Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csaba1203
addikt
Sziasztok!
Ma voltam gumis ismerősömnél és ő rögtön észre vette, amit én nem:
Mind a négy gumim ilyen és mielőbbi cserét javasolt. A bosszantó az egészben, hogy 4 éves 27000 km futott gumikról van szó és Dunlop vagyis prémium kategória.
A kérdésem az lenne létezik egyáltalán a mai piacon olyan gyártó, aki nem csak 4-5 év távlatában gondolkodik vagy nagyjából mindegy mit veszek?
A méretek 175/65 r15 egy Suzuki Ignis-re menne rá. -
Morris
veterán
válasz
focvis
üzenetére
Nincs a kezelési útmutatóban. Tegnap este átnyálaztam.
De a tanksapka ajtóban sincs. Sőt, most végig nézegettem az autót és sehol nincs feltüntetve.
A gumi nyomásos terheléses matrica megvan, de azon nincs kerék és gumi méret.Nem lesz 18-as.
A 17-esre is húzom a számat. Kipróbálom aztán meglátjuk mit mutat.
Igyekeztem a legkisebb rugózatlan tömeget választani.
A Goodyear Eagle F1 8.99kg.
A felni (VW Dijon) 9.7 kg. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Igen.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Csak arra lehet holancot feltenni igen.
Kb leszarja mindenki csak gond lehet belole. Alltrack a nagyobb hasmagassag egy kis reszet innen nyeri.
Potkerek engedelyezett meret tehat szabalyos. Superben nekunk is a 215/55R17 melle egy 205/55R16 potkerek vt beteve gyarilag. Marhara nem valtomeret...
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Szerintem, hogy csak arra szabad hóláncot tenni.
-
válasz
Morris
üzenetére
Egy átlagos VW esetén pontos szokott lenni a wheel-size.com.
Könnyen előfordul, hogy nem lesz rajta a matricán - az enyémen (Golf 7) csak a pótkerék mérete van feltüntetve, ill. a normál gumik előírt nyomása, abban sem vagyok biztos hogy a kezelési útmutatóban szerepel (emlékeim szerint nem szerepel).
Viszont ha mégis 18-as szettet szeretnél, fordulj hozzám bizalommal. Nem komfortos!
-
T0mBd1gg3R
veterán
Mondjuk ahogy nézem csak a Continál van ekkora felára a 205/50R17-nek a 225/45R17-hez képest.
Máshol inkább 5-7 ezer. Vagy rosszul nézem?Egyébként amilyen állapotban autók vannak az utakon a legkisebb gond, hogy a gumiméret pont az vagy csak váltó, inkább legyen kicsit eltérő jó állapotú jó gumi egy jó kocsin, mint pontos méretből egy 2008 gyártású gumi egy roncson.
Bár hamár fizetem a cascot kár lenne ezen elcsúszni....K&H-nál vagyok, abban sem vagyok biztos, hogy a forgalmiból egyértelműen kiderült, hogy ez Alltrack.
Egyáltalán itt mit jelent a téli (M+S) megjelölés?
Hogy télen csak azt? Hogy télen az az ajánlott? Hogy hólánccal csak azt? Hogy azt csak télen?Illetve ott a 215/55 R16 mint pótkerék. Mi van, ha veszek egy 16-os lemezfelniszettet és felrakok 4db 215/55 R16 gumit? Ott van a matricán.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Morris
üzenetére
Kezelési útmutató, matrica a B-oszlopon, tankajtón, (ha megvan) típusbizonyítvány, stb.
Nekem mondjuk pont ebből volt problémám műszakin, a Honda csak egyetlen méretet tűntetett fel azon a bizonyos matricán, a kisebbet, én viszont a szintén engedélyezett, de alapból a magasabb felszereltséghez tartozót használom. 2x is meghúztak emiatt 2 különböző helyen, hiába mutogattam a kezelésit. Aztán megrendeltem a másik matricát.

-
tboldi
nagyúr
Az Alfára én is 215-öst tervezek venni a 205 helyett, engedélyezett méret, és a kalkulátor szerint is oké.
Szerencsére magán az autón sehol nincsenek jelölve a gumiméretek, eggyel kevesebb gond műszakin.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Ha nem engedelyezett meret akkor muszakin gond lehet, a rendor buntethet erte, illetve berendelhet szigoritott muszakira. Ezen kivul ha baleset van akkor a biztosito is belekothet (legrosszabb esetben nem fizet vagy csak egy bizonyos reszet a karnak).
VW-nel vannak erdekes meretezesek, nekem Passaton a 205/55R16 es a 215/55R16 is gyari meret volt pedig az sem valtomerete egymasnak...
-
T0mBd1gg3R
veterán
Sziasztok!
Érdekes dologgal szembesültem ma.
Az autómnak van két különböző átmérőjű 17-es gyári mérete:
205/50 R17
225/50 R17
Mindkét méretből 50 magasságába kerül egy jó minőségű (pl általam preferált Conti PremiumContact) gumi.
Jelenleg a kisebbik méretet használom aminek 637mm az átmérője, és jó ideje nézegetek gumikat a nagyobbik méretre, ami meg 657mm.
Viszont ma felfedeztem, hogy nem kerül ám minden méret ilyen sokba, sokkal olcsóbb a 225/45 R17, az csak 33ezer. Egy szetten spórolnék majd 70 ezret.
Ennek az átmérője pedig 634mm, tehát a kisebbik mérettel majdnem tökéletesen megegyezik. Mindeközben szélesebb, a kátyúk ellen jobb lenne.
Menetkomfortban sem lenne keményebb, hiszen ugyan olyan magas, csak szélesebb.Lehet, hogy nem 100%-ban a gyári méretek egyike, de azok jó keveréke sokkal olcsóbban.
-
szzo82
csendes tag
Firstaye: elírtam bocs, igazad van 185/60 R15 a méret. Köszi.
kenguru99: Köszi.
Qru: Köszi.Laufenn lesz
. -
Firstaye
tag
válasz
szzo82
üzenetére
A 180-as szélesség így gyors keresés alapján nem egy létező szélesség méret, összekeveredhettek a számok és 185/60 r15 lesz a helyes méret, ha a 2004-től gyártott "vasaló" swiftet jelenti a 2-es swift.
Ebben a méretben én a biztató nevű LEAO gumit nem találom, de amúgy is a Laufenn a minimum, ami ajánlható, de ha hosszabb távra tervez az ember érdemes feljebb menni.
A címkék valóságtartalma pedig kétséges, teszteket érdemesebb inkább nézni.
Más méret, de volt egy budget vs premium összehasonlítás [link] nemrégiben, a tomket a legrosszabbak között a legjobb, de ezeknél a gumiknál az öregedés és kopás mind elég kiszámíthatatlan dolog. -
szzo82
csendes tag
Sziasztok!
Olcsóbb kategóriában a LEAO Nova-Force HP 88 H XL, 180/65 R15 -ös méretben mennyire vállalható (ha jól láttam kínai, a LINGLONG leányvállalata), vagy inkább LAUFENN LK41 84 H legyen? (Elvileg fogyasztásra, esőre és zajra is hasonló a két abroncs.)
Egy ismererős 2-es Swift-jére lenne.
Köszi. -
Uzmany
őstag
Köszönöm a segitséget, megrendeltem a Primacy 4+
-
BrandonXXV
aktív tag
Lejárt a szerkesztési idő...
Megrendelve Automaxtól, remélem friss gyártás lesz. -
BrandonXXV
aktív tag
Köszi srácok!
Akkor így teszek
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Telinek mar meleg van, pont ebben az atmeneti idoben az igazan jok a 4 evszakosok.
-
tboldi
nagyúr
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Hessegesd el gyorsan a második gondolatot! Kerüljenek fel most a 4 évszakosok.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BrandonXXV
üzenetére
16-ra mehet a GY Vector es le van a gond 5 evre.
-
Uzmany
őstag
Sziasztok,
225/50 r18 (Toyota C-hr) méretben mit javasoltok nyárra? Sok német autópályára és a prémium kategóriából. A gyári szereltje michelin primacy 3 volt és elégedett voltam vele.
Köszönöm előre is. -
MaddeNNNN
addikt
Tavaly júliusban vettem az autót, azóta mentem vele kb. 12000 km-t. Nem nagyon figyeltem mennyire kopik mert vagy '22-es vagy '21-es gyártású gumik vannak rajta plusz most céges kocsi van nálam így meg sem tudom nézni
De jövő héten ha visszacserélem csinálok pár fényképet.A süvítésen kívül más kirívót nem vettem rajta észre, bár még vészfékeznem egyszer sem kellett vele. Párszor volt autópályán 1-2 komolyabb fék de nem éreztem hogy mászna az autó. Amit viszont megjegyeztem hogy nagyon jól tapad kanyarokban, párszor mentem vele dunántúlra Pécs környékére nyirkos/nedves kanyargós kis dimbes-dombos utakon keresve a tapadási pont határát de nem tudtam olyan gyorsan menni vele és nagyon élveztem, bár alapból lapos és széles az autó (1.4T csapotthátú Astra).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Automax szallitas rendben es eddig mindig friss gyaratsu gumit kuldtek.
Ha engedelyezett a 16-os meret ra, akkor arban jobban jarsz. Mar ha van 16-os felnid, mert ha azt is venni kell akkor elolvad az arelony.
-
BrandonXXV
aktív tag
Automax.hu-ról és téli-nyárigumi.hu-ról (Kiss gumi kft) szinte forintra pontosan ugyan annyi lenne a GY 4 évszakos, szállítással együtt. Mindegy honnan rendelnék, vagy van valami előny/hátrány velük kapcsolatban?
Amúgy a gyári méret 17 colos alufelni, ezt a méretet ne erőltessem a 16-ossal szemben?
Persze árban van különbség...
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
Morris
üzenetére
Marsó, G.P. Gumi
Egyelőre csak kíváncsiságból néztem. Most egy Kleber Quadraxer 2 XL van fent de vizes, hideg időben kegyetlen mód süvítenek. A gumik nem laposak, 2.7 bar van mindegyikben de némely aszfalt keveréken tényleg olyan mintha villany autó lenne a J Astra.
Még ezt a nyarat megvárom velük, aztán jövő télre váltok. -
Morris
veterán
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Igen, jól meg kell nézni, hogy honnan veszed a gumit, mert elvileg csak a partnerüktől vásárolt gumik játszanak.
-
Morris
veterán
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Sajnos odáig nem jutottam, mert időközben autót cseréltem. A gumik pedig mentek vele.
-
t1
veterán
Bár nem emlegetitek de én megvagyok elégedve a Continental ASC-al, eddig minden téren jobb mint az előd Nexen 4S volt.
-
MC Pite
veterán
Másoknál is hasonló volt a tapasztalat mint nálam (kb 2 év?) a 4S²-vel?
CC2 tippre 3 télig lesz jó, akkor már megéri a felárat.Kaptam téli szettet (randa alufelnin) a C4 ST-hez, gondolkodom hogy CC2 fel a gyári kerékre, aztán ha nyáron nem elég jó, átrakom a másik felnire télire. 80-100k/szett árnál és évi 30k km-nél nem gondolkoztam ezen a nagyobb autónál, de már kevesebbet megyek és 200+k egy szett rá (és ugye kettő kéne).
-
chopin42
őstag
válasz
F_Zolee
üzenetére
facebook marketplace: ami szóba jöhetett, az vagy elkelt, vagy egy kupac fos volt. Persze ha elkelt, akkor is vígan fent volt a hirdetés. Képek néha magukért beszélnek, már nem úgy értve, hogy milyen jók...Keresés hiába pontos, minden sz@rt feldob. Úgyhogy vagy maradnak amit eddig találtam, vagy veszek valami újat dupla áron, de az legalább hibátlan, 6jx15" 5x100 et 36-42. Már azt is néztem, hogy osztókör átalakítóval hogy jönnék ki, mert ami értelmes volt méág, az mind 5x112, mert ugye kedves vw-nek feltétlenül kellett váltani a második generációra...
Gumival együtt árult felnik külön sort érdemel: általában használhatatlanok, de azért beleszámolják. -
tboldi
nagyúr
válasz
MC Pite
üzenetére
Nálam is a kalapban van a CC2 a talján taligára (aka Alfa Romeo MiTo), bár kicsit másabb hangolású lett, mint a CC+, de azt nagyon szerettem a Jazzen.
A másik versenyző a Hankook H750, olcsóbb (160k vs 220k), de várhatóan hamarabb romlik, mint a Michelin.Az említett Suzuki topikban már 2-3 napja megy a diskurzus, vannak az előítéletesek, akik sosem próbáltak modern 4S gumit, és vannak a tapasztaltak, akik próbálnak rácáfolni a prekoncepciókra inkább kevesebb, mint több sikerrel. Én is próbáltam, de már elfáradtam.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Inlfacio miatt max stagnalas lesz arban, olcsobb nem.
-
BrandonXXV
aktív tag
válasz
svedmalac
üzenetére
Szia!
Köszi, minden tapasztalt jól jön!
Quatrac 27e/db körül már van, Goodyear 34e/db körül látom.
Mindkettő szimpatikus és az ár nem, mondom, hogy nem számít, de összességében ne ezen múljon.Az árak vajon, hogy mozdulnak 4 évszakos gumiknál így tavasz-nyár körül?
Érdemes lehet várni, olcsóbb lehet még bármelyik. -
MC Pite
veterán
Qru, most is egy Kamiq áll mellettem(5 csavaros kerék, tán átvették a kompaktokét egy az egyben), szintén 205/60R16, avagy 205/55R17 (ahogy az oktávokon is). És egyre több típuson ez az új sztenderd.
-
zeus_2k14
senior tag
Nos, megvan. A Nokian volt hátul, a Michelin elől. A Bal első az 1es, a bal hátsó a 3as, a jobb hátsó a 2es, a jobb első pedig a 4es lesz. Jó úgy?
-
Morris
veterán
Találtam egy "új" alternatívát: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 (225/45R17)
Van vele tapsztalata valakinek?A Hankook Ventus Prime 4-et elvetettem a gyors öregedés és a gyors kopás miatt.
A fentin kívül versenyben van még a Continental PremiumContact 7 illetve a GoodYear Efficientgrip Preformance 2.
De egyszerűen nem tudok dönteni. -
v1kt0hr
tag
Kicsit félek az öregedésétől a Kumho-nak.
Régebben voltak vele öregedési problémák az internet szerint...
215 55 R16 ban legjobb ár-érték arányúnak tűnik az ecsta hs52.
205 55 R16 ban pedig a Falken Ziex Ze 310.Szerintetek ha 6-7 évre tervezek vele, melyik mellett döntsek?
A 215 jobb optikai és menet tulajdonságokkal bír ha jól sejtem.. -
kenguru99
senior tag
válasz
zeus_2k14
üzenetére
Asszimetrikus gumi, nincs forgásiránya. Ha nem lett jelölve, akkor nehez lesz megmondani melyik hol volt. Ha van esetleg tolómérőd, akkor a kopási képből, lehet, hogy be lehet azonosítani. Vagy ha mind a négyet hasonló minőségben lefotózod, akkor lehet, hogy tudunk segíteni.
A belső széle egyébként eléggé meg van kopva, ami futómű hibára utalhat. -
svedmalac
tag
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Szia!
Nekem ugyan a Quatrac van a C5-ön 16-os méretben, de több, mint tökéletes.
Jelenleg 27ezer van benne, kb. 8-9ezrenként fel lett cserélve elöl-hátul.
Egyedül akkor volt kicsit bizonytalan, amikor full jeges volt az út egyszer januárban reggeli órákban. De az egyrészt télivel is hasonló lett volna, másrészt meg 110-zel mentem. Visszavettem kb. 80-ra azon a szakaszon és ennyi.
Ha ideje lesz, ugyanezt veszem. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Teljesen ok, rendeltem mar toluk gumit en is.
-
BrandonXXV
aktív tag
[Ez] mennyire megbízható hely, beszerzési forrás vajon?!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Meg nincs fent az auton.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BrandonXXV
üzenetére
En nem adtam erte meg a felarat (Vredit vettem) de ha nagyon rossz az ido (jo, jeg) nem megyek sehova kocsival. Ha neked kell(het) akkor erdemes a GY-t venni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Új AKRACING CORE EX gamer szék
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- LG 39GX90SA-W - 39" Ívelt Smart OLED/ WQHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / G-Sync & FreeSync
- Samsung Galaxy S24 Ultra 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, beépített S Pen, Galaxy AI 12/256 GB
- BESZÁMÍTÁS! ASRock X870 R9 7950X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4090 24GB Be quiet Pure Base 501 LX white
- Xbox One S 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)