Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11051) vg válasza Fandango (#11045) üzenetére


vg
addikt

"Telefon 2500 évente, akkor már egyáltalán minek? A segélyhívás ingyenes, ha csak amiatt kell."

Erre még reagálok. A Domino évente 2500 feltöltés, három, négy hónaponként pedig elég feltölteni a callingcredit mobilvoip-t (kalapom teszem rá azt se tudod mi az)10 euroval, ahol 2 forintért lehet bármelyik mobilt hívni. Igen, szinte csak otthonról telefonálok wifi-n.

"Utazás 0, mindenhova gyalog jársz, meg bringával, na ne szórakozz már?"

Pesten dolgozom, pesten élek. Két kilométerre lakom a munkahelyemtől, minek vegyek erre bérletet ha 10 perc bringa?

Mellesleg, kezdem érteni miért utálja mindenki a kiszámolos faszit és miért tiltja ki minden második embert a fórumáról.

(#11052) Mercutio_ válasza vg (#11049) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jah, csak ilyen "apró" részletet elfelejtettél leírni az eredeti hsz-ben:DDD
Nem ismeretlen, nálunk is ez van, de nem az a tipikus, hogy 12 lakásra jut 1 többszáz négyzetméter kiadható terület, azt remélem te is tudod....

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11053) axioma


axioma
Topikgazda

Alapvetoen nem volt semmi bajom ezzel a temaval se, valahogy idetartozik es kulturalt eszmecsere volt sokaig, de most mar kicsit kezd elmenni. A tema maradhat off-ban, de ha lehet akkor csak a sajat tapasztalat, velemeny legyen benne, es ne a tobbiek irasara reagalas, minositessel.
Koszi!

Axioma, kivetelesen mint topikgazda.

(#11054) Kobe válasza vg (#11051) üzenetére


Kobe
veterán

Kiszamolos Miklost azert "utaljak" mert egy marketingjelenseg, relative keves erdemi tartalommal.

A szemleletmodja jo, de mar minden puskaport ellott ebben a temaban az akademiaval. Ha negnezed az ujabb irasait, kezd kicsit "elborulni" : rendeljel nyugodtan negbizhatatlan, ellenorizhetetlen szemuveget kinabol mert olcso (arts az egeszsegednek), illetve mindenki aki otthon nem a jokai osszest scannelgeti kindlere mert ugy kevesebb helyet foglal es akkor eleg 2nmrel kisebb lakas is eleg, az hulye.... :)

(#11055) astorre19 válasza Kobe (#11054) üzenetére


astorre19
aktív tag

Igen,van sok jó meglátása,de nagyon sokszor meg túltolja a dolgokat.A rendelj kínából lencsét nálam is kicsapta a biztosítékot azért,és pár hete volt a gyógyszerekről is valami hasonló cikk,ami szintén tele volt féligazságokkal.

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#11056) axioma válasza Kobe (#11054) üzenetére


axioma
Topikgazda

Kiszamolos tobbszor irt objektiven hamis dolgokat, en azert ignoralom, meg a ra tamaszkodo erveleseket. Teny, hogy ez is olyan hogy sokaknak jobb, mint a semmi (ha mar oktatasunkbol hianyzik, legalabb lehetoseget ad elmozdulni a nulla tudasszintrol), szoval vegulis egy igenyt jol kiszolgal es reszleteket nezve me'g hasznos is a tevekenysege, de egy szint felett mar tul bulvarnak tunik.

[ Szerkesztve ]

(#11057) Ironizer


Ironizer
tag

Indexes cikksorozat a zártkertekről:

Egy középosztálybeli ezt engedheti meg magának

Gazdagék itt azt csinálnak, amit akarnak

Engem is vonz a zártkert, de nem azért, mert csak azt engedhetem meg magamnak (bár kétségtelen, hogy csábító az ár is, hogy akár hitel nélkül tudnék venni házat), inkább azért, mert vonz a természetközelisége, illetve, hogy kevés az ember egy városhoz, de még egy faluhoz képest is. Vagyis kevés volt, de egyre több, ahogy a cikk is írja.

(#11058) BigBlackDog válasza Ironizer (#11057) üzenetére


BigBlackDog
veterán

Nem lehet feltétlen rossz, de két dolog erősen visszatartana engem;
- Közművek (elsősorban csatorna és vezetékes víz) hiánya. Igen, tudom, hogy kútból is lehet nyerni vizet (de kérdés, hogy milyen minőségű a felszín alatti vízkészlet), meg létezik emésztő is.
- Nehéz megközelítés/tájékozódás a készenléti szervek szemszögéből. Bármi baj történik, nem árt, ha egy mentő vagy tűzoltó azért odatalál és oda is tud jutni könnyen.

Másrészt, ha ilyenben gondolkoznék, én azért alaposan utánajárnék, hogy milyen helyi rendeletek, szabályok vonatkoznak éppen az adott zártkerti területre, illetve milyen módosítások várhatóak a jövőben.

[ Szerkesztve ]

(#11059) Ironizer válasza BigBlackDog (#11058) üzenetére


Ironizer
tag

Amiket én nézegetek, ott 99%-ban van villany és víz, csatorna nincs, de az még talán a legkisebbik gond a közművek közül. A mentők/tűzoltók probléma, de még rendelni sem tudsz semmit (árura gondolok, nem kajára), plusz a bejelentkezés is kérdéses. Aztán ott van még a posta és a szemétszállítás problémája is. Meg a jogi állapot, hogy gazdasági épületként bejegyzett-e, nagyobb-e, mint a megengedett, stb. Szal ja, sajnos elég sok gond van velük, pedig amúgy a környezet nagyon vonzó. Egyszer láttam egy eladó házat (vadászház jellegű) egy pár házas "településen", erdő közepén, de nem zártkert volt, aszfaltozott út, stb, szal sok szempontból jóval jobb volt, de kicsit messzebb is volt, mint szerettem volna, meg bármennyire is szeretnék minél távolabb kerülni az emberektől, azért az erdő közepén lehet kicsit para lenne. :D

(#11060) _adaml21_ válasza vg (#11050) üzenetére


_adaml21_
őstag

Én nagyon jól elolvastam, nem véletlenül emeltem ki: utazás (akár tömegközlekedés) 0
Ebből arra következtettem, hogy jársz tömegközlekedéssel, de nem fizetsz = bliccelsz. Ez esetben viszont te írtál hülyeséget, a bringa az nem tömegközlekedés :)

(#11061) albiosz


albiosz
őstag

No, nézem, hogy 2 gyerek után is lesz 10 milla hitel lehetőség új ingatlan vásárlásra.[link] Anno nem úgy volt, hogy ez kamatmentes? Random keresés szerint fix 3% pl. OTP-nél. Mondjuk az sem rossz, sőt.

,,Hozzátette: hétvégén a kormány bejelentést tesz a Családi Nemzeti Konzultáció eredményéről, és további támogatási lépések várhatók."

Jó lenne a támogatást is emelni, ha nem is arányosan 5 millára, de mondjuk duplázni a mostani 1,4-et.

(#11062) #41635072 válasza albiosz (#11061) üzenetére


#41635072
törölt tag

És mi értelme lenne? Ez nem hozzád kerül, hanem az építtetőhöz..

(#11063) albiosz válasza #41635072 (#11062) üzenetére


albiosz
őstag

A támogatás használt lakásra is felhasználható...

(#11064) #41635072 válasza albiosz (#11063) üzenetére


#41635072
törölt tag

És az szerinted hozzád kerül? Minimum ennyivel emeli a vételi árakat. Azt hittem ez már elég egyértelmű.

(#11065) albiosz válasza #41635072 (#11064) üzenetére


albiosz
őstag

ez hülyeség. :)

(#11066) #41635072 válasza albiosz (#11065) üzenetére


#41635072
törölt tag

Kerlek tamaszd ala, mert az ingatlanpiaci folyamatok nem ezt mutatjak.

(#11067) albiosz válasza #41635072 (#11066) üzenetére


albiosz
őstag

Nézegetem jó ideje a potenciális területeket, ahol vennénk majd. Biztos vagyok benne, hogy a magánszemély eladó nem emel hirtelen 1,5 millát csak azért, mert nőne a támogatás.

