Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• mrhero

tag

Pár hete kaptam egy mini millt és vettem Kávékalmártól egy csomag malabart, amit itt ajánlottatok. Jobb híján szarvasi kotyogóval kísérleteztem. Néha-néha sikerült egész jó kávékat csinálni, de valahogy nagyobb durranásra számítottam a frissen őrölt kávétól. Az is hozzájárulhatott a mérsékelt sikerélményhez, hogy világos pörkölést választottam. Időközben rendeltem egy Brikkát (Kalmár) valamint 3 csomag pacific kávét (rome, decaf, malabar).

Tartottam tőle a rossz (román) híre miatt, néhány helyen be is fejezték a forgalmazását, de nálam semmi gond nincs vele. A biztonsági szelep nem ereszt, alsó és felső rész között is tökéletesen zár. A súlyszelepnél enged egy kis kávét a pukkanás előtt, de youtube videók alapján az olasz ugyanilyen és ez teljesen normálisnak tekinthető. Az egyik tisztítás után a felső szűrőt véletlenül fordítva tettem bele. Ezután értelemszerűen nem lehetett megfelelően összecsavarni az alsó és felső részt és szökött a nyomás az illesztésnél. Na akkor gondoltam, hogy nem hiába megy itt a románozás, az enyém is selejtes... A mosogatás és törölgetés után vettem észre, hogy rosszul tettem vissza a szűrőt. Megfordítva természetesen megszűnt a szivárgás a két elem között és teljesen jól zár.

A cremán még van mit javítanom. Megjelenik nagy tömegben, de hamar el is olvad. Mire csészébe kerül a kávé, addigra teljesen elvékonyodik és pár másodperc után csak a szélén van egy kevés. A hariot teljesen zárt állapottól 6-10 klikkre próbálgattam. Eddig a világosabb kalmáros malabart, pacific rome-ot és koffeinmenteset próbáltam ki.

A brikka hozta az elvárt húbazz élményt. Ég és föld a szarvasihoz képest. A rome nagyon finom lett a hazai kotyogón is, de valahogy vizesebb. Ez szerintem azzal is magyarázható, hogy a kávé-víz aránya a brikkánál jobban a kávé irányába van tolva. A nagyobb szűrőbe több kávé fér. Szarvasi esetén hiába próbáltam korábban a kávé arányát növelni, nem lehet megtenni büntetlenül. Ha kevesebb vizet töltöttem bele, lassabban épült fel a nyomás, lassabban főtt le, megégett a kávé. Finomabbra őrölve belefér egy kicsit több a kosárba, de akkor szintén lassan fő le. Kicsit megtömörítve ugyanez. A szarvasit és a brikkát is előmelegített forrásban lévő vízzel töltöttem fel.

Csináltam kapucsínót french-pressel habosítva. Rome-mal nem volt az igazi, de a világos malabarral életem kapucsínója volt eddig :) mondjuk olyan sokat nem iszom, inkább eszpresszó párti vagyok, de ezentúl mindig lesz itthon valami világosabb pörkölés hátha az asszony is rászokik a 3 az 1-ben kávéról..

Új hozzászólás Aktív témák