Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sisi22
aktív tag
Udv, egy utbaigazitasert jottem, hogy melyik forumon kaphatok segitseget.
Adagolo automatahoz hasonlot kell csinalni, egy atlatszo muanyag csoben vannak golyok enyhen lejtos kivitelben, es be kell epiteni egy kaput, ami a golyokat megfogja, majd adott idonkent engedi tovabb.
Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
Inkabb az elobbi, es inkabb valami kesz megoldast keresek, mert valahogy programozni kell tudni, hogy mennyi legyen a kesleltetes, es mennyi idot kell varnia, hogy egy golyo biztosan athaladjon a reteszen, de meg megfogja a kovetkezot. Elektromagnesre gondoltam, ami atbillent egy fem rudat, ami libikokaszeruen van a csoben, engedi az elsot, es tamasztja a kovetkezot.
A mechanikai reszetol fazok nagyon, abban soha nem voltam jo, leptetomotor jobb lenne pillanatnyi impulzusokkal, de ott nagyon finom mechanika kell.
Korul kene nezni egy elektronikai boltban, hatha van hasonlo kesz kutyu valahol, ezert keresek forumot, hatha valaki latott mar ilyet.
-
sisi22
aktív tag
válasz Donki Hóte #81947 üzenetére
csomagküldést semmilyen körülmények között sem vállalok
Mar megbocsass, de esztetet megis hogyan tudtad leirni, a jol bejaratott nickedet igy sarbataposva?
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Jajjj, 1980-as evekben volt valamelyik hobby ujsagban, hogy nem kell rengeteg penzt kifizetni elektronikaert, ha valaki a karacsonyfara tett izzok fenyet utemesen akarja latni, elegendo egy fenycsogyujto es egy potmeter, amivel lehet szabalyozni a villogas utemet.
Nem gondoltam, hogy ez meg mindig el.
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82027 üzenetére
Az a baj, hogy ezeknek szep az aruk is.
Persze, az is kerdes, ha valoban szukseged van arra, hogy pontosan tized voltokat leptessel, akkor jo lehet, de mihez kell? Regi tranzisztorokat tesztelni?Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82031 üzenetére
A kérdésem szempontjából ezek irreleváns dolgok.
Miertis?
Az ekkold altal ajanlott cegnel 3-4-szeres arkulonbseg van, ha szukseged van arra, hogy a kimeneti feszultseg es aram tizedre pontos legyen, vagy ha megelegszel a "nagyjabol annyi" megoldassal.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz daninet #82040 üzenetére
Az nem MVM gond, ok csak kozepfeszultsegig adjak, a helyi szolgaltatonal (10/0,4 vagy 20/0,4 kV/os transzformatornal) van a gond, a kornyekeden a terheleseloszlas valamiert nagyon ingadozik.
Ilyesmi villamos vontatasnal (villamos, vasut) kozeleben szokott lenni, valamiert talan tulterhelt a kornyeked, keresd meg a helyi aramszolgaltato irodajat.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz #85619712 #82048 üzenetére
Diakkent dolgoztam olyan helyen, ahol orankent papirra kellett leirni a kozepfeszultsegu kabeleken a terhelest. Volt ket kabel, amelyik olyan helyi trafohoz ment, ahol villamosmegallo volt a kozeleben, amikor elment egy villamos, a mutato nehany masodpercre a vegkiteresig ugrott, varni kellett fel percet, hogy ujra a valodi erteket mutassa.
Igen, a BKV-nek, MAV-nak sajat halozata van, erdekes is volt ezt tapasztalni, hogy megis miert van az egyenaramu halozatrol "visszarugas" a valtoaramra, nem kaptam ra magyarazatot es nem nyomoztam utana, csak lattam, hogy az volt.
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Gondolom azt akarja írni, hogy nem az ár az elsődleges szempont.
En se arrol beszeltem, hanem arrol, hogy FONTOS-e, hogy pontosan egytized voltos/amperes savonkent lehessen szabalyozni, vagy eleg neki 0,5 V vagy A lepeskoz, mert egeszen mas minosegi kategoria - es ez jelentkezik az arban is.Diakkent kellett sajnos ilyet csinalni, boldogok voltunk, hogy milyen szep pontos volt 12,24V eseteben, csak eppen 5-6V alatt nagy bakugrasok voltak, ott volt a bibi.
-
sisi22
aktív tag
válasz Donki Hóte #82054 üzenetére
Nálunk tegnap vagy 8-10 alkalommal elment az áram, 5-30 másodperces időtartamokra.
Az érdekes az, hogy a háromból csak egy fázison, de mindig ugyanazon
A tavvezeteket meglengette a vihar, az egyik vezetek (fazis) valoszinuleg kozeli fahoz ert, foldzarlat, automatika leold es gyorsan visszakapcsol, ha megint (meg mindig) zarlat van, akkor leoldas utan fel percet var a visszakapcsolasra.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82063 üzenetére
Nagyon popecnek tunik, gratula.
Majd irj - egy blogot? - a tapasztalataidrol.
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82067 üzenetére
Igen, ezek a maxwellek kenyelmesek es strapabirok voltak, csak neha volt veluk belso kontakthiba, akkor voltak szentsegelesek, foleg ellenallasmeresnel, illetve alacsony egyenfeszultsegnel.
PS:
A blogot azert javasoltam, hogy azt meg lehessen talalni, a forumon elveszik a beirt info - mar 82 ezer felett van a szamlalo, lefogadom, hogy senki se olvas vissza egy ezresnel regebbieket, jobb lenne valami jobban strukturalt, 3. evezredi forumot kitalalnia valakinek, es azt elterjeszteni.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82074 üzenetére
Hat, kivancsi vagyok, hogy oda hogyan teszed be pl. a 82055-tol zajlo (eddig 82072-ig jutott) "AC kontra DC a la szinkronmotor" tema kitargyalasat, hogyha valaki erre kivancsi, megkapja ra a szakmai valaszt.
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #82079 üzenetére
Persze, akinek van magyar billentyuzete, az a "tápegység" szora keresve boldog, hogy 1400 feletti talalat van.
A hozzam hasonlo kulfoldre szakadtnak pedig marad a "tapegyseg"-re kereses a maga 28 talalataval.
Csak azert irtam reszletesen, hogy Donki Hóte ismet tanuljon valamit, legalabb o nyitott ra.
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #82100 üzenetére
Itt a teljes kodtablazat, de hexa-ban:
[link]
Linux alatt az utolso ket oszlopot kell hasznalni, unicode vagy utf-8 van altalaban.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #82107 üzenetére
Ezeket talaltam itt: [link]
- A Microsoft Windows RichEdit vezérlője (amit például a WordPad is használ) a következő módszert támogatja: először be kell írnunk a karakter hexadecimális kódját, majd utána megnyomni az ALT+X billentyűkombinációt. Például az f1 beírása és az ALT+X lenyomása után az ñ karaktert kapjuk. A hexadecimális kódot nem előzheti meg közvetlenül szám, vagy az a–f betűk bármelyike, mert azt a kód részének tekintené. Ez a beviteli módszer működik az új Office változatokban is.
- Microsoft Windowsban, ha a HKEY_Current_User\Control Panel\Input Method\EnableHexNumpad registry kulcs értéke "1", akkor az ALT megnyomása mellett a numerikus billentyűzet + gombját lenyomva, majd beírva a hexa kódot megkapjuk a kívánt unicode karaktert
- Linuxban a CTRL+SHIFT+U billentyűkombináció, majd a hexa kód begépelése adja a kívánt eredményt.
-
sisi22
aktív tag
Bocs, ha off, "szerszamot" keresek, egy oooootvarosan mocskos PC-t kellett szetszednem es kitakaritani, a kis kompresszorommal csak meg nagyobb porfelhot csinaltam, majdnem szmogriadot rendeltek el a kornyeken.
Minden alternativa erdekelne, kinek mi valt be?
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82126 üzenetére
Pont az volt a gondom, hogy fujt, olyan kellene, ami sziv, porcicakat es odaszaradt legymaradvanyokat is es nem csinal porfelhot.
-
sisi22
aktív tag
válasz Dr. Szilikát #82134 üzenetére
Igazabol "luxuskivitelen" gondolkodok, amivel eloszor kiszivom belole a koszt, port, majd egy benedvesitett "korkefet" teszek fel, azzal a feluletre ragadt port feltorlom es rogton beszivja, igy nem marad vizes a felulet, csak nedves, amit mar gyorsan lehet szaritani.
Talan autokban hasznalt keziporszivo lenne a megoldas?
-
sisi22
aktív tag
válasz Dr. Szilikát #82136 üzenetére
Akkor ugy teszem fel a kerdest, hogy mi a megoldas, ha a levegovel valo portisztitas utan szurke vekony porreteg marad, amitol az IC-ken nem latod a feliratokat, csak nedves szivacs utan es az alaplapon is szurke foltokban novelve a zarlat veszelyet?
Nedves szivacs es ecset volt reszemrol, de sok ido elment vele.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz Dr. Szilikát #82138 üzenetére
Radional, regi szalagos magnonal volt recseges, sisterges a por miatt.
-
sisi22
aktív tag
válasz razorbenke92 #82139 üzenetére
Ez erdekelne, irnal reszletet errol a kotyvalekrol?
Ecset csak maszatolt, szivacs nem ert oda mindenhova, regi lepedodarabokat kellett elobanyasznom, ott meg a vastag ujjaim okoztak gondot, ceruzara kellett csavarni oket, elvoltam vele par oran at.
-
sisi22
aktív tag
-
sisi22
aktív tag
-
sisi22
aktív tag
Meresadatgyujtesre kerestem, nem kaptam talalatot, azert hatha...
Ket nyomogomb bekapcsolasa kozott eltelt idot kellene merni egy percen at, talan 10-30 periodus lehet. Vagyis az egyik nyomogomb megnyomasara indul a stopperora es a masik megnyomasara megall es ez ismetlodik adott ideig. A nehezseg az, hogy a mert ido idealis esetben tizedmasodperces hosszusagu lehet, mig az elso nyomogomb ujboli megnyomasaig varhato ido talan 2-5 mp is lehet.
Az adatokat az egy perc letelte utan kell latni legalabb szazadmp pontossaggal.
Idealis megoldas lenne egy PC-hez csatlakoztathato kis programozhato kutyu.
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Egy jatekmotornal valahogy ki kellene jelezni az aktualis fordulatszamot, akar szammal, akar LED-sorral.
Van erre bevalt elektronika?
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #83976 üzenetére
Igen, talan a legelso lenne a legegyszerubb, raadasul nem is kell pontos meres, eleg lenne egy 3-5 fokozatu skala, ezert gondoltam LED-es megoldasra is.
Erosen fazok, hogy elektronikaba benezzek, inkabb a motorhoz meno ket drotot vennem tampontnak.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
Gyasznap van, a http://www.hardwarebook.info egyik naprol a masikra eltunt az osszes hasznos kabel es csatlakozo es egyeb rajzokkal es bekotesekkel es infokkal egyutt.
Most erosen lehet keresgelni azokat a hasznos informaciokat.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #84101 üzenetére
Kattints egy linkre es ezt kapod:
(Nekem pont a Centronics es Parallel port es hasonlo bekotesek kellenenek, egy honapja meg ott voltak, most mar csak a nyito oldal van, idonkent az se.)
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Mit nem lehet ezen érteni?!?
Azt, hogy nekem irta, pedig egeszen mas hozzaszolasra valaszolt, es azt nem ertettem, hogyan idezte a szoveget, ha nem azt nyitotta meg.
Ahogy latom, eddig csak Dr Szilikat vette eszre.
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
válasz ekkold #84129 üzenetére
Eagle programmal való ismerkedést
Esetleg letoltesi link, vagy doksi linket kaphatnank, ha nem tul draga, fizetos alkalmazas?
Valamikor az osidokben volt egy nagyon jo hasonlo program, de kevesen tudtak jol hasznalni - az egyik baratom profi volt benne, par honappal kesobb NSZK-ba ment es attol kezdve abbol elt, allitolag nagyon jol.
-
sisi22
aktív tag
Egy gyors kerdes, nyomtatok es hasonlo eszkozok tobbnyire 12V 1A-es tapot kivannak es allitolag egyenfeszultseggel mennek.
A tapegyseg elhagyasaval megoldhato, hogy kozvetlenul 12V-os akkurol menjenek, vagy trukkozni kell?Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz Dr. Szilikát #84182 üzenetére
Hordozhato szkenner es kis nyomtato lenne a kiserleti nyul, igy barhol es barmikor lehetne oket hasznalni pl. laptoppal ott is, ahol nincs 220 a kozelben.
A kovetkezo kerdes pedig az lesz, hogy milyen akku lenne a legcelszerubb, es ahhoz milyen toltore lesz szukseg.
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Tudna valaki linkelni - esetleg osszefoglaloba is betenni? - egy linket elektronikai gyorstalpalorol a mai kornak megfelelo ismeretekkel?
-
sisi22
aktív tag
válasz ekkold #84347 üzenetére
Persze, de az elmult ket evtizedben minden oktatasi intezmeny kapott EU-s tamogatast, hogy weben tegye kozze az oktatasi anyagat.
Gondoltam, van itt olyan, aki ismer olyan elektonikus ismereteket oktato kozepiskolat, vagy foiskolat, amelyiknek jo tananyagja elerheto a weben.
(egyetemi is lehet, de ot talan a matekos es fizikai kepletekre helyezik a hangsulyt)Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
Ha off, akkor bocsanat, most kaptam egy hirt, hogy egy regi ismerosomnel villamcsapas miatt par napja minden elektromos berendezes tonkrement, ilyenkor az ELMU-nek nincs felelossege?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest