Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2601) ócskás válasza csiga997 (#2600) üzenetére


ócskás
aktív tag

Ez bizony teljesen igaz ( F80 váz mókolva Fuji módra ).
Enyém is biz 4-5 éves, kapott is tőlem hideget-meleget egyaránt. Kiváncsi vagyok meddig bírja még a zár...? :)

THX :R

[ Szerkesztve ]

http://fotki.yandex.ru/users/mn5818/albums/

(#2602) Hydra SR


Hydra SR
addikt

Találkozott már valaki olyannal, hogy egy akksitól meghülyül a gép? Ha az Ansmannt teszem a 400D-be, néha hülyeségeket csinál. Főleg, ha vakut használok (beépítettet). Általában nem süti el, de néha igen, csak kártyára írás helyett a szenzort tisztítja végtelen ciklusban és kikapcsolja a kijelzőt, illetve nem kapcsolja ki csak a háttérvilágítást veszi el de a karakterek ott maradnak az LCD-n mintha beleégtek volna. A kártyaírás piros ledje világít de nem írja fel a képet. Ha már egyszer behülyült akkor semmi nem gyógyítja meg amíg nem teszek bele másik akkut(!). Ha ugyanazt teszem vissza az nem jó neki. Kártyacsere nem segít. Obicsere nem segít. Kikapcs-bekapcs nem segít. Vaku becsukása nem segít. Semmilyen kezelőszerv basztatása nem segít. Néha fogja magát és kiírja, hogy lemerült az akksi. Kiszedem, 10 perc múlva visszateszem és azt mondja, hogy csutkára fel van töltve. Elég hülyén hangzik, hogy ezt mind az akksi okozza de erősen úgy tűnik. Néha meg tök hibátlanul megy vele. Láttatok már ilyet? Még jó, hogy 3 akksim van.

U.i: szerintetek van esély a garancia érvényesítésére akksinál? Február elején vettem. Az a gáz, hogy tuti, hogy a boltban hibátlanul fog működni, Murphy törvénye szerint.

U.i.2: van rá esély, hogy vizet kapott. Hétvégén kicsit belelógott a tatyó széle a patakba és pont a zsebében tartom az akksikat. Na de ilyet, hogy kicsit működik de nem nagyon, hát most akkor tönkrement vagy nem?

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2603) marsu válasza Hydra SR (#2602) üzenetére


marsu
addikt

Szerintem a géppel van a baj .... Az akksit tartsd meg, a gépet meg add nekem ajándékba!

:D :DDD

Press any key to continue ...

(#2604) orbano válasza Hydra SR (#2602) üzenetére


orbano
félisten

Felteszem nem megfelelő (alacsonyabb) feszültséget ad, és ettől megkergül az elektronika. Vidd vissza gariba, ha jól csinálják szerintem rendesen be fogják mérni a hibát, ha nem, akkor mutasd meg mit produkál. Mindenképpen próbáld hasznűlni a vakut, az töltéskor szerintem jobban megrántja az akkut, mint más komponensek.

A vér nem válik VAZZE!™

(#2605) Hydra SR válasza marsu (#2603) üzenetére


Hydra SR
addikt

Ne rémisztgess, eléggé becartam mikor előszőr tapasztaltam a jelenséget, amíg nem tudtam lokalizálni a hiba forrását :) Rendben van, hogy a váz is garos de ha elveszik 2 hónapra javítani akkor morcos leszek.

orbano: elég logikusan hangzik amit mondasz, erre nem gondoltam. Tényleg csupa olyasmibe hal bele ami sokat fogyaszt (a kártyaírás is ilyen szerintem) Thx.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2606) marsu válasza Hydra SR (#2605) üzenetére


marsu
addikt

A problémát szerintem (is) az akksi feszültségvesztése okozza. Szerintem a legjobb, ha fogod az egészet és visszaviszed a boltba. Ott megmutatod, hogy milyen hibát produkál, és akkor elhiszik majd, hogy nem jó. Vagy nem ... De mindenesetre próbáld meg kicseréltetni.

Press any key to continue ...

(#2607) johnjohn válasza Hydra SR (#2602) üzenetére


johnjohn
addikt

Lehet cellák közötti zárlat, illetve átvezetés ami csak a megasabb áramfelvétel alkalmával jön létre. Meg kellene próbálni mérni a leadott feszültséget miközben egy műterhelés pl. szofita-izzó van az akkura csatlakoztatva. Ehez persze kellene egy digit-multiméter, stb. Szerintem ne kísérletezz a gépen többet evvel az aksival!

(#2608) Hydra SR válasza marsu (#2606) üzenetére


Hydra SR
addikt

Köszi, talán összejön. Igaz, hogy 2700 Ft-ért közel dupla akkora kapacitásút kapok totál noname-ben de azért akkor se menjen már tönkre ilyen könnyen:) (javarészt a márkajelzést és a garit kellett megfizetni rajta, itt az ideje, hogy visszatörlesszék :) ) Olyan sok vizet nem is kaphatott, most hogy belegondolok. Épp csak nedves lehetett. Mire a gépbe került addigra meg tök száraz.

johnjohn: van valahol egy kis DMM-em de nem találom :) Ellenállást tudok rátenni. Mindegy, ez már a szerviz dolga lesz, nem az enyém. Úgyse tudom megjavítani, csak kicseréltetni, ha egyáltalán.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2609) orbano válasza johnjohn (#2607) üzenetére


orbano
félisten

igen én is erre gondoltam, de a szervízben csak beméri kaz akksit rendesen :U ott ki fog derülni pikk-pakk ha zárlatos.

A vér nem válik VAZZE!™

(#2610) csiga997 válasza Hydra SR (#2602) üzenetére


csiga997
őstag

Orvosi rendelőkben meg bevásárlóközpontokban (pl. ikea) vannak ilyen kis zöld ládák használt elemeknek, legtöbbször rögtön a bejáratnál. Bemész, bedobod. Ilyen egyszerű. ;]

(#2611) Hydra SR válasza csiga997 (#2610) üzenetére


Hydra SR
addikt

Én is tartok ettől egy kicsit. Ezért is kérdeztem, hogy szerintetek van-e esély a garancia érvényesítésére egy olyan eszköznél ami egy idő után (használattól függően akár nem is olyan hosszú idő után) az üzemszerű használattól is tönkremegy.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2612) ócskás válasza Hydra SR (#2611) üzenetére


ócskás
aktív tag

Szvsz van! :) Ha gar éppenséggel nincs rá, szavatosság akkor is van. :) Pl: Panasonic videokamera vagy fényképezőgép akkura 6 hónap szavatosság van számla ellenében.Ha besz@rik ,szervíz,véleményezik,majd csere :R

[ Szerkesztve ]

http://fotki.yandex.ru/users/mn5818/albums/

(#2613) BEE válasza Hydra SR (#2611) üzenetére


BEE
addikt

Egyszerű dolgokkal kezdj !
Pl érintkezőpucolással, mert a kicsit koszos érintkező csinálhat feszültségesést
nagyobb terhelésnél.
A víz meg csinálhat koszt az érintkezőkön.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#2614) Proci85


Proci85
senior tag

Ki mit tud róla, kb. mikor hozták össze az MLU eljárást?
Bővebben

Neten találtam egy 1997-es levelet, ahol már emlitik. Pontosabb infóm sajnos nincs, pedig beletenném a TDK dolgozatomba, mint fototechnikai megoldás a XX. században..végülis '97 miatt már passzol a témáa, azért jobb szeretném pontositani:)

[ Szerkesztve ]

(#2615) ThufirHawat válasza Proci85 (#2614) üzenetére


ThufirHawat
senior tag

Jóval korábban...
Nézz körül a nagy gyártól archivumában. Canon, Nikon, Pentax, Hasselbad, Mamiya, Bronica...

Szerintem az MLU egyidős a tükörrel.

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#2616) adik válasza Hydra SR (#2602) üzenetére


adik
őstag

Utángyártott aksiknál fordul ilyen csak elő. Sajnos most már az Ansmann sem az, ami volt annó. Sztm go to szervíz. (Esetleg ha tudod, mérd ki előbb.)

Kettő, csipkebokor vessző!

(#2617) ThufirHawat válasza orbano (#2604) üzenetére


ThufirHawat
senior tag

nem megfelelő (alacsonyabb) feszültséget ad

Van ám a gépben egy DC/DC konverter... Az elektronika mindig megfelelő feszűltséget kap, különben pl. a fénymérés függne az elemek töltöttségétől... :U
Bár lehet hogy nincs igazam, de nekem ez nagyon nem akksi hibának tűnik... :O

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#2618) orbano válasza ThufirHawat (#2617) üzenetére


orbano
félisten

Nem tudsz mit csinálni a tartós feszültségeséssel.

Egyébként van egy állítható feszültségű utazó adapterem. Rákötöttem a gitáreffektre, de elfelejtettem feljebb állítani a kimeneti feszültséget, és azon is össze-vissza villogás lett a végeredmény. Valszeg ott is szimplán a processzor lett instabil.

A vér nem válik VAZZE!™

(#2619) ThufirHawat válasza orbano (#2618) üzenetére


ThufirHawat
senior tag

Nem tudsz mit csinálni a tartós feszültségeséssel.

Már hogyne... Egy bizonyos határig. Aztán meg kijelzi, hogy Out of battery.
A fotóaparátokban állandó feszültségen megy minden. Gondolj csak bele... Számít hogy AA cerkaelemet (1.5V) vagy akksit (1.2V) raksz bele a markolatba? Akksival alul/felül exponál? Gyorsabb vagy lassabb lesz a zár? Erősebben vagy kevésbé világít az LCD? :( Dehogy.

Egyébként ezt márkaszervízestől tudom, még analóg korszakomban volt folyamatos alulexponálásom, és elem gondra gyanakodtam. De aztán elmagyarázták, hogy ez lehetetlen.

[ Szerkesztve ]

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#2620) orbano válasza ThufirHawat (#2619) üzenetére


orbano
félisten

Érdekes, akkor pl. számítógépeknél miért van az, hogy ha túlfeszültséggel tuningolsz egy processzort, onnantól érzékeny lesz a tápegység apróbb feszültségingadozásaira? Vagy mivel magyarázod, hogy Hydra gépe a többi akksival jól működik? :U

És azt sem mondtam, hogy az LCD, vagy a fénymérő ne működne jól. Azt mondom, hogy a fényképezőgép processzora érzékeny a feszültségesésre. Az pedig jellemzően véletlenszerű módon megbolondíthatja a kamera működését. Blah. :o

A vér nem válik VAZZE!™

(#2621) tbs válasza ThufirHawat (#2619) üzenetére


tbs
addikt

Pedig tényleg elképzelhető ilyen "szelektív" agybaj... ;)

(#2622) ThufirHawat válasza orbano (#2620) üzenetére


ThufirHawat
senior tag

Elbeszélünk egymás mellett... :D
Én csak azt mondtam, hogy gépnél nem okoz belső feszültségesést a betáp mérsékelt változása. Ez tuti. Azt, hogy Hydra gépével mi történt, nem tudom... :F

Szintúgy nem tudom, hogy mi történik a PC-k processzorában (bár tanultam mikroprocesszor-technikát, de az rég volt) ha túlfeszt kapnak, de gondolom ez nem rendeltetészerű üzem, így nem biztos, hogy erre fel van készülve. A fényképezőgépeknél viszont üzemszerű az akkuk, elemek merülése, így erre fel van készítve.

A LCD világítást és a fénymérőt azért hoztam példának, mivel ezek analóg eszközök, tehát fokozottan érzékenynek kell lenniük a jelszintekre. A digitális, TTL-szerű, elektronikákban ez kicsit másként megy, ott sávok vannak, igaz, szűkek.

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#2623) Hydra SR válasza ThufirHawat (#2619) üzenetére


Hydra SR
addikt

Volt Change Battery felirat, feltöltött akksinál. Nem azonnal, de egy idő után. Aztán pihen egy kicsit, visszateszem és megint 100%-ot ír.

Igazából arra én se nagyon tudok akksi hibán kívül más magyarázatot, hogy csak az Ansmannal csinálja. Legalábbis más akksival még nem fordult elő, az Ansmannal viszont az utóbbi 2 hétben többször is.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2624) ThufirHawat válasza Hydra SR (#2623) üzenetére


ThufirHawat
senior tag

Két hete volt nálam egy másik 400D váz is az enyémen kívül. Az is csinált ilyet, gyári akkuval. Feltöltöttem koppanásig, és amikor 1 óra mulva elővettem a gépet, azt írta ki, hogy üres. Kivettem, visszaraktam (10sec.) és újra fullon volt. :F
Az enyém sosem csinált ilyet (gyári aksi, 1db).

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#2625) Hydra SR válasza ThufirHawat (#2624) üzenetére


Hydra SR
addikt

Szerintem az lesz, hogy egy ideig nem teszem be azt az akksit, tesztelgetem a másik kettővel, hogy előjön-e a hiba. Ha nem, akkor azt hiszem, ténymegállapításként kijelenthető, hogy az akku a ludas. Hogy hogyan lehetséges ez, azt én nem tudom.

Egyébként az ilyen feszültségkiegyenlítő áramkörök szerintem simán lehet, hogy csak egy szintig tudják kompenzálni a fesz. esést és ha azon túllendül, nem biztos, hogy korrektül kezeli. A zárlatos akksira nincsenek felkészítve ezek, csak a gyengülőre. Szerintem. Remélem. Nem akarok megválni hetekre a vázamtól. Még van 3 hónap garim, pár hét próbálkozás még belefér.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2626) adik válasza ThufirHawat (#2619) üzenetére


adik
őstag

Már hogyne... Egy bizonyos határig. Aztán meg kijelzi, hogy Out of battery.
A fotóaparátokban állandó feszültségen megy minden. Gondolj csak bele... Számít hogy AA cerkaelemet (1.5V) vagy akksit (1.2V) raksz bele a markolatba? Akksival alul/felül exponál? Gyorsabb vagy lassabb lesz a zár?

A Canon T90 pl túlexponált a tölthető elemekkel. Igaz, hogy a 80-as évek elejéről származó gépről beszélünk.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#2627) tbs válasza Hydra SR (#2625) üzenetére


tbs
addikt

Láttam már rázásra önmagában furán kontaktos NiMH cellát... Kristályosodási problémája volt.

(#2628) werttzui válasza Hydra SR (#2625) üzenetére


werttzui
őstag

Az az akksi kuka fesz van de szufla nincs benne

PENTAX

(#2629) ThufirHawat válasza adik (#2626) üzenetére


ThufirHawat
senior tag

Tudom, nekem is volt T90-em. :)
De amikor azt fejlesztették, még a tölthető AA akkuk nem igazán voltak piacon. Az akksiknak elég eltérő a karakterisztikája az elemekhez képest.

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#2630) Hydra SR válasza ThufirHawat (#2629) üzenetére


Hydra SR
addikt

A zárlatos akksi karakterisztikája is meglehetősen eltér a hibátlanétól ;)

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2631) pacorro


pacorro
aktív tag

Néha olyat csinál mostanában a (digitális) vázam, hogy az objektív felhelyezése, és a bekapcsolás után elkezd kerregni (kb. két másodpercen keresztül, rövidebb szakaszokban). Fókuszálni fókuszál, de exponálni már nem enged. Néhány óra elteltével, vagy ha fel-le rakosgatom az objektíveket, magától rendbejön, de elég zavaró. Találkozott valaki már ilyesmivel? Talán a bajonett körül lehet valami bibi, de fogalmam sincs mi.

[ Szerkesztve ]

"Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner

(#2632) TexT-BoY válasza pacorro (#2631) üzenetére


TexT-BoY
addikt

AF és MF is ezt csinálja?

Nekem EOS 300D-vel hasonlo a hibám, MF-el viszont eltudom lőni és a kép hibátlan. AF segéd tükör tört nekem.

HAAAAAKUNA BATATA "Mert ha nekem szar, neked jó, tipikus ember morál..."

(#2633) Proci85 válasza ThufirHawat (#2615) üzenetére


Proci85
senior tag

okés, köszi a választ, valóban nem kizárt h egy idős a tükörrel kb.

Na most ismét felmerült egy kérdésem:)
Obinál minél jobban rázoomolok az adott témára, annál szükebbre állitja a rekeszt, tehát egyre több fényt kap. Nem rég van normálisabb gépem, korábbi full automatánál nem volt lehetőség elmélyülni benne, de eddig abban a tévhitben voltam hogy minél nagyobb fény útja odabent, annál több kell belőle. De ha kitekerem az obit (pl. 28-ról 300mm), ellenkezőjét tapasztalom. Objektiv függő v. mi az igazság?
elnézést ha túl alap kérdés lenne, de van 1-2 dolog ami nem tiszta, tanárom idézve értek mindtent csak a H2O-ban az a 2-es minek van ott?:) szóval szeretném pontositani a fejemben lévő dolgokat.
Előre is köszönöm a választ!

(#2634) pacorro válasza TexT-BoY (#2632) üzenetére


pacorro
aktív tag

Igen. Manuális fókusznál ugyanúgy nem tudok fotózni.

"Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner

(#2635) Zozzant válasza Proci85 (#2633) üzenetére


Zozzant
addikt

Na, kicsit belekeveredtél... vagy nagyon, ha kitolod a zoomot 300-ra akkor telébe kerülsz, az objektívek itt kisebb fényerejűek általában (kivéve a fixeket), ez annyit tesz hogy SZŰKEBB a maximális rekesz mint széleslátóban, AZAZ NAGYOBB az F érték, AZAZ kevesebb fény jut az obiba, kisebb F érték több fény nagyobb F érték kevesebb fény.

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#2636) Hydra SR válasza Proci85 (#2633) üzenetére


Hydra SR
addikt

Nem vagyok benne biztos, hogy mindent értek a kérdésedből de megpróbálok válaszolni:

"...szükebbre állitja a rekeszt, tehát egyre több fényt kap" -> ez már önmagában ellentmondás. Szűkebb résen kevesebb fény megy át.

Igen, obifüggő dolgok is vannak a történetben. Vannak fix és változó fényerejű zoom obik. A fixek a teljes zoomtartományban képesek ugyanakkora fényerővel dolgozni, de mondjuk a kitobinál meg is van adva 2 érték, Canon kitobi teljes neve: 18-55 F3.5-5.6 EF-S. Ez azt jelenti, hogy 18mm-en F3.5 a legnagyobb fényereje, 55mm-en pedig F5.6 ami lényegesen kevesebb fényt enged át, mint az F3.5 (konkrétan kevesebb, mint negyedannyit). De mondjuk a Sigma 24-70 F2.8-nál azért van csak egy érték megadva fényerőre, mert a teljes zoomtartományban ez a maximális fényereje. A zoomoláskor csak akkor változik a blendeállás, ha változó fényerejű obid van és tág blendével dolgozol. Ha eleve beállítasz F8-at a kitobin, akkor zoomtól függetlenül F8-on lesz a blende. Ha 18mm-en beállítasz F3.5-öt és belezoomolsz, akkor elkezdi behúzni a blendét, egészen F5.6-ig 55mm-en. Ugyanakkor pont a kitobinál a legszűkebb blende lehetősége is változik: 18mm-en csak F22-ig rekeszelhetsz, 55-ön meg F36-ig.

A gyújtótávolság nem az objektív hossza, még ha függ is tőle valamennyire. Az egy virtuális érték, pontosan én sem tudom, hogy mit jelent de valami vetített pont távolsága egy másik vetített ponttól vagy valami ilyesmi. Ismét a kitobit hozom fel, de másik zoom obikra is igaz: a kitobi 24mm-en a legrövidebb fizikailag. Bármelyik irányba tekered a zoomot, hosszabb lesz. 18mm-en kb ugyanolyan hosszú, mint 55-ön. Az objektív hossza a fókusz állásától is függ. Ahogy a fényereje is, noha erről semmilyen visszajelzést nem kapunk. Ha közelebb fókuszálsz ugyanolyan blendeértéknél, csökken a fényerő, annak ellenére, hogy a blendelamellák állása nem változik tehát a kijelzőn ugyanúgy mondjuk F8 van kiírva, ahogy végtelen fókusznál.

"...minél nagyobb fény útja odabent, annál több kell belőle" -> ez igaz is meg nem is. Ha egyenesen megy a fény akkor (vákuumban) nem csökken a fényereje(de levegőben se érzékelhetően, ilyen távolságoknál), akármilyen hosszú utat is tesz meg. Csakhogy megtörik mindenféle lencsék, szórják, akadályokba ütközik, nehezebb átkanyargatni egy hosszú, változó keresztmetszetű csövön. Egyenesen vezetni meg nincs értelme, akkor nem kéne objektív se ha ezt meg lehetne csinálni.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2637) Hydra SR válasza Hydra SR (#2636) üzenetére


Hydra SR
addikt

Apróbb számolási hiba: az F5.6 kevesebb, mint feleannyi, mint az F5.6 (és nem a negyede).

Stoponként (amennyit a tárcsán egy kattanással tudsz változtatni a blendén vagy a záridőn) 1/3 fényértéket változik az expozíció. Egy teljes fényértéknyi változás felezi vagy duplázza a bejutó fény mennyiségét, irányától függően. Ha valamilyen félautomata módban vagy akkor ezt a kép fényességében nem fogod érzékelni (kivéve: rövid ideig tartó fényforrások, pl. vaku) mert ahogy az egyiket növeled, a másikat ugyanannyival csökkenti a fénymérés által közölt adatok alapján. Szóval ha nyitod a blendét, csökken a záridő, és fordítva.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2638) csiga997 válasza Proci85 (#2633) üzenetére


csiga997
őstag

Hinnye, és TDK-t akarsz írni ebből? Hát, csak arra ügyelj, hogy a hallgatók közül mind cukrász legyen és ne lehessen kérdezni. :O ;]

(#2639) Hydra SR válasza csiga997 (#2638) üzenetére


Hydra SR
addikt

Nem vagy ám g**i, csak szociálisan érzéketlen :) Mindenesetre jót röhögtem ;] ;] ;]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2640) csiga997 válasza Hydra SR (#2637) üzenetére


csiga997
őstag

Akkor már: apróbb számolási hiba, az F5.6 éppen pont annyi, mint az F5.6 :DDD

(#2641) Hydra SR válasza csiga997 (#2640) üzenetére


Hydra SR
addikt

Jóvanna, szóval az F5.6 kevesebb, mint feleannyi, mint az F3.5 :)

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#2642) ThufirHawat


ThufirHawat
senior tag

Qrvár@ hétfő van még...
:))

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#2643) Proci85 válasza Zozzant (#2635) üzenetére


Proci85
senior tag

" SZŰKEBB a maximális rekesz mint széleslátóban"

éértem, na itt volt a kulcs mondat!
Oké, oké, ezt egy pillre elfelejtettem, hogy telében tényleg csak 4.9-es rekesz a megengedett, és ahogy egyre zoomolok rá, ez a szám növekszik, nyílás csökken, köszi a kiigazitást! :C

(#2644) Proci85 válasza Hydra SR (#2636) üzenetére


Proci85
senior tag

Először is köszönöm kimerítő válaszod, most csak gyorsan átfutottam, mindjárt értelmezem jobban is, mert mondtál újat, de előtte néhány javitás, tényleg kicsit elnagyolt volt a kérdésem, elnézést is érte.

""...szükebbre állitja a rekeszt, tehát egyre több fényt kap" -> ez már önmagában ellentmondás. Szűkebb résen kevesebb fény megy át. "

Itt azt értettem, hogy belezoomolás közben szűkebbre állitja a rekeszt az automatika, ezáltal nekem az jött le elsőre, hogy ha ő szűkebbre állitja, minden bizonnyal sok neki a bejutó fény, ezzel kompenzálja. Azt elfelejttem, hogy minél jobban kitolom, a blendének változik a maximális értéke.

Az alap paradoxont az adta, hogy az obi fényerejének kérdése sosem volt teljesen világos, mi a pontos összefüggés az blende nyílás visszajelzésére szolgáló F érték és az obikon lévő F szám között. Gondoltam azt, hogy nagylátószögnél ill. tele állásban ekkora nyílással tud optimálisan exponálni (elfeledtem hogy belép a "korlátozás")
Na ennek utánjárva "S" módba kapcsolva a gépet elkezdtem zoomolni, záridő állt ahol állt, aztán látom, hogy nagylátószögnél 2.8, telénél meg 4.9, hm..akkor jött a kérdés, h ez azt jelentené, hogy telében kevesebb fény is elég neki, ezért zárja összébb? hát persze, h nem, és én balga rá is jöttem volna ha elkattintom, most megtettem és naná, h full sötét képet kaptam telében, mert kevés volt neki a fény, mert nem tudta jobban kinyitni a blendét, azonos záridő mellett
Szalez volt az alap probléma :B

Azt a virtuális dolgot én is nehezen tudtam elképzelni, de megnyugtató, hogy neked sem annyira egyértelmű, viszont sok jót mondtál, ami megerősitett, v. tisztázott kérdésekben, ezért hálás köszönetem!:)

A TDK pedig egy érdekes dolog, villamosmérnöki suli, szóval az elektronikai megoldásokra próbálom kihegyezni a témát, persze felvezetve a remek Nicéphore Niépce féle camera obscuraval, aztán a technikai fejlődést, végülis a témája a 19-20. századi fototechnikai megoldások, úgyh olyanokat vettem bele, mint Petzval József 1840-ben szerkesztett objektívje (ez a 19. századi modern objektívek őse /nem tudom ma is megállná-e ez a kijelentés?/, a nagy fényereje mellett a lencsehibákat is remekül korrigálta)
Aztán ugye az újítások lévén 8 órás exp.időt 30-20 perc, max 20-40 másodpercre csökkentették. Különböző fénymérési megoldások a kadmium-szulfid fotoelemmel, sziliíciumdiódával, ezek közti különbségekről, aztán ezek hiányosságait kiváltó GPD dióda. Szóval mondhatni, ilyen érdekességeket próbáltam összeszedni, lehet hogy nem mind pontos, bár azért igyekeztem h az legyen, lehet a gondolatmenetben 1-2 gixer, mert tényleg nem látom még át annyira mélységében. Remélem nem lesz a hallgatóság között 1 Hydra SR tudású, ámde modorban kekeckedő, mert akkor baj van:D De érdekel nagyon a téma, főleg most h használhatóbb gépem is lett (olympus c170-ről Fuji 6500). A tdk-s kedvet meg Auer Kálmán Fényképezőgép ma és holnap (1979) c. könyve adta, sok okosságot véltem benne, de erről az obis féle F-ről asszem nem, de lehet csak figyelmetlenségemnek tudható be:)
Azért ha nem bánjátok néha kérdeznék 1-2 tisztázandó dolgot, biztos ami biztos alapon :U

[ Szerkesztve ]

(#2645) bianca3


bianca3
tag

hi, létezik, hogy 4 Gb sony memóriakártyát vki 11 ezerért adna nekem?
nem átverés??? :F

(#2646) tbs válasza bianca3 (#2645) üzenetére


tbs
addikt

Nekem sokkal jobb van. De 20eFt-ért adom... :DDD

Hát, mindenesetre nézd meg előtte, hogy megy-e minden gigája... Gyanúsan jó ár. :(

(#2647) bianca3 válasza tbs (#2646) üzenetére


bianca3
tag

Igen, gyanús. Annyi lém nincs rá, max 14 és a 4 Gb sztem elég nekem amatörnek :))

Hogyan kell megnézni, hogy megy-e minden gigája? :B

Plííz help :W

(#2648) tbs válasza bianca3 (#2647) üzenetére


tbs
addikt

Bedugod egy kártyaolvasóba, leformázod az egészet, majd a windows lapozófájlt pár példányban rámásolod... Ha nem sír, akkor talán jó. Fél órás mutatvány egy jó olvasóval.

(#2649) bianca3 válasza tbs (#2648) üzenetére


bianca3
tag

Erre nem lesz lehetőségem, meg nincs is hozzávalóm (kártyaolvasóm) :O

Nyilt helyen (utcán) lesz a vétel, digifényképezőbe lesz.

Abban meg tudom valahogy nézni, hogy okés a cucc?

(#2650) Hydra SR válasza Proci85 (#2644) üzenetére


Hydra SR
addikt

Az F értékben valami gyökös szorzószám van. Talán gyök kettő, logikusan belegondolva, ha átmérőkről és keresztmetszet területekről van szó és a fényerőnél nyilván a keresztmetszettel lesz egyenesen arányos, nem az átmérővel, az F érték meg gondolom az átmérőből jön valahogy, ezért kell a konstans szorzó. Valaminek a valahanyad része, ezért is szokták így is megadni: F/[szám]. Ezek tippek de a többségükben viszonylag biztos vagyok. Valaki már egyszer errefelé leírta, talán csiga997. A gyújtótávolságot is leírták már itt. Igazából azért is nem tudom ezeket a dolgokat túl mélyrehatóan mert közvetlenül nincs köze a fotózáshoz mint cselekvéshez, nem is igen venném hasznát egy ilyen tudásnak a gyakorlatban ha nem objektívet akarok tervezni, és én nem akarok. Hamarabb jegyeztem meg használat közben szorzótábla-szerűen a stopokat 1/3-os lépésközzel F1.8-tól F22-ig, mint hogy értelmezném a jelentését. De a használat során addig eljutottam, hogy tippelgetni tudok ha kell és többnyire bejön.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.