Hirdetés
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- sziku69: Szólánc.
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dízeles
aktív tag
Mafell PSS 3100 SE masinának az alu asztalát (sínt) nem is rögzítik?
-
thyeby
őstag
válasz
facsi2945 #7339 üzenetére
Így már valamivel többet tudok, de még mindig nem eleget ahhoz, hogy árajánlatba bonyolódjak.
A fafajt rögzíteni kell, mert jelentős az árkülönbség. A legolcsóbb lucfenyőből kihozni, de olyanból ilyesmit nemnagyon szoktak készíteni. Úgy érzem, át kell gondolnod, hogy bükk v hárs lenne legideálisabb. Előző masszívabb, de nehezebb, utóbbi könnyű, de nagyon puha. A lucfenyőnél mindkettő léptékkel előnyösebb. Azt, hogy az élt nem kell letörni, meg kell erősítened, olvsad el az előző hsz-omat. A minta mihabarabbi határideje számomra semennyire sem egzakt. December húsz, vagy december negyven?
Megfelel-e a lakkozás mártással, a megfolyásokat visszacsiszolva? A lakkot pontosítani kell: Márka, milyen fényű? (Legalább durván.) Ha szó nélkül elmegyünk mellette, utólag nem lesz korrekt reklamálnod.
S nem ártana tudnom, hogy mit értel emberi ár alatt, mert lehet, hogy annak ismeretében én nem is kezdek kalkulációba. -
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #7344 üzenetére
Ehhez a módszerhez engedj meg egy (még véletlenül sem kötekedni szándékozó) gondolatot :
(S most csak a sétaelőtolós módszerre gondolok, amit (bölcs anyagi megfontolásból) magad is alkalmazol.)Régebben szükségből magam is kézi körfűrésszel odottam meg soksok szabást úgy, hogy asztalba építettem a körfűrészt - ahogyan teszed olykor ezt Te is. Ment is a vágás korrektül, de egy bizonyos nagyságrendet átlépve kifejezetten deficitessé válik ez a módszer, mert a körfűrészek (a jobbak) általában nem direkt hajtásúak, hanem orsós-kúpkerekes áttétellel teremtenek nyomatékot. Ez a két apró mütyűr igen hamar elkopik, és kifejezetten költséges a cseréje. Egy asztali fűrész szíjhajtással már kevés ilyen fogaskerék csere árán játszva finanszírozható, és akkor a kézi fűrész asztalba építése lehet inkább túlélő formula olyan esetekre, amikor az ember nem tud helyszínre cipelni egy asztali fűrészgépet.
-
thyeby
őstag
"de én őszintén kíváncsi lennék a gyártás részleteire, egyszerűen a hatékonyság miatt."
Profilom gyakorlatilag ugyanez. Ezerszámra gyártok egyforma apró mütyűröket, így ezt rutinos biztonsággal merem vállalni. A lakkozás jelentősen megdrágítja az eljárást.
A múlt héten épp ekkora nagyságrendű fakereket szabtam le rúdanyagból. Vázolom durván a gyártás menetét:
1 - Alapanyag beszerzés 40-es anyag, a homogén szerkezetre kihegyezett figyelemmel (fél nap)
2 - Szélezés - ezt rajzolt egyenes vonal mentén a freud koronggal szabadkézzel végzem. (2 óra)
3 - Egyengetés a derékszögű steller mentén. (2 óra)
4 - 38mm-es csíkok leszabása a hosszvágó fűrészlappal. (3 óra)
5 - Vastagolás 35mm-re 1+1+0,5+05 fogásmélységgel. (fél nap)
6 - Darabolás a DW 702-vel. (másfél nap)
7 - MEO (3 óra)
8 - Lakkozás szivacshengerrel. (2 v 6 nap - az elvárt felületminőség függvényében)A darabolást részletezném, mert a többi szerintem egyértelmű.
Aki nem csinált még ilyet, az ütközőt szorítana a gérvágóra 35mm-nél. Ezt én nem szoktam megtenni a következők miatt:
Amikor átvágtad az anyagot, meg kell várnod 2400-szor, hogy leálljon a gép. Azért, mert ha a forgó korongot az ütköztetett darab mellett felhúzod, rendre bele fog kapni az anyagba a fűrészlap. Jobbik esetben csak sérül a munkadarab, rosszabbikban megfintul a fűrészkorong, legrosszabbikban kivered a szemed. Egy ilyen kirepülő fakocka lazán átüti a plexi védőszemüveget. Szóval ha megvárod, h leálljon a gép, akkor azzal egyrészt rengeteg időt veszítel, másrészt egy ilyen kaliberű vállalás után szaladhatsz is a szervízbe a gépeddel, mert elkopott a fék. A következőképpen szabom:
A durván 1-1,5 m-es 38x40-es léceket még gyalulás előtt elszelem ott, ahol göcs miatt meggörbült, így már egyenes darabok kerülnek a daraboló gépbe. (Itt nagyon pici kajlaság is azt eredményezné, h a 8 db kocka már nem illeszkedik szépen egymásra.) Felragasztok egy vékony papírcsíkot a gérvágó tárgyasztalára, és az első pontosan levágott kocka élénél a papírra rajzolok tűfilccel egy rovátkát. Ehhez illesztem majd minden vágás előtt az anyagot mindenféle leszorítás és ütköztetés nélkül, a fűrészt pedig folyamatosan járatom. Így amikor emelem a lapot, az az első érintésnél ellöki magától a levágott darabot, és tized mm-nél is kisebb sebet ejt rajta. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag tizedpontos vágást tudok mára produkálni versenyképes sebességgel. Ám aki most kezdi, hát jó sokat kell gyakorolgatnia, míg ráál a keze és elsősorban a szeme a pontos vonalra illesztésre. (A metebó gérvágóval ez elképzelhetetlen volt, a makitával a tűrés határán szambázott, a DeWalttal pedig príma. Méltán tudnak elkérni olyan sok pénzt egy jó gérvágóért.)Felmerült bennem a kérdés, hogy ha nincsenek az élek letörve, az vágni fog, ha puhafa, ha keményfa - s merthogy itt is gyerekjátékról van szó (sejtésem szerint), lehet, hogy emiatt meg sem fog felelni az EN71 szabványnak - így pedig nagyon kockázatos lesz azt CE jelöléssel ellátni. Ha viszont letöröm az éleket picikét, az tovább drágítja a kérés korrekt teljesítését egyfelől a ráfordított plusz rezsiköltség miatt, másfelől pedig így a bütüknél gyakori lesz a kipattogzás, és számottevő selejt képződik. Kérdés, hogy elvárás-e az abszolút makulátlan kockatest, vagy belefér néhány saroknál a kipattogzás? Lehet elébe menni a kipattogzásnak azzal, hogy minden élvégződésnél visszairányba törni ez élt a géppel, de mivel ez dupla munkaidő, mérlegelni kell, h a több selejtet érdemes kifizettetni, vagy a több munkát - nyilván, amelyik olcsóbba jön ki - azonban ezt csak 50 vs 50 próbadarab után lehet eldönteni, mert még azonos fafaj esetén is jelentős szórás lehet az ilyentén eredmény terén, hiszen kitermelés ideje, szakszerűsége, szárítás, tárolás szakszerűsége, fa nedvességtartalma igencsak meg tudják változtatni a leányzó fekvését.
A festés (lakkozás) egy másik téma, ami szintén szűk keresztmetszet lehet az árképzésnél.
Ahogyan én számolgattam, lehet, hogy nem is lesz rentábilis a srác elképzelése, ugyanis az általam hirtelenében kikalkulált alapanyag ár már kérdésessé teszi, hogy felvesz-e stabilan a piac 300 drágább, de új, és minőségi fajátékot. Elképzelhető, hogy a többszörösét is, ha slágert teremt, ám elképzelhető az is, hogy néhány óvodán kívül alig lesz egyéb komoly érdeklődő.
-
Márton111
aktív tag
válasz
thomgrande #7343 üzenetére
Figyelj : ok merjünk, de én ugyanezt a szabási minőséget sokkal olcsóbban kihozom kézi előtolással ,és a kényelmem se kissebb (csak séta a szabás egy profi vezető sínnel és profi kézi körfűrésszel ) és a fennmaradó 800.000 pénzből tudok más fontos asztalos dolgot venni míg ha elköltöm erre szép játékszerre 1000.000Ft-ot akkor más szerszámom nem lesz profi mert nem marad rá...(nekem legalábbis)
Én csak racionálisan nézem a saját anyagi színvonalamról. -
Márton111
aktív tag
-
kaje2
csendes tag
válasz
thomgrande #7333 üzenetére
Kedves thomgrande!
Telibe találtál. Még jobbat is találtál mint amire gondoltam. Amit én láttam, síma mezei kézzel tolós volt.
Vissza adtad az önbizalmamat, márt azt hittem, hogy rosszul láttam valamit.Köszi.
-
Soká
senior tag
válasz
facsi2945 #7339 üzenetére
Nem az én asztalom, így talán bele sem kellene kotyognom, de minden attól függ, hogy pontosan milyen minőségben kell legyártani az ilyesmit? Három kényes pontja van a dolognak:
1. méretpontosság (hány tizedmm a tűréshatár)
2. milyenek legyenek a kockák élei?
3. milyen minőségű a felület?Ne lepődj meg ha netán tripla különbségű árajánlatot kapsz! És nem biztos, hogy a legolcsóbbal jársz a legjobban.
Nem tudom, ki csinálja majd meg, de én őszintén kíváncsi lennék a gyártás részleteire, egyszerűen a hatékonyság miatt. -
facsi2945
csendes tag
válasz
facsi2945 #7335 üzenetére
üdv!
A kockákkal kapcsolatosan néhány plusz info:
- január 1-2. hetében kellene, de a minta mihamarabb
- matrica lesz minden oldalára ragasztva és 8 darabból lesz 1 nagykocka összeállítva, amit trükkösen lehet forgatni
- mindegy, milyen fa, lényeg, hogy egyforma és sík kockák legyenek
- az élek maradjanak derékszögűek, nem kell lecsiszolni
- a lakk amiatt kell, hogy megtapadjon rajta a matrica -
thyeby
őstag
válasz
facsi2945 #7335 üzenetére
Beszélhetünk róla, de kérdés, hogy milyen fafaj, mit nevezünk emberi árnak (mert ha számomra is emberi, akkor indulhat a projekt), ill. milyen határidőre, milyen lakkal kéred? Bár jobban örülnék, ha a lakkozást elvállalnád, v ledumálnád egy festőműhellyel. (És tudni kell, hogy pillanatnyilag nincs negyvenes anyag a raktáramban, amiből kihozható rentábilisen.)
-
thyeby
őstag
válasz
Azannyja!
Ilyet még én sem láttam.
Szerintem ő csak egy mezei sínre gondolt, amin zsíroskenyérmeghajtású előtolás van. -
thyeby
őstag
Láttam is, hallottam is, mitöbb magam is dolgoztam ilyennel. Ezt azért nem is említettem a javaslataim között, mert ezt a rém egyszerű alu sínt aranyárban mérik, és kell hozzá egy jó minőségű kézi körfűrészgép is. És még nincs itt vége a sornak, mert kell továbbá két speciális szorító, amivel a vágandó anyaghoz rögzítheted az alu sínt, valamint az amúgy sem olcsó kézi körfűrészbe egy nagyon drága fűrészkorong, amelynek a fogkiképzése ideig-óráig mentesít a kipattogzástól.
Most nagyjából elsorolom az árakat:
1 - Alu sín 2m (rövidebbről nem tudok, hosszabbról igen) kb 30-40 E Ft
2 - Kisebb minőségi kézi körfűrészgép kb 40-50 E Ft
3 - 2 db szorító kb 5-15 E Ft/db, tehát összesen 10-30 E Ft
4 - Holkeres egyenesfogú fűrészkorong kb 10-15 E FtHa mindezt összeadjuk, kijön kb 90-135 E Ft. (Az említett saccolt árak messze nem a felső határt jelölik, mert az a csillagos ég, jelölik viszont az alsókat. Ami ennél olcsóbb lesz, annak kétes a minősége.)
Ennyiből már nem polcot, hanem komplett szekrénysort fogsz készen kapni bútorlapból.S még egy dolog. Az az alu vezetősín elsősorban arra jó, hogy képes legyél bármilyen sík felületen nyílegyenesen, és egyben pontos derékszögben is vágni - a töredezettséghez gyakorlatilag semmi köze. Inkább szélezetlen áru szélezéséhez rentábilis kisebb műhelyben, mint laminált lap szabásához. Igaz, alkalmas arra, hogy elővágjál, mert a második tolás garantáltan pontosan ugyanott lesz, ahol az első, hacsak nem ügyetlenkeded el a sín leszorítását. (Ezért is kell drága szorító!)
Ha nem találsz a NET-en ilyen sínt, kereshetek Neked linket, ahonnan már csak rendelned kell. Egy telefonodba kerül, és néhány kollektív berugásra elegendő pénzedbe, és akár már holnapután nekihasalhatsz a 100 méter polcodnak.
-
facsi2945
csendes tag
Sziasztok!
35x35x35 mm szabályos fakockákra lenne szükségem lakkozva, le tudná valaki emberi áron gyártani? 2400 darab kellene, mintadarab elfogadása után... -
Márton111
aktív tag
válasz
Mutatós mint egy porsche
nincs vele por se
-
kaje2
csendes tag
Kedves thyeby!
Köszi a választ. Valami ilyen járt az eszembe, de a multkorában láttam a deco csatornán egy jó kis gépet. 2 m-es alu profilon futott a kézi cirkulához hasonló szerkezet és ott a lakásban vágták méretre a beépített polchoz szükséges elemeket. Nekem is kb 100 m könyvespolcra lenne szükségem. A régi polc anyagaimat szerettem volna átalakítani. Ha láttál ilyen gépet vagy tudsz róla minden információ érdekel.
-
Winner_hun
félisten
válasz
CurrentValue #7328 üzenetére
-
thyeby
őstag
válasz
runner 125 #7317 üzenetére
Nehogy berosálj már attól a home made konzoltól - You can do it!
A vastag falipolc pedig az IKEA-ban sem egyéb, mint egy üres lapos doboz fából - azt is meg tudod csinálni! Nem attól erős az, hogy IKEA-s, hanem attól, hogy doboz, és a tetejénél van felfüggesztve.
Hajrá runner!
-
CurrentValue
tag
válasz
Winner_hun #7327 üzenetére
jövőhéten járok gödön, addigra nem tudsz nekem szerkeszteni ilyen lapokat?
jha meg amit kifelejtettem, élfolia, kellerá? konyhabutor hátlapnak lesz. -
Winner_hun
félisten
válasz
CurrentValue #7325 üzenetére
Lapszabászatba bemész, vágással együtt 3k-ból kijön m2-e. Ha CNC-vel vágatod ki azt a beugró részt akkor +5k. Aztán lehet olcsóbban is megúszod de ne lepődj meg ha CNC-s marásra annyit mondanak.
-
Márton111
aktív tag
válasz
runner 125 #7324 üzenetére
Hegesztetésnél olcsóbb, és sokoldalúbb egy nagy sorozatban gyártott, gyári.
De 20 kg az (egy konyha felső elem tányérokkal megrakva kb. ennyi) ügyesen fel tudod akasztani (4 metrikus csavarral ami a tv-be illik (akár anyással )ezt a 2 zártszelvényt kifúrás után felcsavarozod a tv-re )2db függőlegesen elhelyezett 40x 20-as zártszelvény darabból készített tartó ( a zártszelvényen kulcslyuk alakú csavarhelyekkel ,(mint a rejtett polcakasztónál) hogy rá tudd akasztani a panelen átvitt erős !!fali tartó csavarokra.(a tartó csavar feje alá a zártszelvényre tehetsz külön biztosításként c betűre kivágott nagyobb alátéteket oldalt fordítva ) Csak az a kérdés: akarod-e mozgathatóra a TV-t , vagy a fallal párhuzamos síkban, ill .fix beállított szögben megfelel-e.
Na ez csak ötletadó szeretett volna lenni, amúgy rádbízom a többit
Ha az enyémet már megcsináltam volna, többet tudnék mondani a tapasztaltak alapján, mert azok mindig a munka folyamatában mutatkoznak meg. -
CurrentValue
tag
szükségem lenne 2-3db butorlapcsokára, milyen áron kaphatom meg szerintetek?
a felső 2 darab az erezett fekete bútorlap, az alsó pedig nyir lap, nyírből még szükségem lenne néhány darabkára
Foggalmam sincs az árakról, mivel a bútort használtan vettem és az igényeimhez szabtam eddig nem kellett plusz lap.
-
Márton111
aktív tag
válasz
runner 125 #7322 üzenetére
Ha mindkét polc ami a rajzon szerepel a hátfal lapra és szekrény mellé kerül , és meg mered fúrni a szekrényoldalt egy 4-es fúróval (később akár egy csavarsapkával eltüntethető szükség esetén)akkor a polcod háromszög alakú felfüggesztési síkot kap 3 csavar megtartja (tehetsz 4-5 öt is előfúrással , nem kell hozzá függesztő vas
Ha a tv tartóra gondoltál ,mint konzol ügyesen és nagyon precízen azt is ki lehet váltani , csak nézd meg a gyári tartót hogy kapcsolódik a tv-hez hogy tudd a nevezetes felfüggesztési pontokat amik el is bírják a tv saját súlyát (az enyémen 2cm átmérőjű csavarsapkával letakart 4db metrikus csavarhely van a hátfalon) -
thyeby
őstag
válasz
runner 125 #7317 üzenetére
És ez a második verzió nekem impozánsabb is. Magad is képes leszel kivitelezni, nem kell gyárihoz igazodnod - mitöbb, léptékkel pénztárcabarátabb megoldás is egyben.
-
Soká
senior tag
válasz
kalman7 #7318 üzenetére
Annyiban helyesbíteni kell magamat, hogy nem 700, hanem bruttó 800Ft volt az ára az 1kg-nak.. (a telefonban még mintha ötszázvalamennyit mondtak volna, de lehet, hogy az úgymond nagyker ár.)
Az a ragasztó, amit én használtam, az kimondottan expressz, tehát neked nem olyan kellene. Nekem éppen az az előnyös, ha gyorsan köt, hamar felszabadulnak a szorítóim, ragaszthatom a következő munkadarabot. Olyan nagy felületet meg nagyon ritkán ragasztok, ahol hosszasan kell bajlódni a kenegetéssel, illesztéssel, stb.
Hozzám viszonylag közel esnek (bár nem is én jártam náluk, hanem a feleségem). Meg kell kérdezni, postáznak-e, vagy vannak-e viszonteladóik, bár az utóbbi esetekben nyilván már nem drágább a cucc. Egyébként jót nevettem, mert azt kérdezték, hogy 1kg-os vagy 100kg-os kiszerelést kérek? Szóval szerintem ők inkább üzemeknek gyártanak, ami viszont bizalomgerjesztő, ha egy nagyfogyasztónak megfelel a minőség, akkor valószínűleg nem lehet rossz. -
kalman7
csendes tag
Jó, hogy megtaláltad ezt a plastdur ragasztót, nem ismerem, de ki fogom próbálni. Nem nagyon félek váltani, eddig többnyire szerencsém volt a ragasztókkal még olyanokkal is, amit más esetleg szidott. Én a lassan kötő, nagy nyitott idejű ragasztókat szeretem. Ezeknek van rendes választékuk, remélem többet tudnak majd segíteni a választásban mint egy tipikus importőr vagy kiskereskedő. Te hol vetted? Jó lenne ha valamelyik vidékre elérő festékes bolt hálózat forgalmazná. Az a Budaörs környéki telephely elég messze van. Megint kijött belőlem a kis náci, mint az éleztetéssel kapcsolatban. A hazai piacra termelek, magyaroktól várom el hogy tőlem vásároljanak, úgyhogy jó ötlet ha én se svéd ragasztót veszek.
-
runner 125
nagyúr
válasz
Márton111 #7315 üzenetére
Köszi a tippeket.
Viszont a mélysége így is csak 35cm. Ami nagyon kevés ám. S azért szeretnék ekkorát, mert a szekrénysor rész is ilyen mély, ahova bekerülne az állvány.
Ez abból korlátoz, h a hátfalat nem tudom beljebb csúsztatni, mivel akkor a középső és alsó polc mélységéből is vesztek, ami azt eredményezné, h nem férne el a lejátszó és az erősítő.
A legfelső lap alá (elejére) nem nagyon szeretnék merevítő "pofát" rakni. Túl vaskos lenne, nem mutatna jól.
Viszont a fülembe tetted a bogarat, az is mutatós alternatíva, ha egy nagy bútorlapot vágatok és azt rögzítem a falra, majd erre hátulról rögzítve tudok tenni 1-1 polcot, nyilván vaskosabbat (amolyan tartó konzol nélkülit, nagy terhet úgysem tartanának.)
Csináltam egy skiccet róla megint, valami ilyesmit képzelnék el, viszont rákeresek akkor én is a Pana oldalán, hátha van még jön onnan is ihlet.
..és így akkor bútortól - bútorig tudom tervezni a hátsó falat, mert a mélyláda miatt, nem rajzolhattam 160 hosszú asztalt, ugyanis pont annyi hely lenne a két bútorrész között.
Hmm, köszi.
mod.
Jah és a 2. hsz-odra;
Mindenképpen szeretném, ha passzolna a szekrénysorhoz, eddig csak az ikeaban láttam, ilyen papíralapú "Lack" néven futó tv állványt, ami fekete volt, és egyszerű, de itt nyugaton nincs ikea, más részből erre sem szeretnék Karácsony előtt elverni 50k-t.
-
Márton111
aktív tag
Na ez már nem tipp de igaz :ha más is jó mint amit kitaláltál: vegyél leakciózottat készen : majdnem anyagárban megkapod, annál olcsóbban szerintem nem tudod kihozni.
-
Márton111
aktív tag
válasz
runner 125 #7314 üzenetére
0 ha a tv a bútor hátfala felett áll majdnem akkor a súly java a hátfalra esik tehát nem hajlik a polc le
0/1 egy jól berögzített lemezhátfal is jól merevít de a töm bútorlap egyszerűbb (?) neked
2 tipp :1 ha a középre tett függ. merevítőt csak a polcmélység középvonaláig hozod ki illetve hátfaltól 10cm-re is elég lehet ,már sokat merevít és nem látszik annyira .
3 ha felső polc élére rögzítesz egy 6cm széles élére állított anyagot az is kellően merevíti.
Ha ez fa lenne még 2x4cm keresztmetszet is elég .3/a ezt a merevítőt a szekrény hsszanti középvonalába is szerelheted a tetőlap alá. Oldalfalakhoz, tetőlaphoz korrektül hozzáerősiítve
4. tipp a tömör hátfalat eleve teheted beljebb 5cm-el, így a tv súlypontja sokkal inkább magára a hátfal által merevített szakaszra esik . (vagy a tetőlapot lógatod hátra ki 5cm-el de, akkor oldalról látszik)
1 A lapszabászattól függ mennyiért dolgoznak, mennyiért adják az anyagot
2 az anyagtól ,meg a gyártójától függ mennyi m2-e
3 a mennyiségtől is függ mennyiért csináljákÉn a lapos TV-hez dizájnos állványt készítek, ha lesz rá időm,
mert itt már nincs bekorlátozva annyira az ember, mint egy 50kg-os akvárumszerű CRC TV-nél .Puskázni lehet panasonic prospektusok plazma tévék, és állványok résznél.
Az is megoldás ha falra szerelem a tv-t ,és alá egy külön bútort, vagy a bútor hátfal felmegy ,és arra szerelve a tv, mintegy lebegtetve, ha jobbról balról szekrény van pl. -
runner 125
nagyúr
Pár óra alatt megvolt, biztos gyorsan megoldanád.
_
Más;
Szeretnék csináltatni egy TV állványt, gyorsan rajzoltam egy skiccet róla. Nagyjából így nézne ki. A kérdésem a következő volna; a legfelső bútorlapnak milyen vastagságút érdemes választani?
Még annyi a rajzhoz (nem látható éleket nem rajzoltam be), h a hátsó falat is ugyanúgy bútorlapból szeretném megoldani, így talán sikerül kimerevíteni valamelyest.
..vagy mindenképpen illene félbeosztanom a polcokat, h tuti biztosan ne hajoljon be TV alatt?Rákerestem a TV paraméterei, 20kg a tömege, a talp mérete, nagyjából 60 x 30 cm.
Eloszlik kellően ekkora felületen az a 20kg?
Köszi a tippeket.
mod.
Jah és nem vagyok tisztába a mai árakkal, anyagköltséget tekintve kb. mennyiért szabják le nekem ezeket a lapokat? Itthon összerakom, csak le kellene szabni + élfóliázni.
Ha még gyártanak erezett feketét, akkor olyanból szeretném, nyilván, ha nem, akkor megteszi a sima, egyszerű fekete bútorlap is.
Köszi.
-
thyeby
őstag
válasz
runner 125 #7312 üzenetére
"bár amilyen tapasztalt vagy, biztos menne enélkül is"
Jó segítség, köszönöm. Bár felrakásban van némi (lehet, h már el is avult ) tapasztalatom, leszedésben Neked immár több van. Én is hőlégfúvós módszerre gondoltam, de bizonytalan voltam a sikerben, tudniillik, hogy a ragasztófilm a díszlécen marad-e, a szekrényen, vagy mindkettőn? (Mert azt gondoltam, ahhoz, hogy a díszlécen maradjon, biztosan a szekrényt kellene melegíteni...
)
Ám, hogy erre mikor lesz időm?
-
runner 125
nagyúr
Komoly?
..szerintem teljesen feldobta, pontosabban nem feldobta, hanem sokkal elegánsabb lett. Amúgy sem ízlésem az arany szín, pláne nem a csicsa, de hát mit lehet tenni, ha akkor ez volt a divat. Most nem.
Egészen pontosan a 15 fogantyú nettó 4500 körül megvolt. Nagyon jó fogású, alumínium fogantyúkról van szó, nem lekopós, gagyi műanyag, mint volt.
Annyit tipp; (bár amilyen tapasztalt vagy, biztos menne enélkül is) az öntapadós ragasztóval felrakott csíkokat fel kell előtte melegíteni - akkor flottul lejönnek, és nem is hagynak nyomot. Erre a célra bevetettem a család a hajszárítóját.
Utána értelemszerűen a csíkhoz közel kicsit sötétebb volt a bútor, gondolom ahogy ronggyal volt törölgetve, ott már nem lehetett olyan intenzitással rányomni, de utána bútortisztítóval végigmentem rajtuk kétszer, s mint ha ott sem lettek volna. -
thyeby
őstag
válasz
runner 125 #7309 üzenetére
Ez tényleg jó ötlet a szekrénysor cserére.
És dettó ilyen szekrényünk van - most beletetted a darazsat a fülembe! -
thyeby
őstag
"bútorlapot sem szokás toldani"
Igen, azt hiszem, igazad van.
Félre ne érts, pontosan értettem, mire céloztál ezzel a bútorlaptoldással. És egyből az ugrott be, milyen macerás is toldani a bútorlapot. Mert aki konyhaszekrényekben utazik, annak a munkalapot a sarokban gyakran kell toldania. Sok ilyen toldást láttam, néhányat magam is csináltam, de hibátlanon csak kevés alkalommal akadhatott meg a szemem. (Most legutóbb egy Festool bemutatón egy jó pontatlan toldást csodálhattam meg, amit pedig professzionális gépekkel csaptak össze.) -
runner 125
nagyúr
Érdekességként tolok fel még pár képet, annó itt is érdeklődtem a fogantyúk felől, és kaptam is segítséget. Semmi extra ám, nem vagyok asztalos!
Adott volt egy kb. 15 éves szekrénysor, abszolút hibátlan esztétikai, és szerkezeti állapotban van. Felvetődött a kérdés, h lecseréljük, de gondoltam egész frankó anyagokból (színekből) van ez, így megpróbáljuk kölcséghatékonyan megoldani.
A fogantyúi / díszítései viszont az akkori kor trendjét tükrözték, így jött az ötlet, h annak cseréjével vajon, h mutatna.Előtte;
Utána;
Végül pár ezer ft-ból megúsztam a "bútorcserét".
-
thyeby
őstag
Nem kérdeztél hülyeséget, én kavartam itt be. Átgondoltam újból ezt a toldás dolgot, és nem szerencsés az a módszer, amit ajánlottam. Nem is annyira a pattintós nút miatt, azt az ember át tudja hidalni, ha nagyon akarja egy lamellózóval is akár. Hanem ezt az anyagot elvágva érzékennyé tesszük a vízre. Az is megoldható, hogy szilikonnal lezárjuk, de az már akkora bonyadalom, hogy a vesződség árán az ember átgondolja, érdemes-e ez a minta illesztgetés.
Tulajdonképpen zsigerből jött a válasz. Csináltam ilyet is sokat, és tapétáztam is régebben sokat. Előbbinél soha nem pászítgattam a mintát, de voltak olyan tapéták, ahol elengedhetetlen volt. Nos, ott kellett azt a módszert alkalmazni, amit ide javasoltam - ismétlem, átgondolatlanul.
A dekopírral szaggatás egyszerű megoldása viszont az, hogy az anyag fonákán vágunk. Ha jóféle a dekorfűrész, és van precíz derékszögvonalzó (amit kellően oda tudunk szorítani úgy, hogy maga a vonalzó legyen a steller), akkor azzal is nagyon pontos illesztés készíthető.
És tovább okoskodok (bár fölöslegesen teszem talán, de hátha valaki egyszer alkalmazza ezt a trükköt ennek kapcsán). A szőnyegpadló, a linóleum összevágását úgy oldja meg a szakma, hogy átfedésben egyszerre a két anyagot vágja. Így akár szabadkézi girbegurba is hajszálpontosan fog illeszkedni egymás mellé. Dekorral ilyen tipusú "hossztoldás" ugyanígy megoldható akár a szalagparketta esetében is. Ugyan még soha nem próbáltam ki fán alkalmazni, de neki mernék veselkedni bátran, úgy érzem, sikerülne. -
thyeby
őstag
válasz
runner 125 #7293 üzenetére
Így már pontosan értem, miért is volt nehéz dolgod. És eszembe is jutottak azok a régi keserves idők, amikor az összes szerszámom elfért egyetlen szerszámládában.
-
thyeby
őstag
Hát ez elég macerás dolog.
Kevéskét lehet jó drága erre kihegyezett fűrészkoronggal (10-15 ezer pénz), ám hiába a minőségi vidia lapka, sűrűn kell éleztetni.
Reményteljesebb a dolog, ha van egy nagyon pontos fűrészed jó nagy asztallal. Akkor vagy beépítel egy elővágót, azt nagy türelemmel hozzákalibrálod a fő vágókoronghoz, hogy abszolút szinkronba kerüljön vele térben, és hajrá, már mehet is a dolog.
Ha ehhez kevés az affinitásod, akkor két menetben vágsz - tulajdonképpen előbb elővágsz, majd átvágsz. (Ahogyan a rétegelt lemezt vágjuk mezei géppel.)
Nem is az ebben a macerás, hogy kétszer kell eltolni egy vágást, mert az ember fia eltolja, ha nincs más választása, hanem az, hogy ha a második tolás nem pontosan ugyanott sikerül, akkor az a munkadarab már selejt. Lehet kisebb dolgot tervezni belőle.Ha csak egy-két szekrénysorra való bútorlaphoz kell, hát ne sajnáld a pénzt a lapszabászoktól, mert az lesz a legolcsóbb megoldás. A fűrészkorong árából kitelik a bérvágás. Ha viszont ennél léptékkel nagyobb tételt akarsz szabni, akkor úgysem úszod meg lapszabász gép nélkül a dolgot.
-
kaje2
csendes tag
Üdvözlet a kedves Fórumozóknak!
Egy kérdéssel kereslek meg benneteket. Valaki tud-e tippet adni, hogyan lehet (házilag) jó minőségben laminált bútorlapot vágni? Nem lapvágógép vásárlásra gondoltam.
Minde választ előre is köszönök.
Üdvözlettel: KJ
-
Soká
senior tag
válasz
runner 125 #7301 üzenetére
"thyeby írta nekem, h úgy lehetett volna még az erezetet tökéletesíteni, h megvágom a laminált padlót,"
Ja, így már értem!
-
runner 125
nagyúr
Igen, az volt a gondja.
thyeby írta nekem, h úgy lehetett volna még az erezetet tökéletesíteni, h megvágom a laminált padlót, erre írtam, h ezt nem értem, mivel ezeknek az _akasztós_ laminált lapoknak mind a négy felére szükség van ahhoz, h normálisan, folyamatosan lehessen rakni őket.
Ezen rész alatt nem is volt szó, a tágulási hézagról, de ahogy fentebb is írtam már, hagytam mindenhol.
De túl lett lihegve ez is.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Futás, futópályák
- Posta, csomagküldés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen videókártyát?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Milyen autót vegyek?
- PlayStation 5
- Politika
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 15 - i7 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia I Cam I W10 I Gari
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest