- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
creathall
kezdő
Igen gondolom a platform fogalma neked semmit nem mond, mondjuk a prohardveres hülye gyerekeknek sem nagyon.
Ja ja és a haverod a hülyegyerek csináló BT-ben dolgozik, most elképzeltem, hogy van 10000 notebook a cégnél, és az AMD-hez csomagolt szemét mindig szétfagy, mert éppen nincs megfelelő tesztelt driver,
A sok hülye meg inteles notebookokat használ, meg asztali PC-t, mert nem szeretni az AMD-t mi? Ja nem azért mert az AMD-s cuccok ócska körettel vannak megáldva.
Nem mindenki gamer hülyegyerek, akinek, ha szétfagy a jájemdé, akkor majd lesz valami, mi van, ha szétfagy a 10000-ből kétezer gép? Majd azt modjuk nem a jálemdé hibája..... -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Lord Myn
üzenetére
Akeldama
Doom Zero
URE2020: Unexpected Retro Experience
Doom the Way id Did
Doom 2 the Way id Did
Knee-Deep in Knee-Deep in ZDoom
No Rest for the Living
Zone 400
Scythe
Alien Vendetta
1994 Tune-up Community Project
Erkattäññe
Plutonia 2
Arrokoth
Fava Beans
És hidd el, hogy jobban jársz Chocolate Doommal. Illetve, ha rám hallgatsz, nem állsz meg a vanillánál.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Lord Myn
üzenetére
Ha DOS alól akarsz nyomulni, akkor nem kellenek, viszont ha DOSBoxot használnál, akkor szerintem azt felejtsd el gyorsan, és nyomulj inkább Chocolate Doommal.
Akkurátus DOS reprodukció, minden buggal és limitációval. 320 x 200 (240) és fix 35 fps only. Annyi a QoL DOS-hoz képest, hogy van always run és a vertical mouse movement kikapcsolható.
Ez tulajdonképp támogatja a compleveleket, de csak cl 2, cl 3 és cl 4 van, mivel ugye full vanilla only, a legtöbb fentebb linkelt nem megy vele. Sőt, inkább úgy mondom, hogy a listából csak a Knee-Deep in Knee-Deep in ZDoom indítható alóla. A többihez minimum limit removingos Crispy Doom kell (Chocolate fork).
Viszont ha complevel 9-es (Boom), cl 11-es (MBF) vagy cl 21-es (MBF21) WAD-okat akarsz játszani (pl. Ancient Aliens, Valiant, Eviternity stb.), akkor Woof!, PrBoom+ vagy DSDA-Doom kell. DSDA.
De ha kell még jó full Vanilla WAD, azt is tudok mondani.Ha bármihez kell segítség, szólj, megoldjuk. Amúgy nem bonyolult, csak egy kis unilluminált zsellérintellektus™ kell hozzá. Meg ugye DOOM.WAD/DOOM2.WAD(/TNT.WAD/PLUTONIA.WAD).
-
KROK640
nagyúr
Milyen sok közös van a gépes történelmünkben!
Nekem is volt 366-os előbb 458-on hajtva, majd mikor lett jobb alaplap akkor láttam 550-en is
Nekem is a 366-os Celeron volt az első PC.De én azt kényszerből 466-ra cseréltem, mert a lap nem kezelte a 8GBnál nagyobb HDD-ket, én meg ezt nem tudva vettem 2db 20GB-os HDD-t és persze egyikkel se indult a rendszer. Így a már nem emlékszem milyen lap, Celeron 366, 192MB RAM, ASUS V3400TNT cserélődött erre : Zida Tomato lap, Celeron 466, 192MB RAM, Manli TNT2 M64 32MB. Az új gép pont annyit ment játékokban mint a régi 366-on, úgyhogy a boldogságom felemás volt, pláne amikor rájöttem, hogy ha hangot is akarok, akkor a 466-osnak ezzel a lappal, 525MHZ a vége, hiába tudtam még 866-on is behozni a Windowst, és akár játékot is indítani (2-3 percen belül persze fagyott itt már). Pedig a proci IDE ellenőrzésig még 466@1050MHZ-en is elindult. Csak a RAM leszámolása után megfagyott.
A 466-os után Tualatin 1300/Duron 1300 volt a terv, de akkor jött ki az 1700-as Wilamette Celeron, gondoltam jó lesz, és gyorsan lecsaptam egy olyan rendszerre. Volt csodálkozás, mikor haver 1300-as Tualatinja megelőzte az 1700-asomat
és ha ő feltette 1300@1733-ra akkor 1700@2266MHZ-en is lemaradtam.
Azt gyorsan cseréltem is egy Athlon XP 1700+-ra. Kezdetben 2083, majd 2166MHZ-en ment, 2006-tól pedig 1466@2669MHZ-en járattam napira, egészen 2009-es lecseréléséig.Akkor utána jött a Phenom 9500, 2GB RAM, HD3870X2, ami elsőre nagyon impozánsnak tűnt, de kb 1 év alatt rájöttem, hogy egyáltalán nem volt jó választás, a VGA cserélődött egy HD4850-re, majd HD4890-re.
2014 január elején jött a I3 4330, 16GB RAM, HD4890-el, ez így akkor egy eléggé jó kis konfig volt, aztán jött bele GTX950 2GB
2020-ban meg jött a I5 10400F, 32GB RAM, 6TB HDD, kezdetben GTX950-el, majd RTX3060 12GB-val.Ezek persze csak a fontosabb állomások, és a fő gépnél, mert az Athlon XP mellett pl volt két P4-esem is, de most is van még 4th gen gépem I3 4170, Athlon XP, C2D-k stb.
Szintén C64-en kezdtem, csak '88-ban, és jóval fiatalabban mint te
De a C64 miatt már tudtam olvasni mire suliba kerültem.
A Celeron 366 nekem is 64MB RAMmal jött, majd egyik alkalommal mikor tönkrement az alaplap akkor a szervízben "elkallódott" 32MB RAM, így '99 szeptemberétől már csak 32MB RAMmal voltam, ugyanúgy S3 Trio 3D/2X 4MB VGAval, novemberre jött az ASUS V3400TNT, végre mehetett szépen a Carmagedon 2, meg full screenen a Mortal 4 ... stb. -
GEIL
addikt
válasz
Synthwave
üzenetére
A Voodoo 3 2000 nekem is csak sima passzív hűtéses volt, de az első délután már csavaroztam rá egy pici Pentium ventit és a memóriákra pedig régi Pentium réz hűtőbordából vágtam "tűskéket", amiket felragasztottam rájuk.
143 / 143 Mhz helyett szépen tekert hiba nélkül 195 / 195 Mhz -en...200-on már szemetelt a kép és néha le is fagyott, de a 195 az atomstabil volt kemény 2-3 évig amíg hajtottam.mellette:
Abit BE6 lapban volt Celeron 366 húzva 550-en,
aztán Abit SA6 lapban a Ceneron II 633 húzva 965-önaztán az Abit Sa6 lapba került a PIII 933 húzva 1017-re (itt már jött a GeForce 2 mx)
a következő lépésben jött egy Abit siluro GeForce TI 4200, de ahhoz már gyenge volt a PIII, úgyhogy vettem egy Athlon64 2800+ -t........abba viszont elég hamar került GeF. 6600 GT, később egy 7600GT.......aztán elég sokáig megvolt ez a gép és kb 2013-ban szereztem egy
Core 2 Duo-os gépet 8Gb DDR2-vel és nVidia Quadro FX1800-zal (még megvan ez a konfig és működik, de már elég gyenge még filmezni is).....aztán 2015-ben jött az i5 4570s + 16 Gb DDR3, ebbe került GTX960, aztán jelenleg GTX1650 van benne, jelenleg multimédiás PC-ként üzemel a nappaliban TV.-re kötve.....
Az újabb "gamer gépek" pedig már más világ...azokat napi szinten hajtjuk a fiammal a konzolok mellett.
i7 14700K - 64Gb DDR5 - RTX5070
i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3070Természetesen commodore64-gyel kezdtem 8 évesen (1989-ben), aztán volt 286-os, 386SX, 486DX2....aztán nagy ugrásként a Celeron 366, de még csak S3 trio3D kártyával és 64 Mb Rammal........Mortal Kombat 4 már ment rajta de csak software renderrel
és nem értettem hogy havernak hogy fut D3D-ben Riva128-cal.....annyit értettünk hogy 4 Mb vs 4 Mb...de erőben nem egy kategória volt.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Hehe, a jó öreg kezdetek. '99 decembere, PII 333A Celeron, 128 MB SD és 12 MB-os ViewTOP Vulcan 2 Voodoo II. Minden volt, csak 125 fps nem, de legalább tojást lehetett sütni a 3D gyorsítón (nem véletlenül volt az Vulkán).

3dfx/Glide forever. <3
A circle strafe-re/strafe jumpra/airstrafe-re, mint képkockasebességtől függő dologra, bár tény, hogy hülyén/megtévesztő módon fogalmaztam meg.
-
kukif
csendes tag
válasz
Synthwave
üzenetére
En pl hasznaltam, mert anno mikor a q3 kijott azert a stabil 125fps nem csak azon mulott, hogy mi volt a com_maxfps, hanem azon is milyen geped van
"Egy bug, ami igazából azzá a fícsörré vált, ami alapjaiban határozta meg az FPS-ek világát, különösen az aréna FPS-eket, és lényegében a fun 90 százalékát biztosította. A mögötte lévő komplett matematikához meg hülye vagyok, mindenesetre azóta elmelegmálésodtak a lövöldék."
Milyen bug-ra/ficsorre gondolsz itt? -
Synthwave
HÁZIGAZDA
RPG-t akarsz?
"Environmental storytelling is a narrative technique that uses an environment to convey information, history, and emotion, allowing the audience to piece together a story through observation and deduction rather than explicit dialogue or exposition. It's prevalent in video games, level design, and art, where details like set dressing, level layout, text on walls, or the condition of a world (like a post-apocalyptic setting) subtly reveal a larger narrative and deepen the audience's engagement and understanding.
Examples in ActionGame Design:
In games, level design, art direction, and item descriptions can all contribute to environmental storytelling. A broken statue might hint at a past conflict. Skeletons posed in certain ways can tell a story of how they died. Advertisements in a dystopian city can communicate the world's values and struggles.
Why it Matters
Immersion: It creates more believable and immersive worlds that feel lived-in and have a history.
Deeper Connection: It fosters a deeper connection between the audience and the story by making them active participants in uncovering the narrative.
Engagement: It engages the audience more actively than a linear, passive narrative, promoting exploration and discovery." -
Yodafon
őstag
válasz
Synthwave
üzenetére
ehm.... hol ebben a storytelling?

https://www.youtube.com/watch?v=nQOXfGnb1yg -
Synthwave
HÁZIGAZDA
compleveles:
Ancient Aliens
DBP37: AUGER;ZENITH (ez "A" cyberpunk WAD)
DBP59: Zeppelin Armada (steampunk léghajós királyság)
DBP66: Lunar Strain
Eviternity
Eviternity II
Fallen Leaves
Fractured Worlds
Japanese Community Project
Knee-Deep in Knee-Deep in ZDoom (hogy ez elindul DOS-os executable alól is, az valami fekete mágia)
The 10x10 Project
Lost Civilization
Lunatic (holdbázisos szösszenet by skillsaw <3)
Valiant
GZDoomhoz:
Aliens: Eradication
Ashes 2063 (ha a Falloutot csíped, ez kötelező)
Castlevania: Simon's Destiny
Elementalism
Lullaby
Sonic Roboblast 2
VietDOOM alpha
Wolfenstein: Blade of Agony
Ennyi, gondolom, elég első körben.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Az eredetiekben kétféle kiszáradt fa van, oszt annyi. Lombos vagy egyéb variáció/méret nincs.
90 000+ 3rd party WAD létezik, és hetente jönnek ki az új anyagok. Nehogy azt hidd, hogy az elmúlt ~7 évben az alapjátékokat toltam négy számjegyű órát. Óriási nagy rakás olyan pálya/pályaszett van, ami minden létező tekintetben messze-messze lekörözi az eredetiket. Plusz millió textúracsomag, MIDI, totális konverzió, HUD-ok, kutyafüle, macskafarka. Illetve ott van még a multiplayer is; co-op, DM és CTF, leginkább.
Az előbbi posztban lévő screenshotok nem igazán reprezentálják, hogy mennyire jól is néz ki egy-egy anyag. Mert a szépség ugye nem egyenlő a poligonszámmal és a bumpmaplensflare-hegyekkel.

De szó szerint holnap után estig lehetne válogatni screenshotokat a sok ezerből. A lényeg, hogy egy emberöltő kevés hozzá, hogy mindent normálisan láss/megtapasztalj, amit érdemes; a platform színültig van full igényes tartalommal, és csak egyre több lesz belőle. Mindenki megtalálhatja a neki való dolgokat, vérmérséklettől függetlenül.
Environmental storytellingre kihegyezett, gyönyörűen megvalósított helyszíneken folyó, már-már epikus kalandot akarsz? Pipa.
Egyszerre több ezer szörnyet mészárolnál? Gigantikus és hiperrészletes, teljesen emberidegen környezetben akarod ezt? Pipa, várnak az Insane Gazebo és Ribbiks által készített ópuszok. '90-es évekre hajazó módon egyszerű, retro hangulatot árasztó világban folytatnál hasonló jellegű népirtást? Pipa.
Netán egy lájtli walk in the park kéne, amit csecsemők is végig tudnak tolni? Pipa.
A valóságra hajazó helyszíneket kedveled? Pipa. Vagy a teljesen szürreálist? Pipa.
Harc helyett inkább logikai feladványokat oldanál meg? Pipa.
Esetleg inkább az advanced movementről szóló akadálypályákat kedveled? Pipa.
Valami totális konverzióra vágysz, amihez GZDoom kell, és hirtelen ránézésre meg nem mondanád, hogy milyen játékon/motoron alapszik az egész? Pipa.
Stb. stb.
tl;dr: Durván mély a nyuszkó ürege. Igen durván.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Jó, hát 43-at és 76-ot senki sem használt, nyilván okkal. Leginkább a stutter. De amúgy pontosan tudom, hogy mi; 10 000+ órám van a franchise-ban, és a végén már fejből, ürest TXT fájlból indulva írtam komplett cfg-t.
Egy bug, ami igazából azzá a fícsörré vált, ami alapjaiban határozta meg az FPS-ek világát, különösen az aréna FPS-eket, és lényegében a fun 90 százalékát biztosította. A mögötte lévő komplett matematikához meg hülye vagyok, mindenesetre azóta elmelegmálésodtak a lövöldék.Igen, pmove_fix, ami 8 ezredmásodpercenként erőlteti a fizikai frissítéseket, így kísérelve meg leválasztani kliensoldalról a dolgot, de ez sem tökéletes.
QL-nél meg elvileg szétválasztották, de mégis egy rakás zsiráfkaka az egész, ha nem fix 125-öd vagy 250-ed van. Szóval igazából szétválasztották, de nem sikerült teljesen, ha pedig a szerver engedi a 250 feletti értékekeket, akkor lesznek bajok, csak más jellegűek, mint a cap alattiaknál. A hitreg is egy külön mise.
------------------------------------------------------------------------------
(#102) KROK640: Nehogy azt hidd. Ez itt pl. diafilm, tökmindegy, hogy 640 x 480 vagy 1440 x 1080 vagy bármi (nyilván alacsonyabb képpontszámmal egy hangyányival kevésbé fos, de still fos);

De mondjuk ez is:

Vagy...
Az egy dolog, hogy a fentebbi screenshotokon épp 74 vagy 94 fps van, ha közben úgy rángat az egész, mintha kockásat tankoltál volna (és ezek különben is nevetségesen alacsony értékek, de ez már megint egy más lapra tartozik). Stutter hegyek, hová legyek, hol az 5700X és a combos VGA, hogy még úgy se legyen forró kés a vajban? Még akkor is rángat, ha az eredeti 35-ös tick rate-hez igazított, fix 35 fps-t használod.
Szóval erősen függ az alapterülettől, a geometria komplexitásától, a háttérben futó szkriptektől (mozgó platformok, animált textúrák, voodoo dollos trükkök stb.), vannak e slope-ok (görbék), mennyi szörny van etecera. Közel sem minden WAD-hoz elég egy szovjet kenyérpirító.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Igen, akkor azért hatásos volt, 1-2 évre távoltartott mindenkit az AMD-től. Az osztályban egy Guszti nevű srác volt az első aki Duront mert venni, mi meg hetekig vártuk, hogy mikor jön a hírrel, hogy leégett a gépe, de csak nem akar jönni a hír. Aztán meg eléggé gyorsan cserélgette a CPUkat, 600-ast, 700-asra, majd 800-ra, mikor elmentem egyszer hozzájuk már 900-as Duronja volt (minimális ráfizetéssel upgradelgette).
"hűtés nélkül marad a proci de akkor az lesz a legkevesebb baj mivel a hűtő meg a videókártyát tarolja le" --- egy ilyet élőben láttam, a már emlegetett Árpi haveromnál, rosszul lett felrögzítve a hűtés, és amikor meglökte a gépházat véletlenül erősebben, akkor a hűtés telibeverte a VGA-t, természetesen menet közben. Akkor kicsit hamarabb upgradelt a tervezettnél, bár a procija asszem pont maradt egy 180 ezres 2200-as Northwood volt, arra emlékszem.
Az egész bányász korszak egy tragédia volt, évekig nem tudtam VGA-t cserélni mert konkrétan megfizethetetlen volt. Egy felső közepes VGA egy teljesen jó használt autó árával vetekedett, és még egy alsóbb kategóriás VGA is simán belekerült annyiba mint az egész konfig. Ezért történt az, hogy nem a 4th gen gépem kapott egy I7-es CPU-t, meg egy GTX1660S-t, ahogy eredetileg terveztem, hanem ugrottam inkább 10th genre a régi GTX950 2GB VGA megtartásával, majd mire normalizálódtak az árak 12GB-os RTX3060-at vettem annyiból, amennyinél anno abbahagytam a GTX1660S árának üldözését (118 ezer).
Emlékszem, hogy a különféle Criptos topicokba és csoportokba is leginkább csak azért jártam, hogy mikor jön már végre el az az idő, hogy nem kell VGA a bányászathoz. Most az AI az legalább hasznos.Egy időben 3-6 havonta cseréltem a tápjaimat, igaz csupa Codegen és társai voltak, de már rohadtul untam.
Soltek KT333-as lapom élt egy délutánt. Az volt a nulladik lapom az 1700+ alá, 2400+-ig felnyomtam a procit, erre előbb eldobta a Floppy meghajtót, aztán géprestart után már nem adott képet. Másnap reggel vihettem vissza korán, persze nem kaptam egyből másikat, de rohannom kellett mert indultam a Balatonra. Mire hazaestem nyaralásból egy ASUS A7V8X-X várt helyette KT400-al. Az jó lap volt, mígnem egy villámcsapás kicsit meg nem rontotta. Onnantól egyetlen egy darab IDE eszközt tudott csak felismerni (primary master) megdöglött róla az összes USB, a hálókártya (külsőt kezelt) meg ha jól emlékszem vagy két PCI slot is megkukult. Na akkor jött utána az ASUS A7N8X-E DLX.
A Prescott alapú Celeron szerintem nem volt olyan borzasztó, 133-as FSBvel 256KB L2-vel. Egyik volt nőmnek Eszternek még 2006-ban is olyanja volt 2930MHZ-es, mondjuk akkor már eléggé gyengének érződött. Inkább csak az, hogy későn jött 2004 őszén, már a Northwood Celeronnak 2002 őszén kellett volna a 256KB L2. A korai NW Celeronok közül a 2GHZ-esekből rengeteg ment 2660-on, pár meg 3000-en, az 256KB L2-vel igazi bestbuy lehetett volna akkoriban.
-
Az a gond hogy ez mind nekem is utólag esett le. Létezik olyan hogy mondjuk egy bazi nagy zalman nehéz hűtő letörné a socket műanyag pöckeit és hűtés nélkül marad a proci de akkor az lesz a legkevesebb baj mivel a hűtő meg a videókártyát tarolja le.
Most folyamatosan érkeznek hírek ugye intelnél a degradációkról meg AMD-nél is a proci leégésekről, de ha visszanézzük az elmúlt éveket akkor botrányos dolgok voltak mindenkinél. Pl bányászkorszakban a horror árú de ocsmány minőségben összerakott RTX-ek (3000 széria padjai)
Ezekkel összevetve az hogy hűtés nélkül leég a proci háát semmiség és ma már megmosolyogtató. Akkoriban is volt ezer más dolog ami miatt kinyíródott a gép. Vargáné és társa táp vagy egy szerencsétlenebb kodegen, vagy mondjuk az Abit féle kondibotrány (bár ez Solteknél is volt)
De lehetne hozni a prescott celeronokat is amik botrányosan gyengék voltak szerintem. Vagy akár a Fermi kályhát, vagy a 8800GT ezernyi leszármazottját is annyiszor volt átnevezve bár ezt AMD is keményen csinálta a korai GCN-ekkel. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Köszi a kiterjedt elemzést

Mi akkor simán benyaltuk, ráadásul még azzal se foglalkoztunk, hogy nem túl életszerű a hűtés leesése. De azért két évvel később már AMD-m volt
-
Tomshardware leégős videó egy megrendezett valami. Próbáltam reprodukálni és nem lehetett. Normális körülmények között alapból nem mivel átlagos lapokon is volt hőszenzor, de még ha nem is lett volna akkor is a proci szétfagyott és a lap nem indította újra.
Kezdetnek próbáltam úgy hogy kikapcsoltam hővédelmet ami a lapon volt biosból, 100 fok után lekapcs, aztán kicsíptem a lapból a szenzort ugyan úgy lekapcs történt és addig nem is indult el amíg nem volt rajta hűtés.
Egyedül azt tudom elképzelni hogy valaki szándékosan kitépi a szenzort és poweron jelet erőltet a tápnak, de csak palomino előttiekkel lehetne.
Alapesetben ha túlmelegszik akkor szétfagy, ez minden akkori procira jellemző volt azaz P3-asoknál is próbáltam ugyan ezt, az nagyon kezdetleges throttlingot használt és nem volt elég arra hogy teljes borda nélkül stabil maradjon de arra igen hogy venti nélkül használd, P4 volt az első ami belassult és működött teljes hűtés nélkül.
Szóval röviden minden normális lapon volt hőszenzor.
De ha visszamegyünk az időben socket7-nél jobb lapokon már volt (pl ASUS TX97 széria)A konkrét videóban (megnéztem újra) pedig az első KT133-as lap egy Soltek SL-75KAV vagy valamelyik változata lehetett ezen bizony volt hőszenzor amit vagy kikapcsoltak vagy régi volt a bios és nem működött.
A második KT266-os pedig egy oem lap, pontosan Siemens D1289-t ami valljuk be valószínű nem egy átlag user összerakos gépébe való, na azon valóban nem volt alaplapi szenzor. Egyik lap sem képviseli igazán a minőségi kategóriát. Egy átlagos Asus, Abit stb lappal nem tudod megcsinálni a videóban látottakat. -
brabbitz
senior tag
nekem elvétve szintén összevissza vannak, ezek a megépítettek, amik mennek is. Core2-őt komolyabb használatra igyekeztem kiszorítani, de szomoruan veszem tudomásul hogy az újabb W11 már az i7 870-en se fog elfutkorászni. 23H2 van rajta most, a 24H2 megigényli a POPCNT-t amit az Intel a Clarkdalebe rakott. Na most a Clarkdale csúcsprocik 2mag 4 szálasak, kerek downgrade lenne a Lynnfieldes 870ről. Oda még ki kell találnom valamit, pedig az alapdolgokat mint a nyomtatás, böngészgetés stb simán elmegy ezen is.
Nem vagyok fejlődésellenes, sőt, de úgy vagyok ebben a témában pont, hogy amíg megy, addig nem kell kidobni. És ez nem a "szenvedős de működik" kategória, tényleg tökéletesen kiszolgál ez a 16 éves processzor is. -
KROK640
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Core 2 Duo nekem még most is van itthon

A main mellett másodlagosnak nekem ilyenek vannak mint 4th gen I3/I5 hamarosan I7, meg I7 6900K stb. De azokat ide se veszem, csak a main-t, mert a lista különben kusza és nagyon hosszú lenne.Még nekem is bőven jó a 10400F, pedig már 5 éves, ráadásul a Turbo-t is kikapcsolva tartom

-
brabbitz
senior tag
Nekem a szokasos 478-as 3.0Ghzes P4, majd Pentium D 775-ben, Core 2 kimaradt, es jott az FX, ami megvaltas volt szamomra. Majd Zen+ (2600 majd 2700X), melle kerult be hozzam jo aron i7-2600K, 3770, 4670K, 6600 es tarsai
mostani mainem is AM4, neha erezni hogy az 5600X neha megkoppan egy-ketszer, de meg casualra jatszhato kategoria. Ha majd mar a W12 sem megy fel, akko’ valtok.
-
KROK640
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Anno mi is voltunk AMD haterek a 2000-es évek elején, mikor a tom's hardware hűtőleszedős és CPU leégős videóját láttuk, meg 1-2 CPU lesarkazódott esetleg (szerencse tőlem egy se).
Aztán Athlon XP-re váltottam mégis az 1700-as Celeron után, és vidáman ment tuningolva 1466@2669MHZ -en nekem például egy saját válogatott példény
Utána a Phenom 9500 mondjuk baklövés volt a C2Q-val szemben, de már akkor is megállpítottam, hogy azt érdemes mindig venni, amelyik az adott pillanatban jobb. Így jött utána egy 2014 januárjában LGA1150-es I3 4330, majd 2020-ban az LGA1200 ... Akkor azok voltak a jó döntések. Perpillanat az AM5 lenne az, a dolgok állása szerint.
Az pedig, hogy a fanboykodunk a fórumokon, nem teszi olcsóbbá, se jobbá a CPU-kat, de még az sincs, hogy mi kapjuk olcsóbban az adott CPU-t. -
copass
veterán
blikk szintű szutyok írás...
-
brabbitz
senior tag
Egy rendszergazda haveromra emlékeztet ez, mikor számára az AMD no go zona volt mert 20 évvel ezelőtt valami irgalmatlan baja volt vele, ami hozzáteszem nem AMD-s hiba volt hanem éléggé valószínűleg szoftverhiba, de - de intelen nem jött elő...
Az intel sorozatos baklövései után, nagy AMD-haterként belepróbált egy 9950X-be, azóta vissza se néz a kékek felé.
-
KROK640
nagyúr
-
creathall
kezdő
Igen ezt láttuk a Prohardver esetében is!
Hülyeségeket nem kellene irkálni!
Ja jobb mire? Játékra? Mert szervernek nem ugye ezt ti bizonyítottátok be! Bár nem akartátok de mégiscsak így lett.
Ha szervernek nem jó! Akkor Workstationnek legalább annyira kétséges, hogy mennyire az!
Nálam marad még az Intel! Nálam az AMD-vel csak kompatibilitási probléma tömkelege volt, sok szívással, kezdve onnan, hogy a Ryzen 1-2-3-al csak a baj volt a TypeII virtualizációval, Maradt az Intel! Nem is cserélem le, nem bízom sem az AMD-ben! Sem az olcsó integrált eszközökben sem, amit az AMD-hez "csomagolnak". -
kukif
csendes tag
válasz
Synthwave
üzenetére
Nem, vq3-ban ez egy bug. Az ugras FPS fuggo volt, 43 es 76 FPS-el is at tudsz ugrani dm6-on, valamint dm13-on fel tudsz ugrani a megahoz, de valoban a 125 a legjobb ertek.
Mayday-nek (KOTH) volt errol egy kurvajo leirasa, de sajnos nekem nincs keznel.
A QL-nel ez azert nem lenyeges, mert ott mar nincs kapcsolat az FPS es a mozgasod kozott. Anno az OSP-ben is volt erre egy kezdetleges cvar, talan pmove_fix, ami CPMA mod alatt tovabb lett faszazva. -
VictorHUN
aktív tag
Ezek az igazi low játékosok
-
Lord Myn
őstag
válasz
Synthwave
üzenetére
Na jó, nem mondom, hogy nem kéne (pl az MU80-as), de túl sok helyet foglalna...
Egyébként +1 érv: ha kinagyítod a képet, az SC-55mkII-n pont egy CTF hiba látható, ami az emulátorban egy mezei ROM file cserével megoldott, fizikai eszköz esetén kicsit bonyolultabb lenne...
-
Lord Myn
őstag
válasz
Synthwave
üzenetére
Nem ugyanaz, de hangzásban kb. 99.9% (ROM alapú low-level emuláció, akárcsak a Munt) egyezik, legalábbis én még nem találtam olyan bonyolult, SysEx-ekkel tömött MIDI-t - pedig van egy pár - ami ne működött volna rajta.
Tudom, hogy a valódi feeling-je az más, de legalább a kompatibilitási/alkatrész elöregedési problémák sincsenek jelen és simán meg tudom hallgatni egy csomó DOS játéknál, hogy milyen lett volna anno, ha ilyen hangcucc mellett játszhattam volna velük (és nem csóri kis GUS GM emulációval).
-
joysefke
veterán
Miért nem elég, a monitorra ragasztani egy intel matricát a gépben meg dolgozhat AMD proci?
-
Yodafon
őstag
-
KROK640
nagyúr
válasz
Synthwave
üzenetére
De az új DOOMnak minim kell a Ray Tracing. Franc se gondolná, hogy az RX580-ban van Ray Tracing. Szerintem nincs, vagyis ezt gondolom. RTX 2000-es sorozattal jött az. Mindegy, GGTX950-ben garantáltan nincs RT
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vagy valami régi DOOM amit frissítgetnek, és az új build dátum 2025-ös" az utóbbit persze elqrom más haszontalan módon" ez nálam is probléma.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"akiket még csak nem is nagyon tehetünk oda az igazán profi játékosok szintjére"
Azért ebben ne legyél annyira biztos. Játékmódtól függ. Az FFA pl. hazai szinten nyugodt szívvel covered volt ebből a szempontból, harr harr.
De a TDM-ünk is div1 volt (CTF div2/div1, CA div1, FreezeTag div1, duellel meg nem foglalkozott túlságosan senki, csak az akkoriban all +back, +back more you cunt RAISY
, mindenesetre a HC TDM-ereknek is megvolt az egészséges 1800-2000 elo benne – nnewone-nak meg inkább 2200)."biztos vagyok benne, hogy mindig jobb hw-es körülményekkel álltam ki ellene Quake-ben."
A lényeg nem hiszem, hogy annyival jobb lett volna nálad. Az fps itt mindig megvolt stabil 125 vagy 250, a monitor CRT vagy 144 Hz-es LCD, az egér meg egy Ninox Aurora, és a pad sem volt soha bóvli.
A billencsed lehet, hogy érdemben jobb volt, mert akkoriban egy IBM SK-8820-szal játszottam, de csak balra hátrafelé nem tudtam vele strafe jumpolni, a többi irányban még az ugrás közbeni fegyverváltás, plusz a guggolás spamolása is ment. Még a fejesed is jobb lehetett, mert itt csak Superlux HD 681B vagy SteelSeries Siberia v1 volt – bár az utóbbi játszani qrva jó, csak minden másra egy talicskányi fos.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Synthwave
üzenetére
"DSDA-Doomban" --- valami azt súgja nekem, hogy ez nem a legújabb Doom
Nekem az RTX3060 12GB-os kártyám EVGA, most épp az van a gépben. A polcon meg egy RTX3080 10GB, egy RX570 8GB, egy RX470 4GB (pontosabban ez most havernál kölcsönben), egy GTX960 2GB, egy GTX950 2GB és egy HD6850 1GB ... (az AGP-s vonulatban meg Radeon 9800Pro és GeForce 3).
"állnak az érintetlen PS3/PS4/vintage big box PC címek" --- micsoda pocséklás, toljad őket!

-
.LnB
titán
Ezt nagyon sok oldalról meg lehet magyarázni.
Kezdve a régmúlttal, amikor még a profi játékosokat nem kötötték szponzori szerződések egy egy hw használatához. Akkoriban nem volt jellemző, hogy mindig az aktuális csúcs egeret használták a profik. Sőt, sokan sokáig ragaszkodtak a megszokott, szeretett egereikhez. Főként a Quake játékosok. De CS-sek is. Ezért lett ikonikus státuszú egér az Intellimouse 1.1a, Intellimouse 3.0, Logitech MX510 stb stb..
Magyar példa a perifériára Kodiak, aki FoP-os időkben, úgy ment ki világversenyre, hogy 1.1a egeret használt, az egérpadja pedig egy asztalra "havanna barnázott" póló volt. A külföldi csapatok meg csak pislogtak, hogy ez mi?!De az is azt bizonyítja manapság, hogy amikor viszont szponzori szerződés köti a játékosokat egy adott márkához, akkor is tudtak érvényesülni. Egész egyszerűen az egerek fejlődése olyan ütemű, ami technológiailag ám lehetséges, de felhasználó szinten felesleges. Elég csak a most divatos 4K, 8K-s egerekre gondolni. Az emberek többsége a mai napig 1K-n használja. De részben igaz ez a DPI-re is.
Az, hogy egy profi gyengébb, vagy azonos hw-vel biztosan felülkerekedik egy átlag játékoson, aki jobb perifériát használ, arra van sok példa. Kezdve azzal, hogy manapság a nagy versenyeken is van ilyen szponzoresemény, amikor 1v1-ezni lehet profikkal. Ott ugyan azok a feltételek, de abszolút nem olyan egérrel játszik a játékos, amivel a versenyen. Mert a verseny szponzora a saját egerét és perifériáit teszi oda a reklám miatt.
De a lényeg nem a hw. Ha a profi játékos és az átlagember közti különbséget szemléljük. Egy profi sose azért lett profi, mert a korát megelőző hw-t használva lépett előre a ranglétrán, és figyelt fel rá egy csapat. Nem. A profi azért profi mert teljesen máshogy látja, játssza, és értelmezi az adott játékot. Sokkal inkább, de valószínűleg teljesen tisztában van a játék által szabott szabályokkal, és sokkal jobban tud bennük érvényesülni. (És akkor most ki sem térek arra, hogy mennyi gyakorlással, és lemondással jár az, hogy valaki arra a szintre jusson. Sl3nd interjút tudom ajánlani.)
Ugyanakkor van egy csomó interjú is, amiből kiderül, hogy a profikat nem érdeklik a hw-ek. Persze kell lennie egy szintnek, ami követelmény náluk. Például most a monitor képfrissítés. És azt konkrétan szeretik is ha minél magasabb. De nem is feltétlenül tudják a legtöbben, hogy a versenyeken használt gépek, miből épülnek fel. torzsi egy interjúban erről mesél is. Ők ezt nem figyelik, nem tudja milyen márkájú monitor, és milyen gép. Azt se, hogy konkrétan mennyi fps-sel játszanak. Valahogy úgy is fogalmazott, hogy "x" száz fps mindig megvan, de nem nézi mennyi. És torzsi-ról büszkén elmondhatjuk, hogy jelenleg a világ legjobb CS2 játékosai között emlegetik a nevét. Egyébként ő egeret sem azt a márkát használ, ami a csapatot szponzorálja. De a szponzori eseményeken igen, és hiába ülsz te oda mellé, esélyed sincs.
Azt nem is feltételezem, hogy tisztában vagy e vele, hogy ezeknek a játékosoknak micsoda pokoli rohanás, és káosz az egész életük. Utaznak versenyről versenyre, a világ egyik pontjáról a másikra. Szállodából-szállodába. És ők amint megérkeznek a következő verseny városába, mennek a szállodába. Ahol van külön szobájuk, és van egy közös szoba, amit az ékezésükre előre berendeznek gépekkel a csapat menedzserei. Mert ők ott is ülnek le rögtön gyakorolni. És gondolhatod, hogy ezek a menedzserek se tudják a világ összes városában ugyan azokat a Pc-ket felállítani nekik. Erre ajánlom a Mouz csapat YT csatornáját.
Én is hajszoltam egy ideig a jobb perifériákat. Aztán volt szerencsém a magyar top játékosokkal/ellen játszani (akiket még csak nem is nagyon tehetünk oda az igazán profi játékosok szintjére), és rájöttem, hogy lehet nekem akármim, ez nem ezen múlik.
De nem kell ám messzire menni, itt pár kommentel korábban itt van Synthwave kolléga.
Amilyen "kőkörszaki szaki"
, biztos vagyok benne, hogy mindig jobb hw-es körülményekkel álltam ki ellene Quake-ben. Számított? Dehogy. Úgy vert el, ahogy akart. De Quake-ben volt szerencsém világbajnok ellen is játszani toxjq. Biztosíthatlak, ott se a hw döntött.
(Egyébként a CS2 topikban pont ma beszéltünk erről, és írtam én is, hogy milyen profik ellen volt szerencsénk játszani az évek alatt.A példa amit felhoztál. Biztos vagyok benne 100%-ig, hogy gyorsabb az F1-es pilóta F2-es kocsival. Ahogy torzsi is laposra verne engem egy 144hz-es monitorral, mondjuk 1.1a egérrel, átlag 144fps-sel engem úgy, hogy én mondjuk a csúcs 600hz-es monitort használom, 600fps-sel ésatöbbi...
Ez most jutott eszembe, ez történik, amikor átlagember leállhat profi ellen 1v1-ezni: [link] (Elvileg ez az eredeti X-es link, de nálam nem működik: [link] )
-
Ribi
nagyúr
Most oké, hogy ezt te így leírod, de ezt honnan veszed egyáltalán? Mert eléggé úgy tűnik csak kitaláltad. Ez olyan mintha azt mondanád, hogy F1-es pilóta egy F2-es autóval is gyorsabb mint egy átlag ember F1 autóval. Na nemááár, tééényleg?

Csak épp ott mindneki F1-es autóval megy ahhoz van szokva, mindneki profi. Senkit nem érdekel átlag Józsit mi alkot. Sőt egy profi egy szar egérrel is lever egy átlag embert, de ettől még a legjobbat akarja. Vagy akkor minden pro menetben kötelező lesz a 60Hz monitor, csak mert átlag usernek hátha az van? -
PTM
senior tag
A cikk alján az áll, hogy "nem lehet hozzászólni", közben mégis. Másnál is ilyen?
-
.LnB
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nem azt írtam, hogy ne venné észre.
-
.LnB
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mindenki azzal a feltételezéssel indít, hogy egy profi esport játékosnak mennyire fontosak ezek a dolgok. És hiába is takarózik most ropz ez mögé, a valóság ennek pont az ellentéte, az átlag emberhez viszonyítva.
Egy profi gyenge hw-re, perifériákkal is fényévekkel jobban fog játszani, mint az átlagember csúcs cuccokkal.
És pont ezért a profik, általánosságban nem annyira érzékenyek ezekre a dolgokra. Ott is van pár személy, ahogy az átlagemberek között se mindenki maximalista. -
Robitrix
senior tag
azért a 3D cache hatáse igen hullámzó teljesítményt mutat és erősen függ a játéktól. Jellemzően úgy 3-25% közt növekszik a teljesítmény. A dolog leginkább attól függ, hogy milyen a játék kódja. na és hogy mennyi adatot kell áramoltatni a memóriai, cache és a cpu közt. a cche ugy müködik, hogy mindig betölti az aktuális program cím és adat környezetét, Vagyis ha átadja a vezérlést a egy olyan cimre a programban, ami nincsen aktuálisan az cache utasitás tároló részében akkor fogja betölti a RAM-ból a cache mind a kód környezetet, mind at adat környezetet. Abból a megfontolásból, hogy jellemzően a következő végrehajtandó utasítás szekvenciálisan a következő cimeken lesz valahol és a használt adatok is a környéken maradnak. Mint ahogy a program által használt objektomok függvnyek és eljárások is ott vannak ahol az adataik. ha úgy van megirva a kód, hogy nagy lóbaszott vezérlés átadások vannak benne folyamatosan. az gyakori cache újra töltést jelent. a 3D meg gyorsabb a cache töltésben. ha sok a töltés jól teljesit. Persze egy játék program kódja és adata jellemzően jó nagy így sok a cache töltés. Ha irok egy relative kicsi programot és az jól elfér az adatokkal és a koddal a cache-ben ott nem fog érvényesülni a 3D előnye. sőt lehet hátrány is. Jellemzően a 3D -s procik egy kicsit kisebb órajellel futnak mind a ugyan annak a procinak a normál verziói. Mivel nagyobb a fogyasztása a CPU.nak jellemzően 100-200 Mhzel visszább van fogva az órajel. Persze a játék is annyiféle ahány ezért van, hogy az egyik játékban mondjuk csak 3% az elöny más játékban meg lehet 25% is. egy sima kisevv kódban meg akűr lassabb is lehet a 3D CPU.
-
Robitrix
senior tag
pont ez a jó az esportban, mindenki ugyan olyan gépet és szoftvere környezetet kap. így egyenlőek az esélyek. ha valami hátrányos, akkor mindenkinek hátrányos ha elönyös, akkor az mindenkinek az. a dolog a képeségeken(na és a mázlin) múlik nem a körülményeken. Mondjuk én úgy egy éve még mobil neten játszottam mondjuk warzone-t. Most ahol lakom üvegszál van ami áltak simán javult az átvitelem vagy 15-20 mseccel. ennek ellenére simán lelőnek. Mondjuk ok, hogy xar vagyok, na de eddig ráfoghatta, a körülményekre, hogy én szegény sors üldözött mobil netes vagyok..... na de most mire fogjam????
-
Robitrix
senior tag
Mondjuk a CS:GO-t a profik kisebb felbontáson szokták játszani, de vannak kétségeim, hogy mennyit számit valójában, hogy az intel cpu csak 500 FPs-t ad de bezzeg a amd 600 fps...... ember nem képes érzékelni a különbséget....... 500 FPS esetén már ha tudja a megjelenitő akkor 2 msec telik el két kép megjelenése közt. 600 fps esetén 1,67 msec.... mennyit jelent emberi mértékkel ez a 0,33 msec? Nagyjából lószart...... eleve nagyságrendekkel rosszabb az emberi reakció idő. tehát megjelenik valami a képernyőn. az bemegy a látóidegen és az idegeken kersztül az agyba. ez magában pár tucat msec. ott eltelik további pár tucat msec, mire tudatosodik z agyban, hogy változás van a képen és felismerésre kerül, és tudatosodik. akkor megszületik az elhatérozás, hogy lönni kéne rá. vagyis le kell nyomni az ujjal a tűzgombot. elindul az idegi paencs az ujjar mozgató izmokhot ez vissza fele is több tucat msec. Általánosségban azt lehet mondani, hogy akinek baromi jók a reflexei azok úgy 180-230 msec alatt képesek reagálni. a kép megjelenése és a tűzgomb lenyomása közt. az átlagos emberek inébb valahol a 300-350 msec közt reagálnak. Ha valaki idősebb az akár 400-450 msec is eltelig a reakció bekövetkezéséig. Nagy mértékben rontja a reakció időt a fáradság. persze a realció idő hullámzik egyszer 190 msec reagál a következő lehet, hogy 230 msec majd egy 270 msec majd egy 230 stb. Na ennek a biológia adottságok tűkrében meg lehet gondolni mennyit számit 0,33 msec eltérés.
-
Akelaman
tag
Ja hogy a Hardware Unboxedtól jön.... Akkor mindent èrtek.

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
I know.
Bár DSDA-val elég elenyésző azon WAD-ok száma, ahol nem több száz/több ezer fps-em van így is mindenhol. Ahol nem, azok a tipikusan túlzásba vitt méretű és igen komplex geometriájú, nem túlságosan optimalizált terek, több száz/ezer monsztával + esetleg háttérben futó szkriptekkel, ahol valójában egy 5700X is elvérzik/nem produkál számottevően jobb eredményt.
Szerencsére az ilyenek száma elenyésző, és ott a proci mellé combosabb VGA sem ártana – de még úgy sem volna tökéletes.
Egy 5700X amúgy már régóta tervben van, meg majd valamikor egy VGA is, apróról 50 körül, de annyira nem sürgős – főleg az utóbbi nem, már egy kéteszközös VESA kar vagy egy Edifier T5s is fontosabb volna. Vagy egy Roland SC-55 MKII, vagy...

