Hi​r​de​t​é​s​

2018. április 21., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Fizetések Münchenben

  Legutóbb arról írtam, hogy mennyiből lehet kijönni Münchenben és ígértem, hogy leírom mennyit lehet itt keresni.
  Azt hittem sokkal nagyobb utánajárás szükséges ezen adatok összegyűjtésére, de szerencsére találtam néhány hivatlos oldalt, ahonnét meglettek a friss (2017 dezember) adatok.
  Mint az előző írásomban is, ez is CSAK Münchenre értendő és ÁTLAG, tehát van aki jobban, van aki rosszabbul keres.

  Íme a lista (bruttó):

  Persze nincs rajta minden, de ha valami érdekel, akkor azt kérdezzétek meg kommentben (és nem privátban).

  A listán általános pozíciók vannak és nem fokozatok. Pl. IT Support, ott is van 1st, 2nd, 3rd level és junior, senior... és így tovább. Ezekből a fizetésekből viszont már kb. lehet következtetni.

  Folytatás...

  total90 2 napja 54

 • Mennyi pénzből lehet megélni Münchenben?

  München egyre több embernek szimpatikus, akik különféle okok miatt, de elvágyódnak szülőhazájukból. Az ok, amiért egyre többen jönnek ide az a fizetés, vagy is amit átlagfizetésnek hallanak. Ez ugyan eléggé megtévesztő, de ebbe most nem mennék bele és abba sem, hogy melyik munkával mennyit lehet keresni.

  München Németország legdrágább városa, amit Frankfurt követ és átlagosan 22%-al drágább München Frankfurtnál, tehát lényegesen.
  Mint kb. minden német, vagy is inkább minden európai nagyvárosra jellemző, itt is a lakhatás a legdrágább, de ez Münchenre duplán értendő.

  2015 elején írtam egy cikket a lakásbérlésről Münchenben és környékéről. Ezt átolvasva én is csak pislogok, mert vannak változások.

  Lakást/házat vagy bérelsz (és most nem nézem a cég vagy a város általi lehetőségeket) vagy veszel. A lakás és ház bérlése is hasonló árban megy. Egy müncheni, vagy környékbeli lakos átlagosan 22 eurót fizet négyzetméterenként ha bérelni szeretne. Ez is mint minden ár amit itt leírok: átlag!!!

  Folytatás...

  total90 4 napja 49

 • Másik állampolgárság felvétele?

  Kiváncsi vagyok kinek mi a véleménye arról, hogy ha valaki lemondja a magyar állampolgárságát és felvesz egy másikat helyette.

  Maga az írás érint/foglalkoztat engem is és ahogy eddig tapasztalom, igencsak vegyes érzelmekkel vannak az emberek ezen téma iránt.

  Az én szituációm már eleve érdekes, mert Szegedtől nem mesze, de a határon túl, Vajdaságban születtem. Nem Szerbiát írok, mert mindig is utáltam, ha leszerbeztek.
  Gyerekként átjártunk Szegedre rokonokhoz/ismerősökhöz stb. és ott elég sokszor kaptam meg, hogy „te szerb” és hasonló beszólások.

  Az egész családom magyar, magyar iskolákba jártam és habár értek/beszélek minimális szinten szerbül, ez inkább azért van, mert volt egy kapcsolatom és náluk az egyik szülő szerb, nem is beszél magyarul.

  Vajdaságan a szerbek lemagyaroztak, Magyarországon a magyarok leszerbeztek... akkor mi vagyok, hol vagyok otthon, mi az én hazám? Sokszor járt ilyen és hasonló téma a fejemben.

  Múlt héten pénteken kaptam egy értesítést, hogy mivel már elég ideje Németországban élek, így novemberől jogosult leszek a német állampolgárság felvételére. Ha akarom, akkor jelentkezzek mielőbb, mert ez egy hosszú folyamat és kell tenni egy vizsgát is, amire fel kell készülni...

  Folytatás...

  total90 2 hónapja 61

 • (M)Ilyen volt 2017 !?

  A 2017-es évem volt eddig talán a legunalmasabb évem. Igazából történt több említésre méltó dolog is, de semmi olyan, amiért elmondhatnám, hogy ez volt az én évem.
  2017-re igaz, nem is nagyon volt nagyobb/több célkitűzésem és célok nélkül nem is lehet előre haladni.

  Az év mint, kb. mindíg igencsak lassan indult. Cégen belül és a privát életemben is érezni lehetett, hogy év elején még a legtöbben szabadságon vannak és elutaztak.
  Én nem voltam így ezzel, vagy is nem vettem ki szabadságot, mert karácsonyra vettem ki és év elejére nem akartam.

  Január közepén volt apám születésnapja, de nem mentem haza, mert márciusra terveztem menni és ha egy évben egyszer hazamegyek, az épp elég. Hazamenni az nekem nem jelent szabadságot, persze ezt a szüleim kevésbé értik meg... de már nem zavar. Ők is tudnának jönni, de az ugye „nagy előkészülettel jár”, mert annyi dolguk van a nyugdíjasoknak, hogy csak na :B

  Folytatás...

  total90 3 hónapja 6

 • Miért adnak ki egy szoftvert, ha még béta állapotban van (Adobe CC)?

  Ez most olyan ki kell írnom magamból dolog, így az év elején..

  Az Adobe kiadta a „szuper” frissítését a CC appokhoz, amivel még jobban szét*-ta a használhatóságot.
  Tele van az internet, hogy Windows-on (7/8/8.1/10), de macOS-en sem teljes az öröm az új Adobe CC 2018 megjelenése óta. Nálam épp a legtöbbször előforduló hiba jelentkezett, vagy is rövid használat után kékhalál.
  Először az új gép egyik hardverére gyanakodtam, de mindent leteszteltem és más, alternatív programok, valamint játékok alatt nem jelentkezik ez a hiba, kizárom a hardver problémát. Azt is lehet olvasni, hogy a Window 10-es 1709-es frissítés is beleront az illesztőprogramokba, de itt most erről talán nincs szó.

  Szóval, akármelyik Adobe CC appot használom, legyen az Lr, Ps vagy Pr, rövid idő után jön a kékhalál. A hibakód alapján hardver vagy szoftver hiba. Sokkal okosabb lettem :U

  Az egyik megoldás lehet, hogy leboronálod a Windowst, majd frissíted telepítés után és minden drivert a legújabb verzióban felteszed. Van akinél nem használ... és vagy kékhalál jön megint, vagy csak nem indul el az adott app.

  Folytatás...

  total90 3 hónapja 19

 • Galaxy S8+-ról Note 8-ra + Gear S3 frontier

  Gondolom most sokatokban ott a kérdőjel a szemetek előtt, hogy minek? Megérte-e? Ezekre a kérdésekre választ is kaptok ha tovább olvassátok a bejegyzést, a végére meg egy kis #techporn videó :Y

  Szóval, több évnyi almás élet után váltottam Androidra és azon belül egy akkor megjelenő Samsung Galaxy S8+-ot választottam. Megvettek kilóra a dizájnnal és egy telefont akartam, amivel kihúzok legalább egy évet. Nem így lett, de nem így terveztem.
  Egy-két apróságot eltekintve elégedett is lettem hamar a rendszerrel és mára már vissza sem mennék iOS-re.

  Lehet fura ez, épp egy iOS után, de hamar ráuntam a rendszerre és teljesen rákaptam, hogy kb. minden nap másik dizájnal használom a rendszert. Ennek ellenére bennem volt, hogy jó lenne valami más... de ez csak egy ok volt.
  Leginkább az bosszantott, hogy egy 2017-es csúcstelefont meg tudok fogni, szerintem nem hardcore felhasználási móddal. Ergó el tudtam fogyasztani a 4 GB-t memóriát és úgy vagyok vele, hogy ha már egy valag pénzt lerakok a telefonért, akkor ilyet nem szabadna csinálni. Az iOS fanokat itt ki is lőném a „de az iOS jobban kezeli a dolgokat”, mert nem. Céges iPhone X és azt is be tudom szopatni...

  Folytatás...

  total90 4 hónapja 2

 • Telekom DE, inkompetencia, az van..

  Már megfogadtam, hogy nem megyek hozzájuk ha lejár a szerződésem, de volt pár jó ajánlatuk és a váltással most nem jöttem volna ki jobban.

  Szóval, lassan lejárt volna a szerződésem és, hogy időbe beadjam a szerződés felbontását, elkezdtem keresgélni a másik szolgáltatóknál.
  Lehetőségek közül volt az 1und1, O2 vagy Vodafone, mert a többi kisebb szolgáltatónál mindig van valami bibi és végül nem úgy van, ahogy szeretnéd.

  Kb.mindenhonnét kértem ajánlatot, bónusz a váltás miatt stb. Végül a Vodafone látszott a legszimpatikusabbnak, hálózat is elég jó és a számot is meg tarthattam volna.

  Eközben jött egy akció a Telekomnál, hogy ha egyel nagyobb csomagra váltok, akkor igénybe tudom venni a StreamOn-t. A StreamOn egy ingyenes opció bizonyos nagyságú csomagtól kezdve, ahol pl. Spotify, Apple Musik, Amazon Musik/Unlimited stb. zeneszolgáltatók és YouTube, Amazo Prime, Netflix stb. videószolgáltatók streamelésekor nem használja a havi adatmenyniséget.
  Utána nézve ez elég jó is, zene streamelésekor nincs korlátozás, videónál meg HD-ra le van korlátozva... de az annyira nem zavaró.

  A lényeg, hogy bementem 2 hónappal a csomagom lejárása előtt a Telekomhoz és mondtam, hogy hosszabítanék, váltanék a nagyobb csomagra és akkor a telekom.de szerint tudok egy iPhone 7-es a csomag mellé pakolni ingyen. Ezt akartam anyámnak adni karácsonyra, mert neki épp elromlott a mobilja.

  Folytatás...

  total90 4 hónapja 16

 • Destiny 2 - ajándék termékkód

  A nem rég vásárolt GTX 1080 Ti-hez kaptam egy Destiny 2 termékkódot és mivel én nem játszom PC-n, gondoltam felajánlom itt valakinek.

  A játék letöltéséhez és aktiválásához rendelkezned kell egy nVidia kártyával és a GeForce Experiencet kell letölteni.

  A játékot dezember 31-ig aktiválni kell, különben elvész a kód.

  Kérem, csak olyasvalaki jelezzen, aki magának szeretnék a játékot és nem eladni... :U

  Jelentkezni ide a fórumba és semmiképp privátba.

  total90 4 hónapja 16

 • Összeállt az új gép... x299, i9, 1080ti...

  Nem írnék róla, inkább videón mutatom meg :B

  Link ha nem menne a beágyazás: [link]

  total90 4 hónapja 16

 • GTX 1080 Ti -> backplate

  Black friday alkalmával vettem olcsón egy MSI GTX 1080 Ti Armort. Evileg nem ezt akartam, hanem egy ASUS-t, amin van backplate is, de ezt az árat nem hagyhattam ki :B

  Szóval megjött és a sok évnyi laptop/kompakt PC után azt kell mondjam, hogy rohadt nagy dög.

  Lassan ideér a többi cucc is és egy fekete-fehér konfigot tervezek összerakni, amibe ez a kártya bele is illik, de olyan csupasz a hátulja, így kerestem egy megoldást.
  Az egyik az volt, hogy a YouTube-on néztem videókat, hogy plexiből, hogyan lehet csinálni ilyet.
  Egy kis kézügyességgel nem is nehéz, de aztán találtam valamit: coldzero.eu

  Egy angliai székhelyű csapat, plexiből varázsolnak mindenféle jóságot. Náluk találtam a kártyára backplatet és szállítással sem jött kit többe (ide Németországba), mint ha megvettem volna az anyagot és a hiányzó szerszámokat.
  A szállítás a rendeléstől eltel 4 napon belül meg is történt. EU-n belül maximum 7 nap, ami szerintem egész jó.

  A megrendelés után kicsit páraztam, hogy hogyan is rakom majd fel, de végül is adtak hozzá mindent, aminek nagyon megörültem.

  Pár kép a dögről:

  Folytatás...

  total90 4 hónapja 4

 • E-Bay: át akartak verni

  Az E-Baynek van egy ingyenes apróhirdetésekkel foglalkozó oldala az E-Bay Kleineanzeige. Nem a tipikus licitálás, nem kell fizetni az E-Baynek semmit és inkább a lényeg, hogy a környéken vásárolj privát személytől, úgy, hogy az árút meg is tudd nézni.
  Én speziel szeretem, sok mindent adtam el és vettem is.

  Jelenleg árulok valamit és rám írt egy hölgy német névvel, de nem helyes német szöveggel az üzenetben. Arra kért, hogy mivel nagyobb összegről van szó adjam meg az e-mail címem (ez normális is).
  Van egy címem, ami semmihez nem kapcsolódik, mondhatni „feltörhető”. Ezt adtam meg és nem sokkal később jelentkezett is a hölgy...

  Valószínűleg Google fordítóval fordítótta a szövegét, de amit szeretett volna az is érdekes volt :B
  Arra kért, hogy mivel nagyobb összegű tárgyról van szó így szeretné ha biztosítást kötnénk a csomagra és most a felét fizetné, ha megérkezik a csomag, akkor a másik felét.
  Már ebbe nem mentem volna bele, de jött a lényeg. Ő most Angliában él és oda kellene küldeni.

  Itt már tuti voltam benne, hogy át akarnak verni, de gondoltam játszunk :C

  Folytatás...

  total90 4 hónapja 16

 • DHL megint...

  Amazonon vannak néha nagyon jó akciók és így vettem egy porszívót a rendes ár kb. 30%-áért. Mivel Prime tag vagyok és időbe rendeltem, másnapra kellett is volna jönni a csomagnak. Kellett volna...

  Azon a napon megfázás miatt itthon voltam és olyan dálután 5 felé az Amazon App azt mutatta, hogy a futár már közel van. Gondoltam okés, megvárom, meg amúgy sem volt semmi dolgom.
  Este 7 felé megnéztem megint az appot és azt jelzi, hogy kézbesítve.
  Ööö, oké, de kinek, hova? Kimegyek a postaldához, gondoltam megint lusta volt a futár becsengetni és csak bedobta a cetlit, hogy majd honnét és mikor hozhatom el.
  Nem így történt, nem volt benne semmi. Hm..., gondoltam tuti az Amazon appal van hiba.

  Másnap délelőtt is ugyanaz a jelzés, de akkor a DHL követőszámot a DHL oldalán beadtam és azt írta ott is, hogy az bizony le lett adva a postán és onnét hozhatom el.
  Felhívtam a DHL és elmeséltem, hogy én itthon voltam... de még a szokásos papírt sem kaptam, mert valószínüleg nem is volt itt senki,a nélkül meg, hogy hozzam el a csomagot?
  Sorry meg stb., küld nekem e-mailt és azt kinyomtatva mehetek a csomagért. Ez meg is történt, nagy vígan mentem is a postára.

