- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Kömkel írása a témában.
"A lényeg az, ha a térképmásolat nem stimmel a lakóépületnél, akkor a bankok 99%-a nem ad rá hitelt! Itt a hangsúly azon van, hogy LAKÓÉPÜLET. Ha a melléképületek nincsenek fent a térképmásolaton, azt el tudják engedni (CSOK-nál a melléképület is számít)..." -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Köszi szépen axioma & JoinR !
Ez alapvetően jó hír, mert egy minimális vésztartalékot szeretnék hagyni, de ezt a 2,4 milliót ez most sok lenne hírtelen kifizetni.
A lakás teljesen kulcsrakész lenne, így ami szerintem felmerül még plusz költség a hitel önerőn kívül:
- ügyvédi költség
- konyhabútor + eszközök költsége(többi bútort viszem)
- illeték(akkor ez csak 1,2 millió lenne)
Viszont ha jól sejtem akkor az 1,2 milliót sem most kellene fizetni, hanem ha eladtam a lakást, mert akkor derül ki a konkrét ár.
Hogy ON is legyek, a héten voltam hitelügyintézőnél, építési hitelre Uni-nál mondott 5,79%-ot, jelenleg itt a legkedvezőbb a hitel(legalábbis amit ő tud intézni). -
RexpecT
addikt
A vagyonszerzési illetékkel kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy van egy 60 milliós lakás amit esetleg érdekes lehet, de emellett van egy 30 milliót érő lakásom amit nem szeretnék addig eladni amíg be nem költözök az újba.
Az új lakásnak 2,4 millió az vagyonszerzési illetéke, viszont ha a másikat 1 éven belül eladom, akkor ennek az árával tudom a vagyonszerzési illetéket csökkenteni.
Viszont addigra már szerintem kiküldi a NAV a 2,4 milliós illetéket.
Mennyi idő körülbelül amíg kiküldi a NAV a határozatot?
Ezt valahogy utólag kell visszaigényelni? -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Sziasztok!
Szemezgetek egy most épülő 4 lakásos ikerházas projekttel(társaházként papírozva).
A házakat még most kezdik építeni, 20% önerőm meglenne a hitelhez, illetve a szükséges hitelt is megkapnám a banktól, plusz van egy panel lakásom ami március körül lesz tehermentes.
Hogy szokták az ilyen új építésű házaknak a hitelét intézni és ütemezni?
Elvileg a bank akkor tud hitelt folyósítani, ha megtörtént az albetétesítés, ami év vége előtt nem igazán várható. Emiatt az albetétesítés előtt 2-3 hónapnál hamarabb nem érdemes intézni a hitelt.
Viszont itt úgy érzem, hogy van egy vevői kockázat, mert elképzelhető, hogy mikor intézni kellene már a hitelt, akkor épp munkanélküli az ember, vagy egyszerűen nincs meg még a minimum 3 hónap munkaideje.
Hogy szokták ezt intézni? Kikötik az adásvételi szerződésben, hogy amennyiben nem kapja meg a hitelt a vevő úgy elállhat a lakásvásárlástól?
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Nemrég néztem itt vidéken egy árveréses panelt. 11 millióra volt meghírdetve az 1/1 tulajdonjoga az 54 négyzetméteres panelnek. A licitet végül 21,5 milliós ajánlat vitte, ami még mindig olcsóbb mint a piaci ár(kb 25-ért lehet vinni egy full felújításra szorulót hasonló paraméterekkel).
Szvsz panelnél nem sok veszély van, családi házat viszont nem mernék így venni, max akkor ha előtte szemrevételezni tudta az ember(ami nagyon ritkán fordul elő). -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
~31 fok volt a legtöbb amit anno a zárószinti panelban mértünk(valami nagyobb hetes kánikula során). Az épület klasszik szigeteltetlen panel volt, de cserélt 2 rétegű nyílászárók és redőnyök minden ablakon.
Biztos az sem segített hogy a 3 helyiség amiknek volt ablaka abból 2 nyugati tájolású. és déltől estig sütötte a nap, az erkélyes nagyszoba pedig keleti tájolású volt.
A hátrányát azt elég jól leírták a többiek, viszont van előnye is. A feletted lakó biztos nem áztat le(pl. elromlik a mosógépe), illetve a feletted lévő lakásból nem fogod hallani a rohangálást/cipő kopogást. -
RexpecT
addikt
Igen, ez inkább nem presztizsberuházás, de az építőipari kapacitásokat ugyanúgy lefoglalja.
Ha kevesen fogják használni, akkor szerintem értelmetlen, márpedig sajnos itt is ez lesz a helyzet szinte biztos.
Ha meg muszáj erre költeni, akkor a kormánynak jogosan lehetne Brüsszeleznie, hogy ezeknek a pénzeknek egy részéből inkább mi a rendes utakat fejlesztenénk, mert így nem a megfelelő módon hasznosul a pénz.
Nyilván először kell, hogy legyen bicikliút, hogy a kevésbé bátor vagy kisgyerekesek is elkezdjék használni, de elég sokat biciklizem, szóval látom, hogy ez a legtöbb helyen ahol már megépült ilyen városkat összekötő bicikliutakon valamiért ez nem akar megtörténni.
Arról nem is beszélve, hogy elés sok régebben és rosszul kivitelezett bicikliut pl országuti biciklizésre sem való, én az ilyen helyeken inkább kimegyek a forgalomba, mert szétveri a vesémet a 3 méterenként keresztbe felrepedt út. -
RexpecT
addikt
Sajnos sokkal több értelmetlen beruházás volt.
Itt a környéken most építenek 10km bicikliutat két kisebb város között (~2md EU-s pénzből), ahol napi átlag jó ha 30 biciklis fog közlekedni. Én magam is biciklizem sport jeleggel, de így is értelmetlennek tartom ezt a beruházást.
Azt nem tudom, hogy ezeket EU-s szinten határozzák-e meg, hogy mire kell elkölteni a pénzt, vagy a kormány mondja meg.
Közben a városban meg nincs pénz pár négyzetméternyi beszakadt és megsüllyedt bicikliút javítására. -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Pontosan. Itt egy jó cikk annak akit tényleg érdekel.
Nem a klíma, vagy a konvektor, radiátor stb. szárítja a levegőt, hanem maga az hogy fűtesz.
Lásd a fentebbi cikket(ahogy nő a levegő hőmérséklete úgy csökken a páratartalom).
Talán annyiban igaz, hogy kellemetlen lehet, hogyha direkt rádfújja a meleg levegőt(ahogy Dorian is írta), de aki
fűtés üzemmódban használja a klímát, az általában a plafonra irányítja a légáramlatot.
Továbbá erősen függ attól is hogy mennyire zavaró, hogy milyen az épület hőszigetelése, hány légkömbétert kell fűteni, milyen hőmérséklet van a klímán beállítva, és milyen maga a klíma.
Anyumnál fűtő klíma van a nappaliban, mivel új épület ezért normálisan van szigetelve. A minap voltam nála kinti hőméréklet 3-4 fok körül volt, bent 21 fok. Körülbelül 45 percenként kapcsol be ~3 percre a klíma. Plafonra irányítva, alacsony venti sebességen nem hiszem hogy sok valakit zavarna, családban még senki nem jelezte. -
RexpecT
addikt
Mert nincs is. Egyes olcsóbb modellek szélzaja említhető meg valós problémaként, illetve az hogy levegőmozgással jár a működés, ami van akit zavar.
A hatékonyság meg egzakt számok vannak(SCOP fűtés esetén).Szerk: Azon sok minden nem tud segíteni ha rossz/nincs megfelelő szigetelés az épületen. De ahogy Madwe is írja, a konvektor/radiátor sem jobb semmivel. Szigeteletlen panelháznál elég ha odaállsz a külső betonfal mellé zokniban télen, érződik hogy mennyivel hidegebb a padló (laminált parkettánál is, hidegburkolatnál még rosszabb).
-
RexpecT
addikt
A rezsit a bérlő fizeti mindig.
