Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22176) King Unique válasza Orionk (#22170) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A cache mérete általában másodlagos egy ilyen külső merevlemeznél, amiről nemrég egy másik válasz végén is szó volt. Ráadásul a 32 MB most is pontatlan, mert eleve 8 / 128 MB a régi / új 2 TB-os My Passport modelleknél (bővebben). A milyen 2,5"-os külső merevlemezt vegyünk kérdésről pedig szintén nemrég volt szó egy másik esetnél.

Miért ne lenne natív Type-C (USB-C) csatlakozási lehetőség külső merevlemezeknél? A téma-összefoglalóban a 2,5"-os méretkategórián belül az I. alkategória pont ilyenekkel foglalkozik. Ráadásul a WD-nél a legújabb My Passport Ultra sorozatnál már natív Type-C megoldás van. Ahogyan pl. a Silicon Power Armor A75 is ilyen, amiről nem olyan régen készült egy beszámoló. Igaz annál a kábel gazda (gép) felőli vége Type-A, ami ennél a tesztnél is látszik. De szükség esetén egy másik kábellel / adapterrel a gazda felől is megoldható a Type-C csatlakozás (bővebben).

A Type-C maga a fizikai csatlakozószabvány, az USB 3.X pedig az USB-szabvány típusa. Illetve a Type-C USB 3.1, amit ezen leírás is részletez. Valamint azt is, hogy a tényleges USB 3.1 = USB 3.1 Gen 2, az USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0. Amit ráadásul lehet még tovább is ragozni. Tehát összegezve, lehet Type-C fizikai csatlakozó USB 3.0 alapon is, az előbb linkelt külső merevlemezek is eleve olyanok. Sőt, lehet a laptopodon is csak olyan van és pusztán a Gen 1 elnevezést használja ki a gyártó. Egy mezei 2,5"-os külső HDD egyébként eleve nem tudja kihasználni nemhogy az USB 3.1 Gen 2, de még az USB 3.0 (Gen 1) szabvány sebességét sem. A maximum értékektől pl. az ilyen adatátviteli sebesség elég messze van mindkét szabvány esetében. Ellenben egy külső SSD már inkább képes megközelíteni, avagy akár teljes mértékben kihasználni. Vannak ilyenek pl. a WD és a Samsung kínálatában is My Passport SSD (teszt) és Portable SSD T5 (teszt) néven, illetve Gen 2 és Type-C alapon. De a Gen 2 estében még ezeknél is limitálja a sebességet többek között az 1 db SATA3-as SSD-re épülő megoldás. Az USB 3.1 Gen 2 szabvány maximumának eléréséhez pl. egy RAID 0 megoldást használó SanDisk Extreme 900 külső SSD-re van szükség (teszt). Szóval az eddigiek alapján belátható, hogy pláne egy 2,5"-os külső HDD-nél sebesség szempontjából nyilván nem sok értelme van az USB 3.1 Gen 2 szabványnak, illetve a Type-C fizikai csatlakozó sem létszükséglet. Max. az utóbbinál a szimmetria és egyben a megfordíthatóság miatt a kényelmesebb csatlakozás az, ami ez esetben előnyösebbnek mondható. Erről nemrég egy másik topikban is volt szó egy Gen 1-es (USB 3.0) dokkolóval kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.