-
Sinesol
veterán
válasz
Synthwave
üzenetére
Pont ez az, hiába gyengébb a vga-d már, nálad főleg az ipc a bottleneck, még gyengébb vga mellett is rosszabb az fps stabilitás és a minimum fps. Kb. aprópénzért vehetsz Ryzen 5600-at, ami lényegesen erősebb a 2700x-nél. Nálam egy 2600x-et váltott, elég jelentős volt a különbség minimum fps-ek és fps dropok terén, pedig akkor még asszem csak egy 3060ti-m volt..vagy talán RX570? Már nem emlékszem milyen sorrendben upgradeltem.

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Pedig nem bonyolult. GTX 950 van itthon (ráadásul EVGA <3), és azzal nincs semmi műszaki probléma, OpenGL-es DSDA-Doomban meg kb. ugyanaz lesz a frame rate-em, mivel ott jelenleg leginkább a proci IPC-je jelenti a korlátot egymagon. Dolgozni vagy böngészni kb. pont ugyanúgy tudok vele, mint az RX-szel, ha pedig OBS-sel renderelnék, legalább lesz NVENC.
Ha meg mással játszanék (ami az utóbbi ~6 évben úgy 98,8 százalékban nem jellemző), akkor a polcon szó szerint tucatjával állnak az érintetlen PS3/PS4/vintage big box PC címek.
-
atee
őstag
Ha Celeronon nőttek volna fel. Semmi bajuk nem lenne
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Dragon3000
üzenetére
2700@4,1GHz + 1080 Ti-vel nekem minden volt, csak betonstabil 190 nem, bőven droppolt alá, az meg no thx. 1080p@all low + high fps cfg. És ez évekkel ezelőtt, már durvább a cucc gépigénye, mint akkor. A jó movementhez meg az kell, hogy az a 190 fps "oda legyen rajzolva"; nem 179, meg nem 208, hanem 190.
Az ilyen RX 570 a ne vicceljünk már kategória, a mostani RX 580-ammal sírva röhögős történet. Tippre kb. a finomhangolt 5700X + 3060 Ti hozná 1080p-ben azt, amit várok, de azt, hogy atomstabilan, mindig és mindenkor, abban már nem vagyok annyira biztos.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Synthwave
üzenetére
De azt is látjuk, hogy a játékban lévő plafont elérte ez a konfig, innen kezdve a fix 190 fps-hez bőven elég sokkal gyengébb vga is, ha meg nem 1440p, hanem csak 1080p kell, akkor még gyengébb is. Haveromnak 5600 és jelenleg még rx570 8GB vga-ja van, neki 1080p-n 150-200 fps-e van a játékban, innen nézve, akkor egy 1080/rx 5700/2060 körüli vga-val simán hozható a fix 190 fps is, amik bőven a megfizethető kategóriába tartoznak az 50e körüli árukkal.
-
Csandi
addikt
válasz
Synthwave
üzenetére
Az AAA valóban elrugaszkodott, de az Apex annak minősül? Mármint tudom, egy EA van mögötte de still, egy esport cím, very low textúrákon olyan mintha 2009-es lenne vagy nem tudom és úgy tényleg nem igényel nagy erőforrást 200-300 fps-hez. (amit helyesen írtál, hogy 190-re kell lockolni, mert fölötte néha artifactol az engine)
Ja hát igen a netkód, az is vicc ott ahogy mondod. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Igen, ennyiből lehet spórolni. Mi több, nem nagy művészet.
--------------------------------------------------------
(#44) Dragon3000: A lényeg, hogy nekem használtpiacos 200 000-et sem ér meg a játék úgy, hogy a hozzá kellő AM4 platform már adott (főleg, hogy tudom, milyen beteges a netkódja). De azt azért látjuk, hogy egy 5700X + RTX 3080 kombó egyáltalán nem a gyengus kategória, ugye?
Lehet, hogy csak én érzem így, de ez az egész AAA gaming kezd nagyon elrugaszkodni a rögvalóságtól.
--------------------------------------------------------
(#46) ricsi99: Hiába, a komoly szaktudással egyszerűen nem lehet mit kezdeni.

-
ricsi99
addikt
Erről eszembe jutott egy kedves ügyfél... idézem:
" az intel processzorok pontosabban számolnak ezáltal pontoabban lehet löni a játékokban"
Itt lefagytam
...de aztán lapozzunk... nincs ott semmi látnivaló -
Csandi
addikt
Ez fizu kérdése. Ha 1 hónapban nem fizetek albit, számlákat, nem eszem, nem tankolok meg nem mozdulok ki itthonról akkor kapásból megvan egy 5090 (apróról persze). Ha mindezeket teszem (
) akkor 2 hónap, vagy ha nagyon kényelmesre akarjuk húzni akkor 3.Emellé mégegyszer ennyi egy gép ami szintben dukál hozzá meg egy 4K 240hz-es OLED monitor.
Nyilván emellett akkor megtakarítás nincs, de ez most egy elképzelt szituáció volt. (Bár amikor motorra spóroltam kb. ezt csináltam, lementem vegetatív szintre, munkát megoltam, hogy bónusz is finomabb legyen de kevesebb mint 1 év alatt összejött az 5m amit egyből ott is hagytam a szalonban
ez sem épp bölcs hozzáállás, de a PC gaming ennél azért lényegesen olcsóbb szerencsére.) -
-
Dragon3000
nagyúr
Az x3d egy dolog, azért számít az órajel is, a két cpu közt meg elég nagy különbség van órajel szempontjából, míg a 9800x3d magasabb alap és kicsivel alacsonyabb boost órajellel rendelkezik, mint a 9700x, azért ez elég nagy különbség, ez mellett a 3060 is kb 16%-kal erősebb kártya.
-
Csandi
addikt
válasz
Synthwave
üzenetére
Tehát azt mondod, hogy 3-6 hónap alatt KÉNYELMESEN össze lehet sprólni, és akkor van egy fasza gépe az embernek. Szerintem nem hangzik rosszul

Noctuaval egyetértek. De akkor a 30-al meg alálőtted

Hát vidikari mércével szerintem elég olcsó, és mai napig faszán performol, haver gépében is Marvel Rivals patikán fut vele. Szerintem 2019-ben a 2080-am többe került apróról

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Hát nézd, ha hűtő, akkor van a Noctua, és a...
Noctua.

A lényeg, hogy a procicsere és RAM vásárlás után még kell bele egy olyan VGA, ami a havi vagy majdnem a havi fizetésem, így ez részemről bukó történet. Annyira azért nem akarok játszani vele.
3080 Ti – ~170-180k egy használt videokártyáért "szotyi". Ez azért aranyos.

------------------------------------------------------
(#31).LnB: Már csak 10 billencs van (egér meg 20, padból van a legtöbb). Mondjuk a négy Q8 MSRP-ben kompletten alsó hangon 450k.
Persze a találkonyságnak hála olcsóbban lettek összelegózva.De már megint más vizeken vagyok, harr harr, és mire ez is kikristályosodik, nem két forint lesz, sőt...
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én mindig azt szerettem, ha 685 km/órás sebességgel folyik a kép. Persze CS 1.6-ban (eleinte még 5.0 bétában) és ebben-abban is van pár száz órácska itt-ott-amott, de a hasonkúszást soha vettem komolyan.
A Kvék 7,5 éve már pihenőpályán van (van épp elég bajom, nem hiányzik már a kompetitív feszkó, meg az elvárások (mind magam felé, mind másoktól az irányomban), plusz a kezem is rosszabbodott, már nem bírja a low sens + medium accelt, és mivel erőteljesen aim heavy player voltam/vagyok, ez így elég eh), így átnyergeltem klasszikus Doomra, természetesen compleveles source port alól.
Itt is van fincsi movement tech és villámgyorsan pörgő akció, a fegyver ütemes bobbingja száguldás közben gyógyír a léleknek.

