Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8451) Márton111 válasza Márton111 (#8450) üzenetére


Márton111
aktív tag

Folytatás egy ötlet motrvásárláshoz: használtat vegyél, feleannyiból kijössz ,egy 3fázisú motrban csak egy két dolog mehet tönkre, és az meg látszik, tehát le tudod ellenőrizni nem veszel zsákbamacsekot
Van benne 2 csapágy és a tekercselés, A tekercs ha nem égett , nem zárlatos akkor jó, a csapágy meg hanem lötyög-kotyog,ha bekapcsolod nincs nagy hangja hanem szinte alig akkor az is jó .(ha elkoptatod azt is lehet cserélni, ha a motrot leégeted újra tekercseltethető)

[ Szerkesztve ]

(#8452) mdk01 válasza jimy_l (#8448) üzenetére


mdk01
addikt

Akkor a 300mm-es tárcsánál az 300Kw? :Y :Y

Oké értettem csak vicc volt.
Leültem....

[ Szerkesztve ]

(#8453) mdk01 válasza Márton111 (#8451) üzenetére


mdk01
addikt

Nagyon kell vigyázni használt motor vásárnál mert egy újra tekercselés egy 4-6Kw-os motornál egy kész vagyon.
Én is azt ajánlom, hogy használt motor mindenképpen, de hozzáértő szem kell hozzá.

Jimy Az a centinként 1 kw inkább 200W lehet 300-as lapnál az 6KW :)

Nem írta hogy centinkénti...., ezt használtam ki.:)

[ Szerkesztve ]

(#8454) thyeby válasza Winner_hun (#8449) üzenetére


thyeby
őstag

:DD

Perszepersze.

Azért értjük mindannyian, hogy annyi KW, ahányszor megvan D-ben a 100mm.

Több fa van, mint asztalos!

(#8455) thyeby válasza mdk01 (#8453) üzenetére


thyeby
őstag

"de hozzáértő szem kell hozzá."

A hozzáértő szem a következőkből áll:
Kiméred mindhárom tekercs ellenállását. Ha egyezik, akkor hibátlan a tekercselés.
Érdemes ezt megtenni, mert többe kerül egy tekercselés, mint a használt motor.
(Ma már egy ezresért hozzá lehet jutni egy multiméterhez. Megtérülő beruházás, és másra is jó.)

Igaza van Márton111nek, hogy a másik hibalahetőség a csapágy, de az nem jelentős javítási költség.

Több fa van, mint asztalos!

(#8456) thyeby


thyeby
őstag

Ma munka közben átgondoltam kicsit ezt a motorteljesítmény dolgot, és nem olyan egyszerű képlet, hogy mi az optimális méret.

Nézzük leghamarabb sorra a példa kedvéért egy vastagoló gyalugép teljesítmény igényét.

- Fő szempont, ahogy bbchris is írta, a gyalukés hossza.
- Nem mindegy, hány kés van. Minél több, annál több erő is kell.
- Az előtolás mértéke szintén befolyásoló tényező: Minél nagyobb az előtolás, annál több erő kell.
- Nyivánvaló szempont a fogásmélység. Ez szintén egyenes arányban van, tehát nagyobb fogás, nagyobb erő.
- Ritka, hogy direkt hajtás legyen. Az áttétel jelentősen befolyásolja a nyomatékigényt. Ha áttétellel lassítjuk a motort, akkor fordított arányosság mentén ahányad részére lassítottunk, annyiszorosára nő a nyomaték. Gyalugépnél általában az ellentettje történik: Gyorsítani szoktuk áttétellel a késhenger fordulatszámát.
- Megérkeztünk a késhengerhez. Ennek az átmérője szintén befolyásoló tényező. Minél nagyobb a D, annál több erő kell. De itt még nincs vége!
- A késhenger anyaga szintén számít. Egy acélhengernek üresjárati fordulaton nagyobb lesz az impulzusa, mint méretazonos alumínium társának. Utóbbival csak plusz motorerővel tudjuk utólérni előbbit.
- Kicsi, de hosszútávon nem jelentéktelen szerepe a belépő-kilépő élszögnek szintén van. Ebben nem merek magabiztosan állást foglalni, de bbchris bizonyára segíteni fog etéren, hiszen más sincs közöttünk, aki az élek tudora.

