra a jelenlegi fizumbol fel evnyit. Mondjuk nalunk aranytalan a csaladi ket kereso.
A lakasnal szerintem nagyon valtozo, mert eleve nem egybol oda koltoztunk ahol most vagyunk, es az upgrade lepesek azert nem ugy erzodnek, mint az elso befektetes. Az anno (2000 elott) fizetesembol meg mas ara'nyok voltak, kb. 3 evi nettombol kijott. De nem voltak gyerekek (ertsd: jelentosen eltert a megtak. ha'nyad), es azota elegge felmentek az arak... pl. azt a lakast haromszorosert adtuk el 6 ev utan, es az eladasi 2.5x-eseert ment kb. az epitkezes... telekkel inkabb 3x. De a fizum is 3x annyi lett kb. addigra.
Es a vegen meg lesz egy lakas amikor kirepulnek a gyerekek, lefele csere meretben (kp lesz belole vagy, de inkabb es, minosegi-elhelyezkedesi elorelepes). -
amargo
addikt
válasz Ironizer #11336 üzenetére
Ez azért nehéz kérdés mert kinek mi a 2-3 évnyi fizú? Azt akarom kihozni, hogy az időhöz tudni kell az összeget is. Amúgy egy elferdített dolgot tudsz meg, ami szintén lehet információ.
axioma: az autó vásárlásnál én is tartom magam a max fél évnyi fizúhoz.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
addikt
válasz RexpecT #11334 üzenetére
+@(#11335) -=Libria=-
jajj istenem ennyire nehéz beleélni magatokat?
18 éves vagy, van (szüleidnek) 5 millió forintod, vehetsz 12mó hitellel alacsony kamatok mellett egy 20nm-es lukat 5-10 percre az egyetemtől, melótól, vagy bérelsz 30+nm-t, havi 120+-ért ugyanígy. ha valaha szeretne egy 50, netán 70+nm-es lakást, netán egy cs.házat és nincs házastárs, gyerek, akkor nyilván az előbbi éri meg, mivel az 5mó-ja jelenleg semmit nem kamatozna, a lakás viszont várhatóan nem fog az értékéből veszteni. tekintve, hogy:
1, azokat a szakmákat, ahol jól lehet keresni, tipikusan nem a terv szerinti 3,5-5,5 év alatt végzik el a hallgatók, ezért vagy azért fog beleragadni egy pár évig 23 után is egy ilyen helyzetbe, mert vagy még mindig egyetemista, vagy mert nem tudott elég sok pénzt gyűjteni.
2, az első gyerek vállalása, (első) házasodás is egyre feljebb tolódik, megintcsak összhangban azzal, hogy nem 23 évesen van az a pont, amikor a 20nm már tarthatatlan.és ugyanezzel a dilemmával (pénznyelő bérlés vs. alacsonyköltségű hitel) szembesül az is, aki 40 évesen épp válik és valahova mennie kell (jobb esetben nem a gyerekkel együtt); és az is aki vidékről jár fel dolgozni és csak hétvégén megy haza a családjához.
nyilván mindegyik szívesebben venne 300nm-es penthouse lakást újépítésű tetején, de az árak miatt erre futja egyelőre. aztán ha tovább nő a lufi, akkor megyünk majd lejjebb nm-ben... (remélem nem)
közben az albérletek kiadó szobáit meg majd leváltják a "munkásszállók"
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
addikt
válasz Ironizer #11336 üzenetére
"külső" igények nélkül nem sokat ér egy ilyen összehasonlítás. más az, ha egyedül vagy, és más az, ha már 3 tinédzser gyerekkel. más az, ha az első otthonodra akarsz szert tenni, más, ha a követezőre, más ha AZ otthonodra.
én most egy olyan (első saját) lakásba költöztem, ami kb. 4 évnyi mostani fizunak felel meg és (6-7 évnyinek, amikor gyűjteni kezdtem). de éveken át gyűjtögettem előtte, szerettem volna hitel nélkül venni lakást, aztán mikor elkezdett kinyílni az olló, akkor ráfanyalodtam a (közben eléggé lezuhanó kamatú) hitelre.
(Egy másik számítást nézve, kb. annyiba került a hitel, az elbukott kamat a spórolt pénzemen és az illeték, mintha még ~20 hónapig az albérletemben maradok. Közben ennyit a lakásom értéke is emelkedett. Sőt, a hitelem díja se lesz ennyi, mert szerencsére egyelőre tudom tartani magam a tervezett előtörlesztéseimhez, ami egyből megkönnyíti a következő előtörlesztést is, tehát jelenleg én jobban jártam hogy vettem 4-7 évnyi fizuért - nyilván jobb lett volna 3 évvel korábban majdnem fele ennyiért lakást venni, de akkor még a spórolós szakaszban voltam.)Ha most lenne lehetőségem megvenni azt a házat, amire úgy tudnék tekinteni, hogy életem (remélem) hátralévő 2/3-át eltöltöm, akkor bizony arra kiadnék akár 100mót is, pedig az nagyságrendileg 3-4 évtizednyi fizu.
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
Csabroncka
addikt
Ezektől a hitel nélkül lakást vásárolok emberektől néha falra megyek! Félre ne érts, nem veled vagy a hozzászólással van gondom!
Ugye van aki örököl, van aki szüleitől kap, ritkán bejött az élet.
Főleg az első kettő esetén irritál amikor, jön az észosztás, hogy mekkora felelőtlenség hitelre vásárolni.
Aztán itt jön a magunkfajta, akinek az első három egyáltalán nem jött össze, de kitartóan összerakott egy tisztességes önerőt 28-30 éves korára és hitelre vett egy ingatlant.Szóval a hitel egy szükséges rossz (bárhonnan is nézzük), az állam és a bank pedig mindig jól jár. Aki ezeket a dolgokat el tudja fogadni az nyugodtan alszik és sz@rik az egészre a véleményekkel együtt és okosan előtörlesztget, majd visszafizeti ahogy forrásai engedik.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
addikt
válasz Csabroncka #11342 üzenetére
Nem elvi bajom volt a hitellel (na jó egy kicsit elvi is a bajom, hiszen a hitel már az, amikor az ember tovább nyújtózkodik, mint a takaró ér. de talán a lakás és bizonyos esetekben az autó lehet egy általánosabb kivétel (extrém kivétel, ha nagyon szar helyzetben megdöglik a mosógép/tűzhely/stb. és olcsóbb az áruhitel törlesztő, mint mosodába járni/nem otthon főzni/stb.), hanem a banki hülyeségek maceráitól és az összes ismerőstől jövő "csak a ***** bankhoz ne menj" (minden egyes bankra volt negatív tapasztalat), nekem is az lett, de leginkább az ügyintézővel. (És én tényleg nagyon-nagyon ráfeszültem mindenre és még így is negatív a tapasztalat).
És már tényleg csak 1-2 milliónyira voltam a legolcsóbb élhető méretű, élhető fekvésű paneltól, amikor bumm megugrottak az árak... Ekkor lett hitel, és ha már úgy is kellett a hitel, akkor már elsősorban válság előtti "újépítésűt" kerestem és nem panelt.Ugyanakkor amiatt, amilyen szarok a bankok, hülyék az ügyintézők teljesen meg tudom érteni, hogy valaki nem akar valami olyanba belemenni, amit nem lát át. (Persze ő lesz az, akit nem is kell kimenteni.)
De a "szükséges rossz", azért nem egy természeti törvény. Nincs az sehol lefektetve hogy a lakhatásnak olyan drágának kell lennie, hogy vagyon, vagy hitel kell hozzá. Lehetne az is a norma, hogy mindenkinek az első lakás ingyen van (nyilván sok-sok megkötéssel és feltétellel), ahogy pár évvel ezelőtt volt ez az első diplomával is.
-
Chal
addikt
Nincs az sehol lefektetve hogy a lakhatásnak olyan drágának kell lennie, hogy vagyon, vagy hitel kell hozzá.
Pedig sajnos amióta kijöttünk a barlangból, jurtából, sátorból, ez így van (bár sejtésem szerint egy jó helyen levő barlangért sokan a vérüket is adták ). Ha nem tesszük bele a képletbe a "felső 10 ezret", akkor kb. ez az vagyontárgy amiért az emberek az életük nagy részében dolgoznak évszázadok vagy akár évezredek óta. A szint meg mindenkinél más, valaki azért küzd hogy az albérlet helyett legyen egy saját bármilyen ingatlana, van aki már idősebb (vagy csak ügyesebb, szerencsésebb), és már a sokadik küzdelmet nyomja, adott esetben az x-edik szép új családi házért. A lényeg az, hogy az adott egyén számára, az ő "világában" ez az a vagyoni dolog - általában - amiért a legtöbbet vállal/tesz/küzd.
Megjegyzés: nem szeretnék azzal vitába szállni, hogy vannak akik éheznek, és magasról tesznek arra, hogy milyen és mennyi hitelt vegyenek fel egy ingatlanra, esetleg a gyerekeiknek gyűjtenek szervátültetésre.Tudom. Én csak próbálok ontopic maradni, és a nagy átlagról beszélni.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Mit tudott az ügyintéző csinálni, hogy ennyire negatív lett a véleményed róla (ha publikus, csak kíváncsi vagyok)?
Én is utánajártam úgy érzem, de eddig elégedett vagyok vele, igaz próbált rábeszélni olyanra, ami nem érte volna meg nekem, de megbeszelem vele, hogy egy látszólag drágább termékkel miért járok jobban. Elfogadta és megértette.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Kobe
veterán
Szeretnek en is 35M atlag helyett 6-7millaert kamatmentesen, berleti dij beszamitassal lakashoz jutni
Amugy a cikkben a 2016os atlag bekerulesi ertek csak eliras, vagy tenyleg ennyire nyomott aron vette meg a NET ket evvel ezelott (amikor mar tartott a boom ezerrel)?
-
Stanlee
őstag
Azert azt igy eleg meggondolatlan szerintem kijelenteni, hogy az eleted teljes munkaval toltott idejere a mostani fizetesed teljes nagysagara hajlando lennel hitelt felvenni, csak azert, hogy legyen egy hazad, ami allitolag almaid haza es az egyetlen egy megtakaritasod.
Volt-e sajat ingatlanod 2008 utan, ugy, hogy a 2000-es evek elejen vetted, amikor mindenki azt gondolta, hogy a gazdasag csak szarnyalni tud es nem lesz recesszio? Igaz mar lassan 10 eve, de meg tudom milyen volt az az erzes, amikor szepen lassan kuszik fel az euro arfolyama, a banktol rendszeresen jon a level, hogy noveltuk a kamatot, nott a havi torleszto, a fizetesem meg nem valtozik, a lakas erteke meg benez a rajta levo hitel nagysaga ala.
Amikor megvettem a lakasom, a havi torleszto a fizetesem kb. negyede volt, szoval nem rugaszkodtam el nagyon a lehetosegeimhez kepest. Voltak viszont olyan folyamatok, amik nem az en kezemben voltak es nem volt rahatasom.
Nem azt mondom, hogy ne vegyen senki ingatlant, vagy hogy csak a berles a jo. Az embernek el kell dontenie, hogy az adott elethelyzetben mi a jobb dontes.
En fogok venni meg lakast, de csak es kizarolag befektetesi jelleggel, szigoru szabalyok szerint. Sajat lakhatasra viszont nem fogok venni mert nincs ra keretem.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Kukipapa_rr
tag
Nem tudom, lehet csak nekem lenne irritalo, hogy mikozben cuccom az asszonyt, a levesesfazekba log a labam, vagy retyozas kozben tudok kettot kavarni a porkolton
Előfordulhat, hogy a hozzáállásod még megváltozik, amikor a bérbeadód észbekap, elkezd piaci árat elkérni a kégliért.
Tipp: az élhetetlen méretű garzont ki lehet fizetni 10 év alatt, utána felhasználni önerőnek egy élhető méretű lakás vételekor, mire a család bővülne.
-
Stanlee
őstag
A lakasom es a mostani munkahelyem kozott nagyjabol 800 km a tavolsag. Befektetesi jellegel fogok majd meg venni Bp-en masikat, de azt is kiadom. Ahol meg most elunk, ott soha nem fogok tudni annyi penzt osszehozni, hogy legyen sajat.
Amugy ha lenne egy nagy hazam, lakasom, mondjuk nyugdijasok leszunk, es nem kell akkora m2, minden tovabbi nelkul kiadnam, ha kevesebbert megfelelot tudnek berelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok