H​i​r​det​é​s

2017. november 25., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • DHL megint...

  Amazonon vannak néha nagyon jó akciók és így vettem egy porszívót a rendes ár kb. 30%-áért. Mivel Prime tag vagyok és időbe rendeltem, másnapra kellett is volna jönni a csomagnak. Kellett volna...

  Azon a napon megfázás miatt itthon voltam és olyan dálután 5 felé az Amazon App azt mutatta, hogy a futár már közel van. Gondoltam okés, megvárom, meg amúgy sem volt semmi dolgom.
  Este 7 felé megnéztem megint az appot és azt jelzi, hogy kézbesítve.
  Ööö, oké, de kinek, hova? Kimegyek a postaldához, gondoltam megint lusta volt a futár becsengetni és csak bedobta a cetlit, hogy majd honnét és mikor hozhatom el.
  Nem így történt, nem volt benne semmi. Hm..., gondoltam tuti az Amazon appal van hiba.

  Másnap délelőtt is ugyanaz a jelzés, de akkor a DHL követőszámot a DHL oldalán beadtam és azt írta ott is, hogy az bizony le lett adva a postán és onnét hozhatom el.
  Felhívtam a DHL és elmeséltem, hogy én itthon voltam... de még a szokásos papírt sem kaptam, mert valószínüleg nem is volt itt senki,a nélkül meg, hogy hozzam el a csomagot?
  Sorry meg stb., küld nekem e-mailt és azt kinyomtatva mehetek a csomagért. Ez meg is történt, nagy vígan mentem is a postára.

  Odaérve a szokásos „csomagé gyüttem”, de jött a következő pofon. A csomag nem volt ott. A hölgy a rendszerbe is utána nézett és a raktárban is 2x, de semmi.

  Folytatás...

  total90 2 napja 32

 • Elmélkedés: S8+ helyett…

  Jó néhány évnyi almás élet után, mint, ahogy írtam is már róla [link]
  [link] igencsak megtetszett az Android. Korábban a lassulások és a különféle szoftveres problémák miatt nem kedveltem, sőt… de ez az idő múlásával kiforrotta magát… többnyire.

  Április vége óta, vagy is a megjelnés óta használom a Samsung Galaxy S8+-om és igen érdekes látképem van az Andorid vs iOS-ről. 3-5 évvel ezelőtt is okosabbnak tartottam az Androidot mint rendszert, de voltak gyermekbetegségek, amelyekben az iOS jobb volt. Lehet vitatkozni, de ez így van, sokkal stabilabb volt.
  Ahogy én most látom, az iOS vesztett a stabilitásából és ennyi év iOS után úgy érzem van összehasonlítási alapom. Az Android meg felverekedte magát és most kb. egy szinten vannak problémák terén. Persze az Androidban több lehetőség van, de az iOS szépségei is megvannak.

  Ami 7 hónap után egyre inkább zavar az S8+-ban, hogy elfogy a 4GB RAM és 50-60 GB feletti adattal (képek, videók, zenék...) pl. a galériába lépve eltelnek „pillanatok”, de a sima appok megnyitása is tud hosszadalmas lenni. Ilyenkor egy újraindítás szokott segtíteni, de ne legyen már ez a megoldás egy 7 hónapos csúcstelefonnál.

  Folytatás...

  total90 6 napja 28

 • Vélemény: Fujifilm X-T2

  Először egy kis történelem, nosztalgia...

  Ha jól emlékszem, akkor olyan 2008 körül vettem az első fényképezőgépem, ami egy Canon A320-as volt (vagy valami ilyesmi). Használtan vettem egy havertól, 3 megapixeles volt és szerettem.
  Aztán egy majáliskor szörnyű véget ért, van az az alkohol mennyiség...

  Aztán jött a nyár, melóztam és vettem egy szintén kompakt gépet a Fujitól. Hogy pontosan milyen volt, már nem tudom, de 9 Mpx volt és akkor az nekem csúcs volt, mert azt hittem akkor, hogy a megapixelszám ha magas, akkor az nagyon jó ;]

  A gép maga egész korrekt volt, de kezdtem jobban belemerülni a fényképezésbe és valahogy sehogy nem jött össze a „bokelisösz” háttér. Hamarosan ki is derült, hogy miért.
  Nyári melóból megint összejött a pénz, mellé eladtam a Fujit és megint egy Fuji jött, egy bridge gép az S szériából, ami 30x-os optikai zoomos volt. Rögtön én lettem a falu bikája :C
  Tele állásba mosott mint a szomszéd néni a lavórba.

  Folytatás...

  total90 1 hónapja 17

 • Mother! Anyám! - A film, spoiler, vélemény…

  IMDB Link.

  Tegnap néztük meg haverokkal a filmet és úgy jöttünk ki a moziteremből, hogy „húúú b*meg” ez most, hogy meg mint?

  Az előzetes kritikák alapján tényleg igaz, hogy két részre lehet osztani a nézőközönséget. Vagy érted és tetszik, vagy fogalmad nincs mit történik és nem tetszik.
  Amolyan köztes megoldás elvileg nincs, de én még is ebbe esek.

  Jennifer Laurence és Javier Bardem neve számomra nem volt egy rossz ómen, ezért is vártam a filmet. Na meg a jó trailerek miatt, mert azok nem voltak tipikus trailrek, inkább hangeffektek, amik felkeltik a figyelmet.

  Bardem egy költőt játszik aki fiatal feleségével, Jennifer Laurencevel egy nagy házban élnek vidéken, a semmi közepén. Egy nap egy idegen és felesége (idősebb pár) beköltöznek a házba, mert Bardem költöi munkájának a csodalója(imádója) a fickó, ez is csak idővel derül ki... és az is, hogy a fickó haldoklik.
  Jenny baba már ki akarta őket vágni a francba, mert a másik nő agyon csesztette, de emiatt nem dobta ki őket.
  Aztán egyik pillanatról a másikra úgy felpörögnek az események, hogy szinte követhetetlen lesz az egész.
  Először jön a 2 gyereke az új lakóknak, az idős párnak és egymásnak esnek, az egyik meg is öli a másikat... majd jön az egész család, meg kismillió ember és hatalmas partit csapnak, a’la halotti tor.

  Folytatás...

  total90 2 hónapja 8

 • Esetem a Sony A7RII-vel…

  Izgalmas két héten vagyok keresztül.
  Augusztus 1-én rendeltem meg egy csomagban ezt a szettet direkt a Sonytól:
  Sony A7RII
  FE 16-35mm F2.8 GM
  FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS
  Nem olcsó cuccok, de ha eladtam volna minden Nikonos cuccom, akkor épp nullára jöttem volna ki. Szóval a váltás gyakorlatilag semmilyen invesztálásba nem kerül volna. Illetve igen, vaku, filterek, apróságok.
  A váltás oka a hatalmas technológia különbség, meg a jelenlegi Nikon D800 videóra nem jó és az eléggé foglalkoztat az utóbbi időben.

  Lényeg a lényeg, megjött a gép, objektívek, nagy volt az öröm.
  A neten olvastam néhány fellelhető problémát és természetesen ennek estem neki, kipróbálni, hogy az én gépemmel van-e gond.
  Az egyik a melegedés 4k-s videó készítésekor. Sajnos ez nálam előjött, de nagyon. Kb. fél óra videózás után annyira meleg volt, hogy egyes részeken meg sem lehetett fogni és ki is kapcsolt magától. Aztán 3-4 percel később be tudtam kapcsolni, de jött a jelzés, hogy videó az nem megy, amíg a gép le nem hül. Itt jöttek a gondolatok, hogy egy 3000 eurós váznál ilyen nem történhet meg, ilyen nincs.

  A gép lehült, jött a próba tovább. A neten többen írták, hogy hosszú záridős képeknél is melegszik a gép és akkor borzalmasan elkezd zajosodni, holott a zajmentesség a gép egyik erőssége papíron.
  Sorozat, 20x30 másodperc. A 15. képtől kezdve érezhetően zajosodott.

  Folytatás...

  total90 3 hónapja 27

 • iOS vs. Andorid... 2 hónap után avagy élet a halál után

  Április 23-án írtam egy cikket, arról, hogy 5(6) évnyi iPhone után az újonnan megjelent Samsung Galaxy S8+-ra váltottam, vagy is iOS-ről Androidra.
  Akkor ígértem, hogy majd egy hónap után írok megint, hogy milyen az élet androiddal, de végül eddig húzódott.

  Először magáról a telefónról ejtenék pár szót, aztán jöhet az android is.

  Mielőtt megvettem, akkor féltem kicsit az edge kijelző miatt, meg a hátulra elhelyezett újjlenyomatolvasó miatt is.
  A fórumon nagyon sokan fikázzák ezeket, de van egy olyan érzésem, hogy ezek 99%-a a kezébe nem fogott még S8-at vagy a nagy tesót.

  Az edge miatt eddig talán 2-3x fordult elő, hogy megnyomtam valamit, de ezen része a kijelzőnek nem olyan érzékeny, mint a többi. Szóval ha épp véleten hozzá érnél egy kicsit, akkor nem lesz semmi.

  A hátlapi újjlenyomatolvasóval úgy voltam, hogy teljesen mindegy, mert ott van az írisz cucc és az bizony elég gyors. Az írisz „olvasót” azóta talán 5x használtam, mert ugyan nekem a nagyobbik S8 van és a kezem inkább normál méretű mint nagy, de épp oda esik az újjam. Szerintem ez baromira el van találva. Elvileg ha emiatt összemaszatolod a kamerát, akkor az jelez, hogy retkes és pucold meg. Eddig ilyen egyszer történt.

  Folytatás...

  total90 4 hónapja 17

 • Chiemsee kirándulás

  Ha nem működne a beágyazás, akkor a link: [link]

  total90 6 hónapja 1

 • GoPro Hero5 Black: a piac legjobb akció kamerája?

  Nem volt még akció kamerám, ez az első, de a haveri társaságban akad, akiknek van. Az egyik srácnak a Hero 3 van, másiknak Hero 4 Black és van egy új verziós Session is.
  Így aztán volt némi lehetőségem összevetni ezeket és ez nem a nagy összehasonlító teszt lesz, de elmondom a véleményem a Hero5 Blackről.

  Elvileg a piac legjobb akció kamerájának mondják, nincs tőle jobb. Ez a kijelentés nálam magasra rakta a mércét és ugye onnan lehet a legnagyobbat esni.

  A többféle verziókat összehasonlítva, szerintem a GoPro széria ékes példája annak, hogy a vásárlók ki vannak használva, mert márkavezetők.
  Ha tüzetesebben megnézzük a régebbi verziókat, vagy épp az új Sessionnal vessük össze, akkor mindenhol egy hangyányi különbség van csak. Én nem nevezném igazi ugrásnak a Hero 3-ról 5-re váltást sem, inkább amolyan frissítés, mert olyan kevés dologgal tud többet.

  Persze, aki most vesz, az ne a régit vegye, de akinek van, annak nem feltétlen éri meg váltani.

  Én akciósan vettem a Hero5-öt, az alap csomag volt benne és mellé egy második akkumulátor és egy 64 GB-os memória kártya. Ez volt összesen 429€.
  Apropó memóriakártya, csak is azt venni, amit ajánlanak hozzá, mert lesz szívás. A támogatottság baromi rossz és ha nem elég gyors a kártya, akkor a 4k-tól el is búcsúzhatunk.

  Folytatás...

  total90 6 hónapja 22

 • Samsung Galaxy S8+, több mint 5 év iPhone után Android

  Az iPhonennal való kapcsolatom kb. azzal az időponttal köthető egybe, amikor kijöttem Németországba, mert akkor azt kaptam céges telefonnak és az volt az első iPhone amit a kezembe vettem.

  Nekem akkor egy Lumia 900-am (imádtam) volt és addig használtam is, amíg a kijelzője tönkre nem ment. Akkor vettem egy iPhone 4-et magamnak, cégesnek akkor 5-ös volt.

  Egészen az iPhone 5S megjelenéséig nem is cseréltem. Az a telefon volt az, amit aztán imádtam. Kicsi volt és erős. A 6 és később a 6S megjelenésekor sem nagyon agyaltam azon, hogy nekem másik kell.
  Mellette ott volt mindig cégesnek az aktuális legújabb iPhone, így tudtam összehasonlítani.

  Az 5S-t aztán megették a frissítések és kicsit az idő, váltani kellett.
  A barátnőmnek mindig valami Androidos telefonja volt és noha egyáltalán nem vagyok egyik gyártó fanja sem, valahogy nem jött be az Andorid első pillantásra.
  2-3 napig használtam az LG G2-jét, aztán volt HTC M7 és kb. éves szinten az aktuális csúcsok egyikét.
  Az iOS-t mindig flottabnak éreztem, viszont néha néha egy Androidos telefont kézbe véve látszott, hogy az Andorid az okosabb rendszer.

  Folytatás...

  total90 7 hónapja 24

 • S8+

  20.04.17

  5 év iPhone után fura lesz, de úgy érzem jól döntöttem. Már csak 21-et kell aludni és meglátom :Y

  total90 7 hónapja 21

 • Könnyű, vasárnapi gyorskaja

  A tegnapi csirkés szendó készítésekor volt némi maradék és gondoltam, hogy ma ezt fogom felhasználni.

  A cél az volt, hogy valami könnyű, de gyorsan elkészíthető ételt készítsek és ez sikerült is. Kb. 30 perc alatt kész is volt minden.

  A hozzávalók 4 személy részére:

  A képen látszik minden, szóval annyira nem részletezném... egyedül a fehér tálban lévő cuccot érdemes megemlíteni, ő lenne a quinoa (mi is az a quinoa).
  Röviden, a quinoa olyasmi mint a rizs. A külseje roppanósabb (ha nem főzöd szét, tehát max. 15 perc) és valamivel intenzívebb az íze. Árban is kb. mint a rizs, egy kicsivel kerül csak többe, csarébe nem kell annyi belőle mint a rizsből, mert laktatóbb, holott a kalória értéke kisebb.
  Fűszer ízlés szerint, én itt csak sót és borsot használtam.

  A quinoat felraktam főni, közben a többi hozzávalót apróra szeleteltem:

  Folytatás...

  total90 9 hónapja 10

 • Csirke szendó, avagy étkezési orgazmus

  Ma nem volt kedvem főzni és reggelizés közben a TV-ben olyan durván jó hambikat csináltak, hogy gondoltam én is csinálok valami nekemvalót, abból ami épp itthon van, valami burgerszerű étket.

  Egyedül zsemlém nem volt, így azt a péktől hoztam, firssensült, ropogós...

  Nem fogok nagy novellába kezdeni, a hozzávalók:
  -200 gramm csirkehús (mellehúsa)
  - 1 paradicsom
  - 1/2 avokádó
  - 1/4 uborka
  - 2 nagy fej hagyma
  - 4 szelet ementáli sajt
  - 4 zsemle
  - mustár
  - ajvár
  - fűszerek ízlés szerint
  - méz

  Kezdésnek megpirítottam a hagymát és egy kevés mézzel leöntöttem, hogy karamelizálódjon, meg, hogy legyen egy kis szaftja:

  Ezután a paradicsomot, uborkát, avokádót megpirítottam, majd a húst megsütöttem:

  Zsemlét szétvágtam és jöhettek a rétegek, először a sajt. Tudom, most gondoljátok, hogy miért nem a meleg húsra raktam a sajtot, hogy megolvadjon, de a válasz egyszerű: én így szeretem :K

  Folytatás...

  total90 9 hónapja 16

 • Napi kaja: hamis fasírt

  Az ember ragadozó, hús evő, de vannak napok, amkor jó valami hús mentes ételt enni, ami laktat is egyben.

  Talán 2 éve találtam egy receptet a neten, ami azóta az egyik kedvenc kajám lett. Az ok, mert nagyon finom és, mert fél óra alatt 4 főre kaját készíthetsz.

  A hamis fasírt nevet én adtam neki, mert csak úgy néz ki, mint a fasít, de kb. semmi köze nincs hozzá.

  Hozzávalók (az eredeti recept átvariálva az én ízlésemnek):

  - 150 gramm bazmáti rizs (kb. bármilyen rizs jó, nekem ezzel a legjobb)
  - 2 nagy fej vöröshagyma
  - 150 gramm reszelt ementáli sajt (többfélével is próváltam, ízre ezzel a legjobb)
  - 2 nagy répa
  - ízesítésnek: só, bors, oregánó, petrezselyem, méz
  - 2 tojás
  - kókusz zsír (a sütéshez kell csak, és jó, mert semmi extra ízt nem ad az ételnek, szemben más olajokkal, zsírokkal)
  - zsemlemorzsa (ez fogja össze a masszát, de több tojás hozzáadásával meg folyósabb sajttal kihagyható, viszont ahogy pirítod a serpenyőben, nagyon finom ízt a pirított zsemlemorzsa)

  Elkészítés: a hagymát apróra vágod, kicsit megpirítod, közben a rizst megfőzöd. Ha kész minden, akkor összekevered és teníszlabda nagyságó gombócokat gyúrsz, majd kb. 2 cm vékonyra összenyomod.

  Folytatás...

  total90 10 hónapja 16

 • Telekom, mert megérdemlem

  Az elmúlt időszakban 2 olyan dolog is történt velem és a telekommal, hogy durván kiakadtam rájuk.

  Sztori 1, avagy hülyék tömkelege

  Költözködés, új hely, lehetőségek net/TV/telefon vonalon... nem sok, de a Telekom papíron jó ajánlat.
  Szóval, kicsit München külvárosa és az itt a világ végét jelenti, mert Németországban tipikusan az kap jó netet, aki a városban él és a többiek meg szopjanak a 6 Mbites nettel, vagy rosszabbal.

  A Telekom ajánlatában van egy hibrid megoldás, miszerint mivel jó az LTE lefedettségük adnak egy modemet ami félig DSL félig LTE-n keresztül megy.
  A YouTube tele van vele, hogy mennyire hányás az egész ha streamről van szó, mert nem megy szinkronba, szóval sehogy sem megy.
  Ellenben ha csak netezel, akkor jó.

  Na ez fontos lett volna, max ha stream, akkor kilövöm az LTE részt és engedem a 16 Mbitet DSL részről.

  Be is mentem hozzájuk, mert a többiek csak 16 Mbitet tudnak nyújtani (telefon meg TV kb. mindenhol ugyanaz) és mondom mi kell nekem.
  Az eladó egész segítőkészen teszi fel a kérdéseit, mekkora a ház/lakás, mennyi felhasználó meg eszköz... és már mondja is, hogy melyik csomag kell nekem.
  Ööö, mondom az megy nálam, mert eddig a címem nem is mondtam.
  Hja, nem a központban lakok.... de bazzeg, mert mindenki ott lakik. Na jó, csak furán néztem, de ez járt a fejemben.

  Folytatás...

  total90 10 hónapja 12

 • A világ legjobb szósza

  Amióta megpróbálok odafigyelni mit eszem, egyre inkább kerülöm a mesterséges termékeket és megpróbálok itthon előállítani valamit. Ez nem mindig sikerül... de katasztrofális csak egyszer volt, amit még a kutya sem akart megenni ;]

  Ma az egyik kedvenc szószom kotyvasztottam és gondoltam bemutatom, hátha más is kedvet kap elkészíteni.
  Ezt a szószt én általában szárnyashoz ajánlom, de csipszhez is csináltam már és úgy sem rossz.

  Hozzávalók:

  Citromot és a narancsot (fél narancs bőven elég) kifacsarod, de a gyümölcs húsát ne dobd ki.

  Megpucolod a mangót, majd a citrom és narancs levélvel, majd ezek húsával összekevered.

  Folytatás...

  total90 11 hónapja 8

 • A motorosok mindig csak száguldoznak

  Történt tegnap, hogy a jó idő miatt motorra ültünk a haverokkal és irány Garmisch- Partenkirchen. Egy kis hegyi lankás motorozás hétvégi kikapcsolódás gyanánt.

  Vannak igencsak kanyargós részek a hegyre fel és lefelé, keskenyek is az utak, vigyázni kell és itt tényleg csak az idióták száguldoznak. Azok is csak addig amíg baj nem lesz.

  Na mindegy, szép a nap, relatív kicsi a forgalom, élvezzük a tájat a motorozást. Jókat ettünk és ittunk a pihenőkbe, grilleztünk, szóval minden teljesen pazar volt.

  Visszafelé egyszer csak egy biciklis az úton... ok, nem nem kerültük meg, mert ha szemből jön valaki, akkor lehet gond, mivel azt nem látjuk.
  Megvártuk az egyenes részt, ahol előztünk és elkezdett ordibálni meg az egyik haverba bele is ütött valami bottal.
  Következő kanyarba kitérő, mind megálltunk és megvártok a gyíkembert.

  Jött is, nagy anyázással, meg így a motorosok, úgy a motorosok, mert 300-al száguldunk. Ööö, ja igen, mert minden 20 méterbe egy kanyar és az elég arra, hogy szétgyorsuljuk az agyunkat is.
  Na ok, már kezdett elég lenni a mondókájából, szerintem többen már nekimentek volna... Amikor ő maga jön elő, hogy ő már ezer éve itt él és ez az út már tizen éve tiltva van bicikliseknek, meg teljesen új út van bringásoknak, de neki ne mondja meg senki, hogy hol megy biciklivel.
  Meg nekünk nem szabadna ott motorozni, meg száguldozni, meg rohadjunk meg...

  Folytatás...

  total90 1 éve 33

 • Fogyás csodaszer nélkül

  2011 november 6-a volt a nap, amikor Németországba költöztem. 186 cm magasságomhoz közel 130 kg társult... szóval elmehettem volna hentes árunak is hentesüzletbe.

  Na, de volt a nagy terv, hogy lefogyok.

  Soha nem voltam egy nádszál gyerek, de kövér sem. Amellett, hogy zabáltam, mindig elég sokat mozogtam és így elhízva nem nagyon voltam.
  2009-ben aztán volt egy balesetem és jó másfél évig ki volt lőve a sport. Az első 7 hónapban ágyban feküdtem, de a zabalás megmaradt. Kicsit Start Wars Jaffanak éreztem magam... de hát legalább voltak alattvalóim ;]

  Szóval, irány Németország, új élet, fogyás, kolbászból kerítés, csillámpóni, minden jó.

  Elhagytam a nagy kedvencem a csipszet, de egyik napról a másikra. Aztán elhagytam mindenféle édességet és az édesítővel készült italokat is.
  Maradt a sör meg a víz :C

  Elkezdtem focizni, heti 3-szor és már a pár elhagyott étel és a rendszeres sport hozott változást.
  Közbejött aztán egy húsvét, ami kissé kizökkentett a ritmusból, pláne, hogy otthon töltöttem.
  Visszajövet megint nekifogni, nem volt könnyű, de még tovább léptem, elkezdtem figyelni mit eszek és elkezdtem keveset enni.
  Ennek igazából szenvedés lett a vége, minden nap éhes voltam és 9 hónap után ugyan 82 kg voltam (igen, lehet számolni, brutális fogyás volt), de fejben nem bírtam tovább.

  Folytatás...

  total90 1 éve 30

 • Windows 10, többfelhasználós mód, de hogyan?

  Mivel a Windows 10 fórumban nem kapok választ, így gondoltam itt kérdezem meg, hátha valaki tud segíteni, volt már ilyennel dolga.

  Legutoljára többfelhasználós módot XP-n használtam és már ha jól számolom lassan 2 éve nem volt Windows gép a házba, így pl. a Windows 10-ről teljesen lemaradtam.
  A napokban aztán a sors úgy döntött, hogy összeboronál a Windows 10-el és annak ellenére, hogy maga a rendszer nagyon tetszik, van pár dolog, amit nem találok.

  Adott egy PC, amin az egyik az admin profil lenne és lenne egy vendég profil. A vendég profilt létre is hoztam, de a jogosultságokat nem igazán tudom megadni. Nem találom :(

  A jó öreg XP-n ez máshogy volt és gondolom meg is maradt a W10-ben, csak másképp hívják, vagy átcsoportosították, vagy a fene tudja, de nem találom.
  Annó úgy oldottam meg a vendég profilt, hogy a vendég amikor belépett, akkor volt neki a tálca, egy ikon a böngészőnek és a Start-ra kattintva csak a gép kikapcsolási lehetősége jött elő. Tehát nem tudott belemászni a sajátgépbe és végképp nem a rendszerbeállításokba.
  Ezt szeretném elérni Windows 10-en is...

  Kipróbáltam a tablet módot, ami majdnem jó, de ott is előjönnek az app-ok meg a rendszerbeállítások, vagy is a vendég el tudja érni.

  Megköszönném ha valaki elém tárná a megoldást.
  Ja igen, próbáltam ezt a „gyerek a gépnél” opciót is, de azzal sem vagyok előrébb.

  total90 1 éve 10

 • Internet mindenütt jelveszteség nélkül

  Gondolom sokan vagytok azzal a problémával, hogy a többszintes házban vagy lakásban a wi-fi jele nem elég erős és épp ott nem, ahol kellene.

  Én is így voltam ezzel, a mai napig.

  Adott egy ház, ahol a pincében jön be a fő vonal. Innét kellett volna elvezetni a földszintre, első emeletre és a padlástérbe a netet. Fúrás-faragás ki volt zárva, előbb kellett volna gondolkodni, de ez más téma...
  Először betettem a modemet a pincébe, ami viszont relatív mélyen van és a mennyezet annyira tele van fémmel, hogy a földszinten nem volt már jelem.
  Szerencsére 114365235698967 konnektor van a házba és akkor jött a TP-Link ezen megoldása:

  Ez egy jeltovábbító. Tehát észleli a jelet, majd továbbítja. Belőni pofon egyszerű, konnektorba be, böngészőt elindít, hálózati név és jelszó megadva. Ennyi.
  A probléma azzal van, hogy ahogy mindig továbbít a jel veszik, az viszont erősen. A 100 megás netem a padlástérben 1 mega körül kullogott.
  Hm...

  Folytatás...

  total90 1 éve 29

 • Németül tanulni Németországban

  Újabb kis irománnyal gyarapítanám a Németországba kivándorlással kapcsolatos bejegyzéseim.
  Eme írás ötlete (is) igazából onnét jött, hogy egyre több üzenetet kapok privátba azoktól, akik ki szeretnének, vagy már kivándoroltak ide.
  Sokszor kapom a kérdést, hogy miként vagy is inkább hol érdemes németül tanulni.

  Attól függően mennyire tanulsz könnyen nyelvet, ez az iromány szerény véleményem szerint segítség lehet.
  Én úgy jöttem ki, hogy a „Guten Tag”-on kívül nem tudtam semmit... ez volt négy és fél éve. Mostanra ha beszélek, akkor leginkább, ha egyáltalán szóba kerül, akkor onnét veszik észre, hogy nem német vagyok, mert van akcentusom. Ezen egyébként próbálok csiszolni, de elveszni soha nem fog.
  Írni rosszabbul írok, mint beszélek, de hivatalos, céges szövegeket is kell írnom és az utóbbi időben ritkán hallom vissza, hogy lett volna benne hiba. Szóval annak ellenére, hogy nem tartom magam jó nyelvérzékűnek, elég jól belejöttem.

  Na, de vágjunk bele... Először a „nem hivatalos” lehetőségek:

  - Szerintem nagyon fontos, hogy amint kijössz, akkor felejtsd el honnét jöttél. Telefon, laptop, PC, tablet és miegymás azonnal németre állítani. Ha nem is érted, belejössz, orientálódsz kicsit és menni fog. Úgy tanulsz meg szavakat, hogy észre sem veszed.

  Folytatás...

  total90 1 éve 16

 • Csomag kiszállítás, mert megérdemlem...

  Szóval, rendeltem pár dolgot a neten egy kisebb, mondhatni privát webshopból. Fel volt tüntetve, hogy DPD-vel küldik a csomagot.
  Mielőtt rányomtam volna a vásárlásra, felhívtam a céget és megkérdeztem, hogy nem-e lehetne DPD helyett DHL-el a csomagom kézbesíteni, mert a DPD-vel már annyiszor gondom volt, hogy ha csak velük oldható meg, akkor inkább nem veszek onnét semmit.
  A csaj mondja, hogy de, megoldható, de akkor a szállítás extra pénz. Nem gond, úgy utalok PayPallal. Így is történt... majd másnap jön a DPD-től egy e-mail, hogy a csomagom úton :U
  Felhívom a webshopot és ugyanaz a csaj veszi fel. Mondom csoki, tegnap dumáltunk, tudod... nem, ő nem emlékszik. OK, mondom sok a telefon, lehet nem emlékszik, elmesélem a sztorit.
  Nem, ilyen nem volt :((( Halllllóóóó, extra zsét utaltam a DHL-el való küldés miatt.
  Majd visszaküldi akkor és ezt úgy lazán mondja. Nem fogta fel, hogy nem azon van a hangsúly, hanem, hogy lehazuttol és ilyen kopjak már le hangnemben beszél velem. Slusszként még beböki, hogy már feladta, pénzt majd visszaautalja és ezen már nem lehet változtatni.
  El is hangzott egy jó magyaros mondás... még jó, hogy nem értette a kis drága :W

  Folytatás...

  total90 1 éve 41

 • Érkezőben az első motorom

  Már tavaly akartam egyet, de aztan nem jott össze... igaz akkor nem ezt, hanem egy nagyobbat, mert nekem az álom motor egy Yamaha R6 lenne. Amióta kint van a széria, azóta csöpögök az R szériára és abból is igazából az R6-ra.

  Mivel még nem volt előtte motornak nevezhető járművem, így némi beszélgetés után "régi motorosokkal" egy kisebb motorra esett a választásom. Olyan motor, amivel majd megtanulok motorozni.

  Az igazi lökést az adta még, hogy nem olyan régen hajtottam egy R1-et és habár állat érzés, még is éreztem, hogy a motor erősebb mint én ;]
  A napokban egy haver 125-ös Hondajat kipróbálva jutottam oda, hogy ez nekem megfelelő lenne. A motor viszont nem tetszik, de megtaláltam a motort, amit nekem teremtettek:

  2013-as modellt találtam jó áron, jövő héten megyek érte :C

  total90 1 éve 23

 • The Revenant (Spoiler)

  Sokat járok moziba, szeretek filmeket nézni, de ennek ellenére nem nagyon szoktam véleményezni online, de ez most egy olyan film volt, ami mellett nem akarok el menni szó nélkül.

  IMDB link a filmhez.

  Szóval, már hetek óta meg akartam nézni, de most jutottam csak oda, vagy is tegnap este.

  A film Oscar-díj esélyes alkotás, talán már nagyon megérdemelten DiCaprio bezsebelhet egyet... de ha ezzel a filmmel kapja meg, akkor azt én nem tudom hova tenni.

  DiCaprio és J. Depp (ok, ő nincs a filmben) a legjobb férfi szinészek szerintem jelenleg a filmvilágban. DiCaprio ebben a filmben is bámulatosan jól játszott, neki minden film jól áll, mindent el tud játszani.
  Ha nem ő játszotta volna a főszerepet, akkor a film felénél kijöttem volna a moziból, mert ez akkora fos lett.

  Amikor már 3 olyan eset történik vele, hogy olyat ember nem él túl (medve, aztán 0 fokos vízben úszkálni órákat, meg a lóval a szakadékba eseni, majd a lóba aludni...), na utána eltűnnek szinte a sebek róla, hirtelen nem fáj a lába, fut-rohan... :Y

  Folytatás...

  total90 1 éve 10

 • Pár jótanács a Németországba vándorlóknak

  Egyre többen vándorolnak ki ide és egyre több privát üzenetet kaptam az utóbbi időben, ezzel-azzal kapcsolatban és gondoltam írok ezekről egy bejegyzést.

  Bankszámla:

  Az ördögi kör után (ha nincs lakás, nem kapsz állást, ha nincs állás, nem kapsz lakást...) eljutsz oda, hogy bankszámlát kell nyitnod, akkor nem is olyan egyszerű a helyzet.

  Bejelentett tartózkodási helynek mindenképp lenni kell, anélkül nem fog menni sehol sem. Ha ez megvan, akkor egy lépéssel előrébb vagy.

  Ahova tuti ne menj az a Deutsche Bank. Ők aztán rád sem néznek ha nem vagy már legalább 2 éve munkaviszonyban Németországban. Volksbank (Raiffeisen) hasonló eset, de ha egy jobb cégnél vagy (vagy is leszel), akkor nem lesz gond, csak vidd a szerződést is magaddal, kérni fogják.
  Hypovereinsbank hasonló mint a Deutsche Bank, de őket inkább azért nem ajánlanám, mert drágák. Minden kis tranzakcióért pénzt kérnek, EC és bankkártya is náluk a legdrágább.

  A tuti megoldás, vagy is ahogy én annó megtapasztaltam a Postbank. Ők a jófiúk, akik fűnek, fának adnak kártyát, kb. semmi nem kell hozzá csak az útleveled.
  Mind ezek mellett náluk az EC kártya ingyenes, Master Card vagy Visa is amíg nem kell hosszabbítani, utána is csak évi 22€.

  Posta:

  Folytatás...

  total90 1 éve 37

 • Jogsi németorszában... (érdekesség)

  Amikor kijöttem, akkor nem volt jogsim és mivel kaptam céges autót, így megcsináltam a jogsit autóra. Azóta elég sokat hajtottam, sajátom is lett és tegnap voltam érdeklődni, hogy milyen feltételek vannak ha motorra is akarok, már mint nagyobbra.

  Itt jött a paccs... van egy olyan szabály, hogy friss jogsival 24 hónapig csak maximum 125 cm3-es motort lehet hajtani és az is olyan, amit hivatlos szervízben lekorlatoznak 120 km-es maximális sebességre :Y
  Ez van autónál is, hogy ami 3200 cm3 és 280 lóerő felett van, azt csak 24 hónappal a jogsi letétele után hajtható.
  Egyrészt érthető, másrészt ez csak itt van, sehol máshol az EU-ba, ahogy utána néztem.

  Szóval Yamaha R6-ot néztem ki tavaszra, 2008-as modell, elég jó áron vannak... örültem, de most nem. Akarok valami seggrakétát, de akkor majd 125 cm3-es lesz.

  total90 2 éve 45

 • FX vs. DX, mekkora a különbség?

  Mielőtt FX-re váltottam DX-ről elég sokat keresgéltem a neten, hogy mekkora a különbség a két rendszer között. Persze, az 1,3-as szorzó... de sehol nem volt úgy kipróbálva, vagy is bemutatva, ahogy azt én szerettem volna, ahogy engem az érdekelt.

  Na, de mire is vágytam én? Egy tesztre, ahol adott egy FX és egy DX váz, hozzá egy FX és egy DX objektív ugyannyi mm-en. Így jöttem ahhoz, hogy én csinálok egy rövid tesztet.

  Tesztkörnyezet:
  -Nikon D800 FX váz
  -Nikon D7100 DX váz
  -Sigma 12-24 FX objektív
  -Sigma 10-20 DX objektív
  -minden kép 12mm-en készült

  Először arra voltam kíváncsi, hogy a DX objektív mit produkál DX és mit FX vázon.

  DX váz, DX obi 12mm-en...

  Folytatás...

  total90 2 éve 2

 • PC szervíz level 99

  Van egy haverom, akivel egy cégben dolgozunk, de ő teljesen más osztályon és sokat úton van. A szülei 75 év felettiek és ha a haver nincs otthon, akkor többször hívtak már engem.

  Legutóbb is így történt, de épp nem voltam a városban és kerestek az újságba egy PC szervízest...

  A probléma az volt, hogy adott egy iMac és egy nyomtató, ami eddig tökéletesen működött. Kifogyott a festék belőle, majd a haver apja rendelt egy utángyárottat.
  Meg is érkezett a festék, de nem működött vele a nyomtató és azért lett a "mester" házhoz hívva.

  A "mester" tudatáig nem jutott el, hogy esetleg a festéken lévő chip nem jó, vagy "annyira utángyárott", hanem azt mondta, hogy az iMac nem támogatja a festéket :DDD Na, de majd ő "megtámogatja", hogy működjön. 4 óra után eljutott oda, hogy nem lehet, hanem Windows 10-et kell venni, feltenni az iMac-re és majd akkor minden fasza lesz.
  Az öregek 0 hozzáértéssel rámondták, hogy legyen. A tag előkapott hirtelen egy Windows 10 DVD-t, ami szintén nem volt erdeti, de az eredeti árát számolta be később...

  Folytatás...

  total90 2 éve 18

 • Buchberger Leite, az eldugott termeszeti csoda

  Amikor Münchenbe költöztem, akkor annak örültem (majdnem) legjobban, hogy majd kiélhetem a hegybuziságom. Ha jól emlékszem, akkor már az első hétvégémen voltam valami túrán. Igaz, az még egy „turista csoporttal” volt, mert kb. még annak mondható voltam 5 nap után egy másik országban.
  Akkor Wallbergben voltunk és lenyűgöző volt. Volt ám a nagy fogadalom, hogy amikor csak tehetem, akkor keresek valami kirándulni, vándorolni való helyet.

  Első lépésként egy könyvet vettem a bajor vándorló helyekről, hegyekről, stb. és a könyv tanácsára egy hagymászó tanfolyamot is megcsináltam. Hegyet mászni azóta sem voltam, de egy halom dolgot megtanítanak, hogyan készülj fel akár csak egy vándor túrára.

  A könyben 427 túra van leírva és ebből az elmúlt 4 év alatt 32-t be is jártam. Mindig is terveztem, hogy na most majd elkezdem írni a túráim, de végül nem lett belőle semmi. Majd most igyekszem pótolni.

  Szóval a kis bevezető után, bele is vágnék: Buchberger Leite.

  Folytatás...

  total90 2 éve 13

 • Minimalista telefon lista

  Nokia 3410, 3510, Sony Ericsson T610, Nokia 6110, 3650, 3660, 6600, 6630, N70, Samsung D900, Nokia N73, Samsung S5230, Nokia 2100, Samsung Galaxy Mini, Nokia N97, Lumia 800, 900, 920, iPhone 4S, 5, 5S, 6, 6+.

  Örök emlék marad: Nokia 6630 :K
  Legjobb telefon: iPhone 5S

  total90 2 éve 16

 • Ilyen nincs, de még is van

  Amikor tudom, hogy iszom alkoholt, akkor már alapból nem is viszem magammal a jogsit, nem hajtok. Így történt ez most hétvégén is. Mivel München külvárosában lakom, így S-Bahn (vonat, villamos, vagy mire forditható) volt a járművem Münchenbe, de a lakástól az állomásig biciklivel mentem.

  A kellemes este után jövök vissza, a biciklim sehol :W Hogy rohadna le a keze, aki ellopta... Mindegy, keső este van, majd másnap jelentem.
  Másnap későn keltem és hívnak, hogy lenne rostélyozás, menjek... mondom előbb el kell mennem a rendőrségre a bicikli miatt.
  Á nem, hagyjam, majd hétfőn, nem oszt, nem szoroz a bejelentés. Mondom ja, igaz.

  Mivel az állomás kb. 2 km-re van és lusta fasz vagyok mostanában, így elkértem a bringát a szomszédtól. Irány a rostélyozás, kellemes este, hazaút és jött a pillanat: ilyen a rohadt életben nincs :W
  A szomszét biciklijét, amit kölcsönkértem, azt is ellopták :U

  Ott állok mint egy here és azon agyalok, hogy ilyen nincs, valaki tuti szivat. Pl. szomszéd, akié volt épp a bringa már kérte kölcsön az enyémet, amikor az övé rossz volt, tudja a zárszámot is...

  Le is megyek ma hozzá és mondom, hogy te engem most szivatsz, ugye? Néz, csak néz, nem vágja a szitut. Elmesélem neki és ő sem hitt a fülének.

  Folytatás...

  total90 2 éve 40

Hird​e​t​és

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.