Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  Azonnali VGA-s kérdések órája (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-02-03 23:23:26

LOGOUT.hu

Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#88189) Pikari válasza XY_Z (#88188) üzenetére


Pikari
addikt

Röviden és tömören, a videókártyák nem önműködőek. A firmewareükben egy programkód van (jelen esetben x86 kód), amit bekapcsolásnál az alaplap betölt a memóriába, és lefuttatja a processzoron. Ha ez valamiért nem töltődik be, akkor jön a pittyegetés a hiányzó videókártya miatt. Az oprendszerben ettől függetlenül már lesz kép, miután a driverek betöltődtek - ha például egy másik videókártyáról bootolsz.

A gondot az okozza, hogy a régi PC biosok helyett (mellett) behozták az uefit, ami persze ugyanúgy egy bios, csak nem kompatibilis a hagyományos biossal, illetve az uefiből is van több féle verzió, amik nem feltétlenül szoktak visszafele kompatibilisek lenni rendesen, aztán ilyenkor jöhet a sűrű bios updatelgetés, videóbios updatelgetés, meg bios állítgatás, hogy működésre bírd.

De nem kell ettől megijedni, a legacy/csm/mixed mód engedélyezése az esetek nagy részében megoldja, egy jó kis 486oshoz való kódrészlettel már inicializálni tud a videókártya annyira, hogy képet adjon.

Csak egyes gyártók, pl intel, már nem nagyon akarnak visszafele kompatibilitást az újabb eszközeikkel, úgyhogy az sok bonyodalmat fog okozni a jövőben.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  Azonnali VGA-s kérdések órája (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.