Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rbalint88
veterán
válasz
diegho
üzenetére
a tesztek a topikban vagy a internetbe' megtalálhatók, kereső használata javasolt.
szóval ha 23 a CC, 26,6 a külön téli-nyári, meg a felni, akkor az 34ezer Ft különbség a garnitúrákra nézve alsó hangon. na most annak, aki megy évi max 15e km-t, ez egész egyszerűen nem éri meg. plusz azt se felejtsük el, hogy a CC egy erősített, XL-es gumi és általában a kategóriában elérhető legnagyobb sebességindexű is, ezek külön-külön guminként sokszáz, esetleg ezer Ft-os nagyságrendű tételek. -
diegho
nagyúr
válasz
rbalint88
üzenetére
Hol vannak azok (minimum 3) tesztek, amik azt mutatják, hogy az Apollo egy jó 4 évszakos gumi?
Ezt a kínai gumis témát pedig felejtsétek már el. A méretemben 185/60 R15 arukereso.hu árai szerint:
CC: 22900
GY: 23170
Firestone WH3 (Adac jó minősítéssel): 12950
Kumho KH27 (Adac jó minősítéssel): 13700Valóban drágább ~4k-val a két gumi, de mindkét gumi az erősen ajánlott kategóriából való, nem pedig kínai fos. Ha a Kumho-t a még mindig használható Infinity Ecosys-re cserélem (10230), ami szintén ajánlott Adac szerint, akkor ugyanannyiból jövök ki, mint a CC-vel, vagy a GY-el és még mindig nem vettem fost.
Hozzátenném én már 2009-ben is vettem 4 évszakos gumit újonnan és használtam is, semmi bajom nem volt vele (Kléber Quadraxer), de azt akkor azért vettem, mert téli és nyári szettre is szükségem volt. Most a nyárim még 1 szezont simán kibír, a téli ha enyhe a tél talán elmegy szintén egyet, de már kezd repedezni, ezért cserélni fogom. Nekem a CC-t megvenni jelenleg nem biztos, hogy jó ötlet lenne, a gumisom 150 HUF-ért centíroz és szerel kereket nekem, szóval az ilyen költségeket ne számoljuk, mert nem tényező.
Egy módon lehet jó választás a CC, ha a jelenlegi nyárit jó áron el tudom adni.
-
rbalint88
veterán
válasz
choco01
üzenetére
most vezettem egy Grande Punto 1.3 jtd-t CC-vel, kurva jó ez a gumi szárazon!
diegho: Apolloé a Vredestein is, majdnem megegyező teljesítményt nyújt a tesztek szerint, mint a Vredestein. tesztek alapján nem rossz, főleg az árához képest. nyilván mérete válogatja, két fos kínai szettet lehetne venni egy CC vagy GY árából, de minden körülmények között rosszabb lesz ÉS kell hozzá felnit venni (minimum 20ezer) ÉS szarakodni kell vele.
-
-
Most értem haza a II. fadd-dombori street car találkozóról. Volt néhány szépség, de ezt a 22-es felnit meg akartam mutatni:

Ráadásul Conti Sportcontact 6-osokkal volt szerelve, azt hittem az a gumi még nem is nagyon van forgalomban. Elég jó a mérete is:

Egyébként egy Shelby 500-as volt, elég patent autó volt úgy mindenestől.
[kép]1
[kép]2
[kép]3 -
Skillet
addikt
-
-
Skillet
addikt
Na várj... szerinted a peremvédő hiányától lesz az összkép csúnya?

Én meg de örülnék, ha az enyémen nem lenne, borzalmasan elrondítja az egészet.Marja a só? Az alut lehet, de van rajtuk fényezés, lakkréteg... pont semmi baja sem lesz a felninek.
Én télen-nyáron alun járok. Biztos, hogy nem fogok acélt rakni az autóra.(#14086) Calogero

(#14082) choco01
Ezek szerint te vennél cc-t, de nem használnád télen?
ennek mi értelme van 
-
Calogero
addikt
Ha nagy a hó van fel kell tenni ezt, minden másra ott a Michelin CrossClimate
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
diegho
nagyúr
Ha már 4 évszakos, akkor a Hankook Kinergy 4S-t miért nem ajánlja senki?
-
gg72
veterán
válasz
choco01
üzenetére
Télen még nem, de Qru igen, a Mátrában próbálta és elégedett volt vele, erről is írt a topikban. Én teljesen elégedett vagyok vele eddig, de ahogy korábban is írtam, egy családi autón van (120LE), keveset, évente kb. 7ezer km-t megyünk vele, akkor is leginkább BP-en és autópályán, ilyen feltételekre ideálisnak gondolom.
-
choco01
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
54 lóval csak úgy lehet.

TaaT: Gondolom tavasszal-nyáron-ősszel remekül teljesít a CC, csak a télen gondolkozok a Vredesteinen, mert ugye az rendelkezik téli mintával, meg a tesztek alapján jól kapaszkodik a hóban.
gg72: Gondolom szárazon meg alapból jó, nem?Te mentél már vele télen?

-
TaaT
nagyúr
"de nem peremvédős"
Van olyan kép amin peremvédős, és van olyan amin nem.
"hogy néz ez ki alufelnin?"
Úgy mint minden gumi.
"+Alut marja a só télen."
Hát még az acélt.
Amúgy meg alig van rendes tél már idehaza, durván sózni meg az osztrákok szoktak nem mi. 
Amúgy meg ez annak nem alternatíva akinek valami extrém méretű nyári kereke van, én pl nem szívesen közlekednék télen 18-al. De akinek a téli-nyári 16 annak ez tökéletes.
-
choco01
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
140-él nem nagyon megyek gyorsabban
de mire gondolsz, miért nem bírná?Nekem a lényeg hogy esőben is legyen stabil a kanyarokban, meg ne csúszkáljon összevissza.TaaT: Pest megyében lakok, télen kis esélyt látok hogy felmegyünk a Mátrába, inkább Pestre, vagy valahol vidéken fürdeni, másra nem kell csak helyben.GY -t sokallom 20k/db áron, Michelin 17, Vredi 15 durván.Az is megzavar hogy van olyan teszt ahol jobban teljesít a Vredi mint a CC agy GY, pl. Autobild .
-
rbalint88
veterán
válasz
choco01
üzenetére
Amugy ahogy TaaT is irja, ha dimbes-dombos helyen laksz, ahol tenyleg van ho, akkor eleve nem negyevszakosban kell gondolkodni vagy legalabbis a teli teljesitmenye kell mervado legyen. Es akkor marad a GY vagy a vredi vagy apollo. CC-nek nincsenek a kis barazdai, amik hoban, jegen igazan tudnak kapaszkodni, ugyhogy teligumikent ilyen szempontbol atlag alatti teljesitmenyt nyujt, ami meg mindig jobb, mint egy oreg, hasznalt felso kategorias teligumi produkcioja. Ha azzal elvoltal, CC-vel is elleszel. Ha egesz evre kellene gumi, en is tuti azt vennek, pedig en is utalom a Michelint

Nalunk egyebkent pont az van, hogy bar a varosban vagyunk, de pont egy olyan kis utcacska, ami zsenialisan le tud fagyni es a hokotro nem jon be, ugyhogy valaszthatok, hogy lefele kikorcsolyazom egy ures telekre vagy meglrobalok felfele kimenni, amit a sok botlabu mar felcsiszolt... Eddig mindig kijutott felfele, csak neha volt elotte kis edzes a holapattal
de mar nyarin is mentem ki ott, igaz automataval,de jegen. -
rbalint88
veterán
válasz
choco01
üzenetére
nézd, nekem is volt olyan Kléber téligumim, ami 3 cm hóban elvérzett, meg ugye a user error faktort se hagyjuk ki az egyenletből

én nem félnék tőle, ha nem vagy teljesen botlábú, akkor nem lesz vele problémád szerintem.valószínű 195/65r15 lesz. ez eggyel nagyobb, mint a hivatalos lenne (185/65r15 v 205/60r15), a nyári, szintén gyári 205/55r16-nál 3mm-rel nagyobb. koppra kitekert kormánnyal se kellene beleérnie semmibe.
-
TaaT
nagyúr

-
rbalint88
veterán
no, nézegetem folyamatosan a gumiárakat, meg hátha kezdik összeszedni magukat a gumisok és feltölteni a készleteket, aztán meglepődve láttam, hogy az apollo 4évszakosa 14k/db-ért meglőhető, a vredi q5 17,5k, cc 20k. és azért ennyire nem rossz az apollo

-
stickermajom
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
Részben ilyen KTI-s felmérés volt, a vezetést befolyásoló tényezőkről, ezért volt "telefonálás" és víz ivás. Na azóta nem iszom az autóban, mert esélyem nem volt semmire, ha ott volt a palack.

Ha elvettem a gázt és időben ellenkormányoztam, akkor szépen meg lehetett fogni, közben a DSC próbált beavatkozni, hogy egyenesben tartsa. Azt sajnálom, hogy nem próbáltam meg kikapcsolt elektronikával, mert nem jutott eszembe.
-
rbalint88
veterán
válasz
stickermajom
üzenetére
ez a palackos jó trükk, nekünk a gyorstalpalón nem volt, de az tűnt fel, hogy kis gázzal sokkal jobban irányban maradt az autó (fwd)
Kornél: most nekem is hátul van a jobb (6,3 vs 6,5), de jövőre biztos a húsosabb kerül előre
amúgy fwd-nél gáz, rwd-nél motorfék tud segíteni, ha elkezdene megkerülni a segge. de tempónál leginkább csak az ima 
-
stickermajom
addikt
-
Kornel
veterán
válasz
stickermajom
üzenetére
Azert amikor igazán elmegy a hátulja, azt nem nagyon fogod meg.
Tapasztalat, szerencsére csak 2 padka volt az útban, nem jött szembe senki...
Mondjuk én beszélek, akinek mind a 4 gumim 3,5 mm korul van 😂 -
Kornel
veterán
válasz
stickermajom
üzenetére
Az biztos jó lesz ha a hátsó úszik fel

-
stickermajom
addikt
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
HussarF
üzenetére
"A gumiabroncsok rendszeres és megfelelő felcserélése elősegíti az abroncsok egyenletesebb kopását. A gumiabroncsok átcserélését ajánlott 5000, de legfeljebb 10000 kilométerenként elvégezni. Cserénél célszerű a hajtott kerekeken levő abroncsokat azonos oldalon a nem hajtott tengelyre, a nem hajtott tengelyen levőket pedig a hajtott tengely ellenkező oldalára felszerelni. Összkerékhajtás estén mind a négy abroncsot átlósan célszerű cserélni." - [link]
-
válasz
Kornel
üzenetére
Az hogy a hátsóknak kell jobbnak lenniük nem feltétlen igaz. Inkább csak egy abból levont következtetés, hogy az emberek nagy része jobban tudja kezelni az alul-, mint a felülkormányozottságot. De aki mondjuk hátsó kerekes autóhoz van szokva, az valószínűleg ahhoz is hozzá van szokva, hogy megindul a fara kanyarban gázadásnál. Ha átül első kerekesbe, akkor sem fogja zavarni, ha néha kicsit kúszik a fara.
-
-
Gergőke88
addikt
Igértem a CC képeket
11500km van benne kb, Ford Focus 2 1,6tdci
[link] -
Skillet
addikt
válasz
choco01
üzenetére
Akkor nézzük

Igazad volt, van -ha nem is sok, de- egy más méretre is nyomás. De ez a mankókerék.

Igaz, ez nem a tanksapka, hanem a vezetőoldali ajtó B oszlop.
Ez meg a tanksapka ajtó

Bukta
(#14036) rbalint88
Ezek tükrében, a 225/45/17-re marad elöl a 2.5, hátul pedig a 2.3. -
kenguru99
senior tag
válasz
diablo1984
üzenetére
-
rbalint88
veterán
válasz
Skillet
üzenetére
az elvileg nem kellene befolyásolja, mert az átmérőt, ezzel pedig az oldalfal magasságát nem befolyásolja a szélesség.
abból amit elmondott a gumis anno, kb annyi a lényeg, hogy a gyári mérethez megadott nyomás a kiinduló alap és az abban levő levegőmolekula-mennyiséget kell beleszuszakolni a nagyobb kerékbe is. szélesebbe nyilván arányosan több molekulát kell ugyanakkora nyomáshoz. -
Skillet
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
Akkor: nálam, a gyári 16"-os felni helyett jött 17"... gyári nyomás 2.3 elöl és 2.1 hátul.
Ebből lesz 2.5 és 2.3. Idáig oké. De mi van akkor, ha volt szélesség növekedés is? 205mm-es gumik helyett 225-ösek lettek, vagyis 20mm-t nőtt a gumik szélessége.
Akkor hogyan alakul a guminyomás?
-
rbalint88
veterán
válasz
diablo1984
üzenetére
van egy olyan ökölszabály, hogy 1" méretnövekedéshez 0,2bar nyomásnövelés kell.
-
Calogero
addikt
válasz
diablo1984
üzenetére
-
diablo1984
veterán
sziasztok
205/55 r16-os goodyear guminak laguna 1-esen mi a megfelelő nyomása? mert a kocsi könyvében csak 15ös gumik vannak felsorolva.....
-
csibor
addikt
Van értelme írni pár sort, esőben is mentem vele egy keveset. Apollo Alnac 4G All Season . Egyetlenegy hibája jött elő, murvabányát tudnék nyitni. Annyi követ gyűjt össze. Átlagos használatban teljesen jó. Halk, tapad, esőben ( 20 perc tapasztalat ) is használható. Saját benyomás alapján, átlagos használatra megfelelő. Tempósabb haladáshoz inkább CC javasolt. Annál puhább keverékből van.
-
choco01
addikt
-
choco01
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
És ez a GY nyári kopására valamit?Azért mert téli keverék.
Jelenleg egy lassan 10 éves Stella Matador MP15 van rajta, és ezzel is ha satuzni kell, ha hirtelen irányt változtatni eddig hálistennek stabilan megoldottam.Szárazon nagyon jól fogom a kanyarokat vele, nedves úton volt már instabilitás de nem mindig.Szóval ennél elvileg a Vredinek is sokkal jobbnak kell lennie, pedig hát én ezzel is megvagyok, csak Októberre már mindenképp kell egy új 4 évszakos.
-
Láttátok az új P ZERO-t? Brutál jól néz ki a mintázata. Kíváncsiságból meg akartam nézni, hogy mennyibe kerülne az én méretemben (szerintem, ha azt mondom, hogy 70ezer darabja, lehet alulbecsülöm), de nem kapni még sehol. Kíváncsi vagyok mikor terjed el jobban. Megmozgatja az ember fantáziáját egy ilyen abroncs

-
rbalint88
veterán
válasz
choco01
üzenetére
az itteni tapasztalatok alapján a CC jó télen is. rontani nem fog a 175-ös gumi a tapadáson, sőt

-15 fok, hó? olyan rég volt, hogy már nem is emlékszem rá
de ha jól emlékszem, régebbi polo, nem versenyautó, jó lesz a vredi is, így is jobb lesz, mint akár a téli, akár a nyári gumik az autó gyártási idejáből
tboy93: és mennyire zajos? igazából az a bajom, hogy marhára nincs kedvem a téligumi búgásához és kenődéséhez, amikor rendes tél meg nincs... amúgy meg a téliguminak az a dolga, hogy hóban jó legyen, szóval ez nem szempont, inkább aszondjad meg, hogy vízen és szárazon milyen

-
choco01
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
2 option van: 165/70/14 ez van most, a másik a CC miatt lehetne a 175/65/14 nem tudom milyen lenne a 165 után, vezetés élményileg, tapadás, komfort szempontból a szélesebb gumi.
A másik a GY 4évszaktól azért félek, mert ugyen téligumi alapú, és oké hogy télen nagyon király, de nyáron?40 fokban nem nyúlós, nem kopik nagyon, nem nyikorog kanyarokban?!

Mert tél nagyon nincs az elmúlt 1-2 év alapján.Viszont a CC meg Vredi jó nyáron az meg kérdés hogy egy -15 fokot hóval hogy bírnak.

Szerk.: Téliből nekem Nokian, Michelin jön be leginkább.
-
rbalint88
veterán
válasz
choco01
üzenetére
jah, jó kemény ára van a JóÉvnek.

Mekkora méret kell neked? Én a tök sztenderd 195/65r15-öt nézem, ott a Vredi 91H súly és sebességindex mellett 17,5k, a CC 95V 19,3, szerintem ott megéri a felárat.
viszont most találtam egy olyat, hogy Pirelli Cinturato Winter, ha ez normálisan tapad és tényleg ilyen halk, akkor nem szarakodok négyévszakossal, ez lesz 17-ért. Aztán ha elkopnak a nyári Hankukik, akkor lesz egy közepesen sportos gumi a helyükre.
napaszme, az egyik helyen 66dB-t írnak rá, a másik helyen meg 71-73dB között. ha az utóbbi, akkor köszinem, 3/4 áron van hozzá képest a hankook télije (w452), ami már szerepelt teszteken és tök jó. -
choco01
addikt
válasz
choco01
üzenetére
* azért vennék Vredit
A GY is benne volt a pakliba, azért vettem ki mert dárágább mint a CC meg a Vredi jóval, meg mert nincsenek akkora havak nálunk.
A Nokiant és a Uniroyalt is néztem, de csak a Nokianról volt 1 teszt talán, aztén ennyi, azért a Vrediről több teszt volt.Így maradt CC, Vredi, valakinek kikell próbálni a Vredesteint, nyáron, meg esőben szerintem jó lehet, kérdés hogy télen hidegben, havon hogy teljesít valós körülmények között, mert teszteken megállja a helyét.

-
rbalint88
veterán
-
rbalint88
veterán
válasz
choco01
üzenetére
ha egyedüli kerék lesz, akkor inkább a CC, mint a Vredi. Feltéve ha nem valami könnyen fagyós dombon-hegyen laksz és nem sokat jársz síelni. CC inkább nyáriasabb, Vredi inkáb téliesebb. Bedobnám még a GY Vector 4seasons Gen2-t a pakliba, csak hogy aztán tényleg ne tudj dönteni
Nyáron majdnem CC szint, télen jó téligumi szint. -
choco01
addikt
Gyakorlatilag akkor alig lenne ballonosabb nem?
Szóval csak szélességében változna lényegeset?!
A tanksapkába 185/60/14 van írva a 165/70/14 méret mellett 14-es felnire.
De ez drága és hiányos méret, akkor biztos jó a 175/65?tboy93: Mit írjak le a felniről, hogy meghatározzuk elég széles-e?

Új hozzászólás Aktív témák
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Újszerű Dell Latitude 7400 14" FHD IPS, i5 8365U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Zalman T3 Plus DeepCool 400W
- Zebra ZP505 EPL hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ennek mi értelme van 

Félre ne értsd, a hátsók sem rosszak, de van különbség köztük.