Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22165) King Unique válasza hurenzon (#22160) üzenetére


King Unique
titán

Ez attól is függ, hogy pontosan milyen kell. Ha az le van tisztázva, utána lehet az igényeknek leginkább megfelelőt ajánlani, illetve választani.

A letisztázás azért is lényeges, mert ha főleg Macen lesz használva, akkor vannak kifejezetten ahhoz tervezett külső merevlemezek is. Erről pl. ebben a korábbi hozzászólásban vannak információk, ahogyan a topik összefoglalójában a 2,5"-os méretkategórián belül a H. és I. alkategóriáknál szintén. De azoknál amúgy az is le van írva, hogy ilyen célra nem feltétlen kötelező "for Mac" modellt venni, megfelelhet egy normál típus is. Ahogyan szükség esetén a másfajta fájlrendszerre történő formázás, annak kezeléséhez akár külön program használata, a Type-C fizikai csatlakozás külön adapterrel / kábellel stb. is megoldható.

Aztán a tv-hez csatlakoztatva történő használat megint más dolog. Sőt, az eleve speciális eset, amivel kapcsolatban ebben a hozzászólásban le van írva a lényeg. Valamint az előbbi mintájára az összefoglaló azon fejezetében az F. pontban. Tehát ilyenkor javasolt a tv-készülék (gyártójának) topikjában is érdeklődni a biztosan kompatibilis és a már bevált külső merevlemezek felől. Na meg jelen esetben azért is, hogy kezel-e egyáltalán a tv egy 3 TB-os USB-s meghajtót, illetve a GPT partíciós sémát. Pont nemrég futott bele egy másik fórumtag abba, hogy csak az MBR partíciós séma szerinti lemezeket kezelte a tv, ellenben a GPT-t már nem. Viszont egy 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású külső meghajtót (is) normál esetben eleve GPT séma szerint kell particionálni, ha használni akarjuk a 2 TB feletti lemezterületet. USB-n max. a natív 4K-s (4Kn) logikai és fizikai szektorméret lehet ez alól kivétel, mivel ilyenkor az MBR korlátja kitolható 16 TiB-ig (bővebben). De olyan megoldás főleg inkább az egyes 3,5"-os USB-tárolóeszközöknél (volt) jellemző és azoknál is leginkább a GPT-t nem kezelő 32 bites Windows XP miatt szórakoztak / szórakoznak ezzel a gyártók. Viszont mivel az XP támogatása évek óta megszűnt, ezért már egyre kevésbé találkozni ilyen megoldással.

A cache mérete egyébként rendszerint másodlagos a normál típusú külső merevlemezeknél, pláne nagyobb méretű fájlok mozgatásánál, amiről korábban már szintén volt szó. Ahogyan arról is, hogy ezen információt illetően mindig a gyártó weboldala a mérvadó és nem az ilyen-olyan webshopok nem ritkán pontatlan, avagy téves adatai (példa).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.