Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11201) Csabroncka válasza kiszi07 (#11198) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ez sok mindentől függ. Nekünk öt előminősítés volt a K&H-nál. Az ingatlan tehermentes volt, nem kellett kitolnunk magunkat a takaró széléig, az ügyvéd folyamatosan tartotta a kapcsolatot a bankkal és készült előszerződés. Az értékbecsélt követőn (16.4-re értékelt, 16.8 ért vásárolt - 2015.08 -ingatlan) 2 nap alatt elbírálták és szóltak, hogy mehetünk aláírni. Még úgy kellett visszatartanom az átutalást 2 hétre, hogy a költözés hetére essen a teljes összeg kifizetése.
Ma ez az ingatlan 30 milliót ér - elmebeteg :W

"in medias res"

(#11202) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Érdekes beszélgetés, főleg az a része amikor Balássy Zsolt a kínai és egyéb külföldi vásárlókról, meg amikor az airbnb okozta strukturális változásról beszél. Nehéz megmondani ezek miatt, hogy mik a valódi fundamentálisan indokolt lakásár, de a globalizáció és a turizmus megváltozása miatt, úgy tűnik, hogy magasabban van jóval az egyensúlyi árszint, mint a válság előtt.

[link]

2. Részt megtalálja magának aki akarja.

Szopás a generációmnak, hogy ilyen helyzetben kell megoldania valahogy.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#11203) Csabroncka válasza Oppenheimer (#11202) üzenetére


Csabroncka
addikt

A frekventált helyeken igen, igaz az albérlet is szemtelenül sok. Azt viszont tudni kell, hogy egy budapesti lakás mindig is jóval drágább volt valódi értékéhez képest, részben befektetésnek kell tekinteni.

20 évvel ezelőtt is egy budapesti lakás (átlagos méretű 50-70nm) árából vettél vidéken egy családi házat.

"in medias res"

(#11204) Kukipapa_rr válasza Kobe (#11196) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

A 2 fund alenne érdekes, hogy azok még jóval korábban nyíltak de már új törvény szerinti periódusban járnak le.
Ott simán lehet majd továbbfizetni a 10éves korlátig ? vagy akkor már nem jár rá az álltám ?

Gyakori kérdések és válaszok a törvénymódosítással kapcsolatban

Jár-e állami támogatás arra a megtakarításra, amelyet a szerződésben vállalt összegen felül helyezek el?

Csak az Ön által megkötött szerződés alapján rögzített feltételek szerinti, havi betét mértéke szerint jár az állami támogatás. A szerződésben rögzített mértéket meghaladóan fizetett betétre nem jár az állami támogatás.

(#11205) Oppenheimer válasza Csabroncka (#11203) üzenetére


Oppenheimer
veterán

"egy budapesti lakás mindig is jóval drágább volt valódi értékéhez képest"

Ez marhaság. Válság utáni években nagyon alul voltak árazva, most pedig elérte a fundamentumok által indokolt árszintet.

"20 évvel ezelőtt is egy budapesti lakás (átlagos méretű 50-70nm) árából vettél vidéken egy családi házat."

Ez természetes. Budapesti ingatlan értéke jó hogy sokkal nagyobb mint egy vidékié.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#11206) Kobe válasza Kukipapa_rr (#11204) üzenetére


Kobe
veterán

Igen, de ez megint csak nem egyertelmu.
A fundanal ugye a szerzodeses osszeg az a befizetes + hitel, ennek a kettonek az oszege adja ki a szerzodeses osszeget es ennek az 1% fizetted nyitasi dijkent is

Nalam ez pl 3.2M szerzodesenkent, amibol kb 1.3 a megtakaritas resz

Amit irtal az en olvasatomban azt jelenti, hogy ha nem kerek hitelt, akkor meg fizethetek be kb 1.9M erejeig es area jar a tamogatas....

(#11207) Oppenheimer válasza Kobe (#11206) üzenetére


Oppenheimer
veterán

A szerződésben több összeg is rögzítve van, nem csak szerződéses összeg. Az idézett jogszabály valószínűleg a megtakarítási részre vonatkozik.

"A szerződésben rögzített mértéket meghaladóan fizetett betétre nem jár az állami támogatás."

Nem hiszem hogy ebbe a bele tudod magyarázni a szerződéses összeg értékét.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#11208) Kobe válasza Oppenheimer (#11207) üzenetére


Kobe
veterán

Ha tudnad hany pontatlanul megfogalmazott torveny van aktivan az eterben, tobbek kozott afa torveny es jovedeki ado torveny pl.... Nem ez lenne az elso

Lehet en vagyok nagyon pragmstikus de nalam ha a torvenyben szerzodeses osszeg szerepel, a szerzodesben meg van megtakaritasi hanyad, stb es szerzodeses osszeg akkor az egy elegge egyertelmu dolog... (nekem legalabbis, bar en az almat nem keverem a kortevel, neha a torvenyirok igen, lasd broker torvenyek ahol a nevertek fogalmat nem ismerte a ksrteritesi tv iroja)

(#11209) Fandango válasza Oppenheimer (#11205) üzenetére


Fandango
veterán

"fundamentumok által indokolt árszintet"

Ezt ki tudnád fejteni jobban?

(#11210) Kobe


Kobe
veterán

Evi 20%....durva

[link]

Akarhogy nezem, ez mar elmebeteg utem.

[ Szerkesztve ]

(#11211) Oppenheimer válasza Fandango (#11209) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nézd meg a videót, minek írjak annyit, ha benne van.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#11212) axioma válasza Kukipapa_rr (#11204) üzenetére


axioma
Topikgazda

Azert ezt eleg erdekes lenne megtamadni... korabban konkretan benne volt, hogy jar az extra befizetesre is, sot sztem most is de ezt ellenorizni kene. Annyi hogy a betet befogadasat megtagadhatja az LTP. Ha nem tagadja meg, akkor kene jarjon... azert a visszamenoleges torvenykezes ilyen direkt modon mar csak nem megy le mindenki torkan...

Sot, akkor mit jelent a modositasnal ez a mondat? "A támogatás mértékének és felső határának módosítása
a már megkötött szerződéseket – a lakás-előtakarékossági szerződés megtakarítási idejének 29. § szerinti
meghosszabbítását kivéve – nem érinti.”

[ Szerkesztve ]

(#11213) Kobe válasza Kobe (#11210) üzenetére


Kobe
veterán

Kicsit jobban atolvastam a portfolios cikket, eleg erdekes megallapitasok vannak benne
Ugye a videk vs pedt szinvonal bolt mar pedzegetve, most kvazi leirasra is kerult hogy a budapesti szinvonal 3-4x magasabb mint a videki (nyilvan atlagban, pest megye mondjuk elter ettol)
Nekem effektive ez kb olyasmit jelent hogy egy pesti 1M koruli br fizu a jelenlegi arszinvonalon egy videki br300 koruli osszeggel versenyez, szigoruan a lakhatas reszet nezve, elerheto lakashitelt, illetve a cikkben is emlitett atlagos lakasfajtat
De hogy a kulonbsegekre raterjunk: br1M hez nem 3-4x hanem mondjuk 8-10x magasabb beosztasban kell dolgoznod, felsofok, nyelvismeret, senior tudas mgmt vagy it reszen pl. Videken meg egy ljdl penztaros megkapja a br 350et....csak hogy kontextusba helyezzuk

(#11214) Mercutio_ válasza Kobe (#11213) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nincs mese, vidékre kell költözni! :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11215) Kobe válasza Mercutio_ (#11214) üzenetére


Kobe
veterán

Nalam benne van a pakliban, erosen 2-3eves kozeptavu terv, ha ennyire elhetetlen marad a pesti szitu.
A jelenlegi fizum 60-70% meg tudnam siman ott is kerni (+vmi vallalkozas kiegeszitesnek), 8misiert meg az A-tol Z-ig felujitott panelokat dobaljak (itt fent nalam az uj rekord a felujitano szazhalombattai panel 33millaert)

(#11216) Mercutio_ válasza Kobe (#11215) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nagyjából homeoffice jelleggel tudnál dolgozni, vagy vannak vidéken is olyan nagyobb projektek, amiben pesti jelenlét nélkül részt tudnál vanni?

8misiert meg az A-tol Z-ig felujitott panelokat dobaljak
Miskolc, vagy hol van ez?

A többség még diplomával se tudja ezt meglépni sajnos:(

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11217) Kobe válasza Mercutio_ (#11216) üzenetére


Kobe
veterán

Nagyresze siman viheto home officeal vagy heti 1-2 nap pesttel, max a projektek merete es cege valogatja mit vallal be az ember (sajna vagyok olyan finnyas hogy normalis multihoz ragaszkodom, ilyen videki jezusszive posztkommunista termelocegekkel nagyonnincs kedvem veszodni, mert az csak sullyedos homok kozep es hosszutavon)

(#11218) Stanlee válasza Kobe (#11213) üzenetére


Stanlee
őstag

Itt a nemeteknel is mar jo ideje irnak arrol, hogy a nagyvaros vs. videk a lakhatas szemszogebol nezve teljesen mas, ill. mas bereket is kovetel meg. Itt Munchenben is nagyon sok alacsony keresetu van, aki csak azert tudja megengedni maganak a muncheni lakast, mert vagy egy nagyon regi berleti szerzodesben van benne, vagy orokolt.

