Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
L.Szilárd
csendes tag
Üdv!
Régen jártam erre. Most viszont segítséget szeretnék kérni.
Sárgaréz szegre lenne szükségem. A lényeg az lenne, hogy nagy feje legyen. Minimum akkora mint egy palaszegnek. Hosszba is jó lenne az a méret. A másik fontos dolog, hogy rezezett szeg nem jó!Segítséget előre is köszönöm!
Csáó!
-
Márton111
aktív tag
Bemartam .Gondolkodtam dominón sőt van olyan masina amelyik ugyanolyan vízszintes elrendezésű és 2 db tiplizőfúrót működtet tiplizésre, de ezek a 2-300.000Ft-os irreális gépárak (vagy az én irreálisan alacsony pénzecském) mindig stoppot kiáltott, mielőtt beleéltem volna magamat.Úgy gondolom hasznosabban költehetem el egy ilyen gép árát ha helyette több más faipari gépet (most jelen esetben a marómhoz gépalkatrészt )és gépi szerszámokat , elszívócsövet stb veszek.Persze ha pont ilyen munkám lenne sok amihez dominó kell ,gondolkodóba esnék megéri-e.
A körmös mutter ugyanúgy megszorul ha 2 van egy meneten és nem jó a beállítás .
Nem volt készleten körmös mutterom, az állványon és az új patronon kívül minden volt, és nem kellett külön beszereznem, sőt a bükka és bükk rtglemez részek méreten voltak csak hosszra kellett vágjam.
Így szerintem csinosabb rejtett csavaranyákkal ,lehet hogy életképes megoldás más munkára is , ezeket a tapasztalatokat a későbbiekben is hasznosítom majd ,amit ezzel a gépépítéssel elsajátítottam.
További gépépítéseket tervezek hasonló stílusban mint ezt, viszont más irányban.(azokhoz már nyilván kell venni anyagot, veszek körmösmuttert is ,oda kelleni fog..Az egyik :készítek a makita marómhoz egy függőleges szupportot, olyan módon hogy az asztal lapja felől ,felülről lehessen egy betehető kurblival emelni-süllyeszteni.Betehető betétlappal ,és karikákkal befedve.Enélkül is tudom használi, de azt hiszem jobb lesz.Az lesz a legjobb ha alulról is állítható azonos szupporttengelyról meghajtva, ha felül már ráépítettem mindent , és mégis állítani kéne. Mindenesetre megcsinálom ha lesz rá időm és kedvemEgy ilyen munkához szív és értelem kell, úgyhogy rossz hangulatban nem érdemes, mert csak kínlódás.
-
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #7946 üzenetére
"apróságok miatt akadoztam el 2db anya az állítócsavarnál "
Gondoltam szóvá teszem, mint eső után köpönyeget:
Ilyen dolgokat körmös anyával szoktam megoldani. Gyorsan, pontosan szerelhető. Ha két oldalról teszel, az megfelel a dupla anyás megoldásnak, de akkor az egyikről le kell törni a körmöket, és csavarral rögzíteni a pontos helyén, mert nagyon nehéz az általad is említett szinkront megtalálni. Megoldás még, ha nem zavaró, hogy az egyik kiáll a síkból, hogy addig ütögeted befele a kalapáccsal, amíg szinkronba kerül. Ilyen megoldásnál egyik mindig akadályozza, hogy a csavar kihúzza a párját a helyéről, tehát facsavar rögzítés sem kell neki.
A hosszlyukakat bemartad, vagy vettél egy Festool Dominó-t?
-
Márton111
aktív tag
Maró finombeállító nélkül kínlódás.Itt tizedeket kell állítani rendszeresen,mind horizontális, mind vertikális irányban.Méghozzá bármikor újra pontosan megismételhető módon.
Azért ragaszkodtam a két tizedpontos állítási lehetőséghez, annyira hogy a gyári függőleges beállítót is lecseréltem stabil home made beállítóra ami nem állítódik el.Na ennek is két anya szinkronján múlik a működése , ez volt a másik amivel el lehetett kínlódni egy darabig, amíg rá jöttem hogy keveset köszörültem le az egyikből és berögzítéskor hozzáér a gép és kissé nyomja, azért szorul.Ennek a függőleges állítónak még a végére kell találjak valami jól megforgatható recés erőtovábbítót, mert az anyák amiket rátettem csúszósak.Vagy beköszörülöm őket holker csíkosra, mint a csavarhúzó nyelet szokták. -
Márton111
aktív tag
1 szárnyascsav elég lenne + egy megvezető valamivel,de a tengelyvonalban az állítócsavar van , és ott kéne legyen , így kettő kellett , mert az tetszőlegesen helyezhető el.Nem nagy ügy 2-t csavarni ki-be és 2 stabilabban fog mint 1 , és mivel nem szabad kilazulnia mert a drága munka darab látná kárát ezért jobb is így.Már bejárattam, tesztrepülések megvoltak, igaz élesben utasokkal vagyis a munkadarabon. Jól működik, örültem is neki.Még egy felületkezelés élletörés, csiszolás ,csinosítás jár neki ,majd veszek egy csónaklakkot, máshova is kelleni fog .
Igazából apróságok miatt akadoztam el 2db anya az állítócsavarnál (a stabilabb megvezetés végett) :ha nincsenek szinkronba forgatva mégpedig egymástól mért távolságuktól függ hányórás állásban akkor nem lehet az állítócsavart forgatni,max villáskulccsal.De mivel makacs vagyok visszatértem rá és megcsináltam a 2 anyás verziót .
Ha csapággyal szintbemarok nem teszem fel a vezetőt. Falcoláshoz, folthely kimaráshoz, zárazáshoz, vasalathelymarásokhoz,vagy keleléshez nem a csapágy méreten,viszont kell a vezető. (nem hobbiból csináltam hanem mert kellett)nekem ez megkönnyíti , meggyorsítja a munkámat. -
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #7942 üzenetére
Köszönöm, így teljesen érthető.
Azon agyaltam, hogy miként lehetne a két szárnyasanyás rögzítést redukálni. (Végül is nem túl gyakran kell ezt állítgatni - többnyire a csapágyméretre lesz állítva úgyis.)
Csak az tudja, mennyit kell egy ilyen "egyszerű" alkotással pöcsölni, aki már alkotott vmi hasonlót.
Bizalomgerjesztő darab. (Mindig is vonzódtam a finombeállítós megoldásokhoz.)
-
thyeby
őstag
"már tovább is gondoltam"
Ma többször is eszembe jutott ez a fotel, és valahányszor eszembe jutott, mindig eszembe jutottál Te is. Annak kapcsán, hogy én is tovább gondoltam (bár megcsinálni nemigen lesz időm, hogy sajnos-e, vagy nem, azt nehéz megválaszolni). Valami formát is kellene gömbölyíteni a "frontfelületen", és a szögeket pontosan kiszámolni, megvalósítani. Hát ezt Balázs tudná a CNC-vel. SU-val lemodellez méretpontosan, alkatrészek átkonvertál ACAD formátumra, START gomb pull, és potyognak a babérok. Olyan típusos eset ez, hogy asztalos legyen a talpán, aki szót mer emelni a CNC technológia ellen.
Nagyon köszönöm a politúr leckét! Úgy olvastam, mint kamaszlány a Tiffanny-t.
Úgy írtad le, hogy szinte láttam is, hogy épül fel ez az egész, és megsejtettem, mit rontottam. (Túl sok habkövet használtam, emiatt karcos lett, ami miatt nagyon vissza kellett mindig menni a "tükörfényig". )
És rámutattál, amit eddig tudtam ugyan, de talán elbagatellizáltam:"Persze az után jön a csinálni, csinálni és csinálni éveken keresztül mire az ember ráérez mit hogyan is kell csinálni."
Egészen felcsigázott a gondolat, hogy előbb-utóbb fog ez menni. (Utóbb, mert előbb meg kell termelni az APEH-nak valót
)
Tudom, nehéz leírni a kezdő sűrűséget, de próbáld már meg! Eddig tartósan az volt az érzésem, hogy ha az első réteget eltalálom, a többi már menne biztosan.
(Olyan ez, mint ha olyannak kell elmagyaráznod, hogy milyen ízű a banán, aki sosem evett banánt...) -
mdk01
addikt
Nagyon jó ötlet a biztonsági öv! Azzal biztosan elbír egy felnőtt embert.
Most már biztosan megcsinálom,sőt már tovább is gondoltam a dolgot. KösziPolitúrozás ügyileg manapság már több variáció is létezik.
A hagyományos megoldásnál a csiszolás portalanítás után lehet pácolni a felületet a szín miatt, majd érdemes beolajozni, mivel ezek a bútorok eléggé ki vannak száradva. A végleges felület eléréséhez 4-5 lépésben kell felvinni a politúrt és minden lépésnél egyre hígabb sellakot kell használni. Az első 2-3 rétegben kell eltömíteni a hézagokat, lyukakat(ezeket akkor lehet látni leginkább ha a fény ráesik) habkővel. A hézagok és lyukak alatt itt tűhegynyi karcokat pöttyöket értek.A habkövet nagyon finoman kell türelmesen használni, mert ha sokat rak a politúrozandó felületre az ember akkor eltömíti a labdát és csak karistolja a felületet.Kb. annyit kell rátenni mint mikor borsozod a kaját. Ezt többször is meg lehet(kell) ismételni a rétegeken belül is. Addig kell csinálni míg a hibák eltűnnek. Egy réteg politúr felvitele kb. 30-60 percig tart folyamatos munka mellett. Itt ugye szóba jöhet hogy mekkora az a felület amit éppen politúrozni szeretnénk. A gyakorlatba ez úgy szokott kinézni hogy mikor szét van döntve egy bútor akkor annak alkatrészeit egyszerre politúrozzuk sorba haladva egyikről a másikra. Ha mondjuk van egy szekrényünk akkor fogjuk végigmegyünk a szekrényoldalon egyszer a labdával, majd megyünk a másik szekrényoldalra, majd a tetőre és így tovább míg körbe érünk az alkatrészeken és kezdjük előröl az egészet míg mindegyik alkatrészen lesz egy réteg politúr.Azért érdemes így csinálni mert ha egy alkatrészen átmegyünk egyszer a labdával akkor mindenképpen várni kell mire még egyszer átmehetünk rajta a labdával, mert ugye szeszt használunk aminek el kell illannia a felületről, hogy a sellakk megtapadjon rajta. Na most az időt kihasználva akkor inkább megyünk a következő alkatrészre és mire körbe érünk mindegyiken, mehet a következő labdázás. Ha túl gyorsan megyünk át a felületen még egyszer akkor még az is gondot okozhat, hogy nem csak hogy az előzőleg felvitt sellakkot töröljük le a felületről(aminek nem volt ideje megtapadni a felületen) hanem még az az előttit is, mivel a labdában lévő szeszel ugye feloldjuk/felpuhítjuk a felületet. Az első réteg felvitelénél lehet gazdagabban használni amúgy a habkövet, mert az még egy nagyon nyers fafelület, de ahogy vastagodik a réteg egyre finomabban kell használni.
Egy réteg felvitele 30-60percig tart ugye ami kb olyan 5m2 felületet jelent. A rétegek felvitele között szabályosan 3-4 napnak kell eltelnie, hogy a felvitt politúr rétegből jól elillanjon a szesz és megkeményedjen a sellak. Mi annak idején egy napot vártunk és így is jó lett,de a régi öregek betartották a min. 3-4 napot. Gondolom ez annak is köszönhető volt, hogy 100évvel ezelőtt sokkal több felújítandó bútor volt és amíg a sarokban állt egy szekrény 4 napig addig is volt más bútor amivel foglalkozzon. A 4-5. réteg csak arról szól hogy vastagítsuk a politúrréteget.
Az utolsó rétegnél kell a felületet parafinolajjal "kihúzni" fényesíteni a fa szálirányával megegyező irányba és ilyenkor már nem teszünk a labdába sellakot csak spirituszt. Ezzel a kihúzással valamennyi sellakot feloldunk és visszatörlünk a felületről és ezt ellensúlyozva egy kis sellakot lehet használni a kihúzás közbe, de csak finoman, nehogy "beégjen" a felület, mert a kihúzásnál nagyon sérülékeny.
Na most amit az elejéről kihagytam az az, hogy a politúrt körkörösen kell felvinni a felületre az alkatrészek sarkainál pedig kihúzni. Majd körkörös mozdulattal ismét a felületre helyezve és haladni tovább a felületen. Nagyon fontos hogy nem szabad megállni a labdával, mert "beég" a felület ami annyit tesz hogy egy sötét folt keletkezik a politúron amit csak úgy lehet eltüntetni hogy vissza kell törölni egy réteget a felületről és előröl kezdeni az egészet. Még rosszabb ha annyira beég a felület hogy csiszolásra van szükség az eltüntetéséhez.
Manapság ebben a rohanó és pénztelen világban sokan ecsettel viszik fel a rétegeket egymásra mert sokkal gyorsabb, viszont nagyon érteni kell hozzá melyik réteghez milyen híg politúrt használ az ember és a legvégső felület sem lesz az igazi(persze ezt csak a hozzáértő szem látja) de hát ezt diktálja a piac.Nagyon nehéz ezt így leírni és biztos sok rész nem érthető illetve félreérthető, de a legjobb tényleg az ha élőben látja az ember. Persze az után jön a csinálni, csinálni és csinálni éveken keresztül mire az ember ráérez mit hogyan is kell csinálni.
Így hirtelen nem tudom mit hagytam ki, de nyugodtan kérdezz, megpróbálok válaszolni. Több mint 10éve nem volt labda a kezembe, de igyekszem nem hülyeséget írni.Üdv.
-
thyeby
őstag
"Amúgy a csávó sem ült bele teljesen"
Megjegyeztem én is a bajszom alatt halkan, hogy olyat én is készíthetek könnyűszerrel, h csak a seggem hegyét teszem kicsit rá.
"a bőr idővel nyúlik e"
Bőrileg nem tartom magam nagy gurunak (bár már van sok bőrös tapasztalatom), de úgy gondolom, hogy a sertésbőr nem idővel, hanem azonnal megnyúlna. Ha bőr, akkor marhabőrt tennék inkább, annak is a marjából vágnám ki valahonnan.
Kicsit engem is beindított, és én is bőrre gondoltam. (Olyan bőrre, mint a katonai derékszíj, vagy a térképtáska.) Azonban a bőr inkább csak optikai tuning lenne, mert alatta rejtőzne egy autóbontóból buherált biztonsági öv. Az teljesen biztos, hogy nem csak az én egyszálbél termetemet bírná ki, hanem ahogy Márton111 fogalmazott, egy 110 kg-os pasas is belehuppanhatna.
A shelakkolt felületem nem lett az igazi. Olyan husotlan lett. Lehet, hogy nagyon visszadörzsöltem? Vagy korán kezdtem el finiselni?
Már az alapoktól hiányos a tudásom. Nem tudom, mit ért a szakma híg alatt, nem tudom, mennyi shellakkot szórjak egy deci spirkóba. Szóval nem érzem a jó konzisztenciákat. Lehet, hogy túl híg anyaggal dolgoztam, mert az irodalom bonyadalmakra hívta fel a figyelmem, ha túl sűrű a lakk.
Megnéztem jónéhány videót, köszönöm a linkeket. Jó lenne ugyanez magyarul. (Ezeknek az idióta amerikaiaknak mindenről olyan bőséges információ van a neten, nekem meg kínlódni kell minden morzsa kis tudásért.)
Az lenne az igazi, ha egy öreg szaki mellett ott bámészkodhatnék elejétől a végéig, miközben készre csinál mondjuk egy zongorát.(És az benne számomra a bosszantó, hogy a volt szomszédom tudta, éppen a zongorájánál jegyeztem meg, hogy micsoda profi felületet kapott a műhelyében az az ócska zongora. Biztosan beavatott volna a rejtelmekbe, de akkoriban engem nem csigázott még fel az ilyesmi - most meg már halott az öreg. És ugyanígy jártam a puska készítéssel is: Nagyapám fegyvermester volt, s egyben nagyhírű vadász (Na nem akkora, mint Kittenberger, de mondhatom, h fogalommá vált a neve.). Én meg porbafingó kissrác voltam még, és az egészből csak annyi érdekelt, hogy amikor elkészült egy puska, akkor én lőhessek vele legelőször. Hogy mivel varázsolt rozsdás puskacsövekből csillogó fekete csövet, miként pácolta a diófagyökérből hetekig faragott tusokat, már örökre titok marad. Legalább a gyönyörű Churchill puskáját megörökölhettem volna, de azt meg odaajándékozta egy végzetes belövés alkalmával annak, aki legelőször kitátotta a száját érte.)
-
Márton111
aktív tag
Még újrafurnéroztatni is lehet a régit, vagy magad megcsinálod kontakt ragasztóval .Ezek se egyszerűek.Ha lefurnérozzák ,az éllécet még ugyancsak pucolhatod a ragasztó miatt, meg le is kell csiszoltatni előtte , ettől vékonyodik a lap, a minta a lécen kopik.Ha magad csinálod és nen kontaktcsiszolod le akkor kell egy keresztszálas furnér 2oldalról,hogy megkösse a régit, különben szálára repedni fog.Forgácslapra nem kell vakfurnér, fára kell , furnérra kellhet.
-
Márton111
aktív tag
Furnér csiszolás alkalmával a régi pácot le kell csiszolni ha lehet, különben újrapácoláskor foltos lesz ahol a régi pác megmaradt , mert a pácolások színhatása összeadódik.
Ha nagyon rossz állapotú , mivel nem stylbútor szóba jöhet a tetőlap cseréje is színfurnéros élléces vagy t-léces forgácslapra,illetve a régi díszléceket is át lehet tenni , (ez nagyon precíz munka) körfűrésszel levágni és fellamellózni az új lapra (a lécek géreit újravágnám , kitudja hogy passzolnak) ez esetben az új asztallapot lapot 5-5mm-el kisebbre csinálnám (a magrészt).
Komplett új lapot csinálni tán egyszerűbb, ha bele tudod vésni a koloniál mintát.
Magad kell eldönteni, hogy csinálod.(mert mindnki másként csinálja) -
Márton111
aktív tag
A mély ,lakk karcok eltüntetéséhez le kell szedni a lakkot, a furnér karcok eltüntetéséhez az esetleges szűcsöket le kell javítni, meg kell csiszolni a furnért átkoptatás nélkül, utána újra kell pácolni a lecsiszolt részt foltosodás nélkül lehetőleg.Ezután lehet lakkozni vagy politúrozni. Felületi sekély lakk karcok ellen finom lakkcsiszolás , újralakkozás elég
A koloniál nem stylbútor.
Stylbútort viszont illik politúrozni, hogy értékét ne vaszítse el. -
mdk01
addikt
válasz
Sanyabá #7924 üzenetére
A koloniál az nem politúros akkor miért akarod politúrozni?
Ha politúroztál akkor tudod hogy az egyik legsérülékenyebb felületkezelő anyag és mindezt egy asztal tetejére amit napi szinten használtok, úgy gondolom nem egy jó ötlet.
Szerintem maradj az eredeti felületkezelésnél, tehát csiszolópapír+pác+lakk.
Gyorsabb, jobb és egyszerűbb megoldás.
Ha esetleg mégis belevágsz tőlem nyugodtan kérdezhetsz, mert a 4 év alatt eléggé belém rögzültek a dolgok, remélhetőleg tudok majd válaszolni a kérdéseidre.Thyeby: Nagyon jó kis szék ez még a végén megcsinálom.
Sztem amúgy sima deréköv vastagságú sertésbőr az összetartó csík. Maga a merevség pedig a bükkfa lécek egymásra támaszkodásából ered. Az a lényeg hogy az az összetartó csík egy olyan anyag legyen ami hajlik,de nem nyúlik. Azt nem tudom hogy a bőr idővel nyúlik e ha ekkora erőnek van kitéve.
Amúgy a csávó sem ült bele teljesen, nem tudom mit bírhat.
Hogyan politúroztál hogy nem jött össze. Láttad élőben, hogy hogyan csinálták vagy csak simán neki álltál?
Itt egy pár videó:
Nem néztem végig őket de lehet segít vmit.Üdv.
-
Márton111
aktív tag
Schellak mi fán terem: Ugye azt már tudjuk hogy a bíbortetű váladéka, node az holterem?:kaktuszon
Az Óvilágban (különösen a Kanári-szigeteken) sokáig főleg a bíbortetű tenyésztésére termesztették. E célra nemcsak az eredeti gazdanövénye, a bíbortermő kaktusz (O. cochenillifera), de gyakorlatilag minden fügekaktusz alkalmasnak bizonyult.
Opuntia arenaria virága
-
Márton111
aktív tag
Sokan asztalosnak nevezik magukat.Csakhogy festeni : az elefánt is tud ha adnak neki egy fehér felületet,vödörben , festéket meg szivacsot hozzá, és egy kicsit tanítják. A sor másik végén meg ott áll Velázquez, Modigliani, meg Tintorettó.És mindkét fél fest...
Hát asztalos munkát is lehet nagyon sok szinten.Asztalos munkát végeznek értelmi sérültek , down kórosok.Sajnos az embereknek fogalmuk sincs milyen magas szinten is lehet művelni ezt a szakmát,és legtöbbjének igénye sincs rá, ezért kb ide definiálják maguknak adolgot .Vízszerelő, kőműves, asztalos , egybe veszik,szakma - szakma
Pedig ez egy a kreativitás kibontakozását (elvileg) lehetővé tevő szakma, mert az asztalos nagyon sok szerszámot ,és sablont ami a munkájához kell maga tervez(het) meg,és állít(hat) elő .Én pl most egy kis marógépet építgettem volt egy marómotrom, vettem hozzá egy állványt, nem volt egyszerű megtalálni a világban utólag ,hogy passzoljon gépemre, a bosch nem gyárt hozzá valót! Átalakítottam,a mélységütközőt , mert sokba kerül a munkadarab ára ,ha kilazul menetközben , és készítettem hozzá egy finomállítható maróvonalzót mert azt nem adnak az állványhoz ,(vonalzót kapni dewalt10.000 és bosch18000Ft között attól függ finomállítás van-e rajta de a bosch álíthatót már nem gyártják 8-as rúddal).És voala van egy könnyű kis maróm ami viszont mindent tud (erejéhez mérten 600W-hoz meg a 8-as max. patronhoz persze) amit a nagy, kevesebb mint fele súlybólA súly nagyon lényeges szempont volt!!
Én ezt példul kreatív munkának nevezem ,más meg csak azt ,mondja rá öööö ,vagy annyit se,mert nem ért hozzá. -
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #7929 üzenetére
Hasonló linket akartam betenni, de a Tied jobb.
Itt találtam egyebek közt a schellakk lapkát, amiről eszembe jutott, h van nekem belőle egy vödörnyi (örököltem), de sajnos nem tudom, miként kell ezt szakszerűen felhasználni. Kipróbáltam több eljárást is, de nem jött be az a felületminőség, amilyet láttam egy régi íróasztalon, és nagyon tetszett.
Te nem tudsz ebben segíteni keveset? (Az az igazság, hogy nem elméleti tudás kellene, hanem gyakorlati, de a szakma már gyakorlatilag elfelejtette. Sok asztalos azt sem tudja, mi fán terem az a schellakk.) -
Márton111
aktív tag
-
Márton111
aktív tag
Tetszik, vajon mi lehet ami hajlítható (össze lehet tekerni)és mégis elbír 110kg-ot, ha (ráül egy férfi ) és nem nyúlik meg.Én acélszalagra gondoltam, de az nehezen tekerhető össze!
Gyártsál ilyet ha rájöttél mi az az anyag ami összetartja, hulladék méretű bükkfából kijön a szék zöme. -
Sanyabá
senior tag
Más, 30év után akarok politúrozni.Csak az a baj hogy mára már elfelejtettem
hogyan is kell.Egy koloniál pácolt tölgy furnérozott asztal lapját kellene újjá varázsolni. Ugyanis a lakk réteg,a pácolás és a furnér is karcos. -
Dízeles
aktív tag
Hali.
Szerintem már ti is gondolkodtatok azon milyen a hagyományostól eltérő konyha bútor ,berendezést valósíthatnánk meg?
Hétvégi forma-tervütségben pár "ötlet"
Például hosszabb űrutazáshoz.Vagy a háj-teches labda konyha.
A fejlődés nem áll meg .Az én világomban egy földhöz ragadtabb a nyerő.
És ha nem tud valaki elszakadni a pécéjétől. -
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #7920 üzenetére
de kocka vagy néha
-
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #7918 üzenetére
Nem értlek, meg kicsit csodálkozom is rajtad.
Személyes adatot nyilván nem fogok kitenni a plakátra, ezért ment a pü. Azt viszont azért írtam, mert aki 800x600-as felbontásban használja a monitort (mint jómagam is), az nem veszi észre, hogy pü érkezett, mert kint van az ablakból az azt jelző státuszpanel, ráadásul csak akkor látható, ha bejelentkezett. takee27 ritkán lép be.
Mindez számodra nyilvánvalóan nem fontos, mitöbb a többiek számára sem, ám akinek céloztam igen fontos. Vett jópénzen egy komoly marógépet, és szeretné már használni.
Úgy gondoltam, ennyit meg tudunk tenni egymásért, hogy átugrunk egy számunkra érdektelen kétszavas post-ot. -
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #7905 üzenetére
Szabass újat, mert az lesz a drága ha rányomatjátok a furnért és mégsem lesz jó.
Üdv.
-
Márton111
aktív tag
-
takee27
csendes tag
Hát nagyon köszönöm a mindenben kimerítő válaszokat. Igen ez nekem is eszembe volt, hogy végül is a dugvillát bármikor bárki bedughatja fordítva és akkor borul az egész. Most megnyugodtam, mert át akarom kábelezni a műhelyemet, mert ahogy gyűltek a gépek, mindig új és új kábelhuzalokat vezettem végig a falon, de most megcsinálom normálisan, frankó konnektorládákkal, csak ez a fázisos dolog kicsit megkavart. Theby köszönöm az infót, ha nem sértek vele személyiségi jogokat:-) elkérném a tesód számát, mert sokszor van szükségem villanyszerelőre.
Mégegyszer igazán köszönöm mindenkinek!
-
Márton111
aktív tag
válasz
Winner_hun #7905 üzenetére
Jobban jársz egy egyenes anyaggal, ha van cserére mód , pl nem értékes az alap Jártam én is úgy hogy valamiért görbe volt a tábla pl mert görbét hoztak furnérozni ez esetben kisebb anyagról volt szó értelemszerűen relatíve nagyobb görbeséget jelent ez.Ha kétoldalról furnérozom általában a görbeség az eredeti felére csökkent ( pl 1cm -re állt ki az anyag hasa akkor fél cm lett) de ez még mindig elég sok.
Ha viszont csak egyoldalról furnéroztam akkor biztos hogy túllőttem a célon sose lett jobb, ez túl durva egyoldalról próbálni visszahuzatni.Nem egyszerű. Lehet kisérletezni még többszörös furnérozással 2old vakfurnér + szín és ellenoldal evvel lehet hogy az eredeti görbeséget a 1/4-ére csökkented csak mivel a vakfurnér keresztbe megy vagy 45fokban emiatt az egyik furnérod a görbeségre kisebb hatással lesz (vak vagy a szín) mert keresztszálban kevésbé tud húzni (feleannyira). Ergo lehet hogy sikerül ,de garancia nincs .Bizonyos mértékig valószínű hogy sikerülni fog. Furnér fajtától is függ mennyire húz .Egy bükk (keményfa) némileg többet húz mint egy fenyő . . -
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #7908 üzenetére
Megelőztél áramügyileg.
Ha forgácslapoddal biztosra akarsz menni, szabass újat. Szerintem nem húzza vissza a furnér, ez azért nem 8-as MDF. Mi több, én azt gondolom, hogy ha kényesen pontos akarsz lenni, akkor új lapot furnérozz, mégpedig kétoldalasan.
Viszont ha nem túl nagy felület, egy próbálkozást megérhet - engem érdekelne, mi a próba eredménye. -
thyeby
őstag
válasz
takee27 #7907 üzenetére
Két eset lehetséges:
1 - Nincs jelentősége, ha a kapcsoló mindkét szálat megszakítja. Ez a leggyakoribb eset.
2 - Ha a kapcsoló csak egy szálat szakít meg, akkor elvben jó, ha az a fázis. Ám ezesetben sincs komoly jelentősége.Egyébként pedig: Gondold át, hogy bármint kötöd, elég a dugvillát fordítva dugnod mondjuk egy hosszabbítónak használt lengőkábelba, máris megfordul minden. Ha ennek jelentősége lenne tehát, akkor a dugalj-dugvilla párost úgy fejlesztették volna, h ne lehessen bedugni, csak egyképpen.
Arra viszont valóban ügyelj, h a védőföldre nehogy fázis kerüljön, Márton111 megindokolta, miért. Van egy rém egyszerű tesztje, hogy nem csesztél-e el valamit etéren: Amikor kész vagy, bedugod a gépet a konnektorba, és fázisceruzával megnézed, hogy a külső fém alkatrészekre nem került-e fázis?
Az, h egy kábel vastagabb a megszokottnál, általában nagyobb áramfelvételre utal. Érdemes megtartani a kaliberét, mert valószínűleg a fejlesztője nem hasraütés alapján határozta meg a vezeték keresztmetszetét. (Nem a kábelköteg külső átmérőjét kell alapul venni, hanem a benne levő huzalok keresztmetszetét. Ezt a szabvány négyzetmilliméterben adja meg. Pl 3x1,5 mm2 annyit tesz, h a kábelban 3 db egyenként másfél négyzetmilliméter metszetfelületű huzal van.)
Ha bizonytalan vagy a szerelésben, vidd el Robi öcsémhez a József Attila utcára egy este - villanyszerelő a szakmája, ha hivatkozol rám, ingyen megcsinálja Neked. (Ezt látatlanban ígértem, nem beszéltem vele róla.) Megírjam priviben a pontos címét?
-
Márton111
aktív tag
válasz
Vikusz77 #7906 üzenetére
Ügyes
(én pár hónapja vettem,azóta a Ft izmosodott)
A kézigépek kettősszigetelésűek, nincs földelés rajtuk.Ha a dugón a fázist a földelésre kötöd megrázhat a földelés ha csatlakoztatod,.a géped,bekspcsolod, és hozzáérsz a földeléshez,vagy mást a te kis hálózatodon belül.Pl aki a fürdőkádban ül villanybojler esetén stb -
takee27
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis villamosságban szeretném a segítségeteket kérni.
Vettem egy marógépet, azonban a hálózati csatlakozást gyárilag nem oldották meg rajta, nekem kell dugvillával ellátnom. 220V-os feszültségről üzemel. Amit nem tudok, hogy van e jelentősége annak, hogy melyik szál drótra kötöm a fázist és melyikre a 0-t. A földelés tiszta sor, az általában zöld azt tudom. Viszont hogy tudom meg, hogy melyik színű gépből kiálló drót a fázis és melyik a 0. Illetve a gépből kiálló kábel vastagabb mint az átlag, ennek van e jelentősége.Előre is köszönöm a segítséget
-
Winner_hun
félisten
Natúr faforgácslap kicsit meg van hajolva. Furnérozás után van rá esély hogy egyenes lesz vagy szabassak másik darabot?
8-as össze-vissza girbe-gurba MDF az szépen kiegyenesedett.
-
Márton111
aktív tag
válasz
Dízeles #7896 üzenetére
Igen valóban a nép dolgozik ,a felső tízezer pedig csak avval van elfoglalva hogy a saját zsebére dolgozzon ,emiatt megy tönkre az ország. 20 éve folyamatosan le a lejtőn, rendszerváltás óta.Lebontottuk aszocializmust .Pontosabban tönkretették a virágzó mezőgazdaságot , és az ipart megszüntették,felvevő exportpiacainkról kivonultunk büszkén nekünk oroszok nem kellenek,nyugat európában meg mi nem kellettünk minőségi hiányosságok miatt,persze az oroszoknál a helyünkre nyugateurópából rögtön beálltak mások ,és most a külföldiek hozhatják be a sokszor kétes eredetű gyártmányukat kishazánkba. Most már kezdünk begyorsulni az esésben...Márciusra 30 % baromfiár emelést igértek, mert külföldre csordogált ki a takarmány.Mindig az utolsó forintok fájnak legjobban mert akkor már hiányzik! Úgyhogy most már megérzi mindenki (kivéve rózsaszín ködben lebegő eufóriásokat akik úgyérzik győztünk) és mindig kivéve persze a felső 10.000
-
Márton111
aktív tag
Amúgy érdekesnek találtam a cikket .az új tech ESL égőről.
Nem mind arany:energiatakarékos égők tesztje -
Márton111
aktív tag
Erről az ESL lámpáról a meglátásom a cikk elolvasása alapján élettertama azonos egy fénycsőlámpával fogyasztáshoz mért fényereje szintén . Ára a 4xese -5xöse. Sugárzása : gyanús. Azt írja annyi elektront köpköd és kb olyan megoszlásban mint a rég (akváriumszerű) CRT Tv-k abból pedig kijött a teljes spektrum beleértve a röngensugárzást is !!!(Állítólag főleg hátrafele ,a hátfal irányában sugároztak,elől a nagyja elnyelődött a foszforos üvegen) A 60-as években a TV stúdiókban sokan a kamerákba épített kezdetleges CRT monitorok és egyéb monitorok miatt sokan rákban haltak meg a bemondónők és egyéb stúdió alkalmazottak közül...(pár év stúdiózás után...)
Ezért én óvatos vagyok a ki nem próbált új technológiákkal
pl indukciós főzőlap ami nagyon jó energiatakarékossági mutatókkal bír, (50%-al több energia a lábosra és nem a levegőbe szétsugározva, mint a többi infra sugárzással, illetve közvetlen hőátadással melegítő hagyományos és üvegkerámia lap) megérné megvenni csak ki tudja hogy az az erős mágneses tér amit gerjeszt milyen hatással van a szervezetre hosszútávon lásd : Amikről évekkel l a gyártás beindulása után derült ki hogy roppnat káros az élettani hatása
Káros mikrohullámú sugárzás források --> mobiltelefon a fülön (az adatlapon SAR-nak hívott értéke ), illetve mikrosütő ami szennyez , rossz szigetelés miatt.
És bizony a naygfeszültségű távvezeték alatt elhelyezkedő házakban lakók sokan fehérvérűségben halnak meg ,ez tény ,a nagyfesz áram által gerjeszettt indukciós tér miatt (gondolom)
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Hobby elektronika
- Milyen TV-t vegyek?
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Elfelejtettem a film címét
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Everest / AIDA64 topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest