Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
windlord
őstag
Egy heten fenn vannak a Nexenek. Szerintem nagyon faszak!
-
bul07
nagyúr
Ma volt itt egy csávó a munkahelyen beszélgetünk a Peugeot Expert kocsikról hogy ő nemrég vett egyet, Svájcból lett behozva
Meg hogy elől két kopott téli gumi volt hátul meg két jó nyáriÉs most vett rá 4 használt télit 2015/50 R16 azt hiszem azt mondta hogy 14e Ft/db-áron Uniroyal
Na mondom rálesek már
DOT 3409
Minta az még volt rajta, megnyomkodtam a blokkokat, nem ment, olyan kemény volt mint állatMondom neki hogy jobban járt volna a legolcsóbb téli gumival mint ezzel
Á nem mert ez így meg úgy, rá is hagytam
Megvesz egy több milliós kocsit de nincs +20e Ft-ja új télgumira
-
bozont
veterán
válasz
HussarF
üzenetére
Én egy ilyet tudok, ami szerintem elég jól szemlélteti a különbséget. Persze jobb lenne ha nem csak 1-1 modellt tesztelnének a különböző típusokból.
-
-
válasz
Kornel
üzenetére
Jaja, ahogy az AutoExpress tesztben is. A dolog onnan indult, hogy egy ismerősöm azt mondta, hogy jégen tök mindegy, hogy téli vagy nyári, ugyanúgy csúszik mindkettő, legfeljebb havon van különbség. Én úgy gondolom, hogy jégen is hasonló lenne a különbség, mint havon, de ehhez kéne egy teszt, amivel ezt alá tudom támasztani. Azt hittem sima ügy lesz, de így hogy beleástam magam, rájöttem, hogy kb. mindenhol csak hó van. Pl. az ÖAMTC-nél van jég, meg az Autobild-nél, az összefoglalóban lévő képen is. De itt csak relatív pontozások vannak, semmi konkrét (meg nincs nyári). Ha ehhez tud valaki valami anyagot, ne tartsa magában

-
Van olyan teszt, ahol a nyári és téli gumi van összehasonlítva jégen? Valami olyasmi kéne, mint a 4 évszakos AutoExpress teszt az összefoglalóban, mert abban van nyári meg téli gumi is összehasonlításul. Csak az a gond, hogy abban csak hó van, jég nincs.
-
VIBO
őstag
Sziasztok
Van egy problémám.
Adott egy Mk7 gti.
Nincs meg a kerékőr adapter. Így nem lehet leszedni a kereket és cserélni a téli felnire.A márkaszervizben mondtak valami horribilis árat mennyiért csinálnák meg, de remélem találok megoldást olcsóbban is.
Sztetek mit érdemes tenni?
-
Kb. 2 km-re lakok az autópálya felhajtótól és 90%-ban arra vezet az utam. A benzinkút a másik irányban van a városban és legalább 10, de inkább 15 perc plusz, míg oda elgurulok, ott fújok a kerekekbe és onnan indulok vissza a felhajtó felé.
Ráadásul ugye, a nyomást hidegen kell ellenőrizni. Ha már mozgatod a kocsit, akkor emelkedik benne. Ezért odáig is kb. 40 km/h-val szoktam csorogni, az még azért nem fog tized bar-okat emelni a nyomásán. De ezért nem tehetem meg, hogy az autópályán állok meg keréknyomást nézni. Az már nagyon eltérne a hideg állapottól.
Sokkal egyszerűbb egy ilyen kompresszorral ránézni 2 hetente. Nem tart az semeddig.
Nekem van amúgy nyomásmérőm, azzal is körbe szoktam nézni, de azzal nem vagyok túl elégedett. Néha elég érdekes dolgokat tud mérni. És nehéz eldönteni, hogy az mér rosszul vagy változott a keréknyomás a gurulás miatt, mire leérek a kútra. -
426os
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Csupan ellenorzes celjabol nem jobb egy egyszeru nyomasmero? Olcsobb, kisebb, egyszerubb hasznalni. Ha latod valami nem okes, akkor utkozben begurulsz egy kutra es felfujod 2 pillanat alatt, mig ezekkel a kompresszorokkal sokkal lassabb, macerasabb. En kutnal szoktam nezni, a kompresszort csak vesz esetere tartom, azt is csak azert, mert volt a kocsihoz.
-
peppe79
senior tag
Én amikor megváltam a Ladától, egyetlen dologhoz ragaszkodtam, és azt nem is adtam el vele: a gyári Lada pumpát. Komolyan mondom, hogy az összes otthoni sz@r közül ez a leghasználhatóbb. A kínai "széthullós" lábpumpáim, a drága Zéfal pumpám, a szivargyújtóról működtethető ócska kompresszorom már a rég valahol a szeméttelepen pihen, ez meg 30 éves létére kifogástalanul működik, és mivel elég nagy átmérőjű a tömlője, viszonylag könnyen fel lehet pumpálni vele a kereket. Persze csak vészesetben, vagy kerékpár tömlőkhöz használom, mivel nincs rajta manométer.
-
Motion_Blur
félisten
Nekem ilyen kompresszorom van, alapvetően ellenőrzés céljából.
Csak ajánlani tudom. -
rbalint88
veterán
válasz
HussarF
üzenetére
nekem is hasonló van, lidl-ből. nem tudom mennyi volt, max 5k, az ilyen ritkán használt vackoknál annyi a fájdalomküszöb. én arra vettem, hogy ha defektet kapnék és le van eresztve a pótkerék, akkor ne kelljen kézi pumpával vergődni. Nyilván csak hosszú útra viszem, itthon elég jó a support

Akkusról tegyél le, iszonyat energiaigénye van ezeknek.
Ezekhez a kis vackokhoz is kell türelem, kb 10 perc, mire felfúj egy gumit, cserébe nem izzadsz meg és kisebb helyen elfér, mint a pumpa. -
Viszlát
addikt
válasz
HussarF
üzenetére
Én ilyet használok néhány éve (én is a Praktikerben vettem), pontosan is mér (összehasonlítottam kutakon lévővel) és kb. 4-5 másodpercébe kerül 0.1 bart a kerékbe fújni (245/45 R18-as gumi esetén), szóval egyáltalán nem vészes, korrekciós használatra tökéletes. Ügyes kis cucc, kompakt méretéből adódóan könnyű helyet találni neki a csomagtartóban akár dobozában tárolva is. Az egyetlen apró negatívum ami nem tetszik benne, hogy 0.2 baros a skalazasa, de ahogy mondani szokták, ennél nagyobb bajom sose legyen az életben.

-
Olyan termék létezik, hogy akkumulátoros kompresszor kerékfújáshoz? Azon gondolkodtam, hogy ha lenne ilyen, akkor nem kéne folyton a benzinkútra szaladgálni keréknyomást ellenőrizni, meg fújni bele.
-
hurenzon
senior tag
Melyik a jobb gumi?
2018 Hankook Winter ICept RS2 W452 205/55 R16 91T vagy
2017 Goodyear ultragrip 8 205/55 r16 91h -
ftc
nagyúr
Pótkeréknek mi az ajánlott? Nyári vagy téli? Normál gumiról van szó...
Illetve az nem okozhat gondot ha pót 16colos a télim meg 15-s elvileg váltószámba vannak..
-
racerx
őstag
Hát ja..sejtettem. No mindegy egy kérdést ,megért

-
racerx
őstag
Hali. Esetleg van e valami tippetek arra (vagy tapasztalat) , merre mozdulhatnak el a négyévszakos árak, mondjuk ha nem most hanem jövőre január februárban venném ? Vagy semmi hatása ezekre a szezonnak?
-
Qru
MODERÁTOR
Kormira ma felkerültek a vadi új TS860-ak XL-es kivitelben. TS850 XL-t vált, meglátjuk milyen... A TS850 vízen elég gyengusz volt.
-
peppe79
senior tag
válasz
Ezustroka
üzenetére
Sok sikert, balesetmentes kilométereket kívánok az új autótokhoz!
Nem kérdezted meg a szalontól, hogy hozott gumit felraknának-e az autóra? Azért ez nem egy olyan őrült nagy szívesség, ha már annyi pénzt ott hagytok náluk...
A gumiszervizek amúgy tényleg ennyire leterheltek még most is? Hiszen a tulajdonosoknak már vagy 2 hete le kellett volna cseréltetniük a nyári gumikat.

-
Ezustroka
tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, az összes felvetett lehetőséget átgondoljuk

-
Doki16
addikt
A Rapidba is indirekt a TPMS? Mert ha igen akkor tényleg olcsón meglehet úszni ebben a méretben a felnit.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Ezustroka
üzenetére
Legyen inkább C válasz
Keress jófogás, racing bazár, autoalkatresz.hu oldalakon egy bontott gyári szettet. Télire vennék egy garnitúra acélfelnit, tippre Fabia alól is jó, hátha abból találsz olcsóbban. 20-ból akár ki is jöhet egy szett acélfelni, dísztárcsa ízlés szerint szintén apróról érdemes levadászni. Végül pedig gumit arukereso.hu vagy argep.hu valamelyikén nézd meg, aztán a végén vidd tetszőleges szervizbe összeszerelni. -
stickermajom
addikt
Bizony. El is mondták, hogy hú ez most a készlet erejéig van csak, mert akciós. Jó sokáig lesz készletük belőle.

Ezustroka, a Barum szerintem nem rossz, de azért van annál jobb is. 185/60-as méretben Kleber HP3 van 16 körül, látod nekem is azt ajánlották itt.
Én megrendelném most a felnit, illetve a gumit és kérnék időpontot összeszereltetni. Ha megvan az autó, akkor max egy óra sorbanállás után bármelyik gumis feldobja szerintem pici pénzért a már kész kerekeket. -
Ezustroka
tag
válasz
stickermajom
üzenetére
Ha jól értem, a Barumot meg a semperitet inkább felejtsük is el?
Ha nem jelentene logisztikailag gondot, akkor tuti inkább ezt az automaxos rendelős verziót választanánk, így meg meg kell gondolni nagyon, hogyan tudjuk összehozni.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
stickermajom
üzenetére
Akkor az Opelnél is vastagon fog a cerka.

-
stickermajom
addikt
-
Ezustroka
tag
Sziasztok!
Totál laikusként fordulok hozzátok, nemsokára lesz meg az első saját autónk, és mivel nyári gumival kapjuk, rögtön le is kell cserélni őket.
Szóval mar azon is nagyon vacillálunk, hogy maradjunk a kényelmes megoldásnál, és vegyük meg a gumit meg az acélfelnit is rögtön a szalontól (meg persze fel is szerelik), vagy kutakodjunk a gumiszervizek között is, amik feltételezem, hogy alapvetően olcsóbbak lennének. Csak annak meg az a hátránya, hogy nem tudjuk még pontosan, mikor érkezik az autó, igy még időpontot sem tudok foglalni egyelőre, a kocsival meg már az átvétel napján fel kell jönnünk vidékről Pestre, azt meg nem biztos, hogy bevállalnám nyári gumival.Ja egyébként egy Skoda Rapidról lenne szó, a gyári gumi 15-ös rajta.
Szóval a skoda szervízben 14 és 15-ös kerekek közül lehet választani, 14-esben van Barum Polaris 5 és Semperit Master Grip 2, 15-ösből ez a kettő, valamint Continental wintercontact ts860. A legdrágább persze a continental lenne, az gumi+felni 42.000 lenne per darab, a legolcsóbb verzió pedig a 15-ös Barum lenne 33.000-ért.
Nyilván az utóbbi lenne a szimpatikusabb, a minőségibb viszont a Continental lenne, csak hát elég nagy a difi, a kérdés, hogy mindenképpen érdemes-e annyival többet költeni rá.
Ti mit tanácsolnátok? Köszi a segítséget, remélem nem voltam követhetetlenül bonyolult

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
stickermajom
üzenetére
Szépen felnyomták az árát. Akkor Hankook.

-
Doki16
addikt
válasz
stickermajom
üzenetére
Nem úgy akarod, hogy a Contit eladod és a helyére egy négyévszakost teszel?
-
KáZéé
tag
Sziasztok,
segítséget kérnék.
Nyáron voltam futómű beállításon, 225/45R17-es gumival, minden ok.
Most feltettem a téli szettet felnistől, vadi új, 0km-es gumik kerültek a kocsira. 215/50R17
Ha elengedem a kormányt elfordul pár fokot jobbra és húz a kocsi. Gyorsításkor intenzívebben érezhető a húzás.
Mi lehet a gond? Ki lett centírozva, nyomás jó.
Várjak esetleg, hogy bekopjon a gumi, vagy vigyem el megint futómű beállításra?
köszi.
-
hurenzon
senior tag
Valami bestbuy 205/55R16 téli gumira?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
stickermajom
üzenetére
Hankook de egy Kleber Krisalp HP 3 még jobb lenne.
-
stickermajom
addikt
205/60R16-ban Barum Polaris 5 legyen 20k/db-ért vagy Hankook W320 22k/db-ért? Feljebb most nem mennénk árban.
-
Acheron
őstag
válasz
peppe79
üzenetére
Erről a Csapd le csacsi jut az eszembe: "Nagyjából pont"

Nagyon köszönöm!
Spiky03, neked is természetesen! A Brock alapján már megvolt az RCdesign vonal, így pedig teljesen egyértelmű.
Köszönöm még egyszer mindenkinek, az ismerősöm boldog lesz!
Most már csak találjon magának egyet - ha tényleg akarja. Szép felni, nekem is tetszik. -
peppe79
senior tag
válasz
spiky03
üzenetére
Így van. Ez egy Brock / RC RC 17 Ventura felni
-
Viszlát
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Van belőle csak magasabb súly- és sebességindexxel. Közben megtaláltam a tesztet amiből grafikont linkelted, összességében teljesen jó választásnak tűnik a GY, úgyhogy rávetődünk.
Köszi neked is és a többieknek is a segítő szándékú kommenteket!

-
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Vagy jó autóim voltak és nem bádogdobozok, ahol még azt is figyelnem kell, hogy hangos-e a gumi
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Viszlát
üzenetére
Ebben a méretben nincs is a Kléber.
Egyébként én is majdnem UG9-et vettem, mert nekem is fontos volt a zajszint, de végül a Klébernek akkora volt az árelőnye hogy nem volt kérdés. (60 vs. 96e/szett). Szerencsére ez is halk

Nyugodtan vedd az UG9-et, sokáig puha és jó gumi lesz

-
Viszlát
addikt
válasz
HussarF
üzenetére
De ez a gumi hangosság igazából egy túlfújt, de kb. üres lufi. Ez kb. az utolsó szempont kell, hogy legyen, amikor választasz.
Dehogy lufi, óriási különbségek vannak zajosságban. A nyárival már lefutottuk ezt a kört, zongorázni lehetne a különbséget az előző (valami Firestone V mintás borzalom) és a mostani Michelin között. Nem csak zajban, fogyasztásban is, laza fél litert jelentett a csere átlagban.
Abban egyetértünk, hogy nem ez a fő szempont, de nagyon is fontos, főleg egy olyan alapból rendkívül csendes autónál mint a Prius.
-
Viszlát
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
185/65 R15 88S a gyári adatok szerint.
-
válasz
Viszlát
üzenetére
Az, hogy belül mit fogsz hallani, az majdnem teljesen független attól, hogy a kívülről mért zaj mekkora. Az, hogy belül mennyire hangos, az sokkal inkább a kocsitól függ, mint az abroncstól. Ha jól szigetelt a kocsi, akkor halk lesz, ha nem, akkor hangos.
Ami esetleg baj lehet, hogy ha pont olyan elrendezés alakul mi, ami valami rezonanciát kelt, akkor bármilyen gumi lehet hangos. Tehát a kerék által keltett hang hullámhosszát felerősíti a kerékdob vagy ilyesmi.
De ez a gumi hangosság igazából egy túlfújt, de kb. üres lufi. Ez kb. az utolsó szempont kell, hogy legyen, amikor választasz. -
Viszlát
addikt
A gyártók önmaguk mérik az értéket
Ehhe, sejtettem, hogy valahogy így lesz... Nekem is a GY fele húz a szívem, no meg az eddigi tapasztalatok, igaz bő 15 évvel ezelőttiek, de az akkori UG széria (talán 6-os ment akkoriban, de nem mernék rá esküt tenni) nagyon jól teljesített. Merthogy a Bakonyban élve azért előfordul, hogy szükségük van rá.

Szerk: köszi az infót!
-
Viszlát
addikt
'Napot!
Édesapám Priusára vadászok csendes téligumit, a kérdésem az lenne, hogy mennyire lehet komolyan venni a zajosság értékeket amit feltüntetnek a gumik mellett? Egyelőre fej-fej mellett halad a Dunlop Winter Response 2 és a Goodyear UG9 a maguk C - C - 67dB-es értékeivel, de szívesen veszek tapasztalaton alapuló tippeket.
-
stickermajom
addikt
Én megpróbáltam, de marad a W320.
Összegben 340 vs. 215/100km lett volna a CC javára. -
bul07
nagyúr
válasz
Kornel
üzenetére
Én sehol nem írtam hogy mit mér, mutass te olyat ahol én azt írtam hogy nyomást mérne
Azt írtam hogy van aki felnibe építi van aki meg nem, nem tértem ki hogy melyik mi alapján jelez, de mindkettő ugyanazt csinálja, jelez ha gond van
És hogy VW csoporton belül is van mindkettő -
Kornel
veterán
Mutass már nem felnibe épített nyomásérzékelőt.
Az indirekt módszer nem nyomást mér.
Azért van előnye is ennek, tized barra azonosra fújom az egy tengelyen lévő gumikat, ősszel nem járok hónapokig alacsonyabb nyomással (pV=nRT), stb.tboldi: így van, az indirekt rendszer nyomást sose fog mérni.
-
válasz
stickermajom
üzenetére
[link] ???
Új hozzászólás Aktív témák
- Volkswagen Lupo 2002-es évjáratú eladó.
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Apple iPhone 14 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- Razer Blade 14 5900HX 16GB 1TB RTX 3070 8GB
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R3 3100 8GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN N4 RGB 450W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
) de -5 fokban igen ridegnek tűnt. 

Elég kicsi, nem foglal sok helyet. Tartóssága passz, 10k-t nem adnék érte, de biztos olcsóbban is beszerezhető adok-veszekben.

Keress jófogás, racing bazár, autoalkatresz.hu oldalakon egy bontott gyári szettet. Télire vennék egy garnitúra acélfelnit, tippre Fabia alól is jó, hátha abból találsz olcsóbban. 20-ból akár ki is jöhet egy szett acélfelni, dísztárcsa ízlés szerint szintén apróról érdemes levadászni. Végül pedig gumit arukereso.hu vagy argep.hu valamelyikén nézd meg, aztán a végén vidd tetszőleges szervizbe összeszerelni.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)