Hirdetés
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rbalint88
veterán
válasz
zoo8800
üzenetére
Azzal pont hogy nyaron kell ovatosabbnak lenni, mivel gyakoraltilag egy napocska matricas teli gumi. En biztos nyariasabb mintat vennek vagy maradnek a ket kulon szettnel. Nyari korulmenyek kozott az a nokian inkabb egy atlag teligumi szintjen van, mint egy negyevszakosen. Nezd meg a totalcar tesztet, alig jobb melegben mint a teli gumi es mallik szet a futofelulete.
-
bul07
nagyúr
Elég körülményes felrakni
Én ilyenre gondoltam
Egyet egyet a hajtott kerékre és készPersze egyszer kétszer érdemes rágyakorolni de sokkal gyorsabb ilyet felrakni mint a hagyományost vagy amit te linkeltél
Amúgy nekem egy bajom van a hóláncokkal hogy limitálva van a sebesség
Volt hogy mentem hófúvásban onnan tudtam hogy merre van az út hogy fél órával előtte elment a Postás 7.5t kamionja a nyomát követtem a nagy fehérségbe
Nyomtam neki vagy 50-60-al egyszer csak egy nagyobb hóátfúvás az úton, de akkora hogy amikkor belementem a motorháztetőtől magasabb volt és csúszott rá a szélvédőre a hó, olyan 20-30m hosszan lehetett, mire átértem épen csak 15-el ment a kocsi hiába nyomtam neki a gázt csak lassult, ha nem lett volna elég lendület akkor ottragadt volna a kocsi -
nesa
veterán
válasz
focvis
üzenetére
Vagy a cucc a folyékony hólánc .
-
válasz
molnarpeter
üzenetére
Az a neve, hogy "Tekute Rzetezi" vagy vmi ilyesmi, még a 80-as években vett apám CS-ben. Asszem' fenyőgyanta van a spray-ben; én "használtam el"* a BMX-en télen iskolába menet.
*használtam el = hülyéskedtem el.

Szerk. A cucc neve (majdnem) helyesen: Tekuté Retézy. [link]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
molnarpeter
üzenetére
Csak kicsi szellozolyukak vannak de igy jar aki proszto es acellal jar.
Az a spry sem rossz, csak hamar lekopik a feluletrol de ideiglenes segitsegnek ok.
-
Richard!
addikt
válasz
molnarpeter
üzenetére
Valami wd-40 lehetett, nem?

-
molnarpeter
nagyúr
Haver Tátrában valami sprayt fújt a Felicia gumijára, egyszer sem maradt le az összekerekes Tucsontól

Ki kéne próbálni a karmokat acélon, hogy mennyit bír, mielőtt elnyíródik - ha egyáltalán elég hosszú. Nekem is jól jött volna terepen párszor FWD mellé, de acél felni adott...
-
Jaded
őstag
válasz
Doki16
üzenetére
Én tegnap feltettem, mert később nem tudom mikor lesz rá időm. Viszonlag sokat járok éjjel és korán reggel, nekem a nyári Conti ilyenkorra már "felkeményedett" a 2-5fokban és csak pattogott. Mondjuk azért tapadt is.
Most mentem kb 100km-t a Kleberekkel, halknak halk, de nyílván kicsit kopnia kell, mert az ívről vitt lefelé. Meg ugye most 10fok van. -10-ben gondolom azért jobb lesz. "Nyárinak" eddig nem jó😃 -
Qru
MODERÁTOR
Az a bajom, hogy a hókarom csak küllős alu vagy struktúrált lemezfelnire megy fel. Van még textil hólánc de arról még nem nagyon találtam tesztet, hogy mennyire jó/nem jó...

-
bul07
nagyúr
Lehet venni egy két ezer forintért ilyen felcsatolható műanyag hóláncott
Ahol nem elég a 4évszakos vagy van egy kicsit nagyobb hó, egy perc alatt felcsatólható és go, ahol meg már nem kell 1perc alatt leszedhetőAki a 2002-2003-as telett végigautózta az nem ilyed meg semmitől
Milyen volt már az a tél, 4főút dupla sávos részén Szolnoknál csak egy kacskaringós nyom volt, nyomon kívűl meg 50-100cm hó, meg végig a 4-en 5-10cm vastagon volt rátaposva a hó, talaj marókkal próbálták felszedni
-
zoo8800
veterán
Na, végül úgy döntöttem, hogy áttérek négy évszakosra, Nokian WeatherProof lesz. A nyári meg megy a Hahura.
-
Doki16
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Tényleg ennyire ütős lett az idei keveréke a Krisalp HP3-nak? Van már vele valakinek tapasztalata?
HP2 volt nekem a Passaton, de nem szerettem. A CC+ jobb volt nála. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Tom1939
üzenetére
Impreza. Persze elakadni ezzel is ellehet ha túlvállalod magad, főleg ha elhiszed a marketing rizsát, hogy ezzel felülírod a fizikát is. Pláne a CC-vel... de ha közúton maradsz ahol nincs méteres hó akkor nincs gond és sokkal agilisebb az úttartás és az elindulás terén mint egy 2WD-s téligumival.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Hát azért valamennyire kell tapadnia ha megindul vele, egy elhasznált 10 éves eleve vacak nyárin szerintem egy allgrip se menne fel a havas hegyre.
Nyilván féktáv másik kérdés, ahogy el is hangzott. Ha hegyre járnék akkor vagy téli vagy téli irányultabb 4 évszakos lenne. De Mátránál nagyobb akadályba én télen biztosan nem ütközök (nem síelek, én teniszre szórom a pénzem
) , ezért nekem a CC+ szereplése is megnyugtató. -
válasz
SeatZola
üzenetére
10-12 évvel ezelőttről van tapasztalatom TS830-cal (nem 830P, sima 830); összességében jó volt. Az nem tetszett benne, hogy autópályás nagy sebességről fékezve olyan érzés volt mintha "megbicsaklott" volna az autó a mintázat lamelláin - úgy éreztem olyankor külön életet él az autó és gumi mintázata.
Ha kb. azonos a kedvezmény mindegyikre, nálam ez lenne a sorrend: Michelin, Dunlop, Kléber az ára miatt, GY (régebbi minta), Conti (régebbi minta).
De Neked jobban számít a havas teljesítmény, ezért passz, hogy melyik Neked a legjobb. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Tom1939
üzenetére
Mátrában van telkünk a céges 2WD+TS850 a sajátom 4WD+CC. Ott kezdődik hogy már az úttartás is tök más dimenzió de ahol nem megy fel a 2WD+TS850 csak lendületből ott ha megállok és úgy indulok is lazán felkocog a 4WD+CC. Nem mindenható a 4wd sem de nagyobb hóban a 2wd csak lendületből boldogul.
Egyébként nagy dicséret az AllGrip-nek (több szomszédnak is az van) teljesen korrekt rendszer.
mod:
Persze jó a TS850 a maga nemében, havon fékútban messze veri a CC-t azt mondanom sem kell.

-
SeatZola
őstag
válasz
SeatZola
üzenetére
Nos Urak!
Akkor az ajánlataitok tükrében ezek maradtak:
1. Continental H TS 830P XL - 40.611
2. Dunlop H SP Winter Sport 5 XL - 41.176
3. Goodyear H UG Performance Gen1 XL - 41.176
4. Michelin H Alpin 6 XL- 42.175
5. Kleber Krisalp HP3 XL - 30.635A megadott árak már a szerelt árak és ezekből még jön le kedvezmény nekem. Ennek tükrében melyiket?
Leginkább a Dunlop/GoodYear/Michelin trió tetszik, mert a Contiról nincs infóm és Klébert meg láttam egy egy szezont futottat és nem tetszett amit láttam.
Ilyenek:

Nekem kicsit olyan, mintha nem is téli lenne, azok az apró kis barázdák, amik szépen tudnak kapaszkodni, azok itt hiányoznak.
-
SeatZola
őstag
-
Speeedfire
félisten
Köszi srácok!
Elkoptatni azért nem nagyon "akarnám", mert szeretnék 18-ra váltani a tavasszal.
A felújítás még tavasszal volt, nem volt tervben a csere. Csak most a nyár végén jött ez a méretváltási ötlet.
Megálmodom még, hogy mi legyen. -
rbalint88
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Focvis kalkulacioja helytallo sajnos. Mar az otos-hatos golf es tarsai a meno, a felujitas eladasnal ablakon kidobott penz, azt meg alapnak veszik, hogy jo a gumi. Most raadasul kereslet sincs, mindenkintelit vesz, nyarit csak a nepper lelkuletu egyenek vesznek, de ok is csak nagyon olcson, mert tudjak, hogy aki eladja most, annak telire kell a penz es szoritja az ido.
-
válasz
Speeedfire
üzenetére
Őszinte válaszom következik.

Használd el róla a gumit 2-3 mm-ig, és add el akkor, úgy kevésbé fog fájni. 100-120 K.
Most sajnos nem nagyon kapsz érte többet 150-160-nál; gyorsba 120-130 K. :/Csak a felni 80-100 K. Régi típusú az osztókör, hatalmas a kínálat, fogy a kereslet rá.
Csak a gumik 60 K. -
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
van egy 17-es ibiza cupra felnim, frissen szinterezett, peremezett. Hozzá 4db tavalyi dotos, kb 10k km-t futott gumim (dunlop sp sport max rt2). El szeretném őket adni, de nem igazán tolonganak érte. 230k volt az indulok, most lejebb vittem 210k-re de így sem igazán. Mi lehet a reális ára? Nem akarom minden áron eladni, de sokat sem szeretnék bukni (160k + 120k volt nekem a szett). -
Kornel
veterán
válasz
SeatZola
üzenetére
Elhiszem, de arányaiban akkor is többet találkozol száraz és vizes úttal, amin biztosan rosszabb egy extrém téli gumi, mint egy mindenhol jó, de sehol sem kiemelkedő átlagos abroncs, legyen az akár egy TS860, vagy egy Alpin 6.
Örülök, hogy vannak még ilyen helyek, egyszer elnézek arra, a nagyfaluban úgyse látunk ilyet.
(Ha meg elakadok a négyévszakossal, akkor szólok nektek
) -
SeatZola
őstag
válasz
Kornel
üzenetére
Tavaly úgy 4-5 alkalommal csak hólánccal engedtek fel a Mecsekbe. Minden évben többször is van itt nagy hó és tovább megmarad, mint a városban Pécsett vagy Komlón. Én minden nap e kettő között ingázom kocsival. Amikor leeseik a hó, akkor 3-4 napig nagyon szar, amíg le nem takarítják teljesen. Plusz amint lemész a főutakról, akkor nagyon sok helyen nincs takarítva, csak a szűz, majd a letaposott tömör jeges hó van. Amikor meg picit is olvad, akkor tiszta víz az egész hegyi út és rá is fagy.
Szóval itt nálunk elkel a jó téli gumi! -
nesa
veterán
válasz
kenguru99
üzenetére
Egyébként szerintem teljesen jó erre az égövre is, ezt a gumit nem kereskedő hozta be, hanem én rendeltem pár ezer km-el északabbról, de pl Ausztriában is kapható.
Szóval csak annyi hogy én megvenném újra ha szűkségem lenne rá, 2 éve 3 gumi közt őrlődtem
Michelin x ice xi 3,
Nokian Hakkapeliitta (talán r2 már nem emlékszem)
Continental ContiVikingContact 6
Azért adtam jelentést róla hátha más ilyesmin gondolkodik.
(#28753) Kornel
Nem az a lényeg hogy hányszor, de nekem menni kell nincs más opció, szóval ha 2 évente csak 1x lenne nekem már akkor is megéri...
-
kenguru99
senior tag
válasz
rbalint88
üzenetére
Értem, bocs nem hirdetés. Gondolom egy magyar gumis topikban viszonylag ritkán merül fel, hogy valakinek extrém körülményekre alkalmas téligumi kell. Persze nem kizárt. Ez esetben elnézést.
Azért kaptam fel a fejem erre mert mert időnként a magyar piacra is behoznak egyes kereskedők ilyen gumikat, melyeket rá is lehet sózni a fogalmatlan vásárlóra.
-
FireFox1996
addikt
válasz
SeatZola
üzenetére
Nekem pont ilyenem van, Michelin aplin 6 215/60/16 XL, 2 napja tettem fel, 1.7tonna 165LE mitsumra, mentem kb 160 km-t vele erdő / dombokba fel/le a lejtőn, semmi gondot nem éreztem, a kocsi ugyan olyan stabil, kanyarokban is. Szóval szárazon tapadt rendesen. Havon itthon még nincs lehetőségem kipróbálni.
-
válasz
Kornel
üzenetére
Igazából nem tudom, amelyikre azt mondjátok hogy jobb, kérdés hogy érdemes lehet-e cserélni valamelyikre?
Nem vagyok boyracer

Persze szeretem ellőni, és nem 20-ra lassítani a kanyarban, de ha ezek egyértelműen jobban tapadnak és nem kell őket melegítgetni mint az AD08R-t, akkor lehet cserélnék
Télire egy még viszonylag új Bridgestone Blizzak LM25 van, azt nem kívánom leváltani, csak a nyárin agyalok, hogy tavasszal feltegyem-e ugyanezt Primacy 3-at, vagy esetleg váltsak Pilot Sport 4-re, vagy Super Sportra

-
Kornel
veterán
válasz
DeathAdder
üzenetére
Pilot Sport 4, vagy Pilot Super Sport?
Ha ennyire boyracer vagy, nem jártál volna jobban télre egy nyárias négyévszakossal? (Bridgestone Weather Control A005).
Nyárra meg a fenti Michelin-ek.
-
-
Kornel
veterán
válasz
DeathAdder
üzenetére
Clio RS?
-
Üdv

Szerintetek megérné Primacy 3 - at lecserélni valamilyen Pilot Sportra?
205/45-R17 gyári méret (és csak is ehhez ragaszkodom) egy 200 lóerős első húzású autóra.Tavaly vettem új Primacy 3-at, előtte az AD08R-eket 3. szezonra lerúgdostam mert annyira utáltam hogy zajos volt és hidegen is gyenge volt. (nem hidegben, hanem amikor a gumi még hideg volt)
Vajon Pilot Sporttal is lennének ilyen kompromisszumok? csak mert visszaolvasva látom, hogy high end gumiként említitek a Pilot Sportot az AD08R mellett, de én utóbbival nagyon nem voltam megelégedve.Az élettartam nem igazán érdekel.
Primacy 3 is elé jól ragad az aszfalthoz, jobban mint a híres boyracer "sport" Toyo T1R (az volt az első szettem volt ezen az autón).Most raktam fel a téli gurulókat, és agyalok hogy meghirdessem-e a Primacy 3-at és vegyek helyette valami Pilot Sportot

-
rbalint88
veterán
tegap átcseréltem a splashen, mert nem tudom mikor lesz rá legközelebb időm, tegnap meg nem a latyakban fetrengve/a gumisnál 3 órát sorban állva meg tudtam oldani itthon fékellenőrzéssel és a beragadt fékpor kifújásával együtt fél óra alatt. utána elvittem a nyárikat kívül belül lemosni, azok se fékporosan-mocskosan legyenek eltéve. de időjárás alapján még valóban nem indokolt.
-
kenguru99
senior tag
válasz
Tom1939
üzenetére
Igen ott is az első. De ami még fontos, másfajta hatások érik. Ezért jó, ha oldalanként meg van cserélve évente egyszer.
@Mr.X: Szerintem is ráérsz. Én úgy gondolom, hogy november közepén elég váltani az előrejelzések alapján. De foglalj időpontot a gumisnál. Mert novemberben már nem fognak azonnal fogadni.
@Kornél: Simán mernék fogadni egy tábla csokiban, hogy közepe is kopottabb, nem csak a széle. De azért is fontos a csere mert a legtöbb elsőkerekes autón fűrészfogasra kopnak a csak hátsó tengelyen használt gumik.
-
válasz
speedernet
üzenetére
-
speedernet
aktív tag
Üdv urak!
Kérdésem az lenne hogy a 205/60R16 helyett mekkora probléma lenne a 215/60R16 od gumiméretet választani?
Gyárilag nem ajánlott igazábol de a váltóméret kalkulátor szerint belefér.
6.5" széles felnire sajnos nem tudok 225 /55R16 ot tenni pedig az szinte meg egyezik.
Köszönöm szépen -
Mr X
veterán
Urak, szerintetek érdemes lassan felrakni a téli kerekeket, vagy várjak még? Terv szerint Budapest és környékén közlekedem mostanság, hajnalban és késő délután is.
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Kicsit változott a szitu téligumi ügyben, nem az ár/érték a legfontosabb, hanem a biztonság, tapadás, komfort.
Az alapfelállás maradt: Passat B8 2.0 TDi 150Le, 215/60R16 napi kb 50km - át a Mecseken, ahol ugye többször van hó és víz, mint a fővárosban vagy az Alföldön.
Ezek az opcióim, csak ezek közül tudok választani:
1. Continental H TS 830P XL - ebben a méretben sajnos nincsen TS860!!
2. Dunlop H SP Winter Sport 5 XL
3. Goodyear H UG Performance Gen1 XL
4. Michelin H Alpin 6 XL
5. Pirelli H SottoZero 3 XL
6. Bridgestone H LM001 XL
7. Michelin H Alpin 5 XL
8. Kleber Krisalp HP3 XLSzerintetek melyiket?
-
spiky03
veterán
A Kleber HP3 teli az jo akkor egy Fiat Stilora is?
Mert valamelyik gumis oldalon azt irtak ez SUVra valo gumi. -
válasz
kenguru99
üzenetére
Vajon összkeréknél is az első kopik jobban? Bár auto-ban használom, így csak szükség esetén megy hátra hajtás, úgyhogy gondolom nekem is elől kéne jól kopnia. Bár semmit nem látok még rajta, biztos túl tutyimutyi vagyok
Eddig minden gumim hamarabb elöregedett (szerintem 400-500k kilométerhez közelítek)... -
válasz
HussarF
üzenetére
Van benne marketing az tény, de legalább vállalják, hogy 200.000 km-ig hibamentes lesz a gép, és ha ez 10 évig tart, akkor addig. A Suzuki se a maga ellensége, és a vásárlóknak is jó, ha normálisan szervizelve 10 évig nem lesz motorgond. Lehet utánuk csinálni a többieknek is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
szőröscica
üzenetére
Miskolci Egyetem de a prof Németoszágban tanult. Sajnos nem tudom ott pontosan hol.
-
válasz
szőröscica
üzenetére
A Budapest TV-n, José a boszorkánymester pénzenergia küldése után
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Na megkérdezem már a gépészmérnök ismerőseimet, hogy a BME-n oktattak-e ilyet nekik anno.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
HussarF
üzenetére
Ők a száraz tapadásra gondolnak sztem amúgy nem a nedvesre. Ott valóban igaz de vízen nem.
Már az 1980-as években is a műszaki karon a tervezett avulást szellemében oktattak, azaz a mérnöktanoncoknak olyan dolgokat kellett tervezni ami megadott időn belül megy tönkre. Ez tény, pont tegnap mondta a prof. az előadáson. Attól tartok te ülsz fordítva a lovon.

-
válasz
gabor9991
üzenetére
Tervezett avulásról akkor lehetne beszélni, ha valamit ugyanannyiba kerülne megcsinálni sok évre megbízhatóan, mint ha csak pár évre csinálnák meg. Tehát nem kerülne plusz pénzbe az, hogy tartós legyen. Biztos, ha valaki nagyon akar, akkor tud rá valami marginális példát hozni, ahol ez így van, de a valóság nem ez.
Új hozzászólás Aktív témák
- Jófogás tapasztalatok
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Tesla topik
- Filmvilág
- Crimson Desert
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- További aktív témák...
- 27% - Dell S2721NX IPS Monitor! 1920x1080 / 75Hz / 4ms / FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
- ÚJ HP EliteBook 6 G1a Ryzen 5 PRO 230 4.9GHz 16GB DDR5 1TB FHD+ 16:10 már jobbik kijelző, gar 2028
- Dell Latitude 5530 Core i5 1245U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- iPhone 14 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Elkoptatni azért nem nagyon "akarnám", mert szeretnék 18-ra váltani a tavasszal.
)