-
Csandi
addikt
válasz
Synthwave
üzenetére
Nem kell 30k-ért hűtőt venni, 15-ért Thermalright, Deepcool, ID Cooling tökéletes AMD-re.
Sőt lehet egy 7600X is elég lehet, nagyobb felbontásban úgyis a kártya számít többet. Annyira nem vagyok képben ezeknek a cuccoknak a pontos performanceával.
Gép többi elemén is lehet spórolni, de mai piacon szerintem egy 500ks gép egyáltalán nem elrugaszkodott és nevezhető középkategóriának.
Igaz perifériák is kellenek, de ezt tudja aki gépet vesz, vagy hozza a meglevőket előző gépből. -
válasz
Synthwave
üzenetére
Neked lehet az volt a legjobb, nekem mondjuk akkor már pont nem. Érdekes módon pont a lassabb játékmenetet jobban szeretem. COD4 volt az utolsó a szériából amivel játszottam, megvannak még a wardemók is. [link] Lehet én lassultam be de már nem vonzott a gyors játékmenet.
Modern multis FPS-eket nem ismerem igazán. Red Orcestra 2/rising storm amivel utoljára sokat játszottam az már egy gyorsabb játékmenetű az eredeti első részhez képest de még mindíg nem COD sebességű. Ott soha nem tapasztaltam átlagos játéknál (nem pornó letöltés közben) hogy nem ad be valami lövést.
Cs-ből csak az 1.6 volt amivel sokat játszottam az újakat sem ismerem.
Bár nem ide tartozik de egerekből is M518 majd G400 vált be, utóbbi van most és fingom sincs mire fogom kiválltani mert már döglődik a görgője. Billből meg mindenféle retró mechanikus (FK2000 volt), most egy IBM M122 van ami nem is lenne jó (állítólag) gyors játékra (3kro) de lassabbakra teljesen jó. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
"de egy 4070 Ti meg mondjuk egy 7800X3D szerintem bőséges"
Tehát atomerőmű. Egy 130 000-es prociról meg egy használtpiacon 240 000-es VGA-ról beszélsz. CPU-hűtéssel együtt 4 kilónál járunk, és a gép többi eleme még sehol.
1080p-ben egy bő 100-assal kevesebb lesz, de még az is elég durva. -
.LnB
titán
válasz
Synthwave
üzenetére
Na mondjuk ha sebességre vágysz akkor az utolsó COD pont neked való lenne ha jól hallottam..
Bocs, nem akartalak megsérteni. xD
De jah a CoD 4 Promod az nagyon király volt. Én is sokat nyomtam, pedig alapvetően CS player voltam mindig is. És az után mennyire is fájt a MW2 megjelenése..
Azóta gyűlölöm a szériát.
Ja én movement-ben a Titanfall 2-t akartam felhozni. Ha jól tudom az Apex Legends annak a szellemi örököse, szóval gondolom ugyan az, vagy nagyon hasonló lehet. -
Pipó
őstag
Ha sokat nyígnak az AMD-ért, kapjanak mellé AMD vga-t is. Öröm, bódottá'
-
Csandi
addikt
válasz
Synthwave
üzenetére
Igen, én is a movement miatt szerettem meg anno az Apex-et. A pro sceneje már komolyan vehetetlen, mert mindenki átállt controllerre az ultramagas aim assisst miatt.
Amúgy szerintem egy mid tier PC is elég a 190fps-hez, annyira azért nem extra az igénye. Releasekor egy 2080-al nyomtam meg valami akkori i7-el, az simá vitte annyival, nyilván azóta volt egy kis performance infláció is mint minden játékban (ezt amúgy valaki elmagyarázhatná miért van meg hogy
) de egy 4070 Ti meg mondjuk egy 7800X3D szerintem bőséges a stabil 190FPS-hez, és még lehet túl is lőttem. Ja és 1440p-ben. Textúrákat le kell venni, aztán elég gépigénytelen lesz.Na igen. Egy új Titanfallnak minden "fps nerd" örülne már..
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nincs is jobb, mint brutális sebességgel átfolyni a pályán.
Még a Fallout 3-at is úgy kezdtem, hogy amint kiléptem a kezdő Vaultból, nekiálltam szökellni a dombon lefele. 
Amúgy az Apex Legends movementje is egészen fun tud lenni, csak sajna egy kisebb atomerőmű kell a fix 190 fps-hez, és van, hogy beköhög a motor. Mindenesetre a modern kori FPS-ek közül szerintem az a legszórakoztatóbb, de ez ugye a Titanfall szériából merít, az meg a...
Szóval arena fps ftw. Kivéve az UT-k, azzal a nyögvenyelős stop-motion vergődéssel. Az örök wannabe, but never quite make it.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A legjobb volt CoD 4-ben helyből 8 métereseket ugrálni circle strafe-fel, és nyakonkéselésekből ontani a 30+-os kill streakeket.
Meg edge slide-olni a korlátokon, wallrunolni, overbounce-olni, rocket jumpolni és irgalmatlanokat air strafelni. Oh yes. Az utolsó fun CoD. Még a CoD 2 is jó, de a 4 az igazi. Ami meg utána jött, az részemről kb. érdektelen, tizenkettő egy tucat. (Na jó, a BO:3-mal még játszanék, de kizárólag a zombi co-op LAN miatt, nyers játékmechanikailag már az is a béka popója alatt van.)Ez a mai napig <333. ProMod és Hardcore szerverek ftw, hulljanak a movement-illiterate casualok, muhaha.

Ha konstans hason kúszni akarok -3 km/órás sebességgel, akkor CS-zek vagy Armázok, érted. Tegyük hozzá, hogy 18-20 évet kvékeztem, abból 5-öt már kompetitíven.
"de COD4-nél áttérhettek volna valami sokkal modernebbre."
Hogy egy pont ugyanolyan tucat semmi legyen, mint a "modern" FPS-ek 99 százaléka. Ugyan már.
-
tasiadam
veterán
mondjuk cs2 esetében vicces ez az AMD X3D hiányolás.
1080p-n néztük meg global elite ismerősömmel az FPS-t. neki 2060S, nekem 3060 volt. Neki 5700x3d, nekem 5800x.
Az 5800x több FPS-t adott, és nem a 3060 volt kitekerve. Az 5700X3D meg papiron ugye sokkalta jobb kéne legyen, de a valóság mást mutatott. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Jelenleg semmi szükség arra, hogy az AMD jobbnak legyen feltüntetve az Intelnél, mert jobbak. Azért használsz AMD-t, mert ez a gyorsabb, a kevésbé melegedőbb, a hatékonyabb, stb. És ez feltűnik másnak is. Például az eSportolóknak, akik érzik a különbséget az otthoni rendszerükhöz viszonyítva. Szóvá is teszik.
-
válasz
Synthwave
üzenetére
Te most egy engine limitációt állítasz be úgy hogy normális. Mert ez limitáció, pontosabban akkor amikor megcsinálták nem számoltak vele hogy ez gond lesz később.
Normál esetben az fps-nek nem szabadna semmilyen módon befolyásolni a játékot sem előnyére sem hátrányára (értsd 60 fps felett).
Mert az rendben van hogy ma már képesek vagyunk ennyivel futtatni de amikor kijött a COD1 akkor bizony sokan még fix 125-el sem tudtak játszani. Ez miatt nekem akkoriban rohadt mód nagy előnyöm volt. Tisztán emlékszem rá amikor célzás nélkül rohangáltam fejeseket osztogatva breourton miközben csúsztam a pályán mint a jégen. Az tény hogy a szervereket cseszték beállítani, egy időben még volt mindenféle config hack amire persze volt megoldás (ennek fejlesztésében is segítettem)
Az hogy quake-ben hogyan mennyire smooth az rendben is van sci-fi témában de azt nem tartom normálisan hogy egy háborús fps-ben össze vissza ugrál valaki meg csúszkál. Szerintem nem arcade lövöldének készültek a COD-ok bár az tény hogy az lett belőle.
Még a Cod4 is 2007!-ben ugyan azokat a bugokat tudta mint az első rész. Aztán nem tudom mikor de remélem váltottak olyan motora ahol már normálisan számolják a fizikát.
Szóval quake-hez még oké elfogadom de eléggé illuzióromboló egy Cod-ban.Hardcore játékosoknak később ott volt a Red Orcestra unreal motorral (UT2004), messze jobb volt mint a COD-nál vagy akármi más Q3 alapú motorosnál.
Egyedül talán a ragdoll meg tankok fizikája tudott bugos lenni de az messze nem akkora gond mint amiket a COD-oknál tapasztaltam.
Na abban szerver oldali hitreg volt (nyilván internet kapcsolat befolyásolta) de még mindig jobb mint a kliens oldali ami több furcsaságot eredményezett.
Szóval kliens oldali hitreg már önmagában elavult volt a Cod szériában, szerintem modern játékoknál már nem jellemző.Az érdekes lenne egy Quake úgy hogy abban függelten lenne az fps érték a belső számításoktól meg hitreget szerver oldalra hozni. Hozzáteszem nem követem a Quake vonalat nincs infóm hogy most milyen motorral hogy működik.
Az tény hogy a maga korában a Q3 igen jó volt, de COD-hoz sok mindent javítani kellett volna rajta hogy ne legyen előny a nagy fps-eseknek. Szóval ott már szerintem elavult volt, más kérdés hogy nem igen volt más csak később, de COD4-nél áttérhettek volna valami sokkal modernebbre. -
.LnB
titán
Megint írtál két random x bejegyzésből egy cikket. Bár most legalább kettő volt. Van, hogy egy kínai fórumbejegyzésből születik cikk. Csak az a lényeg, hogy vagy negatívan tüntesse fel az Nvidia-t / Intel-t, vagy pozitívan az AMD-t.
Nem ismerted a kontextust, nem jártál utána. Így született a cikk. Minden mást, leírtam én, hogy keretet kapjon ez az egész. Próbálva tompítani az egész élét, ami megint arra ment csak ki, hogy AMD> Intel. Írom mindezt úgy, hogy én is boldog AMD cpu tulajdonos vagyok. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Leírtam a cikkben, hogy ezektől az X bejegyzésektől nem változik majd semmi. Erről szól az utolsó bekezdés. Az AMD pedig sosem fognak annyit költeni a reklámra, mint az Intel, mert elsődlegesen arra költik a pénzt, hogy a hardver legyen gyors. Mások a prioritások a két cégnél. Ez van.
-
HantekDSO
aktív tag
Ha jól olvasom, akkor ez egy Intel által szponzorált valami... A javaslatom az, hogy akinek nem tetszik, hogy aki fizeti a zenészt, az húzatja a nótát, akkor az NE MENJEN ODA! Menjen egy olyan valamire, amit az AMD szponzorál!
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"pedig csak elavult volt az engine"
Úgy érted, hogy best ever.
Ezt a színvonalú movementet és gameplay-t azóta sem hozta semmi, és szerintem nem is fogja.Amúgy értelmes CoD szervereken lockolva volt 250-ra. Picit hosszabbat, de alacsonyabbat ugrasz, mint 125-tel. 333-mal pedig picit hosszabbat ÉS magasabbat, de a legtöbb szerveren ez már tiltva volt.
Egyébként nem tiszta id Tech 3 kód, már módosítva van, noha a cmd-k és cvar-ok zöme dettó ugyanaz konzolból. Quake 3-ban/Quake Live-ban soha nem volt ilyen probléma. Fix 125, és kész. Az utóbbinál kb. 2016 táján jött a 250-es opció, de az ugrások paramétereivel nem variált, cserébe néhány hanggenerálás bugos lett (néha nem hallani egy-egy lépészajt, ami nem annyira szívderítő, főleg duelben nem), szóval nem mindig és nem feltétlenül jobb, mint a 125.
A fix 308, 500 és 1000 fps meg az id Tech 2 (Quake(World)) mágikus számai, leginkább az utóbbi kettő, és neked érdeked, hogy meglegyen stabilan ennyi.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Quake 3-ban nem "egységesítve" van, hanem az idTech 3 engine-nel a fizika/movement kizárólag fix 125 (/250 és más iterációiban 333) fps-sel működik úgy, ahogy kell. Ha nincs meg a betonstabil 125, akkor pl. DM6-on nem tudod megugrani a railgun/híd közötti távolságot egyetlen circle strafe után stb.
Semmi köze nincs az előnyhátrányjófejséghez.
-
sakal83
addikt
Micsoda tragedia!
Cyrix cput a nepnek
-
Csandi
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Azt hiszem valami olyasmi kering, hogy amikor elérjük az 1000hz-et modern monitoroknál akkor lesz olyan mint a CRT volt.
Most a legnagyobb amikről tudok az 720hz 720p-ben, 600hz 1080p-ben és 520hz 1440p-ben.
-
Q3-nál meg egy rakás más játéknál (COD széria nem is tudom meddig) azért jelentősen beleszólt a játékmenetbe az FPS. Régi szép idők amikor mindenki csalónak tartott mert 500FPS-el csúszkáltam a pályán meg senki nem tudott lelőni COD-ban....pedig csak elavult volt az engine és hülyeségek történtek nagy fps-nél. Nemrég elindítottam a COD1-et, mai gépen már produkál több ezer fps-t is és mintha jégpályán lennek úgy megy a karater, animációkat sem játsza már le normálisan, mindezt valami egyszámjegyű cpu és gpu terhelésel, iszonyat mit fejlődtek a hardverek azért 20+ év alatt.
Mai játékoknál szerintem ezt már kinőtték és igazából csak annyi előny van hogy kevesebb a késleltetés. De valóban jobb lenne egy totál egységes érték.
Régi szép idők Mitsubishi 2070SB CRT monitorral clanbase meccsek.... 1024x768- 160Hz, nem tudom ez ma milyen gaming monitorral mérhető össze.
-
wjbhbdux
veterán
Jöjjön ICL-re és hozza a gépét
-
.LnB
titán
ropz mostanában mindenért sír (a CS2 engine miatt is), miután elkezdtek versenyeket bukni a Vitality-vel. Azok után, hogy nagyon sok hónapig veretlenek voltak. És érdekes módon, hónapokkal ezelőtt is ilyen hw-n játszottak. Na meg egy Intel Extreme Masters versenyen lehet, hogy ez talán érthető is. A másik meg az, hogy adott versenyen mindenki ugyan olyan procival játszik, szóval a feltétel adottak és egyenlőek. És míg otthon az AMD procija muzsikál, ott csak online játszik, versenyen meg lan-on. Na most melyik a fontosabb?! Naugye..
A kedves cikk író szeme biztos felcsillant, hogy megint írhat valamit az AMD dicsőítésére. Ráadásul két X bejegyzésből megint. De ez a cirkusz egyáltalán nem akkora, mint ahogy be van állítva. Mármint CS2-ben tuti nem. A CS2 profi játékosainak nagyon nagy részét abszolút nem érdekli a hw. Sokan azt se tudják, hogy mi-hogy a témában. Van persze egy minimum elvárásuk, de azt minden verseny hozni tudja.
Másrészről ha az AMD szolgáltatna hw-t CS2 versenyekre, akkor meg a VGA-kon menne a sírás, hogy miért nem Nvidia. Szóval akkor meg az lenne a baj. Ezért se érné meg az AMD-nek komolyabban beszállnia ebbe. Legutolsó verseny ami AMD támogatással futott, az emlékeim szerint egy QuakeCon volt pár éve. (Ez nem zárja ki, hogy az óta más ne lett volna)
#3Csandi
CS2-es Lan-okon 500-600hz-es Zowie monitorokkal játszanak. És ugyan ennyi fps-sel. Ezt maga Torzsás Ádi is megerősítette egy interjúban. Szóval ha Valorant-ban van is ez a jelenség, CS2-ben közel sincs, és nincs nagy visszhangja! Ezt a ropz-os kirohanást kontextusában kell kezelni. Most leszálló ágban van a csapat, azért sír a szája. De menjen ki a garázsba, üljön be a GT3 RS-ébe, aztán megnyugszik.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Cassi
őstag
-
GEIL
addikt
Ott a hiba, hogy már túl magasra van engedve a "korlát"....egységesiteni kellen a max fps-t (mint anno quake3 esetén)....pl 120 vagy 240 vagy akár 360 vagy 500....de a lényeg az egységesség belövése úgy, hogy "ne legyen hátrány / korlátozó tényező az intel cpu".
Ezen lehet durrogni amúgy, mert pl engem is zavart kosárlabdánál, hogy 3,05-ös gyűrűre kellett játszani és nem tudtuk szétzsákolni magunkat a 2,80-ason
-
Csandi
addikt
Teljesen érthető, Valorant is 9800X3D-vel nekem 700-1000 FPS között fut 1440p-ben, ehhez egy 400-600hz es monitor a versenyzőknek otthonra és akkor ki is van használva.
Ezzel szemben beülnek a stagen a gép elé játszani, és 240, max 360hz-es monitort kapnak, amin vannak akkora FPS dropok mikor sok minden történik, hogy leesik simán 200-150 alá is, azt a röccenést pedig érezni.
Valo/CS ilyen szempontból ugyanaz.
Valorantot követem csak, de minden eseményen panaszkodik mindenki, hogy alig van FPS-ük, csomószor mutattak felvételeket, hogy volt, hogy 100FPS alá droppolt bizonyos esetekben, és mindig low end gépeket ad a Riot.
Tudom ez a hír most a CS-ről szólt, de valódi jelenség az iparban csak arra próbálok kilyukadni. -
zebra_hun
veterán
Ezt a hülyeséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- Melyik tápegységet vegyem?
- Wuthering Waves
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Túra és kirándulás topic
- One mobilszolgáltatások
- Papírnehezékként használható csúcs-GeForce-ot árul egy francia viszonteladó
- Le Mans Ultimate
- BMW topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Intel i3-10100F Processor 6M Cache, up to 4.30 GHz
- Intel Core i7 9700 12mb 8core 4,7Ghz processzor
- Eladó Intel Core i7-4770 Processzor (LGA1150) több db
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TB (210-ARJD), WD19TBS (210-AZBV)
- PlayStation 5 SLIM DIGITAL 1 TB + kontroller 2027.11.25-ig garanciális, számlával!
- Playstation / Nintendo / Xbox konzolok Okosítása és Javítása - PS4 "okosító" lemez kapható!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600XT / RTX 3070 / 16GB DDR4 / 512GB Nvme SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

és ha ő feltette 1300@1733-ra akkor 1700@2266MHZ-en is lemaradtam.

Nem vagyok fejlődésellenes, sőt, de úgy vagyok ebben a témában pont, hogy amíg megy, addig nem kell kidobni. És ez nem a "szenvedős de működik" kategória, tényleg tökéletesen kiszolgál ez a 16 éves processzor is.