Akik munka miatt ide koltoznek, azok tobbnyire az atlagnal magasabb keresetuekkel versenyeznek, es mind alberlet, mind vasarlas eseten hatranybol indulnak. Ezert van az, amit te is irtal, hogy egy draga nagyvarosban a sajat ingatlan vasarlasahoz vagy akar berleshez is magasabb jovedelmu csoportba kell tartoznod, hogy ugyanazt elerd, mint mondjuk videken.

Es itt jon be, hogy videken nem csak egy ALDI, de barmilyen mas, lakhelytol fuggetlen, kozel azonos berezesu munkakorrel tobbre megy az ember, mint a nagyvarosban. Ismeretsegi korben vannak jo paran, akik inkabb visszamentek videkre Munchenbol, mert a lakhatas elvitte a netto nagyobbik reszet. Kozalkalmazotti bertablaban videken sokkal jobban megel az ember, mint barmelyik draga nagyvarosban.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11219) attiati válasza Kobe (#11215) üzenetére


attiati
veterán

Ha vidéki ingatlanba allokálsz tőkét, akkor arra számítasz, hogy nőnek a lakásárak továbbra is, de a vidék jobban, mint Bp. Ellenkező esetben anyagi szempontok alapján nem veszek vidéken ingatlant és nem veszek ingatlant. (Bár korábban fejtegettem, hogy nem emelkedő lakáspiacon is megérheti lakást venni, ha beleszámítom a kamatkörnyezet alakulását és hogy mennyire lehetetlen eltalálni az időzítést a vételre)

Normálisan szabályozott lakáspiacon az lenne a logikus döntés, hogy különválasztani a tőkebefektetést és a lakhatást. És akkor működhetne az, hogy ott veszek, ahol emelkedik (de adott esetben már élhetetlen). És vele párhuzamosan ott bérlek, ami élhető és olcsó.

A vidék mit jelent nálatok?
Szülővárosba hazaköltözni? (ez nagyban érzelmi döntés)
Vagy egy élhető megyeszékelyre távol Bp-től, ami nem a szülőváros. (ez már anyagi döntés (is))
Vagy Bp agglomeráció?

Elég sok forgatókönyv van.
Nagyon könnyen kiárazza magát az ember a jövőben Bp-ről, ha vidékre költözik (és nem csak anyagilag, hanem kapcsolatokban, szellemileg, lehetőségekben).
Vagy kevesebbet bukik az ingatlanon, ha jön egy esés.
Ki tudja melyik lesz?

Nem tudnék elköltözni úgy, hogy nem szülőváros közelébe, hanem egy tök idegen városba anyagi szempontok alapján. Nagyon bekavar, hogy az ember a lakhatást és a befektetést össze akarja mosni.

[ Szerkesztve ]

(#11220) Mercutio_ válasza Stanlee (#11218) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kozalkalmazotti bertablaban videken sokkal jobban megel az ember, mint barmelyik draga nagyvarosban.
Itt feltételezem a németre gondolsz :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11221) #41635072


#41635072
törölt tag

Videk (agglo is eszeveszett draga lett)
Pl szigetszentmiklos minta lakotelep 60nm koruli lakas:
2015: 12M
2016: 19M
2017: 24M
2018: 32M
Sorolhatnám a többi településsel. Ezért nem vagyok hajlandó egyelőre egy életre eladósodni, mert tudom hogy luxus árban mennek olyan ingatlanok, amik 2-3 éve a jóval szerényebb bérrel rendelkezők mentsvára volt.

(#11222) A Zéé válasza #41635072 (#11221) üzenetére


A Zéé
addikt

:Y
Ehhez képest Zalaegerszeg akkor a fasorban sincs. Ott egy Kertvárosi felújítandó, 1,5-2 szobás lakás ennyi idő alatt ~6 m-ról "csak" ~13-ig mászott fel.
Egyébként a "hazaköltözés" BP-ről nekem is reális opció lett, mivel itt amire futná, az egy városszéli zártkerti valami, amihez meg nagyon nincs ingerem.

Just a simple Lineman...