Számtalan példa volt már arra, hogy a bérlő se a bérleti díjat nem fizette se a rezsit. Ha nem a bérlő nevén van az óra(esetleg feltöltőkártyás villany vagy gázóra), akkor a tulajnak kell rendeznie a számlákat. Azaz nem kapcsoltathatja ki a szolgáltatást. -
RexpecT
addikt
Erősen lakóközösség függő ez a dolog.
A közös költségből kitelik, hogy ~20 évente leszigetelik a tetőt. Nekem vidéken van tapasztalatom, az egyik három emeletes társasház a másik pedig csak 4 emeletes, mindenkét helyen felújították a tetőt az említett közös költségből(egy 10 emeletes panelnál pedig jóval kisebb az egy lakásra jutó tetőszigetelési összeg).
Az, hogy mennyi összeg kerül a közösköltségből a felújítási alapba, és mennyi pénze van a lakóközösségnek az szerintem vételnél kideríthető. -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Üdv!
Házépítés, áfa visszatérítés témakör. Banki ügyintéző szerint az egyenesági rokon által kiállított számlát nem fogadja el a bank mint költséget
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Szerződésmódosítási díj akkor szokott lenni általában, ha futamidőt akarsz csökkenteni, nem a törlesztődet.
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Ezt a doksit akkor kell beadni, mikor a kiutalást kérvényezed(akkor mindkét pontját ki kell tölteni).
2018-ban még az általad linkelt igazolást kitöltötte nekem ingyé' az Erste, pedig már akkor is 5k lett volna. Tavaly év végén már csak a saját doksijukat adták ide, persze pénzért
.Miután előtörlesztettél a bankban kérni kell egy igazolást, hogy ki, mikorm milyen számú hitelbe és mennyit törlesztett elő.
Én ezt az első törlesztésemnél elfelejtettem, vagy 2 hónapra miután megkaptam a pénzt küldött levelet a Fundamenta, hogy legyek szives igazolni.
Annak sok értelmét nem látom, hogy előre is igazolnom kell a felhasználást, meg utólag is, hogy tényleg oda használtam fel, ahová kértem. Miért nem elég vajon az utóbbi? -
RexpecT
addikt
Szerintem ha már alárírtad, akkor max. a fundamenta jóindulatán múlik, hogy kapsz-e vissza pénzt.
Az új terméknél nem tudom hogy működik az ha x ideig nem fizetsz, a réginél emlékeim szerint annyi történt, hogy nem kaptad meg az állami támogatást.
De az az új termék tényleg nem túl jó. -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Így van. Ha több mint 15 milláért veszel valamit, akkor a teljes vételárra 4% illetéket kell fizetni.
-
RexpecT
addikt
Szerintem a közeljövőben még nem fognak hozzányúlni, ha egyáltalán hozzányúlnak. Aztán majd meglátjuk
.
Btw elvileg azért nem pl. bérlakásokat épít a kormány, mert a magyar ember a saját tulajdont részesíti előnyben, legalábbis a Novák Katalin szerint. Amit alapból el is hiszek, de a mostani lakásárak mellett egy piaci árhoz képest mondjuk harmad-fele annyiba kerülő állami bérlakásokat szerintem azért sokan megfontolnák. -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Mercutio_ & A Zéé:
Nem vagyok ezekben a jogi dolgokban otthon, ha nem kapja meg a lakás besorolást, attól mi akadályozza meg, hogy valaki lakásként használja? Önkormányzat ellenőrzi/ellenőrízheti?
Itt van egy 8 nm-es AirBnb-s lakás, és még csak nem is galériázott, mondjuk ezt egy nagyobb lakásból választották le, szóval jogilag gondolom nem lehet belekötni. -
RexpecT
addikt
Tegyük fel, hogy fizetsz most 50 ezer forintot albérletre.
A másfél szobás lakás 15 milla, ha erre veszel fel hitelt, akkor legalább 3 milla önerő kell. Ha az önerőt berakod MÁP+ -ba, akkor 5 év múlva 3,82 millád lesz.
Ez havi szinten ~14 ezer forintot jelent öt év alatt, de ebből még érzésem szerint le kell vonni az inflációt, ami a hozamnak legalább a fele, de inkább több.
