Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10801) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

[Drágák a budapesti ingatlanok?]

Szerinte a bérnövekedés és a külföldi vásárlók miatt nem, és még drágulni fognak.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#10802) Kobe válasza Oppenheimer (#10801) üzenetére


Kobe
veterán

Ket-harom dolog:

1, ingatlanalapok kezeleseben erintett cegek cikkeinek nem nagyon hiszek, alapbol (minden szentnek hajlik ugye a keze)
2, eleg erdekes megallpitas, hogy levezeti tobb varos viszonylataban, osszehasonlitasban, majd a legvegen egy mondattal athuzza az egeszet
3, rohadt gyenge, demagog erveles az, hogy budapest azert nem draga, mert a kulfoldieknek belefer. Lehet a lokalpatriota enem mondatja, de lehet a helyi vasarloerohoz kene viszonyitani, nem nemet, arab, stb nemzetiseguekhez

(#10803) attiati válasza Kobe (#10802) üzenetére


attiati
veterán

1. nem kezelnek ingatlanalapot. Maximum a Duna House Lakásalap forgalmazásában lehetnek érdekeltek, ami a 12 mrd eszközértékével és a forgalmazói jutalékával eltörpül a teljes kezelt vagyonuk mellett. Szerintem nekik egyébként is a szakmai hitelesség az ütőkártyájuk. Függetlennek mondanám őket.
Sokkal jobban érdekeltek lennének a részvénypiacok "felbeszélésében", mert ott több 100 mrd vagyont kezelnek, mégis inkább "lefelé beszélik" a részvénypiacokat.
Valóban igaz, hogy alig pár szereplő érdekelt az ingatlanárak esésében.
Ők viszont teljesen semlegesnek mondhatóak ebben.
Kb. a bevételük <1%-a függ az ingatlanpiaci áraktól. A maradék 99%-ot nem kockáztatják szakmailag hiteltelen dolgokkal.

2. Prágát minden elemzésben kakukktojásként emlegetik a helyi sajátos viszonyok miatt, így én azt ki is venném. Így Budapestet a felsoroltak közül csak Varsóval hasonlítanám, vagy még inkább Bukaresttel, Pozsonnyal.

3. Globális tőkepiacot figyelnek. Szakmai "ártalom". Emiatt és egyébként is nehéz lenne ettől elvonatkoztatni.
Az egész pénz és tőkepiac egy nagy globális massza lett.

4. Helyi viszonylatban már rég nem indokolt az áremelkedés Bp-en. De ez édeskevés, ha EU tagország vagyunk és a világ egyik legnyitottabb gazdasága. + az EU 6. legnagyobb városa.

5. Kifelejti az elemzésből (talán pont a helyi viszonyok másodlagossága miatt), hogy brutál negatív a forint reálkamata, ami ideig óráig tartható már csak fenn .

6. Lehet, hogy mindenféle regionális és globális összehasonlításban relatív olcsóak a magyar lakások, de attól még az ingatlan, mint eszközosztály nagyon drága. Tehát megmaradhat a magyar lakásárak relatív olcsósága a régióban úgy is, hogy a teljes régió lakáspiaca esik :) Játék a számokkal és szavakkal :)

7. Meg még egy csomó negatív forgatókönyvet kifelejtett. Személyes véleményem, hogy a cikk azért született, mert évek óta felkapott téma, hogy itt aztán már minden brutál giga megadrága és ennek az ellenkezőjére akart rámutatni, kihangsúlyozni. Ettől függetlenül ugyanezeket a dolgokat már sokan leírták előtte, úgyhogy semmi újat nem mutatott.

[ Szerkesztve ]

(#10804) attiati válasza Kobe (#10802) üzenetére


attiati
veterán

+1: gyenge deviza
(ami negatívum is lehet, mert értékvesztő devizába pakolják a dollárjukat, eurójukat)

(#10806) axioma válasza Kobe (#10805) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ebben a Hermina kocsogsege egy dolog, de a rendorseg hozzaallasa a sokkal szomorubb. Es mivel ezt tudni lehet, onerosito folyamat, ujra es ujra meg lehet probalni barmilyen kocsogseget. Masnak is. Lehet jobb lett volna ha nincs addig hir belole, amig nem az a vege hogy ervenyt szereztek a szerzodeseknek.

(#10807) Kobe válasza axioma (#10806) üzenetére


Kobe
veterán

nem kenném a rendőrségre. A Hermina évek óta tolja büntetlenül a szekeret, pedig simán 68000-szer szabhattak volna ki rá GVH bírságot, már csak a facebook üzenőfaluk alapján. A korábbi projekteknél feltárt egyéb szabálytalanságokra meg nem is mondok semmit.
Első esetnél 1M-et, másodiknál mondjuk 20-at, harmadiknál odavágni egy 1-200M-es bírságot és beszántani sóval az egész cégbirodalmat, nem cicózni

(#10808) axioma válasza Kobe (#10807) üzenetére


axioma
Topikgazda

Jo, OK, akkor nem a rendorseg hanem a magyar igazsagszolgaltatas barmely resze, most GVH vagy cegbirosag vagy mittudomen. Pont ez akart a hsz-em lenyege lenni, hogy az a baj hogy megtehetik, mert tudjak, hogy meguszhato igy is pozitiv szaldoval. Rohej. Nyilvan van valahol valaki a megfelelo hatterrel...

(#10809) attiati válasza axioma (#10808) üzenetére


attiati
veterán

A garancsi fele kopaszigátas budapartnal sem fog vizsgálódni senki, mert kiemelt beruházási státusz kapott. És ezeknél nem kellenek a hatósági engedélyek és előzetes kornyezeti hatástanulmányok.

(#10810) golfvariant


golfvariant
aktív tag

Ismerkedem a fogyasztóbarát lakáshitelekkel. Értem hogy fix kamat és forint alapú, ami nagy biztonságot nyújt, de nincs benne bármi ami kockázatot rejt? Pl az infláció, ha hirtelen felugrik 5%-ra akkor az nincs hatással a fennmaradó összegre?
Tehát ha felveszem 4,5%-al, de közben az infláció 5%-ra ugrik, akkor kvázi 0,5% "kamatot" nyertem a hitellel?

(#10811) Kobe válasza golfvariant (#10810) üzenetére


Kobe
veterán

Komoly kerdes? :)

A fogyasztobarst hiteleknek altalaban magasabb a hitelkamata mint a rovidebb periodusuake. Itt az a kockazat, hogy te kotsz egy szerzodest 3.5%os kamattal, vissont a jegybanki alapkamat / infla ez alatt marad jo sokaig. Igy nyilvan magasabb kamaton tobbet fizetsz, mint a piaci aktualis trendek szerint kellene.
Masik oldalrol viszont a bank is fut kockazatot az ellenkezo esetre - mi van ha megindul az alapkamat 5%ra, te meg 3.5%on vetted fel a hiteled, bukott a bank mert jobban jart volna ha helyetted inkabb az allamnak adja a penzed vagy mas piaci eszkozbe fekteti.

A rizikot meg azzal probalja csokkenteni a bank h ezeket a fix hiteleket dragabban adja, mint a valtozi kamatozasut

[ Szerkesztve ]

(#10812) axioma válasza golfvariant (#10810) üzenetére


axioma
Topikgazda

A kockazat az, hogy ha lefele megy, akkor is marad 4.5%.
Sot, eleve a 10 eves hitelnel, mivel emelkedo kamatokat varnak, dragabban (magasabb kamatra) kapod, mintha valtozot vennel fel.
Azt biztositjak, hogy _nominalisan_ ugyanannyit fogsz fizetni, barmi is valtozik a gazdasagi kornyezetben (kiveve ha tettek bele valami aprobetut, de nem hinnem). Az, hogy ez mennyire fogyasztobarat, az jo kerdes - mert ki tudja, hogy neked ez mekkora terhet fog jelenteni. De az emberek altalaban me'gis biztonsagosabbnak tekintik.

(#10813) Csabroncka válasza golfvariant (#10810) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ha most kellene lakáshitelt felvennem, akkor biztosan legalább 10 évre fixáltat! 2015-ben mi 3 vére fixáltat vettünk fel, ez akkor és eddig normálisnak tűnik, mert 10-11 év alatt fizetjük vissza a hitelt.

Jelenleg a kamatok lejjebb biztosan nem fognak menni, inkább az a kérdés, hogy mikor indul el felfelé, és ami még jobban foglalkoztat mindenkit, milyen ütemben :F

"in medias res"

(#10814) petyametyo


petyametyo
aktív tag

Lenne egy kérdésem hátha tudja esetleg valaki a választ :R

LTP-nél ha lejár a 4 év (ennyire lett kötve) és nem használom fel ,lehet tovább fizetni és az állami támogatást igénybe venni ?

(#10815) BornToBePuli válasza petyametyo (#10814) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Igen.

Read only felhasználó

(#10816) Kobe válasza petyametyo (#10814) üzenetére


Kobe
veterán

lejárat után folytathatod a gyüjtögetést mintha mi sem történt volna. Álltám max 10 évig jár

(#10817) petyametyo


petyametyo
aktív tag

Köszönöm a választ mindenkinek :R

(#10818) hungeek válasza Kobe (#10811) üzenetére


hungeek
senior tag

Ezt annyiban helyesbitenem, hogy a bank az esetek tulnyomo reszeben IRS vagy CIRS ugylettel visszacsereli a kapott fix kamatot valtozora az MNB-vel - igy nem fut nettoban kockazatot a fix kamaton

[ Szerkesztve ]

(#10819) Mercutio_ válasza hungeek (#10818) üzenetére


Mercutio_
félisten

Szóval "együtt mentjük meg" őket, ha elszáll az alapkamat/infla;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#10820) net91 válasza Kobe (#10816) üzenetére


net91
senior tag

Nálam letelt az OTP-nél a 4 év (és nem volt aktuális a lakásvásárlás) és az ügyintéző ragaszkodott, hogy hosszabbítsam meg a szerződést. Így lett 10 éves futamidejű a szerződés.
Most aktuális lett az ingatlanvásárlás. Most a megtakarítást felhasználhatom, vagy ki kell várni a 10 évet?

[ Szerkesztve ]

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#10821) hungeek válasza Mercutio_ (#10819) üzenetére


hungeek
senior tag

ez egy gazdasagpolitikai eszkoz az MNB reszerol, hogy a bankok egyaltalan megfizetheto aron hajlandoak legyenek fix kamaton hitelt nyujtani - a bankok nem hulyek, a forrasaik jelentos resze valtozo kamatozasu, a merleguk csak akkor tud egyensulyban maradni, ha vegso soron (akar IRS-ek segitsegevel) az eszkozoldal is ennek megfelelo.

(#10822) amargo válasza net91 (#10820) üzenetére


amargo
addikt

Felhasználható. A 4 év a lényeg.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10823) Mercutio_ válasza hungeek (#10821) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ezt én tudom, de a tömegek nem, és ez baj.
Nemkicsi...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#10824) attiati válasza Mercutio_ (#10823) üzenetére


attiati
veterán

Tömegeknek erről nem kell tudni, csak élvezik a hatását, hogy egyáltalán van és olcsóbb a fix hitel, mint IRS nélkül. Egyfajta monetáris lazítás. MNB meg vállalja az esetleges költségét, mert a növekedésen és befolyt többletadókon keresztül megtérül.

Az már más kérdés, hogy egy növekedési időszakban mi szükség van erre még mindig.
És miért nem működik piaci alapon a bankok transzmissziós szerepe?
Nem jó a bankok jövedelemtermelő képessége?
Nincs piaci alapon, piaci kockázat mellett hitelezhető vállalat?
Nincs valós növekedési potenciál, ezért nem kell a vállalatoknak a hitel?
Túl sok az állami beruházás és piaci alapon kevés beruházás történik?
Vagy a multicégek az anyavállalattól kapják a forrást?
passz

Most belenéztem az MNB 2018. augusztusi hitelezési jelentésébe:
1. a lakossági hitelállomány 2017. Q2-ben kezdett el növekedni tizenx év után először.
2. GDP arányos lakossági és vállalati hitelállomány teljesen összeesett. Lakossági 15%, vállalati 17%. Nem tudom, hogy ez amiatt van e, hogy az eladott nem teljesítő hiteleket kiveszik a statisztikákból?

Az MNB tökéletesen csinál egy nagyon egyszerű kommunikációs trükköt.
Túltolták a lazítást és az lesz majd a "szigorítás", hogy visszahozzák normál szintre.

A másik hír, hogy 250mrd csokot toltak bele a piacba 2 év alatt.
A támogatás 9%-a ment bp-i lakásokra.

(#10825) hungeek válasza attiati (#10824) üzenetére


hungeek
senior tag

A vallalati hitelezes mar egy ideje elegge porog - tovabbra is a lakossagi hitelezes az (foleg a jelzaloghitel), ami alacsony - kb iden kezdett el novekvo palyara allni. De ez szerintem nagyon rovid novekedes lesz.

(#10826) kicsi83


kicsi83
tag

(#10827) updog válasza kicsi83 (#10826) üzenetére


updog
senior tag

Én ebben is a pozitívumot látom, ma például jogosan összeveszhetek az asszonnyal, mert hetek óta mondom, hogy nyissunk a gyerek nevére is egyet, amíg meg nem szüntetik.

;]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#10828) Kobe válasza updog (#10827) üzenetére


Kobe
veterán

Engem az erdekelne hogy szulo nevere pl lehet e nyitni ugy hpgy azt majd en hasznalom fel

(#10829) #12681728


#12681728
törölt tag

Tehat ha nekem van egy 4 evre kotott fundamentam, akkor a 4 ev lejarta utan nem fogom tudni tovabb fizetni? Muszaj lesz kivennen?

(#10830) kacsaesokos válasza Kobe (#10828) üzenetére


kacsaesokos
tag

Lehet. Szerződést köthetsz bármennyit, de kedvezményezett csak 1-ben lehetsz.
A szerződés lejáratakor, vagy hosszabb szerződés esetén 4év után leghamarabb, a kedvezményezett dönti el, hogy mire használja fel, ez lehet a te lakás célod is, hisz közeli hozzátartozó vagy.

Plerix (#10829): Igen, vagyis fizetheted, csak nem kapsz utáni állami támogatást

[ Szerkesztve ]

(#10831) skristof


skristof
tag

azért az még nem világos, hogy ha nem hosszabbítod meg, csak fizeted a lejárat után is az LTP-t, akkor sem jár az álltám?

mert ekkor nem kötöttél új szerződést, szóval akkor visszamenőlegesen módosítanak. nem? :U

(#10832) goccer válasza kraftxld (#10791) üzenetére


goccer
aktív tag

Hát most ez mégis komoly volt...

(#10833) Oppenheimer válasza kicsi83 (#10826) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Van 5 futo lakastakarekom de annyira bizonytalan mikor lesz ebbol vasarlas. Egyre lehetetlenebbnek tunik 20 gyerek vallalasa nelkul. :D Azon gondolkodtam mostansag, hogy inkabb felmondom oket, es betolom a cash-t PMAP-ba.

Ha csak a 4 evre fog jarni a tamogatas, akkor a heten meg is lepem ezt.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#10834) Mercutio_ válasza skristof (#10831) üzenetére


Mercutio_
félisten

A támogatás a szerződésben szereplő időre (4 év) fog járni, ha elfogadják a javaslatot.
Az, hogy a szerződés módosítása nélkül lehetőséged van tovább fizetni a saját megtakarításodat ettől független technikai dolog.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#10835) Gombinyó válasza Oppenheimer (#10833) üzenetére


Gombinyó
őstag

Aztán majd azt is kicsinálják.

(#10836) RexpecT


RexpecT
addikt

Lakáslottó(NOK) remélem marad :U :DDD

(#10837) Oppenheimer válasza Gombinyó (#10835) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem fogják, még kamatemelés is benézhet.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#10838) kicsi83 válasza Oppenheimer (#10833) üzenetére


kicsi83
tag

Ami a legjobban idegesít, hogy itt semmire nem lehet hosszú távon tervezni. Arról nem beszélve, hogy állítólag sokan emiatt is szavaztak fideszre.

(#10839) Oppenheimer válasza kicsi83 (#10838) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nekem is fel volt írva a kis Google keepemben, hogy 6 és 8 éves szerződésekkel mennyi felhasználható pénzem lesz, plusz mennyi egyéb megtaki lesz mellette, de változnak az idők, változnak a tervek is.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#10840) goccer válasza kicsi83 (#10838) üzenetére


goccer
aktív tag

Mi a héten akartunk nyitni egyet, most veszünk fel lakáshitelt, nyilván bele volt számolva több jövőben nyitott LTP is a végtörlesztésbe... Pont miután kezdtem beletörődni, hogy a cafeteriás lakás hitel előtakarékosság is ugrott.

(#10841) savoo válasza kicsi83 (#10838) üzenetére


savoo
addikt

Azok ezt is torokra fogják venni és megmagyarázzák hogy ez így jó..

(#10842) inferno88 válasza goccer (#10840) üzenetére


inferno88
őstag

A semmiből jutottunk el arra a korrekt színvonalra a barátnőmmel, amiben most élünk, semmi örökség, pénzes amerikai nagybácsi vagy hasonló szerencse nem ért minket, ez kb. az egyetlen lehetőség, hogy pelenkás korunk előtt legyen egy saját ingatlanunk ahelyett, hogy "az ablakon" dobjuk a pénzt az albérletre és ezzel a 20-30-as generáció jó része így van. Erre most "nuke them all" módra váltott a kormány már ezen a téren is. Mi is úgy terveztük, hogy a majdani hitelekbe folyamatosan betörlesztünk LTP-kel, de akkor ez most borult. Jelenleg négy darab LTP-nk fut, úgy néz ki, hogy becsúszással még tudunk kettőt indítani. Jól gondolom, hogy 10 évre kéne ezeket kötni?

Semper fi!

(#10843) vnorbi válasza skristof (#10831) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Ha a jelenlegi formájában fogadják el a javaslatot, akkor igen, visszamenőleges törvényalkotás lesz. Nem csak a futó szerződésekre, hanem a már rég lejárt szerződésekre is rásütik, hogy nem járt állami támogatás arra a részre, amit az eredeti szerződés időtartama utáni hosszabbításra fizettek ki. Aztán hogy ezt a részt visszakérik-e, vagy észre sem veszik, hogy nem is ezt akarták a módosításba beleírni, majd kiderül.

(#10844) Fandango válasza inferno88 (#10842) üzenetére


Fandango
veterán

Időarányosan a 4 éves a legjobb választás hozam szempontjából, minél hosszabb időtartamra kötöd annál inkább nem éri meg, mert abból a pénzből más befektetési forma jobb hozamot ad.

vnorbi: visszamenőlegesen nem vonják vissza az állami támogatást, mindenhol ezt írják. Csak az újonnan kötött szerződésekre nem jár. Az már más tészta, hogy a hatályba lépés után már nem lesz aki új szerződést fog kötni.

[ Szerkesztve ]

(#10845) Novics válasza inferno88 (#10842) üzenetére


Novics
senior tag

Sejtettem, hogy felbolydul a topik.
Mi is éppen vásárlást tervezünk, és igen, nálunk is az volt a terv, hogy folyamatosan mennek az LTP-k előtörlesztésbe. Belebegtették az emelt CSOK-ot a kistelepüléseken - pont egy ilyenbe tervezünk költözni - de erről sincsen semmi hír. Mi szerintem két gyereknél megállunk - de annyit mindenképpen szeretnénk -, viszont használtban gondolkozunk, amit aztán szinte alapoktól újjá kellene építeni. De ez már akkor is használt, jóval kevesebb támogatás. Baromira jó, hogy ennyire lehet előre tervezni egy olyan tételt, ami kb 20 évig fogja meghatározni a mindennapi pénzügyeinket.

Fandango +1

[ Szerkesztve ]

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#10846) vnorbi válasza Fandango (#10844) üzenetére


vnorbi
aktív tag

A módosítás hatályba lépése előtt kötött szerződésekre az vonatkozik, hogy azok megtakarítási idejének hosszabbítása esetén a hosszabbításra nem jár állami támogatás. Arról nincs szó, hogy a kizárt hosszabbítás mikorra esik. Az lenne a korrekt, hogy ez a rész a most futó hosszabbított szerződésekre a következő hónaptól lenne értelmezendő (jó, ez sem igazán korrekt), de ehelyett azt lehet kiolvasni a módosítás szövegéből, hogy bármikor is kötött valaki szerződést a múltban, és aztán azt meghosszabbította, akkor arra a hosszabbításra nem jár(t) az állami támogatás.

(#10847) Csabroncka válasza Csabroncka (#10790) üzenetére


Csabroncka
addikt

Elnézést kérek mindenkitől, tévedtem. Rendkívül nagy hibának tartom a teljes megszüntetést!

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#10848) petyametyo


petyametyo
aktív tag

Ez valami elképesztő hogy mi van itt . Az ember nem bír előre tervezni már semmit .Nekem is van 2 LTP amivel most a maradék lakáshitelemet szeretném ki törleszteni ,és gondoltam hogy utána újra kötöm őket,hogy nagyobbra tudjam cserélni majd 4 év múlva .
Hát köszönöm szépen :W

[ Szerkesztve ]

(#10849) A Zéé


A Zéé
addikt

hali!
Eddig egy LTP-m van, OTP-s. Mivel úgy néz ki, szorít az idő, nincs sok időm utána járni, de hogy tudok nyitni egy másodikat magamnak? Simán bebattyogok, és nyitnak még egy számlát, vagy azt már valaki rokon nevére kell nyitni? Esetleg Fundamentánál nyissak egyet amilyen gyorsan csak tudok?

off:
Látom feljebb a Hermina Bau-s cikket, mi ezek szerint szerencsések vagyunk, barátnőmet csak 1 havi bérével húzta be a "kedves, és becsületes, koránt sem sztereotíp építési vállalkozó" Sándor, mindezt azért, mert december 25-én délelőtt nem vette fel neki a telefont.

Just a simple Lineman...

(#10850) Csabroncka válasza A Zéé (#10849) üzenetére


Csabroncka
addikt

Adószám a lényeg (egyenes ágú rokon), és fizetheted!

Azt hiszem ez nem lesz népszerű lépés, sok szavazó büntetni fog!

"in medias res"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.