(#11223) attiati válasza A Zéé (#11222) üzenetére


attiati
veterán

És vontál már mérleget, hogy mit veszítesz és nyersz egy ilyen váltással?
(lakás anyagiakon kívül). És a családon kívül, mert az felülírhat minden mást és az sokszor nem mérlegelés kérdése.

(#11224) A Zéé válasza attiati (#11223) üzenetére


A Zéé
addikt

lassan egy éve ezen kattogok, de összességében mindig arra lyukadok ki, hogy több dolog szól mellette, mint ellene.
Az csak a hab a tortán, hogy az önálló lakhatás problémaköre itt kvázi teljesen megoldhatatlan lett, a mostani helyzetet pedig egyre kevésbé bírom elviselni, de nem jelenleg tudok jobbat (barátnőm szüleinél lakunk).
A munkám "univerzális", mivel építkezések arrafelé is vannak. A betöltendő pozíció lényegesen kevesebb, így váltani is nehezebb. Bár az a 40-50 perc/irány, amit itt utazással töltök, az azért még pár várost elérhetővé tesz...
A fizetés, már amennyire körbe tudtam járni, mostanság nem lényegesen rosszabb.
Kapcsolati hálót itt BP-n építgetem, de még mindig többnek érzem a lyukat rajta, mint azon, ami otthon elérhető.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#11225) astorre19 válasza Kobe (#11215) üzenetére


astorre19
aktív tag

Hol van ez a 8 millás panel egyébként,mert már Nyíregyházán sincs ennyiért

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#11226) Kobe válasza astorre19 (#11225) üzenetére


Kobe
veterán

Baranya, Pécs mellett. Pécsre 15-20 perc a kocsi, 35 a busz, 17 km. Beálvárosi (főutcán levő téglalakás is) akad 6-7ért. Cserébe van 25-30% default munkanélküliség, de lehet autózni

(#11227) amargo válasza attiati (#11219) üzenetére


amargo
addikt

Én pl majdnem agglomerációba megyek (kicsit távolabb) viszont így is kocsival 50 perc (persze, ha csak mérsékelten vannak dugók vagy reggel 7) alatt a munkahelyemen vagyok (frekventált részén van) vonattal pedig 1'10.
A barátok elvesztése családosok számára átértékelődik, továbbá ahol laksz ott is rengeteg emberrel megismerkedik az ember, családi házas környezetben a szomszéd is tud más lenni.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11228) attiati válasza amargo (#11227) üzenetére


attiati
veterán

Az mondjuk egy kompromisszumos (fél)megoldás.
Mert árak nem annyira olcsóak, mint vidék vidéken és a bp-i élettől sem szakad el az ember, mert visszajár / közel van.

(#11229) adalbert1 válasza amargo (#11227) üzenetére


adalbert1
veterán

Amit írtál, azt én is tapasztalom, az elmúlt pár évben még a legközelebbi barátaimmal is jó, ha havi egyszer találkozom (inkább a 2-3 havonta egyszer a reális), pedig Budapesten lakunk mindannyian, és gyerekem még csak nekem van.
A szülővárosomba én pl. nem költöznék vissza, ugyan nagyon szeretem, illetve néha jó otthon tölteni pár napot, de amit most végzek munkát, olyan pozíció nem is létezik az ott jelen lévő cégeknél, tehát vagy HO-val tudnám megoldani, hogy közben feljárok Budapestre, vagy valami teljesen remote munkát csinálni, helyben nagyon gyér lehetőségek lennének.
Agglomerációba költözésnél igazából 1 város játszik, az is azért, mert ott lakik barátnőm egész családja (külön a 2 testvére, még az egyik testvérével a gyerekei pár évig, szülei), így a gyereknek jobb lenne, hogy a család többi tagja közel lenne - de pl. a normális családi házak kb. olyan árban vannak, mint itt a XIII. kerületben a 3-4 szobás lakások, szóval jelenleg az is elérhetetlennek tűnik, illetve azért hátrányát is látom (bejárás, családi ház fenntartása hosszú távon jóval drágább lehet, mint a lakásé, ha a városnak nem a központjában vennénk ingatlant, akkor rögtön 2 autó kellene, stb).

(#11230) Csabroncka


Csabroncka
addikt

Sokan említettétek az agglomerációt. Sajnos az is igaz, hogy infrastrukturálisan bizonyos területek katasztrofális állapotban vannak több városi rangú településen is!

Egyrészt sok helyen a közlekedés autó nélkül maga a halál. Gyönyörűen felépített több éves lakóterületen még a murvás vagy mart aszfaltos út fogalmát sem ismeri az önkormányzat. Bizonyos zártkertes terültek átsorolásakor nem volt koncepció az utakra, és semmilyen infrastruktúrára. Össz vissza kacskaringózó kettő-négy méter széles közökön próbálnak két irányban közlekedni emberek tömegei.

Két élű ez a dolog. Érd megy jogú város, 20-30 éve lakott utcák nincsenek aszfaltozva, a helyi járat fogalma a távolba vész. Persze ingatlanadó az van :) . De sorolhatnám a végtelenségig. Természetesen minden látszik az árakon. Ki ne akarna Budakeszire, Érd frekventál területeire, vagy Telkibe költözni.....

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#11231) amargo válasza adalbert1 (#11229) üzenetére


amargo
addikt

Gyerekesekkel nagyon erősen ott van, hogy mind a két félnek akarni kell a találkozót, amíg nem volt gyerekem addig is figyeltem rá, de most látom igazán, hogy mire lehetet volna még.

Én pl 36 órában dolgozom, hetente -1 nap, mert a többi napon összeszedem a maradékot. Támogatják a HO-t nálunk is. Van benzin/bérlet támogatás, de plug-in hybrid autóban gondolkodom (van céges garázs töltővel).
Maga az árak Bp-en elmebetegek (nekem) és ami a legfontosabb semmivel sem lennék előrébb. Gyakorlatilag, ha buda frekventált családiházas részét nézem (60-100M), akkor csak km-ben van közelebb, de bejutni ugyan annyi idő a munkahelyemre. Bp-en rosszabb a levegő, a közbiztonság. Persze a másik oldalon se csak rózsaszín köd van.
Nálam fontos volt az is, hogy minimális hitel legyen, mert feleségemnek nincs bevétele.

Szerk:
A családi ház fenntartási költsége még számomra is érdekes lesz, hogy mennyire kalkuláltam jól, biztosan drágább a lakásnál alapjában véve "luxus" is.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11232) golfvariant válasza amargo (#11231) üzenetére


golfvariant
aktív tag

"A családi ház fenntartási költsége még számomra is érdekes lesz, hogy mennyire kalkuláltam jól, biztosan drágább a lakásnál alapjában véve "luxus" is."

Meghallgatnám a véleményed a családi ház vs lakás költségei témában :)

(#11233) concret_hp válasza golfvariant (#11232) üzenetére


concret_hp
addikt

ez egyébként engem is érdekelne mi az ökölszabály becslés rá, ugye alapvetően kb. annyi a különbség, hogy a háznak arányaiban a külső fala + teteje sokkal több + egy társasháznál pl. a fűtésrendszer hasamra ütök 10x annyi 50 lakásra...

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11234) golfvariant válasza concret_hp (#11233) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Családi háznál nincs közösképviselő, kertész, takarító, karbantartó akinek az alap díjait akkor is fizetned kell ha nem csinál semmi :)

Igen a családi háznál több a fűtés költség, arányaiban a kert gondozás költsége is, de nem kell számolni pl az éves nagytakarítás, garázstakarítás, lift vagy tűzvédelmi és egyéb kötelező ellenőrzések költségeivel sem.

Pl napkollektor felszerelésre is több esélyed van, mint egy társasháznál ahol a tulajdonosok 100%-nak bele kell egyeznie. Nem elég csak a közgyűlésen lévőknek... Sőt nagyobb társasházaknál nem is igényelheted a 0% hitellel, mert meg van szabva hogy albetétenkénti minimum támogatási összeg. Ami miatt nálunk pl akkora rendszert kellett volna felépíteni, ami az éves fogyasztásunk 3-4x-ét fedezte volna...

Nem beszélve a megtakarított pénzek kezeléséről. A közös képviselők nem foglalkoznak a befektetési oldallal. Így legtöbb helyen folyószámlán csücsül a pénz...

[ Szerkesztve ]

(#11235) axioma válasza golfvariant (#11234) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat, azert ketlem hogy a kozos koltseg pariban lenne a cs.haz fenntartassal. Peldaul kulso vilagitas, csapadekvizzel te kell csinalj valamit, szemetszallitasnak van minimuma sot van ahol ez nem is valaszthato hanem 120 liter ha kell ha nem, ingatlanado, es hat ha kozos kepviselo nem is, de felujitasra penzt felretenni itt is kell csak tobbet a kulso teruletek miatt, plusz sajat meloidod elintezni. Most nem is beszelve mennyi telefonszamlamban van mar a csat.muvek fele a hibabejeelntesek, amit csak magam tudok megtenni... Ja es a kert lehet ugyan elhanyagolt, de minimum elvarasok vannak (pl. parlagfut kotelezo irtani).

(#11236) golfvariant válasza axioma (#11235) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Építményadóról nem tudtam, most próbáltam utanáolvasni. Úgy tűnik az építményadó nem vonatkozik magára lakóhelységekre. Csak a garázsra és egyéb jellegű helységekre, épületekre vagy rosszul értem?

"Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az építményadóról szóló 26/2017. (X. 25.) önkormányzati rendelete alapján mentes az adó alól a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 13. §-ában felsoroltakon túl [2018.01.01 hatállyal]:

a magánszemély tulajdonában lévő lakás kizárólag azon helyiségei, melyek a lakhatás feltételeit biztosítják,
a magánszemély tulajdonában lévő üdülő,
a magánszemély tulajdonában, társasház közös tulajdonában, lakásszövetkezet tulajdonában lévő gépjárműtároló, kivéve, ha annak bármilyen módon történő hasznosításából a tulajdonosnak jövedelme, bevétele származik,
az elsődlegesen lakhatás céljából alapított társasház közös tulajdonában, illetve lakásszövetkezet tulajdonában lévő építmény, ha bérbeadással, vagy egyéb módon nem hasznosítja, illetve abból nem jut bevételhez,
az ingatlan-nyilvántartás szerint légópince megnevezésű építmény, építményrész."

Egy 20nm-es garázsért pl nem is kell fizetni:
Építményadó mértéke 2018. január 1-jétől:
a) az ingatlan-nyilvántartás szerint belterületen fekvő építmény vonatkozásában:
aa) 0-20 m2 hasznos alapterületű építmény esetén 0 Ft/év,
ab) 21-50 m2 hasznos alapterületű építmény esetén 600 Ft/év,
ac) 51-100 m2 hasznos alapterületű építmény esetén 700 Ft/év,
ad) 101-500 m2 hasznos alapterületű építmény esetén 800 Ft/év,
ae) 501-10000 m2 hasznos alapterületű építmény esetén 1200 Ft/év,
af) 10 000 m2 feletti hasznos alapterületű építmény esetén 1500 Ft/év.
b) az ingatlan-nyilvántartás szerint külterületen fekvő építmény vonatkozásában:
400,- Ft/év.

Ami pedig a felújítási részt illeti. Ha vásárolsz egy új/jó állapotú használt házat, ami nincs lerogyva, akkor szerintem arra sem sokat kell rákölteni.
Másrészt a festést, ereszjavítást, egyéb ház körüli munkákat el lehet végezni saját kezűleg is. Persze kényelmesebb kifizetni a szakembernek, de a kényelemnek ára van. Egy társasháznál nem lehet megoldani hogy a külső homlokzatot a lakók saját kezűleg fessék le, de ugyan így van bármilyen munkával. És akkor még nem is beszéltünk a számla nélküli munkáról. A Társasháznál pl ez sem működik, mert el kell számolni a lakók felé :)

[ Szerkesztve ]

(#11237) Stanlee


Stanlee
őstag

Amikor nekunk meg volt hazunk, akkor majdnem minden evben volt valami nagyobb dolog, amire koltenunk kellett. Egy uj haznal biztosan alacsonyabb ez az eves koltseg, de minnel regebbit vesz az ember, annal nagyobb valoszinuseggel kell majd egyszer csak nagyobb osszeget rakoltenie. Gondolom nalatok meg azert nem tul sok minden romlott el, mert uj a haz, ezert kicsit meg is lep, hogy csak egy ilyen rovid listat irtal :-)

Az ismerosok, csalad eseteben a kovetkezokre koltenek eleg sokat: nyilaszaro csere, hoszigeteles, vakolas, festes, futes rendszer korszerisitese (ha ez mondjuk korabban mar megvolt, de a kazan betojik, akkor kemenybeleles es uj kazan engedelyeztetese es beszerelese), teto javitasa, ha mar nagyon regi akkor komplett csere, csatornahalozat telken beluli kialakitasa, karbantartasa, kerites csereje/festese par evente, garazs/kocsibeallo pimpelese, mellekepulet karbantartasa/lebontasa/atalakitasa, kert folyamatos karbantartasa.

Az onkormanyzattol eleg gyorsan bejon egy ket birsag ha elburjanzik a haz elott novenyzet, esetleg rossz sikossagmentesites van.

Nekem kenyelmesebb kifizetni a tarsas hazban a takaritast, kerteszt, hazmestert, es nem kell ezekkel a dolgokkal foglalkoznom.

Szerintem osszessegeben nem olcsobb a sajat haz fenntartasa, mint a kozos koltseg fizetese.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11238) Stanlee válasza golfvariant (#11236) üzenetére


Stanlee
őstag

Onkormanyzat fuggo, hogy mennyi es miert kell fizetni. Ahol Axioma lakik, ott kell fizetni, nekem Zugloban nem, Lazarvarosban anyukam pengeti az ingatlanadot a laksara.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11239) golfvariant válasza Stanlee (#11238) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Szerencsére a XIII kerületben én még hírből sem hallottam ingatlanadóról :)

(#11240) amargo válasza golfvariant (#11232) üzenetére


amargo
addikt

Írok majd róla bővebben, de alapjában véve sokan nem számolják bele az idejüket, tavasztól őszig min 2 hetente fűnyírás, majd ott vannak a levelek, télen a hó vagy fagy mentesítés. Bármilyen probléma van az idő és pénz lesz a végén. A javításokra pénzt kell elkülöníteni nincs mese több százezeres tételek vannak, ha beüt a baj és 5-10 évente vannak, tető, fűtés, stb. Csapadék élvezetés kidolgozása is sok helyen probléma. Öntözés, ha kerted van. Ingatlanadó, garázsra is.

Ui.: Napkollektorba nem érdemes gondolkodni. Napelem értelmes van rá MFB hitel is.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11241) concret_hp válasza golfvariant (#11234) üzenetére


concret_hp
addikt

azert azt ki ne hozzuk, hogy csaladi hazat olcsobb fenttartani, mint tarsashazban lakni :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#11242) adalbert1 válasza Stanlee (#11237) üzenetére


adalbert1
veterán

Vidéken 24 éve van meg a családi házunk, amire eddig úgy nagyjából költve lett, és extra a lakáshoz képest (mert mondjuk kazán és nyílászáró csere előfordulhat lakásban is):
- tető újracserepezése, bádogos munka
- melléképület építése
- szigetelés (nem körbe, csak felül)
- újravakolás
- kert rendezése (saját magunknak csináltuk, de akkor is facsemetét venni, fűmagot venni, élőmunka igény, pl. fűnyírás, gazolás, levelek gereblyézése, locsolás, fák metszése,fát kivenni, stb), itt ha kertészeket fogad az ember, akkor az irgalmatlan pénz, vagy rengeteg munka van vele, persze van ami gépesíthető (pl. automata locsoló rendszer), de akkor az ismét még több pénz
-bejáró térkövezése, betonozás a kertben

Ingatlanadó pár kerületben és néhány vidéki városban is van, de azt pl. ugyanúgy kivethetik lakásra is.

Szerintem sokkal több pénz/munka fenntartani egy házat, főleg ha a megnövekedett bejárási időt is beleszámolom. Persze gyerekként hatalmas váltás volt anno a panel után, és jó volt ott felnőni, és én is szívesen nyújtanám ezt a gyerek(ei)mnek, de nagyon sok áldozatot követelne (pl. szüleimnek úgy könnyű volt, hogy egy 30k-s kisvárosban élték az életüket, ahol kb. biciklivel 20 perc alatt ott vagy az egyik végéből a másikban kis túlzással).

(#11243) Stanlee válasza adalbert1 (#11242) üzenetére


Stanlee
őstag

Egyik volt evfolyamtarsam rogton egyetem utan hazasodott es vettek egy nagy hazat. O azt mondta, hogy a Tom Hanks fele Penznyelo az egyik kedvenc filmje, mert egyszeruen ugy erzi magat a hazfelujitassal, mint ahogy az a filmben volt. Nekunk anno a csaladi hazunk hasonlo volt a Penznyelohoz, minden evben valami felujitasa, javitasa, halat adtunk az egnek, ha nem kellett epp csinalni valamit rajta. Igazabol azota nem vagyok haz hivo, a lakas jobban bejon.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11244) Novics válasza Stanlee (#11243) üzenetére


Novics
senior tag

Az mondjuk tény, hogy a lakás olcsóbb, és kényelmesebb is. Az meg, hogy kinek mi jön be, egyéni preferencia kérdése. Néha jó tud lenni az, ha az ember kimegy a kertbe, és elkapirgál. Persze, idő, de ha valaki szereti csinálni, akkor nem "elpocsékolt".
Menyasszonyommal most állunk ingatlanvásárlás előtt. Ja, jó szar időpont, de hát ezt dobta a gép, ebbe a korba születtünk! Először lakásban gondolkozott, aztán házakat néztünk - lakás kisvárosban, ház a környező falvakban -, de aztán két napja kezdek a lakás felé hajlani. Pusztán racionális okból. Nem egyszerű jó felújítási alapot képező házat találni. Eladó telek sem nagyon van. De még ha lenne is, szakember nincsen, aki felépítse/felújítsa a házat. Aztán még ez az LTP meg lakás ÁFA dolog is itt van...
2 éve lakásban élek, előtte kis kertesben. Azért hiányzik az, hogy kiüljek a saját kertembe úgy, hogy ne nézzen bele a szomszéd a számba, mert annyira közel van. Másrészt viszont ide most csak hazajövök, és baromira semmi dolgom nincsen, ami szintén tud jó lenni. :D

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#11245) #41635072


#41635072
törölt tag

Épp, hogy elindult a hitelezési boom, máris megjelentek a notórikus nem fizetők.
[link]
Több, mint egymillió(!!) jelzálog hitelt nem fizetnek rendesen. Ha ezek az emberek végre nem ingyen laknának, mert sz@rnak az egeszbe bele, akko ujra egeszseges arakon lehetne ingatlant vasarolni. Ennyire van tele penzzel a magyar ember... :W

(#11246) skristof válasza #41635072 (#11245) üzenetére


skristof
tag

és mennyi a delta, az újonna bedőlt hitelek száma?

(#11247) Mercutio_ válasza #41635072 (#11245) üzenetére


Mercutio_
félisten

A hangzatos címmel ellentétben a cikkből: "az újonnan nem teljesítő jelzáloghitelek számának gyarapodása, míg a június idei mélyponton csak 814, augusztusban már 1269, szeptemberben pedig 2487 jelzáloghitel vált nem teljesítővé"

Ha ezek az emberek végre nem ingyen laknának, mert sz@rnak az egeszbe bele, akko ujra egeszseges arakon lehetne ingatlant vasarolni.
Ha ezek aránya is hasonló mint a csok-ot lehívóké, akkor tetemes része vidéki ingatlan, amit ma is olcsón megkapsz, tehát azok kényszerárverezése nem hatna ki a magas (megyszeszékhely, nyugati határ, autógyárak környéke és pest+agglo) árú lakásokra.
Utóbbiakat pedig a bankok is csak fokozatosan küldik a piacra, pont azért, hogy ne nyomják le dömpingárakkal a piacot.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11248) goccer


goccer
aktív tag

Lakásvételben vagyunk, amihez hitelt is fel fogunk venni. Adás vételi megkötése előtt járunk és felmerült egy dolog, amit eddig nem gondoltam akkora problémának, de az ügyvédünk szerint komoly gond. Az eladónk elég hosszú határidőt kér kiköltözésre (4,5 hónap), viszont az ő továbbköltözésükhöz szüksége van a teljes vételárra, így az első körben megbeszéltek alapján több hónap különbség lenne a kifizetés és átírás illetve a birtokba vétel között. Az ügyvéd szerint ezt így nem lehet mert az adás vétel csak a birtokba adással valósul meg, tehát utána ha nem költöznek ki akkor azt egy külön jogi viszonyként kell kezelni, pl szivességi lakás használat vagy bérlés. Viszont ebbe a bank meg beleszólhat a jelzálog miatt. Lehet én vagyok naív de úgy gondoltam hogy ez nem egy olyan egyedi eset, hogy valaki költözik és a teljes vételárra szüksége van a kiköltözéshez. Ez tényleg ekkora gond? Mi a bevett gyakorlat ilyen helyzetben?

(#11249) .tnm válasza goccer (#11248) üzenetére


.tnm
addikt

Nem vagyok benne biztos, hogy a bank beleszólhat-e abba, hogy kiadod a lakást.
Én nagyobb problémának érzem, hogy vajon az eladó belemegy-e abba, hogy papíron átadja a lakást és utána egy bérleti szerződés/szívességi lakáshasználat alapján maradhat csak ott.

(Ha az szja nem lenne, akkor az lenne fair, ha Te most a megegyezett vételár fölött fizetnél neki, és a különbözetet ő lakbérként visszafizeti Neked a következő 4,5 hónapban. Ebben az esetben Te is rosszul jársz, ha előbb rakod ki őt, mint a 4,5 hónap, tehát bízhat benne, hogy nem fogod kirakni.)

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#11250) petyametyo válasza goccer (#11248) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Ez engem is érdekelne :U

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.