Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz Intruder2k5 #82021 üzenetére
Szia!
A belinkelt típust nem ismerem, viszont tudom ajánlani, hogy nézz szét itt: [link]
Az iskolába a legolcsóbb típust vettük, és egyelőre mindegyik bírja a strapát (a tanulók általi fokozott igénybevételt).
Ezen kívül az Uni-t ugyan kínai, de eléggé ismert és megbízható márka, pl. a multimétereik kimondottan jók, és a linkelt cég magyarországi, hivatalos magyar számlát, és garanciát kapsz.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
válasz Intruder2k5 #82021 üzenetére
Esetleg egy notebook vagy más tápegység + egy ilyesmi?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
tordaitibi
veterán
válasz Intruder2k5 #82025 üzenetére
Ossze lehet rakni teljesen magyarorszagi beszerzesekbol is egy alap labortapot. Ha nem.erzel magadban ehhez affinitast, esetleg kevsnek gondolod a jelenlegi tudasszintedet az se baj, vagy belejossz vagy ha ido sincs ra akkor sok kesz megoldas is van. Akar hasznaltan is, ezesetben kis turelemmel es szerencsevel nagyon jo vetel is lehetseges.
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82027 üzenetére
Az a baj, hogy ezeknek szep az aruk is.
Persze, az is kerdes, ha valoban szukseged van arra, hogy pontosan tized voltokat leptessel, akkor jo lehet, de mihez kell? Regi tranzisztorokat tesztelni?Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
törölt tag
válasz Intruder2k5 #82027 üzenetére
Bangood-ról rendelve nincs se áfa se vám se kezelési költség, annyiért jön amennyit látsz. EU raktár Csehországból nekem 5! nap alatt itt volt. Korrekt tápegység ezért az árért, első dolgom volt szétszedni hibák után kutatva, de nem tudtam mibe belekötni. A folyamatos terhelés is bírja, 2 napig ment üvegen, meg se kottyant neki, van beépített ventilátor csak bizonyos esetekben lép működésbe. Ha úgy van vess rá egy pillantást, ennyiért itthon nem.nagyon kapni ilyet.
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82031 üzenetére
A kérdésem szempontjából ezek irreleváns dolgok.
Miertis?
Az ekkold altal ajanlott cegnel 3-4-szeres arkulonbseg van, ha szukseged van arra, hogy a kimeneti feszultseg es aram tizedre pontos legyen, vagy ha megelegszel a "nagyjabol annyi" megoldassal.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
tordaitibi
veterán
válasz Intruder2k5 #82034 üzenetére
"ne azon kezdjünk már tanakodni, hogy szükségem van-e rá. Lehet, hogy nincs, de kell!"
Ugyanígy vagyok a barátnőimmel így 60 felé.
Már nem nagyon van a dologra szükségem, de azért kellenek![ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82063 üzenetére
Nagyon popecnek tunik, gratula.
Majd irj - egy blogot? - a tapasztalataidrol.
Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
törölt tag
Ejha jól néz ki! Sok balesetmentest vele!
Uni-T-ről sok jót hallani, sőt saját tapasztalatból is meg tudom erősíteni, régebben évekig nyúztam egy kézi műszert, soha semmi gond nem volt vele (nem úgy mint az agyonistenített arányáras metrixekkel).
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82067 üzenetére
Igen, ezek a maxwellek kenyelmesek es strapabirok voltak, csak neha volt veluk belso kontakthiba, akkor voltak szentsegelesek, foleg ellenallasmeresnel, illetve alacsony egyenfeszultsegnel.
PS:
A blogot azert javasoltam, hogy azt meg lehessen talalni, a forumon elveszik a beirt info - mar 82 ezer felett van a szamlalo, lefogadom, hogy senki se olvas vissza egy ezresnel regebbieket, jobb lenne valami jobban strukturalt, 3. evezredi forumot kitalalnia valakinek, es azt elterjeszteni.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
törölt tag
Tetszik, gratula a választáshoz.
Szemezek vele én is. Feltétlenül oszd meg a tapasztalataidat.