12 milla 20 évre 10 éves fixálással ~72 ezer forintos havi törlesztőre jön ki. Az annuitásos hitel miatt ennek a havi kamattörlesztése az elején ~39 ezer forint, de az idő előrehaladtával az arány eltolódik a kamattörlesztés felé(pl öt év múlva 32 ezer kamattörlesztő és 40 ezer tőketörlesztőből áll majd össze a 72 ezer forint).
Ezek alapján szerintem megérheti belevágnod. -
RexpecT
addikt
1-2 éves távlaton belül nagy csökkenéssel nem számolnék, még akkor sem ha beüt egy válság. Itt egy kép a legutóbbi váláság utáni pesti ingatlanárak alakulásáról.
Ha pedig lesz egy válság, akkor meg a lakáshitel kamata fog megugrani.
Azt kellene kiszámolnod amit AxBattler írt fentebb, ha kiadja a matek, akkor szerintem érdemes belevágnod.A Zéé:
Miért zavar, hogy lakás besorolást kap? Gondolom aki ilyet vesz, annak elég ez a méret, vagy több pénzt nem tud lakásra költeni, albérletet meg nem akar fizetni. -
RexpecT
addikt
A vevő oldalán felmerülő költségek:
- vagyonszerzési illeték: főszabály szerint a forgalmi érték 4%-a, azonban bizonyos esetekben illetékkedvezményeket lehet igénybe venni
- földhivatali eljárási díj: 6.600,-Ft ingatlanonként
- ügyvédi munkadíj: jellemzően a vételár 0,5-1,5%-a
- esetleges bankhitelhez kapcsolódó költségek: jelzálogjog bejegyzése, közjegyzői munkadíj, folyósítási jutalék stb.
Az eladó oldalán felmerülő költségek:
- személyi jövedelemadó: főszabály szerint 15%, de a fizetendő adó összege sávosan csökken, attól függően, hogy hány évig volt az ingatlan a tulajdonában (például, ha az ingatlan megszerzésének és eladásának időpontja között 5 év eltelt, akkor egyáltalán nem kell adót fizetnie)
- energetikai tanúsítvány: általában 15.000-35.000,-Ft
- ingatlanközvetítő jutaléka: jellemzően a vételár 3-5%-a
- az ingatlan esetleges tehermentesítésének költsége -
RexpecT
addikt
Amennyiben nem új lakás akkor 2% illeték van 15 millió alatt.
Az illetékkedvezményeket célszerű az adásvételi szerződésben, vagy a Földhivatalhoz benyújtandó, az adóhivatali B400-as (Adatlap ingatlan vagyonszerzés esetén a vagyont szerző adatainak, illetékmentességének, kedvezményének… bejelentéséhez) adatlapon kérni. -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Anno még sírt is árultak az weboldalukon, ezek után ha valaki komolyan tudja venni ezt a céget, annál azért lehetnek gondok.
-
RexpecT
addikt
Inkább abból lopják el a pénzt mint a stadionokból.
-
RexpecT
addikt
Ezt az indexes cikket érdemes elolvasni: [link]
Az utóbbi évek brutális ingatlanár-emelkedése kapcsán a konferencia előadói egyetértettek abban, hogy nincs szó buborékról a szó 2008-as értelmében, viszont többen felvetették, hogy pár éven belül beállhat egy plafon, vagy akár egy kis visszaesés is bekövetkezhet.
-
RexpecT
addikt
A múltkor megkeresett a Fundás ügyintéző, akinél a régi konstrukciós számláimat csináltam. Próbált meggyőzni az új termékekről. A banki THM-et hasonlította össze a Fundás kamattal, valamint egy fénymásolt OTP-s lakáshitel kalkulációnak a papírját mutatta meg, amin 10%(!!!!) körüli THM volt.
Állítása szerint nagyon megy ez az új termék, meg sok kevésbé hozzáértő kollégája volt, azok meg leléptek és így tisztult a cég.
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Most kalkuláltam egyet bankmonitoron, legkedvezőbb ajánlatok:
20 milla 20 évre:
105k 2.6% THM - 3 hó
108k 2.8% THM - 1 év
118k 3.93% THM - 5 év
125k 4.55% THM - 10 év
136k 5.6% THM - 20 év1% kamatemelkedés + 10k
2% kamatemelkedés + 20k
3% kamatemelkedés + 31kÉn ezek alapján 5 vagy 10 évre fixálnék most, utána már a reálbér növekedés kompenzálna.
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
+1
Idióták mindenhol előfordulnak, azért azt általánosságban el lehet mondani, hogy nagyobb bankban többet látott bankosok dolgoznak, szóval a csajágaröcsögei bank helyett érdemesebb egy nagyobba menni ügyet intézni.
De hogy írjak is valamit, nekem az Ersténél hamar elintézték a hitelt, az előtörlesztés is pikk-pakk ment. -
RexpecT
addikt
Egyébként szerintem teljesen felesleges belekeverni, hogy egyes cégek mennyit engednek meg gyerekeseknek. Nyilván rugalmasabban kell hozzájuk állni, de az hogy valaki kevesebbet dolgozik mint a nem gyerekes munkavállaló az a munkáltatót minősíti.
Hány olyan ember van, aki napi szinten 1-2 órát elkávézgat a munkahelyén? Nem kell ahhoz gyerek, hogy kibúvót találj a munka alól. -
RexpecT
addikt
Akár használt lakásra is kiterjeszthetnék, de azért azzal is lenne probléma, bár összegben kifejezve lehet hogy nem kellene annyit rájuk költeni(de statikus, villanyszerelő stb. fel kell mérnie az ingatlan-t, + felújítások).
De a lényege szerintem nem ez, hanem hogy bérlakássokkalj tényleg sokkal többet segítenének.
Egy 65 négyzetméteres új lakásnak havi szinten mennyi lehet az amortizációja? Én nem gondolnám egyébként, hogy havi 40 ezer forintnál több lenne, az első 5 évben szinte semmi, max a kivizetelői hibák, de azokat meg úgyis garanciába kell(ene) kijavítani. -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Nem akartam/akarom hackelgetni, optimalizálgatni, hogy jól járjak ha beüt a szar
Pont ezaz, hogy ennek nem az a lényege, hogy jól járj, hanem hogy ne járj rosszul. Tfh. az egyik fél 2× annyit keres mint a másik, ennek fényében többet vállal a közösből, de még emellett is jelentős összeget letud rakni, és mondjuk 10 év múlva tud venni mondjuk még egy kis lakást. Akkor igazságos, az, hogy az is fele részben a másik felé lesz? Szerintem nem.
Persze ideális esetben nagyjából annyit keresnek a felek, és hasonló a felfogásuk pénzügyi téren is.Gyerekvállalás szerintem rossz példa, mert ott nem tudsz a fogantatás előtt kitölteni egy szerződést, hogy ha ezt aláírod, akkor biztos nem lesz semmi baja a gyereknek.
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
A banknak nem érdeke, hogy 10 milliós lakásra 15 millió hitelt adjon, mert ha nem tudja fizetni az ügyfél, akkor a 15 millióból árverezés után még mindig marad 5 millió vesztesége.
Azt viszont nem látom, hogy az ügyfél a fenti esetben miért ne fizetné a hitelt ha megteheti(és volt olyan hülye, hogy dupla árat fizetett az ingatlanért), hiszen benne van 5 milliója, amit nemfizetés esetén elfog bukni, akkor az egész projekt meg egy igen drága albérlet volt.
Én úgy látom, hogy a banknak biztos nem érdeke, hogy több hitelt adjon az ingatlanra mint a valós értéke, de ennek igaznak kellene lennie a hiteligénylőre is.kiszi07:
Megcáfolod saját magad:
"A banknak az a legjobb, ha túl becslik, így nagyobb a fedezet. "
"Ez egy logikátlan példa, mert ilyen esetben felülvizsgálnak mindent és lehet, hogy az illető hitelt sem kap"Szóval a logikád alapján miért is vizsgálná felül a bank, ha neki az a jó, hogy túlbecsülte az ingatlant?
-
RexpecT
addikt
A megtakarítási része vicces ha levonod belőle a számlanyitási díjat meg havi 150 forintokat, mivel az 5%-os kamat csak az éves befizetésre érvényes. Egy kincstári takarékjeggyel is jobban jössz ki megtakarítási oldalról, és sokkal rugalmasabb is a dolog.
A hitel összege meg elég kevés, és rövid a futamidő is ami alatt vissza kell fizetni, illetve arra sincs semmi garancia hogy mire oda kerül a dolog, hogy meg is kapod majd a hitelt.Persze láttam valami fejest a fundától, aki egy ilyen motiváló videóban előadta, hogy ez mekkora lehetőség, hogy az állam már nem adja az évi 30%-os támogatást, mert így sokkal rugalmasabbak termékekkel tudnak előrukkolni
.
Szerk:
[videó1]
[videó2] -
RexpecT
addikt
LTP-ből szokott általában díjmentes lenni:
Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes. [link]
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Ezen a fórumon valamelyik topik csak ezzel foglalkozik.
Kilakoltatási moratórium alatt nem tudsz beköltözni, hiába nyerted meg az árverést és fizetted ki a lakást. Az ingatlan tehermentesen kerül a nevedre, az árverési összegből finnanszírozzák az előző tulajjal szembeni követeléseket. -
RexpecT
addikt
Lehet inkább arról lenne érdemes beszélni, hogy a saját lakás mennyit ér meg valakinek a bérléshez viszonyítva.
Vidéki város, közel a megyeszékhelyhez, keresetemhez képest 14%-ot teszi ki most a törlesztő, de ez egy fél éven belül lecsökken 9%-ra az előtörlesztésnek köszönhetően. Itt is nagyon drágulnak a lakások, én még 9,3 millióért vettem a lakást a nyáron, ugyanez a lakás a panelprogramos részen, az mbvk árverés oldalán 11,7 ment el ~két hete. Belülről felújítandó mindkettő.
Távmunkában dolgozom, de ha pestre kellene költöznöm, akkor én is törném a fejemet így egyedülállóként. Valszeg csak egy szobát bérelnék, ilyen 150k-s hitelbe nem lenne ésszerű beleugranom 20 évre, de 130 körül se bérelnék lakást egyedül az is tuti. Két embernek már annyira nem vészes egy albérlet sem.
-
RexpecT
addikt
Ez a csaj biztos mást mesélne, hogy milyen kicsi a 20 négyeztméter.

Aki egy igazi mánáger, és szinte csak aludni jár haza, annak lehet elég, a nagy átlagnak biztos nem.
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
A funda új termékeiből az első tuti felejtős: 7,24% THM
A második, ha lesz elég belépő, és tényleg tudják az olcsó hitelt adni a megtakarítás végén, akkor nem annyira rossz, viszont amit beleraksz pénzt(~5 - ~10 évig havi 40 ezer) azon felül az a ~4-6 millió kedvezményes hitel nem olyan egetrengető.
Tegnap az Erste bankban azt ajánlották, hogy nyissak NYESZ számlát, aminek van egy jogi kiskapuja, mégpedig, ha az utolsó 2 évben nem érkezik pénz a számlára(vagy ha érkezik akkor vissza kell fizetni az adókevezményt 20%-al növelten), akkor fel lehet venni az összeget, és az adójóváírást is és bármire elkölthető, akár lakás előtörlesztésbe is.
Neten ennyit találtam, nem hangzik rosszul, van ezzel valakinek tapasztalata? -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Passz, vidéken itt van egy most átadásra kerülő társasház, mindkettő megtalálható benne(lépéshang ellen 2 réteg is).
Feltételeztem, hogy ha itt belefér a 330e/nm-es árba ez, akkor pesten is megoldható, de akkor ezek szerint nem, pedig nem hiszem, hogy negyzetméterre vetítve ez nagyon megdobná a lakás árát. -
RexpecT
addikt
Az első kérdésedből én erre következtettem, utána pedig említetted a zajt ami a polgári tégla lakásoknál tapasztaltál.
A panelprogramról meg általánosságban szerintem sok mindent nem lehet elmondani, rengeteg cég csinálta a kivitelezést, az meg evidens, hogy a rezsid kisebb lesz a panelprogramosban, meg az új nyílászárók miatt kevesebb zaj jön be kintről.
Normálisabb új építésű lakásoknál a lakásokat elválasztó falakat direkt léghang elleni téglával szokták felhúzni, illetve lépéshang szigeteléssel látják el a födémeket, de ez már teljesen off. -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Átlagosan legalább 20k a rezsi, de inkább 25-30 (víz, gáz, szemétszállítás, közös költség, áram, internet+kábeltv), 55 nm panel 2 embernek. Ha simán kihoznád a 450-et, akkor marad még 30 ezer(jóindulattal) 2 embernek ételre, ruhára, amoritizációra, szórakozásra, gyógyszerre, hobbira stb. Ami azt jelenti, hogy napi 500 forintból fejenként ezt meg kell oldani. Biztos nem élnék így ha nem muszáj, pláne úgy, hogy tudom, hogy mennyi pénzt félrerakok. Azért élni is kell (mondom ezt úgy, hogy a bevételem több mint felét félre tudom rakni havi szinten).
-
RexpecT
addikt
Valóban nem egyszerű, de van felelőssége a vevőnek is egyértelműen, pláne ha az igazságszolgátatás nem véd meg.
Erről jut eszembe, hogy a fodrászom építkezni akar(vidéki város), mondja, hogy nézegette a tégla lakásokat és kb. 440 ezer forint/m^2 lenne.
Mondom az azért elég sok, ha csak nem akarsz extra dolgokat belerakni a kéróba. Á higyjem el, hogy ez ennyibe kerül, de ő nézte, hogy a könnyűszerkezetes házak mennyivel olcsóbbak.
Mutatott egy oldalt, hogy 127 ezer forint a négyzetmétere az építésnek.
Hazajöttem, amit mutatott árakat 2012 júniustól voltak érvényesek, áfa, és alapozás nélkül, a cég azóta felszámolás alatt van(1 perc se volt ezt kideríteni).
Szóval ezek ilyen dolgok, vannak akik benyalnak mindent, a józan paraszti eszüket se használják, nem néznek utána a dolgoknak. Az ilyen emberek járnak így nagyrészt. -
RexpecT
addikt
Ráadásul tényleg feltűnően alacsony áron kínáltak "passzív" házat, innen-onnan lopott képekkel hírdettek egyfolytában. Gyanús volt ez az egész a kezdetektől fogva. Biztos nem mertem volna erre pénzt adni.
A saját honlapjukon(ami szintén nem egy nagy eresztés) még sírhelyet is árulnak.
-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Lakáslottó(NOK) remélem marad

-
RexpecT
addikt
Ami 2-3 év múlva jár le szerződés azzal előtörlesztést éri meg csinálni.
Csak befizetett összeg után jár állami támogatás, elméletileg arra van lehetőség, hogy a szerződés lejárata után is fizeted az LTP-t és ugyanúgy kapod rá az állami támogatást. Én a helyedben mindenképp előtörlesztenék, én is ezt teszem már meglévő lakáshitelnél, és majd csak később végtörlesztek. -
RexpecT
addikt
+1 én is így csináltam vevőként, szintén kellett hitel. Annyit mondott még nekem az ügyvéd, hogy ha valami miatt nem kapnám meg x bank hitelét, akkor menni kell másik bankhoz/bankokhoz, és ott igényelni a hitelt, így ha esetleg bíróságra kerülne az ügy, akkor tudod igazolni, hogy mindent megtettél annak érdekében hogy hitelt kapj. Persze előzetes hitelbírálat alapján elég kevés az esélye hogy később ne kapd meg a hitelt. Mondjuk én pont így jártam Csányi Bank fogyasztóbarát hitelével, 3 hónapra visszamenőleg kellett X összeg feletti jövedelem, ami nekem meg is volt, előzetes hitelbírálat pipa, megkapom a hitelt. Aztán telefonál az ügyintéző, hogy kérjek már munkáltatói igazolást is, mert nem biztos, hogy megkaphatom a hitelt. Visszahívom, hogy a banki többoldalas hitelismertetőben semmilyen munkáltatói igazolás nem kell(fizum a bankhoz érkezett), és hogy a feltéteteknek eleget teszek. Aztán kiderült, hogy a banki szoftver 6 hónapra visszamenőleg átlagol, így meg kevesebb lett mint X és nem tudták megmondani, hogy így biztosan megkaphatom-e a hitelt.

-
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Technikai jellegű kérdés. Vettem egy lakást, és némi felújítást akarok eszközölni rajta, utána pedig albérletbe lesz kiadva.
Kérdés, hogy ha nem lakok ott akkor be kell jelentenem az önkormányzatnál? Mivel a lakcímem nem változik, ezért lakcímkártyám sem, az ingatlanadót pedig a tulajdoni lapról gondolom tudja az önkormányzat hogy kinek kell küldeni. Vagy nem jól gondolom? -
RexpecT
addikt
Kérdés kinek mennyit ér meg az ideje, fél évente szerintem belefér, hogy bemégy a biztosítóhoz, és pár perc alatt megmondják, hogy mekkora a biztosítási összeg, és hogy van-e a lakóháznak tartozása a biztosító felé. Feltételezem, hogy online is meg lehet nézni egy nagyobb biztosítónál, de ennek nem jártam utána.
-
RexpecT
addikt
Múlt héten intéztem a biztosítást a lakás miatt(E.... bank). Kell a biztosítási kötvény, az hogy nincs a társasháznak a biztosító felé tartozása, illetve a bankot kell megjelölni kedvezményezettként ha valamilyen kár következne be. Illetve a közös költség utalására csoportos beszedési megbízást adni.
Igen, pont úgy van ahogy .tnm kolléga is írja, a dupla biztosítás esetén amúgy sem jár dupla pénz, szóval tényleg felesleges fizetni.Kephamos:
A vevő szokta vinni az esetek többségében az ügyvédet, így a költség is a vevőt terheli, de az érdekeidet szerintem ez a felállás jobban szolgálja. -
RexpecT
addikt
Én ügyfélkapun keresztül kérnék első körben tulajdoni lapot, az ingyenes.
Jobb ha 1 hónap körül kalkulálsz a hitellel, de nekem 3 munkanap alatt elbírálták a minősített lakáshitelemet, a kiutalás pedig 1-2 munkanap.
Közös képviselőnél kérdezd meg a lakásbiztosítást is, felesleges még egyszer bebiztosítani a lakást, ha az egész társasházra van biztosítás(persze ingóságokat ha akarod akkor azt érdemes külön). -
RexpecT
addikt
Pesten nem realitás, vidéki városban már többnyire igen. Az biztos hogy nincs erre tuti recept, én is nemrég vettem lakást(nem Pest megyében), de a hitel részének a felét fél éven belül kifizetem LTP-ből. A maradékot pedig ha minden jól megy, akkor 2 éven belül.
LTP meg tényleg nagyon megéri, nekem még két olyan Fundamentám van, amire az állami támogatáson kívül 3% kamat van, azt hiszem ha most kötnék akkor valami 0,25%-ot fizetne a Funda
. Egyik haverom 11 LTP-t nyitott összesen, ott is szépen gyűlik a pénz... -
RexpecT
addikt
-
RexpecT
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- !AKCIÓ+GARI! GAMER PC Intel Core i5-14400F/ASUS TUF Gaming B760M/RTX 4070 12GB/32 GB DDR5 5200 MHz
- Asus ROG ALLY X + tartozékok
- G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 CL30 32GB (2 16GB) Fekete
- Üzletből, Macbook Pro Retina 16" 2021,M1 Pro 10mag 32GB RAM/1TB SSD/Metal 16magGPU/Liquid Retina XDR
- Eufy Security 2C Kit
- Corsair VENGEANCE RGB PRO 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CMW16GX4M2Z3200C16
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Lenovo T14S Thinkpad FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Pro Garancia
- Bomba ár! HP ProBook 450 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
.