De ahogy emlékszem, te meglehetőssen pesszimista vagy, így úgysem tudlak meggyőzni, nem is akarlak.:)

(#11068) golfvariant válasza albiosz (#11063) üzenetére


golfvariant
aktív tag

használt lakás esetén csak bővítésre :U

(#11069) albiosz válasza golfvariant (#11068) üzenetére


albiosz
őstag

A támogatás használt lakásra is. Ez jelenleg 1,4 milla 2 gyerek esetén.

Új esetén valamivel több, 2,6. De ha visszaolvasol, akkor én az 1,4 duplázását szorgalmaztam.

Amiről te beszélsz az a kedvezményes hitel, amire írtam is, hogy új lakásra fordítható csak.

[ Szerkesztve ]

(#11070) attiati válasza albiosz (#11061) üzenetére


attiati
veterán

Ez hitel, nem vissza nem fizetendő támogatás.

(#11071) albiosz válasza attiati (#11070) üzenetére


albiosz
őstag

Tudom, hogy hitel, de anno a köznyelvben kamatmentes hitelként hallottam róla.

(#11072) Mercutio_ válasza albiosz (#11067) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem "jóideje" kell nézegetni, hanem pl. a CSOK bevezetése előtti és utáni árakat kellett volna annó követni mind új, mind használt lakások hirdetéseinél és akkor magad is láthattad volna.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11073) albiosz válasza Mercutio_ (#11072) üzenetére


albiosz
őstag

Nem kötném az emelkedést csak a csokhoz. Ha a vágyaknál maradunk is mondjuk dupláznák a 2 gyerek után járó, használt lakásra járó támogatást, nem hinném, hogy egyik napról a másikra mindenki emelne 1,4-et a lakása árán. A társasházunkban nagyjából 2016 óta hasonló áron mennek el a lakások. Nekünk mákunk volt, hogy 2014 tavaszán vettük. 2x-es a szorzó azóta.

(#11074) updog válasza albiosz (#11073) üzenetére


updog
senior tag

Valóban nem csak a CSOK miatt volt emelkedés, a régióban is akkoriban indult el (válság kiheverése, olcsó hitelek mindenfelé), (KSH), de nem lehet nem észrevenni, hogy a CSOK is erősen hozzáadott nálunk ehhez (google CSOK lakásár).

Ez a vevőknek 0 segítség volt (támogatás mínusz lakásár növekedés jó esetben közel 0), az eladók (ha új ingatlant is vettek) 0 hasznot láttak az emelt áron, mert az új ingatlanjukra el is ment az extraprofit (©). Cserébe sokan megszívták akiknek nem jár támogatás...

Most a vicc kedvéért megnéztem, a 2015 végén vett lakásunkhoz (már akkor is milliókkal túlárazottnak tartottam) hasonló, ugyanott lévő (Füredi ltp) 68 m2-es panelek 30-35M (!!!!!!!!!!!!) áron vannak fent ingatlan.com-on. Tehát kb. nekünk is dupla áron megy (alku után).

El is kezdett viszketni a tenyerem :U ;]

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#11075) golfvariant válasza albiosz (#11073) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Érdekes módon nem egy cikk szólt arról amikor bevezették a 10+10milliós csokot, hogy dec 31-ről január 3-ra 7-8 millióval növekedtek az árak :) Kvázi egyik napról a másikra, de biztos én vagyok a tájékozatlan :U

Origo, ami azért eléggé kormánybarát (legalábbis az utóbbi időben)

portfolio

kiszamolo

Világgazdaság

Ha szerinted pár nap alatt volt "pofájuk" ennyit emelni, akkor az elmúlt több mint 2 évben nem kalkulálták bele mind a 10 milliót? Kicsit naiv vagy :U Többek között ezért van egekben az ingatlanok ára...

[ Szerkesztve ]

(#11076) albiosz válasza golfvariant (#11075) üzenetére


albiosz
őstag

Még mindig használtról beszélek. :) Az újat csak érintettem.

(#11077) .tnm válasza albiosz (#11076) üzenetére


.tnm
addikt

és a kettőnek semmi köze egymáshoz. XD

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#11078) albiosz válasza .tnm (#11077) üzenetére


albiosz
őstag

Nyilván van, de nem olyan arányú a növekedés a használt piacon, mint az újak esetében.

Engedjük el srácok! Én se örülök az ltp-nek, ahogy írtam is akkor, de akkor valóban, töröljék el a csába az egész csokot, ugye?

[ Szerkesztve ]

(#11079) golfvariant válasza albiosz (#11076) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Az újból is valamikor használt lesz ;] Ez egy domino hatás, mint a munkaerő piac. Mindenki próbál a magasabb összeg felé hajtani.

Mi 2013-ban vettünk egy 47nm-es lakást 16ért, most 34-ért adtuk el... Szóval használtnál is eléggé szép az arány. Mindezt úgy hogy akkor a Sidi Angelnél új építésűként olcsóbban kaptunk volna lakást, mint amit vettünk használtat. Csak egy évig nem történt semmi és visszakértük a pénzünket.

[ Szerkesztve ]

(#11080) #41635072 válasza albiosz (#11078) üzenetére


#41635072
törölt tag

De, pontosan ugyan akkora..
Igen, ez lenne a legesszerubb es legigazsagosabb megoldas. Mert a nem nagycsaladosok ellenetetlenitese minden csak nem korrekt.

[ Szerkesztve ]

(#11081) attiati


attiati
veterán

Évi 100 mrd forint csok tett csodát az ingatlan piacon.
Ja mégsem.

(#11082) Mercutio_ válasza attiati (#11081) üzenetére


Mercutio_
félisten

Volt azért némi katalizátor hatása :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11083) attiati válasza Mercutio_ (#11082) üzenetére


attiati
veterán

számolja össze valaki a statisztikákból, akár csak nagyságrendi tippre is:

1. betétből mennyi lóvé ment át lakásba

2. mennyi csokot folyósítottak (ha igazán vizsgálni akarjuk a csok szerepét, akkor csak a korábbi szoc. támogatási rendszeren felüli részt veszem bele !, mert csak az a rész számít, 1-2 gyerekeseknél alig valami)

3. mennyi külföldi tőke jött befektetési céllal a lakáspiacra

4. mennyi hitel ment a lakáspiacra (itt azt kellene nézni, hogy mennyi a lakásvételek hitelezésénél a többletfolyósítás. Tehát ha valaki hiteles lakást cserélt nagyobb lakásra még több hitellel, akkor csak a hitel különbözetével számolni.
Ha első lakás, akkor a teljes hitellel számolni.
Valószínű ez a legnehezebb pont, mert van bruttó szemléletű statisztika, amiben benne van minden hitelkihelyezés (tehát a lakáscseréknél nem csak a többlethitel). És van nettó szemléletű, amibe beleszámolják az összes hiteltörlesztést is, tehát azokét is, akik soha nem cserélgettek lakást.

+ még néhány pont, ami friss tőkét hoz

5. mennyi a fenti összege

2. / 5. pont = x %

Megkapjuk, hogy az ingatlanpiacra áramlott friss tőkén belül mekkora arányt képvisel a csokból odaáramlott pénz. Mekkora a csok szerepe.

x < 10% és ezzel a tippel nem vállalok nagy kockázatot

[ Szerkesztve ]

(#11084) attiati válasza attiati (#11083) üzenetére


attiati
veterán

vagy abból indulok ki, amit tudok ksh adatokból

a befektetési célú lakások jó része valószínűleg hitel nélkül megy, tehát friss tőke
(megtakarításból érkező átcsoportosítás + külföldi tőke)

összes tranzakció szám * egy lakás átlagos ára * befektetési céllal vett tranzakciók aránya

Érdemes lenne tovább bontani bp-i befektetési aránnyal és bp-i átlagos lakásárral.
Így még magasabb összeg jönne ki, mert a bp-en 40% a befektetés és az átlagosnál magasabb áron és a tranzakciók nagy része bp-en történik. Tehát nyugodtan lehet számolni ~2500-3000 mrd befektetési összeggel a csok indulása óta.

+ a hitelek nincsenek benne, ami évente legalább 1-200 mrd friss többlethitel, én onnan is számolnék legalább 500mrd-al a csok indulása óta

kb 10 perc kutatást igényel egy nagyságrendű számolás és akkor képben vagyok nagyjából a tippelgetés és a szócsata helyett :((( :K

Nincs 10% a csok aránya, és ha a korábbi évek szoc.pol összege feletti csokot nézem, akkor még kisebb a csok szerepe.

[ Szerkesztve ]

(#11085) Oppenheimer válasza attiati (#11083) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Örülök, hogy jöttél és helyretetted a "csok miatt drága minden" közhelyes tévedésben lévőket. :R

Mondjuk azt az egyet tegyük hozzá, hogy a csok teljes egészében az új építésűek piacára zúdult, és azon belül nagyobb lehetett a részaránya a 10%-nál, de tény, hogy a használt lakások drágulásában elenyésző szerepe volt.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#11086) Mercutio_ válasza attiati (#11083) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem azt mondtam, hogy minden áremelkedés oka a csok, de itt pl. te is írsz példát az utolsó előtti bekezdésben, hogy bizony amikor kijött, akkor az megdobta az újépítésű lakások árait :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11087) Kobe válasza attiati (#11084) üzenetére


Kobe
veterán

A tranzakciok 70% vagy valamivel tobb hiteles... Vagyis alacsonyabb a befektetesi reszaranya az osszhoz kepest.

Amugy az, hogy a csok a hasznalt lakasokat mennyire dobta meg, szerintem szinten alulertekelt. Volt egy eros, reaktiv attet a ketto kozott. A hasznalt lakas pont azert tudott ekkorat menni, mert a csok megtolta az ujepitesut.

A mai hireknek megint eleg erdekes uzenete van: beszantottuk a tudatos elotakarekossagra epulo rendszert, de ne aggodj mert 5millaval tobbel eladosodhatsz ebbol a jo kis hitelbol (pont alapblogon asszem arrol volt cikk, hogy a piac mar igy is az extrem futamidovel reagalja le az arakat, es a 20ev a minimum futamido kb de a 30 ev is merheto aranyu.... Ez kvagaz, nincs ra jobb szo)

[ Szerkesztve ]

(#11088) attiati válasza Mercutio_ (#11086) üzenetére


attiati
veterán

Megdobta a bejelentéskor, mert tényleg nem a pillanatnyi erőviszonyokat árazták a fejlesztők, hanem a jövőbeni kereslet élénkülést. Tehát nem elsimítva, fokozatosan jelentkezett a hatása, hanem hirtelen ugrás.
És 2015-ben az egyik legerősebb piaci hatás volt a csok.
A torzító hatása különösen erős volt, mert az új építésűt túlértékelte a használttal szemben.

Viszont így 3 év távlatából elemezve már nem olyan jelentős a csok hatás.

Azóta sokkal erősebb a többi tényező hatása (hitelezés berobbanása, reálkamat, külföldi tőke, kapacitáshiány, béremelkedés, betétből kihajtott pénzek).

Ne feledjük, hogy alig akart beindulni a hitelezés, most robbant be az utóbbi 1 évben.
Béremelkedés azóta erősödött meg.
2015-2016ban még volt pluszos betéti kamat.
És továbbra is kulcstényező a lakosság nettó vagyonának durva növekedése.

Szerintem 2 nagyon erős tényezőcsoport van.
1. GDP növekedés és ha arra rá tud csatlakozni a bérnövekedés, akkor megvan a belső motorja az ingatlanpiacnak és megvan a pozitív jövőkép mind vállalati, mind lakossági oldalról.
2. pénz ára (kamat): ez most globális jelenség, így külső-belső motor egyszerre. + a hitel is olcsó, ami újabb belső hajtóerő.

Ha a csokot kihúzod a rendszerből, akkor lassul a mozgás.
Ha a másik kettőt kihúzod, akkor irányt vált a mozgás.

(#11089) attiati válasza Kobe (#11087) üzenetére


attiati
veterán

igazad van, almát a körtével adom össze.

Két külön kategória a befektetés célja és a forrása.
Van befektetés célú és saját célú.
Illetve van hitelből finanszírozott és saját finanszírozású.

Azért írtam, hogy nézzük meg a befektetést, mert ott nagyobb a saját finanszírozás aránya, és akkor nem kell túrni a hitelezési statisztikákat (nettó, bruttó szemlélet... és egyik sem jó a kettő közül az elemzésre).

70% lehet hiteles, de ebben is lehet befektetési célú is. Azt gondolom, hogy az utóbbi évben már megjelentek a hitelből finanszírozott befektetési célúak is, mivel elkezdtek arra játszani az emberek, hogy magasabb az albérleti bevétel, mint a hitel kamata. Tömören fogalmazva.

Viszont a nagyságrendeket nem változtatja meg. 5-15% között marad a csok szerepe, ha a tőke nagyságát vizsgáljuk a 2015-ös bevezetés óta eltelt 3 évben. Összességében.

Ha a 3 éven belüli hatás időbeli eloszlását vizsgáljuk, akkor az időszak elején erős volt a csok hatás, most már kevésbé.

És ha alszegmenseket vizsgálunk, akkor változik a kép, mert vidéken erős a csok szerepe, bp-en nem.
Ez egyébként most ellentmond annak, hogy az újépítésűek piacán erős a csok hatás.
Hisz a kormányadatokból látszik, hogy bp-en csak a csok 9%-át folyósították. Ez 22mrd forint 2015 óta !!! Miközben az újépítésűek nagy része bp-en épül. Akkor ez most hogy is van, hogy a csok az újépítésűeket hajtja?

A csok 68%-át vidéki falvakban és vidéki kisvárosokban folyósították. Mondani sem kell, hogy oda a lakásépítők be nem teszik a lábukat. A csok maximum a vidéki családi házak árát hajtja.

És hogy 22 mrd forint hajtotta fel a budapesti árakat? :C jaj....

A mai híreknek meg egyetlen üzenete van, amit írtam 1-2 hete. Lakástámogatásra pénz annak jár, aki gyereket vállal.
Pont kiszámolták és annyi pénzt terelnek át a többlet kamatmentes hitelre, mint amennyi az LTP támogatás volt.
Összegében nem változik a támogatásra fordított pénzmennyiség, csak egy szűkebb (gyereket vállaló) réteg kapja meg ugyanazt a pénztömeget.

[ Szerkesztve ]

(#11090) attiati válasza attiati (#11089) üzenetére


attiati
veterán

és még végiggondolva bp-en ezt a 22 mrd-ott 3 év alatt....

Egyre inkább az látszik utólag, hogy az újépítésű fejlesztők nagyon erős csok hatással számoltak, amikor a árazták a 2015 végi, 2016 eleji projekteket és amikor betervezték a naptárba a 2016-2017es projektszámot.

Aztán közben az élet és az összes többi piacmozgató hatás átírta az eseményeket.... és valami teljesen más mozgatóerő vette meg az újépítésű lakásokat.

NEM a csok.

Aztán a későn ébredő fejlesztők is beszálltak a versenybe (a kereslet erejét és a tovább javuló kamatkondíciókat látva). És berakták a naptárba a saját 2017-2018-2019-es fejlesztéseiket, ami már munkaerőhiányt is okozott.

Ez volt a múlt, de azt sem árt megérteni. A jövőben semmi sem így lesz.

[ Szerkesztve ]

(#11091) Mercutio_ válasza attiati (#11088) üzenetére


Mercutio_
félisten

Akkor nagyjából egyről beszélünk.
Megemelte azt az alapot (100%-->120%) amire a további árnövelő elemek szorzói/tételei aztán rákerültek.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11092) astorre19


astorre19
aktív tag

[link]

Érdekes,első ránézésre nekem nem tűnik nagy biznisznek,maximum a fix kamatú hitel miatt

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#11093) axioma válasza astorre19 (#11092) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat azert ez vicces. Merthogy a szerzodes mindig is ugy szolt, hogy a lakaskolcson resz nem jar, hanem - hitelbiralati folyamat vegen - adhato. Az mas kerdes, hogy a gyakorlat az volt, hogy mindenki megkapta, ha mar takarekoskodott x evig onkentesen, akkor fizetni fogja a hitelt is (jo, nem mindenki, de az igenylok 99+%-a).
Ezzel a konstrukcioval most be tudjak jol szedni a nyitasi dijakat, es semmi nem kotelezi oket, hogy hitelt adjanak. Sot, mivel a biralat nem kell nyilvanos legyen (a miertje), megsughatjak hogy ha kotsz me'g par elonytelen szerzodest akkor megkapod... ki van ez talalva kerem.
(Felreertes ne essek, nem mondom hogy ez lesz, csak spekulalok, hogy miert meri beigerni a 6 ev mulva allapotokrol semmit nem tudva az alacsony hitelkamatot.)
Az varhato volt, hogy valamit most mar valtoztatnak rajta, a 3%-os beteti kamat se ment mar a mostani kornyezetben, de az alltamot is eleg regota mondjak hogy csokkenteni fogjak, akar 2 eve lehetett ilyen terv a fiokban, amin csak a szamokat frissitettek es most beadtak.

(#11094) axioma


axioma
Topikgazda

Kieg. Ha novekedne a beteti kamat a jovoben, akkor lehet annyi elonye az ltp-knek, hogy kamatado-mentes, amig el nem felejtik kivenni a torvenybol. Persze papiron akkor is laktak szerzodes kell, de mar nem kell darabszamot korlatozni, plusz nem lakascelu felhaszn. eseten a nemletezo alltamot kene visszafizetni, na bumm, tudna jobb kamatot adni plusz a fizetesi hajlandosag miatt szurt felhasznaloknak nem ilyen vadul nyomott de piacinal jobb kamattal lakashitelt arulni.

(#11095) attiati


attiati
veterán

Egyébként simán lehet, hogy tévedek, mert a 22mrd nagyon alacsonynak tűnik bp-en.

ebben tévedhetek:
1. a csok statisztikában csak a már folyósított összegek jelennek meg.

Így az alábbi pénz nem jelenik meg benne:
- Csok segítségével leszerződnek az újépítésű lakásra.
- De a folyósítás csak 1-2 évvel később történik meg, amikor eléri a kötelező 70%-os készültségi fokot az ingatlan.
Így a pénz már megjelenik az árakban és a keresletben. De a csok statisztikákban még nem.
Ez magyarázatot adna arra, hogy miért ilyen alacsony bp aránya a csok statisztikákban.
Mert itt épül a legtöbb újépítésű lakás. Amikre még nem fizették ki a csokot, főleg a projektek csúszása miatt. És majd később ugrik meg a statisztikákban a bp-i csok aránya.

Viszont !
Ellentmond a tévedés lehetséges okának, hogy a cikkben egyértelműen úgy fogalmaznak, hogy a statisztikában az igénylések szerepelnek. (nem a folyósítások)

A támogatások 36 százalékát kisvárosi ingatlanokra kérték, 32 százalékát falvakban, községekben, 23 százalékát megyei jogú városokban lévő ingatlanokra, 9 százalékát pedig budapesti otthonokra - mondta.

És az augusztusi MNB hitelezési statisztikáiban is csok szerződéskötést említenek, nem folyósítást.

Márpedig az adásvételi szerződést követő 180 napon belül igényelni /szerződni kell a csokra.
Március előtt ez 120 nap volt.

Tehát eszerint a csokos lakásoknál max 180 nap időbeli eltolódás lehet a csokos lakás adásvételének megkötése és a csokos statisztikákba bekerülés között. Nem pedig évek, amíg 70%-os készültségi fokra ér az ingatlan.

Úgyhogy valami más oka lehet annak, hogy a Budapest soron csak 22mrd csok szerepel a statokban.

2. A másik dolog, amiben tévedek, hogy a csok összegek nagy részét valóban újépítésű lakásokra költik.
[link]

Ez 2018. júniusáig szóló statisztika, amikor 195 yardon állt az igényelt csok.

Itt azt írják, hogy:
" Az összeg 68%-át újépítésű, 31%-át használt lakásra, 1%-át pedig bővítésre vették eddig igénybe a háztartások, a darabszám szerinti arányok fordítottak lehetnek"

Viszont!
KSH adat szerint 2017 és 2018. Q1-ben az újépítésű lakások felét magánszemélyek építették.
Úgy tudom, hogy a statisztikákban a családi házakat is a lakás soron jelenítik meg, így az új építésű lakások fele tulajdonképpen saját építkezésű családi ház!

Aminek a nagy részét nem Bp-en építik jó eséllyel.
Hanem inkább Pest megyében és vidéki városokban, falvakban.

Tehát az újépítésűre adott 68%-nyi csok nagyon nagy része nem Bp-i lakás.
Ez megerősítheti, hogy bp-re miért ment ilyen kevés csok.

És ismét valami más oka lehet annak, hogy Budapest-en csak 22yard a csok.
Nem tudom az okát egyelőre.

Az adásvételek nagy részét bp-en kötik, de a csoknak csak a 9%-át adja.

[ Szerkesztve ]

(#11096) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Panelprogramos panel lakasokrol mi velemeny altalanossagban? Meg nem laktam panelben, de polgari teglabol mar 3-at is bereltem, es itt is hallani a szomszed gyereket folottunk rohangalni, vagy a mellettunk lakot, ha igyentelenul levalasztott lakas. Panel ehhez kepest milyen?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#11097) RexpecT válasza Oppenheimer (#11096) üzenetére


RexpecT
addikt

Szerintem nincs hatással, hogy panelprogramos-e a lakás vagy sem. Ha feletted, vagy alattad rohangál a gyerek, azt fogod hallani.

(#11098) Oppenheimer válasza RexpecT (#11097) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Természetesen nincs hatással a panelprogram a szomszédok zajára... Nem tudom miből következik ez a hozzászólásomban. Megemlítettem pár olyan példát tégla lakásokról amiket panel lakásoknál szoktak kritizálni. Általános véleményre vagyok kíváncsi. Pl: mitől rosszabb egy panelprogramos lakás egy polgári téglánál, ami miatt nem olyan jó a megítélésük?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#11099) Stanlee válasza Oppenheimer (#11098) üzenetére


Stanlee
őstag

Nem laktam panelban, csak tobbfele teglaepitesu lakasban. Epites evetol fuggetlenul (70-es evek vege, 80-as evek eleje, 2006), mindegyikben athallatszott a szomszed zaja. Ha a gyerek trappol feletted, akkor azt mindig is hallani fogod, van amikor jobban, van amikor kevesbe. Az egyik regi epitesu lakasban egesz jol ertettem, hogy mirol beszeltek vagy eppen mit csinaltak :D az agyam mellett, mert a futescsovek mellett csak at nem lattam, de mindent hallottam.

Az ujabb lakasban a haloszobam mellett volt a szomszed furdoszobaja, amikor furdott, azt is hallottam. A felettem levo szomszednal ha ott voltak a gyerekek, akkor a trappolasra ebredtem, normal hasznalat mellett nem hallottam fentrol semmit. Ugyanez egy regi epitesu tegla hazban.

Akik panelban eltek es elnek valoszinuleg remtorteneteket tudnak meselni, de ez egy teglaban is megtortenhet - szerintem.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11100) RexpecT válasza Oppenheimer (#11098) üzenetére


RexpecT
addikt

Az első kérdésedből én erre következtettem, utána pedig említetted a zajt ami a polgári tégla lakásoknál tapasztaltál.
A panelprogramról meg általánosságban szerintem sok mindent nem lehet elmondani, rengeteg cég csinálta a kivitelezést, az meg evidens, hogy a rezsid kisebb lesz a panelprogramosban, meg az új nyílászárók miatt kevesebb zaj jön be kintről.
Normálisabb új építésű lakásoknál a lakásokat elválasztó falakat direkt léghang elleni téglával szokták felhúzni, illetve lépéshang szigeteléssel látják el a födémeket, de ez már teljesen off.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.