  Odaérve a szokásos „csomagé gyüttem”, de jött a következő pofon. A csomag nem volt ott. A hölgy a rendszerbe is utána nézett és a raktárban is 2x, de semmi.

  Folytatás...

  total90 4 hónapja 44

 • Elmélkedés: S8+ helyett…

  Jó néhány évnyi almás élet után, mint, ahogy írtam is már róla [link]
  [link] igencsak megtetszett az Android. Korábban a lassulások és a különféle szoftveres problémák miatt nem kedveltem, sőt… de ez az idő múlásával kiforrotta magát… többnyire.

  Április vége óta, vagy is a megjelnés óta használom a Samsung Galaxy S8+-om és igen érdekes látképem van az Andorid vs iOS-ről. 3-5 évvel ezelőtt is okosabbnak tartottam az Androidot mint rendszert, de voltak gyermekbetegségek, amelyekben az iOS jobb volt. Lehet vitatkozni, de ez így van, sokkal stabilabb volt.
  Ahogy én most látom, az iOS vesztett a stabilitásából és ennyi év iOS után úgy érzem van összehasonlítási alapom. Az Android meg felverekedte magát és most kb. egy szinten vannak problémák terén. Persze az Androidban több lehetőség van, de az iOS szépségei is megvannak.

  Ami 7 hónap után egyre inkább zavar az S8+-ban, hogy elfogy a 4GB RAM és 50-60 GB feletti adattal (képek, videók, zenék...) pl. a galériába lépve eltelnek „pillanatok”, de a sima appok megnyitása is tud hosszadalmas lenni. Ilyenkor egy újraindítás szokott segtíteni, de ne legyen már ez a megoldás egy 7 hónapos csúcstelefonnál.

  Folytatás...

  total90 5 hónapja 29

 • Vélemény: Fujifilm X-T2

  Először egy kis történelem, nosztalgia...

  Ha jól emlékszem, akkor olyan 2008 körül vettem az első fényképezőgépem, ami egy Canon A320-as volt (vagy valami ilyesmi). Használtan vettem egy havertól, 3 megapixeles volt és szerettem.
  Aztán egy majáliskor szörnyű véget ért, van az az alkohol mennyiség...

  Aztán jött a nyár, melóztam és vettem egy szintén kompakt gépet a Fujitól. Hogy pontosan milyen volt, már nem tudom, de 9 Mpx volt és akkor az nekem csúcs volt, mert azt hittem akkor, hogy a megapixelszám ha magas, akkor az nagyon jó ;]

  A gép maga egész korrekt volt, de kezdtem jobban belemerülni a fényképezésbe és valahogy sehogy nem jött össze a „bokelisösz” háttér. Hamarosan ki is derült, hogy miért.
  Nyári melóból megint összejött a pénz, mellé eladtam a Fujit és megint egy Fuji jött, egy bridge gép az S szériából, ami 30x-os optikai zoomos volt. Rögtön én lettem a falu bikája :C
  Tele állásba mosott mint a szomszéd néni a lavórba.

  Folytatás...

  total90 6 hónapja 17

 • Mother! Anyám! - A film, spoiler, vélemény…

  IMDB Link.

  Tegnap néztük meg haverokkal a filmet és úgy jöttünk ki a moziteremből, hogy „húúú b*meg” ez most, hogy meg mint?

  Az előzetes kritikák alapján tényleg igaz, hogy két részre lehet osztani a nézőközönséget. Vagy érted és tetszik, vagy fogalmad nincs mit történik és nem tetszik.
  Amolyan köztes megoldás elvileg nincs, de én még is ebbe esek.

  Jennifer Laurence és Javier Bardem neve számomra nem volt egy rossz ómen, ezért is vártam a filmet. Na meg a jó trailerek miatt, mert azok nem voltak tipikus trailrek, inkább hangeffektek, amik felkeltik a figyelmet.

  Bardem egy költőt játszik aki fiatal feleségével, Jennifer Laurencevel egy nagy házban élnek vidéken, a semmi közepén. Egy nap egy idegen és felesége (idősebb pár) beköltöznek a házba, mert Bardem költöi munkájának a csodalója(imádója) a fickó, ez is csak idővel derül ki... és az is, hogy a fickó haldoklik.
  Jenny baba már ki akarta őket vágni a francba, mert a másik nő agyon csesztette, de emiatt nem dobta ki őket.
  Aztán egyik pillanatról a másikra úgy felpörögnek az események, hogy szinte követhetetlen lesz az egész.
  Először jön a 2 gyereke az új lakóknak, az idős párnak és egymásnak esnek, az egyik meg is öli a másikat... majd jön az egész család, meg kismillió ember és hatalmas partit csapnak, a’la halotti tor.

  Folytatás...

  total90 7 hónapja 9

 • Esetem a Sony A7RII-vel…

  Izgalmas két héten vagyok keresztül.
  Augusztus 1-én rendeltem meg egy csomagban ezt a szettet direkt a Sonytól:
  Sony A7RII
  FE 16-35mm F2.8 GM
  FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS
  Nem olcsó cuccok, de ha eladtam volna minden Nikonos cuccom, akkor épp nullára jöttem volna ki. Szóval a váltás gyakorlatilag semmilyen invesztálásba nem kerül volna. Illetve igen, vaku, filterek, apróságok.
  A váltás oka a hatalmas technológia különbség, meg a jelenlegi Nikon D800 videóra nem jó és az eléggé foglalkoztat az utóbbi időben.

  Lényeg a lényeg, megjött a gép, objektívek, nagy volt az öröm.
  A neten olvastam néhány fellelhető problémát és természetesen ennek estem neki, kipróbálni, hogy az én gépemmel van-e gond.
  Az egyik a melegedés 4k-s videó készítésekor. Sajnos ez nálam előjött, de nagyon. Kb. fél óra videózás után annyira meleg volt, hogy egyes részeken meg sem lehetett fogni és ki is kapcsolt magától. Aztán 3-4 percel később be tudtam kapcsolni, de jött a jelzés, hogy videó az nem megy, amíg a gép le nem hül. Itt jöttek a gondolatok, hogy egy 3000 eurós váznál ilyen nem történhet meg, ilyen nincs.

  A gép lehült, jött a próba tovább. A neten többen írták, hogy hosszú záridős képeknél is melegszik a gép és akkor borzalmasan elkezd zajosodni, holott a zajmentesség a gép egyik erőssége papíron.
  Sorozat, 20x30 másodperc. A 15. képtől kezdve érezhetően zajosodott.

  Folytatás...

  total90 8 hónapja 27

 • iOS vs. Andorid... 2 hónap után avagy élet a halál után

  Április 23-án írtam egy cikket, arról, hogy 5(6) évnyi iPhone után az újonnan megjelent Samsung Galaxy S8+-ra váltottam, vagy is iOS-ről Androidra.
  Akkor ígértem, hogy majd egy hónap után írok megint, hogy milyen az élet androiddal, de végül eddig húzódott.

  Először magáról a telefónról ejtenék pár szót, aztán jöhet az android is.

  Mielőtt megvettem, akkor féltem kicsit az edge kijelző miatt, meg a hátulra elhelyezett újjlenyomatolvasó miatt is.
  A fórumon nagyon sokan fikázzák ezeket, de van egy olyan érzésem, hogy ezek 99%-a a kezébe nem fogott még S8-at vagy a nagy tesót.

  Az edge miatt eddig talán 2-3x fordult elő, hogy megnyomtam valamit, de ezen része a kijelzőnek nem olyan érzékeny, mint a többi. Szóval ha épp véleten hozzá érnél egy kicsit, akkor nem lesz semmi.

  A hátlapi újjlenyomatolvasóval úgy voltam, hogy teljesen mindegy, mert ott van az írisz cucc és az bizony elég gyors. Az írisz „olvasót” azóta talán 5x használtam, mert ugyan nekem a nagyobbik S8 van és a kezem inkább normál méretű mint nagy, de épp oda esik az újjam. Szerintem ez baromira el van találva. Elvileg ha emiatt összemaszatolod a kamerát, akkor az jelez, hogy retkes és pucold meg. Eddig ilyen egyszer történt.

  Folytatás...

  total90 9 hónapja 17

 • Chiemsee kirándulás

  Ha nem működne a beágyazás, akkor a link: [link]

  total90 11 hónapja 1

 • GoPro Hero5 Black: a piac legjobb akció kamerája?

  Nem volt még akció kamerám, ez az első, de a haveri társaságban akad, akiknek van. Az egyik srácnak a Hero 3 van, másiknak Hero 4 Black és van egy új verziós Session is.
  Így aztán volt némi lehetőségem összevetni ezeket és ez nem a nagy összehasonlító teszt lesz, de elmondom a véleményem a Hero5 Blackről.

  Elvileg a piac legjobb akció kamerájának mondják, nincs tőle jobb. Ez a kijelentés nálam magasra rakta a mércét és ugye onnan lehet a legnagyobbat esni.

  A többféle verziókat összehasonlítva, szerintem a GoPro széria ékes példája annak, hogy a vásárlók ki vannak használva, mert márkavezetők.
  Ha tüzetesebben megnézzük a régebbi verziókat, vagy épp az új Sessionnal vessük össze, akkor mindenhol egy hangyányi különbség van csak. Én nem nevezném igazi ugrásnak a Hero 3-ról 5-re váltást sem, inkább amolyan frissítés, mert olyan kevés dologgal tud többet.

  Persze, aki most vesz, az ne a régit vegye, de akinek van, annak nem feltétlen éri meg váltani.

  Én akciósan vettem a Hero5-öt, az alap csomag volt benne és mellé egy második akkumulátor és egy 64 GB-os memória kártya. Ez volt összesen 429€.
  Apropó memóriakártya, csak is azt venni, amit ajánlanak hozzá, mert lesz szívás. A támogatottság baromi rossz és ha nem elég gyors a kártya, akkor a 4k-tól el is búcsúzhatunk.

  Folytatás...

  total90 11 hónapja 22

 • Samsung Galaxy S8+, több mint 5 év iPhone után Android

  Az iPhonennal való kapcsolatom kb. azzal az időponttal köthető egybe, amikor kijöttem Németországba, mert akkor azt kaptam céges telefonnak és az volt az első iPhone amit a kezembe vettem.

  Nekem akkor egy Lumia 900-am (imádtam) volt és addig használtam is, amíg a kijelzője tönkre nem ment. Akkor vettem egy iPhone 4-et magamnak, cégesnek akkor 5-ös volt.

  Egészen az iPhone 5S megjelenéséig nem is cseréltem. Az a telefon volt az, amit aztán imádtam. Kicsi volt és erős. A 6 és később a 6S megjelenésekor sem nagyon agyaltam azon, hogy nekem másik kell.
  Mellette ott volt mindig cégesnek az aktuális legújabb iPhone, így tudtam összehasonlítani.

  Az 5S-t aztán megették a frissítések és kicsit az idő, váltani kellett.
  A barátnőmnek mindig valami Androidos telefonja volt és noha egyáltalán nem vagyok egyik gyártó fanja sem, valahogy nem jött be az Andorid első pillantásra.
  2-3 napig használtam az LG G2-jét, aztán volt HTC M7 és kb. éves szinten az aktuális csúcsok egyikét.
  Az iOS-t mindig flottabnak éreztem, viszont néha néha egy Androidos telefont kézbe véve látszott, hogy az Andorid az okosabb rendszer.

  Folytatás...

  total90 12 hónapja 24

 • S8+

  20.04.17

  5 év iPhone után fura lesz, de úgy érzem jól döntöttem. Már csak 21-et kell aludni és meglátom :Y

  total90 1 éve 21

 • Könnyű, vasárnapi gyorskaja

  A tegnapi csirkés szendó készítésekor volt némi maradék és gondoltam, hogy ma ezt fogom felhasználni.

  A cél az volt, hogy valami könnyű, de gyorsan elkészíthető ételt készítsek és ez sikerült is. Kb. 30 perc alatt kész is volt minden.

  A hozzávalók 4 személy részére:

  A képen látszik minden, szóval annyira nem részletezném... egyedül a fehér tálban lévő cuccot érdemes megemlíteni, ő lenne a quinoa (mi is az a quinoa).
  Röviden, a quinoa olyasmi mint a rizs. A külseje roppanósabb (ha nem főzöd szét, tehát max. 15 perc) és valamivel intenzívebb az íze. Árban is kb. mint a rizs, egy kicsivel kerül csak többe, csarébe nem kell annyi belőle mint a rizsből, mert laktatóbb, holott a kalória értéke kisebb.
  Fűszer ízlés szerint, én itt csak sót és borsot használtam.

  A quinoat felraktam főni, közben a többi hozzávalót apróra szeleteltem:

  Folytatás...

  total90 1 éve 10

 • Csirke szendó, avagy étkezési orgazmus

  Ma nem volt kedvem főzni és reggelizés közben a TV-ben olyan durván jó hambikat csináltak, hogy gondoltam én is csinálok valami nekemvalót, abból ami épp itthon van, valami burgerszerű étket.

  Egyedül zsemlém nem volt, így azt a péktől hoztam, firssensült, ropogós...

  Nem fogok nagy novellába kezdeni, a hozzávalók:
  -200 gramm csirkehús (mellehúsa)
  - 1 paradicsom
  - 1/2 avokádó
  - 1/4 uborka
  - 2 nagy fej hagyma
  - 4 szelet ementáli sajt
  - 4 zsemle
  - mustár
  - ajvár
  - fűszerek ízlés szerint
  - méz

  Kezdésnek megpirítottam a hagymát és egy kevés mézzel leöntöttem, hogy karamelizálódjon, meg, hogy legyen egy kis szaftja:

  Ezután a paradicsomot, uborkát, avokádót megpirítottam, majd a húst megsütöttem:

  Zsemlét szétvágtam és jöhettek a rétegek, először a sajt. Tudom, most gondoljátok, hogy miért nem a meleg húsra raktam a sajtot, hogy megolvadjon, de a válasz egyszerű: én így szeretem :K

  Folytatás...

  total90 1 éve 16

 • Napi kaja: hamis fasírt

  Az ember ragadozó, hús evő, de vannak napok, amkor jó valami hús mentes ételt enni, ami laktat is egyben.

  Talán 2 éve találtam egy receptet a neten, ami azóta az egyik kedvenc kajám lett. Az ok, mert nagyon finom és, mert fél óra alatt 4 főre kaját készíthetsz.

  A hamis fasírt nevet én adtam neki, mert csak úgy néz ki, mint a fasít, de kb. semmi köze nincs hozzá.

  Hozzávalók (az eredeti recept átvariálva az én ízlésemnek):

  - 150 gramm bazmáti rizs (kb. bármilyen rizs jó, nekem ezzel a legjobb)
  - 2 nagy fej vöröshagyma
  - 150 gramm reszelt ementáli sajt (többfélével is próváltam, ízre ezzel a legjobb)
  - 2 nagy répa
  - ízesítésnek: só, bors, oregánó, petrezselyem, méz
  - 2 tojás
  - kókusz zsír (a sütéshez kell csak, és jó, mert semmi extra ízt nem ad az ételnek, szemben más olajokkal, zsírokkal)
  - zsemlemorzsa (ez fogja össze a masszát, de több tojás hozzáadásával meg folyósabb sajttal kihagyható, viszont ahogy pirítod a serpenyőben, nagyon finom ízt a pirított zsemlemorzsa)

  Elkészítés: a hagymát apróra vágod, kicsit megpirítod, közben a rizst megfőzöd. Ha kész minden, akkor összekevered és teníszlabda nagyságó gombócokat gyúrsz, majd kb. 2 cm vékonyra összenyomod.

  Folytatás...

  total90 1 éve 16

 • Telekom, mert megérdemlem

  Az elmúlt időszakban 2 olyan dolog is történt velem és a telekommal, hogy durván kiakadtam rájuk.

  Sztori 1, avagy hülyék tömkelege

  Költözködés, új hely, lehetőségek net/TV/telefon vonalon... nem sok, de a Telekom papíron jó ajánlat.
  Szóval, kicsit München külvárosa és az itt a világ végét jelenti, mert Németországban tipikusan az kap jó netet, aki a városban él és a többiek meg szopjanak a 6 Mbites nettel, vagy rosszabbal.

  A Telekom ajánlatában van egy hibrid megoldás, miszerint mivel jó az LTE lefedettségük adnak egy modemet ami félig DSL félig LTE-n keresztül megy.
  A YouTube tele van vele, hogy mennyire hányás az egész ha streamről van szó, mert nem megy szinkronba, szóval sehogy sem megy.
  Ellenben ha csak netezel, akkor jó.

  Na ez fontos lett volna, max ha stream, akkor kilövöm az LTE részt és engedem a 16 Mbitet DSL részről.

  Be is mentem hozzájuk, mert a többiek csak 16 Mbitet tudnak nyújtani (telefon meg TV kb. mindenhol ugyanaz) és mondom mi kell nekem.
  Az eladó egész segítőkészen teszi fel a kérdéseit, mekkora a ház/lakás, mennyi felhasználó meg eszköz... és már mondja is, hogy melyik csomag kell nekem.
  Ööö, mondom az megy nálam, mert eddig a címem nem is mondtam.
  Hja, nem a központban lakok.... de bazzeg, mert mindenki ott lakik. Na jó, csak furán néztem, de ez járt a fejemben.

  Folytatás...

  total90 1 éve 12

 • A világ legjobb szósza

  Amióta megpróbálok odafigyelni mit eszem, egyre inkább kerülöm a mesterséges termékeket és megpróbálok itthon előállítani valamit. Ez nem mindig sikerül... de katasztrofális csak egyszer volt, amit még a kutya sem akart megenni ;]

  Ma az egyik kedvenc szószom kotyvasztottam és gondoltam bemutatom, hátha más is kedvet kap elkészíteni.
  Ezt a szószt én általában szárnyashoz ajánlom, de csipszhez is csináltam már és úgy sem rossz.

  Hozzávalók:

  Citromot és a narancsot (fél narancs bőven elég) kifacsarod, de a gyümölcs húsát ne dobd ki.

  Megpucolod a mangót, majd a citrom és narancs levélvel, majd ezek húsával összekevered.

  Folytatás...

  total90 1 éve 8

 • A motorosok mindig csak száguldoznak

  Történt tegnap, hogy a jó idő miatt motorra ültünk a haverokkal és irány Garmisch- Partenkirchen. Egy kis hegyi lankás motorozás hétvégi kikapcsolódás gyanánt.

  Vannak igencsak kanyargós részek a hegyre fel és lefelé, keskenyek is az utak, vigyázni kell és itt tényleg csak az idióták száguldoznak. Azok is csak addig amíg baj nem lesz.

  Na mindegy, szép a nap, relatív kicsi a forgalom, élvezzük a tájat a motorozást. Jókat ettünk és ittunk a pihenőkbe, grilleztünk, szóval minden teljesen pazar volt.

  Visszafelé egyszer csak egy biciklis az úton... ok, nem nem kerültük meg, mert ha szemből jön valaki, akkor lehet gond, mivel azt nem látjuk.
  Megvártuk az egyenes részt, ahol előztünk és elkezdett ordibálni meg az egyik haverba bele is ütött valami bottal.
  Következő kanyarba kitérő, mind megálltunk és megvártok a gyíkembert.

  Jött is, nagy anyázással, meg így a motorosok, úgy a motorosok, mert 300-al száguldunk. Ööö, ja igen, mert minden 20 méterbe egy kanyar és az elég arra, hogy szétgyorsuljuk az agyunkat is.
  Na ok, már kezdett elég lenni a mondókájából, szerintem többen már nekimentek volna... Amikor ő maga jön elő, hogy ő már ezer éve itt él és ez az út már tizen éve tiltva van bicikliseknek, meg teljesen új út van bringásoknak, de neki ne mondja meg senki, hogy hol megy biciklivel.
  Meg nekünk nem szabadna ott motorozni, meg száguldozni, meg rohadjunk meg...

  Folytatás...

  total90 1 éve 33

 • Fogyás csodaszer nélkül

  2011 november 6-a volt a nap, amikor Németországba költöztem. 186 cm magasságomhoz közel 130 kg társult... szóval elmehettem volna hentes árunak is hentesüzletbe.

  Na, de volt a nagy terv, hogy lefogyok.

  Soha nem voltam egy nádszál gyerek, de kövér sem. Amellett, hogy zabáltam, mindig elég sokat mozogtam és így elhízva nem nagyon voltam.
  2009-ben aztán volt egy balesetem és jó másfél évig ki volt lőve a sport. Az első 7 hónapban ágyban feküdtem, de a zabalás megmaradt. Kicsit Start Wars Jaffanak éreztem magam... de hát legalább voltak alattvalóim ;]

  Szóval, irány Németország, új élet, fogyás, kolbászból kerítés, csillámpóni, minden jó.

  Elhagytam a nagy kedvencem a csipszet, de egyik napról a másikra. Aztán elhagytam mindenféle édességet és az édesítővel készült italokat is.
  Maradt a sör meg a víz :C

  Elkezdtem focizni, heti 3-szor és már a pár elhagyott étel és a rendszeres sport hozott változást.
  Közbejött aztán egy húsvét, ami kissé kizökkentett a ritmusból, pláne, hogy otthon töltöttem.
  Visszajövet megint nekifogni, nem volt könnyű, de még tovább léptem, elkezdtem figyelni mit eszek és elkezdtem keveset enni.
  Ennek igazából szenvedés lett a vége, minden nap éhes voltam és 9 hónap után ugyan 82 kg voltam (igen, lehet számolni, brutális fogyás volt), de fejben nem bírtam tovább.

  Folytatás...

  total90 1 éve 30

 • Windows 10, többfelhasználós mód, de hogyan?

  Mivel a Windows 10 fórumban nem kapok választ, így gondoltam itt kérdezem meg, hátha valaki tud segíteni, volt már ilyennel dolga.

  Legutoljára többfelhasználós módot XP-n használtam és már ha jól számolom lassan 2 éve nem volt Windows gép a házba, így pl. a Windows 10-ről teljesen lemaradtam.
  A napokban aztán a sors úgy döntött, hogy összeboronál a Windows 10-el és annak ellenére, hogy maga a rendszer nagyon tetszik, van pár dolog, amit nem találok.

  Adott egy PC, amin az egyik az admin profil lenne és lenne egy vendég profil. A vendég profilt létre is hoztam, de a jogosultságokat nem igazán tudom megadni. Nem találom :(

  A jó öreg XP-n ez máshogy volt és gondolom meg is maradt a W10-ben, csak másképp hívják, vagy átcsoportosították, vagy a fene tudja, de nem találom.
  Annó úgy oldottam meg a vendég profilt, hogy a vendég amikor belépett, akkor volt neki a tálca, egy ikon a böngészőnek és a Start-ra kattintva csak a gép kikapcsolási lehetősége jött elő. Tehát nem tudott belemászni a sajátgépbe és végképp nem a rendszerbeállításokba.
  Ezt szeretném elérni Windows 10-en is...

  Kipróbáltam a tablet módot, ami majdnem jó, de ott is előjönnek az app-ok meg a rendszerbeállítások, vagy is a vendég el tudja érni.

  Megköszönném ha valaki elém tárná a megoldást.
  Ja igen, próbáltam ezt a „gyerek a gépnél” opciót is, de azzal sem vagyok előrébb.

  total90 1 éve 10

 • Internet mindenütt jelveszteség nélkül

  Gondolom sokan vagytok azzal a problémával, hogy a többszintes házban vagy lakásban a wi-fi jele nem elég erős és épp ott nem, ahol kellene.

  Én is így voltam ezzel, a mai napig.

  Adott egy ház, ahol a pincében jön be a fő vonal. Innét kellett volna elvezetni a földszintre, első emeletre és a padlástérbe a netet. Fúrás-faragás ki volt zárva, előbb kellett volna gondolkodni, de ez más téma...
  Először betettem a modemet a pincébe, ami viszont relatív mélyen van és a mennyezet annyira tele van fémmel, hogy a földszinten nem volt már jelem.
  Szerencsére 114365235698967 konnektor van a házba és akkor jött a TP-Link ezen megoldása:

  Ez egy jeltovábbító. Tehát észleli a jelet, majd továbbítja. Belőni pofon egyszerű, konnektorba be, böngészőt elindít, hálózati név és jelszó megadva. Ennyi.
  A probléma azzal van, hogy ahogy mindig továbbít a jel veszik, az viszont erősen. A 100 megás netem a padlástérben 1 mega körül kullogott.
  Hm...

  Folytatás...

  total90 1 éve 29

Hi​rd​eté​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.