Főleg az érdekelne, mennyire ingadozik a tápfesz +/- 0.5A ugráló terhelésnél. (pl. relével bekapcsol egy DC villanymotor) -
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82074 üzenetére
Hat, kivancsi vagyok, hogy oda hogyan teszed be pl. a 82055-tol zajlo (eddig 82072-ig jutott) "AC kontra DC a la szinkronmotor" tema kitargyalasat, hogyha valaki erre kivancsi, megkapja ra a szakmai valaszt.
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82126 üzenetére
Pont az volt a gondom, hogy fujt, olyan kellene, ami sziv, porcicakat es odaszaradt legymaradvanyokat is es nem csinal porfelhot.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz Intruder2k5 #82147 üzenetére
Nekem is ilyen van, de nincs vele jó tapasztalatom.
Az asszonynak volt egy kis barkácsboltos verziója és meguntam, hogy mindig tőle kell elkérni, vettem egy ilyet.
Gondoltam nekem úgyis a vastagabb kell, mert olyanra használom ahol több anyag kell és akkor minden lesz otthon.
(Láttam olyan szettet is ahol kicsi is meg nagy is van benne.)
Vsz. nem fűt rendesen, mert a ravasszal alig tol ki valami anyagot és nekem kell a hátul kinyúló rudat tolni ami elég kényelmetlen (meg csak akkor megy amikor kilóg...). -
törölt tag
válasz Intruder2k5 #82154 üzenetére
Szia!
Nekem NPS605 van ami ugyanez csak 60V/5 A verzióban. Adott teljesítmény alatt teljesen halk, meg se moccan a ventilátor, kb. 100W kivett teljesítmeny fölött kapcsol be automatikusan, egyből teljes fordulaton, de még igy sem tolakodó a hangja. Mondjuk ez két picike ventilátor pörgetésére tényleg luxusnak tűnik de annyi mindenre használható ( pl. tudja a cc/cv módot, ezáltal alkalmas többek között savas, nicd/mh, li-ion stb. cellák töltése IS), hogy biztos nem bánja meg ha megveszi.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Intruder2k5 #82373 üzenetére
Közeledünk a megoldáshoz, csak ha megnézed a kérdéses aljzatot, az nem teljesen téglalap, van egy egy kidudorodás alul felül, valamint a pinek távolsága sem passzol (igaz így az én tippeim is kieesnek). Fura egy jószág ez, leginkább a régi vasalók/rezsók csatlakozójára hajaz, de azok meg lekerekítettek.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Intruder2k5 #82772 üzenetére
Elvileg igen, sok Fahrenheit páka is ugyanezt a hegy-típust használja. Pl. vagy ez. Ha passzol a menet vastagsága/hossza mehet bele.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Intruder2k5 #82772 üzenetére
Állítólag a Lidl ügyfélszolgálatán keresztül is lehet rendelni, de nem a legjobb konstrukció, a menet idővel berohadhat, szorul /lazul, beég stb.
Sokkal elterjedtebb a világszerte a kvázi ipari szabványnak számító HAKKO 900M széria, amiből még rézhegy is rendelhető, persze a réz nem olyan tartós, de kezdők is könnyebben boldogulnak vele, vagy haladóknak is praktikus lehet, ritka használatnál meg pláne ki is tarthat sokáig.
Amire én rájöttem, hogy a 900M légrése hatékonyan csökkenthető rézfólia betekerésével, de ne szorosra, nehogy "besüljön". Pontosabban oxidálódik a réz. Rézfólia található a Li-ion cellákban.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Intruder2k5 #82779 üzenetére
Elképzelhető, de közelebbről nem ismerem, egyébként nekem is a pillanatpáka elsődleges, de finomabb dolgokhoz célszerűbb hőfokra stabilizált pákát használni. Az egyszerűbb, triac teljesítményszabályzós konstrukciók hőmérsékletet nem érzékelnek, nem stabilizálnak.
Nemrég egy TV-tuner letört aljzatát kellett visszaforrasztani, ami erősen hőelvezető, a fémház miatt. 90 W-os (stabilizált) pákára felraktam egy vastagabb hegyet:
https://www.aliexpress.com/item/4000801534987.html
Mintha vajjal dolgoztam volna, élményszerűen olvadt az ón.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
Topikgazda
válasz Intruder2k5 #82779 üzenetére
Lehet, hogy majd rájössz, hogy az a csehszlovák pilllanatpáka sokkal jobb, mint ez a Lidl-ben kapható.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
DonThomasino
veterán
válasz Intruder2k5 #82791 üzenetére
Amúgy ha később szeretnél egy jót,
amit egyszer kell megvenni Weller TCP.