És még mindig nem fejeztem be: Nem olyan egyszerű a képlet, hogy akkor ráteszek egy liftmotort, az biztosan mindenben megfelel. Mert nyomaték terén abszolút mindennek, éspedig maradéktalanul, de
- Szempont, hogy milyen munkára van kalibrálva egy gyalugép. Nagyon drága akár 0,2 KW-al is erőtartalékolni, ugyanis a villanyszámlát akkor is ki kell fizetnünk, ha csak egy pószpász balsafa lécet leheltettünk hosszabban a combos motorunkkal.
- És nem utolsó szempont az sem, hogy a gép szilárdsági tényezőit úgy globálisan is figyelembe vegyük. Gépünk ne vetemedjen, hajoljon, pláne ne törjön pusztán azért, mert túlméreteztük a motort.

Látjátok, fiúk, mennyi dolog függ össze mennyi mindennel egy gyalugép építése során, mikor pedig csak a nyomatékigényt stíroltuk át? Sokat kellett a Felder családnak építgetni, szépítgetni, míg eljutott oda, ahova jutott - no és vannak a piacon hanyagul tervezett ipari gépek is szép számmal.

Több fa van, mint asztalos!

(#8457) Márton111 válasza thyeby (#8456) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ha leegyszerűsítem a dolgot akkor nem számítom hogy a késhenger aranyból van vagy ólomból van ez csak indításkor számít mennyi erő kell a felpörgetéséhez , ha jók a csapágyak.
A fordulatot nyugodtan veheted 6000-nek mert mind akörül mozog.(nagyobb fordulat igényesebbb drágább alkatrészeket igényelne (nem marógép hogy 22000-el tudjon menni szétesés nélkül :) )ha kisebb a fordulat akkor romlik a megmunkálás minősége.
Több kés nem igényel ugyanakkora fordulaton több erőt, mert nem a késeket kell a gépnek megfaragni, hanem a deszkát tehát a kések egymás közt elosztják a munkát .Egy késre kevesebb ,munka megfaragott fa-hossz, és teljesítményigény esik e-miatt ,és a felület szebb lesz.

Az energiaigény az előtolás sebességétől függ, (és a fogásvételtől, meg a fa keménységétől ) és a kés szélességétől, ami a max fa szélességet meghatározza ami gyalulható. (a hajtás,és csapágy súrlódást kihagytam mert az minden gépben van tehát egyformának vehető minimális túlzással)

A villanymotrok nyomatéka széles fordulatszámtartományban optimális,magas, ellentétben a belsőégésű motrokkal ahol szűk az ideális tartomány.

(Valóban nem mindegy 45Ft-os kw/h áramárnál mekkora a moci teljesítmény ha redszeresen használod 1-2 órát naponta legalább , tehát ez eseben nem érdemes fölöslegesen túlméretezni , tekintve azt is hogy a moci ára nagyságával egyesen arányos.)

[ Szerkesztve ]

(#8458) thyeby válasza Márton111 (#8457) üzenetére


thyeby
őstag

"leegyszerűsítem a dolgot"

Nagyon leegyszerűsítetted.
Több dolgot is átgondolatlanul reagáltál.

"ez csak indításkor számít mennyi erő kell a felpörgetéséhez"

Ez hamis. A felpörgetéshez szükséges energia egy másik dolog, amire nem tértem ki. Az impulzusról beszéltem, amellyel a mozgó kés "tehetetlenségében" dolgozik.
Hogy világossá tegyem, mit nem vettél figyelembe:
Végy egy fejszét, és döntsél ki vele egy fát. Ezután próbáld ugyanekkora erőkifejtéssel kidönteni azt a fát egy olyan konyhakéssel, aminek az élhossza megegyezik a fejsze élének hosszával. Ha elég lesz ugyanannyi zsíroskenyeret megenned hozzá, úgy legyen igazad, s belátom, tévedtem.

"Több kés nem igényel ugyanakkora fordulaton több erőt"

Ez szintén fals.
Nem azt kell nézni, hogy hány cm fát gyalult, tehát ugyanannyit, hanem azt, hogy hányszor metszett forgácsot ugyanolyan hosszú anyagon.
Hogy itt is rámutassak, mire nem terjedt ki a figyelmed:
Apríts fel a fejszéddel három méter fát 30 cm-es darabokra. Ezután apríts fel egy másik ugyanilyen és ugyanekkora fát 20 cm-es darabokra. Beláthatod, hogy teljesen mindegy, hogy ehhez 1, 2, vagy 3 fejszét használsz felváltva, apróbb miszlikekbe csak többlet energia árán tudsz kaszabolni - hiába 3m hosszú volt az első aprítandó fád is és a második is.

"A fordulatot nyugodtan veheted 6000-nek"

Ez is sántít. Az, hogy mind akörül mozog, kétségtelenül megáll a lábán. Kérdés az, hogy mennyivel körülötte? Ahogy növelik a késhenger átmérőjét, úgy szokták csökkenteni a fordulatszámot. Még kategórián belül is találni 20%-nyi fordulatszám különbséget - nem mindegy az, hogy 5.000 vagy 6.000. Mert 4KW 20%-a 0,8KW. Az már majdnem egy kilowatt.

"nem marógép hogy 22000-el tudjon menni szétesés nélkül"

Ácsorogtam én hosszan olyan gyalugép előtt, aminek a fordulata jóval 22.000 1/min felett volt. Üveghangon ment, és úgy szemre 3m/2sec előtolással. (Te nem tudsz egy három méteres deszkára olyan gyorsan vonalat húzni az ácsceruzáddal, ahogyan az a profilgyalu a 150 széles colos deszkát 3 oldalán gyalulta.) Ez a gép már több, mint 10 éve megy. Még egyszer sem esett szét.

Több fa van, mint asztalos!

(#8459) Márton111 válasza thyeby (#8458) üzenetére


Márton111
aktív tag

Az 22000-el forgó gyalugépre100% hogy a leggazadagabb hobbyból gépet építeni szándékozó fórumozónak sem tellik :)úgyhogy klassz hogy van ilyen de most kihagyhatjuk a számolásból.Nyilván ha nem tartják igen rendszeresen karban akkor nem sokáig mehetne :) nemhogynem tízévig :D A többi gyalugép építési számításhoz számomra is kiderült, nem konyítok, úgyhogy elfogadom igazad van :)

[ Szerkesztve ]

(#8460) Márton111


Márton111
aktív tag

Megyek inkább megpakolom a töltőprogit horrofilmekkel, hadd durrogjon :)

[ Szerkesztve ]

(#8461) jimy_l


jimy_l
tag

A fában göcs van, vagy csomó? ;]

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#8462) Márton111 válasza jimy_l (#8461) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ha veszel egy dugózófúrót akkor el tudod dönteni .Attól fog függni göcsfúrást végzel vagy a csomót fúrod ki :) Egyébként az ággöcs helye az csomó, tehát egyenlő .(nyelvészeti vitaindítókkal csak óvatosan, mert fanatikus nyelvészek vannak a fórumon és utolsó lehelletükig képesek egy többféle formában helyesen használt szó egyik formája mellett küzdeni.) :U

[ Szerkesztve ]

(#8463) bbchris válasza thyeby (#8456) üzenetére


bbchris
senior tag

" Nem mindegy, hány kés van. Minél több, annál több erő is kell. "

Köszönöm pontosításodat ez valóban így van és ezt kihagytam mert a kések darabszáma is számít nem is kicsit . Valamint írod hogy az élszög is számít - igen van különbség a tompább és a hegyesebb kés között , bár nem jelentős a pillanatnyi különbség de hosszú távon ahogy te is írtad már ez is megnövelheti a villanyszámlát ezért is alkottak a késeknek egy eltalált 40 fokos szöget .
Az a legnagyobb baj így visszatérve az erőtartalékra hogy célszerű túlméretezni mert tuti biztos hogy előbb utóbb csak beleakadsz egy olyan munkába ahol fontos az erő pl mikor majdnem teljes szélességében vastagolsz és sokat kell leszedned egy helytelen fűrészelés miatt pl . Viszont meg mikor nem kell akkor meg feleslegesen fogyasztja az áramot . Énnekem az a meggyőződésem hogyha már van egy gép akkor az tudja azt amit kell és inkább legyen erősebb mint gyengébb . Az sem túl jó ha kicsi egy motor , mert ha túlhajtod akkor túlmelegszik és ugyanazt a kW-ot felveszi az is ráadásul a lassabb fordulat miatt még gyatrább munkát is csinál . A nyári melegről nem is beszélve hogy mikor kánikula van akkor egy alulméretezett villanymotor is túlmelegedhet és leéghet .
Anno csodálkoztam a gyalukés élezőn hogy mi a francnak van rajta 3.5 kW-os élezőmotor aztán rájöttem hogy mire is kell . Addig nem is vettem észre míg gyalukéseket éleztem de mikor felraktam a 15mm vastag darálókéseket akkor viszont igencsak belekapaszkodott a motorba és tartja a fordulatot hogy megfelelő minőségű felületet adjon , itt is ugyanaz a helyzet hogy elvileg felesleges lenne de jól jön ha van erőtartalék .

" - És nem utolsó szempont az sem, hogy a gép szilárdsági tényezőit úgy globálisan is figyelembe vegyük. Gépünk ne vetemedjen, hajoljon, pláne ne törjön pusztán azért, mert túlméreteztük a motort. "

Látod a lényegre tapintottál - erre csak azt válaszolom hogyha valaki nekiáll csináltatni egy gépet akkor azt építse meg rendesen és ne végezzen kókler munkát valamint ha egy gyári gépen van egy motor azt ne méretezze túl ( pl ha a gépen vany gey 3kW-os motor akkor ne tegyen rá nagyobbat ), mert erre is volt eset aztán csodálkozott hogy szétesett a gépe és mikor kijöt a gariztató cég akkor igencsak félreállt a szája a tulajnak hogy garvesztes volt a gépe a moddolás miatt .

Valamint van még egy trükk ami most a fordulatra vonatkozik : Ugye sokan arra sem gondolnak hogy milyen fordulatú motort tesznek fel és osszák le illetve fel az áttételt . Itt arra gondolok hogy egy n=2800 / perc motornak sokkal jobb a nyomatéka mint egy n=1440-esnek . Ezt anno egy maszek gatterfűrész építésekor alkalmaztuk - mikor egy 5,5 kW-os n=1440 fordulatú motor volt akkor dögledezett a fűrész , de mikor feltettünk egy n=2800 fordulatos motort és azt osztottuk le - hihetetlen de sokkal nyomatéktartósabb lett a gép mintha egy 7 kW-os motorral vágtuk volna a fát .

(#8464) thyeby válasza Márton111 (#8459) üzenetére


thyeby
őstag

"100% hogy a leggazadagabb hobbyból gépet építeni szándékozó fórumozónak sem tellik"

Persze! Ennek tudatában voltam én is, amikor írtam. Azt szándékoztam jelezni (s nem csak feléd), hogy a megvalósítható lehetőségek szinte korlátlanok.
Természetesen az általad említett aspektusból nincs jó helye itt ennek a korrigálásomnak. Azonban tudni róla, hogy mi létezik, többet jelent megítélésem szerint a szélesebb látókörnél - s nem csak gondolatszabadságot ad, nem csak tájékozottságot jelent, de esetenként támpont is lehet - akár hobbigép építésekor is.

"úgyhogy elfogadom igazad van"

Nahát Márton! Ezúttal őszintén kellemesen csalódtam Benned! (Félre ne érts, nem azért, mert nekem adtál igazat, s így nekem lett igazam.) Hanem mert jó háromnegyed év alatt amennyire megismertelek, meggyőződésemmé vált, hogy Te soha nem írnál ilyet - ki nem ejtenéd a szádon, hogy: Igazad van, komám. Tévedtem.
Előléptetlek! Legyen a neved mától jómunkásember! :D

(S tudod, mit? Meglátod, semmi szégyen nincs abban, ha az ember valamit nem jól tud. Ha elfogadod magadról ezt a későbbiekben is, garantálom, hogy léptékkel fog csökkenni a fórumon az olyan hozzászólások száma, amik Téged bántanak. Írtam, amit írtam a gyalugép energiaigényéről, hiszem, hogy átgondolt, korrekt szempontrendszert állítottam fel. De tudom, hogy ezen a téren még sokmindent nem tudok, s bizonyára van olyan is, amit rosszul tudok. Ha valaki kijavít esetleges tévedésemben, vagy kibővíti az ismereteimet, pontosítja az általam erről írtakat, akkor ezt fogom válaszolni annak:
- Köszönöm a segítséget! - és gyarapodott több nézőpontból is ez a fórum.)

Több fa van, mint asztalos!

(#8465) thyeby válasza jimy_l (#8461) üzenetére


thyeby
őstag

:DD

Nna, ilyen konstellációban még nem találkoztam ezzel.

Mindegy mit írsz ide, csak ki ne ejtsd a szádon, hogy görcs, mert van közöttünk egy aduász, aki az orrodra koppintana érte. Néha nehéz az embernek visszafojtani magába ilyesmit, de vígasztaljon, hogy otthon a fürdőben mondhatsz csúnya szavakat nyugodtan, sőt még azt is, hogy görcs. :D

Több fa van, mint asztalos!

(#8466) thyeby válasza jimy_l (#8461) üzenetére


thyeby
őstag

Nem tudom abbahagyni:

"A fában göcs van, vagy csomó?"

Egy csomó göcs.

Több fa van, mint asztalos!

(#8467) Márton111 válasza thyeby (#8464) üzenetére


Márton111
aktív tag

Én ilyen vagyok :) Általában mások nem szokták elismerni a tévedést , nem szokás Mo-n legalábbis , inkább meghalnak , de nem mondják ki:) Sajna ha viszont valaki kimondja azt hülyének szokják nézni , pont azért mert tudják hogy egy általános alany sose mondaná ki.A munkást inkább hagyjuk ki a titulusból van olyan műveltségem bőven mint egy egyetemet végzettnek,gimnáziumot el is végeztem , (csak után a faiparba kerültem főiskola helyett), és a mai világban rosszul hangzik..."szégyen a munka de hasznos"

[ Szerkesztve ]

(#8468) jimy_l válasza bbchris (#8463) üzenetére


jimy_l
tag

"Valamint van még egy trükk ami most a fordulatra vonatkozik : Ugye sokan arra sem gondolnak hogy milyen fordulatú motort tesznek fel és osszák le illetve fel az áttételt . Itt arra gondolok hogy egy n=2800 / perc motornak sokkal jobb a nyomatéka mint egy n=1440-esnek . Ezt anno egy maszek gatterfűrész építésekor alkalmaztuk - mikor egy 5,5 kW-os n=1440 fordulatú motor volt akkor dögledezett a fűrész , de mikor feltettünk egy n=2800 fordulatos motort és azt osztottuk le - hihetetlen de sokkal nyomatéktartósabb lett a gép mintha egy 7 kW-os motorral vágtuk volna a fát ."

Én a következő hétre ezt tervezem, motor csere 2800-as fordulatúra, én is ilyesmi eredményre számítok. :C

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#8469) jimy_l


jimy_l
tag

No mi az mindenki álmatlanságban szenved? :))

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#8470) Márton111 válasza jimy_l (#8469) üzenetére


Márton111
aktív tag

Mért már éjszaka van ? :UNálam ég a villany :)

[ Szerkesztve ]

(#8471) jimy_l válasza Márton111 (#8467) üzenetére


jimy_l
tag

Én sóhassemm híbázók, tőkéllettessnekk szűllettemm! :DD

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#8472) jimy_l válasza Márton111 (#8470) üzenetére


jimy_l
tag

Én nem tudom. Még nem húztam fel a redőnyt. ;]

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#8473) jimy_l válasza thyeby (#8465) üzenetére


jimy_l
tag

De van ettől is félelmetesebb!

- A MEDVE! :Y

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#8474) jimy_l


jimy_l
tag

Jóccakát! :(((

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#8475) thomgrande válasza thyeby (#8458) üzenetére


thomgrande
tag

A disputa a gyalugépek fordulatáról ment. Te ebbe belekeverted a többfejes profilozó gépeket.
Csak ezeknek a fejeknek a mérete nem hasonlítható össze a gyalutengely méretével. A füled szerintem kicsit félrevezetett. Max 10-12000 fordulaton mennek. Azért egy 300-as tengely 22 ezerrel pörgetve "mókás" lenne. Előtolásban a jobbak a 200m/percet is tudják tökéletes felületi minőséggel.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#8476) Márton111 válasza thyeby (#8466) üzenetére


Márton111
aktív tag

Az aki sose ismeri el ha téved az te vagy Tibor .

Szoktál tévedni jócskán .

Jómultkor nyilvánvaló butaságot írtál, 5 ember ugrott rád a fórumról gyömöszölt 3 weboldalon keresztül amíg nagy nehezen kipréselt belőled egy beismerés félét.

Én ha tévedek nem szégyellem beismerni azt hiszem van bennem annyi szellemi kraft hogy ez is beleférjen és még a kép poztiív összhatású.

Sose tartottam magam munkásnak .Értelmes emberek értelmiséginek tartanak .

[ Szerkesztve ]

(#8477) thyeby válasza bbchris (#8463) üzenetére


thyeby
őstag

Nagyon szép kiegészítést kaptam, köszönöm!

Bizony sok összetevős dolog egy sikerült gép megalkotása.

Az utolsó szakaszban kitértél egy számomra érdekfeszítő dologra. Példáidat értem, mégis olyan talajtalan vagyok ebben. Hogyan számolja ezt egy (jó) mérnök? Hol a kályha?

Most mondok egy gondolatsort:
Ha az n= 2800-as fordulatú motornak jobb a nyomatéka, akkor elvileg az a jobb motor. De akkor a "rosszabbik" n=1440-es mire való, minek gyártani egyáltalán?

S nézzünk egy szeletet ebből a nagy tortából:
Vegyük a gyalukés hengerének a tömegét. Nézzük meg forgás közben, mi is történik, ha közelebbről szemlélődünk. Van egy fordulatszám tartomány, amin belül kell maradni. Egy kétkéses henger egy körbefordulás alkalmával kétszer is "megakad", ezáltal belassul. Tehát fél fordulatonként. Mire a következő gyalukésnek kell szolgálatba lépnie, már ismét megfelelő fordulatszámra kell gyorsítani a hengert. Motorunk ereje legfőképpen erre a feladatra kell.
Mi történik, ha kicserélem ezt a hengert egy három késesre? Akkor nem 180, hanem 120 fokonként kell ismét begyorsítani ugyanakkora tömeget. S lehet, hogy előbbit egy nagyobb fordulatú, utóbbit egy kisebb fordulatú villanymotor lesz képes ugyanakkora felvett teljesítmény mellett nyújtani.

...hát ez a lehet szó csípi a szemem. Mert egy developer nem mondhatja azt, hogy lehet, hogy így lesz jobb. Neki ki kell számolnia pontosan, hogy miként lesz jobb. S vajon hogy kell ezt számolni? Mert az orvoslásba belefér ez a lehet szó, hiszen ahány szervezet, annyiféle reakció ugyanarra a behatásra. De egy hídra nem lenne jó úgy felhajtani, hogy lehet, hogy nem szakad le. :U

Több fa van, mint asztalos!

(#8478) thyeby válasza thomgrande (#8475) üzenetére


thyeby
őstag

Bizonyára többet tudsz erről nálam.
Az magam is elképzelhetetlennek tartottam, hogy egyetlen hengerrel ilyen gyorsan lehessen 150mm szélességben helyenként 10mm mélyen is gyalulni.
De hogy ezt 12.000 1/perc fordulaton hogyan lehet 200 m/perc előtolás mellett magas felületi minőséggel megvalósítani, számomra talány.

Talán sikerül egyszer a kezelőjétől, vagy a karbantartójától megkérdeznem.

"A füled szerintem kicsit félrevezetett. "

Ez meglehet. De úgy gondolom, hogy ha több kés visít egyszerre, akkor a hangszín marad, mint lassab fordulat eredménye, csak polifónikussá válik, mivel sok kés generálja. Addig ami legmagasabb zajt hallottam, az a forma-1 autók magas hangja. No, én ezt a profilgyalut élesebben visítónak érzékeltem a forma 1-nél is.

Azonban ha jól informált vagy (és miért ne lennél az?) akkor ez újabb kérdést vet fel számomra: Hogy is van ez a hullámok gyengítik meg erősítik egymást? Hogy is van ez a zajforma görbe, meg a rezonancia?

Több fa van, mint asztalos!

(#8479) jimy_l


jimy_l
tag

Jó reggelt! :R
Elfogyott a pályinka! ! ! :O

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#8480) thomgrande válasza thyeby (#8478) üzenetére


thomgrande
tag

Polifónikus felharmónikus szimfónikusokról nem tudok nyilatkozni mert botfülem van. :( :C
Gyakorlati tudásom a többi dologban sincs mert nem dolgozok ilyenekkel. Sok kiálításon voltam és figyeltem. Ezen adatoknak a neten is utána lehet nézni. Ha ők hazudtak akkor én is.
Általában ezek a gépek is 6-8 ezer körüli fordulatúak ritka a 10-12 ezer.
Csupán az miatt írtam hogy nagyságrendileg más gépeket hasonlítottál egymáshoz.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#8481) thyeby válasza thomgrande (#8480) üzenetére


thyeby
őstag

"mert botfülem van. "

Túl azon, hogy nekem is botfülem van, még az egyik teljesen süket is, a másikba pedig egy nagyothallókészüléket hordok, ha beszédre vagyok kíváncsi. Azért azt a süket is hallja, ha egy hang többszólamú, és érzékeli, hogy mély, magas kurvamagas...

"nagyságrendileg más gépeket hasonlítottál egymáshoz."
Ebben a kontextusban kétségtelenül igazad van, és helyes, hogy rámutattál - bár szerintem még a laikus is érzékelte hsz-emben, hogy nagyon más léptékű gépről van szó.

Egyébként nagyon jó lenne pontosan megérteni, hogy honnan is terem ezeknél a gépeknél ez az elképesztő hatékonyság.

Több fa van, mint asztalos!

(#8482) mdk01


mdk01
addikt

Ki mennyiért csinálná meg ezt a konyhát?

-korpusz anyaga laminált 18mm-es b.lap. de ahol látszik a korpusz ott furnéros cseresznye +pác,lakk
-frontok tömör cseresznye kontraprofil, a betét platolt, pácolva, lakkozva.
-cseresznye díszpárkány spot nélkül
-üveggel az ajtókba
-munkapult vmi átlagos 38-as
-mosogató nélkül
-fiókok normál görgősek
-mosogató mellett jobbra mosogatógép
-nagy álló doboz mögött a hűtő
-ahol az ajtó belóg a konyhába oda opcióként lehet számolni egy a tok közé süllyesztett fűsztartós polcos izét
-pántok sima LAMA mondjuk
-gépek nélkül
-budafokon van

Na mit hagytam ki?
Itt vannak a képek.

Esetleg kettébontva gyártás +szállítás szerelés
Már adtam rá árat csak kíváncsiságból kérdezem.
Köszönöm

Üdv.

(#8483) Thom!


Thom!
veterán

Ki tervezte ezt a konyhát? Vagy te csináltad ezzel a progival?
800.000+beépítés

[ Szerkesztve ]

(#8484) Sanyabá válasza Thom! (#8483) üzenetére


Sanyabá
senior tag

A képek alapján mondjuk kilehet szedni a méreteket,de ha megadta volna, egyszerűbb lenne az árajánlat elkészítése. Nagyon élethű,olyan mintha már kész bútor lenne. :K

[ Szerkesztve ]

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#8485) Thom! válasza Sanyabá (#8484) üzenetére


Thom!
veterán

jaja
én hasraütésszerűen adtam rá

(#8486) Sanyabá válasza Thom! (#8485) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Szerintem is helytálló az ár. Közben néztem ezt a tervező programot,de meg haladta az én tudásomat.
Én ezt szoktam használni:[link]

[ Szerkesztve ]

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#8487) thyeby válasza mdk01 (#8482) üzenetére


thyeby
őstag

Valamikor 10-15 éve kb 400-ért vállaltam volna ilyet beépítéssel együtt. Tekintve, h azóta odébb állt a tehén, most (szintén hasraütéssel) 600-ra taksálom alles zusammen. Ha már ÁFA körben vagyok, akkor muszáj a 700, mert az ÁFA-t be kell fizetni utána. (És ez már az a terület határa, ahol egyre többen kérik a számlát, hiszen adójóváírás jár érte.)
De régen nem utazok ilyenben, úgyhogy ne tekintsd mérvadónak az én verdiktemet!

Több fa van, mint asztalos!

(#8488) Thom! válasza thyeby (#8487) üzenetére


Thom!
veterán

mert most mibe utazol?

(#8489) thyeby válasza Thom! (#8488) üzenetére


thyeby
őstag

Fajáték készítő vagyok.

Több fa van, mint asztalos!

(#8490) Thom! válasza thyeby (#8489) üzenetére


Thom!
veterán

az fasza :N

(#8491) bbchris válasza thyeby (#8477) üzenetére


bbchris
senior tag

" Most mondok egy gondolatsort:
Ha az n= 2800-as fordulatú motornak jobb a nyomatéka, akkor elvileg az a jobb motor. De akkor a "rosszabbik" n=1440-es mire való, minek gyártani egyáltalán? "

Azért gyártják mert valahol meg a kisfordulatú motor kell pl lassítóműveknél vagy pl az élezőgépeknél sem mindenhol vagy nagyfordulatú motor mert ott is a lassítóműveknél és a szalagfűrészélőzőknél ott elég a kisebb is . De sok számtalan helyre pl kővágás stb elég a kevesebb fordulat . Csak példákat írtam mert vannak az 1440-től jóval kisebb fordulatú motorok is amiknek mind-mind megvan a maguk szerepe .
Valaki arra esküszik hogy az alacsonyabb fordulatú motornak nagyobb a nyomatéka , hááát én azt vettem észre hogy ez nem mindig így van talán valószínű a nagyobb leoszthatóság miatt .

(#8492) Speciali válasza mdk01 (#8482) üzenetére


Speciali
tag

saccperkábé netto 7-800 ezer beépítve.

Bazeg, hármótoknak is ugyan az a "profilképe"! :Y :)

ezekkel a tervező progikkal egyikkel sem boldogultam még. Marad a ceruza meg a papír.

[ Szerkesztve ]

(#8493) thyeby válasza Speciali (#8492) üzenetére


thyeby
őstag

"hármótoknak is ugyan az a "profilképe"!"

Ikrek. ;)

Több fa van, mint asztalos!

(#8494) Speciali válasza thyeby (#8493) üzenetére


Speciali
tag

én meg azt hittem, hármas látásom van, pedig még meg sem ittam a búzasöröm. :DDD

most, hogy jobban megnézem, csakis ikrek lehetnek, ennyire hasonló pofázmányokkal. :DD

[ Szerkesztve ]

(#8495) jimy_l válasza mdk01 (#8482) üzenetére


jimy_l
tag

100 ezer forint métere, a felső szekrényekkel együtt. Tehát ebben az árban alsó, és a felette lévő szekrény is benne van. :)

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#8496) Thom!


Thom!
veterán

Én általában mutatok pár konyhatípust, bútorlap mintát, foggantyút, aztán skiccrajz...
Vannak akik ingyen elkészítik a konyhának a látványtervét 3D-ben.

(#8497) jimy_l válasza jimy_l (#8495) üzenetére


jimy_l
tag

Jó reggelt! :R
Én elkészítem mini makettben a terveket, a házzal együtt. :DD

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#8498) Speciali válasza jimy_l (#8497) üzenetére


Speciali
tag

Na ezt nehéz überelni!:)

(#8499) fattyu666


fattyu666
tag

Mi a különbség a delta és az excenteres csiszológép között?
Ilyesmi multicsiszolóval van valakinek tapasztalata?
[link]

(#8500) thyeby válasza fattyu666 (#8499) üzenetére


thyeby
őstag

A deltacsiszoló csak rezeg, az excentercsiszoló még forog is közben. Előbbivel jól be lehet férni sarkokba, utóbbi nagyobb felületeken hálálja meg magát.

Néztem az általad linkelt multicsiszolót. Kezdve azon, h nem szeretem ezt a márkát, olyan ámító marketing duma van mellékelve hozzá, hogy nem bírtam végigolvasni. Teljességgel szakmaiatlan, s maga a terméknév is ámító.
Ettől még lehet, hogy elégedett leszel vele.

Itt van egy valódi multicsiszoló. Ez igen drága gép.
Ám valószínűleg áldottabb segítséggel szolgálhatok, ha megmondod, mire szánnád a csiszológépet. Az az igazság, hogy elég sokat és sokfélét kell ahhoz csiszolni, hogy az ember pontosan megtanulja, mihez mi való, és mi nem.

Több fa van, mint asztalos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.