- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Navaren: Resident Evil Requiem szösszenet
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- Luck Dragon: Óraátállítás
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Luck Dragon: MárkaLánc
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szigetelő
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szia, koszi szepen a valaszt.
- Tobbi jol van igy?
- Fold nincs? -
von toth
tag
Az Aréna PLazmában található Media MArktban vannak szemes kávék, első blikkre az a benyomásom a lejáratokat olvasva, hogy viszonylag pörögnek és hajóseprű nincs közte. MIk a tapasztalatok az ottani vásárlással, ha és amennyiben valaki szokott onnan? Érdemes próbát tenni?
-
Rison77
senior tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Frissen bontott P&Y kávékról van szó. A réz vízterítő miatt alapból úgy fél grammal kevesebb fér a kosárba, de levételnél szépen egyenletesen látszik felsőszűrő lenyomata felázás nélkül, ebből következtetek arra, hogy a tömörítés/örleménnyel nem lehet probléma. A vízterítés is szép egyenletes, az OPV-t sajnos nem tudom mennyire lehet beállítva. Csak azért furcsállom, mert eddig semmi ilyesféle jelenséget nem tapasztaltam. Kitakarítottam a darálót, a gépen is átmentem pár öblítéssel, de nem változott a felállás.
-
Szigetelő
csendes tag
Sziasztok,
PID-elni szeretnem a Gaggia Classic kavefozomet. Rendeltem hozza egy Berme Rex C-100-as PID-et, egy Fotek SSR-t es a homerseklet jeladot.
Az alabbi kepek alapjan kotottem, be, a szerint amit forumokrol osszeszedtem infos es amit sikerult kimatekoznom.
Nezzetek mar ra kerlek erre a bekotesre mielott (be)szerelesi fazisba kerul.- Barna + Kek rovid kabel a Fotekbol a kazanra
- Barna + Kek hosszu kabel a betapra es a fokapcsolora
- femhalos homerseklet jelado gombaTobb jeladonal is lattam, hogy a nalam 9-es es 10-es labat osszekozositik, ahogy nalam is a kepen.
A kerdesem az lenne, hogy "vedofold" nem megy be a Rex C100-ba?
(Peldaul az AUBER SYL-1512A-an van...) -
Keresztapper
senior tag
válasz
Rison77
üzenetére
Nem, semmiképpen sem az oszlatóra céloztam, eléggé visszatetsző is lett volna. Igazából csak azért kérdeztem, mert úgy tűnik, hogy csatornásodik a pogácsád, amit elég jól ki szokott küszöbölni a fogpiszkáló amit magad is említesz.
A géped vízterítése rendben van? OPV mekkora nyomásra van belőve?
-
-
sz.zs.
őstag
-
Rison77
senior tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
nincs wdt-m, de szépen lefolyik összeállva 30 mp alatt, csak a felénél így előjön, hogy 1-1 szűrőlyukból nekiáll nagyon finoman spriccelni amerre tud.
-
mrmrg
tag
Sziasztok!
Egy delonghi 210.23-at használok, ami időnként makacskodik.
Őrlés után, nem engedi le a kávét, (mintha nem tudná átnyomni).
Az állapotjelzők túl finom őrleményt mondanak, de nem ez okozza a gondot. Ilyenkor öblíteni sem tudok,
csal miután leengedek egy kis vizet a gőzölőn. Utána működik. Teljesen random csinálja, 10-15 kávénként.
Mi okozhatja a bibit?Üdv, G.
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Egy pár hónapja tulajdonosa vagyok egy baby twinnek graef 702-vel. Kapott egy IMS felsőszűrőt, és réz vízterítőt. IMS kosárral, és naked karral használom. Mostanában előjött egy olyan probléma, hogy szépen megindul a lefolyás összeáll, és úgy 15mp-nél 1-2 lyukból elkezd hajszáleresen spriccelni a kávé, teljesen random melyikből kezdi el. Valakinek van ötlete mitől lehet? Palmtamp-al tömörítek, egyengetőm sajnos nincs, de eddig nem volt probléma a hiánya. -
urak, úgy döntöttem, hogy a koffeinrandikat visszük tovább, kaligulával (ez a default) vagy nélküle (ha nem érne rá, akkor is, akkor csinálom én). végülis ott a macskakő, ami persze kávészentély helyett sörszentély, de ez az összeröffök jellegén mit sem változtatna úgy sem.
mindenképp terveznék majd egy "instant kávé" kört
, ami - mielőtt megrémültök - némi helyben pörkölést és az eredmény azonnali kóstolását jelentené (home pörkizőknek ez nem nagy felfedezés, mindenki másnak igen). illetve bármilyen tematikát kitalálhatunk közösen. -
zolko74
tag
Tudom, nem szabad idegen hirdetési oldalról linkelni, de ezt nem tudtam kihagyni:
MANNER MAN MINI PROFESSZIONÁLIS KÁVÉDARÁLÓ SZÁMLÁLÓS ADAGOLÓVAL

-
mdav88
aktív tag
Ma belefutottam a mekis rettenetbe... Egy szarabb automata produktumaval vetekedett. Hámhúszért.
-
weinmaker
őstag
Ha valaki koffeinmentes kávéra vágyna, akkor írjon privátot. Van pár féle barátságos áron.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
Szerintem sem, de ezt miért nekem cimezted :?
-
-
bajnokpityu
félisten
hasonló történt az éttermeknél is.
sokáig az volt a mérce, hogy hány centit lóg le a rántotthús, most már vannak olyan éttermek itthon (vagy csak én találtam rájuk), ahova meg tudok hivni délfrancia barátokat. Mert ott a leeldugottabb faliban is olyan ételt rittyentettek a maradékból, amit itthon sokáig még drágábban se kaptam jónevű helyeken.
Különbség csak annyi, h a rántotthús nem kapott olyan jó marketinget, mint a mekiskávé.
-
adp
őstag
-
maga a reklám elég köcsög
, de beleférne, ha egy három miselancsillagos hely csinálná. így viszont tényleg olyan, mint ha a nemzet gázszerelőjével csinálnának egy reklámot arról, hogy milyen trükkökkel tud párszáz forintot spórolni egy háztartás havonta. szóval összességében emiatt nekem nem áll meg -- de értem, amit mondasz a "kritikai" részéről. -
Habsteve
tag
válasz
kisgyerek85
üzenetére
Mindenképp új kell, számlás és garis, mehetünk kicsivel 100 fölé is.
-
soldier2
őstag
Az enyém Black Sheep. Fogytán volt a kávém, és a szomszéd kávézóból vettem egy zacskó Salvadort. Nem tudom van-e jelentősége a csíkos jellegnek, a kávé íze viszont savanyú, gabonás, még magas hőfokon sem jelenik meg benne az a gyümölcsös/csokis egyensúly, ami miatt a salvadori kávékat szeretem (és amit nagyon szépen hoz a november végi pörkölésű, karácsony óta fagyasztott Colonna El Salvador). Reméltem valamelyik home roester fórumtárs látott már ilyent. De simán lehet, hogy semmi jelentősége a csíkoknak.
Parci: kár érte, mert tényleg finom kávékat ittunk ott, és a találkozók is hiánypótlók voltak.
-
kifejezetten szomorú vagyok, hogy a macskakő kávékupé sorsa egyelőre úgy alakult, ahogy, viszont sosem örültem még darálónak annyira, mint a most megtérő tékozló fiúnak (azaz a k10 egyelőre hazatért, nem kell daráló nélkül kávézni, se fragolát sürgetni többet
) -
Csápájev
őstag
Nem azt mondom, hogy nincs szükség igényes, speciality kávézókra!Hanem azt hogy ennek igenis van egy kifigurázható arca.
Úgy kezdtem hogy tudni kell magunkon nevetni.
Egyébként sokszor írtam már, hogy mi a bajom a hipszter helyekkel, úgyhogy én remélem egyre több igényes kvzó lesz, ami nem hipszter. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Csápájev
üzenetére
Szoktam néha mekiben kajálni, kb. kéthavonta egyszer. Kávéjukból viszont sosem ittam még. Fogalmam sincs milyen lehet, de a klipről a következők jutottak eszembe:
Ha a kávé a világ általános értelmezése szerint bármilyen kávészerű növény pörkölt őrleményén kersztüljuttatott víz tetszőleges hígításban, akkor a reklámnak részben van értelme.
Az igazság talán a kettő között van.
Amerikai(as) piacokra készült, ahol a kávé minimum 1 liter, mindegy miből hogyan készült, csak más folyadék(tea, üdítő, víz) helyett szomjoltás céljából ihassák.
Ha amerikaias piacra készült, akkor most az olyan kávék piacán nem a SB lánc terjeszkedik? És oda nem éppen a hipszter jellegű divatkávéivók járnak szintén literes kiszerelésű kávékat inni? (Sosem ittam SB-s kávét sem)
Miért baj az ha a kávékészítés és a kávézás egyébként egy szertartás? Mint a keleti kultúrákban az ortodox teafogyasztás, vagy az indiánoknál a békepipa.
Szerintem a reklámkészítő szerint a kávéivás nem élvezetből, hanem kiszáradás megelőzése céljából történik.
Asszem ennyi elsőre. -
válasz
Csápájev
üzenetére
qrvára fölösleges volna ezt a kört újra és újra megfutni. és mellesleg te is hipszter kávézóba mész (bármit is jelentsen ez), amikor egy frankó eszpresszót akarsz inni bp-en. persze, a hipszter imidzs nekem sem hiányzik, de ha ott (és csak ott) van mellette a teljesítmény, akkor azért kezeljük már a helyén a marketingstratégián való rugózást.
ugyanígy az e61-hx témába sem fogok sokadszorra beleállni
, alkalmas eszköz arra, hogy egy pazar eszpresszót készítsünk, de szerintem nem a legjobb, ennyi. -
Soma01
veterán
A Brikkával (2 személyes) lehet, rövid (kevés) erős kávét is csinálni, vagy csak hosszút? Pl kevesebb viz kell akkor bele, vagy lehet "túl adagolni" a kávét is például?
-
Csápájev
őstag
válasz
üzenetére
Szerintem tudni kell magunkon nevetni és ezeknek a hipszter kávézóknak tényleg van egy sznob arca is a 800 forintos kóláikkal, mindenmentes, háromszoros áron adott,kézműves sütijeikkel és a termőterületek/kívánt ízek leírásával. Nincs baj, ha ezzel viccelődnek. Ez akkor is igaz,ha a meki egyébként szemetet árul.
Ebben a jelenségben van mit kifigurázni és nem lő túl a célon a reklám. Sokkal több poén is lenne benne,de nem tolják túl.Jolti!
Bp-en sok ilyen kvzó van, én is többször írtam már, hogy röhejes mennyire elszálltak, aki nem kv bolond, annak ez hatványozottan lejön.
A 42 kavebarbazár disco fellépése pl jó példa az idiotizmusra. -
jolti
senior tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Pont a mekkdonáld? Még ha valami jó kávézó csinálta volna, ahol tudnak is kávét készíteni... Persze nyilván van olyan kávézó is, ami túl hipszter.
Ez majdnem olyan a számomra, mintha a Michelin csillagos éttermeket becsmérelnék le -nyilván ott is van kirívó eset-, mert lehet simán hamburgert is enni... -
Csápájev
őstag
Mekis fricska a hipszter kávézókról.
Vicces lett
-
soldier2
őstag
Van annak jelentősége, ha a kávébab felülete csíkos? Vettem "jóféle" Salvadori kávét, de szinte minden szem felülete úgy néz ki mint a krumplibogár. Lefolyásra mintaszerű, de az ízével nem tudok megbarátkozni, van egy gabonás íz, amit nem tudok kiűzni belőle.
-
vTamas35
csendes tag
Én második éve használok E61 HX-et, hülyére tuningoltattam, de a PID szerintem is lényegtelen. Kb. 1X állítottam be a boiler nyomást, hogy jó legyen a hőstabilitás és a gőz, a hőmérséklet szabályozását pedig kizárólag a hűtőcsapolás hosszával oldom meg, amihez elengedhetetlen a fejhőmérő. Nélküle szerintem PID-el, vagy nélküle, de csak vaktában lövöldözés lenne, mert a boiler hőmérsékletén túl azt is meg kellene jósolni, hogy mióta van bekapcsolva, hány fokos az a pici 4 kilós fej stb. Szűkítőzve, programozható előáztatással, fejhőmérővel, rotopumpával viszont szerintem ver elég sok nagy DB gépet, (főleg ár-érték arányban) ha nem akadsz fenn a hűtőcspolás (30 másodperces) maceráján. Nálam a hőstabilitás egy dupla alatt 0.2-0.4 fok...
-
Csápájev
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Az egesz egy gyöngyszem. Megeszem a kalapom, ha ebből palacsinta lett végül.
-
Wolfy999
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Szerintem jobb az ilyesmit nem magadban tartani, mert talán többeknek is hasznos, ha ilyen szinten kitárgyaljuk a gépek működését. Ugyanakkor én sem vagyok nagy szakértő, csak igyekeztem megérteni a különböző gépek működését. Szóval még az is lehet, hogy nekem nincs igazam.
-
Wolfy999
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
A bojlered 4 literes, de nem a bojleredből veszed a vizet HX esetén, hanem a rajta keresztül menő hőcserélőből, aminek jelentéktelen az űrtartalma a boilerhez képest. Amikor csapolsz, akkor hideg víz áramlik a hőcserélődbe, ami igyekszik ott felmelegedni minél jobban mielőtt távozik, de közel se lesz olyan forró, mint ha ott álna percekig. Ha leveszed annyira a nyomást, hogy ne nagyon kelljen hűtőcsapolni az első kávé előtt, akkor a második kávénál már olyan vizet csapolsz, ami nem együtt melegedett a bojlerrel, csak az előző kávé óta töltött ott max 1-2 percet és ez alatt akarta felvenni a bojler hőmérsékletét egyéb külső fűtés nélkül, hiszen a fűtőszáll nem a hőcserélőt fűti, hanem bojlered.
-
Soma01
veterán
Sziasztok!
A kotyogós kávéfőzőt, Brikkát, hogyan érdemes melegíteni? Nekünk itthon nincs gáztűzhely, csak villany (nem indukciós). Azon meg minden főzőfej nagyobb, mint a Brikka alja. Vagy mindenkinek van otthon valami kisebb rezsó is? Mert találtam 8 vagy 10 centis rezsót is.
(még vásárlás előtt állok) -
válasz
Keresztapper
üzenetére
minden rendszer beáll egy hőstabil állapotra, ha békén hagyják. a kérdés, hogy csapoláskor mi történik. ha például a bojlerben lévő víz 110 fokos, a fej 90 fok lesz, a tartályból a hőcserélőben kerülő víz meg 25 fokos (de a hőcserélőben eleve benne lévő víz szintén 110 fokos), akkor...
...na, ezért volt nálam rövid életű az e61

-
nekem lesz egy full felújított (utolsó) quick mill acquavivám. piros, inox csepptálcával, pid-elve. azért ez is egy automata, el bír romlani mindegyik... de népszerű típus volt, mert a műanyag gépekkel ellentétben sok benne a fém

-
Keresztapper
senior tag
válasz
Wolfy999
üzenetére
Nem vagyok ennyire jártas a témában, így vitázni nyilván nem szeretnék veled, de azt nehezen látom be, hogy alacsonyabb vízhőfok esetén miért is kerülne veszélybe a hőstabilitás.
Az én bojlerem úgy kb. 4 literes, ami nekem egyfajta garanciának tűnik a hőfok stabilitására függetlenül attól, hogy az éppen 89, vagy 95 celsius. Az is igaz, hogy ez nem E61-es fejjel szerelt masina.
-
Csápájev
őstag
válasz
excalibur36
üzenetére
Csak automata jöhet szóba? Az itt nemigen van senkinek.
kavekorzo.hu automata topicot lesd meg esetleg.
Ha nem ragaszkodsz automatához, akkor a Catler 8013 pl nem automata,de elég kompakt,ha belefér árban, 200ezer.
-
Valaki esetleg ért a Saeco kávégépekhez?
-
excalibur36
senior tag
Szervusztok!
Tudnátok ajánlani otthonra valamilyen automata kávégépet, ami megbízhatóan, stabilan működik és még a kávé amit főz jó is?
-
Csápájev
őstag
Gyerekek, ez zseniális.
Diszperzites vödör, műanyag ablak darabok, van itt minden, ami egy jó palacsinta elkészítéséhez elengedhetetlen. [link] -
Wolfy999
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Semmi előnye a HX-nek, ha leveszed annyira a nyomást, hogy nem tudsz vele gőzölni. Sőt az a gyanúm, hogy olyan alacsony nyomás mellett, hogy ne kelljen nagyon hűtőcsapolni már a hőstabilitás se lesz olyan mint egy tuning Gaggia esetén. Bár ez csak sejtés, nem hiszem, hogy bárki mérte volna ezt rendesen. Így szerintem pont kiismerhetetlenné válik egy HX rendszerű gép, ha kávénként állítasz a PID-en, mert nem lesz lineáris, hogy hány fok változtatás a PID-en hány fokot jelent a fejen ennyi vagy annyi hűtőcsapolás után. Sorozatos kávék meg végképp összekuszálják a dolgot.
Ami segíthet a PID helyett, az valamilyen visszajelzés a hőmérsékletről a fejhez minél közelebb. Így a gép kiismeréséhez már nem egy összetett mátrixot kell feltérképezned, csak megtanulnod, hogy milyen hatással van a hűtőcsapolás a hőmérsékletre. E61-es HX-es gépre ezért nagyon ajánlott a fejhőmérő. Más HX gépek esetén erre univerzális megoldást nem tudok. Mondjuk nekem a DB E61-en is van és egyáltalán nem bánom, ott is segítség. -
Keresztapper
senior tag
válasz
Wolfy999
üzenetére
Én meg úgy képzelem, hogy ha mondjuk csak hetente váltasz kávét, akkor megérheti PID-elni a HX-et is, mert ugyan gyors váltásokra nem lesz képes soha, de ha kiismerted a gépet, akkor az adott kávéhoz gyorsan be tudod lőni a vízhőfokot. Persze nyilván problémát okozhat a gőznyomás, ha valakinek ez fontos (és ha már HX-et vett, gondolom az is neki), de ilyen ez a popszakma.

-
Wolfy999
tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
De a kérdésem nem is az E61-re vonatkozott, hanem a HX-es gépekre általában. Nem nagyon látom, hogy mit nyersz a PID-del egy ilyen gépnél.
Paljoc, én is csak így tudom elképzelni, de azt meg nem sok értelme van rendszeresen állítgatni, mert adott beállítás mellett lehet csak kiismerni a gépet. Ha egyszer valaki jól belövi, akkor nem kell piszkálni. Ha ott a PID és mindig állítgatom, akkor pont azt érem el, hogy fogalmam nem lesz mi történik a kávépogin. -
paljoc
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
HX-en a PID az pl. a nyomáskapcsoló tekergetését is helyettesítheti, mondjuk attól még minden ugyanolyan marad, mintha azt tekergetné az ember, csak talán kényelmesebb így állítgatni, ha épp azt akarja valaki. Én legalábbis ilyen kivitelben találkoztam PID-es HX géppel.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Hanem mi? Én nem kedvelem a Bezzerákat, így nem is nagyon ismerem, de ami nálam volt bz99, az hx volt.
De ettől még lehet más. Gondolom ha pid van benne, akkor tényleg nem hx, de akkor mi?? -
válasz
bajnokpityu
üzenetére
ez biztos? azt írják, hogy 1,5 literes hx bojler egy saját fejjel...
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- LG UltraWide 35WN75CP VA Monitor! 3440x1440 / 100Hz / sRGB 99% / FreeSync
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar, szép állapot
- Eredeti Microsoft Windows 10 / 11 Pro OEM licenc Akciós áron! 64/32 bit Azonnali kézbesítéssel
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Yellow-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4489, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, ami - mielőtt megrémültök - némi helyben pörkölést és az eredmény azonnali kóstolását jelentené (home pörkizőknek ez nem nagy felfedezés, mindenki másnak igen). illetve bármilyen tematikát kitalálhatunk közösen.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)