Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Öregszem
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Derail Valley
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
yolan
őstag
válasz föccer #27300 üzenetére
A lap mATX bizony. A procin Mugen 2, a VGA-n AC S1 rev 2 megszabadítva a fölös műanyag vackoktól.
Csináljak nem telós többoldalas képet?zolee5016: hardverek amiket megtalálsz az adatlapomon. bátorság egyedül, hogy a mugen 2 nincs lefogatva, ha a passzív üzemre gondolsz, hűvösebb mint egy átlag szellőztetett gép
[ Szerkesztve ]
“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles
-
föccer
nagyúr
Az S1 rev2 megismertem, nekem is ilyen hűtötte a 4770-esemet, amíg az tegnap fel nem dobta a talpát. (azaz a memóriáit)
Tiszta őrület volt, amire be tudtam röffenteni az alaplapi vga-t.
Viszont ez a cpu blokk tényleg brutális. Olyat valyon meg lehetne csinálni, hogy 1 bordára csövekkel elvezetni a vga+cpu+memória+chipset összes melegét? Az egész lapon egy baromi nagy hűtés csücsülne, és az összes alkatrészről arra mennének a hőcsövek. Elég lenne egy marha nagy ventit rárakni. Szerintetek életképes lehet az ötlet?
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
yolan
őstag
válasz FatalEror #27303 üzenetére
mindjárt lesz kép, akkor látod majd miféle házba költözne ha meglenne a mugen lefogató.
maga a hw tényleg nem gány, nem drótoztam a procira virágosvázát, inkább az egész mostani állapota a gányfaktorföccer: htpc-nél szokták magára a házra vezetni az egyes cuccok hőjét csővel, de ez szerintem őgy a jó ha minden gépnél egyedi, nem minden lapnál van ugyan ott pld ram, attól ugyanannyi távolságra a proci, és az ilyen pozícióállítgatós megoldás jól néz ki, de a hatásfoka lene nem tuti
[ Szerkesztve ]
“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles
-
FatalEror
addikt
-
nyega
tag
válasz FatalEror #27231 üzenetére
FatalEror,blasko92,waterdragon1,köszönöm a véleményeteket,örülök,hogy nem csak nekem tetszik jobban,mint egy sima Vaya! Sajnos alig van időm,örülök ha néha meg tudom nézni a topicot,nagyon klassz,egyedi dolgokat látni itt!
waterdragon1 (#27267):"élőben" még sokkal jobban néz ki mint képen,kicsit félve is raktam fel őket..A gép Soroksáron lakik.
-
föccer
nagyúr
Sima G33/G31 chipset. E6500-ba nincs ilyen technika.
Egyébként már itt figyel egy kölcsön 4850-es, de fáradt vagyok berakni. Majd ha lesz időm játszani, addig felesleges.
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
yolan
őstag
válasz föccer #27309 üzenetére
Nekem melóhoz kell a vga, igp kevés lenne hozzá. Jókis e6500, toyone-val a hétvégén sírtuk vissza a 775-öt
nyega: nincs lefogatóm a mugen-hez, így nem tudom betenni, a táp viszont a házban van. érdekes szitu. barátnőmnek is kellett pár perc mire megértette
a nyáron tervben van egy háznak az építése, bár az terveim szerint nem ebben a topikban fog napvilágot látni
[ Szerkesztve ]
-
petiww
tag
Halihó srácok!
Szerintem megcsinálom a Cold Toweremet is a G840-re majdan, rendes esztergált műanyag távtartókkal...
Üdv, Petya
-
szab.tam
nagyúr
válasz petiww #27313 üzenetére
(1x már összeszedve úgyis le akartam írni.)
én a 775-nél régóta leszedem a műanyag pöcköket, és inkább csavarom.
átmenő csavarozásra lehet m3 és m4 csavarokat használni. az alaplapi furatba max m4 megy át. de 3-as csavarnál a csavarok középponjának a 2x0.5mm eltolódásából lehet nyerni +1mm-t.
szigetelő alátéteket ne felejtsük el.
a felső rögzítő anyát érdemes megduplázni, egymáshoz képest is összeszorítani és alá is alátétet tenni.
a lefogatókból ahogy kivesszük a szabvány bütyköket, jó pár mm-t nyerünk, ami így elég lehet az 1155-höz. ezt láttuk a videón. aztán vannak olyan hűtők, aminél kisebb a saját alkatrészt befogadó furat. ezeket kicsit fel kell fúrni az átmenő csavarozás előtt.+ problémaforrás, ha hátlapi merevítőt használunk. ha azokban menet van, akkor csak 3-as csavart lehet használni, és felülről betekrni. (ugye fel és alul is nem lehet menet, mert akkor nem szorít össze.). illetve nincs ott lyuk, amilyen az új szabványunk.
de a legegyszerűbb midnent felfúrni, és átmenő csavarral összehúzni.
ha az átmenő csavar feje + hátlapi merevítő miatt nagyobb a vastagság, mint az alaplapi távtartó magassága, használjunk süllyesztett fejű csavart, tágítsuk a hátlapi merevítőn a furatokat.részleges intel multimizéria ( ) 2 képben:
scythe, ekl, xigmatek....jobb felül mini ninja. szerintem felfúrhatatlan, csak 775.
jobb alul nagy ninja, alap.
közép alul nagy ninja, 1155-re felfúrt.
közép felül egy szétrancsírozott mugen2-é. rev "b". de én ehhez nem nyúltam, így vettem. (hivatalosan 775, 1156, 1366.)
ehhez faragtam az új csúcsblokkom lefogatás részét, mert akkor ez a lefogatóm volt szabadon..azt még nem néztem meg, hogy 1155 hátlap + nem felfúrt, de pöckeitől megszabadított szabvány 775 + csavarok jók-e pl. a mini ninja gyárijára. (mint a videón.)
de ma megnézem.
de ahol van hely a lefogató kinyúlásain, (és a hátlapon), ott érdemes felfúrni, vagy dremel szerű kisgép hengeres gyémántfejű büzgentyűjével tágítani.bal oldalon egy ekl lefogatót látunk, ami elvileg pont a 775-re nem lenne való, mert átlósan anyira távol kezdődnek a lyukak, de ilyen csavaroztással mégis feltehető. (kép jobb oldalán.)
itt baloldalon egy 775-ös ekl hátlap, jobb oldalon ugyanaz, de rajta a nagy ninja felfúrt lefogatója. ha a hátlapot még a peremen belül felfúrjuk, ugyan elveszik a tuti m3 menet, de átnmenő csavarral szintén 775-ösíthetjük. ezt még nem csináltam, nem mértem ki, de szeritnem még határon belül van.
végezetül a xigmatek multi lefogatója. ebből szerintem nem ár 1 db. otthon legyen egy pcbuzerátor készelttárában. 2500 ft, és ha olyan a hűtő, hgoy középen a keresztmerevítő elfér, akkor kis faragás után sok hűtőt fel lehet vele tenni. a képen pl. pont a xigmatek feliratú keresztmerevítő helyett csináltam egy másikat, mert túl széles volt.....[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
petiww
tag
válasz szab.tam #27314 üzenetére
Én hátlap nélkül gondoltam, a gyári cuccokat inkább nem szeretném szétfurkálni.
Azt nem tudom hogy az EKL-nek mégis mekkora szabad távolság engedélyezett hátlap nélkül. (tehát ahogy rárakod a procira szabadon, és mekkora távolság van a pcb és a lefogató alja közt alátétekkel)
Csavarosan hátlaposan lemértem, és lefogatónként kb 4,5mm-t húz lejjebb a csavar, ami szerintem kurvasok lenne hátlap nélkül.
A gyári intel lefogatónként 2mm-t megy lejjebb a pushpinekkel, de ez robosztusabb szerkezetű mint az EKL, nem csoda ha kegyetlenül meghajlítja az alaplapot.Én így hátlap nélkül az ekl-nek olyan 1-1,5mm szabad mozgást gondoltam adni, így olyan 4-4,5mm közötti magasságú műanyag alátét kellene. Szerintem teljesen felesleges szarráhajlítani az alaplapot meg a lefogatókat...
Amit nem tudok hogy az átvezetett hőmennyiséget (?) mennyire befolyásolja a nyomóerő nagysága. Valaki valami ötlet?
-
yolan
őstag
válasz petiww #27315 üzenetére
szerintem a hátlap a terhelés elosztására értelmes, egy 900-1000 grammos tömböt szívesebben csavarozok úgy a lapra hogy nem 4-szer egy 5mm-es sugarú körön oszlik el, hanem egy bazi nagy "alátéten"
hogy a lefogató erő nagysága befolyásolja-e, tudtommal igen, de hogy minél nagyobb-e a lefogató erő annál jobb-e a hőátadás, én nem gondolom. lényeg hogy lehetőleg minél több fém érintkezzen fémmel és a legkevesebb paszta maradjon közte, és persze levegő“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles
-
Gyíkac
aktív tag
-
szab.tam
nagyúr
válasz petiww #27315 üzenetére
nem igazán értem az általad leírtakat, így a problémáidat sem.
a "lejjebb húzást" meg végképp nem.amiket leírtam, rém 1xrű dolgok. 4 lyuk. a hátlapon, merevítőn, lefogatón. 4 csavar át. és 4 normál ill. 4 szgetelő alátét közbeiktatásával, 4 (8?) anyával összetekered.
tök mindegy, hogy mi és miyeln magasan van, a 4 csavar ráhúzza.
biztos jobb lesz, mint a 775 rettenet pöckei...sőt" a htpc-m fűrészelt mini ninja-ját nem is merevítőztem. 4 db 4-es csavar, és egy obiban kapható gumi alátét. oszt jónapot....
felülről a 4 bekészített csavarra rárakom a 775 pöcköktől megszabadíott lefogatós hűtőt, és felülreől rátekerem az anyákat. a csavar hosszát előre ki kell mérni, és olyat kell venni....
itt látható is az egyik ilyen rácsavarozás a hűtő tövében.
775@1155 miatt esetleg m4 helyett kellhet az m3 a + 1 mm nyeréséhez.nyomóerő:
nem reccsenésig kell ívre hajlítani. (habár én kicsit úgy szeretem...)
érezni kell. átlós, fogozatos rátekerés. mintha kereket szerelnénk.
de ey bizonyos határig nagy jelentősége van, de amikor el kezd hajlania lap, utána már nem fog javulni tőle a hűtés. csaka satabilitást bitosítod be álló lapnál, hogy ahűtő súlyábóll adódó nyomaték nem húzza el a procitól.ha a gyári hűtőmegoldásokhoz nem akarsz hozzányúlmi, mert jajj, szegényen nagyobb lesz a lyuk, akkor rossz helyen vagy a barkács topicban....
(#27317) Gyíkac
és akkor most ilynkor a gari ugrik vajon?[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
FatalEror
addikt
szab.tam mondtad már,hogy a 480-ad fet-jei milyen jól le vannak hűtve,arra lennék kíváncsi,hogyha GPU "bordájára" raknák ventit akkor jó hűvös lenne a 480-as vagy fölösleges,és haszontalan?
HardCore is my LifeStyle
-
petiww
tag
válasz szab.tam #27318 üzenetére
Annyi akart lenni a lényege a mondanivalómnak, hogy minden csavar nélkül meg pöcök nélkül a hűtőt felrakod a proci tetejére, és a négy lefogató lába ilyenkor a levegőben lóg. Itt lemértem tolómérővel a lemez teteje és a pcb teteje közti távolságot. (a lefogató pöcök helyén)
Na és azt számoltam ki hogy az intel gyári hűtője lefogatónként kb két millimétert húzza beljebb a pcb lemezt az adott pontban. Ezért olyan nehéz benyomni a pöcköket... És ezért hajlik meg az alaplap annyira. (persze a lefogató lemez is meghajlik egy picit...)EKL-hez ma legyártottam fasza műanyag távtartókat 4mm magasságban, így csak egy millimétert húzza össze a pcb-t, sokkal tűrhetőbb a görbesége a lapnak.
Amúgy bőven elég lenne fél milliméter hézag...Remélem érthető.
-
szab.tam
nagyúr
válasz petiww #27327 üzenetére
így értem.
ezért jó a csavar. ott nem vagyok kitéve ilyen fix távolságoknak...(#27328) Smani
naja.[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
nem vártam tovább...
ez lesz az első profil, amit megnézek élesben. kicsit nagyon necces a kisebbik felfúrása, (1mm alá kerül a furat melletti falvastagság 4 ponton is), de sikerült. és kitaláltam a fogásokat is hozzá.
pár dolgot még át kell gondolnom, de jó lesz ez....
legkésőbb jövő hétre meglesz az első, ami már remélem nem is koncepció , hanem proto....
20x20-asokból építem. a 30x30-asok majd a nagy, 16x350x6-osra mennek nemsokára.black & silver pepita edition. ez lesz a neve. pepita szerűen váltakozni fog a fekete és az ezüst. még a pontos mintát kitalálom.
és indulóra akarok még 1-2 festettet. csak még nem tudom, hogyan fújom be a takart részt. valószínű alulról, felülről...
az egy mályvás rószaszín + lila kombó lesz. dual pink poison edition.
kinéztem már a festéket. hivatalból utálom a lilát. de ez a 2 szín gyönyörű egymás mellett....
a 3. pedig egy fekete, bronz, vagy homok + bronz. black & bronze vagy send & bronze military edition.(ja, csak majd hűtsön is. de szerintem fog. hacsak Runo meg nem mondja, miért is nem...)
ja, és nem tehetek róla: önbizalommal telt zseni vagyok, és szerény...
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz #21346560 #27331 üzenetére
azok esztergálva lettek volna. azaz lesznek, mert azt is meg akarom próbálni. csak ismerve a megmunkálási árakat, az meg 2-3x-ozza a bordaköltséget...)
igaz, ez is piszok drága lesz, mert nem az agyondeformált, hazai szutyvadék alu, hanem kinti, precíz áru...[ Szerkesztve ]
-
Jagerszki
csendes tag
Üdv!
Szeretném bemutatni a gépemhttps://picasaweb.google.com/103629185478481486773/Iroasztalgep?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNz5yM3e5K2vCw&feat=directlink
A célom nem a tuning volt hanem a csendes mükődés.
Jelenleg a leghangosabb alkatrésze a Laing pumpa. Mire lehetne cserélni vagy hogy lehetne halkitani?Aki kérdez, öt percig buta, ám aki nem kérdez, örök életre buta marad.
-
ZetorGumi
addikt
-
imibogyo
veterán
válasz Jagerszki #27333 üzenetére
Nagyon tetszik az elgondolás. Itt ott finomítanék rajta, de nagyon bejön.
A pumpa halkítása szerintem a te esetedben nagyon egyszerű. Ne hagyd elöl és burkolatlanul. Hátul a tartály alatt szépen be lehetne dobozolni. Ha 10W-os akkor csak úgy simán. Ha 18-as akkor én megfőzés helyett azt tanácsolnám, hogy készíts neki egy olyan szivaccsal bélelt dobozt, amiből alulra kilóg egy borda, amit gap-pad-al hozzárögzítesz a pumpa aljához.
Valami ilyesmire gondoltam (bocsi csak egy gyors skicc melóban vagyok).
- piros a doboz
- zöld a szivacs
- a többi meg egyértelmű[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz Lucas Kane #27337 üzenetére
nem olcsó? iszonyat drága. a sokszosrosa az itthoni aluáraknak.
de ilyen tételben nincs alternatíva. 20x20, belül 6-os furatnak elég anyag. 7.25-be kell 50mm hosszan 6-osat befúrnom. elég necces, de megy. könnyű kiszámolni, 1.25/2 az elvi falvastagság, ha egyenesen végigfúrom. 50 mm-i megy szépen. van hosszú - 6x130 - fúrószáram is. 50mm után el kezd kifelé mászni, és kicsit kitolja a falat.
tehát egy furat 4 oldalánál is 0.6 mm körüli falvasagságon elmenni, elég szép szerintem. egy sima állványban, belefogott 10k-s b&d kotyogó fejű ütvefúróval...ha kéne pár százezer db, akkor le lehetne gyártani töredék áron.
ha megveszem a nyers alurudakat, és akármit maratok, esztergáltatok belőle, akkor szerintem pedig vállalhatatlanul sokba jönne ki egy hűtő. (hulladék + munkadíj.)
viszont még kalkulálni sem tudok, mert bár többfelé kutakodtam a tervemmel, de 2 hét alatt kb. pont egy minta db, sem egy árajánlat nem érkezett még be.
már nekem volt kellemetlen vegzálnom az embereket.
tegnap az tette be a kaput, amikor felhívtam a kedvenc bronzkeremet, és a mit soroltam, semmilyük sem volt. a csúcs ez: 10-es, négyzetes alurúd -> talán van még 1 m...ezeknél pedig rend, nyugodtság, szervezettség. 20 perc alatt kaptam pár mintadarabot, (amire ráböktem), és egy hajszál pontos ár + költséglistát, amiből az aktuális euro ármolyam tudatában forintra ki tudom számolni, hogy mi és mennyibe kerül...
(#27338) macko20
ez bennem is felötlött bizony...[ Szerkesztve ]
-
Gyíkac
aktív tag
válasz imibogyo #27335 üzenetére
Csak egy 5-let:
Annyian pumpát hűtő bordáznak. nem lenne egyerűbb a hűtő helyett ha egy blokkot kapna (pl ebben az esetben) ? elég egy darab réz amihez egy réz fűtés csövet kevéske ónnal/cin oda fogatnának??? Lehet h. terhelés alatt felmenne a vízzel együtt a hőmérséklete 30-40 fokra, de gondolom ha bordázzák akkor magasabbra is felmehet..
-
Jagerszki
csendes tag
Köszönöm!
De kell még egy előlap rá ( bár én sima bútor lapra gondoltam ) Ugyanis igya az alaplapon lévő passzív alkatrészek szinte semmi hűtést nem kapnak. Viszont ha dobozolóm és biztosítom a tápegység számára hogy kitudja fújni akkor alulról felfelé lesz egy kis lég áramlás.
Aki kérdez, öt percig buta, ám aki nem kérdez, örök életre buta marad.
-
Jagerszki
csendes tag
válasz FatalEror #27342 üzenetére
http://hardverapro.hu/apro/oriasradi_leharcolt_allapotban_kinek_mennyit_er/hsz_1-50.html
Szóval pontosan nem tudom , de szerintem valami épület klima külső hőcserélője lehetett. Megjegyzem a ventilátor csak biztonsági okból van rajta. Anélkül is 32 fokon tartja a rendszert. ( DualCore Intel Pentium D 805, 2666 MHz + NVIDIA GeForce 8400 GS (512 MB))
Aki kérdez, öt percig buta, ám aki nem kérdez, örök életre buta marad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs