Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mortein
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Sehogy se akar összejönni. Próbáltam, hogy 41g legyen a kijövő de a savasság nem változott. Fel is kevertem, hogy ne a crema savasságát kóstoljam, de a fenének sem akar változni, pedig hosszabb ideig hagytam folyni. Próbáltam 19grammal durvább, finomabb őrleménnyel hosszabb-rövidebb ideig, lefőztem vagy 6 adagot de valami csak nem stimmel. Egyszerűen képtelen vagyok átesni a keserű oldalra, mindig csak savas.
-
kr:sz
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Engem érdekelne az a hibrid megoldás, amit ha jól emlékszem nálad olvastam. Továbbra is fenntartod ezt a véleményt, hogy ez a hibrid opció akár jobb is lehet mint a tricolate?
Ehhez a hozzávalók: AP+hario drip assist + AP prismo. (Prismonál csak a filter részét használtad?) Illetve tök jó lenne egy leírás hogy éred el ezt. kmarci25-it is érdekelné, ahogy olvastam fentebb.
-
zolnagy
őstag
válasz
pbalint
üzenetére
Köszi szépen, hogy ilyen részletesen leírtad.
Aeropressem már van, tehát akkor ahhoz kellene egy drip assist, amit linkeltél, és AP prismo? Az AP Prismo ez? [link] Ez gyakorlatilag a papírt helyettesíti?
Illetve amit nem értek a fentiekből: "3x bloom a drip assist külső körön keresztül, hogy ne keveredjen fel az eloszlatott kávéágy"
Mi az a 3x bloom? Ez mit jelent, hány g víz, vagy hogyan kell elképzelni?
És még az utolsó kérdés. Ha nincs hattyúnyakú vízforralóm, akkor jó ide a sima is?
Mert tricolate-nél az tetszik, hogy nem kell semmi extra hozzá. -
Toobee
veterán
válasz
pbalint
üzenetére
Köszönöm szépen a tippet, pont agyaltam egy Tricon, de igazából az tart vissza, hogy nem akarok még egy filter eszközt, viszont szeretnék 10, maximum 12 g kávéval dolgozni. AP-m viszont van, Gagné recepttel szoktam használni, de egy Drip Assist akkor jön még mellé.
Lehet hülye kérdés, de ilyenkor alul mi van felrakva? Prismo vagy a gyári szettje? Mert a Prismoból nem csöpög ki csak úgy a kávé. A gyári részét nem is próbáltam még soha, abból simán kicsöpög a kávé ahogy írod, gondolom?!
-
-
justgiveup
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Persze, arra számítottam, hogy erre egzakt választ nem lehet adni
Inkább a véleményekre/tapasztalatokra vagyok kiváncsi, hogy ha választani kell, akkor a tapasztaltabbak mire szavaznának.
Amitől még kicsit tartok, hogy ugyan a nyomással tudok játszani könnyen a karos gépnél, viszont kétszer ugyanazt az életben nem fogom tudni megcsinálni
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
pbalint
üzenetére
"Hogy milyen projektek vannak a háttérben!"
Már nem projektek. A Mina Kinu Christiáné. Ahhoz egy svájci csóka legyártott egy (kettő) állati bonyolult idomot, hogy illeszthető legyen a SEP. Eladta nekem a másodpéldányt. De lehet, hogy nem marad rajta, mert konkrétan azt mutatja meg, hogy mennyire meg van kötve a kezed profilozásban. A Sage/Breville DB-t meg a gyártó küldte (Lance Hedrick unszolására), hogy hefteljük bele. Az viszont elképesztő, hogy milyen könnyen átalakítható nyomásprofilozóssá a saját alkatrészeinek puzzlézésével. A SEP-hez csak egy t-idom és egy nagynyomású cső kellett csak. Engem a DB totál meglepett. Szenzációs ötletekkel telerakott gép. Tetszik. De hamarosan megszabadítom a pultot ezektől a zajos vasaktól, különben féltékenyekké válnak és palotaforradalmat szerveznek a dugattyúsok :-).
Pro 800 2.0: mulatságos ez a vekker méretű nyomásmérő. Az üzem túlsó végéből is leolvasható:

Ha egymás mellett van az önmagában kitűnő Bianca és a Synchronika, akkor látható/érezhető a különbség. A kávé objektíve ugyanaz lesz persze mindkettőből, de nem az objektivitás az emberi faj erőssége :-).
-
Toobee
veterán
válasz
pbalint
üzenetére
Eureka amúgy is egy állítási rémálom. Nekünk volt a cégnél Atom, még meg nem kotlott. Rengeteg idő, mire átmegy rajta egy-egy állítás. Ez mérsékeltebb módon van jelen adagos őrlésnél. Plusz, ha bent van a sztatikus feltöltődés elleni kis lemezelés, akkor még el is tud ott akadni egy rakat fine, ami szépen keveredik bele minden őrlésbe, esetleg el is dugul az egész.
Videó mindenképp hasznos lenne, a teljes folyamatról, babok kimérésétől kezdve a kávéfőző leállításáig. Elég valószínű, hogy ebben a sávban lesz a hiba valahol

#118247 roBEEsz: környék=?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
pbalint
üzenetére
Hát ahol vásároltam, oda visszavittem ezzel a hibával.. aztán gyakorlatilag egy kés csere történt benne..
Annak idején én ránéztem és párhuzamosnak találtam őket.. (igaz, elég kókler módon csináltam, mivel konkrétan szövegkiemelőztem a kést, hogy nézzem hol kopik esetleg jobban.. de nem volt ilyen terület..)
Mindenesetre szerintem fogok beszélni valakivel, hogy nézzen rá.. csak a környéken viszonylag korlátozottak a lehetőségek.. és akkor még enyhén fogalmaztam

-
Krajcsi
csendes tag
válasz
pbalint
üzenetére
La Claudina, a papíros szerint Columbia és Castillo fajták keveréke 48 h fermentációval és száraz eljárással feldolgozva.
Ami érdekes, hogy pont ez az az egy tétel, ami másodszor jár nálam a CM előfizetéssel, elsőre nem volt ilyen bitang jó. Akkor is finom volt, de nem ennyire. -
Toobee
veterán
válasz
pbalint
üzenetére
Na jó, de mondjuk 10 évre elosztod az árát, akkor már kicsit jobban fest a dolog + maradványértéket is levonhatod, ami a monstani helyzetben akár új ár környéke is lehet. Kicsit elértéktelenednek majd a dolgok, ha beszarik a kávétermesztés is, de ne szaladjunk ennyire előre.
-
-
WarLock07222
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Olyan végtelenül nagy baj nincs vele, de
1) Zavar a 3rd party jellegű kialakítása a tápnak
2) Nagyon espresso fókuszú mind a kialakítás és a kiegészítők is
2b) Ide értve a Shuriken késeket is, amik abszolút hidegen hagynak emiatt
3) Nem szeretnék pumpálgatni és/vagy vizezgetni sem, söprögetni pedig főleg nem
4) Nem tetszik a betöltőnyílás kialakításaSzóval mindent összevetve számomra jobb választás a P100 arra, amire használni szeretném, ráadásul Niche árával kevesebb pénzért.
@RetepNyaraB, Zen42: Nem csak én, hanem mindenki, aki a konzisztens lefolyásokra és kevesebb takarításra esküszik
-
-
belab
csendes tag
válasz
pbalint
üzenetére
Köszi, hogy összefoglaltad a tapasztalataidat!
A pozitívumok, amiket írtál fontosabbak nekem, a többi meg nem zavar annyira.
Igen, láttam, hogy jön frissítés, az mégjobban bejön.Közepesen pörkölt kávéból két dupla a szokásos, amit eddig egy rézcsövezett Lelit Annával készítettem. Ezt a szintet gondolom hozza ízben...
Állítólag extrém finomra kell őrőlni a kávét ez igaz?
Pides vízforraló akkor mindenképp kell hozzá, vagy a sima is OK? -
Kávé Kálmán
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Már-már sereghajtónak érzem magam a Flair 58-cal, de végre valahára ide is befutott. Megvolt a magyarázat, kár errre vesztegetni a szót, de így legalább már a drót/fűtés nélkülire (58x) is rápróbálhatok. Pár hétig nem fogok róla megnyilvánulni, állati kíváncsi vagyok a kíméletlen véleményekre, azoktól akiknek volt cseresznyéje hozzá. Én ugye a Classic-kal vagyok szerelembe esve, sem a Pro, sem a Pro2 nem tudta kiütni nálam a nyeregből. Ez nyilván preferencia kérdése is. Ezzel még csak három kávét toltam.
Ha összehoztok egy Flair találkozót, akkor szívesen rendelkezésre bocsátom.
-
válasz
pbalint
üzenetére
bocs, srácok, nekem ez kezd too much lenni, pár nap múlva visszanézek, addigra remélem elül a téma
(és tegye fel a kezét, aki szokott "jó borból és jó kólából" boros kólát inni, felnőttként! hovatovább milyen az a "rossz kóla"? költői kérdések)
egyébként egy kávéblend is kuka, mondjuk egy paljoc black lxr, hiszen az egyes alkotóelemeinek saját íze eltűnik benne
-
-
p.lac
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Rohadt jól néznek ki, gratula!
Én is érdeklődve várom a tapasztalatokat.
Milyen kávéval/kávékkal fogsz próbálkozni?
Robotnál, világos pörkölés esetén [ez] a hosszú előáztatásos recept nálam jól működik, kíváncsi lennék, hogy Flairnél a magasabb véghő okoz-e változást. (Nem követelőzés, csak egy ötlet, mert "rövidebb" recepteknél a hőstabilitás kevésbé érvényesülhet.)
-
bbuffy
senior tag
válasz
pbalint
üzenetére
Fokkal jobb. látszik régen kávéztam junk ot. Amúgy összességében igazatok is lehet, ha a kitermelést is annak vesszük.
Le kell szokni lassan.
Egyik rokonom pont nemrég lépte meg amúgy. Egy hónapig szenvedett, de állítása szerint jobban érzi magát, újra rendesen alszik/kel. -
Libretom
aktív tag
válasz
pbalint
üzenetére
Szerintem nem egyszerűen a testesség szegényes. (Nem éreztem hígnak a kávét.) Úgy tudnám érzékeltetni, hogy a gyors átfolyás miatt nem 4-5 féle zamatot, ízt érez az ember, hanem kb. kettőt. Persze azonos kavéval kellene párhuzamosan próbálkozni, de szerintem nem kétséges az eredmény. 8 mp átfolyásból nem jöhet ki kiváló, legfeljebb élvezhető kávé.
-
Toobee
veterán
-
bluesfan
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Annál is inkább, mert pl. ennél jóval értékesebb mobilokat hajítanak a kukába két évente a jól idomított felhasználók, különösebb szívfájdalom nélkül. Ettől még persze én sem támogatom a kevésbé tartós dolgok gyártását és remélem, hogy a NZ még jó ideig elketyeg.
Talán elárul valamit, hogy egy Niche-t cseréltem le a Livire, aztán fél év után vásároltam egy másik Niche-t. Bár a Malwani őrleménye kiváló volt, győzött a praktikum.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
pbalint
üzenetére
Az a különbség, hogy a régi áron egyszerűen az árkategóriában nem volt vetélytársa (újonnan). Tehát nem az volt a kérdés, hogy ezek a feature-ök kellettek-e neked vagy nem, hanem nem volt értelme mást venni. Azóta kijött pár őrlő még ebben a kategóriában, illetve a Niche drágult annyit, hogy ha nem pont ezek a feature-ök kellenek, vagy valami hiányzik neked belőle, akkor már ne legyen egyértelmű a döntés. Ettől még szerintem (és kétlem ezzel más se értene egyet) ha pont az kell amit a Niche tud, nincs semmi olyan feature ami neked hiányzik belőle és van ennyi pénzed rá, akkor most sincs jobb nála. De azért most már nem arról van szó, hogy ha pont annyi pénzed van amennyibe a Niche kerül, akkor nem is érdemes mást venni.
-
bayarena
aktív tag
válasz
pbalint
üzenetére
Igen, ausztral dollar, kb 4500 a sima verzio, es 4900 flow controllal.
Ennel olcsobban itt nemigen van, neztem en is eu-s arakat, picit jobbak, de tenyleg nem sokkal, ha szallitasi koltseg is van meg vam is.
A jetblackespresso-nal meg csak bemegyek, ha kell segitenek beszerelni a flow controllt, ha barmi gond van egyszeru elvinni gariztatni. -
-
Kulbi
aktív tag
válasz
pbalint
üzenetére
Végre vki kezdi értelmezni a dolgot. Egy hozzáértő leírhatná részletesen az elméletet, ez nem én leszek még
.
Szerintem a kosár és a kávé együtt számít. Ha kosarat cserélsz mindig állíthatod a darálót mindegy mi van ráírva.
Egyszer a kosáron lévő lyukak nem egyformák, a kosarak formája nem egyforma, a rajta lévő mennyiség egy irányszám amit érdemes követni (pl. egy sötét pörkölésből pont belemegy 18g, de a világosból 22 g lesz pont egyanannyi térfogat és a távolság a kávépogácsa felső síkja és a felsőszűrő között ugyanannyi). Folyamatos játék, hogy a lefolyás olyan legyen ami neked ízlik (mindenkinek más mi a lefolyt mennyiség és mennyi idő alatt). -
válasz
pbalint
üzenetére
én már rég elvesztettem a fonalat, azt sem tudom, hogy mi az az idézett másik dolog, amire elvileg itt volt reakció, én egyszerűen csak még mindig nem tudtam megemészteni a 60 ezer forintos vízforralót. ez van, ez legyen az én perkem.
amúgy a kávéra van értelme költeni igazán, ha engem kérdezel.......
-
zolnagy
őstag
válasz
pbalint
üzenetére
Ha már örlő. Én is úgy érzem, hogy megérkeztem a mini e F64 evo párossal így 1 hónapos távlatban is.
Ma is egy tök jó etiop gujit ittam.Ez is tök gyors. 7 s kb egy dupla és
nem tudom ezért-e, de jobb, mint az SJ kés, ami ennél lassabb volt. Viszont ez is adagonként őrlésre való. A babtartályos adagolás érzésem szerint megakasztaná, ahogy sz.zs is írja a 151C késekkel a majornál. -
WarLock07222
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Nekem Switch van itthon. Szerintem nem kifejezetten nehéz előmelegíteni, pont a switch rész miatt. Egy sima üveg V60-vel több gond van szerintem.
Megegy gondolat, hogy a Switchbe belemegy a talp nélküli üveg V60-01 tölcsér is, szóval lehet egy személyes módra is váltani vele.
Én amúgy alapvetően V60-vel indultam le a teljes kávés lejtőn szóval nyilván megvan az elfogultság. Egyszerűen imádom nézni ahogy pörög benne a lötyi lefolyás közben. Plusz van hozzá körülbelül végtelen technika, amik ugyanúgy használhatóak a Switch-csel, csak eldöntheted hogy mikortól folyjon ki a víz belőle. Vagy használod úgy, mint a drippert. Nekem a Clever dripper ehhez képest ilyen one-trick-ponynak tűnik.
-
-
stereofan
tag
válasz
pbalint
üzenetére
konkrétan nem volt még ilyen eszköz a kezemben,
de gondolom valahogy szét kell tekerni.
a napokban küzdöttem egy begyógyult fej/bajonett/tömítéssel, egy a tenyér-ujj részen gumírozott jó minőségű szerelőkesztyűvel nagyon jó tapadást lehet elérni, és így erőt kifejteni. próbáltad már így? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
pbalint
üzenetére
A "sweet" kicsit furcsa kifejezés a kávé világában. De tipikusan az "acidic" ellentéteként szokták használni. Figyelembe véve, hogy az első felöntéssel lényegében bloom-ol, és a bloom ugye azért jó, mert jobban kivonatolt lesz a kávé, ami főleg azért lényeg, mert világos kávékat nehéz rendesen kivonatolni ha nem áztatod őket, ami meg azt jelenti hogy a világos kávék "acidic" ízvilága kevésbé érződik. Ezért végeredményben ha kevesebb vízzel bloomolsz, akkor kevésbé lesz "acidic" a kávé, tehát jobban "sweet" lesz. A fenti logika szerint. De mégegyszer, szerintem mind a "sweet", mind az "acidic" eléggé specifikus jelentéssel bír, és nem nagyon szabad a szótári értelemből kiindulni.
Szóval így nézve igaza lesz, annyiban, hogy így kicsit lehet befolyásolni az ízvilágát. De nyilván csodát nem lehet elérni vele.
Az alapmódszert egyébként kipróbáltam, az annyira nem jött be, majd megpróbálom variálni is. De a te módszered is szimpatikusnak hangzik, valószínűleg reggel teszek vele egy kísérletet

-
soldier2
őstag
válasz
pbalint
üzenetére
A levegő páratartalma azért számit(hat) mert a kávé szép lassan magába szívja, és más lesz(lehet) a szemcseeloszlás. Az 1-2 csepp víz darálás előtt meg csak a felszínen marad, leginkább a statikus feltöltődést szünteti meg. Hogy a hőmérséklet mennyire befolyásolja a szemcseméretet akkor veszed észre ha ugyanolyan kávét darálva, hűtve és fagyasztva darálod le. Teljesen más a lefolyás sebessége. Cserében az 1-2 csepp víz darálás előtt semmit nem változtat a lefolyáson (érdemes lenne egy mézesüvegbe kimért kávéadagra rácsöppenteni és pár napig úgy hagyni, azzal jól lehetne szimulálni a levegő páratartalom változásának hatását).
A hopperben meg nem tartunk otthon kávét, így az nem számít
. Ha viszont tartasz akkor bizonyára észrevetted, hogy mikor már nagyon kevés van a tartályban gyorsul a lefolyás. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
pbalint
üzenetére
"És ha ezek ennyire befolyásoló tényezők, akkor pl a hopper töltési magassága miért nem számít?"
Őszintén, nagyon meglepődnék ha nem befolyásolná a szemcseméretet
(lásd: [link] ) De félreértés ne essék, nem állítom hogy van értelme mindezeket a paramétereket kontrollálni. Arról volt szó, hogy miért nincs értelme daráló állításokat összehasonlítani. Nem arról hogy mi kell ahhoz, hogy jó és konzisztens kávét főzz. -
-
törölt tag
válasz
pbalint
üzenetére
Az akkori csúcs az Omnia volt. Apámék általában inkább a Karavánt vették. és persze lehetett még kapni pótkávét is. Csak szemes kávét árultak a kiszerelése 25 dekagramm majd később a félkilós volt. Legtöbbször a boltban daráltul le vagy a nagyanyáink kézi darálóival. A propelleres csak később jelent meg a háztartásokban.
Nekem apám már pörkölt itthon kávét a most "retroként" hirdetett karral kevergethető zárt kávépörkölővel. - Jelzem mindig szénné égette
Általában otthon a kotyogó volt az elterjedt vagy az elektromos Autopress. Aztán ha kiment benne a fűtőszál lefűrészelték az alját és mehetett is a sparheltre vagy a gázra.
Kocsmákban és a vendéglátóhelyeken a rugós karos gépek voltak Budapest és társai.
Az irodákban a Szarvasi a hetvenes években jött divatba.
Persze mindez gyerekkori emlékeimből jön vissza a hatvanas évek második fele tájától. -
John3:16
csendes tag
válasz
pbalint
üzenetére
Van 60 pluszos topictársunk aki ekkor már kávézott? Ezekre ő tudna érdemben válaszolni. Én gyerekfejjel a gáztűzhelyre rakható (illetve a direktben elektromosan fűtött) Midipress-re emlékszem.
Kávét a boltban levő őrlővel daráltunk vagy otthon propelleres kávédarálóval amiben lehet cukrot/mákot is darálni. Kávéban az Omnia és a Karaván márkák maradtak meg. Mivel akkor 3 éves voltam, nyilván az ízéről nem nagyon tudok nyilatkozni, de gondolom nem véletlenül tolták tele otthon tejporral/tejjel/cukorral.

-
-
törölt tag
válasz
pbalint
üzenetére
Kinu lesz egyszer ebből, de most szűkebbre vettem a Hario-t 2-vel, így most 8-ason őröltem egyet, láthatóan inkonzisztens, vannak benne egészen nagy darabok is, viszont most a felöntésnél vigyáztam és nem hagytam, hogy az őrlemény peremény átjusson a víz, igaz 4 perc feletti volt a kioldás ideje, mégis tiszta, és ízre is jó a végeredmény. Keserű íz is van benne de másként, valahogy így nem zavaró. A mennyiséget is 22 grammra növeltem, a víz 250ml volt.
-
törölt tag
válasz
pbalint
üzenetére
plusz #89283 adriankoooo:
Köszi. Ezek alapján kár erre pénzt kidobni. Vagy valamit rosszul értelmezek és hajlítani kell a koordináta rendszeren és márpedig ez nagyon jó. -
törölt tag
válasz
pbalint
üzenetére
Ez a Comandante gyártói ajánlása az elkészítési módokhoz. Itt lényegében az Aeropress és a French Press egy kategória. Az én tapasztalatom az, hogy a világosabb pörkölésű babokat érdemesenn egy kicsit finomabbra őrölni az alternatív elkészítéseknél. Bár mint minden ez is egyéni ízlés kérdése. Kinek hogyan ízletesebb: keserén vagy savanyán?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Jövedelem
- Projektor topic
- BestBuy topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gyúrósok ide!
- VGA kibeszélő offtopik
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- További aktív témák...
- 153 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- Apple iPhone 13 Pro Alpine Green ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%
- BESZÁMÍTÁS! MSI Katana15 HX B14WEK notebook - i7 14650HX 16GB DDR5 1TB SSD nVidia RTX 5050 8GB WIN11
- Gombászkönyvek egyben
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3633
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
shower screen
Az AP az AeroPress? Ha igen, akkor abba hogyan csöpögtetsz a külső körön keresztül? Az már az AP "száján" kívülre esik nem?