Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10601) Stanlee válasza Mercutio_ (#10600) üzenetére


Stanlee
őstag

Sajnos hamarabb kellett volna kijonni, hogy a meglevo hitelt tudjam elotorleszteni. Egyik ismeros jokor vett jo aron, most majdnem duplajat eri a lakasa. Nekem akkoriban meg a hitelem volt tobb.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#10602) Herczi


Herczi
senior tag

Sziasztok!
Ma nézek meg egy lakást, a csel benne, hogy az épület a MÁV-é és osztatlan közös tulajdonú, 4 lakás van benne összesen. Vissza olvastam, amiket most írtatok. Viszont az egész épület tök üres és sztem egy jó darabig az is lesz. Szóval egyedül laknék, a MÁV épületében. Mit gondoltok erről a szituációról? Nyilván körbe érdeklődöm még a dolgot a tulajtól is, csak jó lenne kicsit képbe lenni előtte.

(#10603) Mercutio_ válasza Herczi (#10602) üzenetére


Mercutio_
félisten

És mi a kérdés? :DDD

Btw veszed, bérled, szerződés lesz-e, a másik fél milyen jogon ír alá bármit is, stb.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#10604) Herczi válasza Mercutio_ (#10603) üzenetére


Herczi
senior tag

Igazából én se tudom. :DDD

Maga az, hogy érdemes lehet-e ilyennel foglalkozni, vagy inkább kerülje el az ember. MÁVos szolgálati lakások voltak ezek, aztán megvették a dolgozók gondolom én. Nem tudom, milyen hátul ütői lehetnek a dolognak, de mindegy, majd a találkozó után okosabb leszek (magamhoz képest :DDD ).

(#10605) .tnm válasza Herczi (#10604) üzenetére


.tnm
addikt

De megvenni akarod, vagy bérelni? (gondolom előbbi, de azért rákérdeztem)

földhivatalnál betekinthetsz az összes szomszéd lakás tulajdonosaiba. hátba kiderül valami.

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#10606) Herczi válasza .tnm (#10605) üzenetére


Herczi
senior tag

Venni.

(#10607) Mercutio_ válasza Herczi (#10606) üzenetére


Mercutio_
félisten

Akkor piszkosul nézz utána mindennek, elsősorban, hogy az eladó valóban tulajdonosa-e az ingatlannak, amit el akar neked adni:D

Amire készülj fel: Ha a többi tulajdonrész a MÁV-é, akkor az állami tulajdon, azaz vagyonkezelői hozzájárulás nélkül esélytelen, hogy valaki megvegye azokat a részeket.* (Azt pedig nem sűrűn ad ki a vagyonkezelő) Ha a MÁV-é és elhagyatott, akkor ott semminemű fejlesztésre ne számíts :N ellenben állagromlás és az abból eredő problémák (pl. hibás eresz, elhagyatott lakás(ok)ba illetéktelen beköltőzés, esetleg rágcsálók, patkány, stb. megjelenése) merülhetnek fel idővel.
Mivel a MÁV "többségben van" az osztatlan közös tulajdonon belül, ha a közös részekkel kapcsolatban fejlesztés szeretnél, azt meg fogják vétózni/nem szállnak be. Továbbá ha egyszer eszükbe jut, hogy kiadják a melósaiknak szolgálati lakásnak, akkor nívós "lakóközösség"-et kapsz a nyakadba.

* ezt csak azért írom, hogy ha ez a szitu, akkor arra se számíthatsz, hogy idővel lesznek más lakók is és közösen összeállhattok fejleszteni dolgokat.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#10608) Herczi válasza Mercutio_ (#10607) üzenetére


Herczi
senior tag

Ezek jó érvek (ellenérvek), köszi. Közben pár szót beszéltem a tulajjal, vagyis a sógorral, aki intézi az eladást. Elég sötétben volt ő is, elvileg az önkormányzat is szeretné megvenni a lakásokat, csak nincs rá pénze. 1 lakás kelt most még el a négyből, de ott se laknak még.

Hülye kérdés: a tulajdoni lapon társasházként van bejegyezve a lakás, akkor elvileg létezni-e kell társasházi szerződésnek is, de minimum egy alapító okiratnak, nem?

(#10609) Zizmand


Zizmand
aktív tag

Sziasztok
Nem teljesen lakásvásárlás vásárlással kapcsolatban szeretnék kérdezni, hanem üzlethelyiséggel, pontosabban az ingatlanközvetítő/eladó viselkedik szerintünk furcsán.
Kinéztük az ingatlan, telefonáltunk, elementük, megnéztük, de nem is íratott alá velünk semmi papírt megnézes előtt. Megfelelőnek talátuk, tettünk egy ajánlatot, amire azt mondta, majd továbbítja az eladónak (állítólag Németo. ban él), de most nyaral és nem tudja biztosan mikor fogja tudni elérni. Mondjuk, hogy oké. Azóta eltelt 3 hét és semmi, többször hívtuk, de csak annyit mond az ingatlanos, hogy írt neki SMS-t, de még nem sikerült elérnie.
Mi arra gondoltunk, hogy nem is akarja eladni, azóta le is járt a hirdetés, de megújította és továbbra is hirdeti.
Vagy kifejezetten nekünk nem akarná ezt eladni? Mert lenne egy másik üzlet is, kicsit rosszabb helyen, de olcsóbban, azt lelkesebben ajánlgatja.
Vagy fárasztani akarna minket? Vagy nem is tudom.
De az is furcsa volt számunkra, hogy az ingatlanos végképp nem ingatlanközvetítőnek nézett ki, hanem inkább egy környéken eltévedt túristának.
Szerintünk 2018-ban nem igaz, hogy nem lehet elérni valakit, aki ráadásul eladni szeretne valamit, mi pedig vevőként itt vagyunk és rá várunk.
Köszi

(#10610) Mercutio_ válasza Zizmand (#10609) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha nem önálló személy, hanem ingatlanos iroda alkalmazottja, akkor a főnökét keressétek meg és vele tisztázzátok a kérdést.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#10611) albiosz


albiosz
őstag

Sziasztok!

Nem teljesen tiszta nekem ez az 5 éven belül eladom az ingatlant, akkor kell-e adóznom kérdés. Azt olvastam, hogy mindenképp fizetni kell, akkor is, ha drágábbat veszek. Viszont azt nem értem, hogy ,,Ha az eladástól számítva hat évvel korábban vettük az eladott ingatlant, akkor már nem is kell utána szja-t fizetni" Innen: [link] (Tudom, ez csak egy blog...)

Ez azt jelentené, hogy az eladást követő 5. év után még fizetnem kell, akkor is, ha majd túlleszek az 5 éves évfordulón?

Egyáltalán melyik dátum számít, a tulajdoni lapon bejegyzés, ugye?

Konkretizáljuk: tulilap bejegyzés 2014. 04. 09. Tehát 2019. 04. 09. az 5. évforduló. Ha 2019. 04. 10-én adom el a lakást, akkor jó vagyok, nem kell adózni?

(#10612) Kobe válasza albiosz (#10611) üzenetére


Kobe
veterán

Nagyjabol igen. A datumok kozott lehet kis elteres. Ha pl orokolt ingatlan akkor a hagysteki vegzes jogerore emelkedesenek napjan kerul a tulajdonodba (a foldhivatal ettol par nappal kesobb jegyzi csak be a tulajdoni lapon, erdemes utana ellenorizni h a bejegyzes datuma es a tulajdonba kerules datuma is stimmel, volt mar hanyag ugyinyezo aki ugyanazt irta)

Adozni akkor sem kell, ha eladod az ingatlant es egy even belul masik ingatlan vasarlasba forgatod a vetelarat (ez 5 even belul is jatszik), 5 even tul pedig semmi ilyesmi nincs

(#10613) attiati válasza albiosz (#10611) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem csak évekkel számolj, nincsen hónap/nap.

2014-ben és 2015-ben 100%-kal adózol, utána évente csökken. 2019-ben (5. évben) már 0%.

ott a nav kalkulátor és leírják azt is, hogy mi számít bekerülés és értékesítés évének

(#10614) attiati válasza albiosz (#10611) üzenetére


attiati
veterán

(#10615) Stanlee válasza albiosz (#10611) üzenetére


Stanlee
őstag

A peldad szerint kell az eveket szamolni.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#10616) attiati válasza albiosz (#10611) üzenetére


attiati
veterán

[link]

-=Libria=: biztos, hogy újbóli ingatlan vásárlásnál nem kell szja-t fizetni?
Az szerintem az illetéknél van.

Ha a magánszemély az ingatlan, a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmét (vagy annak egy részét) a jövedelem bevallására nyitva álló határidőt megelőzően saját maga, közeli hozzátartozója vagy élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakó otthonában vagy más hasonló, például ápolási intézményben (bármely EGT államban) biztosított férőhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzésére használja fel és ezt a tényt az adóbevallásában feltünteti, akkor az ingatlan, a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelme után megállapított adót, vagy annak a felhasznált jövedelemmel arányos részét nem kell megfizetnie.

[ Szerkesztve ]

(#10617) Kobe válasza attiati (#10616) üzenetére


Kobe
veterán

Nekem anno a NAV "forrodroton" mondtak

(#10618) kiszi07


kiszi07
senior tag

Üdv, valaki jártas hitel témával kapcsolatban? Külföldön dolgozom, határozatlan munkaszerződéssel és szeretnék otthon lakáshitelhez jutni, valaki esetleg? :U

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

(#10619) Stanlee válasza kiszi07 (#10618) üzenetére


Stanlee
őstag

engem is erdekelne. Nem most de egyszer vennek meg kerot otthon es jo lenne tudni, mi a menete a dolognak, ha csak kint kap az ember fizetest.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#10620) hurenzon válasza kiszi07 (#10618) üzenetére


hurenzon
senior tag

Szia. Én tudok segíteni.

Neked is : Stanlee
Üdv

[ Szerkesztve ]

(#10621) albiosz válasza attiati (#10613) üzenetére


albiosz
őstag

Köszi, ez jó hír, ha csak az év számít. :) Megnéztem a linket is, így már kerekebb a történet.

(#10615) Stanlee: neked is köszi!

(#10612) -=Libria=- : szerintem is kevered az illetékkel, ahogy attiati írta. Ott van az, hogyha veszel eladás után 3 éven belül (korábban 1 év volt), akkor illetéket csak akkor kell fizetned, ha drágábbat veszel és akkor is csak a különbözetre.

(#10622) concret_hp válasza albiosz (#10621) üzenetére


concret_hp
addikt

hm ez biztos 3 év lett az 1 helyett?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#10623) albiosz válasza concret_hp (#10622) üzenetére


albiosz
őstag

ez alapján igen: [link]

A cserepótló vétel illetékkedvezménye 2018. január 1-jétől úgy módosult, hogy vásárlásra vonatkozó illeték meghatározásánál azt a lakóingatlannal kapcsolatos jogügyletet is figyelembe lehet venni, amelyet a vásárlást megelőző 3 éven belül adtak el (korábban csak a legfeljebb 1 évvel korábbi szerződés alapján lehetett igényeli illetékkedvezményt vagy -mentességet). A lakásvásárlást követően értékesített lakóingatlan forgalmi értékét változatlanul csak akkor lehet levonni az illetékalapból, ha a szerződéskötésre a vásárlást követő egy éven belül kerül sor.

(#10624) kraftxld válasza kiszi07 (#10618) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Én 2 éve végigjártam a dolgot, de nekem túl küzdős lett volna, így végül nem foglalkoztam vele.
A Sberbank adott volna hitelt, de kellett volna egy köbméter papír, OFFI-val lefordítva, mert ugyebár senki se tud angolul a bankban.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#10625) attiati válasza concret_hp (#10622) üzenetére


attiati
veterán

aha, tuti, cikkeztek is róla tavaly év végén

beszámítható a kifizetett illeték, ha
eladod és 3 év múlva veszel
vagy veszel és 1 éven belül eladod

(#10626) kiszi07 válasza kraftxld (#10624) üzenetére


kiszi07
senior tag

Nem tudom, én amelyik bankkal beszéltem, ott mindig azt mondták, hogy elfogadják németül a papírokat. :((

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

(#10627) axioma válasza albiosz (#10621) üzenetére


axioma
Topikgazda

Jajj, keveritek az adot es az illeteket.
Adozaskor az eladott holmira korabban forditott osszeget lehet levonni, tehat ugyanazon ingatlan vetalarat, anno tenylegesen megfizetett illeteket, amit szamlaval igazoltan fejlesztettel rajta [allagmegovas nem, korszerusites igen], meg az eladas ktg-eit is [hirdetes, kozvetito stb.]. Mert itt az a kerdes, hogy ezen ugyletbol milyen jovedelmed [koltsegek feletti nyereseged] van. Azert van savosan kivezetve, hogy csak a jovedelemszerzesi cellal cserelgetett lakas essen bele [vesz, felujit, elad].
Illeteknel van az eladott es az 'ugyanakkori' kovetkezo lakas egymas ellen allitasa, mert ez _vagyonosodasi_ illetek. Tehat eddig x toked volt, most x+y, nezd ugy hogy az afa helyett 'csak' az illetek terheli ezt a penzkoltesedet.

