Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11151) golfvariant válasza updog (#11149) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Persze vannak akik felelőtlenül vesznek fel hitelt mindenre, de elég sok dolog változott a válság óta:
- Csak fizetés kb 30%-ig adósodhatnak el...
- A lakáshitelek többsége mind forint alapú, fix kamatozású. Nincs árfolyamingadozás, szóval csak akkor lehet gond, ha lapátra kerül az illető. (Persze meg van a kockázat így is, mert a valakik bármikor bármit megtehetnek, akár visszamenőleg is módosíthatják a törvényeket)
- A hitelállományt azért jelentősen megnyomja a 3 gyerekes 10 milliós hitel, ami csak 3%-os...

Alapvetően most sokkal stabilabb lábakon áll a hitelezés, jelenleg alacsony kamatokkal. Itt az lehet a probléma ha valaki csak 1-2-3 évre fixálja a törlesztőjét.

(#11152) Kobe válasza golfvariant (#11151) üzenetére


Kobe
veterán

Azert a mentalitas semmit nem valtozott. Alapvetoen ez egy hangyaboly, mindenki akkor kap ra a hitelre amikor mar csucson jar a kihelyezes, "zsizseg az egesz boly" mert kb addigra mar csak a hulyeket kell meggyozni, es a lakashitel kiszorasa utan elkezd menni a szemelyi kolcson, adossagrendezo hitel, cofidis, kedvencem a black friday hitel....es nem, altalaban nem a lakashitel miatt kerulnek hitelvalsagba az emberek, hanem az egyeb hitelek miatt.

Ha megnezed a mostani folyamatot, durvan megy fel a szemelyi hitel megint (lakas onero helyett, es autokra - megint mindenki P-s rendszammal furikazik akinek amugy segge kint van a gatyajabol).... 2008ban is ez volt a lefutas, eleg a reklamokat vegignezni: mostanra a legtobb hitelreklam megint szemlyi es gyors kolcson, lakashitelt alig latsz tv spotokban.
Aztan ha megindul a piac, jaj a kocsi, jaj a cdunya uzsora..... Ami esetleg katalizator hatasu lehet, ha valaki tetemesebb szemelyi kolcsont vett fel (7-8% vs lakashitel 3%), ha emelkednek a kamstok neki felmehet annyira hogy dontenie kell melyiket fizeti, a lakast vagy a szemelyit. A jelenlegi arszinvonal meg hidd el rnegeteg embert kesztetett kiegeszito szemelyi kolcson felvetelere....

(#11153) updog válasza golfvariant (#11151) üzenetére


updog
senior tag

"- Csak fizetés kb 30%-ig adósodhatnak el..."

Szerintem ha vonatkozik is ez a szabályozás pl. a tv-ben hirdetett személyi hitelekre, valószínűleg nagyvonalúan kezelik. (legújabb agyf*sz a black friday hitel WTF).
Hogy jön ez az ingatlanhoz? Sajnos tapasztalat hogy sokan önerőnek, vagy elutasított jelzáloghitel helyett személyi hitelt vesznek fel, mert ugye ingatlant kötelező venni.

És akkor még nem beszéltünk a f***ságokra elköltött magas THM-ű személyi hitelekről, de ez tényleg nem ennek a topicnak a témája.

(#11150) Oppenheimer utánanéztem, igazatok van. Számszerűen egyre jobbak vagyunk ilyen téren. Mondjuk ilyen bérek mellett nem is meglepő, hogy már lassan tényleg nincs mire eladósodni. Viszont amit látok (erre nem tudok statisztikát, szubjektív): sok ismerős vágott most új lakás vásárlásba, vagy építkezésbe. Úgy veszik fel a 30-50 milliókat, mintha nem lenne holnap. OK, ismerettségi körömben a legtöbben jobban keresnek mint az átlag, de akkor is, úgy ez elég kemény.

(#11152) -=Libria=- megelőztél :)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#11154) Mercutio_ válasza Oppenheimer (#11150) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jah, csak épp az anyagi helyzete és a kilátásai nem azonosak a nyugatEU-ssal azt felejtik el sokan...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11155) Tombi válasza updog (#11153) üzenetére


Tombi
senior tag

Talán ha létezne működő credit history rendszer akkor többen vennének fel hitelt, persze nem ilyen kamatok mellett. Igaz, amit írtatok, ennyi pénzből még el se lehet adósodni, credit history meg minek is... :U

Örüljünk neki? Ha annak, hogy nyugat EU árakon vesszük az élelmiszert és kb minden cucc a világrekorder áfa miatt mennyibe kerül, hát itthon én se vennék fel a lakáshitelen kívül semmit, de inkább azt se..

[ Szerkesztve ]

(#11156) concret_hp válasza golfvariant (#11151) üzenetére


concret_hp
addikt

hát azért azt is szépen be lehet ám nézni, ha a következő kamatperiódusnál hirtelen 4ről mondjuk 8%-ra ugrik a kamat :U , persze talán jobb a helyzet, mint 10 éve, de azért nagyságrendekkel nem.

btw. csak mondom, hogy ha az első tervek szerint 2007ben csatlakoztunk volna az euróövezethez, akkor sokkal kevésbé szívták volna meg a devizahitelesek, euro hitelnek pont annyi lett volna a kockázata, mint most, hogy felmehetnek a kamatok.

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11157) astorre19 válasza concret_hp (#11156) üzenetére


astorre19
aktív tag

Annyiban mindenképp jobb,hogy a tőketartozás nincs kitéve árfolyamváltozásnak.

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#11158) attiati válasza attiati (#11146) üzenetére


attiati
veterán

kb ugyanezt boncolgatják a cikkben

és nem is kérdés, hogy a törvény egy részét a Garancsi lakásaira szabták

(#11159) astorre19 válasza attiati (#11158) üzenetére


astorre19
aktív tag

És a sok szavazó még mindig nem fogja érteni miért aggályos,ha Garancsi utaztatja a kedves vezetetőt.

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#11160) RexpecT


RexpecT
addikt

Csak szerintem lehetetlen, hogy az utolsó 3 napban 140 ezer új lakáskassza szerződést kötöttek az LTP-k? :Y
[link]

(#11161) hurenzon válasza RexpecT (#11160) üzenetére


hurenzon
senior tag

Csak én tudok kB kB 1000-3000 szerződésről amit közvetlen kötöttek ismerősök.

(#11162) Csabroncka válasza RexpecT (#11160) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ez a szerencsétlen Varga legalább marhaságot ne mondana (amúgy normális embernek tartom)!
1. Hát mire lehetne másra költeni mint új/használt lakás vásárlásra és áfás felújításra :W

2. Valószínűleg a pénzes NER tömegek rakták 20 ezresével a milliókat ;] (elmebeteg),
valóban nagyobb társadalmi réteg tolta (ez meg sem fordul a fejükben), a nyugdíjas Marika néni 5000 forintjától, a felső középosztálybeli informatikusig aki rögtön 3 szerződést kötött.

megjegyzés: én rakom az önkéntes nyugdíjpénztáramat első kereseti napom óta, nagyon kíváncsi vagyok mikor mennek neki ennek az alappillér elemnek, és aggaszt is kicsit a dolog... így tervezz, vagy takaríts mg céltudatosan :((

"in medias res"

(#11163) updog válasza RexpecT (#11160) üzenetére


updog
senior tag

Csomó ismerős kötött, és irgalmatlan sorokról számoltak be minden helyen.

És ott vannak még akiknél esetleg protekció van az ügyintézőnél, és sorbaállás nélkül, okosban sikerült intézni, vagy simán online.

Még ha a döntéssel egyet is tudok érteni, a módjával nem, az meg egészen bicskanyitogató, hogy Varga kijelentette, még ez a két napos határidő sem volt elég gyors a megszüntetésre....

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#11164) Csabroncka válasza updog (#11163) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ez mutatja, hogy még részben, de demokrácia van ;] egy tollvonás nem elég :)

"in medias res"

(#11165) concret_hp válasza updog (#11163) üzenetére


concret_hp
addikt

140 000 akkor sem jön ki... mennyi szerződés volt, kurvanehéz megtalálni a sok hirdetés miatt de <1.5 millió az tuti, amit random megtlaáltam, hogy az otp 2016-ban egész évben kötött 107 ezret, a fundánál meg kezeltek 730 ezret 2017 májusi írás szerint: https://www.napi.hu/ingatlan/jo_evet_zartak_a_lakastakarekok.639197.html, szóval a teljes állomány lehet talán 1-1.2M szerződés, ha mind 4 éves lenne, akkor az évi 300K szerződés. ha valamit úgy felpörgetsz, hogy 2 nap alatt megkötöd az amúgy fél éves mennyiséget, akkor annyi tartalék volt a rendszerben, hogy rég csődbe kellett volna menned ;] mert ez egy 90x skálázódás. tegyük fel visszadátumoztak párat okosba meg stb, és 5 nap vs fél év, az is 36x-t ad ki és ez ugye alsó becslés.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11166) Kobe


Kobe
veterán

Ha mar LTP.... A rohamban en is nyitottam parat. Mivel a sajat es asszony neven mar volt igy felmenokere.

En eredetileg ugy szerettem volna hogy mar ugy nyitjuk, hogy pl anyam nevere de meg vagyok adva mint lejaratkori kedvezmenyezett. Az uzletkoto szerint ezt nem lehetett, mert az en adoszamomon is van mar aktiv, majd csak lejaratkor es a felhasznalaskor lehet nyilatkozni, hogy azt ram kedvezmenyezik.

Kerdes: ez szerzodesmodositasnak minosul-e majd ilyenkor? Mert ugye az alltam feltetele az volt hogy ezeken az ujakon nincs szerzodesmodositas

(#11167) Oppenheimer válasza Kobe (#11166) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem minősül annak

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#11168) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Remélem erről lesz valami összefoglaló később.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#11169) concret_hp válasza Oppenheimer (#11168) üzenetére


concret_hp
addikt

én arra leszek kíváncsi az idei q4 hogyan alakul majd, ugye a szigorabb jövedelem arányos törlesztők miatt.

az irodapiacon én nem nagyon látom a boomot. épülnek sorban az irodaházak az igaz, de majd akkor nézzük meg mi lesz, amikor 1-2 éven belül hirtelen nagyon sok m2 kész lesz :U (és az ott tényleg sok a meglevő állományhoz viszonyítva szerintem)

ill. úgy tudom van nagyságrendileg 100 000 bedőlt lakáshitel, ami azért a lakásállomány 2-3%a, az hogyan lesz visszaöntve a piacra? most még talán viszonylag jól ki lehetne szállni sok ilyenből, de ha egyszerre jön egy kamatemelés + kisebb recesszió akkor azoktól sem lesz könnyű szabadulni. (szerintem az hogy ez épp kinek a mérlegében jelenik meg, az majdnem mindegy)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11170) concret_hp válasza concret_hp (#11169) üzenetére


concret_hp
addikt

na sikerült összevisszára írni, szóval a bankoknál van még kb. 100K meg ha jól tudom kb. ugyanannyit eladtak már, amiket én nem nagyon látok, hogy tömegesen ömlenének a piacra, van 1-1 hirdetés, de macera az egész, ill. 2-3 év alatt 100K az a forgalom mérhető %át adná (20-30%?) ami nagyon nincs meg. szóval az is jó kérdés mi lesz ezekkel hosszú távon?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11171) Oppenheimer válasza concret_hp (#11170) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Szerintem semmi, így is a lakásállomány vagy 5%-a üresen áll. Üres lakásokra jó nagy adót kéne kivetni hogy, vagy a bérlakás piacon jelenjen meg kínálatként, vagy a lakáspiacon. Akinek meg kell az a luxus, hogy álljon üresen lakása, fizessen jó kis adót.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#11172) concret_hp válasza Oppenheimer (#11171) üzenetére


concret_hp
addikt

hát én ezeknek az X% áll üresen statisztikáknak nehezen hiszek, amíg a bérbeadók túlknyomó hányada nem fizet adót az albi kiadása után...

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11173) JayZ válasza concret_hp (#11172) üzenetére


JayZ
tag

Szerintem a paneles lakótelepek jelentős részében üresen állnak a lakások.. a bikásra járok edzeni, esténként bizony foghíjasak a világító ablakok.. :O

(#11174) DigitXT válasza JayZ (#11173) üzenetére


DigitXT
félisten

Miért, amikor edzeni vagy, nálad ég otthon a villany?:DDD

(#11175) Kukipapa_rr válasza astorre19 (#11148) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Nem világos, hogy a hangulatkeltésen és a klikkvadászaton kívül mi értelme ilyen cikkeket írogatni, tipikusan csak a történet egyik felét leírva.

Az árfolyam nem egyik napról a másikra szállt el: ha megvakargatjuk, rendszeresen kiderül, hogy a hirtelen két-háromszorosára emelkedő törlesztők mögött tipikusan olyan szerződés áll, ami halasztott tőketörlesztést tartalmaz, bónuszként rendszerint akciós első éves kamatfizetéssel.

Ezt persze az ilyen független cikkek mindig elfelejtik kiemelni.

A cikkben szereplő egyes személyek hozzáállása is beszédes: "Nem gondoltam volna, hogy három gyerekkel kiraknak az utcára." A másik meg vár, amíg 2017-ben végre elárverezik a fedezetét, és utána csodálkozik rá a fennmaradó tartozásra. Nagyon sok ember volt, aki struccpolitikát folytatva várta, hogy majd lesz valami: eddig sem fizettem, mégis itt lakok stb., velük mégis mit kéne tenni?

A cikk is megemlíti, hogy az ócsai park így is üresen áll. Ha 3 gyerekkel nem tudok albérletet találni, részemről előbb költöznék oda, mint várok tétlenül, amíg valaki segít nekem.

Egy másik szereplő meg büszke a főiskolai diplomájára, de annyi esze nincs, hogy végiggondolja, ha hitelt vesz fel hiteltörlesztésre, akkor az hova fog vezetni. De hát "házra volt szüksége". Világos.

És még most, 2018 novemberben is sikerül ilyen érvelést idézni, hogy "7,6 milliót vettem fel, nagyvonalakban 5-6 milliót pedig vissza is fizettem." Nem hiszem el, hogy még mindig magyarázni kell valakinek, miért vérzik több sebből egy ilyen kijelentés.

Ettől még természetesen a cikkben sok felhozott érv és probléma teljesen jogos, de a kép azért jóval árnyaltabb a szegény, bepalizott hitelfelvevőkén túl.

(#11176) attiati


attiati
veterán

belföldi vándorlási statisztikák

ingatlan árakat is nagyban mozgatja (átlaghoz képest fölé vagy aláárazás)

Bp fogyásba kezdett 2015 Q3 óta, de Pest megyét és Bp-et egyben kezelném, mert az emberek is úgy hoznak döntést, hogy mindkettőt megvizsgálják (egymás alternatívái).
Tőkét, kapacitást és lakost is egymás elől szívnak el.

[ Szerkesztve ]

(#11177) pvt.peter


pvt.peter
őstag

Sziasztok,

Nem rég csöppentem bele a ház építés témába és elég sok nyitott kérdésem van.
Nem teljesen világos számomra, hogy hogyan kell értelmezni az új építésű házak / lakások 5%, illetve 27% -os ÁFA körüli kavarását.
Ez csak akkor releváns ha már van egy kész ingatlan és vki megveszi?

Ha veszek egy telket és építtetek rá egy házat akkor ebben az esetben ez melyik kategóriába fog esni?
Ugye nem készen veszem a házat, ezért is kérdezem ezt.

Köszi a választ.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#11178) JayZ


JayZ
tag

Sziasztok!

Nekem pedig olyan kérdésem lenne, hogy meddig lehet lakástakarékos pénzecskémet parkoltatni, miután a 4 éves megtakarításom lejárt, hogy ne bukjam az állami támogatást? :U

(#11179) Nehaiu válasza pvt.peter (#11177) üzenetére


Nehaiu
csendes tag

Ha generálkivitelezővel építtetsz, akkor ő feléd 5%-kal számlázhat a 27% helyett.

(#11180) petyametyo válasza JayZ (#11178) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Azt hiszem 180 nap

(#11181) golfvariant válasza Nehaiu (#11179) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Szerintem nem az 5milliós Áfa visszaigénylés volt a kérdés.
Csak áfa visszaigénylésnél fontos hogy te legyél a generál kivitelező. Alapozásra, falazásra, gépészetre stb munkákra te fogadj fel céget/cégeket.

Az 5% áfa pedig azokra az ingatlanokra még mindig érvényes, amelyeknek a végleges építési engedélye 2018. november 1(?) előtti.

(#11182) Kobe válasza JayZ (#11178) üzenetére


Kobe
veterán

De ha tovabb fizeted akkor max arra a reszre nem kapsz mar alltamot.

(#11183) Nehaiu válasza golfvariant (#11181) üzenetére


Nehaiu
csendes tag

Én pont azt írtam, hogy akkor tud 5% áfával építtetni, ha generálkivitelezővel építtet. Egyébként 2020. január 1. előtti befejezés esetén bármilyen új ingatlanra vonatkozik, a 2018. novemberi határidő a 2023. január 1-ig kiterjesztett verzió miatt érdekes csak.

(#11184) Mercutio_ válasza Nehaiu (#11183) üzenetére


Mercutio_
félisten

befejezés = használatbavételi engedély kiadása, mielőtt valaki lyukrafut.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11185) golfvariant


golfvariant
aktív tag

(#11186) adalbert1 válasza Kobe (#11152) üzenetére


adalbert1
veterán

Ez most nagyon off lesz, de ezen a black friday hitelen én is nagyon fennakadtam, azt hittem, hogy a vegyünk fel személyi kölcsönt wellness hétvégére reklámnál nincs lentebb, de úgy tűnik, hogy tévedtem (mindenesetre aki a terméket kitalálta, az jól ráérzett, hogy mire van szüksége sok embernek az alacsonyabb jövedelmű rétegekből) - sokan már eleve megvesznek feleslegesen olyan tárgyakat, amire nincs is igazán szükségük (én is vásároltam már így), vagy lecserélnek olyat, ami amúgy jól működik, csak azért, mert amit vesznek akciós (ezt még szerencsére elkerültem, 7 éves a TV-nk, már többször gondolkoztam, hogy lecserélném, de mindig arra jutottam, hogy amíg működik, addig marad) - szóval eleve feleslegesen költik a pénzt ráadásul most már akkor hitelből (az pedig megint kérdéses, hogy aki mondjuk egy adott TV-t 30-40k-val drágábban nem engedhet meg magának, annak inkább kiutat kellene keresni a jelenlegi helyzetéből filmnézés helyett).

(#11187) Mercutio_ válasza adalbert1 (#11186) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nálam még a minikölcsön is versenyben van, pláne mióta kijött az új bújkálós reklám :W

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11188) astorre19 válasza adalbert1 (#11186) üzenetére


astorre19
aktív tag

Igen,ez a black fridayes kölcsön mindent visz.De sok mindent el is árul az ország állapotáról is.

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#11189) vg válasza adalbert1 (#11186) üzenetére


vg
addikt

Az elméleteddel az a baj, hogy az országunkban élő emberek nagy részének hitelre van szüksége, hogy mondjuk egy jobb hűtőt vagy mosógépet vegyen, annak ellenére, hogy a jelenlegi is működik, csak éppen 10szer annyi áramot/vizet fogyaszt, vagy olyan hangosan kattog a hűtő, hogy aludni nem lehet mellette. Nem kell állandóan a wellness-el meg a tv-vel példázni állandóan ha kisebb hitelről van szó.

(#11190) updog válasza vg (#11189) üzenetére


updog
senior tag

szerk.

Áh, nem akarok flamet indítani. Majd ha lesz, beszállok ;]

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#11191) Mercutio_ válasza vg (#11189) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ez a támogatás évek óta igényelhető az általad felsorolt háztartási nagygépekre.
Sok esetben az eladó cégnél kombinálható 0%-os hitellel. (a havi törlesztő egy részét a megspórolt villanyszámla kitermeli)

Gondolkodni pénz nélkül is lehet...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11192) adalbert1 válasza vg (#11189) üzenetére


adalbert1
veterán

Azért egy statisztikát szívesen megnéznék, hogy ebből a BF hitelből hányan vettek ténylegesen olyan háztartási gépet, ami a mindennapi élethez kell (mosógép vagy hűtőgép), illetve hányan szórták el kvázi felesleges dolgokra. Biztos van olyan is, aki a 20-40 éves Hajdú mosógépét vagy Lehel hűtőjét cserélné, de úgy tippelném, hogy ők vannak kisebbségben (ami mindig eszembe jut, az 2006-os történet, mikor is egy régebbi munkahelyemen az egyik kolléga azt mondta, hogy egy másik telephelyen egy egyszerű fizikai melós 500k-s plazmára vett fel hitelt, hogy azon nézhesse a foci VB-t, miközben kereshetett olyan nettó 100-150k-t).

Mercutio_: szerencsére ez a minikölcsönös reklám még nem jött szembe.

(#11193) vg válasza adalbert1 (#11192) üzenetére


vg
addikt

"egy régebbi munkahelyemen az egyik kolléga azt mondta, hogy egy másik telephelyen egy egyszerű fizikai melós..."

Tehát ez egy rosszindulatú, irigykedő pletyka.

(#11194) Mercutio_ válasza vg (#11193) üzenetére


Mercutio_
félisten

Szerinted.

:DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11195) axioma válasza JayZ (#11178) üzenetére


axioma
Topikgazda

Parkoltatni barmeddig, ha lakascelra hasznalod fel a vegen, de igy csak a 3 vagy 1% beteti kamatot kapod (igaz netto, nem olyan rossz az most).
Ellenben ha most jart le, mar boven 10 evig jar ra alltam, elvben fizetheted tovabb, es akkor az uj penzekre is kene jonnie az alltam-nak egesz az elso megtak. honaptol 10 evig (az aviso levelre meg egyszeruen nem valaszolsz). Mondjuk egyre gyengebb a kihozatal (de mivel mar masikat nem indithatsz, annal meg mindig jobb mint mashol gyujteni).
Kiveve, ha az uj torveny miatt azt mondja az ltp, hogy a tovabbfizetes (ha mar egyszer elerte a kiutalast) onmagaban hosszabbitasnak szamit, akkor marad a parkoltatas (ill. az uj penzekre is csak az 1 v 3% jon).
En meg nem hallottam pontositast erre az esetre.

(#11196) Kobe válasza axioma (#11195) üzenetére


Kobe
veterán

nálam 3 db pörög most, 2 funda és 1 otp

1.es funda: jövő novemberben jár le a megtakarítási periódus
2.es funda: 6 hónapja fut
3. otp: közvetlen törvényvariaálás előtt lett nyitva

mindegyik a legrövidebb megtakarítási időszakra szól. A 2 fund alenne érdekes, hogy azok még jóval korábban nyíltak de már új törvény szerinti periódusban járnak le.
Ott simán lehet majd továbbfizetni a 10éves korlátig ? vagy akkor már nem jár rá az álltám ? Főleg a legrégebbi az érdekes, nem biztos hogy 1 éven belül felhasználnám

(#11197) axioma válasza Kobe (#11196) üzenetére


axioma
Topikgazda

Pont ezt irtam, hogy nem tudom. (En nagyon regen voltam ltp uzletkoto masodallasban, mar kb. 10 eve nem, szoval az ossz elonyom hogy ismerem az - akkori - aszf-et, es a rendeleteket, es erdeklodesbol kovetem a torteneseket.)
Nem tudok rola, hogy hoztak volna ki erre vonatkozoan allasfoglalast, persze legjobb lenne megkerdezni a fundas kollegat (sztem a laktak topikban eszreveszi, ha irtok), vagy kozvetlen a 411-81-81-et.
Ha megvan akkor irjatok is be ide:)
[Amugy van egy olyan tetel is egy korabbi rendeletmodositasban, hogy a nem szerzodesszeru befizetes visszautasithato, de eddig ezt nem lattam alkalmazni - elsosorban penzmosas elleni intezkedesnek tunt -, de ez is elofordulhat mint "megoldas", ha az ltp-nek ugy all erdekeben, hogy modositas nelkul ne menjen.]

(#11198) kiszi07


kiszi07
senior tag

Sziasztok,
lakáshitelt vettem fel egy ingatlanhoz. Megtörtént az értékbecslés, mennyi idő várható még egy tényleges szerződés aláírására? Szerződéstervezetet hány nap után kell küldeniük? Fogyasztóbarát lakáshitel, CIB. Kb. 1 hete adtam be a teljes igénylést.

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

(#11199) petyametyo válasza kiszi07 (#11198) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Nekem értékbecslés után 3 nappal volt a hitelszerződés kötés (OTP)

(#11200) adalbert1 válasza vg (#11193) üzenetére


adalbert1
veterán

Szerintem pedig a feltételezésed rosszindulatú - én leírtam egy esetet, ami szerintem rávilágít arra, hogy feleslegesnek tartom azt, hogy valaki 3-5 havi fizetését elköltse egy pár év alatt elavuló szórakoztató-elektronikai termékre (főleg, ha erre ráadásul hitelt vesz fel), én pl. 2 heti fizetésemet sajnálnám egy TV-re kiadni (illetve talán ez lenne a maximum, amit rászánnék, ha újat vennék).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.