Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Pajac: Windows XP még mindig letölthető
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csápájev
őstag
Mivel tudom a totyikban sok whisky kedvelő is van , tőlük kérdezném,hogy a Whisky hűtő gránitkocka mi a csoda?

Életemben nem hallottam róla.
Értem,hogy hígítás nélkül hűti az italt,de ilyet tényleg használnak?
-
fishi
tag
A savasság / gyümiség arány leginkább a hőmérséklettől függ, annak emelésével elég szépen meg lehetett szelídíteni azt a néhány háklis kávét, amivel eddig találkoztam.* Ilyenkor a sima fűtés lekapcsolása után közvetlenül a "gőzgomb" néhány másodperces rákapcsolásával érdemes próbálgatni extra melegre fűteni a Gaggiát, és ekkor indítani a csapolást (ha esetleg még nem volt meg).
*Egyelőre a Pacificaffe Zambia a kivétel, annak a savasságát nem sikerült szimpatikus szintre lehozni
-
Sinisi
senior tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Amikor az általad írt effektel legelőszőr találkoztam meglepődtem. Arra gondoltam, hogy valamit elmértem, hogy tönkrement a mérleg.
-
mdav88
aktív tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Általában PJ kávék vannak itthon, de most épp AVX-ees Kenyával próbálkozok..., de volt onnan brazil is, ott is több kellett mint 16.
-
bajnokpityu
félisten
Elég változatos sűrűsége van az őrleményeknek. Van olyan típus, ahol 16g pl nálam már eléri a szűrőt renekával
-
mdav88
aktív tag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
De, 16os. Ahogy az ims is 18as...
-
mdav88
aktív tag
Mennyire normális az, hogy egy reneka kosárba 19gramm őrleményt kell tennem ahhoz, hogy elérje normálisan a felsőszűrőt, annak a mintázata éppen-szépen látsszon rajta?
18grammos Ims kosárnál is inkább 20-21gr ez a szám.
-
törölt tag
Köszi! Végre valakinek megvan a god shot, lehet reprodukálni.
Arányaiban ez nálam fix 8g kávéból 15g-os ristrettino lenne.
A mennyiség így már megvan, már csak a hőfokot, nyomást és őrlésfinomságot kell beállítani. Utóbbiak adottak, mert befullad ennél finomabb őrleménnyel, a hőfokot meg csak surfölni lehet.
Let's go surfing! -
And06
aktív tag
lehet hogy még csak fél hónapja van meg a pavoni, de amit most az etiop yirgacheffeből húztam, az nem viccelek a top 1 kávé amit valaha itthon csináltam. ilyen gyümölcsösséget a gaggia egyszerüen nem tud. 14g->26g ital, ha ez számit bármit is. Szinte csak a gyümölcsöt érezni, de nem citromlé, hanem nagyon finom savasság. Ugyanezt a kávét húzom reggelente a gaggián is, ott is kiérezni a gyümit, de sokkal harsányabb a savasság, az van előtérben, nem a gyümölcs. ha meg gyorsabbra engedem/kevésbé töményre, akkor üres lesz szimplán. La pavoni FTW!
úgy látom én is kezdek belépni a karos gép fanklubba

-
Xabi78
aktív tag
válasz
Rendo84
üzenetére
Szia!
Nekem az az általános tapasztalatom, hogy a Lungo akkor hoz jó eredményt, ha kicsit gyorsabbra veszed a lefolyást, vagyis olyan 70-80ml-nek kellene lecsorogni 18-20sec alatt. A legtöbb kávéból ekkor sokkal jobb lesz az eredmény, mintha kihúzod 25-40sec-re.
Lehet azzal is játszani, hogy az őrleménymennyiséget is kevesebbre veszed, és így a 30g kávéd kevésbé lesz tömény. Klasszikus olasz blendekből én pl. szinte mindig kevesebbet használok, mint a világosabb pörkölésű arabikákból.Az, hogy adott kávéból neked mi ízlik, azt neked kell kitapasztalnod.
A kávé forró vízzel való felöntésével nekem nincs jó tapasztalatom (inkább siralmas), akkor már inkább a filter a jobb irány szerintem. Nyáron esetleg a kávé+jeges víz-jégkocka kombó az inkább vállalható.
-
Csápájev
őstag
válasz
Rendo84
üzenetére
Elvileg a Lungo a presszókávé hosszabbra hagyva,azaz ugyanannyi kávéból nem 30ml,hanem 90ml kávét készítesz.
Viszont, ezt sokan,pl jómagam is elég furcsának tartom, keserűbb lesz így a kávé,de elvileg ez a lungo és 90ml.
Amit talán érdemesebb kipróbálni az az americano, presszókávé amihez melegvizet öntesz.
A víz mennyisége nincs pontosan meghatározva,rád van bízva mennyire higítod a presszót. Első körben azt ajánlják,hogy próbálja ki az ember,hogy négyszer annyi vizet önt a kávéhoz,mint az eszpresszó mennyisége.
Hogy ezek mennyire ízlenek az annyira egyéni,hogy inkább kóstold meg és dönts te.
A filterezésnek lenne még érdemes utánaolvasnod,ha a hosszú kávét szereted. -
Rendo84
senior tag
Sziasztok!
Profiktól szeretnék tanácsot kérni, hogy a Lungo-t hogyan is kell pontosan elkészíteni? Leginkább 100% arabicácat kedvelem.
Nekem a 30 ml eszpresszó kicsit tömény ízeket ad, így én a hosszabb kávé felé jobban hajlok.
Azt olvastam, hogy az őrleményt picit durvábbra kell állítani, de az ital mennyiségére vonatkozóan nagyon eltérő leírásokat találtam (60-110 ml között).
Illetve ami fontos volna, hogy mennyi kávé őrleményt kell használni, illetve mennyinek kell lenni a lefolyási sebességnek? Saeco Poemia kávéfőzőm van.
Másik dolog ami még nagyon fontos volna, hogy megmaradjon az eszpresszó nyújtotta ízvilág, de azért a túlzottan híg mennyiség, ne vegye el az élményt még!
Valamint azt sem szeretném, hogy túl sok koffeint tartalmazzon ez az egy főzet, ami már inkább negatív hatással lehet a szervezetemre!
Köszönöm szépen előre is a segítséget! -
Wolfy999
tag
válasz
odipapa
üzenetére
Ne szivasd magad a Harioval, vegyél egy Graefet. Már az nagy ugrás lesz minőségben. A Tchibo helyett meg vegyél pörkölőtől friss pörkölésű kávét. Az ajánlóban találsz tanácsot arra is.
A Graef még jó lesz akkor is, ha a Delonghi-t esetleg lecseréled egy PID-es Gaggia-ra vagy hasonlóra. De már a jó daráló és friss pörkölésű kávéval is nagyot lépsz előre. -
enterlaci
senior tag
Berágtam. Szükségem lenne egy podos gépre vagy ha létezik és olcsóbb megoldás, akkor egy kézi darálóra (a Brikkához).
Nem akarok sok pénzt költeni a projektre, ide a melóhelyre kellene és nem feltétlen használom naponta. -
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Dehogy szellőztettem! Kiporcióztam, ment rá a kupak és be a fagyóba...

-
kaligula
tag
válasz
vTamas35
üzenetére
A fórumon annyi ötlet megfogalmazódott már, hogy igazán itt lenne az ideje 3d-ben is összehozni. Ha a vonat beindul, akkor akár hetente is lehetne egy esemény, a vasárnapi koffeinrandik lennének a Macskakő Cars n Coffee-jai. Ide írjatok, osszátok: https://www.facebook.com/macskako.kavekupe/. De főleg gyertek kávézni hozzánk, mert vendég nélkül szomorú a barista élete.

Azt a Gaggia Factory-t nagyon megnézném, és ez nem vicc.
Gaggiás felajánlásaitokat várom, esemény tervezett időpontja jan 29. -
odipapa
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Ez nagyon kemény!

Igen olvastam az összefoglalót, így most egy Hario mini és egy Graef 702 között őrlődöm.
Jelenleg egy 15bar-os Delonghi van, volt vagy 20-30e. ft anno. Friss Tchibo Espresso Milano Style-al még viszonylag tűrhető kávét főz, de csak közvetlenül a csomag felbontása után. Ezért is gondoltam először a daráló irányába indulnák el. Idővel meg jöhet a főző. -
sz.zs.
őstag
válasz
odipapa
üzenetére
Igen, úgy!
Szimplához 30 ml-es üvegekben 8,5-9 , duplához 47 ml-es üvegekben 17-18 g-ot.
De tényleg csak akkor érdemes ezzel foglalkozni, ha olyan géped van / lesz, amihez van értelme... na meg a daráló! Forgókéses "kávéroncsolóhoz" is tök felesleges.
Ha még esetleg nem olvastad fent az összefoglalót, érdemes! -
nepszter1
addikt
Hali [link] Gaggia evohoz hol tlaálok olcsóbb szitát ?
-
Csápájev
őstag
Ez a Gőzkarra csatlakoztatható gőztisztító nem akciós,de jó ötlet,harmadárért ki is próbálnám.
-
Balus
tag
-
adp
őstag
válasz
angelside77
üzenetére
A cm702-nel 1 allassal ker finomabbat, ha ez mond valamit

-
angelside77
tag
Arról van valakinek tapasztalata, hogy az IMS, vagy a gyári Gaggia szűrőhöz képest a Strada-val merre kell elindulni az őrlő állítása tekintetében? Finomabbra, vagy durvábbra kell venni? Csakhogy ne pazaroljak annyi PallYotz finomságot.
-
krx21
nagyúr
Nekem van most egy kávém, ami elég savanyú... Felemeltem a főzési hőmérsékletet 96 fokra, de még mindig kicsit az. Mit tehetek még?
-
Csápájev
őstag
válasz
odipapa
üzenetére
A vilagos pörkölések nagyon hamar döglenek. Szelepes zacsiban, a levegőt kinyomkodva, az állandó napi nyitogatástól negyedik napra tutira érzed hogy már sokkal kevésbé friss, mint első nap.
A sötétebb pörkölések picivel megbocsátóbbak, de azok is gyengülnek idővel.
Kérdés pl hogy miben tárolod. Üvegcsés lefagyasztas a legjobb.
Igen,a 250 grammot porciozzuk szét kis befőttes üvegekbe. -
sz.zs.
őstag
válasz
odipapa
üzenetére
Ha boltiról beszélünk, az már jóeséllyel amikor megveszed döglött... ha pörkölőtől veszel frissenpörköltet, az 2-3 hétig még jó lehet. Itt mi sokan fagyasztjuk mini mézesüvegekben adagonként, úgy több hónapig is jó még...
De nyilván attól is függ, hogy milyen géped van, mert van amelyikkel nem érzed meg a különbséget. -
vTamas35
csendes tag
válasz
kaligula
üzenetére
Jók ezek a tematikus programok, egyszer csinálhatnátok egy minden kategóriát felkaroló rendezvényt is, ahol ki lehet próbálni és összehasonlítani a vasakat (GC, E61HX, DB, karos stb.), plusz a kiegészítőket (palmtamp, egyengető...) Az újaknak, vagy akik cserét terveznek tök jó lenne előtte kipróbálgatni a gépeket. Meg mindenki gazdagodna egy kis hands-on tapasztalattal mielőtt leírjuk egyik másik kategóriát.
Tényleg tök jó amit csináltok, remélem idővel megjön a forgalom is hozzá, ha járok felétek tuti benézek.
-
odipapa
senior tag
Sziasztok!
Szemes kávé a csomagolás felbontása után mennyit veszít az eredeti minőségéből, napok vagy esetleg hetek alatt? Gondolom nem annyira drasztikus a romlás mint az őröltnél.
-
SzuMe
tag
Tudom, hogy pod-ot csak pod-os géppel, de HX gépen pod-os szűrővel próbálta már valaki? A gépnek gondolom, nem probléma...
-
kaligula
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Az nagyon is jó lenne. Nem reklám ez, nem fizet érte a Gaggia, de tapasztalatnak remek lenne. A Macskakő kávékupé facebook oldalán lehet ötletelni, időpontot javasolni stb.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
mdav88
üzenetére
Az minden évszakban van...
Szegeden
Hogy on is legyen: ma voltam az Espresso Embassyban, és ittam egy marhajó filtert meg egy presszót CM Kochere kávéból. Mondjuk így értem a filtert, sokkal jobban "kinyílik" a kávé, ezeknél a gyümölcsösöknél sokkal szebben kiérezhetőek az ízjegyek. Nagyon szépen jött benne a fekete-tea vonal. Presszóban inkább egy gyümölcsös-virágos jelleget hozott.
-
A761
újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
Fragola, privi ment!
Palmtamp, elektrakosár de kretén átmérővel.
-
t-bali3
senior tag
Anyukáméknál háztartási verzió van a munkahelyemen irodai. Mindkettő iható részemről, de tény, hogy van egy fura-jellegzetes íze.
Családban sokszor a gépbe beillő nem eredeti Nespresso kapszulát vesznek. Na azok tudnak botrányosan rosszak lenni. Talán ha egyszer sikerült egy ihatóbbat kifogni, az is valami "prémium" termék volt. Összességében meg elég drága buli. -
soldier2
őstag
[link] - eladó Cremina az usában. Újszerűnek hirdeti, de rozsdásodik az oldala. Ennek is jól felment az ára

-
sz.zs.
őstag
Addig, ameddig nem találtam rá erre a topikra, nem vettem meg a GC-t , fingom sem volt mi az az újhullámos kávézás és azt hittem jó kávékat iszom, addig 1-2 fajta Nespresso még ízlett is... most már, hogy kezdek beletanulni a dolgokba, ihatatlan szutyok lé számomra (is)! Melóhelyen az van, nem is érti a főnököm, hogy miért nem iszok, mikor ingyen van?!
-
soldier2
őstag
Én ittam öcsémnél pár napig. Meg lehetett inni, de rendes espressonak nem nevezném, az egyes kávék ízét meg eltakarja a Nespresso íz. Karácsonyra kaptak 80 Colonna kapszulát (egy espresso és egy hosszúkávés csomag), a kávé nagyon ízlett nekik, bár a gépük némelyikkel megszenvedett. Nespesso esetén a Colonna féle "espresso inspires drink" megfogalmazás áll közel az igazsághoz.
-
kaligula
tag
Kedves Mindenki! A következő Macskaköves kávérandira keresem azon vállalkozó kedvű embereket, akik hajlandóak volnának gépüket elhozni a budai kávézóba. A második összejövetelen a Gaggia lenne a központi elem, szerintem sokan értik, miért. Ehhez az kellene, hogy vendégül láthassunk 1. kimaxolt gaggia (classic, vagy baby), PID, réz vízterítő, IMS felsőszűrő stb., 2. lehetőleg gyári, minél újabb Gaggia (classic, vagy baby) 3. csak PID-es Gaggia (classic vagy baby) 4 Csak réz vízterítős/cserélt felsőszűrős Gaggia (classic vagy baby) 5. ... vagy amit akartok. Ugyan azzal a kávéval etetnénk őket, moderált keretek között kóstolva. PM-ben írjatok, remélem, összejön a dolog. Tervezett időpont: jan 29. Minden segítség, ötlet jöhet

-
Bazsee71
őstag
Nálunk munkahelyen több is van. Szerintem borzalmas, ugyanaz a szabvány keserű íz az összesben, 1-2 ízfokozott változattól eltekintve.
Aztán lehet csak a marketingesük volt trehány, és véletlen az április 1-jei cikket posztolta.

Szerk.: a rendezvényre szánt korongjaik (nem kapszulák) viszont sokkal jobbak, csak ahhoz meg se gép, se alapanyag nem érhető el magánszemélyeknek.
-
t-bali3
senior tag
"Itt az idő, hogy megkóstold a Nespresso új, limitált kiadású kávéőrleményét, a SELECTION VINTAGE 2014-et, amelyet az idő nemesített. Ismerd meg a nem mindennapi őrleményünk történetét és komplex ízvilágát!"

-
soldier2
őstag
Mivel Paljocnak saját pörkölőüzeme van, saját zöld robusztával amit kedve szerint megpörkölhet, így nem kell neki eljuttatnod a kávét. Postaköltség rájön, a robi ára nem húzós, és mint írta ingyé' ledarálja neked.
Én még olyan embert akit 5g fekete teából készített ital nem pörget fel nem láttam, bár 5-7g robuszta elrágcsálva az biztosan odaver keményen. Abból minden mg koffein felszívódik, míg kávékészítéskor közel sem.U.I. tényleg fejezd be a trollkodást, semmi szükség rá
-
paljoc
tag
Ja, es nekem is van vagy ot kg erlelt kavem, sumatrai "aged" verzio. Dragabb mint a sima, de valami botranyosan nez ki. Na annak pont ilyen tőzeges, single malt-ra hajazo fanyar ize van! Lehet hogy most eljott az ideje?!:-)))
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós kamerák
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Gumi és felni topik
- Fujifilm X
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- PH! Darts
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Törött Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Több darab! MacBook Pro 16" M1 32GB RAM 27%-os áfás számla
- Új DreamQuest mini PC, mini számítógép
- Targus DOCK423A - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4050
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ok. csak a félreértések elkerülése végett....

jöhetne egy primo modello pl vagy Rancilio silvia is,ha belefér a tematikába 
sőt, még inkább elbizonytalanodtam