(#10628) albiosz válasza axioma (#10627) üzenetére


albiosz
őstag

És ezt miért nekem címezted? :)

(#10629) axioma válasza albiosz (#10628) üzenetére


axioma
Topikgazda

Bocs, csak neked akartam az infotartalommal valaszolni, mert tied volt a kerdes, a keverest valoban nem te, hanem a valaszadok kovettek el.

(#10630) Jhonny06


Jhonny06
veterán

Sziasztok!

Fundamenta szerződéskötéskor kérdeznek más meglévő hitellel kapcsolatan, illetve figyelembe veszik, vagy csak akkor, ha már lejárt a lakástakarék és hitelt vennél fel tőlük?

(#10631) axioma válasza Jhonny06 (#10630) üzenetére


axioma
Topikgazda

Megtakaritas kotesekor semmit nem kell igazolnod.
Mas kerdes hogy a torveny miatt az uzletkotonek komplex penzugyi szolgaltatast kene nyujtania, nem csak a sajat termeket tolnia esz nelkul (=fel se merte hogy erre van-e szukseged), ezert elvben az a protokoll, hogy vegigkerdezi az anyagi helyzeted. De nem biztos hogy mind csinalja, es ha csinalja is sztem lebeszelheto rola.

(#10632) Csabroncka


Csabroncka
addikt

Sziasztok, egy kicsit más, de a véleményetekre kíváncsi vagyok!

Fedezet nélküli személyi hitelre lesz szükségem autó vásárláshoz (máshogy most nem megy). Sem az összeg sem a törlesztő nem eget verő a Raiffeisen 9% fix THM 5 éves futamidőre.

Azért gondolkozok most rajta, mert vagy veszek a meglévő pénzemből egy 10 éves családi autót, vagy a hitellel egy <5 éves autót.

Ugyanakkor a véleményem alapján inkább most érdemes belevágni, mint félév múlva, mert attól tartók, hogy a kamatemelés előbb-utóbb bekövetkezik.

"in medias res"

(#10633) Gombinyó válasza Csabroncka (#10632) üzenetére


Gombinyó
őstag

Ami a 10 éves autóra elegendő KP van az nem elég egy új autó beugrójához? Asszem 30% szokott kelleni a kedvezményes lízinghez. A lízing sokkal kedvezőbb tud lenni, előfordul 0% THM is és, ha a 3-4m kategóriában nézelődsz ott az értékvesztés se vészes.

(#10634) Csabroncka válasza Gombinyó (#10633) üzenetére


Csabroncka
addikt

A lízingre nem fix a THM, azt nem merem bevállalni! :(

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#10635) concret_hp válasza Csabroncka (#10632) üzenetére


concret_hp
addikt

az az autó amire hitelt kell felvenned az valószínűleg túl drága neked :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#10636) Csabroncka válasza concret_hp (#10635) üzenetére


Csabroncka
addikt

Bizonyos körülmények között ebben tökéletesen igazad van! A mostani helyzetem viszont az, hogy fél éven belül kell egy autó. Hitel nélkül 10 évest, hitellel <5 évest tudok venni. Jelenlegi megtakarítási ütemem és törlesztő mellett számításaim szerint <3év alatt visszafizetem a teljes összeget.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#10637) Jhonny06 válasza concret_hp (#10635) üzenetére


Jhonny06
veterán

Gondolom a lakásodat is kp-ra vetted.. :U

[ Szerkesztve ]

(#10638) htomi85 válasza concret_hp (#10635) üzenetére


htomi85
tag

A gazdagok sosem kápéra vesznek autót, mert a lízingkamat 6 százalék, a tőkejövedelmük ennél magasabb.
És taot is spórolnak vele.

(#10639) Csabroncka válasza Jhonny06 (#10637) üzenetére


Csabroncka
addikt

Részben azért igazat adok neki...

"in medias res"

(#10640) Mercutio_ válasza Jhonny06 (#10637) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kicsit más nagyságrend.... jó esetben;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#10641) concret_hp válasza Mercutio_ (#10640) üzenetére


concret_hp
addikt

meg az amortizáció % :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#10643) concret_hp válasza htomi85 (#10638) üzenetére


concret_hp
addikt

egyébként nyugodtan mondhatod ha teoretikusan gazdag lennék, mibe kéne raknom a zsetont 6% feletti hozamra :DDD

másrészt ha jól rémlik nem emiatt kérdezte a kérdező :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#10644) Stanlee válasza concret_hp (#10643) üzenetére


Stanlee
őstag

En nem vagyok gazdag, jelen pillanatban euro alapon a kovetkezokbol kapunk nagyobb kamatot:
- alkalmazotti hitel a munkaltatomnak, eves lekotes, 6% kamatra, nem sok, de 20 ezer eurot betoltunk baratnommel, ha elvesz, akkor lesz miert megint dolgozni :DDD

p2p hitelek:
- nemet ingatlanprojektekben van 3000 euro, 6,3 es 5,5%-os kamat, 1, ill. 2 eves futamido

kockazatos jatekpenz p2p hitelekben kb. 2000 euro.

A munkamban az igazan gazdagok (ertsd euro milliomosok) egyszerre 10-12 millios projekteket vagy projektcsomagokat keresnek, atlagosan 6-8% kozotti hozamot varnak el. Ez minden tovabbi nelkul tarthato is. De mivel nem sok mindenkinek van egyszerre minimum 4 millio euroja, hogy egy projektnek nekialljon, igy a kisember nem reszesul a 6% feletti hozamu dolgokbol. Nekunk marad az ETF.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#10645) concret_hp válasza Stanlee (#10644) üzenetére


concret_hp
addikt

ugye vágod, hogy nem véletlen van ez a szolid kamatfelár? :U
vajon miért nem a banktól vesznek fel kölcsönt 2-3%on?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#10646) Stanlee válasza concret_hp (#10645) üzenetére


Stanlee
őstag

Neked milyen befekteteseid vannak, amik biztonsagosak es legalabb 6-8%-os hozamuk van eves szinten? Ha ide leirod, en mar holnap beletolok egy nagyobb osszeget...

Gondolom vagod, hogy a bank sem a ket szep szemedre adja a hitelt, meg cegeknek sem. A bank olyan biztositekokat kovetel meg, amik eseten amugy sokszor egyszerubb, ha a sajat penzedbol raksz bele a vallalkozasba tobbet, mert az olcsobb. Persze lehet jo folyoszamla hitelet is kapni. Tovabba van egy olyan elonye a Nachrangdarlehen-nek, hogy sajat tokenek felel meg. Igy a banktol felvett hitel utan fizetett kamat adoalap csokkento tetel.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#10647) Mercutio_ válasza Stanlee (#10644) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ezke (munkáltatóit kivéve persze) itthon élő magyar állampolgárként is elérhető lehetőségek? :U

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#10648) Stanlee válasza Mercutio_ (#10647) üzenetére


Stanlee
őstag

A jatekpenzes resz, amibe en se mernek tobbet beletenni, az megy Mo-rol is, igaz SEPA euro utalassal lehet csak attolni a penzt hozzajuk.

A masik, ami azert komolyabb, annal ra tudok kerdezni az ufsz-en, mert ott mar postident kellett, van webes beazonositas is, de nem tudom, hogy az mennyire egyszeruen megy Magyarorszagrol. Utalas ugyanigy SEPA euro.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#10649) concret_hp válasza Stanlee (#10646) üzenetére


concret_hp
addikt

én nem írtam, hogy jó 6%on autót lízingelni, mert többet lehet termelni :U ;]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#10650) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Sokszor visszatérek ide újra-evaluálni a lehetőségeim, megint elérkezett rá az idő. :D Jövő májusban az akkor 2 éve futó LTP-imen (5 db) felül lenne 11 millió megtakim. 4. kerületben egész jó 3 szobás future-proof lakások vannak 30 milkáért. Jelen gazdasági helyzetben szerintetek érdemes lenne belevágnom egy 20 milliós hitellel? 5-10 évre fixálnám, ennyi idő alatt ki is fizetném, és 15 éves futamidővel venném fel.
Gondolok itt az EKB és az MNB kezdődő szigorítására. Senki se látja a jövőt előre, de szerintetek a budapesti ingatlanpiacon lesz lufieresztő hatása a következő 2-3 évben ennek? Vagy csak elinflálódni fognak a lakásárak?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.