Kérdezted a hegyet , ehhez mindig lesz alkatrész is." I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Gyula84
veterán
válasz Intruder2k5 #82796 üzenetére
Én már jó ideje hobbizok ebben, de még nem éreztem szükségét annak hogy vegyek egy jobb pákát, mindent megoldottam a cseh pillanatpákával
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
pjen
félisten
válasz Intruder2k5 #82798 üzenetére
El nem tudom képzelni mi baja lehet annak a páka hegynek, max elveszted.
-
PHM
addikt
válasz Intruder2k5 #82800 üzenetére
Ennek a pákának a drágább, digitális hőfokszabályzós változatához van
szerencsém.
+: Viszonylag olcsó, s ha akarom, csinálhatok hozzá póthegyet tömör rézhuzalból.
-: Zavaróan vastag és merev a vezetéke, nehéz hozzá póthegyeket beszerezni.
A hozzá adott hegy szöge nem alkalmas finom forrasztásokhoz,
ráadásul nem túl jól nedvesíti az ón és hajlamos megégni.
Nehézkes a használata, bár hozzá lehet szokni.
Inkább valami ilyesmit javasoltam volna, ha a vásárlás előtt szólsz: [link]
2-3 plusz csúccsal ugyan kb a duplája árban, de sokkal használhatóbb,
és sokféle hegyet lehet hozzá kapni.
Az meg, hogy csak a Weller páka használható, szerintem marhaság.
Van nálam Weller tcp, az említett Lidl féle, + egy márkás forrasztó állomás,
aminek nem jut az eszembe a neve és egy Auyue 9xx forrasztó állomás.
Ezek közül messze a legtöbbet az utolsót használom.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
rostiron
őstag
válasz Intruder2k5 #82812 üzenetére
Csak a potmétert ki lehet mérni hogy jó-e ? Ha igen hogy ?
Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
pjen
félisten
válasz Intruder2k5 #82913 üzenetére
Mindegyiket be lehet tenni, max picit át kell alakítani az armatúra huzalozását.
-
törölt tag
válasz Intruder2k5 #82913 üzenetére
Szedd ki a gyújtópatront majd szét, és a benne lévő alkatrészeket vágd ki, a patron két polusát kösd össze majd rakd össze. Vagy lehet venni ilyen rövidzárat tartalmazó patront is készen, ezzel már menni fog. Mondjuk jó lenne tudni pontosan milyen LED fénycső, mert ahány fajta annyi féle bekötés.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Intruder2k5 #82918 üzenetére
Az elektronikus előtét el kell felejteni, ezek a LED csövek egyszerűen csak megkapják a hálózati feszültséget a megfelelő lábakon.
-
Barret001
addikt
válasz Intruder2k5 #82920 üzenetére
Igen. Saját beépített tápegységük van.a bekötésük lehet eltérő,de semmi segédberendezésre nincs szükség.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Intruder2k5 #82920 üzenetére
Igen, csak sajnos semmiféle szabványos megoldás nincs, az egyiket így a másikat úgy. Ha megmondod milyen led csöved van abból kiderül mit hova kell kötni.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
-
veterán
válasz Intruder2k5 #82927 üzenetére
Szerintem azt, hogy már a hagyományos fénycső is kétféle lehet (T5 és T8), már ezeknek is más a bekötése.
A LED "fénycső" pedig annyi féle van, mint égen a csillag.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Batman2
őstag
válasz Intruder2k5 #82918 üzenetére
Az elektronikus táppal nem fog menni, az csak fénycsövet tud hajtani, a LEDcsövet "nem érti" az elektronika és lekapcsol, ki kell szedned belőle.
A hagyományos trafósnál nincs ilyen gond, a trafón átjön az áram és gond nélkül megy róla a LEDcső.Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
válasz Intruder2k5 #82927 üzenetére
A LEDcsövek bekötését mutatja.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
tordaitibi
veterán
válasz Intruder2k5 #83240 üzenetére
Igen én is észrevettem.
Biztosan megvan az oka, jön a gyerek, kevesebb a szabadidő, vagy bármi lehet a háttérben.
Szakmailag is sokat segített, kár hogy lemondott. -
törölt tag
válasz Intruder2k5 #83337 üzenetére
Köszönöm. Az új ip megoldotta.
Mondjuk azért elég kellemetlen, hogy van olyan amit kiosztva tiltva van az oldal. -
DonThomasino
veterán
válasz Intruder2k5 #83446 üzenetére
@Barret001:
Köszi, először házon belül próbálnám rendezni.
[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Intruder2k5 #83457 üzenetére
A fogyasztás 6-12 Wh lehet óránként, egy szakmai topikban ez nem nézhető el semmiképp. 6-12 W nem lehet óránként, miután az a teljesítmény.
Hasonló, mintha valaki azt mondaná: az autó sebessége óránként 100 km/h. Nem mondunk ilyet, nincs értelme.
-
Barret001
addikt
válasz Intruder2k5 #83475 üzenetére
nem az analóg műszer méri,hanem az elektronikája.Már ha hozzá van csatlakoztatva.
-
Karex
senior tag
válasz Intruder2k5 #83565 üzenetére
és Dr. Szilikát, köszi a válaszokat. Igen, ami kilátszik az a sodrott vezeték, gyakorlatilag kiszakadt. Az a fehér trutymó is azért lehetett ráöntve a vezetékekre, hogy ne mozogjon túl sokat. Na, ez a szélső kábelnél idő előtt megadta magát, ott kaptak a legtöbb fizikai behatást. Ugyanis, hogy válaszoljak az előző kérdésre, ez így csatlakozna:
A panelen nem sok mozgástér van a direkt forrasztáshoz. Ráadásul ahogy nyíllal jelöltem, a keréknek egy rugós felfüggesztése van, és a jelzett irányokban azon a tengelyen mozog is az egész panel+csatlakozó, amikor kisebb terepakadályokat küzd le. Ezért adhatta meg magát a szélső vezeték, itt volt a legtöbb stresszhatás. Most a javításnál valahogy a tartósságra is rámennék, amennyire lehet.
-
tillatrilla
senior tag
-
sisi22
aktív tag
válasz Intruder2k5 #84101 üzenetére
Kattints egy linkre es ezt kapod:
(Nekem pont a Centronics es Parallel port es hasonlo bekotesek kellenenek, egy honapja meg ott voltak, most mar csak a nyito oldal van, idonkent az se.)
[ Szerkesztve ]
-
tknof1871
őstag
válasz Intruder2k5 #84234 üzenetére
Barret001, Intruder2k5, köszönöm a válaszokat!
Holnap munkahelyen kifújom a koszt. Majdnem 8 bar van a rendszerben, mielőtt elindulnak a gépek. Ez a legtöbb amivel kifújhatom. Ez a nyomás kárt tehet a motorban?
Spray kivételű kenőanyagból is van teflon-t tartalmazó.
Még tegnap itthon csepegtettem a tengelyre finom műszerolajat. 2-3 cseppet. Ennek ellenére így is csak fogóval bírom megforgatni a tengelyt.A képeken látszik, hogy a motor burkolata 2 darabból van. 2 kicsi leveses tányérra hasonlít (az egyik tányér alján 1 lyukkal amin a tengely kijön), amiket a tetejüknél összeillesztettek. Kivettem minden csavart ami a két "tányér" peremein átment és összefogta őket. A képeken jól látszik. Mégse bírtam széthúzni őket. Egymáshoz képest elfogatni se tudtam őket. Mi tartja egyben a motor burkolatának a 2 darabját?
Ezek a teljesen fém padlóventilátorok 15 000-18 000 forint körül kaphatók. Nem szabadna engedni, hogy ennyire nehezen karbantartható ventilátorokat forgalmazzanak. Vagy tennének rá cserélhető levegőszűrőt, ami nem engedi a koszt bejutni a motorba.
(Ezt mellékesen jegyzem meg, ha valaki ilyesmin töri a fejét. Egyszer valaki a számítógépet behozta, kifújni a port. A hűtőventilátorról letörte a lapátokat. Óvatosan kell engedni a levegőt, a levegőpisztolyt persze nem szabad rányomni az alaplapra. Ésszel használva gyönyörűen kitisztítják a PC-t. 6-7 bar légnyomás nem játék.)
Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
válasz Intruder2k5 #84237 üzenetére
6bar-os ipari sűrítettel fújtam vagy 5 évig gépeket, százával (gyárban, irgalmatlan por volt). Ilyen ventis baja egynek sem lett.
Ventit lapáttalanítani úgy sikerült, hogy beleért a légpisztoly csöve a ventibe... Anyázás után csere.@mezis : Nincs összeperemezve az egész motor? Az már nagy valami
@tordaitibi : A lényeg az lenne, hogy igenis, a gyártó tervezze meg úgy, hogy javítható legyen. Valószínű belepusztulna pár gyár, de ilyen szintű gagyira amúgy sem nagyon van szükség.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
tknof1871
őstag
válasz Intruder2k5 #84237 üzenetére
És nem, a villanymotorban nem fog kárt tenni a 8bar.
Kifújtam, és nem láttam koszt vagy port kijönni. Elöl hátul fújtam bele. Talán 4 darab pici, 5 mm méretű, papírvékony műanyag lapocskákat fújtam ki. Gondolom valamit szigeteltek. Sajnos ezek már nem lesznek visszatéve. Remélem nem lesz testzárlatos.#84238Lëvï
Az akkumulátoros fúró nélkül semmit se ért a féktisztító. Újra fújtam a tengelyre féktisztítót, közben a fúróval forgattam a tengelyt. Most már kézzel is lehet forgatni.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Intruder2k5 #84389 üzenetére
Létezik vagy létezett többféle megoldás, de itt az ábra bizonyára azt szemlélteti, hogy a két végére kell kötni a 230 V-ot, a végtüskék pedig valószínűleg össze vannak kötve zárlatba, ami műszerrel mérhető is.
[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
válasz Intruder2k5 #84396 üzenetére
Az a biztos,amit aktuálisan mérsz!
-
carl18
addikt
válasz Intruder2k5 #84396 üzenetére
Üdvözlet!
Én is hasonló cipőbe jártam, a szorzó lehet 3X is attól függ milyen régi.
Nekünk van egy 280 literes régi 30 éves Lehet fagyasztó ládánk.
Péntek este leolvastam a villany órát, meg szombat reggel.
Kb 9-10 órát működött és minden más ki volt kapcsolva.5,2 kw energia fogyott el durván 10 óra alatt.
Szóval ha sok a villanyszámlád és van egy régi elavult hűtő/fagyasztó akkor nagy esélyel az lőki meg jelentős mértékben.Azt olvastam maga a gépek tőmítése is előregszik és a kompresszor hatásfóka is csökken így mondhatni jelentősen többet kér mint fény korában.
Bár azt lekopogom, a Kádár rendszert nem hazúdott anno a régi hűtők garantált élet tartalma valóban kibírta azt a 25 évet amik ők reklámozták. Nekünk ez a ezer éves lehet kb 30 éve megy éjjel nappal, sose volt kihúzva szóval ilyen téren jeles mert nagyon tartos.
Ha megíród a hűtőd korát és típusát meg méretéd akkor lehet saccolni mennyi lehet a fogyasztása.
Ha több mint 20 éves akkor simán rárakhatjuk a 3X szórzót.Úgy látszik még is elmegyünk abba az írányba hogy mindenből energia takarékosat kell venni. Mert a régi elavult nagy fogyasztókat nem fogja érni meg fent tartani.
[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
MODERÁTOR
válasz Intruder2k5 #84400 üzenetére
Ezt a 0,180kW-ot amúgy, hogy kell érteni? Mert ha /h lenne a vége, akkor az ugye azt jelentené, hogy óránként fogyaszt 180W-ot, ha feltelezzük, hogy folyamatosan megy a kompresszor. De így most mit jelent? És most tekintsünk el a korától, csak elvi szinten számoljunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs