Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soká
senior tag
válasz Márton111 #8548 üzenetére
A gyémánt reszelőt az egyszerűség kedvéért írtam. Egyébként van egy fogtechnikai flexibilis motorom, abba lehet különféle gyémántszerszámokat tenni, azzal nyilván gyorsabban menne. De ez már részletkérdés.
-
Márton111
aktív tag
Ha a tányér oldalát odavered csiszolás közben ,hozzáérsz az oldalakhoz és nem figyelsz oda hamar szétmállik akármelyik géptípushoz tartozik.
Te magad írtad hogy hasznavehetetlen,típus, kézi csiszolással hamarabb lehet végezni mint azzal akkor mostmár jó??? Én tudom hogy te nem akarod elismerni a hibádat de elválaszolgatom neked ugyanazokra a kérdésekre ugyanazokat a válaszokat roppant türelemmel , mert neked hogy rájöjjél rosszul írtál valamit ez szükséges...
Ha ezt lezártuk megnyugtatóan, jön a következő butaság amit írtál,korábban pár nappal ,csak nem akarom keverni őket..[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
A kölcsönzőből mindenki kölcsönözhet,szakszerűtlenül használt tönkrestrapált gépek vannak .Amelyik nem olyan az konstrukciósan érzéketlen az ütöm vágom felhasználókkal szemben.Magam is vettem ki hasznavehetetlen gépet 2x is egyet visszavittem,dolgom végezetlen, egyet megjavítottam, használtam, visszavittem.
A szivacsok ha elöregszenek törékennyé válnak a rezgőcsiszolót változatos módokon lehet tönkrevágni mert a talpa konstrukciósan érzékeny rezgető mecahnika ,és tépőzár tönkremenés szempontból is , most kiderült szivacs szempontból is .[ Szerkesztve ]
-
bbchris
senior tag
Íme pár link hogyan élezik a szerszámokat :
SZalagfűrész élező : [link]
Szalagfűrészbe lapkázó : [link]
Wood Mizer szalagfűrész élező : [link]
Vidiás fűrszlap élezése : [link]
Vidiás fűrészlap mellszögélezés : [link]
Ez is vidiáslap élezés : [link]
Jahh és az etalon : [link] bár ez arra jó ha elromlik benne valami akkor fizess Euró tízezreket a javításra mert jobb felületet nem csinál mint az automata gépek .
Nahh röviden ennyi .
SOKÁ #8543 A reszelést felejtsd el !!! Vidd élezőbe és mond hogy mi a probléma vele . Felesleges nekiállni mert abból biztos hogy jó nem sülne ki belőle . Bár nem tudom hogy milyen típusú a késed , ha egyenes az éle akkor aránylag hamar megvan és olcsón megúszható , ha mintás a teteje akkor már macerásabb de az sem lehetetlen . De szerintem megoldható a nagyobból több mellszögélezéssel az a pár tized mm .
Furcsa az hogy gyémántos reszelő , az milyen ? Én még sosem láttam olyat amivel vidiás lapkát lehetett reszelni . De ha lehetne is akkor sem lehetne mert kicsipkézné a vidia élét .
Itt az a javaslatom hogy vidd el élezőhöz és mond el neki hogy mi a baj a késekkel , szerintem tuti meg tudja oldani és nem nekiállni kézzel mert az tuti nem lesz jó . Persze ez csak jótanács , nehogy félreérts és semmi lekezelési szándékom nincs .
Ha van bármi kérdésed nyugodtan írd meg ha tudok segítek . -
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #8551 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Nem először segítesz, keresel helyettem, és mindig rácsodálkozok:
Vajon mi alapján keresett ez a fiú? Nem tudom, hogy ráérzel-e, vagy léptékkel jobb memóriád van nálam, esetleg átszalad a szemed vagy ötven találaton, de azon kívül, hogy valahányszor adósodnak érzem magam, mindig nézem kerek szemmel: Hogy csináltad?Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8553 üzenetére
Átmegyek ezzel off-ba, mert szerintem a többieket már zavarni fogjuk vele.
"Te magad írtad hogy hasznavehetetlen,típus, kézi csiszolással hamarabb lehet végezni mint azzal akkor mostmár jó???"
De hiszen az egy deltacsiszoló. Megvételre pedig egy lidis excentercsiszolót javasoltam.
Úgy érzem, nagyon felületes vagy, és ezmiatt elvered a port rajtam.
"elválaszolgatom neked ugyanazokra a kérdésekre ugyanazokat a válaszokat roppant türelemmel"
Ha ez a roppant türelem őszintén jön, akkor a végére fogunk tudni járni ennek a dolognak. Most visszaolvastam azokat, amik relevánsak, és odafigyeltem, hogy hol, milyen hibát is ejtettem, hidd el. Nem találtam meg a hibámat. Ha van, arról nagyon kellene tudnom.
"Ha ezt lezártuk megnyugtatóan, jön a következő butaság amit írtál,korábban pár nappal ,csak nem akarom keverni őket.."
Igen, ezt bölcsen tetted. Előbb zárjuk le ezt. Aztán az is érdekel.
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8553 üzenetére
"Ha a tányér oldalát odavered csiszolás közben ,hozzáérsz az oldalakhoz és nem figyelsz oda hamar szétmállik akármelyik géptípushoz tartozik."
Ebben igazad van. Köszönöm!
(Nekem ugyan eszembe nem jutna ilyen, de valóban, lehetett ez az oka annak, hogy egy nap alatt két tányér is meghalt. Látod, ez nem jutott eszembe akkor, amikor a srác írta a baját. Pedig lehet, hogy alaposan meghosszabbíthattam volna esetleg a Hitachi-jának az életét, ha időben felhívom a figyelmét rá.)Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
Az excentercsiszoló egy érzékeny jószág, sok múlik a szakszerű használatán, meddig megy javítás nélkül.Szakmámhoz roppant türelem kell enélkül precízen , jól nem lehet megcsinálni egy munkát, amikor valahol elakad valami nem szabad erőltetni mert csak elromlik,hanem szépen elgondolkodni mi lehet a hiba oka, megpróbálni újra és újra kis változtatásokkal amíg végül sikerül a dolgot megcsinálni.
Az üvegfal már majdnem kész, még a felső bukóablakok pántolás, távnyitó, meg az ajtó zárazás, alulra még betétlécezés takarólécek az illesztésekre(meg nincs összerögzítve)[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
válasz Winner_hun #8551 üzenetére
Hali!
Nekem van egy ilyen hitachim, elég jó, több mint egy éves, és hibátlanul teszi a dolgát.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8560 üzenetére
De jó, hogy elég nagy felbontásban tetted ide ezt a fotót!
(Egy referenciafotót én még ennél is nagyobb felbontásban szoktam küldeni.)Ez még az a borovi anyag, amit nyáron láttam Nálad szélezetlenül? Az egészben két göcs látszik. Ez osztályon felülinek minősül.
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz bbchris #8556 üzenetére
"A reszelést felejtsd el !!!"
Értsétek úgy, hogy szerszámot fenni. Ha nem keményfémlapkáról lenne szó, senki sem ellenkezne. De a keményfémlapkát is csak meg lehet fenni valamivel - gondolom én. Feltételezem, hogy a gépi élezés során valamilyen gyémántszerszámot használnak. A szemcsék méretétől függ, hogy mennyire finoman dolgozik. Úgy gondolom, hogy olyan nagy kárt nem tudok okozni, elkoptatni nem tudom a lapkát, "legfeljebb" az élét el...szom
Egyébként, azt hiszem már próbálkoztam selejt felsőmarót kézből élezni gyémánt fenőlapon (amit talán a Lidl-ben vettem, három különböző finomságban) de nem sikerült. Arra már nem emlékszem, hogy azért, mert nem fértem hozzá a vídia lapkához, vagy azért mert hiábavalóan reménytelennek tűnt leválasztani anyagot a vídiáról?
Vizes köszörűvel sem érdemes próbálkozni? -
Soká
senior tag
válasz Márton111 #8520 üzenetére
"Avval folytathattam volna a hszt hogy ha 6000-et kitoldja 21000-re annyiért egy olcsó makitát már vehet "
Hol kerül ennyibe a Makita? (BO5010?)
Eltekintve ettől a bizonyos talpmizériától, mennyire használható? (mondjuk olyan szempontból, hogy kitelik belőle 3 lidlis excentercsiszoló) És ha már makita, akkor érdemes-e duplázni a kék Boschra?
Van egy olcsó excentercsiszolóm, de szívesen vennék egy jobbat. Pontosabban, ha lenne egy jobb, lehet, hogy többet használnám. -
Márton111
aktív tag
1.osztályú anyagot 40fokban a napon, fél napig válogattam egy nagyon lelkes ifjonccal a faáruházból aki aztán konstatálta hogy ez most már 0 osztályú .(jobb volt mint amit ők válogattak 0 osztályúnak...tudom mert 5-6 szálat abból is kellett vigyek ,mert nem adtak még egy rakatot átválogatni Drága volt ,de nem megy a fele szemétbe (és egyenes, és nem csavarodott) Amúgy leszéleztem őket már Nem szeretek szuvakat és kukacokat tenyészteni. A kéreg alatt vannak--eleinte aztán gyalogolnának befele a pallóba.
-
Márton111
aktív tag
Ha jól látom inkább 31000Ft az a 21 000 legalábbis most nem látom annyiért,de a rezgésszáma az 21000 Makita ipari márka , nem lidl, de nemhasználtam még.A bosch GEX 125 az használható, boschéktól a legjobban ,ehhez volt összehasonlításom 7 évvel ezelőtt ,és ezt típust még nyomják, nem véletlenül.Fél kézzel lehet fogni a fejét és vezetni,nem táncol, én két kézzel nem szívesen csiszolok hoszzútávon, mert fárasztó.Jól használható csak vigyázni kell rá ha a talpára esik oldalról már lehet cserélni ki a talpat.Merem modani hogy megvehető, nem fogsz csalódni benne.(én megvettem 3 éve) Nem olyan hogy könnyebb lenne kézzel lekoptatni
J a és fontos porkazettás rendszer szűrővel, üríthető, gyűjti a port mint a gép ,sokat! csak a kazettát is könnyen el lehet törni ha óvatlan kezekbe kerül.(nekem még nem tört el semmi eddig a gépen) A csiszolatpor igen apró, ezért nagyon ártalmas, ezért fontos a korrekt porszűrő-gyűjtő[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
-
bbchris
senior tag
Keményfémlapkát gyémántos koronggal kell élezni emulziós hűtéssel de ott is megvan a megfelelő szemcsesűrűség mert különben kicsipkéződik vagy pedig csak tükrözi de nem élezi jól .
Vidiás fűrészlapoknál pl többrétegű gyémántkoronggal kell élezni a hátszöget egyéb esetben elég az egyréteg is .
A fenőkövek a HSS szerszámokra valóak általában és a vidiát nem fenjük mivel az porkohászati úton készült wolfram és egyéb fémek keverékéből , nem szálasodik és ezáltal nem lesz sorja az élezés során . Többfajta vidia anyag van - ugye van a fémipari , építőipari faipari stb mindegyik keménységben és rugalmasságban tér el .
Azért is írtam hogy kár próbálkozni mert csak elmegy az időd és a szerszám sem lesz jó és ezért célszerű elvinni az élezőhöz . A fenéssel csak rontani fogsz a helyzeten mert a fenőkő csak kopik a vidián és teljesen csipkés lesz a marókésed éle , még rosszabb lesz mint amilyen most utána meg jön a szentségelés hogy nem visz a kés pedig mennyit szenvedtem vele . A javaslatom az hogy a keményfémlapkás cuccokat inkább vidd az élezőbe és ne kínlódj vele , hidd el megéri mert egyrészt nem kell vele szenvedni és sok macerát megspórolsz vele és akkor olyanra élezik amilyennek lennie kell .[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
Jó reggelt!
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
thyeby
őstag
Ezt én is nagyon köszönöm!
Soká:
Az ember, a kényesebbik fajtából, megszokta, hogy minden élt jó rendszeresen karbantartani. Régen a fidrász minden beretválás előtt hosszan fente egy alkalmas bőrszíjon a beretvát. A hentes valahányszor csak húst akart kanyarítani, mindannyiszor nyisszentett egyet-kettőt a fenőrúdon a késsel. Az idők során ez belénk idegződött. Enélkül hiányérzetünk támad, mint ha a boltból üres kézzel lépnénk ki.
És jöttek az igazán kemény fémek, mint vidia. (neve arra utal, hogy kemény, mint a gyémánt.) Ezzel toldott komolyabb szerszámok élét igen komoly technológiával lehet kialakítani, ami igen drága. Még üzemek sem szívesen ruháznak be ilyesmire, inkább szimbiózisra lépnek erre szakosodott műhellyel, mert így rentábilisabb.
A vidia él tartós, ennél fogva ritkán kell törődni vele. Így aztán kialakul a hiányérzetünk, hogy már régen kapott törődést, csak nyúzzuk, nyúzzuk.
Legutóbb úgy jártam, h bár még jó volt az él, beküldtem az élezőbe, ahol tudvalevően drága gépekkel dolgoznak. Apró hibákat vétettek csupán, az eredmény mégis az lett, hogy rosszabb lett, mikor visszakaptam, mint amikor odaadtam. Ha nincs bennem ez a fajta "rendszeretet", biztosan még most is jó az él. Ám eszembe sem jutott, hogy ennek okán magam oldjam meg az élezést. Ha lenne rá lehetőségem, hogy abban az élezőben azokkal a gépekkel magam élezzem azt, ami az enyém, ugyanannyit fizetnék érte örömmel, mint így, hogy elvégzik ezt a munkát is.
Nem adtam fel ezt a dolgot, Madmax kolléga megadta egy korrekt élező telefonszámát. Még nem jutottam el odáig, hogy éljek vele, de hiszem, hogy megtalálom azt az élezőt, aki nekem meg fog felelni.
Ha Te is találsz egy ilyet, szerintem magad is rentábilisabbnak fogod gondolni, ha rájuk bízod késed apró korrekcióját.Több fa van, mint asztalos!
-
thomgrande
tag
Ez a vidd az élezőhöz eszmefuttatás a nagy értékű szerszámoknál rentábilis. Azoknál az occó kategóriásoknál nem hiszem. Soká plattolója uszkve 2000 ft sincs. És az emulziós többrétegű gyémántos élezést meg is kell fizetni. Talán Te is mondtad hogy volt ilyen occó marókészleted. Ennek az élezésére nem hiszem hogy muszály a csúcstechnika. ilyen és hasonló élezőkkel jól élezhetők az occó marók. Persze nem csorbulások. EZT már linkeltem egyszer. Én nagyon elégedett vagyok vele. Egy drága szerszámmal természetesen nem érdemes vele kísérletezni. Azért ne essünk át a ló túlsó oldalára hogy a Robi kapálógépet a forma 1-es szervízbe viszem javíttatni. Persze ez megint nem iparos látásmód.
[ Szerkesztve ]
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
mdk01
addikt
válasz Márton111 #8571 üzenetére
A bosch GEX 125 az használható, boschéktól a legjobban
Thyeby: A múltkor nem emlékeztem pontosan, hogy melyik kék bosch csiszolót ajánlottam a festool pénztemető helyett, de azóta már sikerült megnéznem csak elfelejtettem megírni.
Na ez az amit most Márton is belinkelt. -
mdk01
addikt
válasz thomgrande #8580 üzenetére
Azért azt vegyük figyelembe hogy az olcsó marónak sem egy forgácsoló éle van, tehát nem árt ha egy köríven futnak és összedolgozva együtt forgácsolnak.
Nem teljesen vagyok képbe hogy ez a élezés honnan indult, de úgy gondolom ezt a gyémántreszelős dolgot inkább fenésnek hívjuk. Ha nem, tehát konkrétan élezésre szeretné Soká használni én a helyébe megállnék egy fenésnél és utána egy szakszerű élezés és így felváltva.
Az élezés egy igen precíz munka legyen az akár hány élű szerszám. Ha egy éle lenne a marókésnek még azt mondanám hogy talán lehet élezgetni szabad kézzel, de kettő vagy több élnél már biztos nem játszanék vele, mert nem lesz pontos.
Láttam én már 90fogú körfűrészlapot is szabad kézzel élezni! Hááát felhúzott szemöldökkel csak néztem és nem hittem el. 90 fogból talán 3 ha forgácsolt.
A sima favésőket is egy gépi szabad kezi köszörülés után szoktam egyszer fenni szabad kézzel ha kimegy az éle, aztán megint egy gépi. Pedig csak egy éle van.Bocs ha hülyeséget írtam...
-
Márton111
aktív tag
Szerintem is attól hogy gyárilag rosszul leélezett ,ócsó és hitvány ,és egy profi vídiás maróhoz képest sokkal hamarabb kopó puha fajta vídiából van a szerszám éle, nem jelenti azt hogy meg lehet házilag reszelni pláne nem úgy hogy jobb legyen utána és nem rosszabb, még excentrikusabb, és csipkés élű (életlenű) legyen.
A véleményem a szerszámot, és csak a szerszámot minősíti
Ha ráfeccölsz még ugyanannyit mint a bekerülési ára megcsinálják az élezők amit lehet kezdeni vele - ezt nem írták rá a vételárcédulára[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Gyanús volt nekem hogy ez talán még nem a kánaán, hogy filléres áron ,olcsón,jól használható szerszámot áruljanak , mostanra kibukott a hátulütő (rúgó) lóláb.
-
Speciali
tag
válasz Márton111 #8572 üzenetére
ha ilyen Bosch csiszolót vennék, mindenképpen a 150-est választanám. Eredetileg az én gépem is 125-ös volt, aztán amikor könnyes búcsút vettem a Festo exc-től, akkor átalakíttattam 150-esre. Azt hittem, csak felteszek rá egy 150-es tányért, de sajna nem ennyi volt csupán.
Nem is értem, miért csinálja ezt a Bosch, hogy ugyan arra a gépre szerel 125-ös és 150-es tányért is.125-ös gépnek túl nagy, akkor inkább valami könnyebbet vennék. De van kék Bosch-ból könnyebb 125-ös is. Nem tudom minek ennyi átfedés a Bosch gépek között.
Ami csiszólótányér gyárilag volt a gépen, az nagyon kemény volt. Nem tudom most milyennel szerelik, de ha lehetne választani, én a legpuhább tányért választanám. -
thyeby
őstag
Részben igazad van.
Már gondolkodtam azon, hogy szerencsés, amikor kiigazítol hobbista szemmel, mert valóban másképp kell látni úgy minden beruházást.Egyébként úgy gondolom, hogy Te egy sajátos irányvonalat képviselsz. Törekszel a minőségre, arra, hogy sokoldalú műhelyed legyen, és arra, hogy oldd meg magad, amit meg tudsz. Aki hasonló vizeken evez, meggyőződésem, hogy szerencsés, ha disputál Veled dilemma esetén.
Hogy részben igazad van, ezt a pontosság kedvéért írtam, de könnyen értelmezhető szőrszálhasogatásnak. Mit is értek alatta?
Kezdem azzal, hogy számomra szimpatikus, amit és ahogyan csinálsz, de a rentábilitás az rentábilitás. Amennyi pénzt adtál azért az élező szerkentyűért és perifériájáért, annak árán rengeteg korrekt élezés kifizethető. (És precízebb is!) Lesz hobbista, aki átgondolja majd, hogy kell-e ez neki?
Egy kisnyugdíjas, ha csak arra kell az autó neki, hogy néha elguruljon a kórházba vele, havonta a tecsóba, és néha a temetőbe, olcsóbban jön ki, ha nem tart fenn autót, hanem inkább taxit rendel. Mert millen autó üzemeltetése jöhet ki kevesebből, mint évi negyedmillió? Abból viszont bőven futja havi két taxira.
Ám ha mégis inkább autót akar fenntartani, az is teljesen érthető. Mert más saját kocsival gurulni, és más taxival.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
"én a helyébe megállnék egy fenésnél"
Fenni többnyire a sorját szoktuk. Eltüntethetjük így az apró csorbák sorjáit, de a csorba megmarad.
bbchris írta, h a vidia porszemcsés préselmény, így nem szálasodik. Ergo nem kell fenni.A többi okfejtéseddel maximálisan egyet értek.
-
finecsa
tag
Pár hozzászólással visszább olvastam a villanymotor teljesítményekkel kapcsolatos észrevételeket. Azok szerint abbrikterre, körfűrészre min. 4KW kell.
De akkor milyen munkát lehet végezni azokon a kis szalagfűrészeken (Güde, Ferm...) amiken 350W-os motor van gyárilag? Pl. fenyőből milyen vastag anyagot képes elvágni egy ilyen gép? -
thyeby
őstag
válasz finecsa #8590 üzenetére
"akkor milyen munkát lehet végezni azokon a kis szalagfűrészeken"
Elvileg kb 8 cm-t lehet átvágni vele. Gyakorlatilag már 30-40 cm fenyő is nehézkes. És mégvalamit: Nem létezik hozzá korrekt szalag, fogméretétől, tipusától fakadóan, ami jó lenne a fenyőhöz. Ezeket a kis szalagfűrészeket nem igazán lehet egyenesvágásra hatékonyan használni.
Jómagam zömmel 8-10mm, ill 20-25mm vastag bükköt kanyarítok vele, és némi rétegelt lemezt. Ám amikor 20-25mm-es munkadarabom van, úgy igyekszek kialakítani a folyamatot, hogy azon a szalagfűrésznek már csak az elengedhetetlenül rá tartozó részeivel nyúzódjon. Ma pl 25mm-es bükköt kacskaringóztam vele. Fél nap alatt sokat mondok, ha eszközölt a gép 5 méter vágást, pedig görbültem felette szorgalommal. Azonban amikor 8-10mm bükköt ívelgetek vele, akkor egy műszak alatt több száz méter vágás mellett tolom el az ujjaimat.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
-
Márton111
aktív tag
válasz finecsa #8590 üzenetére
Én írtam 4kw-ot asztalos maróra (nem kézi felsőmaró abból 2KW már combos , mindent visz a maga félmarokban elférő késecskéivel )
Tehát asztalos marónál a késátmérő nagysága + a , fordulatszám együttes teljesítményigénye végett kell a 4KW.Minimum.Ebből nincs liliputi, mert az külön műfaj és kézi felsőmarónak hívják.
Szalagfűrész gyalugép stb-nál már gyártanak liliputit (pici gép- pici motor = 2KW gyönyörűen kiszolgál .)
Méret függő mekkora anyag fér bele,és ettől függ a teljesítményigény .
260-as gyalugép 2KW-ról vígan elmuzsikál , míg egy 500-ast (ipari méretű)már egy 6KW-os motorral illik megkínálni.
Szalagfűrészből is van óriás meg törpe.A törpének 2KW bőven elég hogy szétszaggassa a kis nyamvadt szalagot.
Kisgépeknek 2KW elég a jó használhatósághoz .(a kézi maróm 1850w és nem lehet lefojtani akkora szerszámokkal amit lehet kapni hozzá, valamint nem is szabad ész nélkül telibe fogatni ami belefér ,egy nagyobbacska felsőmarókésbe, mert balesetveszélyes)Tibi van humorod jó a fotó, kifejező, szöveg nélkül is érthető.
[ Szerkesztve ]
-
bbchris
senior tag
" Ennek az élezésére nem hiszem hogy muszály a csúcstechnika. ilyen és hasonló élezőkkel jól élezhetők az occó marók "
Nahh és ezzel mégis hogyan akarnád élezni a felsőmarót vagy bármi többfogú marókést ??? Hisz bele sem fér a homlokszöghöz , ha meg belenyúlsz a profilba ezzel akkor max azt éred el hogyha fény alá tartod akkor olyan szépen lehet majd látni a csipkézett élt és fényleni fog .
Nem véletlen vannak automaták erre a célra , vannak azok az állványos élezők amik max. 28 fogas favágó lapokra jók .
Persze vannak olcsó szerszámok de a vidia az vidia - lehet hogy van silányabb minőségű de azt sem lehet fenőkővel élezni . Ez egy jó példa volt arra hogy volt az a többkéses felsőmarókészlet azt hiszem 15 db volt benne 7k-ért és reklamált az ügyfél hogy drágább lenne az élezése mint maga a marókés - erre én megkérdeztem tőle - De tudtad használni ? Háthogy nem pedig ő is megpróbálta fenegetni aztán nem volt jó .
A gyémántszemcsés fenőkések azok ugyanúgy HSS vagy valamilyen más acélra valóak és azért gyémántszemcsés mert alaktartó legyen . Bosszantó volt mikor a gyalukéseket fentük és rövid időn belül elkopott a kő és állandóan kiverte a gyalukés élét utána mi is vettünk már ilyen tartósabb követ .
Az olcsó szerszámoknál el kell dönteni hogy mi az olcsó , érdemes-e éleztetni ha meg nem akkor olyant kell venni ami megélezhető kézileg is . -
thyeby
őstag
válasz bbchris #8594 üzenetére
"azt hiszem 15 db volt benne 7k-ért"
Amikor kezdtem ezt a fajátékot, magam is egy ilyesmi készlettel indultam. Sokáig, nagyon sokáig csak ezt használtam. Amikor beállt az első csapágyam, meg voltam lőve, hogy éppen kétszer annyiért adnának rá egy csapágyat, mint amennyibe nekem a kés került csapágyastól. Olyan érzésem támadt ettől, mint ha hatmillióért adnának egy autóra öt új gumit, mikor hárommillióért lehet venni új autóval együtt öt új gumit. Mivel készletet nem akartam egyetlen csapágy miatt venni, kénytelen voltam kifizetni ezt a durva "felárat". (És nicsak, az a csapágy vagy ötször annyit kibírt, mint az elődje.)
Hobbistáknak merem is ajánlani azt a készletet, mert elég bőséges, és viszonylag korrekt - az árához képest, ezt úgy értettem. (Extool, kábé 20-30 db-os, kábé 15 ezer pénzecske.) Ma már eljutottam odáig, hogy a fontosabb késekből Dimar-t szerezhettem be. 500Ft kontra 10.000 Ft. Nincs hússzor jobb a Dimar, mint az Extool. De! Ahhoz, hogy garantáltan jó kést vegyen az ember, hogy az elvárható maximumot kapja meg a pénzéért, ahhoz bizony hússzoros árat kell fizetni érte. Számolható, hogy hol az a pont, ahol ez megéri. Mert egyetlen konyha front miatt nemigen éri meg. Havi egy front miatt viszont kár lenne nem a drágára beruházni.
Nem nagyon értettem én akkor még, hogy mi hogy van. Éleztetni? Hiszen vidia van rajta! Minek?
Aztán az idő haladt, egyre több dolgot kezdtem el érezni. Ma is rengeteg tanulnivalóm van etéren, noha rengeteget marok.
S hogy hol tartok most, az a következő néhány kérdésemből biztosan kiderül:
Mint írtam, éleztettem ominózus Dimar kést. Ami akkoriban szemre feltűnt, azt melegében meg is vitattuk. Nem szaladtam vissza újraéleztetni, azóta is azzal dolgozok. Égeti a bütüt a kés. Amikor megélezték, én nem vizsgálgattam, hanem biztos hogy jó elv mentén betettem a gépbe. Már akkor is égetett, mivel azóta használom, most mégjobban éget. Nem tudom, h a Leuco egyetlen kés miatt házhoz jön-e, nem ciki-e, de már nagyon kellene élezni. Nem tudom eldönteni, hogy mi lehetett a baj. Talán nem megfelelő szemcsemérettel csiszolták? Csipkésnek nem látom. Életlennek se látom. Mégse jó. Konkrétan egy pici csapágyas rádiuszkésről van szó, R3mm. Ha átmarom pl a már említett occó R6,3 késemmel ugyanazt a fát, semmi égetés. (Direkt ugyanakkora fordulaton.)
Jól következtetek-e? Inkább a nagyobb késsel kellene ugyanakkora fordulaton égetni, hiszen akkor nagyobb a kerületi sebessége az élnek, nemde?
Másik kérdésem:
Az él benyúlik a csapágy alá. Első élezés. Más késeknél még a sokadik élezés után sem nyúlik a csapágy alá. Logikám szerint ennek két oka lehet. Vagy létezik tizedekkel nagyobb csapágy, és ezt nem tudtam, mikor csapágyat cseréltem, s így nagyobb csapágy kerülhetett föl, vagy pedig a hátszöget is élezték? Megmondom őszintén, nem figyeltem meg a kést új korában, de úgy gondolom, h a Dimar a gyárban tükrösre élezi. Nekem most gyönyörűen látni a hátszögön a köszörülést.
Picit zavaró, mert nem egy szép negyedkör látszik így a kimart metszeten, hanem az ív találkozása az egyik oldallal kicsit "szögletes", míg a másik oldalon szép.Több fa van, mint asztalos!
-
bbchris
senior tag
Örömmel olvasom írásodat , tényleg minden így van ahogy írod .
A felsőmarókészletről : kezdőknek tényleg jó az a késkészlet de ha valaki nagyobb mennyiségre akar venni akkor jó ha beruház pl DImarra De , ugye ahogy te is írod a dilemmát és ezt megerősítem hogy rengeteg ügyfélnek volt ez az álláspontja hogy inkább megveszi az olcsóbbat mert a Dimar valóban nem bír 10× annyit ki mint az de az ára bőven 10×-ese a készletnek és ha valamibe netán belemar pl reisercsavar akkor inkább az olcsó kés menjen tönkre mint a drága tehát teljesen reális amit írsz . Az utóbbi időkben már észrevettük ezt a tényállást hogy elég gyakoriak voltak az ilyen olcsóbb felsőmarókések pont az ár differencia miatt .
A csapágy , na igen az már külön tészta . Tényleg horror áron vannak mert röhejes hogy pl a gépbe való 6200-as megvan kb 2300 Ft ért az a pici vacak meg 1500-2000 Ft között van . Nyilván a fordulat miatt kell a tartósság de akkoris irreálisan drága . De tény ha jót veszel akkor az kitart . Néha meg szoktam zsírozni az ügyfeleknek Alvánia zsírral úgy hogy lepiszkáltam a porvédőt aztán utána szépen visszatettem neki , ez egy módja volt az élettartam növelésének .
Az élezéssel kapcsolatban érthető az álláspontod , sajnos a tippem szerint lehet hogy belenyúltak a felsőmaró profiljába és ezért lett kisebb a csapágynál az élkör és ezmiatt fog égetni .
Nem lehet hogy csorbás volt a késed élköre mikor leadtad éleztetni ? Mi ilyenkor már nem szoktuk az élezését elvállani mert tudtuk hogy nem lesz jó . Amúgy nem minden Dimar kés tükrös élkörű , valamelyikben tisztán látszódnak a szálirányok , de te hogy írtad hogy szögletes egy kicsit ebből azt következtetem le hogy egyértelmű belenyúltak és az is lehet hogy nem csináltak elég hátratörést vagy nevezzük hátszögnek a profilnak . Mi sima homlokszögélezést szoktunk csinálni rajtuk ha nincs rajta törés az élkörön .
Amit tudok javasolni ha van kisebb csapágyad akkor azt tedd fel és remélhetőleg nem az élét tolták el mert volt példa nálunk is hogy kerültek hozzánk ilyen érdekesen élezett felsőmarók .Márton111 : Csapágyba belenyúlni ? Sosem szoktuk és nem is szabad mert elvékonyodik a külső gyűrű aminek az lesz az eredménye hogy 27000 -es fordulatnál darabokra hullik a csapágy . Csak cserélni kell kisebbre már ha lehet hozzá kapni . De Győrben volt egy bolt ahol majdnemhogy tizedenként voltak a csapágyak .
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Szerintem a 2000Ft-os nagy csapágy 3000-es fordulatra készül különben drágább lenne jóval, a felsőmaróba való meg 22000-es fordulatra, egy nagyságrenddel gyorsabban forog ez kb olyan mintha a trabant és a challenger technikáját vetnénk össze (vagy a Forma 1-et mert ott vannak ilyen fordulatok )hogy miért drágább az utóbbi.És lám itt is a minőségi acélcsapágy 5x tovább tart a serbliacélból készülthöz képest. .
A kínai kések élatartása.Vegyük a felének egy profihoz képest .Ha 2x többet élezed akkor életük végére (egy CMT életének max a fele) már elérték a profi kés költségét, a munkában okozott többletben pedig sokszoros veszteséget okoztak.
Azonfelül fellépnek még a gyári élezés gyengesége miatt geometriai és élezésségi problémák
Én úgy tanultam az élezésre fordított ídő a munkában sokszorosan megtérül.Ez profi késnél igaz , a kínainál meg fordítva érvényesül :az életlen késsel a munka sokszorosan megnehezedik, többet kell csiszolni a profilcsiszolás egy életlen szaggató, égető kés után a leghosszabb ideig tartó művelet az egész munkában. és nem lesz olyan minőségű jó eséllyel.a felület, mert elformátlanodik.
Jymmi linkje aki esetleg nem hinné el utána olvashat belőle :
A vídiák számatlan sokfélék lehetnek rugalmasság éltartás szempontjából ,mert több fém porának keverékéből készítik őket porkohászati úton ,és a szemcseméret is nagyon fontos ,már a nanoméretnél tartanak lefele,
Nyilván egy ilyen bonyolult eljárásban a kínai gyártók nem tudnak olyan minőséget produkálni mint a nagy profi cégek nyilván drága gépek és eljárások függvénye a dolog (vagy csak kispórolják a drágább alkotórészek valmelyikét.)Keményfém szerszámok és gyémántköszörűk[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Részben igazad van a sorját szoktuk fenni általában.
Én azért írtam fenést, mert amit egy gyémánt kézi reszelővel lehet művelni azt nem hívnám élezésnek. Ha kimegy a maró éle akkor a kézi reszelővel az ember kicsit utána fen csak hogy kicsit megélesítse a marót és annyi. Ha ennél többet reszel szabad kézzel akkor azzal csak rosszabb lesz. Ezt viszont csak annak ajánlom aki hobbista és olcsóbb marókkal dolgozik. Aki ipari szinten dolgoztatja némely kését annak ezt nem szabad, ott meg kell venni a minőséget mind késből mind élezésből. Te is így tettél és gondolom van sok marókésed de van 3-4 darab amit ipari szinten használsz és abból megvetted a minőséget a többiből meg jó az olcsóbb. Nálam is kb. ez a helyzet.
A vésőkből indultam ki szintén hogy ott sem élezzük állandóan szabadkézzel géppel mint azt írtam, hanem ha kimegy az éle akkor két gépi élezés között csak gyorsan megvan húzva kézzel fenőkövön és mehet tovább a munka. -
jimy_l
tag
válasz Márton111 #8598 üzenetére
Jó reggelt!
Én kb. 200- és 1000 ft között szoktam csapágyat venni, a marókra mérettől függően.
Habár asszem kb 2 évig bírják, de nem kínai, a csapágy is koyo vagy skf.
A boltos kérdezte is egyből mikor meglátta amit mintának vittem. Felső maróhoz?
Nekem az egyik marómon a csapágyat azzal nyírták ki, hogy kölcsön adtam, kibaszták az élét, túl melegedett az egész, és átadta a hőt a csapágynak, a porvédő mögött lévő kenőanyag ezt nem tolerálta, és felmondott.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Hardcore café
- Gumi és felni topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- BestBuy topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest