- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- LordOLOG Szféra
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyula84
veterán
válasz
tordaitibi #84476 üzenetére
Szerintem a ledes TV nem eszik annyit
-
tixem
addikt
Üdv,
Talán itt több sikerrel járok, ilyen gondom lenne [link] Ötlet valaki?
Pixelfix már kilőve, nem tudják válllani. -
carl18
addikt
válasz
Intruder2k5 #84494 üzenetére
Igen, de semmi gond. Nyitottam új topikot, oda jöjjön aki saját méréseket meg akar majd osztani.
Jöhetne a házi praktikák.
Rezsicsökkentés, spórolás. (Fűtés, szigetelés stb) Feliratkozás -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
draco31 #84493 üzenetére
A linken véletlenül le is írják, amit amúgy is szoktunk sejteni:
Product description
Brand New Mains Linear AC-DC Adaptor Power Supply Transformer for your Item as listed in the Title.
This Adaptor is Unregulated Voltage which means th voltage starts high and comes down to 12V once 1000mA of load is added.
Commonly used for Charging 12V Batteries.Tehát ez fordítva is igaz: miközben az akku töltődik, az áram csökken, a feszültség emelkedik. Ha rámérsz az akkura, tapasztalhatod, a 12 V-os stabilizált adapter nem képes feltölteni a szükséges 14,4 V-ra.
Ilyen trafós adapterből viszont elegendő lehet 12V / 500 mA-es darab is (ha ilyen akad a lomtárban), ami lassabban, de szintén feltölt még egy (személy) autóakkut is. Szoktam is használni csepptöltőként, de mivel még ez a kis adapter is képes volt hosszabb idő alatt 14,4 V fölé húzni az akkut, kiegészítettem egy DC-konverterrel:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_84024-84024.html
-
PHM
addikt
válasz
draco31 #84493 üzenetére
Az eredeti adapter sima stabilizálatlan adapternek tűnik a súlyából ítélve.
(Trafó, egyenirányító, pufferkondi.)
Ez azt jelenti, hogy terheletlenül, vagy kis terhelésen akár 16V is lehet a kimenő feszültsége.
Viszont az ólomakkunak 14V fölötti feszültség kell a teljes feltöltéshez, úgyhogy a másik, kapcsoló üzemű, stabilizált adapternél előfordulhat, hogy nem töltődik fel teljesen az akku.
Egy próbát megér, lehet, hogy az autó töltőáramköre tudja ezt a helyzetet is kezelni.
Nem okoz bajt, hogy a csereadapter erősebb. -
Urak, Hobby elektronika topik. Már pár napja megy ez a rezsicsökkentés téma, víz, fűtés, szigetelés, stb., kezd sok lenni. Tudom, hogy most szinte mindenkit ez foglalkoztat, de nem ide való, please térjünk vissza az eredeti témához! Köszönöm!
-
draco31
veterán
Hello!
Szomszéd gyereknek van egy akkus autója, beleülős fajta, 12v-os akku van benne. A gyári adaptere ez volna csak EU csatis. Leszakadt a csatlakozója is, és az egyik villa is a 230-as oldalon. Ha nem fontos, akkor nem tákolgatnám, főleg hogy ragasztott a háza.
Van egy régi kamera rendszerről megmaradt adaperem, ami viszont 3A-at tud adni. A + és - ugyan úgy van. Lehet ezzel használni tovább, vagy inkább ami volt hozzá, azt szétvágni, és összealkotni újra? Gondolom nincs abban semmi elektronika, csak egy trafó meg esetleg pár dióda. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84489 üzenetére
Szülői házam kádár kocka.Gyalázatos! Gyerekkoromban reggel 14 fokra ébredtünk...Na ezeken a házakon sokat javít a szigetelés,bár passzív ház nem lesz belőlük akkor sem...
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #84489 üzenetére
Szerintem teljesen igazad van.
-
Ez így nem járható út, valamint a végeredmény kétséges.
Nem mondom hogy nem lesz egy I, J energiaosztályú épületből E vagy F.
De B soha és C se.
Miért, apró példa ami eldől már a tervezőasztalon.
A padló, aljzat és szerelőbeton alatt 20-27cm vastag XPS-sel indul az alapozás. Ezt utólag sose sehogy.
És utána a többi apróságnak tűnő de hő és páratechnikailag nagyon is sokat számító fogás.
Jellemzően a hűdenagy szigetelések és nyílászárócserék után a tulaj máris mehet a piacra havi több kiló penészt árulni, már ha van rá éppen kereslet.Trabantot Brembo fékkel, Ferrari motorral szerelhetsz de sose lesz ferrari mert annak minden összehangolt elemét, futóművet stb. arra tervezték hogy gyors legyen.
Csak egy kicsit jobb Trabi lesz belőle.
Kb. ez az utólagos foldozgatás is, azt nem mondom hogy %-osan nincs eredménye.Én egy 1927-ben épült putriba lakok, 14 éve mikor vettem 487ezer, igen ennyi volt az első télen a gázszámlám.
Évek alatt a ház 3/4-ét beszigeteltem, radiátor és csőrendszer csere, nyílászárók 3/4-ének cseréje, padlás szigetelése és beruházás egy kondenzációs cirkóba.
Így a téli fűtés már "csak" 160-170ezer körül volt. Ordító javulás, majdnem 300% hurrá, halleluja.Érdekes módon az a ház amit az első kapavágástól, már a tervezőasztalon B-re terveztek, az meg évi 40-50ezerből kifűthető
Miért is, hát a fenntebb leírtak miatt.5milla az semmi, szerintem sokkalta több ez.
Csak egy komplett külső nyílászárócser több millió, a padlástér kohósalak lehordása, utána vagy fújt hab technológia, vagy más megoldás, a külső homlokzat szakszerű szigetelése, talpszelemenek korrekt csatlakozása, hőhídmentesítése, ez szerintem nagyon nincs meg 5 millából.
Talán házilagosan, esetleg. A nyereség viszont mint írtam, % arányban nagyon sok is lehet. -
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #84486 üzenetére
Tegnap pont olvastam, hogy minden feltétel adott a Kádár kockák energia hatékony átalakításához. Van anyag és szakembe. Kb 5 milkából megvan, előzetes számítások szerint. Viszont a pénz valószínű nincs meg. Szerintem nem is térül meg soha.
-
válasz
rednifegnar #84484 üzenetére
Hát igen, ahhoz, hogy spórolhass, először kell egy nagyobb befektetés.
Első lépésként kell venni/építeni egy alacsony energiaigényű családi házat
-
Barret001
addikt
válasz
rednifegnar #84484 üzenetére
Nálam minden kapcsolós hosszabbítón van,kivéve a wifi...10+ éve semmi nem adta meg magát.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
igen jok ezek a dolgok csak nem mindenkinel valosithato meg. en belvarosban lakom tarsashazban, itt nem nagyon lehet varialni csak minimalban. sajna nincs gazunk igy az ugrik. van kemenyem de beleltetni kellene meg ugye belvarosban nekiallni szilard tuzelesnek? (de ha rakenyszeritenek az lesz) napelem nem jatszik, azt a tarsashaznak kellene de mivel mindenki egyedi megoldasu mindenbe igy kozosbe max visszataplalassal lehetne (az is kerdes hogy azzal mi lesz hogy lesz az elszamolas). persze ehhez fel kene ujitani a tetoszerkezetet (horror penz) raadasul eszaki tajolasu. mintha egy satortetot elvagnal felbe es csak az eszak fele nezo lejtos resze maradna, pont nem optimalis max ha sarki feny lenne... na meg nem is tul nagy felulet, keskeny es magas a hazunk.
szoval rengeteg adottsagbeli dolog van amit nem tudsz athagni. persze van kollegam aki videken lakik, lett most egy csomo napelemjuk (bar ugy hallom nem akarodzik kifizetni a tamogatast), van gazuk is meg 4 gyerek (az plusz 300m3, bar marha nagy a haz), viszont van kemencejuk.
masik kollegamnak van valami foldhos szivattyus cucca (a beker koltseg csillagaszati, sztem soha nem is terul meg). cserebe napi 1.5 orat autoznak be a varosba aztan vissza (van hogy naponta ketszer, nem is ertem hogy birjak), kinlodnak a parkolassal, stb.
nekem pl mar nincs autom se, azt is megszuntettem. megyunk vonattal, ha meg nagyon kell akkor kolcsonzok valahogy.
tv-t lemondtam, havi x ezer ft es csak agymosoda. van ugyan tv-nk de csak a gyerekek szoktak neha rajta ps-ezni. szoval ez is minusz.
most atvarialom a gepparkot, szereztem meg egy stick pc-t, 3W a fogyasztasa, van most 2 db (nagygep helyett minimal dolgokhoz jo).
az osszes lampa mar ledes, ha kiegett valami mar ledet tettem be. most megszuntettem a ket asztali lampam, ezek eleg sokat egtek, 2x55W halogen volt (most 2x2W led).
furdesi szabalyok lettek, nem addig furdunk amig van melegviz, probalunk kijonni a vezereltbol a bojlerbol, at tudom ugyan kapcsolni nappalira ezt ilyen veszmegoldasnak csinaltam de nagyon elharapodzott ez az atkapcsolgatosdi. ezt leallitjuk.
hutot biztos megvarialom, nekem van melyhutom de nem a klasszik hanem egy atalakitott ami kb -5C fokon tart (nem kaja van benne). persze van sima kajas hutonk is, melyhuto resszel, majd ezen alakitok hogy ne legyen allandoan nyitogatva.
sok aprosag van amin lehet fogni, eves szinten minden 1-2-10-50W szamit.
conradban voltam ma egy kabelt venni, de hallottam ahogy beszeltek az eladok, mindenki fogyasztasmerot akar venni. persze nincs egy darab se. be van rendelve jonnek majd.
nekem van egy (kolcsonbe), azzal mertem mar sok mindent. pl usb-s telo toltok bedugva de hasznalaton kivul megmerhetetlen alacsony felveteluek ezert nincs ertelme kihuzgalni oket. vagy pl ikea ledes csiptetos lampa. tapegysege allandoan be van dugva, de kikapcsolt allapotban nem lehet lemerni. lehet majd megprobalok 4-5 db-ot bedugn egy hosszabitoba es egyutt megmerem van e barmekkora standby, de ez olyan alacsony hogy nem er az egesz ennyit. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84480 üzenetére
Nagyon-nagyon ügyes vagy!
Rajtad nem fognak meggazdagodni...Mondjuk rajtam sem.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #84480 üzenetére
Ja, hogy van kutad....
-
Én is asszony is a melóhelyen tud heti 4-5x fürödni.
A mosógép nem tudom mennyit fogyaszt, a konyhába egyébként kézzel mosogatunk de a Delimano csoda percenként kb. 1,5-2 liter vizet tud, nekem bejött. Van mosogatógép de csak sátoros ünnepeken megy, amúgy nagycsaládnak csak ajánlani tudom, übertakarékos.
Udvar, növények, fű locsolása és esetleges kocsimosás kútvízzel. Már ha van benne, most pl. kiapadt, ilyen aszályt én még nem láttam. Még van 2m3 kútvizem IBC tartályokba, ez kb. 10 napig elég a kultúr és dísznövényeknek, a füvem kiszáradt,
Kb. így lehet 3-ból kijönni. -
-
pjen
félisten
válasz
Ezt a 3 köbméter vizet sose értettem.
-
carl18
addikt
válasz
tordaitibi #84472 üzenetére
Én ha minden jól megy a héten tudok majd venni fogyasztás mérőt!
Úgy gondolom az lesz a legjobb ha kimérek egy jó pár háztatási eszközt.
Én azt számoltam ha a tv csak 5 wattot vesz fel standby módba, akkor az 120 watt 24 óra alatt. 43,8 KW egy év alatt, ez az mutatja sok kicsi sokra megy.Szóval ha így nézzük néha bizony az a 5-10 watt is sokat számít, főleg a 7-24-be van dugva.
-
válasz
rednifegnar #84463 üzenetére
Nálam már évtizede folyik a kisfogyasztásra átállás.
10W mini pc, 15W monitor,és az igazi kuriózum, egy 72 centis képátlójú koreai Daewoo csoda tv, még katódsugárcsöves. És 42W a fogyasztása. Szerintem a mostani ledes tévéket kenterbe veri pedig 22 éves.
A még működő kompakt fénycsöveket hagyom míg bírják, és ledek mindenhol.
2 helyen kombinálom mert csak a led nekem nem a legjobb, ott van 2 darab 40W izzó vegyesbe.
A kazán keringetőszivattyúm ami 60W volt, 5 éve le lett cserélve 14W fogyasztású autoadaptos BLDC motorosra.
A digi modem nonstop megy meg egy router de a másik, a ház másik felébe az csak addig megy amíg ott tartózkodunk, utána kihúzom a konnektorból.
Mosógép 7 éve A, a hűtő-fagyasztó 5 éve A+. Külön fagyi nincs, minek, elég a 60L.
Minden készülékemnél törekedtem a mimális standby értékre, a cuccaim 0,3-0,7W közötti fogyasztásúak készenlétbe. Ezt csak a hűtő és a mikró lépi túl, 2W.
Villanysütő van de szóltam a zasszonynak hogy hacsak lehet felejtse el, tartja is magát ehhez.
2 villanybojler volt, a 25ezres villanyszámlák után 8 éve kicseréltem 2 gázbojlerre, amiből már csak az egyiket használjuk, elköltöztek a gyerekek. Így a gáz a tűzhellyel együtt havi 8-9m3 körüli.
A vizem havi 3m3, a villanyom havi 100-110kWh körüli.
És ehhez természetesen a nagyágyú, mivel évek ót a melóhelyemen ingyen tudok akáchoz hozzájutni, 5 éve vettem egy vegyeskazánt.
Emellett meghagytam a legkorszerűbb kondenzációs cirkót is, ha minden kötél szakad, az is egyébként azonnal 30%-ot hozott a konyhára mikor 7 éve kicseréltem a gázkazánt egy ilyenre.
Ezek sajnos nem mindenkire nézve teljesíthetők így, nekem cakkpakk kukával Digivel mindennel 23-24ezerbe megáll a havi rezsim.
Az más kérdés hogy maga az ingatlan 1927-ben épült és annyira gatya állapotú hogy állagfenntartásra évi 4-500ezer megy el különben ránkdőlne valamint a fa hazahordás-aprítás és az ezzel járó munkák borzasztó sok időt és fizikai munkát, gépeket igényelnek és ennél a szobatermosztát tekergetése nagyságrendekkel kényelmesebb de ez most nem tartozik ide.
Jelenleg kísérleti szinten kivitelezés alatt áll egy 660Wp napelemes projektem, 24V/360Ah litium akkupakkal, MPPT töltésvezérlővel, 1,5kW színusz inverterrel , a ház kisebb fogyasztóit fogom ezzel ellátni. automata átkapcsolásasal ha akku lemerült.
Kíváncsi vagyok mire elég, ez olyan hobbi féle, pár héten belül szeretném realizálni. -
válasz
V.Stryker #84468 üzenetére
Ha végképp nem megy másképpen, akkor egy nagyobb méretű csokoládéból vágj ki két rézhüvelyt és az acél kábellel párhuzamosítva rögzíts bele egy réz kábelt, amit már tudsz forrasztani.
Úgy mint a képen, csak az egyik acélhuzal helyett egy sokeres rézkábelt tegyél be. Ha rendesen meghúzod a két rögzítőcsavart, akkor ez a csatlakozó 10-20 ampert röhögve átvisz.
-
válasz
Donki Hóte #84465 üzenetére
Na igen, ez lett volna a következő kérdésem, hogy valaki tudna-e mérni egy relatíve új ládát, hogy annak a tényleges fogyasztása milyen viszonyban van a gyárilag megadott adatokkal.
-
válasz
carl18 #84455 üzenetére
Ma 17 órától megy a monstrum teszt, 2 -3naposra tervezem.
Már sokkalta rosszabb,
standby 16W
üzem közben 116W
Max. 298W.
Igaz ez jégkockát darál, hideg vizet ad meg fúr-farag-pacsit ad de ennek ára van.
A++ energiaosztályú LG. Akkora mint egy kétajtós ruhásszekrény. Viszont belül qurva kicsinek tűnik, a fagyi meg a normál hűtőtér is keskeny, egy nagyobb lábos nem fér bele. A fagyasztótér 1/3-át elveszi a jégkockakészító meg a hidegvízcsináló.
Szerintem unpraktikus. -
válasz
Donki Hóte #84465 üzenetére
Nem mindegy a használat módja.
Pl. autó, a kocsim ha 90%-ban hosszúzok autópályán, m0-os, akkor 4,8L, ha csak városozok akkor 6,5-7liter.
A fagyasztónak se mindegy hogy egy 20-21 fokos pincébe van, ami télen csak 14-15 fok, vagy egész életében egy 23-25 fokos helyiségben működik. Hatalmas lesz az éves eltérés. -
Akkupakkokat kéne összekötnöm, max. 100A lenne az áram.
Ehhez 2x6 vagy 1x16mm2 vezeték és kétmarék saru kéne, meg nincs sarunyomóm.
Réz sínnel oldanám inkább meg, viszont 1x20mm rézsín olyan horror árban van hogy elment tőle a kedvem.
Viszont találtam itthon egy nagy darab 1mm vastag sárgaréz lapot amiből leszabnám az összekötőket.
Konkrétan 8 darab 18 centis kell, az akkuk 3 darab 6mm csavarlukkal és vastag réz kivezetéssel rendelkeznek. Pont passzolna rá a sín.
Kérdésem,
a villanyszerelésben mindenhol vörösrezet használnak, alkalmas a sárgaréz is összekötőnek? -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Donki Hóte #84467 üzenetére
Forrasztani kéne. A csatlakozókkal itt mindig gond van. Kevés áramot engednek el. Ez a vezeték a generátor és a feszszabályzó között van.
Van egy magyar feszszabályzó gyártó, azok direkt csati nélkül adják, hogy forraszd. -
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
A motoromnál ma megadta magát a fesszab csatlakozója. A szervíz tanácsa, mivel klasszikus hiba, hogy a csatlakozót kihagyva, direktbe kell forrasztani.
Viszont a vezeték nem réz, hanem valami acélos tököm tudja mi. A lényeg, hogy nem fogja a cin. Van erre valami tanácsotok, hogy tudnám mégis megforrasztani?
Forrasztó pasztám van.
-
válasz
Intruder2k5 #84464 üzenetére
Szerintem ez nem rossz érték.
Az új hűtők/fagyasztóládák esetében érdemes némi fenntartással kezelni a gyárilag megadott éves fogyasztási adatokat, ez olyan, mint az autók fogyasztása, a gyári értéket a használók 10 %-a tudja produkálni, a döntő többség (messze) magasabb fogyasztást tapasztal, mint a gyári adat.
-
Tegnap 16 órától kerek 24 óra alatt 1,595kWh volt a ~35 éves 430 literes fagyasztóláda energiafogyasztása. Ha jól számolom ez nagyságrendileg duplája egy mai új hasonló kaliberű darabnak, de azért messze nem olyan rossz mint amire számítottam.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Barret001 #84461 üzenetére
nagy csodakat en se tudok, kb a spanyolviaszt talalom fel...
most pl lecserelem a monitorom, a jelenlegit megmertem 50W-ot fogyaszt normal beallitasokkal (24-es grafikus eizo), lesz helyette egy hasonlo de mar ledes asus. ez mar csak 15W-ot fogyaszt.
mivel eves szinten nezem a dolgokat, hisz nekem munkara kell (es sajnos a kovid miatt mar itthonrol dolgozom igy napi 14 oraval szamolok heti 7 napot) ez eleg sok kWh eves szinten. nyilvan 35W minusz nem egy egetrengeto de eves szinten sok, foleg az ilyen allando fogyasztoknal. -
Barret001
addikt
Gázpalackról főzünk,Shell kút 3 hete nem kapott tele palackot...A villany vajon sokkal drágább?
-
Barret001
addikt
válasz
rednifegnar #84459 üzenetére
Ha kitalálsz valami jót,oszd meg! Másnak is jól jöhet.Minden Kilówattot meg kell spórolni,amit lehetséges. Nem mindegy hogy 40,vagy 250 ft...
-
válasz
rednifegnar #84459 üzenetére
minden esetre amit lehet azt megfogok
Így van, sok kicsi sokra megy és mind számít. Lehet, hogy a héten lazítanak valamit az előre bejelentett szigorításokon (mert tényleg voltak benne átgondolatlanságok), de hosszabb távon biztosan jönnek még kisebb-nagyobb szigorítások.
-
-
Barret001
addikt
válasz
rednifegnar #84456 üzenetére
Várjunk még evvel,változhat!
-
válasz
tordaitibi #84454 üzenetére
Olvasztást nem tudtam mérni, nem állok mellette napokig.
Bezzeg nekem előírtad, hogy legyek egy hétig a hűtő mellett és naponta 250 alkalommal nyissam ki az ajtaját 10-10 másodpercre, így mérve a fogyasztását
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Intruder2k5 #84450 üzenetére
hat en se jovok ki, nagyon nem, mert nincs gazunk (nem is lehet) ezert minden aramrol megy. van vezerelt is pont ezert. igazabol nem ez a gond mert itt ez egy adottsag, el is fogadtuk, fizetjuk a normalt es a vezereltet amit kell.
de az, hogy most majd megbuntetnek azert mert itt ez a lehetoseg, miert is? csak mert nincs mas alternativa? amit lehet megfogunk, sporolunk ahol lehet de nem lehet 0 fogyasztasa egy csaladnak (plane telen). van sima kemenyem nagyon nem akartam hasznalni, beleltetni is kellene, de lehet ez lesz a vege. biztos jobb mindenkinek ha tuzelunk es eregetjuk a fustot? hat nem tom, eddig pont az ellenkezoje volt a mantra.
most olyanokat nem mondok hogy tobb generacios csaladok egy hazban egy merovel, azok mit fognak csinalni? lehet oket cinikusan pejorativan tulfogyasztoknak meg pazarloknak nevezni. nem tom hogy fognak lenyelni sokszoros arat. persze tudom csak a bunos egynegyed a tulfogyaszto (aztan kiderul hogy epp mindenki pont abba a bunos csoportba esik...) -
carl18
addikt
válasz
tordaitibi #84454 üzenetére
Én kíváncsi lennék!
Mennyit is fogyaszt a 2 nagyobb monstrum!
-
Samsung inverteres, 5 éves no-frost, alul fagyasztó felül hűtő, A+, fagyi kb. 60, hűtőtér 180l.
Napi fogyasztása 1,4kWh
üzem közben 78-87W
Indításkor 207W
Olvasztást nem tudtam mérni, nem állok mellette napokig.
25 fokos konyhában van elhelyezve, a mérés ezen a külső hőmsékleten történt.
a fagyit naponta kb. 3-5x, a hűtőrészt naponta qurvasokszor nyitogatjuk. Ez utóbbi statisztika a csak a levegőszámolgatók miatt
Tudok mérni a munkahelyemen 500 literes 2 ajtós monstrumot is ha valakinek igénye van az eredményre, meg 400-as fagyaszóládákat is. -
Barret001
addikt
válasz
Intruder2k5 #84450 üzenetére
Azért télen jóval több,de bőven kijöttünk eddig a "keretből"
-
-
g.peter23
tag
Sziasztok!
Autóba, ezek a kínai cuccok mennyire veszélyesek? [link]
Itthon sajnos nem találok ilyen kombót.
Köszi -
-
Barret001
addikt
válasz
Intruder2k5 #84438 üzenetére
Napi fogyasztásunk 3-4 Kw/nap.Kombinált hűtő is benne van.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #84447 üzenetére
szamlalo kellene ra mert rengetegszer nyitogatva van, mondanam nehany kwh nem szamit. de eves szinten mar nem lesz keves, foleg ha itt ilyen teljesen eszement aramarak lesznek amit ez a fekkegyelmu emlegetett par napja.
az elejen en melyhutorol irtam, de itt kozben kepbe jott a normal. annal jellemzo hogy sokat nyitjak es mivel allo polcos a legtobb, ott egybol kiomlik a hideg levego.
sztem valami szamlalot ra fogok tenni a vilagitas kapcsolora. legjobb lenne keszen ne kelljen gyartanom.
-
válasz
rednifegnar #84446 üzenetére
Mit szeretnél? Te eredetileg egy LEHEL fagyasztószekrényről beszéltél
A számítás menete normál hűtőre is igaz, helyettesítsd be a hűtőd szabad térfogatát (mondjuk 100 liter), meg a hőmérséklet különbséget a kinti levegőhöz képest (mondjuk 25 fok) és láthatod, hogy kb. 100 kinyitásonként fog elfogyni 1 kWh többlet áram...
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #84444 üzenetére
de dontsuk el hogy fagyaszto vagy huto? en most hutorol beszeltem, nyilvan nem a fagyot nyitogatjak folyamatosan. a fagyasztot eleg ritkan nyitogatod, meg jellemzoen mindig teli van pakolva. a normal huto meg nem es mikor kitarod az ajtajat kiomlik belole a hideg levego. egy fekvo fagyasztonal meg meg az se nagy gond ha tovabb nyitva marad mert a surubb hideg levego lassan melegszik fel/cserelodik.
-
-
válasz
rednifegnar #84442 üzenetére
Vegyünk egy 200 literes fagyasztót, ami félig van rakva, tehát 100 liter kaja és 100 liter levegő van benne.
Ha a benne lévő hideg levegőt kiereszted és belemegy a meleg levegő, akkor 0,13 kg (100 liter levegő súlya!) levegőt kell ismét plusz 20 fokról minusz 20 fokra lehűteni.
A levegő fajhője 1,01 kJ/kg °C, tehát 40 x 1,01 x 0,13, azaz 2,25 kJ energia kell a hűtési folyamathoz.
Ha tudjuk, hogy 1 kJ az 0,28 Wh energiának felel meg, akkor a szükséges 2,25 kJ az 6.8 Wh energiának felel meg. Ha azt mondjuk, hogy a fagyasztó 50 %-os hatásfokkal üzemel, akkor is csak 13 Wh hálózatból felvett energia kell a folyamathoz.
Vagyis ha egyszer telemegy a fagyasztó meleg levegővel, akkor 13 Wh energia kell a levegő lehűtéséhez, ha tízszer megy tele, akkor 130 Wh energia kell, ha százszor megy tele, akkor vágd pofán a gyereket, hogy ne a fagyasztóval játszon
Szóval fenntartom az állításom, hogy lófütty mennyiségű energia kell a levegő lehűtéséhez.
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #84441 üzenetére
Jól mondja rednifegnar Fórumtárs. Egy nyitásnál a teljes levegő kicserélődhet a hűtött térben. Például kiborul. A víz meg egy picit érintkezik a külvilággal.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #84441 üzenetére
ez igaz de a gond az hogy ha kinyitod a levego egybol kiaramlik a viz meg alig melegszik az alatt a rovid ido alatt.
persze lehet betenni rekeszeket, azzal meg az lesz a gond hogy allandoan ki be pakolgatjak.oket, volt ilyen probalkozasom, de nem sokat segitett.
nalunk ez eleg nagy gond hogy kinyitjak es nagyon nehezen csukjak be. meg persze surun is nyitogatjak. neveles nehezen hat, erre kellene valami megoldas. bar mar vannak ra otleteim. -
A polémia nem azon megy, hogy a meleg levegő lehűtéséhez kell-e energia, mert természetes, hogy igen.
A kérdés az, hogy nagyságrendileg mennyi energia kell 20 liter levegő, vagy 20 liter víz 0 fok alá hűtéséhez.
Én azt állítom, hogy mivel a víz fajhője 4,2 kJ/kg °C, ellenben a levegő fajhője 1,01 kJ/kg °C, ezért azonos térfogatú levegő lehűtéséhez (aminek a fajsúlya 1,3 kg per KÖBMÉTER) a vízhez képest elenyésző mennyiségű energia kell
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #84439 üzenetére
Van ennél egyszerűbb módszer. Szellőztess ki egy üres hűtőt, aztán kapcsold be és mérd, hogy mennyi idő alatt hül vissza és mennyi energia fogy.
-
válasz
tordaitibi #84433 üzenetére
Következő teszt, egy hétig a hűtődet naponta 250x nyisd ki 10 másodpercre
Ha fizeted az egy heti fizetésnélküli szabadságom alatti jövedelemkiesést, akkor természetesen elvégzem a mérést
-
válasz
Intruder2k5 #84403 üzenetére
Na reggel elmentem a fogymérőért [kép], hazaértem, be is üzemeltem gyorsan. Egyelőre úgy látszik a gyárilag megadott [kép] 0,180kW fogyasztását szépen tartja [kép] a hűtőláda, aztán persze a szigetelés miatt még lehet sok az elfogyasztott energia, de ez majd három nap múlva kiderül. Úgy gondoltam majd egy-két óra múlva lenullázom a mérést, mert csütörtökön csak kb. délután 4-5 óra körül leszek itthon, így majd pontosan három napi mérésből könnyű lesz egy havi fogyasztást számolni.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #84433 üzenetére
Én a fizikában hiszek,hol használnak levegőt hőtárolásra? Sehol...Ahhoz tömeg kell,a semmi nem vesz fel hőenergiát.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #84431 üzenetére
persze ez igaz, de e miatt nem is tarja a hot (hideget) es allandoan jar, foleg ha nyitogatva van.
-
pjen
félisten
válasz
A fagyasztó szekrényeket többek között pont azért csinálják zárt fiókosra és nem simán polcosra mert a nyitásnál esetleg kiborul belőle a hideg. Ezt pont a polcos Wh fagyasztómnál írták mint hátrányt.
-
válasz
Barret001 #84432 üzenetére
Tyűűű...:-)
Próbáld ki. Fogyasztásmérő,
Üresen 1 hétig és telipakolva a fagyasztódat.
Meg fogsz lepődni.
Következő teszt, egy hétig a hűtődet naponta 250x nyisd ki 10 másodpercre, majd csak 25x.
Ismét meglepődsz. Mármint a Te elgondolásodhoz képest.
Pedighát a levegő fajhője meg egyebek szerint nem szabadna eltérésnek lenni. -
Barret001
addikt
válasz
Hagyd el...Ez már fizikai tudást igényel.
-
válasz
rednifegnar #84430 üzenetére
A levegő fajhője az lófütty, a levegőt lehűteni nem igényel sok energiát.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Intruder2k5 #84427 üzenetére
az en regi lehel fagyasztoszekrenyem teljesen mechanikus, nagyon pontosan tartja a homersekletet. ennek nincs uresjarati felvetele mert a bimetal kapcsolgat mindent, elektronika nincs is benne.
atepitettem elektronikus termosztatosra, itt a csoportban is linkelt kesz dobozolt modullal (hestore).fogyasztasa nagyon fugg attol mekkora a tomege (ures vagy teli van e pakolva) amig ures volt addig sokat kapcsolta be magat. meg persze a nyitogatastol, az a halaluk, folyamatosan a meleg levegot hutogetni.
-
sisi22
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #84420 üzenetére
84402
-
törölt tag
Köszönöm az infokat.
Amit sikerült kiderítenem, kipróbálnom:
A felső sorban a kalibráló négyszög jel hullámalakot lehet beállítani.
PWM-freki, Duty-kitöltési tényező, Dióda jel-normál/invertált négyszög jel.
A bal oldalon lévő nyil valóban a nulla pontot állítja be. Valami okból kezdésként el van állítva, minden induláskor be kell állítanom. Ez azt jelenti, hogy induláskor bár a nyil a függőleges 0 ponton (horizont?) áll, a sárga vonal ami majd a jelalakot rajzolja, az felette van.
Viszont amikor a baloldali nyil (1-es van rajta) az aktív, akkor hosszan nyomva az "OK" gombot a felső sávban megjelenik egy "0 cal" felirat és a sárga jelalak vonal a 0-ra ugrik.
Ez egyébként működik jelalak esetén is, például a kalibráló jelnél. A képen is látszik, hogy kvázi megkereste ennél a jelnél a virtuális 0 pontot, mert igazából a jelalak aljánál lenne, mivel DC PWM.Egyelőre eddig jutottam vele.
-
válasz
Dr. Szilikát #84426 üzenetére
Valamire biztosan rosszul emlékezett a fórumtárs, mert lentebb már napi volt az az 5kWh.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
carl18 #84398 üzenetére
5,2 kw energia fogyott el durván 10 óra alatt.
5,2 kWh energia 10 óra alatt nem tűnik életszerűnek, mivel 520 W átlagos teljesítményt jelentene, holott ilyen régi LEHEL hűtőládák 145-180 W-os kompresszorral bírtak általában, tehát ez így nem áll össze (nem lehetséges ilyen arányú túlterhelés, leégett volna). Még akkor sem, ha leolvasztott gép indító fagyasztása történt, ami értelemszerűen több energiát igényel, mint a későbbi szinten tartás. De túlmelegedésre természetesen leáll a kompresszor, kihűlve újraindul.
Hűtőláda szigetelési hiányosságairól árulkodik, hogy többet megy a motor a kelleténél. Hűtőközeg elhasználódása talán rontja valamennyire a hatásfokot, ezzel most nem nyújtanám a témát.
Régi gépeknél készenléti fogyasztás egyáltalán nem volt, egyszerű be-ki kapcsolás csak. Ezek passzív elektromos gépek.
Ezek meg már aktív elektronikával is felvértezett általában:
https://www.onlinemarkaboltok.hu/blog/hogyan-valasszunk-hutoszekrenyt
Ha hosszabb ideig elutazik, vagy szabadságra megy, praktikus, ha a hűtőgép rendelkezik Vakáció üzemmóddal. Ez egy energiatakarékos készenléti üzemmód, amely minimálisan hűt és fogyaszt, de megakadályozza az élelmiszerek rohadását, penészesedését. A fagyasztóteret (kombinált hűtőknél) viszont továbbra is a megszokott módon működteti.
-
qqzs
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84424 üzenetére
Koszi a valaszt. Valoszinu akkor ez statikus kisules lesz , de arrol ugy tudtam vsak ott sulnki ha foldel erintkezik a femtargy ,pl egy kanallal nem de egy korlatnal igen.
A makita gepnek van egy csomo femresze amihez hozza lehet erni de csak a csavaroknal csip -
Dr. Szilikát
őstag
A szabvány is a kettős biztonsági szigetelést tekinti jobbnak (magasabb védelmi szintnek).
De vannak olyan készülékek, ahol a kettős szigetelés technikailag nem oldható meg korrekt módon, ott van szükség védővezetős konstrukcióra. Tehát utóbbi csak jobb híján alkalmazott kényszermegoldásnak tekinthető, ilyen értelemben.
Hogy arról ne is beszéljünk, a védővezető néha veszélyt is hordozhat, ha valami hiba folytán önmaga közvetít feszültséget bárhová.
Ha nézünk egy háztartási turmixgépet, fúrógépet, a motortest elszigetelhető biztonságos módon. Lényeges, hogy a felhasználó a motor tengelyével sem tud kapcsolatba kerülni, mert be van iktatva szigetelő alkatrész, fúrógépben műanyag fogaskerék stb. Kereskedelemben kapható, kis teljesítményű betonkeverőkben is megoldott a motor biztonságos elszigetelése stb. ezért nem kell hozzá védővezető.
Fémházas kenyérpirító a fűtőszál miatt veszélyes, bojler, mosógép stb., ahol a kettős szigetelés nem oldható meg rendesen. Itt adja magát a védővezetős pótmegoldás.
Viszont van olyan is, hogy egy készülék kettős szigetelésű, de vannak érinthető fémrészei (TV, set top box, DVD-lejátszó stb.), amin némi "bizsergést" érezhetünk, de az csak a testre kötött zavarszűrő kapacitások ártalmatlan nagyságú árama.
Fórumokon összekeverik időnként, illetve nem fogalmaznak egyértelműen, vannak a sztatikus töltés okozta kisülések, ami mondjuk rövid idejű csípés, pattanás, csattanás. Ld. műszálas ruha, szék stb.
Míg a szivárgó 50 Hz egyfajta bizsergő érzés, egészen más fogalom.
-
And
veterán
válasz
#68216320 #84416 üzenetére
"A kijelző felső sorában például nem világos, hogy a beállítható "pwm" és "duty" értékek mit állítanak."
Nem sok normális leírást találni erről a (FNIRSI-150 DSO?) szkópról és a kizárólag a terméknév környékén látható "80 kHz-es" PWM-jéről. Ha ez a pwm és duty ott a felső sorban valóban egy-egy beállítható (nem csak kijelzett) érték, akkor nem lehetséges, hogy a kalibráló kimenet paramétereit állítja be? Vagyis esetleg a fő BNC mérőcsatlakozó melletti, névleg 1 kHz-es kalibráló négyszögjelre vonatkozik?
"Magát a szinusz hullám kitöltési tényezőjét értem"
Pedig a PWM-et (mint pulzus szélesség moduláció) alapjában négyszögjelekre szokták vonatkoztatni.
"Illetve a négyzetrács két szélén van 1-1 le-fel mozgatható nyíl (a bal nyilon van egy "1" jelzés) és nem világos, hogy mit csinálnak."
Ahogy később rá is vezetted magad, az egyik (a jobb oldali) nyíl a trigger szintjét mutatja, vagyis azt a beállítható feszültséget, amelynél a hullámforma kijelzése, szinkronizálása indul. Ha ezt kiviszed a mérendő jelalak tartományából, akkor természetes, hogy a jel 'szabadonfutóvá' válik (vagyis eltűnik a stabil kijelzett jelalak).
A másik nyíl talán az Y-tengely - vagyis a feszültség - beállítható eltolását (DC-offset) mutatja. Ezzel lehet olyan változó feszültségű jelet vizsgálni, amelynek nem nulla a közép- (DC-) értéke, vagyis el van tolva. AC-csatolásnál ennek nincs jelentősége, a bemeneti forrás ilyenkor egy DC-blokkoló kapacitással van sorosan kapcsolva.
Továbbra is érdekesek a min/max/ave feszültségek, az Aliexpress képein ugyanis hihető értékek vannak a látható jelalakok mellett, a te példányodon meg kevésbé. -
qqzs
őstag
Bics kicsit offtopik. Nemreg tapasztaltam uj top ipari kategorias makita es bosch vezetekes gepek raznak. Pl a Makita 9404j szallagcsiszolo vagy a Bosch GET 75-150. Használat kozben, ha a gep csavarjaihoz erek ugy megcsip majdnem eldobom. Elso gondolatom az volt hogy rossz a foldeles. Meglepodve vettem eszre hogy ezeknek a gepeknek nincs foldelesuk.
Eloszor is ez hogy lehet? Nem eu szabvany lenne hogy foldelt csatlakozásuk legyen?
Masodszor meg mi a fene csip meg akkor? Gondoltam az elszivo miatt keletkezett statikus elektromossag mert a porszivo cso fel meterrol is huzza a hajam. De akkor mi a megoldas? -
válasz
sisi22 #84419 üzenetére
Ki és hol "rémüldözött" ezen? Ha netán én voltam, az csakis véletlen elírás lehetett részemről, bár gyorsan visszakeresve nem találok most 180kW-ot beírva ide sehol, de tisztában vagyok vele, hogy a W =/= kW. A többit már megbeszéltük And-al, csak tovább kellett volna olvasni.
-
sisi22
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #84401 üzenetére
Szotar szerint azt, hogy 180W a nevleges teljesitmenye, es biztosan nem megy folyamatosan, de ha 24 oran at megy folyamatosan, az 4,3kWh naponta.
-
törölt tag
válasz
ekkold #84414 üzenetére
Egy, nagyjából (talán) közepes szintű multim van: [link] (TrueRMS-t mér)
Illetve egy régebbi, de szintén valami normálisab darab. Azért gondolom csak, hogy a szkóp tévedhet, mert egyrészt valóban egy bóvli kategória, másrészt mindkét multi pontosan ugyanazt a 0.266VAC értéket mutatta a hangkártya kimenetre kötve.
Gondolom mindegyik műszer ellenállása marha nagy, szóval emiatt nem lehetne különbség.Igazság szerint nem nagyon tudom használni a szkópot, nem értek hozzá, emiatt gondoltam egy egyszerű darabbal kezdeni.
A kijelző felső sorában például nem világos, hogy a beállítható "pwm" és "duty" értékek mit állítanak. Magát a szinusz hullám kitöltési tényezőjét értem, csak az nem világos, hogy például miért tudom ezt beállítani a szkópon.
Illetve a négyzetrács két szélén van 1-1 le-fel mozgatható nyíl (a bal nyilon van egy "1" jelzés) és nem világos, hogy mit csinálnak. Az kiderült, hogy a jobb oldali nyil, ha túlfut a hullámforma kitérésén, akkor a trigger led nem villog és olyan, mintha nem találna jelalakot.
Szóval alapvető gondjaim vannak egy szkóp, pontosabban digitális szkóp használattal.
Tudnám mire használni csak nem tudom hogyan tehetem meg.Van erről valami magyar doksi, hogy miként kell használni ezeket?
#84411 And:
Igen, AC-re van állítva. GND, AC, DC beállítások vannak.
Próbáltam valamennyire beállítani használathoz, de azon kívül, hogy egy négyszögjel alapján két változtatható kondi segítségével a négyszög jel alakját lehetett kicsit rendbetenne, nem tudom mit lehetne még kalibrálni rajta.
Valahogy egyszer sikerült egy "cal" feliratot megjelenítenem rajta, de nem tudtam mit kezdeni vele. -
And
veterán
válasz
Intruder2k5 #84410 üzenetére
(Addig is, míg nincsenek mérési adatok: az egy érdekes kérdés lehet, hogy mennyire valós ez a "2..3-szoros" szorzó egy adott, régi példány eredeti fogyasztási adataira nézve. Addig oké, hogy egy mai hűtőláda kompresszora eleve kisebb teljesítményű, de azt azért érzésre nem gondolnám, hogy önmagában a kompresszor öregedése ilyen mértékű fogyasztásnövekedést eredményezne. Oké, a szigetelés elöregedett és a termosztát sem úgy kapcsol már, mint régen, így a kompresszor nagyobb időarányban jár, ami összességében nagyobb fogyasztást jelent. De azt gondolom, hogy ez elsősorban nem a kompresszor sajátfogyasztás-növekedésének az eredménye. Mindegy, ki fog derülni. Erről a 'készenléti' fogyasztásról is megoszlanak a tapasztalatok, van amelyik típusnál valóban létezik - pl. olvadékvízfűtés, ahogy olvasom -, de nem mindegyiknél.)
-
ekkold
Topikgazda
válasz
#68216320 #84409 üzenetére
Meg kellene mérni egy komolyabb multiméterrel, vagy egy komolyabb szkóppal, úgy eldönthető lenne a kérdés. Jelen esetben bármelyik mérhet rosszul, lásd az előző hozzászólásomban leírtakat.
Ha tippelnem kellene akkor szkóp mér rosszul, ez eléggé egy "játék oszcilloszkóp" nem nagyon bíznék a pontosságában. Nem véletlenül kerül egy rendes oszcilloszkóp legalább 150eFt-ba (vagy éppen sokkal többe). -
ekkold
Topikgazda
válasz
#68216320 #84406 üzenetére
Pár szó még a váltakozó feszültség méréséről, érdekességképpen:
Először is tudni kell hogy a váltakozó feszültség, pl. a 230V-os hálózati feszültség is, egy folyamatosan, színusz függvény szerint változó feszültség, ami kb. +325 és -325V között ingadozik. A műszerünk ennek egyfajta átlagértékét határozza meg és ez alapján jelzi ki a mért értéket.
- Az ún. True-RMS műszerek (valódi effektív értéket mérő műszerek) a feszültség pillanatértékeinek négyzetét átlagolják, majd ennek a negyzetgyőkét jelenítik meg. Ez szinte értelmetlenül bonyolultnak tűnik, de... a kapott érték azt mutatja, hogy egy ugyanekkora egyenfeszültségről működő fogyasztó (pl. fűtőtest) ugyanannyi hőt termelne, mint a rákapcsolt váltakozó feszültségről.
- Az olcsóbb műszerek, simán a feszültség abszolút értékét átlagolják, ami az effektív értékél kisebb lenne, ezért egy megfelelő szorzóval megszorozzák, hogy jó értéket tudjanak kijelezni. Azért tehetik meg ezt, mert a szinusz abszolút átlagértéke, és a négyzetes átlagértéke között fix arány van.
- Más olcsóbb műszerek a szinusz csúcsértékét mérik meg, majd ennek az 1,41-el osztott értékét jelenírtik meg. Azért tehetik meg ezt,
mert a szinusz csúcsértéke, és a négyzetes átlagértéke között szintén fix arány van.
De akkor mi ezzel a probléma?
Az, hogy az utóbbi két eset csak akkor használható, ha a hullámforma valóban szinuszos. A gyakorlatban viszont a szinusz torzul pl. a valós hálózat és a fogyasztók tulajdonságai miatt. Ha pedig nem tökéletesen szinuszos a hullámforma, akkor a három módszerrel, három különböző értéket kapunk. Csak az első eset ami jó értéket ad. A torzult hullámforma 50Hz-nél nagyobb frekvenciájú komponenseket is tartalmaz. A műszerek által feldolgozható frekvencia-tartomány is lehet eltérő ezért bizonyos esetekben még 3db TrueRMS-t mérő műszer is mutathat 3 féle értéket, és az eltérés nagyobb is lehet mint amit a műszerek pontossága elvben lehetővé tenne.
Ezt végiggondolva, sajnos a drága, és nagypontosságú műszerek kivételével, a többi műszerünk váltakozó feszültség (és áram) mérése majdhogynem saccográf kategóriába esik. Szerencsére nagyon pontos mérésre ritkán van szükség (és arra ott vannak a komolyabb műszerek), a többi feladatra meg elegendő a kéziműszer pontossága. -
Barret001
addikt
válasz
Intruder2k5 #84410 üzenetére
0,180 kW nem egy nagy fogyasztó.És nem is megy folyamatosan. Attól nem félnék.
-
And
veterán
válasz
#68216320 #84409 üzenetére
Az oszcilloszkópok általában véve sem pontos DMM-nek készülnek, hanem jelalakvizsgálónak, ez meg csak egy kit-ből épített mini szkóp. Amúgy ha a kép bal oldalán látható min, max és ave (gondolom: átlagos), feszültségeket nézzük, akkor hirtelen egy csomó érdekes adattal illetve ellentmondással lehet találkozni (miközben a szkóp jól láthatóan AC-csatolásra van állítva). Ezekhez képest az az rms-feszültség még egész jónak tűnik
.
-
Köszi a kiegészítést!
Hát ez a napi 4.3kWh sem hangzik túl jól, mert ugye ha azzal számolok, hogy mondjuk az idő 25%-ában megy a kompresszor, akkor az napi 1,1kWh lenne, de ezt a fentebb kibeszéltek alapján számolhatjuk duplán, vagy még többszörösen is, lévén a láda 30+ éves, szóval akkor ez lehet mondjuk napi 2,5kWh, és akkor erre rájön még a "készenléti" fogyasztás, szóval közel 3kWh naponta, és ez még az ideális eset. Ez a napi 3kWh meg havonta ~90kWh. Durván hangzik, főleg, hogy a havi fogyasztásunk valahol 210kWh körül szokott lenni összesen, a bojler nélkül.
Na de mindegy is, nem akarom már ezzel a témával terhelni tovább a topikot, ha megjön a fogymérő akkor meg lesznek a tényleges számok, azt megírom majd mindenképp ide.
-
törölt tag
válasz
ekkold #84407 üzenetére
Köszönöm.
A multi egy normálisabb darab, rms értéket ír ki elméletileg és 400Hz-ig hitelesített.
De direkt 50Hz-et választottam, hogy ne jelenthessen gondot.
Amin itt megakadt a szemem, az a scope szerint 0.3V rms, miközben 2db multi szerint is csak 0.266V rms.
Létezik, hogy ez esetben ez a kis kit-ből összeszerelhető scope téved? -
ekkold
Topikgazda
válasz
Mr. V. #84394 üzenetére
Hogy őszinte legyek nem rágtam végig az összes felvázolt lehetőséget, de egy biztos: professzionális, szimmetrikus jelvezetésű rendszert kár lenne elrontani egy asszimmetrikus ki/bemenetű eszköz bekötésével.
Vagy magát az eszközt kellene átalakítani, amihez kellő szakértelem nélkül semmiképpen sem érdemes nekiállni, vagy másik eszközt kellene beszerezni. Az ide-oda konvertálást is kissé gányolásnak érzem - én nem tenném a helyedben. -
ekkold
Topikgazda
válasz
#68216320 #84406 üzenetére
Vrms: a feszültség effektív értéke, más néven négyzetes középérték (hálózati fesz esetén: 230V)
Vpp: csúcstól csúcsig mért feszültség, azaz a szinusz legalsó és legfelső pontja közötti.(hálózati fesz esetén: kb 650V)
Fre: frekvencia
Dut: kitöltési tényező, a pozitív / negatív periódus idejének aránya, a teljes periódiusidőhöz képest.
Cyc: 1db (szinusz) periódus időtartama
A többire csak tippelni tudnék.Multiméter: sajnos az olcsó multiméterek esetében ha 10db multiméterrel megméred ugyanazt a feszültséget, akkor 10 féle értéket fogsz kapni. Egyen feszültség esetén a szórás többnyire nem túl nagy, de váltófeszültség esetén ennél nagyobb is lehet mint amit mértél, mivel a mérési módszer is műszerenként eltérő lehet.
-
And
veterán
válasz
Intruder2k5 #84401 üzenetére
(Rendbe téve a mértékeket: 180 W a felvett teljesítmény, gondolom működő kompresszor mellett. Olyan mértékegység nincs, hogy kW/h, olyan van, hogy kWh (== elfogyasztott energiamennyiség). Vagyis 180 W - állandó - felvett teljesítmény mellett az időegység [óra] alatt elhasznált energiamennyiség lesz 180 Wh, azaz 0,18 kWh.
#84402: olyan sincs, hogy "óránkénti teljesítmény", a teljesítmény mindig pillanatnyi, vagyis az az időegység alatt áramló energia, másképp: az energia 'sebessége'. [kWh] / [h] = [kW].
kieg.: ekkora - szintén: állandó - teljesítményfelvétel mellett a napi maximális energiafogyasztása 4.3 kWh lehet, de a körülményektől, azaz a valós működési időtartamtól függően nyilván nem lesz annyi.) -
carl18
addikt
válasz
Intruder2k5 #84403 üzenetére
Sajnos biztos hogy sokat eszik, drága energia ár miatt meg főleg.
-
-
carl18
addikt
válasz
Intruder2k5 #84400 üzenetére
Mienk csak 300 de az is bever napi 5 kw-ot, a tied biztos hogy többet eszik ha ennyivel nagyobb.
#84401Intruder2k5
A 180 kw az óránkénti teljesítmény, de valahol olvastam ezekbe készenléti mód is 15 watt. 30 év azért rengeteg idő, az alatt jó pár komponens elkophatott.
Ha valóban ilyen energia árak lesznek ezt a fagyasztót neked se fogja megérni fent tartani. -
válasz
Intruder2k5 #84400 üzenetére
Ezt a 0,180kW-ot amúgy, hogy kell érteni? Mert ha /h lenne a vége, akkor az ugye azt jelentené, hogy óránként fogyaszt 180W-ot, ha feltelezzük, hogy folyamatosan megy a kompresszor. De így most mit jelent? És most tekintsünk el a korától, csak elvi szinten számoljunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Google Pixel topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Netfone
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Pioneer PD-203 CD-lejátszó megkímélt, működőképes állapot, Szegedi átvétellel
- Egreat R6C asztali médialejátszó kompakt, megbízható, keveset használt
- Bontatlan utángyártott toner Samsung CLP-310/315 és CLX-3170/3175 nyomtatókhoz
- Zotac Geforce RTX 3060 (működik, de hibás!)
- Lenovo Thinkpad X1 Carbon Laptop 14" i7-8565U 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- iPhone 16 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3096, 97% Akkumulátor
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest