Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11601) Lortech válasza Csabroncka (#11599) üzenetére


Lortech
addikt

Pedig teljesen nyilvánvalóan nem ismerhetsz ki valakit 100%-ig, sem adott pillanatban, de főleg nem évekkel későbbi énjüket nem tudod előre megjósolni, mivel az emberek változnak. Fizikailag is. Öregszenek, változik a testük, gondoljunk csak a hormonális változásokra, változik a gondolkodásuk, tapasztalnak, különböző behatások érik őket, új élethelyzetek állhatnak elő, egy baleset, egy betegség, egy új kapcsolat, vagy csak megváltozik a veled való kapcsolata, vagy te változol meg és arra reflektálva változik a viszonyotok, vagy ő maga. Tehát még ha adott pillanatban bizonyosan tudod is, hogy hogyan reagál valaki egy adott élethelyzetben, az nem garancia arra, hogy ével múltán is úgy fog. Soha nem tudod meg, hogy valójában kinek mi jár a fejében.

Ennek ellenére én is úgy vagyok vele, hogy jöjjön aminek jönnie kell, ha nem a megfelelő társba invesztáltam az időmet és bizalmamat, akkor így jártam, nem írunk semmiféle papírt semmilyen közösen vásárolt tulajdonról.

Define közös kassza. Mit jelent ez, közös számlát? Párommal nincs közös számlánk, nem vagyunk házasok, de együtt élünk, közös gyerekünk van, közösen vettünk és tulajdonlunk lakást, közösen fizetünk mindent, nincsenek elfelezve vagy más arányban szétosztva a költségek, de adhoc módon mégis szétoszlanak a költéseink. Nagyobb, húzósabb dolgokat általában én fizetem, mivel nekem van több bevételem. Lakással kapcsolatos rezsit befizetem, nem is tud róla, hogy mi mennyi. Egyik autó én nevemen van, másik az övén. Fel se merül dilemmaként, hogy ki mit fizet vagy hogy utólag valamit elkérjünk egymástól. Semmi surlódásunk nincs pénzügyekkel kapcsolatban.
Valószínűleg más lenne a helyzet, ha hónapról hónapra ki lennénk számolva és nélkülöznünk kéne vagy egyikünknek kérnie kéne zsebpénzt a másiktól, hogy valamit meg tudjunk venni, de egyelőre nincs ilyen, van külön bevétele és megtakarítása mindkettőnknek, amit közösnek tekintünk, fizikailag vagy jogilag mégsem teljesen közös.

[ Szerkesztve ]

Thank you to god for making me an atheist

(#11602) axioma válasza OPiiPO (#11586) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem progmat, hanem szamtech (tanar) szak nem volt. Van oka de ide nem irnam, hogy miert ez szamitott. Maganban megmagyarazom barkinek aki keri, legyen eleg hgoy jogos volt.

(#11603) Mercutio_ válasza Lortech (#11601) üzenetére


Mercutio_
félisten

+1

Szvsz onnantól, hogy a "szegényebb" fél keres annyit, hogy meg tud(na) állni a saját lábán is érdektelenné válik ez a ki mennyit keres, legalább is nálunk ez a helyzet.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11604) concret_hp válasza skristof (#11600) üzenetére


concret_hp
addikt

ja és ahhoz is házasnak kell lenni gondolom? hát akkor kész is van a képlet.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11605) Chal válasza Tombi (#11597) üzenetére


Chal
addikt

de ezzel is úgy vagytok páran "A mi kapcsolatunk kivétel, micsoda kérdés ez? stb, nos én szóltam előre

Nem vagyunk vele így, legalábbis én biztosan nem. Mint ahogy írtam is, amikor belementem, akkor vállaltam ezt a kockázatot, ez ezzel jár, ha így lesz, akkor így lesz. A gyermekvállalás is pont ilyen amúgy, egy csomó gond lehet vele/miatta, mégis fejest kell bele ugrani ha valaki utódot szeretne. Szerintem ezek olyan dolgok, amik kétállapotúak, vagy csináljuk, vagy nem, ha csináljuk, akkor pedig csináljuk rendesen, és fogadjuk el a "csomag" azon részét is, hogy 5-10-20 év múlva lehet hogy bukunk anyagilag (is). Nincs értelme "megjavítani" ezt, és kifordítani az alapjait, akkor minek egyáltalán belevágni?

Lortech: +1, látom ugyanezt fogalmaztad meg te is, csak gyakorlatiasabban.

[ Szerkesztve ]

(#11606) darksamu válasza Csabroncka (#11599) üzenetére


darksamu
csendes tag

Gondolkozni valóban ráérsz akkor, csak már nem sok mindent tudsz csinálni...

(#11607) darksamu válasza Chal (#11605) üzenetére


darksamu
csendes tag

Nem értek veled egyet. Van egy harmadik út is, az pedig szerintem az, hogy 'ésszel csináljuk'. Miért ne lehetne házassági szerződést csinálni még az elején?

Ahogy doeeg kolléga írta fentebb: "ha tökéletesen bízunk a másikban, akkor ez csak egy papír, amin majd 50 év múlva közösen röhögünk egyet."

(#11608) concret_hp válasza golfvariant (#11598) üzenetére


concret_hp
addikt

2010ben mit adott volna ki a képlet? :U
+ egy csomó pontatlanságot tartalmaz pl. kapásból nem számol illetékkel meg egyéb költségekkel az elején ami instant 5-6% torzítás + felújítás sincs benne + ha 20 év alatt költözöl, akkor az szinte 0 költség ha bérelsz, ellenben jó sok szívás és pénz ha hitellel terhelt ingatlanod van. szóval ennyire azért nem komoly a különbség.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11609) Chal válasza darksamu (#11607) üzenetére


Chal
addikt

Itt nem a másikban kell bízni, hanem egy harmadik "entitásban", amit közösen hozunk létre (család). Nekem szembe megy az elveimmel ebben az anyagi/vagyoni elkülönülés. És mégegyszer: egyáltalán nem gondolom, hogy nem történhet meg bármi, vagy hogy nem változhat meg soha a másik fél. Én csak azt mondom, hogy ez számomra ezzel jár, a választás/döntés része ez az eshetőség is, elfogadtam amikor "igent"-t mondtam. Nem akartam/akarom hackelgetni, optimalizálgatni, hogy jól járjak ha beüt a szar (illetve hogy ne járjak rosszul) a feleségem (aki egyben a gyerekeim anyja) jövőbeni esetleges meghülyülése miatt. Ha ő ilyet kért volna tőlem, akkor biztosan nem lett volna a feleségem, ez 100%. Mondjuk abban is biztos vagyok, hogy a kérdés felmerüléséig se jutottunk volna el a kapcsolattal.

[ Szerkesztve ]

(#11610) golfvariant


golfvariant
aktív tag

+1

(#11611) RexpecT válasza Chal (#11609) üzenetére


RexpecT
addikt

Nem akartam/akarom hackelgetni, optimalizálgatni, hogy jól járjak ha beüt a szar

Pont ezaz, hogy ennek nem az a lényege, hogy jól járj, hanem hogy ne járj rosszul. Tfh. az egyik fél 2× annyit keres mint a másik, ennek fényében többet vállal a közösből, de még emellett is jelentős összeget letud rakni, és mondjuk 10 év múlva tud venni mondjuk még egy kis lakást. Akkor igazságos, az, hogy az is fele részben a másik felé lesz? Szerintem nem.
Persze ideális esetben nagyjából annyit keresnek a felek, és hasonló a felfogásuk pénzügyi téren is.

Gyerekvállalás szerintem rossz példa, mert ott nem tudsz a fogantatás előtt kitölteni egy szerződést, hogy ha ezt aláírod, akkor biztos nem lesz semmi baja a gyereknek.

(#11612) axioma


axioma
Topikgazda

Tok jo a tema szerintem, de nem vallalna be valaki hogy csinal neki kulon topikot? Mennek en is, de itt mar tul sok az off. Koszi.
(Igen, en is benne voltam, azt hittem lefut es annyi belefer. De ugy latom, hogy lenne me'g mondanivalo, akkor azt mar ne itt, ezert is nem irok mar hozza semmit.)

(#11613) Chal válasza RexpecT (#11611) üzenetére


Chal
addikt

Pont ezaz, hogy ennek nem az a lényege, hogy jól járj, hanem hogy ne járj rosszul.

Sejtettem hogy ebbe beleköt valaki, ezért volt is utána a zárójeles megjegyzés, csak azt már nem copyztad :)

Tfh. az egyik fél 2× annyit keres mint a másik, ennek fényében többet vállal a közösből, de még emellett is jelentős összeget letud rakni, és mondjuk 10 év múlva tud venni mondjuk még egy kis lakást. Akkor igazságos, az, hogy az is fele részben a másik felé lesz? Szerintem nem.

Ezt ennyi alapján hogy lehetne már megmondani? Miért csak pénzben mérhető, hogy a másik fél mit nyújt? Miért házasodik egyáltalán össze vele az egyik fél, ha csak ebben keres igazságot, de az egyéb dolgokat nem nézi? Vagy azért nem nézi, mert azok nincsenek is? Akkor megint csak nem világos, hogy honnét jött a házasodás ötlete. Ha úgy érted, hogy évekig minden egyensúlyban van, aztán hirtelen elcsesződik a másik fél miatt (ez is megérne egy misét, hogy hogy lehet egy kapcsolatban csak egyetlen fél a hibás, egy kialakult helyzetért vagy viselkedésért, de ez már tényleg messzire vezet), arról már megírtam a véleményem. Szerintem ebben az esetben inkább befektetni kell, nem anyakönyvvezetőhöz/templomba menni.

Gyerekvállalás szerintem rossz példa, mert ott nem tudsz a fogantatás előtt kitölteni egy szerződést, hogy ha ezt aláírod, akkor biztos nem lesz semmi baja a gyereknek.

Az én szemszögemből azért jó példa, mert attól, hogy a lehetőség nyitva áll, még nem kívánok élni vele. Szerintem te is tudnál mondani olyan jogi lehetőséget, ami adott, az elveid miatt vagy morálisan mégsem tudod elfogadni, ezért meg sem fordul a fejedben hogy alkalmazd.

Részemről amúgy vége az offnak, nagyon túl lett ez már tolva itt :)

[ Szerkesztve ]

(#11614) Nordik


Nordik
őstag

Itt a környéken a bankok altalaba mekkora onresztol adnak lakásra hitelt? Azt tudom, hogy az elvárt a 20%. Ennél többet nem nagyon szoktak kérni ha megvan a megfelelő jövedelem?

(#11615) Nordik válasza Nordik (#11614) üzenetére


Nordik
őstag

Ez nem ebbe a topikba akartam, de ha van érdemi infotok azt szívesen fogadom. :)

(#11616) petyus_ válasza Nordik (#11615) üzenetére


petyus_
senior tag

Mi nemrég érdeklődtünk a hitelekről OTP-nél (még nem vettük fel), annyira nem maradt meg bennem, mert több önerőnk van, de ha jól emlékszem, ők 30%ot várnak el.

(#11617) Mercutio_ válasza Nordik (#11614) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az önerő csak az egyik tényező, a felvenni szándékozott hitel törlesztője és a jövedelem arányát is jogszabály határozza meg.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11618) Szevam


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Szerintem érdemes lenne ide költözni!
:R :R :R

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#11619) Fandango


Fandango
veterán

Újabb adóra készülhetnek a rövid távú lakáskiadók

Lakásár szempontból nem hiszem, hogy jelentősége lesz.

(#11620) Mercutio_ válasza Fandango (#11619) üzenetére


Mercutio_
félisten

Amíg rá tudják terhelni (szétterítve) a bérlőkre nem lesz hatása az árakra.
Kérdés a piac szempontjából hányan döntenek úgy, hogy nem akarnak egyszerre ennyit kicsengetni, és inkább piacra dobják, vagy hosszú távra adják ki.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11623) mrhero


mrhero
tag

CSOK-os hitelesektől kérdezném. A 3%-os kamat a futamidő végéig fixált, vagy 5 évente változhat? Én úgy értelmezem, hogy a kamatperiódus az valójában 5 év, tehát ennek is változhat (változni is fog) a kamata 5 évente, de a különbözet a 3%-os kamathoz képest állami támogatásként jár a futamidő végéig. Tehát az állam és a bank elintézik egymás közt a kamatkülönbözetet anélkül, hogy nekem változna a a kamatom akár 25 évig?

(#11625) axioma válasza BornToBePuli (#11621) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ott volt a link hogy hova kene atmenni az ilyen tartalmakkal (koszi, Szevam!). Ide tobbet ne irjatok legy szives ebben a temaban!

[ Szerkesztve ]

(#11626) hurenzon


hurenzon
senior tag

Hermina bauról (happyland) van valakinek új híre?

[ Szerkesztve ]

(#11627) mobal


mobal
MODERÁTOR

Sziasztok!

Van itt valakinek tapasztalata új építésű ház vásárlásával kapcsolatban? Mekkora hazárdjáték ez idén?

mobal,

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11628) Revolit válasza mobal (#11627) üzenetére


Revolit
senior tag

Nekem tobb kollegam / ismerosom is vett mostansag ujjepitesut. Akik 1-2 eve vettek, es csuszik (allitolag annyira nem is veletlen) megprobaljak kirazni, hogy visszafizetik foglalo ketszereset. Csak azert, mert mar sokkal dragabban el tudjak adni. Konkretan az egyik az a Sasad liget, a masikat nem tudom hol.

Csuszasokat leszamitva viszont nem hallottam panaszt, egy masik ismerosom mar be is koltozott, minden oke. Bar azert ha rogton bekoltozesnel gondok lennenek, az azert ciki lenne :P

Amiket meseltek meg hallottam, az alapjan nem jellemzo ami 2000 evek eleje, hogy kisporolnanak szigetelest, nem azt rakjak bele amit mondanak stb.

Mindenesetre erdemes egy megbizhato beruhazotol venni, aki mar epitett korabban lakoepuleteket, es leellenorizheto.

(#11629) mobal válasza Revolit (#11628) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Na igen. Leellenőrizhető, ha erre tudnál / tudnátok tanácsokat adni, hogy tudnám végig zongorázni azt megköszönnöm.

Továbbá, hogy működik a "vásárlás" mikor kell a teljes összeget kifizetni. Olyanba nem akarok beleesni, hogy kifezetem jó nagy részét / eladom vagy árulom a régit és akkor derül ki, hogy gondok lesznek.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11630) skristof válasza mobal (#11629) üzenetére


skristof
tag

vannak 10-90 és 20-80 fizetési ütemezésűek, de ez abszolút beruházófüggő.

[ Szerkesztve ]

(#11631) petyus_ válasza mobal (#11629) üzenetére


petyus_
senior tag

Szerintem arra nincs biztos megoldás, hogy ne járj rosszul. Ha csúszik, akkor nem tudsz mit csinálni.

Mi pont egy éve kötöttük meg a szerződést (előszerződés), sikerült 10-90-ben megállapodni, tehát a 90%ot csak akkor fizetjük, amikor már ténylegesen költözünk is. Mi nagyon jól jártunk, azóta az árak mennek fel, (a mi lakásunk ára közel 10%ot tavaly óta) amit veszünk, azt pedig ugye a szerződés rögzíti.

Egy éve azt mondták, hogy minden jól halad, idén február vége, március elején elvileg költözhetünk, végszerződés pedig ősszel, novemberben. Most ugye január van, végszerződés még nem volt, most azt az infot kaptuk, hogy február elején végszerződés, költözésre nem mondtak semmit (két ház is épül most egyszerre, a miénk készül el később, a másiknál decemberi költözésről volt szó, most remélik, hogy március lesz, elég sokan már albérletbe kényszerültek, vagy visszabérlik a(z eladott) saját lakásukat).

Én OTP Ingatlan építtet, tehát nem egy garázscég, ahol elfogy a pénz. Azt hallottam, a csúszás egyik oka, hogy a burkoló csapat egyik napról a másikra felmondott, és nem is találtak egyből helyettük, szerintem erre nem tudsz felkészülni.

skristof: nálunk először 10-40-50-et akartak (40% a szerkezetkész állapotnál), és a legtöbben így is kötötték meg a szerződést.

[ Szerkesztve ]

(#11632) A Zéé válasza petyus_ (#11631) üzenetére


A Zéé
addikt

"a burkoló csapat egyik napról a másikra felmondott, és nem is találtak egyből helyettük, szerintem erre nem tudsz felkészülni."

sajnos tényleg ez van, és ez még nem is extrém, volt sokkal cifrább esetünk is az elmúlt 2 évben. Ezekre tényleg nem tud felkészülni sem a vállalkozó, sem a beruházó, sem a vásárló. Illetve maximum úgy, hogy a beruházó minél később kezdi meg az értékesítést, így próbálva kiszűrni minél több hasonló esetet, a vevő pedig nem mondja fel az albérletét az új lakás szerződés szerinti átvételi időpontjára.

(#11629) mobal
Minden társasháznak van ma már honlapja, amin szerepel a beruházó és/vagy a kivitelező. Meg kell nézni a honlapjukat, a korábbi munkáikat, élőben is. Keresni kell valakit, akinek van Opten/cégtár előfizetése, és leellenőrizni a céget, a tulajdonosait. Intő jel lehet, ha egy frissen összerántott, minimál törzstőkés projektcégről van szó, és nincs a tulajdonosi hálójában semmi komolyabb név vagy cég, csak Lali Nógrádból, meg Jocó Szabolcsból.

Szerintem fontos, hogy csak tervrajzon létező lakást nem veszünk, csak olyant, ahol már zajlik a kivitelezés. Fizetési ütemezésnél is olyant kell keresni, ami 2-3 ütemből áll, és legalább a fele a végére esik. Ezek azért fontosak, mert ahol ezek megvannak, ott jó eséllyel van tőke finanszírozni a projektet önerőből is, és kisebb valószínűséggel áll elő az a helyzet, hogy a lakásoknak csak a fele fogy el, az építkezés meg megáll, mert elfogyott a beruházó pénze. Ha egyszer egy kivitelezés teljesen megáll pénzhiány miatt, akkor hónapok pöröghetnek el, mire újra tudnak indulni, mert nem találnak szakit, mert mindenki be van táblázva (olyat, aki jó még nehezebb), és nagyon hamar híre megy annak, ha valakinél bennragadnak az alvállalkozók pénzzel.

Just a simple Lineman...

(#11633) attiati válasza petyus_ (#11631) üzenetére


attiati
veterán

És az előszerződés mire kötelez téged?
És mire kötelezi a kivitelezőt?

Leginkább az érdekel, hogy 10-90 konstrukciónál a 10% sima előlegként szolgál?
Mennyi bukóval léphetsz vissza a szerződéstől és mennyivel a beruházó?

(#11634) savoo válasza attiati (#11633) üzenetére


savoo
addikt

Metrodomnál 2016-ban foglaló volt.

(#11635) mobal válasza A Zéé (#11632) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Ez egy családi ház nem lakás lenne. Mindenképpen megnézem - és ha tetszik többször is. Referencia is van csak nem szeretnék pont emiatt a látatlanba fizetni.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11636) A Zéé válasza mobal (#11635) üzenetére


A Zéé
addikt

Családi háznál kicsit más lesz a helyzet fizetésnél, ha egyedi tervek alapján készül, a te neveden szereplő telken.
Akkor nem nagyon lesz olyan kivitelező, aki nagyobb összegeket előlegez meg neked, szóval biztos, hogy kezdésre neked egy nagyobb, 30-40%-nyi előleget le kell rakni, és utána is elég sűrű részszámla ütemezés várható. A saját védelmed érdekében jó, ha ki tudsz alkudni egy 20% körüli végszámlát és azt, hogy ekkor számlázzák ki a pótmunkákat, és akkor nem húzza el a végét sem a kivitelező.
Ha beruházótól veszed a házat, akkor talán nincs nagy eltérés.

Ha pedig te építtetsz, és nem igazán tudsz foglalkozni az építés ellenőrzésével, vagy nem értesz hozzá, akkor célszerű felfogadni egy műszaki ellenőrt. Nem tudom milyen árakon vállalnak mostanság, de lehet, hogy megéri, ha teljesen ismeretlen a kivitelező.

Just a simple Lineman...

(#11637) mobal válasza A Zéé (#11636) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Egy már meglévő építkezés amibe be lehet szállni. Részleteket nem tudok - de a tervek alapján nem az első építés lesz az tuti.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11638) odrif


odrif
MODERÁTOR

Üdv!

Használt lakás, zárt végű lízing esetén, ha a kialkudott vételár kisebb mint az értékbecslő által felbecsült ár akkor ebben az esetben a hitelintézet beleszólhat a vételárba?

[ Szerkesztve ]

20 éve a Prohardveren

(#11639) dnelb válasza Revolit (#11628) üzenetére


dnelb
veterán

Haveromnak 1.5 éve csúszik már az atadas, azt mondtak neki ok ha sokat panaszkodik visszakapja a pénzt, mert úgyis azonnal eltudná adni 6 millaval drágábban másnak ...

[ Szerkesztve ]

(#11640) .tnm válasza odrif (#11638) üzenetére


.tnm
addikt

Miért szólhatna? :)

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#11641) concret_hp válasza dnelb (#11639) üzenetére


concret_hp
addikt

jogbiztonság ftw :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11642) Ursache válasza dnelb (#11639) üzenetére


Ursache
senior tag

a business az business... nem figyelmeztetnek, meglépik. miert nem tettek?

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#11643) Kobe válasza Revolit (#11628) üzenetére


Kobe
veterán

A 2000es evekben nem volt munkaero valsag, es nem volt munkaerohiany generalta kapacitashiany, volt normalis alapanyag elegendo mennyisegben.

Nekem pl van nem egy ismerosom, aki az engedelyeztetessel, munkabiztonsaggal, egyeb meresekkel foglalkoznak, ok iszonyat sok epitoipari ceggel dolgoznak egyutt. Summas velemeny: "barmit, csak ujepitesut... Ne"
Mindenbol a legolcsobb beszerezheto alapanyagot szerzik be, es pont multkor rohogtunk azon a keruletben, hogy vegre megint tomegesen megjelent a 90es evek paneltuningjara jellemzo boxos redony, reluxa a 2018-2019es ujepitesueknel.
Csak hogy egyertelmubb legyen ezzel mi a gond: mar a 2000-es evek elejen is, de a2006-2008as idoszakban szinte csak rejtett redonyos ujepitesueket adtak at pesten.... Minosegi szinvonal - 15 ev

[ Szerkesztve ]

(#11644) attiati válasza Kobe (#11643) üzenetére


attiati
veterán

Summas velemeny: "barmit, csak ujepitesut... Ne"

Ebben az esetben mit lehet megvenni?
Kb '95-97től mostanáig épített lakások a fenti kategóriába tartoznak és többségénél van hiba / spórolás.
De ezek is 20-25 éves épületek lehetnek már.
Újpesten laktam "újépítésű" lakásban, kb 2000es években épült. 10 évvel ezelőtti áron simán beszippantotta a hideg téli hónapokban a 35e ftnyi fűtésszámlát. Igaz, hogy 60nm és tetőtér, de voltak gondok a lakással.

Vannak még panelek, csúsztatott zsalus épületek és régi belvárosi tégla épületek. Mit lehet megvenni?
Nem sok lehetőség marad.

(#11645) Kobe válasza attiati (#11644) üzenetére


Kobe
veterán

2004-2007 kozottit en bevallalnek, erezhetoen tobb anyaggal ellatott epuletek es nem is veszesen oregek.
Csak ami jo, hasznaltba is horrorra van arazva (pl taraliget, egyik legelhetobb lakopark ebbol az idobol)

Panel nalam kizarva, marad a tegla, csuszozsalus.
Abbol is vannak nagyon jok, jo szigetelessel, kozos udvarral, jo infrastrukturaval, csak utanajaros.

Ezektol eltekintve a hasznalt piac beallt.... Egy eve nem lattam ertelmes hirdetest, de arat engedni nem akarnak.
Gyors matekkal, ha 1 ev alatt nem adja el, de enged 4-5 szazalekot es berakja valahova, egy ev mulva anyagilag ugyanott van, de a sok hulye inkabb var az egy ev mulva talanra mint az egy ket honapon beluli biztosra....

(#11646) attiati válasza Kobe (#11645) üzenetére


attiati
veterán

És van ilyen irányú tapasztalatod, hogy azon az áron nem megy el, DE 4-5%-kal olcsóbban elmenne és makacsul tartja az árat 1 év hirdetgetés után is?? Mármint hogy ez gyakori?

Szerintem ilyenkor azért nem olyan komoly az eladási (és a vételi szándék).
Hirdetget, teszteli a piacot, hátha talál balekot, költözne jobba, de csak nagyon jó áron adná el a régit, nem is annyira sürgős.

Mondjuk a vevőnek sem lehet annyira fontos, vagy nem az álomlakásról van szó, ha 4-5%-on múlik. Vagy pedig durván túlárazott.

Csökken a bp-i adásvételek száma és szerintem az eredményezi ezt, hogy sok a bámészkodó.
(vagy pedig a legjobbat, legjobb áron, azonnal akarja).

Az árazások is másznak el. Például albérleteknél látom, hogy ugyanabban az épületben két tökegyforma lakás... és 20% eltérés van az árban. 130e helyett 160e. Ami nem kis különbség.
Látszik, hogy az egyik ki akarja adni, a másik meg még hirdetget.

[ Szerkesztve ]

(#11647) A Zéé válasza Kobe (#11645) üzenetére


A Zéé
addikt

2004-2007 közt meg azért csapták össze a házakat, mert akkor is fosta ki mindenki a lakásokat. Haveromék is költöztek 2006-ban új átadásúba, még 2 év múlva is garanciális javítások voltak. De többek közt olyanok, hogy villanyászok rákötötték a villany főzőlapot simán a dugaljak körére.
Illetve talán kicsit korábban épült, de tudok olyan házról is, ahol kimaradt 1-1 sor tégla az adott szinten, mert ki tudja miért.

Szóval az szerintem kicsit erős csúsztatás, hogy minden jobb, mint az új építésű... :) Mindenre lehet rosszat találni.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#11648) Mercutio_ válasza Kobe (#11645) üzenetére


Mercutio_
félisten

A csuszozsalus is panel lényegében.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11649) Kobe válasza attiati (#11646) üzenetére


Kobe
veterán

Van, volt szemelyes tapasztalatom is. Alapbol finnyas vagyok es csak tenyleg potencialis lakasokat neztem meg, smibol akar a helyszinen lehetett volna valami ami nem volt tularazva, de nem is ert annyit amennyiert hirdettek (sok olyan volt ami tobb ingatlanosnal is volt hirdetve, 0.5M - 7M kozotti szorassal).
Alap volt hogy a legalacsonyabb ar - 5% a kiindulas reszemrol, de nem, alku nincs mert "sorban allnak a licitalok" (egy lakasnal ami 22ert es 29ert is hirdetve volt....). A 22 is erosen kerdeses volt, 20.5 korul lett volna realis, de nem, alku nincs, cserebe varta a 29M es palimadarat egy evig....(ezuton is gratulalok a vevonek :D )

Ugyanez a szitu lejatszodott tobb esetben is, csak a szamok voltak masok.

Azota ugy dontottem kivarok es inkabb megvarom amig az embereknek kimegy a szemebol a verszem es el tudnak kezdeni jozanul gondolkozni

(#11650) attiati válasza Kobe (#11649) üzenetére


attiati
veterán

Az adásvételi szerződés napján találta ki az eladó, hogy ő bizony emel egy jelentőset.
Ügyvéd már le volt foglalva. Igaz speckó eset volt, zárkörű buli.
De előtte 3-4 hete volt mindenkinek körbejárni a dolgot. Nem tudsz mit csinálni, 2 magánszemély üzletel és mind a kettő beleviszi a személyiségét és a mindenféle elvárását.
Igazából itt van a hozzáadott értéke egy jó ingatlanosnak, hogy ezeket a rigolyákat közvetítse.

A legjobb, múltkor olvastam, hogy érdemes friss sütemény illattal elárasztani a lakást, amikor jönnek a vevőjelöltek, mert az illat nagyban befolyásolja őket.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.