Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- t1csi: DDR3 RAM vadászat – egy kis gondolkodási anomália
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
evo87
őstag
Egyelőre ennyi kevés km után nem akarok messzemenő következtetéseket levonni... de szerintem új korában sem tapadt ennyire a Quatrac 5 mint a CC+.
Egyébként hogy jót is mondjak a Quatrac 5-ről... nagyon kiegyensúlyozott gumi, télen se volt csaódás és nyáron is korrekt.- Aki nem forszírozza, nem vereti neki, annak tökéletes... és még egy pozitívum.... lekapkodtam őket és mind a 4 gumi 6 mm felett van kerek 30.000 km után.
-
amol
addikt
válasz
blakey
üzenetére
Köszönöm az infót. Az asszony sem betyárkodik, meg ezzel az autóval hiába akarna
szóval van egy olyan érzésem hogy amíg nem a paletta legaljáról választok nagy hibát nem követhetek el. Vagy mégis?
Jégen nem megy de a biztonság nem utolsó szempont mert ezzel hordja a gyerekeket.Qru: Érdekes ez az ár kérdés, mert az említett auto-stop.hu-n minden jóval olcsóbb mint amennyiért eddig láttam, viszont csak Tristar, Nexen, Quatrac5 és CC+ van, illetve A005 amiből épp nincs készlet. Lényegében annyi (lenne) a CC+ meg az A005 mint máshol a Continental. CC+ esélyes hogy még 2017-es, de legalább előre közlik.
evo87 említette a peremvédőt, az viszont nem lenne hülyeség városban de nem látom külön jelölve sehol. A Quatrac5 eleve peremvédős vagy van belőle olyan is? Szintén ő írta hogy a CC+ jobban tapad szárazon mint a Q5, itt kopott vagy új Q5-ről volt szó?
Jó lenne egy teszt a Barumról.
-
bul07
nagyúr
válasz
rbalint88
üzenetére
Tanksapka matrica nem biztos hogy elég, kezelési könyvet nagyon érdemes megnézni hogy mit ír
Például az enyémhez(Touran) ez van még(kép)
Csak matrica alapján(Itt látható) nem jó értékre lenne állítva a téli
-
rbalint88
veterán
válasz
grabber
üzenetére
alapvetően téli-nyári, XL nem befolyásolja a nyomást. az egy más kérdés, hogy utólag mit rak fel az ember a gyári elsőszerelés helyett. ott nyilván ki kell tapasztalni, hogy mi a helyes nyomás, de azt is a gyárira kell beállítani először. ha a gyárival nem azt érzed, amit szeretnél, akkor lehet menni +/- 1-2 tizedet a kívánt irányba.
RFT gumit alapvetően nem szabad olyan autóra rakni, amit nem ahhoz terveztek, annyira merev az oldalfala. -
-
rbalint88
veterán
-
Ezt sose értettem. Miért az autógyártó szabja meg a gumi nyomást. Mi közr van hozzá? A gumigyártónak kéne megmondania
-
Kornel
veterán
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Nekem 5 fok körül 2,2-2,3 bar körül volt tél előtt beállítva, -10 foknál bejelez a TPMS, amikoris 1,99 bar-ra esik a nyomás az alacsonyabb hőmérséklet miatt.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
grabber
üzenetére
Hidegen kell nyomásra beállítani és külső hőmérsékletváltozáskor ellenőrizni szoktam. Az, hogy milyen nyomásra kell fújni, általában típusfüggő. A vezetőoldali B oszlopon, vagy a tanksapka belsején van egy matrica, ahol szokták írni a kerékméreteket és nyomásértékeket. Legrosszabb esetben a kezelési kézikönyben kell lennie.
-
Hidegen 1,7 Bar volt a.CC-ben 185/60R15. Mennyi az ideális nyomás hidegen? Felfújtam 2,2-re,mentem próbaköet. Sokkal keményebb volt,mindenképpen engedni kell belőle. De azt olvastam hidegen kell ennyit fújni bele.
-
belaazallat
addikt
válasz
Kornel
üzenetére
Itt is nagyon sok minden módosult, motor, karosszéria elemek, majd utána nézek hogy felfüggesztés is közte van-e? Ha nincs akkor járható út? Azt tudom, hogy elfér a 195/60 R15 ös gumi és nem ér bele semmibe, az volt fent, mikor megvettem, hozzá volt állítva a futómű is.
-
Kornel
veterán
válasz
belaazallat
üzenetére
Sokszor a facelift nem csak optikai változás, lásd S-cross, ahol a facelift előtt mind a gumi méret, mind a futómű teljesen eltér, 205/50 R17 helyett a facelift megkapta a Vitara futóművét, és a 215/55 R17-es méretű a abroncsokat.
-
evo87
őstag
Ma felkerült a CC+ a Lancerre. Ami miatt kicsit nem szépen áll a felnin, az a peremvédő hiánya (ezt nem néztem vásárláskor, a Quatrac5 peremvédős volt). Ellenben az első tapasztalatok jók, 25 km után talán azt tudom mondani, hogy szárazon érezhetően tapadósabb a Vredinél, ellenben a V-minta miatt picit talán hangosabb is. Összességében szerintem nem vészesen ballonos.
-
realist
őstag
Van nekem egy autóm TMPS szenzorral. Cserélném az alufelnit, a gumit és a TMPS szenzort pedig megtartanám.
A TMPS-t át lehet simán szerelni egyik felni szettről a másikra? Ahogy nézem ezeket valamilyen öntapadós ragasztó tartja a helyén, ezért is merült fel bennem a kérdés. -
blakey
titán
Quatrac5-t használok 215/55 R17-es méretben, ha jól emlékszem akkor a "te méretedben volt a teszt" 2017-ben aminek hatására azt választottam, nem bántam meg, tökéletesen megfelel, nem éreztem nyúlosnak nyáron sem, télen sem volt vele gondom. Nyílván jégen nem "betyárkodok", de ott bármi elvérezne. Részemről ajánlott de nem tudom, hogy 2 év múlva mit fogok választani, addig még sokminden történhet.
-
Hooper
őstag
válasz
rbalint88
üzenetére
Köszönöm

Dunlop sportmaxx rt2 helyett is inkább ez?
2-3mm-es ventussal vettem az autót nyáron, csuszosnak éreztem, de már el volt használva lehet nem releváns. az előző tulaj is azt mondta hidegben / vízen csúszott.. ezért Vagyok csak tanácstalan.
Más kérdés:
205 45 r17 méretre fel lehet tenni 215 45öt? Van valami haszna vagy hátránya ha nem az ajánlott kerül fel?
-
amol
addikt
válasz
Tom1939
üzenetére
Sokat nem érek rá tulajokat kínozni (egy eddig dícsérte a Vredesteint) mert az egyik téli kapott egy csavart és nem lehet javítani a gumis pedig megetette az asszonyt hogy az lesz a legjobb ha átteszi a pótkerék gumiját az alufelnire.
Olvastam már egy rakás tesztet de nincs egyértelmű győztes, ráadásul az eredményeket nagyban befolyásolja a méret. Láttam olyat is ahol a CC+ hátul végzett.
Néztem a Nexent is de állítólag sokat fogyaszt. Elgondolkodtatott ez a Barum. Meg az auto-stop.hu árai is.
A Bridgestone és a Continental milyen? -
viktor82
őstag
Üdv,érdeklődnek valakinek van e tapasztalata a Yokohama Advan Sport abroncsokkal ,jókat olvasok róla viszon a 75db nem sok egy kicsit?
-
evo87
őstag
Ma fogom felpakolni a CC+-t a Lancerre. Komolyan nem hiszem el hogy egy kib@szott gumi miatt ennyire be vagyok zsongva...de már érdekel.

-
hesszusz
tag
Üdv!a régi 215/55R 16” ET 52 6,5” felni-gumi kombómat szeretném lecserélni 235/40R18 7,5” ET 50 szettre.A kalkulátor szerint 13mm-el fog beljebb esni..aggódom egy kicsit emiatt..szerintetek nem fog beleérni a fékbe vagy a gátlókba?2009 mondeo MK4 hatchback az autóm.
-
rbalint88
veterán
gyári méret 235/45R17.1.
1. mekkora eretnekség felrakni 225-öst felrakni helyette? ha mehet, akkor Vredestein Ultrac Satin (22k)
2. ha gáz, akkor Hankook VP3 (25k) vagy K120 (26k) -
venom8888
őstag
Sziasztok. Van egy Swift 1.2 2012 es kocsim. Venni szeretnek ra gumikat,de millio fele van, aki ert hozza meg mondana hogy ez a tipus amit kineztem jo-e?
Firestone Roadhawk 84T
175/65TR15 -
betyarr
veterán
végül maradtam a conti-nál.
Ha szakszerűen van tárolva akkor a gyártástól számított 5 évig nem romlik a legyártott gumi egyik tulajdonsága sem. Ha jó áron van akkor megvenném simán.
úgy érted,hogy ha gyártástól számolva 5 évig korrektül van tárolva,akkor az még ugyanúgy használható 6-7 (vagy nem tudom hány) évig,mintha újonnan vettem volna?
-
Killer01
őstag
Sziasztok, MOMO gumikról mi a vélemény? Kolléga ebből nézett ki magának négy-évszakosat, nem igazán tudtam hozzászólni

-
betyarr
veterán
na,csak kérdezek még: ez a gumi mennyire lenne jó választás?mi a tapasztalat vele?nem feltétlenül az ár miatt,hanem mert 2018.40. havi.mégiscsak frissebb.mennyire jó télire?akár a goodyear ultragrip 9-hez viszonyítva,akár a conti wintercontacthoz viszonyítva?vahy azzal a kb. fél év különbséggel már ne foglalkozzak?mindenképpen a conti lenne a jobb?
főleg városi közlekedés a szempont. -
-
betyarr
veterán
'17-es kia ceed kombi lenne az alany.
azért gondoltam,hogy "régi",mert lényegében ~1 hónap miatt venném most meg,aztán csere.ma derült ki,hogy nem téli van az autón (nem is értem).lényeg az,hogy a biztosítást is úgy kötöttem meg,hogy évszaknak megfelelő gumi van az autón,illetve,még simán lehet (lesz is sztem) olyan időjárás,amikor nem igazán ajánlott még nyárival furikázni.
mi erről a véleményed/véleményetek? -
betyarr
veterán
-
Viszonylag nagy teljesítményű autó, éppen ezért inkább a jó referenciákkal bíró abroncsok között nézelődnék, a kopás szem előtt tartásával. Ebben a szegmensben a kvázi Jolly Joker a Goodyear Vector 4 Seasons Gen-2, vagy az általad említett CC+, amely a legutóbbi ADAC teszten a nyári gumik között, bár viszonylag kis méretben, de a harmadik lett. Ha nincs túl nagy keret, akkor Nexen, vagy Barum Quartaris 5.
-
Alvin_ti4200
félisten
Sziasztok!
Csereéretté vált (az én szememben legalábbis) az aktuális téligumim, így márciusban, de legkésőbb áprilisban már kukáznám. Van ugyan két garnitúra felnim, viszont a nyári gumit már tavaly ki kellett dobnom, így gyakorlatilag nulláról indulok most tavasszal. Az autó egy 2 literes benzines Peugeot 406-os, amit szinte csak Budapesten használok perem kerületből bejárni a belvárosba meg vissza. Tavasszal és ősszel nagy ritkán elmegyek kirándulni, de külföldön még sosem jártam vele az elmúlt 3 évben, mióta nálam van. Éves futás kb. 12-13 ezer km.
Gondolkodom négyévszakos gumiban (függetlenül a két garnitúra felnitől) és az lenne a kérdésem, hogy van valakinek tapasztalata a Nexen N-Blue 4Season WH17-tel? Elég jó ára van és tesztgyőztes is volt az ADAC-nál, ami nyilván nem sokat jelent önmagában. Ahogy nézem, nem szerepelt túl jól a régi Michelin CrossClimate utódja, a CrossClimate+, már csak azt kapni mindenhol.
Méret: 195/65 R15
Köszi

-
betyarr
veterán
üdv!
ettől van jobb választás hasonló árkategóriában?a conti wintercontact jobb/rosszabb/hangosabb?
illetve ajánlott webshopot is tudnátok mondani?a goodyear most épp nincsen az auto-stopnál.
csak azért sürgős pillanatnyilag a téli,mert vettem egy szalonautót és persze,hogy nyári van rajta
ha megveszem a télit,akkor a szalonban cserélik.jövő héten veszem át az autót és még elég furcsa időjárásokat mondanak és biztonság kedvéért nem akarok nyárival furikázni...
köszi!
-
Kukti
tag
-
Idén télen volt egy két érdekesebb esetem jeges úttal (egy főleg, ha nem 3-mal megyek akkor felhajtok a járdára). De a CC+ nyári és 0 feletti időben nagyon jó. Szóval nem tudom, fel kell dolgoznom élményeim
Meglátjuk milyen lesz a nexen nyáron (mert ugye Ő meg téliesebb). -
Igazából teszteket kell figyelni, és tulajokat kínozni hogy mi a gyengesége a guminak. Amitől 4 évszakosnál tartani lehet hogy valamiben kiugróan gyenge. Számomra az első vállalható középkategóriás a nexen 4 season blue volt, de vannak egy pár másik is amivel van tapasztalat. Nálunk, CC+ és Nexen van. CC+ helyett viszont nekem következőre lehet hogy goodyear vector 2 lesz. CC+ egyébként mindenben nagyon vagy egész jó kivéve kb jégen (de azt idén megtapasztaltam).
-
-
Eljutottam oda, hogy már tényleg csak két gumi van versenyben.
225/45 R18 nyáriApollo Aspire XP 115k 2 év sérülésgarancia
Barum Bravuris 5HM 111k 1 év kátyúgaranciaA gari az Apollo felé húz, a név pedig a Barum felé. Az Apolloról van teszt, viszont a Barumról nincs, így nincs összehasonlítási alapom. Ha a Barum minőségben jobb, akkor egyértelműen azt veszem, de ha nem biztos, akkor az Apollot preferálnám.
Mit mondtok? -
amol
addikt
Ezzel a Quatrac5 kivételével el is hangzott mind amit néztem
de közelebb vagyok a megoldáshoz.
Azért elgondolkodtató hogy a Barumból 50 ezerrel olcsóbb lenne egy szett mint a CC+-ból. Annyira nem lehet rossz.
A kombi Accordomon 2006-os Bravuris van, megérett a cserére de nem volt rá panaszom. -
-
Kukti
tag
Sziasztok,
kiváncsi volnék a véleményetekre melyik nyári gumit javasolnátok.
Adott egy hátsó kerekes 6 hengeres benzines amit kb hobbi szinten használok városban és azon kívűl egyaránt.
Inkább a tempósabb dinamikusabb vezetés igaz rám és szeretnék reálisan jó gumit választani.
a méret 225/45 R17.amiket nézegettem eddig.
Toyo Proxes T1R (tetszik a V minta nem tudom mennyire hasznos)
Uniroyal Rainsport 3 (asszimetrikus sosem volt még kiváncsi vagyok erre is)
Pirelli P Zero Nero GT (jó a marketing és sokan ajánlották)mindegyik 94Y-os mert úgy gondoltam ha többet bír mint amit használok az nem lehet baj, de persze ha valaki tapasztaltabb cáfoljon rám. KB 10e Km-t megyek vele egy szezonban.
az esetleges válaszokat köszönöm előre is

-
FireFox1996
addikt
válasz
FireFox1996
üzenetére
[link]
"A fékút különbsége két kategória között nedves útfelületen, 80 km/h-s haladási sebesség mellett 1-2 járműhossznak felel meg (3,0 - 6,0 m), átlagosan 4,5 m"E szerint inkább megvárom az A-s gumikat.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Letaposott hoban nem volt gondom vele se a friss par centis hoban, bar a fekuton azert erezni h a 4wd csak elindulni segit.

Neki pesti hasznalatra kell arra tokeletes a CC+.
A Nexen meg alapvetoen telies, azzal nem is szabad h gond legyen kisebb hoban. -
FireFox1996
addikt
Hankook K125 Ventus Prime3 225/55/R17 XL méretben mekkora különbség az A és B jelzésű (fékút nedves úton) között?
(Az A-t venném, de ahol olcsón tudom rendelni, kb. nettó áron, ott még mindig nincs készleten, pedig 1 hónapja már jeleztem
) -
BigBlackDog
veterán
Hát, azért a mostani télen volt pár alkalom, mikor reggel még száraz/nedves úton jöttem befelé, délutánra viszont masszív hó volt kb. mindenhol Biatorbágyig.
Mondjuk az is igaz, hogy az új négyévszakos Nexennel és visszafogott vezetési stílussal nem éreztem már problémásnak a helyzetet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad G3 LTE i5-1245U 10mag 16GB 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Lenovo L14 Ryzen 5 4500U Refurbished - Garancia!
- AKCIÓ! GIGABYTE B360N i5 9600KF 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Zalman T3 Plus 400W
- 27% - ASUS ROG Strix XG27ACS Monitor! 2560x1440 / 1ms / 180Hz / G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
szóval van egy olyan érzésem hogy amíg nem a paletta legaljáról választok nagy hibát nem követhetek el. Vagy mégis?

Nem inkább ennyit megy lejjebb/feljebb a nyomás hőmérsékletváltozás esetén?
köszi
de nem hiszem, hogy a hankookkal bármi problémád lenne, ha azt veszed.

ha megveszem a télit,akkor a szalonban cserélik.jövő héten veszem át az autót és még elég furcsa időjárásokat mondanak és biztonság kedvéért nem akarok nyárival furikázni...

)