Hirdetés
- weiss: Autó költségek
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
Fázis-nulla itt inkább csak jelképesnek tekinthető, működést nem befolyásolja. Biztonsági szempontból lehet olyan vonatkozása, hogy a benne lévő relé a fázist szakítja meg minden bizonnyal, mint az olvadóbiztosíték is. Tehát amikor ezek nem vezetnek, átmehetne a fázis, ha fordítva kapja a bemeneten. A táplált készülék megáll, mert nullát nem kap, fázist igen, ami alapesetben nem probléma, de speciális esetben, ha sérül valami, lehetnének belőle gondok.
Kimeneten hiába fordítasz, nem az számít.
Leírás szerint relés, amúgy létezik erre triac áramkör is. Viszont számodra alulméretezett:
Operating voltage: 230 V/AC
Maximum currents: 15 A for the master, 15 A for the slave, but the total current must not exceed 16 A!
Example: if the master port needs 10 A, only one slave load of max. 6 A can be connected
Tripping power: for the master to turn on the slave approx. <10 - 3450 watts
Operating temperature range: -15 ºC to + 70 ºC
Switch function: Relay 1 x ON max. 16 A
Own power module: <0.5 W -
qqzs
őstag
Sziaszto, egy ilyennel fogok tudni egy 2300w-os felsomaroval egy 1600W-os elszivomotort bekapcsolni? Alin hogy kell ezeket keresni? Mert master slave-re nem talalok semmit. Vagy konnektoros kivitelben esetleg van ilyen?
Es ha ezt beepitem konnektorba mukodni fog ha a nullat es a fazist forditva dugombe mivel a magyar konnektor forgathato.
-
gabor128
aktív tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Üdv,
Ha újonnan bedugom a konnektorba a vevő egységet, akkor pár percig lehet csengetni a kűlsó egységről rendesen. Össze vannak hangolva.
Viszont pár perc után a vevő már nem csinál semmit. A LED is kialszik. Annak villognia kéne szerintem. Tápot azt kap. Jópár évig működött, de az utóbbi fél évben ezt csinálja.
Múltkor szétszedtem az egyiket, de nincs felpúposodva kondi.
Ha kihúzom a konnektorból, várok egy percet és visszadugom, akkor ismét működik és lehet csengetni kb 5 percig. -
rednifegnar
senior tag
válasz
gabor128
üzenetére
nem lehet hogy parositani kell hasznalat elott?
-
gabor128
aktív tag
Üdv,
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy vezetéknélküli csengő külső nyomógombos egység és van több csengő egység, EMOS P5710G. Amikor bedugom a csengőket, akkor kb 2 percig villog a LED rajtuk és működnek is jól, de néhány perc után már nem villog és nem is csenget. Ha kihúzom a konnektórból és kis idő után bedugom, akkor ismét jó néhány percig. Ezt miért csinálhatja? Kondik kiszáradtak az évek alatt? Vagy más? -
-
válasz
kmisi99
üzenetére
Kisebb teljesítménnyel kell indítani. Az egyik szervós órámmal jártam így, hogy amikor a két szervó visszatért a 0-ra, akkor egyszerre indult, és azt az áramfelvételt már nem bírta a táp, tehát resetelt az egész Arduino.
Neked is ilyesmi lehet : az ilyen cuccokba nagyáramú (nagy C értékű) akkuk kellenek. (A C azt jelenti, hogy anévleges kapacitás hányszorosának megfelelő a pillanatnyi csúcsáram, amit le tud adni. Ilyen miatt nem jók szerszámgépekbe a laptopból való cellák, mert azok nem ilyen ugrásszerű csúcsokra vannak kitalálva, ugyanis induláskor borzalmas áramot fel tud venni egy motor.)@Barret001 : Powerbank telefonakkuból
-
Tomika86
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
De csak az autó amiben van odébb van tőlem kicsit, elvileg kiírja miért indul újra.
-
-
válasz
kmisi99
üzenetére
Talán túl nagy lehet a feszültség emiatt az induló áram és tilthat a motorvezérlő?
Igen, a jobb motorvezérlők tudnak ilyet.
Annak idején, amikor motorvezérlő építést tanultunk, azt mondta a tanár, egy félév alatt nem fog tudni megtanítani jó motorvezérlőt tervezni, de meg tud tanítani félezer módot, hogyan tudunk rosszat. Azt hittük, csak Edisont koppintja, de tényleg igaza volt. -
kmisi99
addikt
válasz
kmisi99
üzenetére
Sziasztok! Korábban azt hittem, hogy az RC autómnál amit 18650 re átalakítok a BMS a túláramra letilt ha az összes motor megindul. (Részletesebb probléma leírás a válaszban.)
Viszont direktbe az akkura kötöttem a motorvezérlőt és ugyan az a hiba jelenség. Külön külön a két oldal motorjait megindítva simán megy illetve ellen irányba megindítva a két oldalt is simán megy az autó (körbe pörög mert ellenkező irányba forognak a két oldalt a kerekek) De ha előre vagy hátra indítom meg egyszerre akkor megugrik leáll megugrik leáll.
Talán túl nagy lehet a feszültség emiatt az induló áram és tilthat a motorvezérlő? Gyári akku 9,6V én 11,1V (3x18650 liion) kötöttem be 2 sorba kötött diódával.
-
-
Barret001
addikt
válasz
fluttershy
üzenetére
Nagyon sok nullára merült akkut használok.Fel kell tölteni,és valamilyen módin tesztelni.Egyáltalán nem biztos,hogy rosszak.sok még menthető.Tapasztalat. a kapacitása csökken,de ha van belőle sok,akkor összes hiba a befoglaló méret fajlagos növekedése
Fel kell tölteni,és pihentetni.ha két hét alatt csak néhány századot merül,akkor használható.A hibátlanok ennyi idő alatt semmit sem merülnek. De ha használva lesz,kis merülés belefér.Utoljára készített powerbankom,belső töltője halott,leszakadt az aljzat...Kívülről töltöm.Viszont 1,8A töltőáramot tud,és van benne beépített lámpa.Továbbá nyomógombról indul.első osztályú!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
fluttershy
üzenetére
17335 szerepel a listában, azaz 33,5 mm hosszú (vagy inkább rövid) cellát meg bír fogni. Hasonló lehet az Lii-100 töltőmhöz, ami 31,5 mm távolságú alaphelyzetben és 33,5-nél már lehet érezni, hogy van fogása.
2,5 V elvileg még nem lenne probléma, amelyik lejjebb merül, abban szerepe lehet a belső átvezetésnek is, tehát önmagát meríti le. Ilyen akkuk már problémásak, minél lejjebb kerül a 2,5 V alá, annál inkább.
Párhuzamosan lehet kötni sok cellát, melyeken a töltőáram szétoszlik. A töltő úgyis csak 4,2 V-ig tölt, amit legfeljebb lassabban ér el, ha sok cella van.
Viszont a töltés még ezután is tart, példa kedvéért 1 A-os töltő addig figyel, míg a töltőáram 100 mA értékre esik vissza, ezt tekinti 100 % töltésnek. De ez nagyjából 1 Ah kapacitásra érvényes.
2 Ah esetén 200 mA lenne elvileg a telítési küszöb, de ha ugyanazon töltő 100 mA-ig fogja nyomni, így azt mondhatjuk, hogy a kisebb töltő jobban telenyomja a nagyobb akkut (ha lassabban is), noha a gyakorlatban ez nem okoz problémát.
Tehát ilyen felemás oldala is van a dolognak, amit nem árt néha tekintetbe venni.
Ha a párhuzamos cellák között van olyan elhasználódott darab, ami 4,2 V alatt már kezd átvezetni, határolni, az is probléma, hiszen nem engedi feltölteni a többit, illetve túl is melegedhet.
-
fluttershy
tag
Sziasztok!
Tervezek készíteni majd valamikor a jövőben egy diy powerbanket eldobható ecigikből (elf bar) kiszedett 17350-es 850mAh-s akkumulátorokból. Még nem csináltam ehhez hasonlót soha.Eddig még csak 2 db aksit sikerült kimentenem (az egyik 3.4V, a másik 3.6V jelenleg) de hamarosan fogok kapni ismerősömtől újabb elhasznált elf barokat. Úgy tervezem hogy kb 10-15-20 db-ot szeretnék összeszedni a powerbankhez. Az akkumulátorok mind valamennyire lemerített állapotban kerülnek hozzám, kérdésem: mi az a minimum feszültség ami alatt már kuka egy ilyen akkumulátor? Feltételezem hogy ezek li-ion aksik, neten írják hogy 2.4 V és 3.0V körül van a minimum fesz amit még kibír de úgy emlékszem hogy írták máshol 3.4 V fesz ami alá nem ajánott meríteni. Mennyire árt neki ha picit jobban leszívják? Érdemes inkább összeválogatni a kevésbé lemerülteket és azokat használni a powerbankben?
Ha egyenként szeretném az akkmumulátorokat tölteni akkor egy ilyen eszköz megfelelő a feladatra? [link]
Csak azért kérdezem mert ennél a töltőnél fel van sorolva hogy milyen cellákkal kompatibilis és a 17350 nem szerepel köztük. Van a li-ion cellák között különbség a méretükön kívül is?Egy ilyen powerbank modulhoz tervezem hozzáforrasztani az aksikat párhuzamosan kapcsolva. Van felső korlátja hogy hány darab aksit köthetek össze párhuzamosan? Mire szükséges odafigyelnem? Szükséges még más eszköz a projecthez?
Mennyire kell aggódni a cellák melegedése miatt? Ha össze szigszalagozom őket azt mennyire fogják tolerálni?
-
Tomika86
senior tag
szenzornál beöntött a kábel. A 3 pólusú(2 van használva mert nincs árnyékolás) csatlakozó van a paneltől 40cm-re kb, azt húzzuk szét. De ha külső, másik VR szenzort teszünk rá, akkor is csinálja. Ha egyik irányba kötjük be a vr szenzort akkor egyszer indul újra, ha polaritást fordítunk akkor folyamatos az újraindulás(ha jól emlékszem, mert annyi minden ki lett próbálva)
-
-
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Gondom van a kocsiban a műszerfallal, lehet van itt aki jártas autó elektronikában.
Esp32vel épített 7"kijelzős műszerfalról van szó. Mp1584 step down az 5vhoz és a 3,3v-hoz is.Ha az izzítógyertyák be vannak kapcsolva akkor újraindul a műszerfal(nem akkor amikor elkezd izzítani hanem pár másodperc múlva). (Relén és optón leválasztva a kapcsolása biztos ami biztos alapon). Amikor bekapcsol az izzítás pár sec után újraindul, és folyamatosan, mivel a panel kapcsolja az izzítást.
Ha le vannak húzva az izzítógyertyák, akkor nem indul újra, minden jó.
Illetve érdekes, de ha a fordulatszám VR szenzor csatija szét van húzva akkor sem indul újra.
Erről lenne szó:
[link]
Mitől lehet ez?Köszönöm
-
válasz
runner 125
üzenetére
Kormánykapcsolo. Kontaktos az iranyjelzo kapcsolo az egyik irányva.
Vagy vezetek átmeneti ellenállás, laza, korrodált csatlakozó
A multimeterr ilyen esetbe semmit sem ér, ha megfogod nedves kezzel az akku pozitivot meg a merőzsinórt akkor is mutat mert 10 megaohm a bemeneti ellenállása. Az izzonak meg néhány ohm. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
runner 125
üzenetére
Az indexrelén nem eshet (sok) feszültség, akár félvezetős vagy elektromechanikus megoldású. Meg kell mérni, hogy ami bemegy, egyformán jön-e ki, mindkét oldalon.
Ha útközben esik a valahol feszültség, annak lehet oka soros átmeneti ellenállás (érintkezései hiba), vagy párhuzamos átvezetés, pl. a foglalat korrodálása stb., ezeket le kell követni.
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Adott egy motor index. Nem gyári. Elől led es index-ek vannak, hátul sima izzós H21W 12V-os index-ek. A villogásszám is okés, a jobb oldali irány tökéletes elől hátul, de balra indexleve a bal hátsó nem villog. Gondoltam izzó, vettem bele új H21W 12V-os izzót, de semmi. Multiméterrel rámértem a foglalatra és az index vezetékére is, kb. 8V-ig megy fel az áram mindkettőn mérve. Ennyitől már kellene valamennyire villogjon az izzó nem?
Halogén 12V-os H21W izzó.
Vagy mi lehet a probléma?
Köszi! -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Oje köszi, fejből nem vágtam.
@csabyka666 : Kell neki, anélkül nem tudod bekapcsolni. (Hahó, a bekapcsgomb sima pillanatkapcsoló, amivel egy áramkört indítasz, az zárja a power on és a földet.)
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Jogos, kevertem a - 5volttal.
Akkor meg beszerez a kolléga egy 450 forintos step-up modult, beállítja 12 voltra és megoldva az összes táp probléma, minden maradhat, működni fog a gyári power gomb is a pc-n. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mióta az ATX szabványban az 5Vsb terhelhetőségét megnövelték 2 A-re (amire az USB eszközök elterjedése miatt lett szükség), ezt már nem 7805 segítségével csinálják, hanem egy önálló kis tápkör, ami 5 V-ra stabilizált, illetve a trafója ad még egy nagyobb feszültséget is, ami a PWM IC-nek kell.
Pl. van a lomtárban egy ATX rev. 2.1 / 5 Vsb / 1A, már ez sem 7805 megoldású, pedig jó régi. Ennél is régebbi volt, ha jól rémlik, 0,5 A terhelhetőségű, amiben még 7805 volt, de akkoriban az alaplap is csak USB 1.1-et tudott, ami mára történelem.
#83266 csabyka666
Lehet, hogy próbálkoznék olyan megoldással, amikor az ATX tápegység fixre be van kapcsolva (tehát adja a 12 V-ot állandóan), amit te csak a hálózati főkapcsolóval tudsz be-ki kikapcsolni.
-
válasz
csabyka666
üzenetére
De viszont akkor akár AT tápot is használhatsz vagy bármit ami biztosítja a feszültségeket. Nem ismerem a konkrét alaplap energiaellátását.
Bizonyára nem viccből van a standby.
Nem tudom ha megkapja állandóan a main és a processzor +12 voltot hogy mit fog csinálni. Vagy elindul rögtön vagy nem, vagy a power gombbal vagy be lehet bekapcsolni vagy nem, vagy soha nem fog leállni ha fixek a tápok és nem vezéreltek. Vagy épp jó lesz, ezt innen én meg nem mondom.
Próba kérdése és meglátod.Ha sehogy se jó, fogsz egy 12 voltos kicsike 1 amperes dugasztápot, pl. régebbi TpLink adapterek pont ilyenek és belevarázsolod a házba vagy kívül fityeg ez mindegy és megvan a 12V standby. És így minden a helyére kerül.
Továbbra is kérdéses hogy a hiányzó 4 pines ventilátort keresi-e a biosa mert ha igen és nincs sense jel vissza a mainboardra akkor garantáltan nem fog sehogyan se elindulni. Hacsak biosba ki nem lehet kapcsolni a táp fan érzékelést.
De ez nem jellemző, laptopot javítottam nemrég és valamiért menet közbe lehúztam a ventilátor csatit. Azonnal, minden kérdés nélkül leállt. Mint amikor lekapcsolom a villanyt, pillanat alatt megállt az egész laptop. És el se indult míg vissza nem dugtam. Érthető.
-
-
Barret001
addikt
válasz
csabyka666
üzenetére
A két szál összeérintésével egy bizonyos feszültséget kapcsolsz,aminek jelen kell lenni.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ezt csak módosítással lehet elérni? A lap a +12V standby szállal indul? Úgyértem a táp a PWR-ON és a GND összezárásával már megy, ez nem elegendő?
-
Ez megy nálam 6 éve, a kazánszivattyúmat viszi évente 5-6 hónapig a fűtési szezonba.
Bemenetnek bármi 15-35 voltig, ha van kallódó bármilyen megfelelő táp, a step modul meg egy ilyen [link]
Ennél egyszerűbb a földön nincs, nem kell átkapcsoló, minek? az csak hibaforrás és full online.
Természetesen Te tudod mit mennyire bonyolítasz el. -
válasz
PROTRON
üzenetére
Köszi.
Youtobe-on már nézegettem én is, mert hozzá az aliexpress-t is.
Az átkapcsolás az csak fél siker lenne mert az akkut tölteni is kell. amihez másik elektronikára is van szükség. Nem tűnik bonyolultnak, mert 2-3 kész panelt kell csak megfelelően bekötni, csak gondoltam kérdezek mielőtt vásárolni kezdek. -
ATX-en is van pw-good vagy pw-ok.
A standby +12V viszont mindenképp kellene, a main +12 volttal nem lehet helyettesíteni a kollégánál mert akkor nincs miről meginduljon az egész alaplap, az akkor megy kia tápból ha az alaplap a power-on lábon bekapcsolja a tápot. Ha meg nincs azon a kimeneten +12 volt akkor a semmiből bajosan indul el, erre kell a standby +12V.
Erre írtam neki hogy a standby+5V az esetek 99%-ában egy 7805, azt kéne kicserélni egy 7812-re de csak ha a stab ic bemenetén legalébb 14V megvan a táp standby állapotában. -
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi a választ!
A venti fordulatjel talán nem szükséges az induláshoz, legfeljebb dob egy hibát, hogy "nem forog".
PWR GOOD szálat nem találok a standard ATX tápon...
PS-On goondolom a zöld, legalábbis az a szál, amit egy GND-vel összezárva elindul a táp.
Mit gondolsz, ha a 12V standby szálat nem kötöm be, árthatok vele a lapnak?
Fura, hogy nincs 5V rész, de úgy vélem, az alaplap állítja elő, mert van 2 csatlakozási lehetőség, ahonnan megtáplálja a SATA eszközöket egy speciális csatlakozón keresztül. -
PROTRON
addikt
Youtubeon rá tudsz keresni arra hogy "ups for router" és elég sok jó videó van, csak fen tartással kell kezelni őket.
Egyébként kapni átkapcsoló automatikát, ami elvileg tölteni is tudja a rákötött aksit, bangoodról 2-4k huf között: "YX850 Áramkimaradás Automatikus kapcsolás"De azért nézz utána hogy mi egyéb kell még hozzá, nehogy rosszul köss be valamit aztán elfüstöljenek a cuccok.
-
qqzs
őstag
Sikerult venni 3000 forintért egy ablaktörlő motort amit ha jól számolom 60rpm-el forog. ehhez egy 15-44 fogaskerekáttétel fog hajtani egy 40mm-300mm ekszijtarcsakat igy 2.5-ot fog forogni az asztal. A motor egy 12V 3A tapegyseggel elindult. Elég lesz neki? mennyit vesznek ezek fel. Egyszerre max 2-3 forgást fog menni szoval 1 percig max.
-
válasz
csabyka666
üzenetére
12Vsb a standby. 12V main szerintem az, ami az ATX tápon a 12V kimenet, Power Good meg asszem csak AT-n van. Neked kell kitúrnod az infót

@Tordaitibi : És tényleg.
és @Xpod : Érdemes belenézni az eszközökbe. Ha a 12V után helyből stabilizátor van valami kisebbre, akkor megbírja. (Pl. 9V-os tápú TP-Link router is egy 5V stabival kezdődik, aztán 3,3V stabi, és 1,8
) 5V-ról még lazán megy
-
Az eszközeidet mindenképpen le kéne tesztelni hogy elbírják-e hosszútávon a 12 helyett a 13,8 voltot. A belső táp nehogy túlmelegedjen de erre nagyon kicsi az esély de az ördög nem alszik:
Nekem több cuccom van terepen nyúzva meg autóba.
LG monitorok viszik a pálmát, 9,8 volttól 21voltig hibátlanul mennek, a 19 voltos mini pc-m ugyanez, a 12 voltos meg 8,5-16 voltig lett tesztelve.
Vagyis rugalmasak.
Akkor elég valóban egy kisebb akku és elég egy 6A töltő is, viszont a szabvány 90W laptoptöltő nagyon határeset lesz. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szia,
ok, köszi. Az 1 óra több mint elég. Igazából 15-20 perc is bőven elég lenne. Nem jellemző az áramszünet, de ha mégis, jó lenne időben kikapcsolni minden eszközt, ehhez viszont hálózat kell. -
Kazán ups-em, házi, ugyanez.
A cuccaid 99% hogy 9-15V között működnek, mindegyikbe belső stabilizátor van.
Legalábbis az én TpLink routerem és AP-m ilyen.
Vagyis ezeket közvetlenül rákötöd az akkura, az akkut meg folyamatosan töltöd egy 13,8V / 6-7 amperes táppal.
Az 5A fogyasztás egy 8-10Ah ups akkuról max. 1-másfél órás áthidalási időt fog produkálni, ha hosszabb a cél akkor kell 20-30Ah akku.
Túlmerítésvédelem is kellene de ezt majd később.
Tölteni kellen egy 13,8*7=96W azaz minimum 120W laptoptöltő és egy step-down cc-cv modul.
Ennél egyszerűbb nincs és full online az ups. -
válasz
csabyka666
üzenetére
ATX, majdnem minden megvan rajta de a ventillátorral bajban leszel mert az alaplap vezérli a táp ventit és valószínű ha nincs visszajövő jel hogy forog akkor el se indul.
Ha így van beteszel a tápba egy 4 pines ventit.a +12V-GND adja magát,
A többi,
Pwr good=PWR-Ok
Ps-on az egyforma
Viszont a 12V standby az gond mert az atx táp +5V standby-t ad ki.
Megoldható, a tápon belül a 7805-öt ki kell cserélni egy 7812-re. -
Sziasztok!
Az itthoni belső hálózat cseréjén dolgozok. Felmerült, hogy a router-modem-switch kombót rákötném UPS-re. Viszont szerintem erre a célra nem biztos, hogy a leghatékonyabb megoldás a hagyományos UPS. (230V-ból csinálunk 12V-ot az akkuhoz, majd ebből megint lesz 230V amit a kütyük tápegysége 12V-ra levisz.)
Az ötletem, hogy egy nem használt laptop töltőhöz csinálnék vagy vennék valami elektronikát ami egy 12V-os savas (normál 12V-os UPS akku) akkut tölt és egyúttal átkapcsol, ha elment az áram. A neheze talán az, hogy kb 12V 5A kellene a kimenő ágon a kütyüknek. Ilyen kombó áramkört ami ezeket a feltételeket teljesíti nem nagyon találtam.
Valaki csinált már ilyet? Mi a tapasztalat? -
-
válasz
csabyka666
üzenetére
Persze, az egy ATX cucc, csak nem szabvány a csatlakozó. Keress képet akár tápról akár átalakítóról, valószínűleg kitalálható, hogy mi kell neki.
-
Üdv mindenki!
Van egy HP 6200 PRO asztali PC-m, viszont nincs hozzá tápegység, és persze az ATX alapból nem passzol hozzá. Lehet vásárolni, de azt sem tudom, működik-e, így nem ruháznék be rá.
Ezt a blokkdiagramot találtam a neten, légyszi segítsetek rajta eligazodni - egy szabvány ATX tápon megvannak-e ezek a szálak, vagy teljesen esélytelen "ráhegeszteni"?
Köszönöm a segítséget előre is! -
-
-
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Igen én is észrevettem.
Biztosan megvan az oka, jön a gyerek, kevesebb a szabadidő, vagy bármi lehet a háttérben.
Szakmailag is sokat segített, kár hogy lemondott. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hát nem sokáig tartotta meg, hamar lelépett, és törölte is magát az oldalról. Ez van.

-
válasz
Gyula84
üzenetére
Van LPT portos gépem. A kérdés inkább az, hogy van-e valami, ami másnak bevált, van értelmes szoftver supportja, stb.
Gondolok arra, hogy a CheapLPC, amit találtam, az kifejezetten Xbox modokhoz való, az meg az egyféle ST49LF020-ra épül - érdemes lenne olyan, ami többfélét tud. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
hódmaci
üzenetére
Ahogy írják, polaritásvédelem annyit tesz, hogy kinyomja a biztosítékot.
Feltételezem, hogy a 12 V töltés is teljeshullámú, csak a trafó középcsapolását kihasználva, két diódával, ami egyenértékű a Graetz-hidas egyenirányítóval, mint nemrég is szóba került:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_83175-83175.html
Tehát így fele feszültség áll elő, viszont ugyanúgy mindkét félperiódust hasznosítja. Ez a legegyszerűbb hagyományos töltők konstrukciója, ilyenekkel könnyen túl lehet tölteni, pezsgetni az akkut, ami nem tesz jót. Ld. vélemények:
https://edigital.hu/akkumulator-toltok/giant-gzl30-jarmuakkumulator-tolto-p50525
Úgy érdemes használni, hogy töltés közben ráakasztani a multimétert és odafigyelni rá, hogy 14,4 / 28,8 V fölé ne töltsük (vízbontási küszöb). Télen, illetve AGM akkunál 14,7 V még beleférhet.
Az egyenirányító csúcsra tölt, a mérés önmagában (akku vagy pufferkondi nélkül) megtévesztő. Átlagfeszültséget mutat a műszer ilyenkor, azt sem pontosan.
Megjegyzem, én csak 13,8 V tartófeszültségre szoktam húzni az autóakkut, azt is 30 perc on/off szakaszokban, így sokáig maradhat rajta, egy kis dugasztáppal. Ezt a töltési technikát egy gyári töltőről mintáztam, be is vált.
Persze, más az ilyen fenntartótöltés, mint amikor lemerül az akku és gyorsan akarjuk feltölteni, illetve nagyobb kapacitásról van szó.
-
Illetve, hátha valaki látott már ilyesmit.
39SF, 49LF... flash IC-khez létezik emberi módon megépíthető programozó? Egyfélét találtam, az elég egyszerű, de párhuzamos portos. Arduino Mega-ra van sokféle, de olyanom nincs. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez egy érdekes dolog
Meglepődik az ember,ha nem érti a működését. -
-
hódmaci
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Na polaritás védelem az nincs.

Sőt, semmi elektronika.
"Teljes" gréc is csak 24v-on van.
12von már csak a fele megy.
De tuti van itt olyan szaki aki le tudja írni mire is gondolok
Az összes többit a trafó átkapcsolásával intézi
Egyik kapcsoló a primer oldalt változtatja, a másik pedig a szekunder körében van.
Ki/Be kapcsoló nincs. -
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Akkumulátor töltő hiba lenne a téma.Giant GZL30
Rámértem:
12v min töltésre kapcsolva 11.7V
12v max töltésre kapcsolva 13,3V
24v min töltésre kapcsolva 22,9V
24v min töltésre kapcsolva 26,2VEzek így rendben vannak? Keveslem pl azt a 11.7V feszültséget.
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
Akkor a sarka 45 fokos letörése is jobb lenne... a pötty meg legalább mikroszkóppal egyértelműen látszana (a kép egy kb. 1:1 leképezési arányú makrócuccal készült, de tudna 2:1 is)
-
Egy ekkora tokon fel se tűnik, hogy az egyik széle jobban lejt...
a feliratot meg eddigi ismereteim szerint úgy nyomják bele, ahogy éppen aznap felkelt a gyártómérnök
(Tippeltem erre is amúgy, hogy ha olvasható a felirat, akkor a bal alsó az 1, de nem próbáltam ki, mert amúgy sem jó alkatrész jött, csak feltűnt, hogy hol van a jelölés
) -
-
Ez valami új módi a STMicro-nál, hogy nem jelölik az 1-es lábat?

-
(jan)
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Bingó! Köszi
-
(jan)
őstag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy a lidid x18 perofrmance ütvefúró a T lábára milyen jelet vár, hogy elinduljon ? Gondolom hőmérséklet jel, csak analóg e vagy digitális ?

-
kmisi99
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
A motorvezérlő szerintem fetes, szögegyszerű kínai vacak. Kipróbálom akkor 4 1000uf kondival, mivel 4 motor van benne kerekenként 1, de már berendeltem egy erősebb védelmi áramkört lehet csak az lenne a legjobb.
-
bul07
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm feltétlenül ránézek
-
A leggyakoribb az 5,5x2,1mm-es, azaz a luk 5,5mm átmérőjű, a tüske meg 2,1mm.
Tolómérővel egészen pontosan megmérhető és így már könnyebb lesz a rendelés. A dugó több hosszban létezik de ha csak nincs nagyon mélyre süllyesztve az aljzat, akkor mindegy, a rövidebb is beér, a hosszabb meg kicsit kilóg. -
válasz
kmisi99
üzenetére
BMS után, vezérlő előtt lehet totózni, pár 1000uf első próbára.
A vezérlő relés, vagy févezetős? Ha ez utóbbi akkor a kimeneti feteket le lehet lassítani egy kis kapacitással, max. 0,2-0,3 sec mert ha hosszabb a felfutás akkor sanszos hogy a kapcsolóüzemre tervezett fetek/tranzisztorok a lineáris szakaszba hőhalállal feladják a harcot.
Ide szintén kísérletezéses alapon, a vezérlés függvényében pár 10-100nF- Ha a feteket közvetlenül vezérli egy fetmeghajtó akkor soros ellenállás is szükséges. -
Az az első vészfék ha túlhevül, ilyenkor ha lehűl akkor visszakapcsol a bimetal.
Ha mégis tönkremegy, jellemzően összeég az érintkező és így nem tud nyitni, akkor lép be az ami nálad kiolvadt.
Vagyis első körben a bimetalt kéne szemügyre venni, nincs-e összeragadva az érintkező mert akkor kiég az új hőbizti is előbb-utóbb. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
https://www.brytec.at/images/produkte/sungwoo/pdf/Katalog_Thermische_Sicherungen.pdf
Az érintkezési pont, ahol sárga nyíllal jelöltem, arra nyom rá a jobboldali rugó. Hő hatására megolvad jobboldali sárga műanyag betét (thermal pellet), ezután a baloldali rugó eltaszítja az érintkezőt.
-
Sziasztok! Van egy Bluetooth hangszóróm, aminek sajna nem találom a töltőjét (lakásfelújítás során szerintem véletlen kidobásra került), ez a 15V-os csatlakozó a bemenet. Próbáltam keresgélni, lehet kapni ilyesmiket, csak nem tudom a csatlakozó méret mennyire lehet szabvány. Van tapasztalat ilyesmivel? Vagy esetleg olyan üzletet tudtok Bp-en, ahol ki lehet próbálni a töltőket?
-
kmisi99
addikt
Sziasztok!
Egy RC autót Lítium akkusítottam egy 3S 18650 pakkal, de a BMS-t alul méreteztem. Mivel az autó fokozat mentes így az induló áram túl nagy és a BMS letilt ha egyszerre mind a két motor indul, ha előbb megindítom a az egyiket utána a másikat akkor bírja max gázon gond nélkül. Egy kondenzátor beiktatással ezt ki lehetne küszöbölni? Ha igen milyen paraméterű kondi kellene, mire kell figyelni?
-
bul07
nagyúr
válasz
Barret001
üzenetére
Nincs itthon Feltűzhető sapka(Hő miatt nem lehet odaforrasztani)
És a conrad oldalán sincs jelenleg 5mm [link], így ezt most nem tudok rendelniA 6.3 meg lehet hogy túl hosszú, sajnos nem mértem le
6,3 x 32 mm a biztosíték és 500V-os(#83210) rednifegnar
Ha jól néztem olyan védelem is van benne (kép jobb oldalán), szerintem az

(Természetesen csak teszt gyanánt volt így áthidalva)
De ahogy áthidaltam ezt a hőbiztosítékos egyből melegített és a ventilátor is működött
Ugye a egyik bejövő vezeték egyből oda megy így ha e két védelem bármelyike elszáll semmi nem csinál, [kép] bal oldalán a kék bejövő vezeték egyből hőbiztosíték lábához és sehova máshova -
rednifegnar
senior tag
esetleg valami bimetalos cucc? nekunk az van a hosugarzoban, ha tulmelegszik akkor lekapcsolja, teny hogy egy ido utan visszakapcsolja miutan lehul (ez eleg sokaig tart), sosincs felugyelet nelkul ezert eszreveszem ha tulmelegszik. lehetne cifrazni hogy ilyen esetben ne kapcsoljon vissza, de ehhez bontani kellene.
a mienk attol szokott tulmelegedni hogy a 2 fokozatbol csak az 1-est hasznaljuk. a masik fokozat futoszala e miatt tiszta pordzsuva. valoszinuleg a legaramlas se olyan mar mint amilyennek lennie kellene. ezert ha veletlenul 2-esre van kapcsolva akkor egyreszt budos (eg rajta a por) es hajlamos tulmelegedesre. legjobb lenne kiiktatni a 2-es fokozatot, de ilyen elvileg szetszedhetetlen csavarokkal van osszeteve es meg nem volt lelkierom szetberhelni. nem is lesz, inkabb veszunk majd egy masikat.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Áttételt tud nyomtatni,az gyakorlatilag 2 db fogaskerék.
-
Nekem a tyúkolajtót 7 éve egy ablakemelő motor viszi, amikor beállítottam akkor láttam hogy egészen lassan is képes forogni, ha ezt te még le tudod áttételezni akkor biztosan meg fog felelni a célra.
Egy CC-CV modul hajtja, így egy poti kivezetékelésével a fordulat is szabályozható lesz.
Érzésem szerint stabilan le lehet szabályozni a kihajtást 30-40 fordulatra percenként, ha ezt 1:10 áttétellel leveszed az percenként 3-4 fordulat.
Csupaszon az ablaktörlőmotor/ablakemelő motor gyors lesz, mindenképp kell egy áttétel még, valamint a 12V helyett 4-5V táp. Mint írtam, ez legegyszerűbben egy cc-cv modullal megvalósítható.
Most nemrég cseréltem Mercedesbe hátsó zármotort, az érzékelő halt meg benne, mechanikusan hibátlan. Ha hazaérek melóból megnézem neked mennyire lehet leszabályozni, nagyon precíz kis motor van benne egy jó nagy csigaáttétellel.
Ha jó lesz, jónak látom fordulatra, posta fejében ingyen elküldöm neked vagy ha közel, vagy eljössz érte Pécelre. -
Mindenképp tegyél bele hőbiztosítékot, ha csak egyszer kell az életbe már megérte.
Itt most az hogy 157 vagy 168 vagy 172 fokos az mindegy, ha gebasz van ki fog olvadni. Pl . feldőlt a hősugárzó, ráesett egy rongy stb.
Ha egyazon konnektorba több eszköz megmurdelt, érdemes rámérni a konnektorra, lehet az elosztószekrénybe, elosztósínen valahol nulla lazulás van és sokkal többet kap 230 voltnál.
Ez a tünet esetleg csak több órai üzem után jelentkezik, akkor melegszik fel annyira valahol a kötés a terhelés hatására hogy feljebb menjen a feszültség. -
qqzs
őstag
Sziasztok. Szeretnek egy forgoasztal kesziteni termekfotozashoz a termekek max 5-8kg-osak de csapagyon forog egy 40x40cm-es butorlap
Nemrég javitottam egy vetitovasznat amibe egy ilyen motor kellett, igy csak ezt ismerem közelebbről lassú fordulat es eleg erős is. Tudtok ajanlani valami alternativat ami olcsobbesetleg es megfelel a celnak? Attetelt tudok nyomtatni. Nekem ablaktorlo motor jutott eszembe bontobol talán, az gondolom eleg lassan forog es eros is. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
köszönöm
-
bul07
nagyúr
válasz
rednifegnar
üzenetére
Most amikkor elromlott még a ventilátora is ment, nem is passzív módba fűtött, volt rendes légáram, nem tudom miért mehetett ki
Munkahelyen használjuk amúgy sosincs magára hagyva, egy szoba közepén van a fatüzelésű kályha előtt(amikkor már túl meleg van fával fűteni akkor szoktunk ezzel)
Amúgy simán lehet hogy más volt a háttérben, mert múlt héten ment tönkre ez, most a héten meg egy elektromos olajos radiátor.(ennek a bekapcsológombjai világítatlanak de nem melegít, még nem szedtem széjjel hogy megnézzem)
A kettőben a hosszabbító meg a fali aljzat volt a közös pont, hosszabbító egy &@&@ volt azt már kukáztuk hátha az volt, és most másik konnektorba dugtuk a harmadik még jó melegítőt
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Autós topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple asztali gépek
- Linux kezdőknek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R7 3800X 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman T3 Plus CM 650W
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- Újszerű Dell Latitude 7400 14" FHD IPS, i5 8365U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Fel kell tölteni,és pihentetni.ha két hét alatt csak néhány századot merül,akkor használható.A hibátlanok ennyi idő alatt semmit sem merülnek. De ha használva lesz,kis merülés belefér.

a feliratot meg eddigi ismereteim szerint úgy nyomják bele, ahogy éppen aznap felkelt a gyártómérnök
ekkold